Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.


FORUM : Zdravlje : Ovisnost o društvenim mrežama kao poremeæaj
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
hanumicag
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 30-10-2012
Odgovori: 296
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Ovisnost o društvenim mrežama kao poremeæaj

Zanimljiv clanak o ovisnosti o drustvenim mrezama. Nesto u cemu cemo se pronaci licno ili prepoznati problem vezan za djecu. Naravno, treba biti umjeren u svemu, ali to je lako reci... Zanima me sta clanovi foruma misle o ovoj vrsti ovisnosti.


Studija Univerziteta Chicago, objavljena prošle godine, zakljuèuje da društvene mreže poput Facebooka izazivaju veæu ovisnost od alkohola ili cigareta.

U rjeènik moderne psihologije upisan je novi poremeæaj: ovisnost o društvenim mrežama.

Klinika u Londonu veæ lijeèi više od 100 oboljelih, meðu kojima je, naprimjer, i jedan profesionalni nogometaš. I to nije sve.

Studija Univerziteta Chicago, objavljena prošle godine, zakljuèuje da društvene mreže poput Facebooka izazivaju veæu ovisnost od alkohola ili cigareta.

Gemini Adams priznaje da je ovisnica. Nije narkomanka, niti alkoholièarka. Njen porok zove se Facebook.

"Koristila sam svaki aspekt Facebooka. Stalno sam provjeravala svoj profil, u bilo kojoj situaciji. Osjeæala bih se anksiozno ukoliko bih jedan dan to propustila uraditi. Stalno zureæi u kompjuter pogoršala sam vid."

Izbjegavanje obaveza

Yoga je dio njene terapije odvikavanja od digitalnog. Sada ne koristi Facebook duže od pola sata dnevno. Jednom sedmièno provede 24 sata bez interneta.

"Ta mala senzacija koja se pojavi kada osjetim želju da vidim da li je neko komentirao nešto što sam napisala jutros. Nekada sam bila pušaè i taj osjeæaj je veoma slièan", objašnjava Adams.

Ovisnost o društvenim mrežama sada se tretira kao poremeæaj. Psihijatar Richard Graham lijeèi skoro 100 ovisnika u dobi od 10 do 35 godina na klinici u Londonu.

"Poèinju izbjegavati neodložne obaveze, a ponekad ne brinu ni o najosnovnijim ljudskim potrebama. Izbjegavaju jesti i piti, pate od nesanice, propuštaju važne sastanke ili odlazak na posao ili fakultet. To su mladi ljudi koji desetak sati dnevno provode na društvenim mrežama", govori Graham.

Lijeèenje poèinje potpunom apstinencijom. Ali u današnjem modernom dobu digitalne povezanosti mnogi se još ne mogu u potpunosti iskljuèiti.

Izvor: Al Jazeera

13-02-2013 at 13:56 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 50
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: EminaS, meho, Mela77, mikimini, Mir$o, pljosko, strokeunit
FORUM : Zdravlje : Ovisnost o društvenim mrežama kao poremeæaj New Topic Post Reply



Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice