Info: Ovo nije bogomolja, ovo je samo forum, ovdje ne vaze pravila ponasanja kao za njih ali je uljudnost i tolerancija pozeljna. Ovdje se raspravlja o religijama i filozofiji, ali forum nije vjerski ni filozofski i ne pripada ni jednoj religiji, ni jednoj filozofiji.


FORUM : Religija i filozofija : Hidžretska Nova godina
Strana: 1 2 3 4 5
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
Ogi
Nivo: Forumski doajen
Strpljiv

Registriran(a): 08-12-2005
Lokacija: Over the rainbow
Odgovori: 6443
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Hidžretska Nova godina

Neka je sretno  


Burek burećke,

žvaćem žmirećke
31-12-2008 at 18:43 | Uključi u odgovor
Didde
Nivo: Novi forumaš
Registriran(a): 19-09-2008
Odgovori: 14
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Nova 1431. hidžretska godina

"On je Sunce izvorom svjetlosti učinio, a Mjesec sjajnim i položaje mu odredio da biste znali broj godina i računanje. - Allah je to mudro stvorio. - On potanko izlaže dokaze ljudima koji razumiju." (Junus, 5.)
Lunarno računanje vremena je odredio Allah dž.š. Takav način računanja vremena je primjenjivan od samog početka dunjaluka. Po ovome računanju jedna godina je ciklus-vrijeme u kojem Mjesec obidje oko Zemlje dvanaest puta. Lunarna ili hidžretska godina broji 355 dana. Hidžretski mjesec počinje vidljivom pojavom mladjaka a završava se novom pojavom mladjaka. Hidžretski mjesec ima 29 ili 30 dana. Po hidžretskom kalendaru novi kalendarski dan počinje sa zalaskom sunca, dakle u akšam. Zato je moguće da u dva različita mjesta koja se nalaze na dva različita meridijana dodje do razlike od jedan dan u počinjanju ili završavanju jednog hidžretskog mjeseca. Moguće je da ta razlika bude i dva dana ako je jedno od tih mjesta na krajnjem zapadu a drugo na krajnjem istoku.
Novi hidžretski mjesec počinje poslije akšama u kojem se opazio mlađak pa kako sunce ni u jednom mjestu ne zalazi u isto vrijeme mlađak će se u jednom mjestu vidjeti nekoliko minuta prije akšama a u onom drugom mjestu nekoliko minuta poslije akšama pa će zbog toga nastati razlika od jedan dan. Hidžretski kalendar je najmanje osam puta precizniji od solarnog, Gregorijanskog ili evropskog kalendara.
Prema solarnom, odnosno Gregorijanskom ili, kako ga još zovemo, evropskom kalendaru, godina dana je vrijeme obilaska Zemlje oko sunca i traje 365 dana. Za četiri godine evropski kalendar pogriješi za jedan dan pa svake četvrte godine imamo prestupnu godinu sa 366 dana. Hidžretski kalendar tek za 38 godina pogriješi za jedan dan.
Svaki narod koji ima svoju zdravu i moralnu prošlost ima svoje istinske blagdane. Načinom i motivima proslavljanja tih blagdana taj narod oslikava svoje biće.
Ovdje se termin “praznik” namjerno zamjenjuje “blagdanom”. “Praznik” podrazumijeva praznoću, “prazan slobodan dan”, koji u sebi nema nikakva sadržaja, dok riječ “blagdan” odgovara arapskom izrazu “Id”. Kad nešto čestitaju jedan drugome muslimani žele da se veselje i bereket toga (blagdana) nebrojeno puta ponovi, a gornja riječ u svome značenju sadrži sve te želje.
Čovjek je oduvijek težio oživjeti svijetle staze i zgode iz svoje prošlosti. To oživljavanje je praćeno veseljem koje je rezultat želje da se svijetli trenuci prošlosti što svečanije obilježe. Narodi sa vlastitom prošlošću imaju i vlastite blagdane u kojima se prisjećaju blistavih trenutaka svoje povijesti.
U stvari, blagdanom se ne oživljavaju samo događaji za sebe, nego se osvijetljavaju svijetla i neprolazna načela i principi koji su ih pratili, koji su osmislili život budućim pokoljenjima i kao takvi ostali prisutni u sjećanjima slavljenika.

Šta islam traži u blagdanima i u načinu njihova obilježavanja i na šta,u vezi s njima, podstiče i zadužuje muslimane?

Zajednicu muslimana veže i prožima vjera u Jednog Jedinog Allaha, “najčvršća veza”, povezuje ih univerzalna istinski najveća, neprolazna i neizmijenjena maksima, osnovna Kur’anska deklaracija: LA ILAHE ILLALLAH! - Nema drugog božanstva osim Allaha, iz koje proizilazi istovijetan i jedistven put i razvitak i istovijetan i jedinstven cilj i utok. Samo su po tome mumini ( a o njima je ovdje riječ) - braća. I kao što su dušom i mišlju povezani dok uspravno i čvrsto zbijeni jedan uz drugog stoje u safovima klanjajući namaz, isto se tako zajednički i bratski potvrđuju u životu.
Po svemu osobena i jedinstvena zajednica, muslimani, dakako imaju svoje mubarek dane. Ovim blagdanima oni se obogaćuju onim vrijednostima onih islamskih istina i ideala koje ti blagdani njedre. Otuda su ih njihovi blagdani stalno inspirisali, imali su ti blagdani zaista moći da nadahnu ustrajnošću na veličanstvenom islamskom putu.
Ko razumije Hidžru, Ramazanski i Kurban-bajram, bitku na Bedru i druge islamske blagdane, ko naime dokuči njihove univerzalne općečovječanske, veličine vječne i istinske poruke i ideale, on će doseći njihovu veličinu i njihovo značenje u historijskom okretanju točka vremena.
Svaki islamski blagdan nosi u sebi načela te ako se po njima organizira život, blagdani zadobivaju svoj puni smisao i potvrdu svoje vlastitosti.
Pogledajmo! Hidžra-početak izgradnje najjačeg i najkompaktnijeg džemata kojeg u svojim analima bilježi povijest. A tu su i niz drugih značenja. Neki značajniji momenti Hidžreta su spomenuti u u nekim sličnim prilikama.
Pobjeda na Bedru! - dan vrhunskih vrednota čovjekovog života, vjere i istine, ali i spremnosti da se za njih ima žrtvovati sve, čak i život, kao što su svoje živote žrtvovali šehidi na Bedru.Svaki islamski blagdan očituje se u dva vida:
-u prihvatanju moralnih vrednota Islama i
-u javnom pokazivanju pripadnosti i privrženosti islamskim načelima, riječju i djelom.
Islamski su blagdani prilika da muslimani obnove Deklaraciju Istine, da obnove i ljepotom iskažu svoju pripadnost vjeri koja povezuje njihova srca i na kojoj je utemeljen njihov džemat, UMMA, po kome su muslimani kvalitetno različiti od svih drugih.
Muslimani ne bi bili različiti od drugih po potrebi za jelom, pićem i sl., po napretku ili nazatku, jer te komponente društvenog bića prate svaku zajednicu. Muslimani se razlikuju od svih drugih po vjeri u Allaha, po svom jedinstvu i načinu života.
Svako slavlje koje, i izvana gledano, ne daje sliku imana i islama je haram. A ako već obilježavamo islamske blagdane onda ih obilježimo onim, na čemu su oni utemeljeni, a to je tewhid, la ilahe illelah, muhammedun resulullah.Halva, ili pak baklava, pa neka ide i torta uz šerbe i sokove, i makar malo zikra, pa uz jednu video kasetu o stradanjima muslimana. Sve to dostojanstveno kakvi muslimani inače jesu.
U privatnom životu često praktikujemo mnoge novotarije, nesvjesni šta su one, čije su, kuda nas vode i šta od nas čine. To je već dokaz jedne duhovne praznine i nesvijesti. A islam je sa svojim zahtjevima i uputama toliko bogat da čitav život svakog muslimana, privatni i javni, ispunjava svojim sadržajem svakog trenutka.[Edited by Didde on 15-12-2009 at 22:49 GMT]

15-12-2009 at 22:47 | Uključi u odgovor
Didde
Nivo: Novi forumaš
Registriran(a): 19-09-2008
Odgovori: 14
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Nova 1431. hidžretska godina

Po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prvi dan nove hidžretske 1431. godine (1. Muharrem) je u četvrtak, 17. 12.2009. Tim povodom Medžlis Islamske zajednice Tuzla Vas poziva na centralnu mevludsku svečanost koja će biti održana u džematu Lipnica, 17.12.2009. godine poslije podne-namaz.

U Hadžijskoj džamiji u Novom Naselju Solina će se 16.12.2009. godine poslije akšam-namaza održati prigodna akademija koju će izvesti polaznici mektebske nastave. Poslije jacij-namaza na platou ispred džamije bit će upriličen kulturno-umjetnički program.

15-12-2009 at 22:58 | Uključi u odgovor
Didde
Nivo: Novi forumaš
Registriran(a): 19-09-2008
Odgovori: 14
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Nova 1431. hidžretska godina

Hutba-poruka reisu-l-uleme povodom Nove hidžretske 1431. godine

Draga braćo i sestre,
Uzvišeni Allah u Kur'anu Časnom kaže: -Tako mi vremena! Čovjek je, doista, na gubitku, osim onih koji vjeruju u Boga i koji rade dobra djela, te onih koji govore istinu i druge potiču na istinu i onih koji su tolerantni i druge potiču na toleranciju (Kur'an, 103) Pošto se nalazimo na izmaku kako hidžretske 1430. tako i miladske 2009. godine, obraćam vam se, draga braćo i sestre, jer u Allahovoj zakletvi vidimo da je vrijeme uzvišena vrijednost oko koje treba da se okupimo i koju treba da razumijemo kao mogućnost da se spasimo od gubitka kroz istinsku vjeru, kroz pošteni rad, kroz istinit govor i dosljedan moralni život.
Sa novom hidžretskom 1431. godinom muslimani ulaze u četvrtu dekadu petnaestog stoljeća po Hidžri, kao najznačajnijeg događaja u povijesti vjerovjesničke misije posljednjeg Allahovog Poslanika Muhammeda Alejhisselama.
Hidžra muslimana iz Mekke u Medinu označila je novo doba u povijesti čovječanstva. Hidžra je promijenila svijet za sva vremena i za sve generacije, jer je pokazala da postoje ljudi koji su spremni da svoje lične interese žrtvuju u korist općeg dobra. Oni su vrijeme blagosiljali, nisu ga proklinjali; oni su gubitak pretvarali u dobitak; oni su iz nevjere ulazili u vjeru; oni su umjesto nepoštenog prihvatili samo pošteni rad; oni su umjesto laži istinu veličali; oni su umjesto nasilja toleranciju naučavali.
Tako treba mjeriti našu hidžru - pokret iz lošeg u bolje stanje, tako treba mjeriti naše vrijeme gubitka ili dobitka, tako treba mjeriti našu prošlu godinu kao uspješnu ili nespješnu - koliko smo se istinski vratili vjeri, koliko smo zaista pošteno radili, koliko smo doista govorili istinu i koliko smo uistinu strpljivi bili da saslušamo jedni druge radi našeg općeg dobra.
Ako se kao narod osjećamo da smo na gubitku, onda to znači da se nismo istinski vratili vjeri, onda to znači da ne radimo dovoljno pošteno, onda to znači da uvijek ne govorimo istinu, onda to znači da smo često nestrpljivi da jedni druge saslušamo, da jedni druge uvažimo, da jedni s drugima podijelimo naše zajedničke brige te da svi zajedno radimo za zajedničko dobro.
Nije teško ocijeniti da će nam prošla godina ostati u sjećanju kao godina propuštenih prilika, ali i godina koja nas je poučila bolje nego ikad da se pravo na vjeru i moral, pravo na poštenje i dobrotu, pravo na istinu i pravdu, te pravo na bratsko suosjećanje i solidarnost ne poklanjaju, već da se za ta prava mora boriti svaki pojedinac i svaka zajednica da bi bila cijenjena i poštovana.
Zato je važno da se u svakom vremenu prepoznaju ljudi koji nisu na gubitku zato što prihvataju da budu istinski vjernici, pošteni radnici, iskreni ljudi i uporni borci za istinu i pravdu.
Stoga, ako u jednom vremenu loši ljudi govore laž i druge potiču na laž, dobri ljudi u svakom vremenu govore istinu i druge potiču na istinu;
ako su u jednom vremenu loši ljudi netolerantni i druge potiču na nasilje i netoleranciju, dobri ljudi se u svakom vremenu trude da budu toleranti i da druge potiču na toleranciju i suživot;
ako loši ljudi u jednom vremenu pozivaju na mržnju, dobri ljudi u svakom vremenu pozivaju na ljubav;
ako u jednom vremenu loši ljudi veličaju zločin protiv čovjeka, dobri ljudi u svakom vremenu osuđuju zločin protiv čovjeka ma gdje bio i ma kako se zvao;
ako loši ljudi u jednom vremenu šire beznađe, dobri ljudi u svakom vremnu šire nadu;
ako neodgovorni ljudi u jednom vremenu šire neslogu među braćom, odgovorni ljudi u svakom vremenu i na svakom mjestu šire slogu među svojom braćom;
ako se pojave ljudi koji šire laži o našoj vjeri, o našoj ulemi i o našoj zajednici, odgovorni i savjesni ljudi treba da budu otporni i da drugima preporočuju otpornost i strpljivost na sve napade kojima je izložena naša zajednica samo zato što je uspjela pokazati da je sposobna biti autentični predstavnik svog naroda.
Islamska zajednica je u protekloj godini bila pod snažnom kritikom, često sa zlim namjerama i otvorenom željom da nas se kao muslimane obezglavi i ponizi tako što će nam se oduzeti pravo da institucionalno radimo i djelujemo u miru i sigurnosti.
Zato je od prevelike važnosti da ponovimo da je Islamska zajednica zajedničko dobro muslimana, da je jedna od najstarijih vjerskih institucija u našoj zemlji te da je sposobna da primi svaku dobronamjernu kritiku koja će joj pomoći da svoju misiju širenja mira i dobra među svim ljudima dobre volje obavi na najbolji mogući način.
Stoga, Islamska zajednica ne može prihvatiti ocjene o njenom radu i djelovanju, naročito one koje se plasiraju preko nekih javnih medijskih servisa, koje su paušalne i zlonamjerne te kojima se kod muslimana želi izazvati strah i unijeti sumnja u moralni integritet njihovih duhovnih predstavnika. Ovdje želim da podsjetim na jednu poučnu arapsku poslovicu koja kaže: „Ljudsko uho je čudno polje - posiješ sumnju, nikne laž; posiješ laž, nikne krv".
Imamska služba je častan posao svakog imama koji je svjestan da je nasljednik Vjerovjesnikovog znanja i morala. Mekteb je časno mjesno gdje musliman i muslimanka stječu prva iskustva vjere i morala s kojima oni žive cijeli život.
Treba se suprostaviti pokušaju da se ta mjesta i uloga imama u njima okaljaju bilo od koga. Imami treba da rade svoj posao savjesno i odgovorno, jer uvijek je bilo onih koji: - Kad im se kaže ne širite fesad po svijetu, oni odgovaraju „Mi svijet popravljamo"! No, oni su doista pokvareni, samo što to ne shvataju (Kur'an, 2:11-12).
U Kur'anu Časnom (2:6) isto tako jasno nam se kaže: - Oni koji kriju sjeme istine, svejedno je da li im vi govorili istinu ili ne, oni će nastaviti po svom, oni će nastaviti da kriju istinu i podmeću vam laž, oni će nastaviti da vas provociraju.
Prema tome, draga braćo i sestre, poštovani imami, hatibi i muallimi, naše je da radimo sa istinskom vjerom u Boga, naše je da pošteno djelujemo ličnim primjerom, naše je da govorimo istinu i druge poučavamo istini, naše je da budemo strpljivi i solidarni jedni prema drugima na putu našeg općeg dobra.
Onima koji nas napadaju recite, kao što nam se u Kur'anu Časnom kaže: - Sluge Milostivog hodaju zemljom smireno i skrušeno, a kad ih neznalice provociraju, oni kažu: Selam - mir neka je s vama (Kur'an).
I kažite: - O Bože, oprosti im i uputi ih, oni ne znaju što rade!
Allahu Svemogući, osnaži nas u našoj namjeri da se ujedinimo na istini i pravdi za naš narod!
Allahu Sveznajući, pouči nas da praštamo jedni drugima i da jedni drugima budemo na pomoći!
Allahu Milostivi, obaspi nas Tvojom milošću uvijek i na svakom mjestu! Amin!

Sretna vam Nova hidžretska 1431. i miladska 2010. godina!

15-12-2009 at 23:05 | Uključi u odgovor
cupo
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Hidžretska Nova godina

15.12.2009

U četvrtak počinje nova hidžretska 1431. godina

Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH u srijedu, 16. decembra dolaskom akšama nastupa 1. muharrem 1431. hidžretske godine, a prvi dan Nove hidžretske godine je u četvrtak, 17. decembra.

Tim povodom Medžlis Islamske zajednice Tuzla Vas poziva na centralnu mevludsku svečanost koja će biti održana u džematu Lipnica, 17.12.2009. godine poslije podne-namaz.

U Hadžijskoj džamiji u Novom Naselju Solina će se 16.12.2009. godine poslije akšam-namaza održati prigodna akademija koju će izvesti polaznici mektebske nastave. Poslije jacije-namaza na platou ispred džamije bit će upriličen kulturno-umjetnički program.

(Tuzlarije.net)

15-12-2009 at 23:35 | Uključi u odgovor
Crvena starka
Nivo: Forumski doajen
A woman of courage and honor

Registriran(a): 27-08-2009
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 11206
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Hidžretska Nova godina

Sutra neću imati vremena pa da iskoristim sadašnje vrijeme i prostor.

Svim Muslimanima i Muslimankama širom svijeta želim Sretnu i Berićetnu Novu 1431. Hidžretsku godinu, a pogotovo našim Bošnjacima-Bosancima-Hercegovcima želim da krene nabolje u ovoj nam zemlji ovakvoj kakva je.

16-12-2009 at 09:42 | Uključi u odgovor
Lida
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 12-06-2008
Lokacija: Tuzla,
Odgovori: 7274
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Hidžretska Nova godina

SRETNA NOVA 1431.HIDŽRETSKA GODINA
 


Priroda je najbolji dizajner.
16-12-2009 at 17:39 | Uključi u odgovor
fudo-d
Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 05-12-2008
Lokacija: nrw-deutschland
Odgovori: 574
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Hidžretska Nova godina

M U B A R E K, N A F A K A L I I B E R I C E T N U HIDZRETSKU NOVU GODINU ZELIM SVIM MUSLIMANKAMA I MUSLIMANIMA

[Edited by fudo-d on 16-12-2009 at 20:17 GMT]

16-12-2009 at 20:15 | Uključi u odgovor
statebriga
Nivo: Forumski doajen
nezaobilazna

Registriran(a): 07-05-2009
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 9876
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Hidžretska Nova godina

citat:
fudo-d wrote:
M U B A R E K, N A F A K A L I I B E R I C E T N U HIDZRETSKU NOVU GODINU ZELIM SVIM MUSLIMANKAMA I MUSLIMANIMApridruzujem se cestitkama... sretno i bericetno!
16-12-2009 at 23:32 | Uključi u odgovor
cupo
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Hidžretska Nova godina

Tuzla 16.12.2009 Naselje Solina doček Nove hidžretske godine

16-12-2009 at 23:52 | Uključi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 12
Skriveni clanovi: 0
Aktivni članovi: 0
Sretan rođendan: *reina76*, Alaran, Asima, Becks, cesarica, falcons, gds, marshall, mirno i stalozeno, Slana_Banja, TuzlakEssener, Velid1
FORUM : Religija i filozofija : Hidžretska Nova godina New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?
Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja forumaša u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright © 2001 STRING