Abulafija Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 02-07-2004 Odgovori: 28828 IP: Maskiran
|
Re: Ekonomska odrzivost bivse Jugoslavije
citat: sunce wrote:
Da se bivsa Jugoslavija nije raspala na nacin koji nam je svima poznat, da li bi se ekonomski mogla odrzati?
Radnicka prava su bila zasticena, obrazovanje, socijalna zastita, stambeno pitanje rjesavalo se na nacin koji je vecini gradjana odgovarao.
Mnoge fabrike, firme, preduzeca su imale visak zaposlenih a kad se dobije stalni posao to je garant do penzije.
Poredeci sadasnje i proslo vrijeme najcesce pomislim kako se nekada dolazilo do stanova, to mi se sad cini nevjerovatno.
Dakle, sta bi bilo da nije bilo rata? Ne ulazim u politicka previranja nego me zanima ekonomija zemlje.
O ovome sam neki dan razmisljao, i mislim da bi devedesete bile k******te godine, i da nije bilo rata. Zasto bi bilo drukcije nego u Madjarskoj, Ceskoj itd...
JU fabrike su imale previse radnika, sam Markovic je govorio (ako ovo nisu urbane legende) kad mu dodju direktori na prosenje para, da ih je prvo pitao koliko su radnika otpustili, i vracao ih praznih ruku dok ne podijele otkaze.
Od 1000 zaposlenih potrebe je bilo za mozda 300.
Ti ljudi bi u devedesetim dobili otkaze, bili po biroima, patili se i mucili.
Kvalitet nasih proizvoda je (cast izuzetcima) bio los u poredjenju sa zapadnim firmama, autoindustrija, elektronska industrija, masinska...
Srusilo bi se to sve ko kula od karata svakako.
Sretne bi pokupovali stranci, i kod njih bi radili za sitnu paru, kao sto su po zemljama regiona.
Skeptican sam ja prema Jugoslaviji.
|
16-02-2012 at 15:28 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
soraya Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 01-03-2009 Lokacija: Tuzla Odgovori: 30666 IP: Maskiran
|
citat: sunce wrote:
Dakle, sta bi bilo da nije bilo rata? Ne ulazim u politicka previranja nego me zanima ekonomija zemlje.
Vjerovatno isto što je bilo i u drugim državama koje su sa sistema dogovorne ekonomije prešle na tranzicioni sistem.(recimo Èehoslovaèka).
Nažalost ,nerješeno nacionalno pitanje u bivšoj SFRJ,dalo je vjetar u jedra upravo nacionalistima,da zemlju poderu ,unište,rasparèaju i na tome debelo profitiraju.Kobci koji su posmtrali sa strane su odavno oko držali na resursima bivše Yuge.
Ja jesam jugonostalgièna,jer sam rodjena ,odrasla i školovala se u jednom mnogo humanijem sistemu i bilo mi je dobro kao i mojim roditeljima kao pripadnicima nekog uslovno reèeno srednjeg sloja.
Današnji srednji sloj u BIH (ali ni u drugim YU republikama)ne postoji,živimo najcrnji politièki kapitalizam i proseravamo se o svom "nacionalnom identitetu".
Samo se od njega još niko nije najeo,osim 5% novokomponovanih tajkuna sa politièko-nacionalistièko-klerikalnim zaledjem.
Bljak.
[Edited by soraya on 16-02-2012 at 16:32 GMT]
|
16-02-2012 at 16:29 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
camac Nivo: Forumski doajen Unknown artist
Registriran(a): 11-05-2011 Lokacija: Desert roads Odgovori: 5224 IP: Maskiran
|
mozda bi slika neke "Jugoslavije danas" mogla da se uporedi sa slikom danasnje Makedonije, koja kao republika i nije prosla ratnu golgotu takvih razmjera, kao ostale republike.. kazem ostale, jer i Srbija i Crna Gora su ekonomski znatno unazadjene, zbog finansiranja rata u ostalim republikama.. kao sto kaze @abulafija, imali su bolji kvalitet ovi sa zapada, sto jest jest.. sadasnja ekonomska situacija u Makedoniji, je mozda cak malo i gora, nego ista u BiH.. bilo bi slicno, ako ne i isto kao danas, sto se tice te ekonomije.. nostalgicari bi mozda kazali, da bi "sadasnja SFRJ" mozda izgledala kao sadasnja Slovenija.. ko zna, mozda i bi ..
|
16-02-2012 at 17:01 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
kagemusha Nivo: Forumski doajen Ordo ab Chao
Registriran(a): 01-04-2004 Lokacija: kyoto Odgovori: 1349 IP: Maskiran
|
Re: Re: Ekonomska odrzivost bivse Jugoslavije
citat: camac wrote:
mozda bi slika neke "Jugoslavije danas" mogla da se uporedi sa slikom danasnje Makedonije, koja kao republika i nije prosla ratnu golgotu takvih razmjera, kao ostale republike.. kazem ostale, jer i Srbija i Crna Gora su ekonomski znatno unazadjene, zbog finansiranja rata u ostalim republikama.. kao sto kaze @abulafija, imali su bolji kvalitet ovi sa zapada, sto jest jest.. sadasnja ekonomska situacija u Makedoniji, je mozda cak malo i gora, nego ista u BiH.. bilo bi slicno, ako ne i isto kao danas, sto se tice te ekonomije.. nostalgicari bi mozda kazali, da bi "sadasnja SFRJ" mozda izgledala kao sadasnja Slovenija.. ko zna, mozda i bi ..
sta smo mi krivi Makedoniji,njima je Albanija zapad...
|
16-02-2012 at 18:54 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|