Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatoru


FORUM : Putopisi : Gdje bi ste putovali i zašto
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
hanumicag
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 30-10-2012
Odgovori: 296
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Gdje bi ste putovali i zašto

Oduvijek sam bila fascinirana Bliskim istokom i Afrikom. Nažalost, nisam nikad uspjela otiæi nigdje osim u Egipat jer kad sam dobila ponudu za posao u jednoj bliskoistoènoj zemlji, kod nas je izbio rat i uslijedile su godine borbe za preživljavanje (što kod nas što u kratkom izbjeglištvu). Pa ipak, moja želja za istraživanjem i, inšallah, da posjetim neke od drevnih, a pomalo zaboravljenih zemalja nikad nije išèezla.



Jedna od njih je Jemen. Nalazi se na prekretnici civilizacija, nekad je bila izuzetno uspješna po trgovini (èak 1000 godina) dok danas zbog ratova i problema u regiji ne napreduje, te spada u jednu od najsiromašnijih država. Dodatni problem je postojanje grupa povezanih s Al Kaidom, koje unazaðuju stanovništvo i stvaraju napetost. Problem stvaraju i meðuplemenski sukobi. Narod se suprotstavlja ovim problemima koliko može, pa ipak, nedovoljno da bi se zbog nestabilnosti u samom Jemenu i okolini investitori usudili ulagati u razvoj ove države koja je druga po velièini na Arapskom poluostrvu. Nadam se da æu ipak jedan dan kad se insani dovranišu i budemo živjeli kao nekada posjetiti Jemen (a o daljim željama æu pisati nekom drugom prilikom).



Evo jedne reportaže od National Geographic (na srpskom je pa molim da mi jezièki èistunci ne zamjere).

citat:
U Starom gradu u Sani jedna kamila stenje u polumraku radnje nalik na peæinu. U blizini je Bab al Jemen, poslednja preostala kamena nadsvoðena kapija od nekadašnjih sedam kroz koje se spolja ulazilo u ovaj grad star 2.500 godina. Sa ularima oko glave i grbe, kamila hoda u krug i okreæe mlin od livenog gvožða koji melje semenje slaèice cedeæi ulje. Sada je 8.30 ujutro, nekoliko sati pre poèetka pazarnog dana u ovom drevnom delu grada, a mnogi žitelji još spavaju posle duge noæi provedene u žvakanju kata. U poslednjih stotinak godina Stari grad se smanjio i usput osavremenio uvoðenjem struje i kanalizacije. Ali po mnogo èemu ostao je nepromenjen. Stambene zgrade od peèene opeke i albastera i dalje su zgusnute oko bazara na kojima se prodaju zlato, nakit, tekstil, sveže voæe i povræe, zaèini. U jednom prolazu dve žene obuèene u tradicionalnu odeæu – široke abaje sa crno-belo-crvenim geometrijskim šarama – razdvajaju se da bi me pustile da proðem. Mimoilazim se sa starijim èovekom èiji oèni kapci su crni kao ugalj, ima proreðenu sedu bradicu i povijeni bodež džambiju zadenut za vezeni pojas. Ne tako davno džambija je ukazivala na društveni status muškarca kao pripadnika plemena, sudije ili direktnog potomka proroka Muhameda; svaka društvena grupa nosila je džambije sa odreðenim oznakama, karakteristiènim za taj stalež. Ali predsednik Saleh je poboljšao socijalni status zanatlija i trgovaca, što je bio mudar politièki potez kojim je obezbedio širu podršku svojoj vlasti. „Mi i dalje volimo Saleha”, kaže mi Abdulah, vlasnik mlina, ponosno pokazujuæi uramljene fotografije bivšeg predsednika koje krase garave zidove njegove radnje. Kao i Saleh, Abdulah je zaidit, pripadnik umerene šiitske islamske sekte prisutne veæinom u Jemenu. Meðutim, zajednièka religija je samo jedan od razloga za privrženost Salehu. Plemenska tradicija u Jemenu je snažna, plemena su kao države u državi, raspolažu arsenalima oružja, poseduju sopstveni, paralelni sudski sistem koji presuðuje u svim sporovima, od imovinskih svaða do sluèajeva ubistava. Saleh je podršku crpeo iz savezništva sa šeikom Abdulahom al Amarom, „šeikom nad šeicima”, prvim èovekom moæne plemenske konfederacije Hašida, jedne od dve najveæe plemenske grupacije u Jemenu. Drugu èini pleme Bakil. Poslednjih decenija plemenski uticaji su oslabili kao posledica šireg obrazovanja, urbanizacije i izloženosti stanovništva spoljnom svetu. Mnogi pripadnici plemena više ne prihvataju bezuslovno šeika kao vrhovnu vlast, a i sve su glasniji zahtevi za osnovna graðanska prava i slobode. U martu 2011. godine umro je šeik Al Amar, a njegovi sinovi su ustali protiv Saleha nakon masakra nad demonstrantima u Sani. Izbio je oružani sukob izmeðu državne Republikanske garde i plemenskih milicija, što je oznaèilo uvod u Salehov pad.


Više na http://www.nationalgeographic.rs/reportaze/clanci/479-jemen-dolazi-li-novo-doba.html?p=2
27-02-2014 at 21:23 | Ukljuèi u odgovor
hanumicag
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 30-10-2012
Odgovori: 296
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Gdje bi ste putovali i zašto

Danas malo o Jordanu...

Jordan je bliskoistoèna zemlja poznata po dva mora: Crvenom i Mrtvom. Glavni grad, tek podsjeæanja radi, je Aman. Iako se nalazi u rovitom dijelu svijeta, èesto izloženom ratovima u kojim se prelamaju interesi istoka i zapada, kažu da je Jordan dosta stabilna i mirna zemlja. Narod živi uglavnom uz zapadnu granicu države jer se središnjim dijelom i istoènom stranom prostire pustinja, koja se dalje prostire u Saudijsku Arabiju, Irak i Siriju. Za stanovništvo kažu da je slièno nama Bosancima jer se odlikuje toplinom i izuzetno jakim gostoprimstvom. Zbog svega toga se nadam da æe me jedan dan put nanijeti i tamo.


citat:
Petra – od davnina je veliki ponos Jordana, a prema BBC-ju, jedno od 40 mesta koja morate videti u životu. U pitanju je drevni grad, u kome se nalaze grobnice Nabatejaca, naroda koji je naseljavao ove prostore pre 1,200 godina. Najpoznatije grobnice su Svilena grobnica, Urna i Palata. Ovi velièanstveni mauzoleji predstavljaju kapiju Petre, mrtvog grada kome nijedan veliki osvajaè nije odoleo. Kroz stubove, rozete i èaše prikazan je helenski kalendar, na crtežima su oslikane Amazonke, a u blizini je i statua egipatske boginje Izide. Petru sa razlogom nazivaju slagalicom svetske kulture.


Mrtvo more – svetski fenomen i spa raj. Ovo jezero, koje oduvek nazivamo morem, dele dve države – Izrael i Jordan. Na jordanskoj strani prilaz moru je naèièkan hotelima i spa centrima. Kozmetièka industrija doprinela je da Jordan postane poznat po spa turizmu. Najkvalitetniji preparati od lekovitog blata prave se upravo ovde. O èuvenom oseæaju plutanja u Mrtvom moru svi smo èuli, zabavno je, opuštajuæe, èak i lekovito.




07-03-2014 at 15:37 | Ukljuèi u odgovor
hanumicag
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 30-10-2012
Odgovori: 296
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Gdje bi ste putovali i zašto - Tunis

Ovu mediteransku zemlju sam posjetila krajem '90-tih. Rado bih to uèinila ponovo, ali nemam baš podršku porodice zbog politièke situacije i sigurnosti. U Tunisu živi oko 11 miliona stanovnika. Dominantna vjera je islam (oko 98% stanovništva su muslimani), a ostale religije su judaizam i kršæanstvo. Tunis (glavni grad) je predivan - njega sam obišla, kao i Kairouan, a želja mi je jedan dan vidjeti primorski dio (ostrvo Djerbu). Tunis je predivna mješavina starih civilizacija (Egipta, Grèke i Rima), otomanske i arapske kulture. Inaèe, Tunis je prošao Arapsko proljeæe prilièno bezbolno dok se nisu infiltrirale kojekakve teroristièke grupe koje unose nemir politièkim atentatima i širenjem straha. Tunis je ipak prilièno stabilan u odnosu na susjedne zemlje, Libiju na istoku i Alžir na zapadu. Ukoliko imate želju, moguænost i optimista ste u pogledu mira i sigurnosti, toplo preporuèujem posjetu Tunisu


Slike u sastavu videa se mogu naæi ovdje:
http://www.youtube.com/watch?v=ygYY0GEgaJg&feature=related

[Edited by hanumicag on 18-05-2014 at 16:56 GMT]

18-05-2014 at 16:56 | Ukljuèi u odgovor
hanumicag
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 30-10-2012
Odgovori: 296
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Gdje bi ste putovali i zašto - Mali

Malo neobièna zemlja za posjete, ali s obzirom na historiju i znaèajne spomenike, mislim da bi bilo lijepo i tamo zaæi. U cijelosti prenosim tekst o vrlo zanimljivoj džamiji od blata, objavljen na http://www.islambosna.ba/mali-velicanstvena-dzamija-od-blata/


citat:
Prošle godine Velika džamija Ðenne u Maliju pretrpjela je ošteæenje zidova i morala je biti popravljena od strane èlanova lokalne zajednice. Ali to nije razlog za zabrinutost jer se to dešava svake godine.

Kao i na stotine drugih objekata u Ðenneu, Velika džamija je napravljena od blata. Ona je najveæa zgrada od opeke i blata na svijetu koju mnogi arhitekti smatraju najveæim dostignuæem sudano-sahelske arhitekture, iako se na njoj vidi i oèiti islamski utjecaji. Prva džamija na toj lokaciji je sagraðena u 13. vijeku, a trenutna graðevina datira iz 1907. godine. Kako bi napravili objekte, zidari su miješali blato i slamu praveæi cigle, zatim bi ih sušili na Suncu, a onda slagali formirajuæi zidove. Dodatni sloj blata na vrhu pruža glatku površinu i bolju stabilnost.

Velika džamija u Ðenneu predstavlja jednu od najveæih znamenitosti Afrike,a od 1988. godine je pod zaštitom UNESCO-a i pripada Svjetskoj kulturnoj baštini, takoðer se nalazi na top listi 100 najljepših mjesta na svijetu.

Svake godine, u ovoj regiji Malija, dešavaju se velike poplave rijeke Niger, a džamija, koja se nalazi na uzvišenju, za vrijeme poplava se pretvara u glinenu tvrðavu. Palmine gredice koje vire iz zidova, omoguæavaju da se umanje negativni klimatski efekti, imajuæi u vidu oštre dnevne i noæne temperaturne oscilacije, tropske kiše i veliku vlagu.

Iako su zgrade èvrste i èesto prostrane – Velika džamija može primiti 3.000 vjernika- one su i dalje ranjive. Kiša, vlaga kao i promjene temperature izazivaju pukotine i erozije u zidovima. Zidari iz Ðennea se redovno udružuju i popravljaju džamiju kako bi sprijeèili njeno raspadanje.




10-09-2014 at 17:21 | Ukljuèi u odgovor
hanumicag
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 30-10-2012
Odgovori: 296
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Gdje bi ste putovali i zašto - Afganistan

Malo ko o Afganistanu razmišlja kao o zemlji vrijednoj posjete. Iako je rat u ovoj državi stao, i dan danas postoje unutrašnji problemi izmeðu stanovništva u gradovima, plemena koja žive izvan grada i ekstremno orjentisanih stanovnika (talibana, što je zapravo èudno kad uzmemo u obzir da to znaèi "uèenik, student" pa bi u normalnim okolnostima to bile osobe koje tragaju za znanjem i naukom, a ne da nazor uvedu svoju varijantu šerijatskog zakona i vlasti). Zahvaljujuæi narednom èlanku, mirno možemo prošetati Afganistanom i opustiti se zamišljajuæi da šetkamo ulicama ove neobiène zemlje.

citat:
Nemam pojma kako da u kratkim crtama prikažem, barem približno, jedan boravak u sasvim neobiènoj zemlji...

Kada èitate, ili slušate o Afganistanu, vjerojatno vam odmah padnu na pamet vijesti kao: „Na jugu poginulo…, „U samoubilaèkom napadu poginulo…", sve najcrnje vijesti; i tko bi onda pomislio da je Afganistan krasan kraj - da bi baš vi proveli svoj odmor tamo.

Ali, iz osobnog iskustva mogu reæi da Afganistan krijelijepe, èak prekrasne stvari, koje jednostavno moraš vidjeti i doživjeti svojim oèima... Sedam mjeseci sam provela u toj zemlji, koja je na puno naèina mistièna i fascinantna. Najveæi dio svog boravka sam boravila u Kabulu, glavnom gradu Afganistana, gdje nedostaje jako puno boje – jer, cijela okolina je nekako siva, èak i nebo poprima sivu boju... Ali, bez obzira na sivilo koje vlada oko vas, ipak okolinu gledate i upijate širom otvorenih oèiju. Da što više upijete i zapamtite neke stvari, koje u našoj zemlji ne bi niti pomislili, a kamoli vidjeli da postoji. Grad Kabul se nalazi na 1.800 m nadmorske visine, ima izmeðu 5 do 7 milijuna stanovnika. Nikada se ne može utvrditi toèan broj, iz razloga što poèetkom zime u Kabul dolaze sa svih strana - nomadi. A drugi razlog je - što stanovnici svoju roðenu djecu ne upisuju u knjigu roðenih do 5. godina starosti! Što se tièe temperature, u Kabul sam stigla u osmom mjesecu kada je živa na termometrupokazivala i do + 50°C! A, u zraku pijesak i neugodan miris, pošto nemaju riješenu kanalizaciju, nego se sve slijeva u rijeku Kabulèicu. Doèekavši i zimu u Kabulu, temperatura je iznenadapala po noæi i do - 35°C! (Nemam pojma kako je u Sibiru, ali meni je i ovo bilo previše).

Promet je katastrofalan! (reèeno u blagim crtama) Zato, ljudi nemojte se ljutiti na druge vozaèe kada upadnete na svojim cestama u malu gužvicu, jer tamo promet lièi ni manje ni više - na roj mrava. Automobili koji prevladavaju su Toyote, i to najviše žuto - bijelih.



Da, da ako zatrebate taxi ima i toga; ali nema govornice ili naèina fuækanja da bi si pozvali taxi, nego tenisice na noge i trèeæim korakom za njim. Tako u trku se i dogovarate kuda vas treba odvesti. Ali, tu nije kraj. Ako je gužva na prvom i zadnjem sjedištu, „ljubazni" taksist æe vam reæi da sjednete u gepek. Kad tamo iznenaðenje - veæ ih ima, ali ništa zbog toga, ponekad u autu ima i do 15 ljudi! Isto prolazite i sa autobusom, trk za njim i uskakanje. Ako nemate opet sreæe da se vozite kako treba, onda æete završiti na krovu.

Nakon "udobne" vožnje ogladnili ste i zaželite pojesti i kupiti dobar komad mesa, naiæi æete na svakom koraku - jer svaka druga „kuæa" je mesnica otvorenog tipa! Meso visi na kukama, i „hladi" se na prirodnoj temperaturi. Što više muha i ostalih nemani na mesu to bolje, trgovac æe bez grižnje savjesti otjerati napasnike sa mesa, i odrezati vam baš onaj komad koji ste zaželjeli. Voæa i povræa ima isto tako u izobilju svih vrsta, najukusnije mi je bio Nar (na dariju Anar). Stvarno fantastièan, sladak i ukusan. Ima svih moguæih vrsta voæa i povræa. Jedino manji dio krumpira, jer nisu baš ljubitelji, više prakticiraju rižu. Tradicionalni Afganistanski Kebab je omiljena hrana, probala ga jesam (osim što je moj bio od piletine, a ne ovèetine) vrlo ukusno. Èaj je obvezan, sramota ga je odbiti i takoðer je ukusan.

Ima jako puno znamenitosti za obiæi, mjesta - od Kraljeve grobnice, Kraljeve palaèe, Kraljièine palaèe. Gdje je zanimljivo spomenuti, da po prièi palaèa kralja i kraljice je bio podzemnim tunelom, povezan tako da su ispod zemlje hodali jedan do drugoga. Kraljeve vikendice (na prekrasnom jezeru koje je udaljeno 80 km od Kabula, da kad doðete tamo ostanete "paf" sa prekrasnim pogledom i okolinom) i svega i svaèega ostalog. Ali, ne stane mi u ovom putopisu...



Oko dva sata letom od Kabula smješten je gradiæ Mazar-e-Sharif, gdje je napravljena najljepša džamija po mom mišljenju. Napravljena od plavog kamena zvanog Lapis. Gradiæ je prekrasan, totalno drugaèiji od sivog Kabula, oko vas - zelenila kao u prièi.
Najviše pitanja od svojih prijateljica sam dobila, kako žene u Afganistanu izgledaju? Oko 60%, još uvijek hodaju u burkama (prekrivene od glave do pete), a ostale koje ne nose burku, obvezna je marama preko glave! Žene koje nose burku, jedini oblik ženstvenosti se vidi na nalakiranim noktima na nogama, gdje i po zimi nose sandalice.

Da ne bih nastavila, jer nemam pojma kada bi se zaustavila - šaljem vam pozdrave, a nastavak slijedi možda jednom drugi put...


http://www.puturist.com/razno/putopisi/afganistan/d-139-4-1756.aspx
28-10-2014 at 17:35 | Ukljuèi u odgovor
ManuR
Nivo: Novi forumaš
Dijaspora

Registriran(a): 24-03-2024
Lokacija: Frankfurt
Odgovori: 7
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Gdje bi ste putovali i zašto

Proèitao sam tvoje prièe, @hanumicag, i priznajem da me malo iznenadilo što neko ima tako jaku želju da obiðe mjesta koja su èesto spominjana u medijima, ali ne u najboljem svjetlu. Mislim, jasno je da svako mjesto ima svoju ljepotu i prièe koje èekaju da budu isprièane.
Tvoj pogled na Jemen i tvoje iskustvo u Tunisu daju neku novu dimenziju mjestima o kojima obièno èujemo samo u vijestima. Nisam siguran da bih lièno imao hrabrosti posjetiti neka od tih mjesta, ali zanimljivo je èitati o neèijim iskustvima. Ova prièa o džamiji od blata u Maliju zvuèi posebno intrigantno, iako mi je cijela ta ideja popravke svake godine pomalo daleka. Sve u svemu, drago mi je što postoje ljudi poput tebe koji traže i pronalaze ljepotu na neoèekivanim mjestima.

01-04-2024 at 08:23 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 51
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: EminaS, meho, Mela77, mikimini, Mir$o, pljosko, strokeunit
FORUM : Putopisi : Gdje bi ste putovali i zašto New Topic Post Reply



Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice