Info: Svi posjetioci foruma su obavezni da poštuju forumska pravila.

FORUM : Ekonomija : Ekonomska odrzivost bivse Jugoslavije
Strana: 1 2
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
sunce
Nivo: Moderator podforuma

Registriran(a): 23-01-2002
Odgovori: 19786
IP: Maskiran

View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Ekonomska odrzivost bivse Jugoslavije
Bez chatanja molim

Da se bivsa Jugoslavija nije raspala na nacin koji nam je svima poznat, da li bi se ekonomski mogla odrzati?

Radnicka prava su bila zasticena, obrazovanje, socijalna zastita, stambeno pitanje rjesavalo se na nacin koji je vecini gradjana odgovarao.

Mnoge fabrike, firme, preduzeca su imale visak zaposlenih a kad se dobije stalni posao to je garant do penzije.

Poredeci sadasnje i proslo vrijeme najcesce pomislim kako se nekada dolazilo do stanova, to mi se sad cini nevjerovatno.

Dakle, sta bi bilo da nije bilo rata? Ne ulazim u politicka previranja nego me zanima ekonomija zemlje.

16-02-2012 at 00:47 | Ukljuèi u odgovor
fijubriju
Nivo: Forumski doajen
sanjar lutalica

Registriran(a): 21-12-2004
Odgovori: 28091

icon Re: Ekonomska odrzivost bivse Jugoslavije
Bez chatanja molim

citat:
sunce wrote:

Da se bivsa Jugoslavija nije raspala na nacin koji nam je svima poznat, da li bi se ekonomski mogla odrzati?

Radnicka prava su bila zasticena, obrazovanje, socijalna zastita, stambeno pitanje rjesavalo se na nacin koji je vecini gradjana odgovarao.

Mnoge fabrike, firme, preduzeca su imale visak zaposlenih a kad se dobije stalni posao to je garant do penzije.

Poredeci sadasnje i proslo vrijeme najcesce pomislim kako se nekada dolazilo do stanova, to mi se sad cini nevjerovatno.

Dakle, sta bi bilo da nije bilo rata? Ne ulazim u politicka previranja nego me zanima ekonomija zemlje.

Sigurno bi prosperirali .Ne sto sam zaljubljenik u Jugoslaviju nego i radi ovog . Mozda niste culi za ponudu EU ..

16-02-2012 at 01:10 | Ukljuèi u odgovor
kagemusha
Ordo ab Chao

Registriran(a): 01-04-2004
Odgovori: 1349

Bez chatanja molim

Nisam Jugo nostalgicar...ali sve je bilo drugacije...SOCIJALNA drzava
Sigurno da bi sve bilo bolje da nije bilo nesretnog rata...nekadasnji YU pasos je vrijedio svugdje ..bio vredniji i od Americkog...a sada...nismo nigdje i nigdje nismo prispjeli...ne kazem da nije bilo i tada sirotinje , ali nikada se nije trazila pomoc preko Medija,sto je sada najnormalnije kao i napiti se vode...Nekad se od plate uzimao dozivotni porez za stambenu izgradnju i posliej najkasnije 10 godina rada imao si svoj stan ili kucu,koje smo opet morali krvao odplatiti da bi bilonase u ovoj nedjeljivoj ,sekularnoj...itd BiH

16-02-2012 at 01:31 | Ukljuèi u odgovor
Shaban
Taxirat

Registriran(a): 17-01-2008
Odgovori: 12510

Bez chatanja molim

Ona Yu privreda je bila u sistemu "dogovorne ekonomije". Šta to znaèi?
Znaèi da su naša brodogradilišta imala posla bez obzira na cijenu brodova koji iz njih izlaze. Džaba su Japanci ili Norvežani pravili brodove 3 puta jeftinije kada nisu bili u našem sistemu. Obezbijeðen plasman naših proizvoda diljem "nesvrstanih zemalja" omoguæavao je stalnu uposlenost Yu privrede. Radilo se kvalitetno - iz bivšeg TTU-a, HAK-a, SODASO Holdinga, Koksare... izašlo je hiljade kvalitetnih tokara, varioca, metalostrugaèa...kavih se na zapadu nije moglo iškolovati. Gigant smo bili u pravom smislu te rijeèi.
Sjeæam se kao dijete one famozne INO zaduženosti i kobejagi propasti yu ekonomije. Danas se vidi da je to bilo na nivou recimo današnje zaduženosti BH privrede (zaduženost Slovenije ili Hrvatske ne smijem niti spomenuti). Od Vardara pa do Triglavi bili smo brate jaaaaaaki mLogo jaki i kao takvi nismo odgovarli u globalnom okrupnjavanju kapitala. Pa samo Hidrogradnja i Energoinvest su izgradili Libiju i Irak i ine Arapske države. Yu tenkovi su bili korišteni u veæini ratova u Africi i Aziji. Turizam je cvjetao, putovali smo gdje smo htjeli a gdje smo danas? A sve to sa aspekta komunistièke zemlje heeeeej ljudi moji

16-02-2012 at 14:23 | Ukljuèi u odgovor
kagemusha
Ordo ab Chao

Bez chatanja molim

sad smo u kapitalistickom komunizmu...samo neke porodice ,zvucnih imena, su rasporedene na najmjesta...drze sve

16-02-2012 at 15:16 | Ukljuèi u odgovor
Abulafija

Registriran(a): 02-07-2004
Odgovori: 28828

Bez chatanja molim

citat:
sunce wrote:

O ovome sam neki dan razmisljao, i mislim da bi devedesete bile k******te godine, i da nije bilo rata. Zasto bi bilo drukcije nego u Madjarskoj, Ceskoj itd...
JU fabrike su imale previse radnika, sam Markovic je govorio (ako ovo nisu urbane legende) kad mu dodju direktori na prosenje para, da ih je prvo pitao koliko su radnika otpustili, i vracao ih praznih ruku dok ne podijele otkaze.
Od 1000 zaposlenih potrebe je bilo za mozda 300.
Ti ljudi bi u devedesetim dobili otkaze, bili po biroima, patili se i mucili.

Kvalitet nasih proizvoda je (cast izuzetcima) bio los u poredjenju sa zapadnim firmama, autoindustrija, elektronska industrija, masinska...

Srusilo bi se to sve ko kula od karata svakako.
Sretne bi pokupovali stranci, i kod njih bi radili za sitnu paru, kao sto su po zemljama regiona.

Skeptican sam ja prema Jugoslaviji.
16-02-2012 at 15:28 | Ukljuèi u odgovor
soraya

Registriran(a): 01-03-2009
Odgovori: 30666

Bez chatanja molim

citat:
sunce wrote:

Vjerovatno isto što je bilo i u drugim državama koje su sa sistema dogovorne ekonomije prešle na tranzicioni sistem.(recimo Èehoslovaèka).
Nažalost ,nerješeno nacionalno pitanje u bivšoj SFRJ,dalo je vjetar u jedra upravo nacionalistima,da zemlju poderu ,unište,rasparèaju i na tome debelo profitiraju.Kobci koji su posmtrali sa strane su odavno oko držali na resursima bivše Yuge.
Ja jesam jugonostalgièna,jer sam rodjena ,odrasla i školovala se u jednom mnogo humanijem sistemu i bilo mi je dobro kao i mojim roditeljima kao pripadnicima nekog uslovno reèeno srednjeg sloja.
Današnji srednji sloj u BIH (ali ni u drugim YU republikama)ne postoji,živimo najcrnji politièki kapitalizam i proseravamo se o svom "nacionalnom identitetu".
Samo se od njega još niko nije najeo,osim 5% novokomponovanih tajkuna sa politièko-nacionalistièko-klerikalnim zaledjem.
Bljak.

[Edited by soraya on 16-02-2012 at 16:32 GMT]
16-02-2012 at 16:29 | Ukljuèi u odgovor
camac
Unknown artist

Registriran(a): 11-05-2011
Odgovori: 5224

Bez chatanja molim

mozda bi slika neke "Jugoslavije danas" mogla da se uporedi sa slikom danasnje Makedonije, koja kao republika i nije prosla ratnu golgotu takvih razmjera, kao ostale republike.. kazem ostale, jer i Srbija i Crna Gora su ekonomski znatno unazadjene, zbog finansiranja rata u ostalim republikama.. kao sto kaze @abulafija, imali su bolji kvalitet ovi sa zapada, sto jest jest.. sadasnja ekonomska situacija u Makedoniji, je mozda cak malo i gora, nego ista u BiH.. bilo bi slicno, ako ne i isto kao danas, sto se tice te ekonomije.. nostalgicari bi mozda kazali, da bi "sadasnja SFRJ" mozda izgledala kao sadasnja Slovenija.. ko zna, mozda i bi ..

16-02-2012 at 17:01 | Ukljuèi u odgovor
kagemusha
Ordo ab Chao

icon Re: Re: Ekonomska odrzivost bivse Jugoslavije
Bez chatanja molim

citat:
camac wrote:
mozda bi slika neke "Jugoslavije danas" mogla da se uporedi sa slikom danasnje Makedonije, koja kao republika i nije prosla ratnu golgotu takvih razmjera, kao ostale republike.. kazem ostale, jer i Srbija i Crna Gora su ekonomski znatno unazadjene, zbog finansiranja rata u ostalim republikama.. kao sto kaze @abulafija, imali su bolji kvalitet ovi sa zapada, sto jest jest.. sadasnja ekonomska situacija u Makedoniji, je mozda cak malo i gora, nego ista u BiH.. bilo bi slicno, ako ne i isto kao danas, sto se tice te ekonomije.. nostalgicari bi mozda kazali, da bi "sadasnja SFRJ" mozda izgledala kao sadasnja Slovenija.. ko zna, mozda i bi ..

sta smo mi krivi Makedoniji,njima je Albanija zapad...
16-02-2012 at 18:54 | Ukljuèi u odgovor
sunce

Registriran(a): 23-01-2002
Odgovori: 19786

Bez chatanja molim

I ne bih o nostalgiji, jer takva razmisljanja uticu na objektivnost.

Ima istine u svemu sto ste napisali, jedino sto sumnjam da bi se takav sistem mogao na duze staze odrzati. Bilo bi odlicno da je moglo, ali poceo se i ranije urusavati, da bi ekonomska kriza kulminirala osamdesetih sto je bila dobra podloga za politicku devedesetih.

Najbolje je bilo onima koji su rodjeni cetrdesetih proslog vijeka, onu su kupili kajmak. Sa nekih 25 godina su imali sve potrebno za normalan ziot, mislim na stalni posao, stan, kola,.. i time su bili u prednosti u odnosu na sadasnju omladinu za bar 20 godina.

I da smo ostali najsiromasniji bilo bi bolje od ratnih razaranja i svega sto nas je snaslo poslije.

16-02-2012 at 23:53 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 22
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: davor.tz, Greben, Medi_01, sasab, sova_92
FORUM : Ekonomija : Ekonomska odrzivost bivse Jugoslavije New Topic Post Reply

Strana: 1 2

Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?

Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata