|
Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.
|
hanumicag Nivo: Forumas sa iskustvom Registriran(a): 30-10-2012 Odgovori: 296 IP: Maskiran
|
Re: Prosjacenje sve masovnije...
Dio teksta objavljen danas na Tuzlarijama:
"Zašto cijelo vrijeme spava!?
Ima li itko od vas èitatelja djecu? Sjeæate li se koliko su spavali u dobi od godine, dvije ili tri? Sat, dva, najviše tri poslijepodnevnog drijemeža (ne u komadu) i opet u akciju. Èitav mjesec, koliko sam onuda prolazio, nisam to dijete vidio budno! Pogledao sam u malenoga èovjeka, zatim u majku, prosjakinju i moja je sumnja narasla.
"Zašto cijelo vrijeme spava?", pitao sam buljeæi u dijete. Prosjakinja se pravila da me ne èuje. Spustila je pogled i sakrila glavu iza ovratnika otrcane jakne. Ponovio sam pitanje. Tada je podigla pogled i iziritirano se zagledala negdje iza mojih leða. Njezin je pogled izgledao kao da je biæe s drugog planeta. "Odjebi", promrmljala je. "Zašto spava'", sada sam veæ gotovo vikao. Zatim me netko primio za rame straga. Okrenuo sam se i ugledao starca koji mi je s neodobravanjem rekao: "Što želiš od nje? Ne vidiš li kako joj je teško u životu?". Izvadio je nekoliko kovanica iz džepa te ih ubacio u njezinu torbu.
Prosjakinja je rukom napravila znak križa s poniznim i tužnim izrazom lica. Èovjek je otišao te æe doma vjerojatno prièati kako je obranio jadnu prosjakinju od bezdušnog èovjeka u metrou.
"Djeca su na heroinu ili votki da ne urlaju"
Sljedeæega sam dana nazvao prijatelja. Smiješan je to lik s oèima poput maslina, romske nacionalnosti. Završio je tri i pol godine škole. Usprkos nedostatku obrazovanja, gradom se kreæe u skupim stranim automobilima i živi u "malenoj" kuæi s bezbroj prozora i balkona. Od njega sam uspio saznati da je taj biznis, usprkos naoko spontanom djelovanju, vrlo organiziran, a nadgledaju ga organizirane bande prosjaka. Djeca koja se koriste su "unajmljena" od obitelji alkoholièara, ili jednostavno ukradena. Trebao mi je odgovor na pitanje - zašto je dijete spavalo? I dobio sam ga. Moj prijatelj Cigo je najnormalnijim, mirnim glasom, kao da èita vremensku prognozu, rekao nešto što me potpuno zapanjilo: "Na heroinu su, ili votki". Nisam mogao doæi k sebi. "Tko je na heroinu i votki?". "Dijete, da ne urla. Žena s njim sjedi cijeli dan, zamisli kako je malome dosadno."
Kako bi dijete spavalo, "nafilaju" ga drogom ili votkom. Naravno, djeèja se tijela ne mogu nositi s takvim šokom pa èesto umiru. Što je najgore, ponekad preminu tokom "radnoga dana". A imaginarna majka mora držati mrtvo dijete na rukama do veèeri. To su pravila. A prolaznici æe ubacivati kovanice, vjerujuæi da su moralni, pomažuæi "samo majci"."
|
|
26-08-2013 at 17:56 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|