Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.


FORUM : Politika : Srpske i hrvatske pretenzije na historiju BiH
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
Fini
Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 29-10-2006
Lokacija: Pogodi
Odgovori: 539
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Srpske i hrvatske pretenzije na historiju BiH

Srpske i hrvatske pretenzije na historiju BiH

Proslost Bosne nije korektno tretirana ni u srpskim, ni u hrvatskim historijskim atlasima. Njihovi historiografi i kartografi su se, izgleda, presutno dogovorili o krojenju granica drzave Bosne u ranom srednjem vijeku. Jedni stavljaju granicu dodira hrvatske i srpske drzave u to doba na rijeci Vrbasu, drugi na rijeci Bosni, a treci na rijeci Drini - kako kome odgovara....

U vrijeme postojanja Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca, odnosno Jugoslavije, izdato je vise falsificiranih historijskih atlasa.Tako je u Istorijskom atlasu za opstu i narodnu istoriju koji je priredio istoricar Stanoje Stanojevic (1874-1937) Bosna prikazana tako da je sve od 9. do 12. vijeka bila jedna od srpskih zemalja i kao takva uvijek u sastavu srpske drzave. U ovom njegovom atlasu Bosna je u periodu od XII do XX stoljeca. Ovaj Stanojevicev atlas (zvanicni udzbenik za studente) izdat je, istog sadrzaja ,i u Beogradu (1940-Geca Kon A.D.) U Skolskom istorijskom atlasu koji je izdat u socijalistickoj Jugoslaviji, a po narudzbi Zavoda za udzbenike u Beogradu (ovaj atlas je bio najtirazniji i dozivio je niz izdanja) drzava Bosna se tretirala u svim izdanjima kao srpska zemlja, i to sve od IX do kraja XX vijeka.

Do sada je, cini se, najpotpunije i najobjektivnije objasnjena rana srednjovjekovna proslost Bosne u Istorijskom atlasu koji je izradio dr Zvonimir Dugacki za "UCILA" iz Zagreba 1972 godine. On prikazuje proslost Bosne bez ikakvih opterecenja i kompromisa. Prvi put Bosna je ucrtana kao drzava u sklopu Balkana i evropskih drzava u raznim periodima svoga postojanja….

http://www.bosnaonline.org/srpske-hrvatske-pretenzije-na-historiju-bih/

24-01-2014 at 23:23 | Ukljuèi u odgovor
Fini
Nivo: Forumski vuk
Registriran(a): 29-10-2006
Lokacija: Pogodi
Odgovori: 539
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Srpske i hrvatske pretenzije na historiju BiH

Jedan od najcjenjenijih historicara, po pitanju historije Dr Nada Klaic u svome djelu "SREDNJOVJEKOVNA BOSNA, Zagreb,1989.,naucno je dokazala da Bosna nikada nije bila ni hrvatska ni srpska, nego jedino i iskljucivo BOSANSKA.Zemlja Bosna je po Dr Nadi Klaic potpuno posebna i po narodu i po kulturi i po svojemu postanku.

No, ove nevjeste projekcije o srpstvu Bosne vrijede isto koliko Sisicevo dokazivanje o hrvatsvu Bosne. Medjutim nekriticki izvjestaj Konstantina Porfirogeneta o Sklavinijama moze posluziti kao podloga za zakljucke samo onom historicaru kome nije odvec stalo do historijske istine. On je uglavnom iste vrijednosti kao i Dukljaninove vijesti o vladanju hrvatskih ili srpskih vladara nad Bosnom. To su tek povremeni izleti susjednih vladara koji nisu niti su mogli izmijeniti stoljetni polozaj bosanskih zemalja jer su one bez Hrvata i Srba odavno isle svojim, od njih posve odijeljenim putem...

http://www.camo.ch/vela_ideja.htm

24-01-2014 at 23:27 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 60
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: EminaS, meho, Mela77, mikimini, Mir$o, pljosko, strokeunit
FORUM : Politika : Srpske i hrvatske pretenzije na historiju BiH New Topic Post Reply



Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice