Info: Ako imate neke nejasnoe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatoru


FORUM : PC - forum : (Ilegalno) oivite umrle Windowse XP
New Topic Post Reply
Poiljalac Poruka
click_me
Nivo: Forumski doajen
Administrator

Registriran(a): 30-04-2004
Lokacija: 2-zla-4-ever
Odgovori: 6592
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon (Ilegalno) oivite umrle Windowse XP

Pojavio se na Internetu jedan hack, mali i zaista jednostavan trik kojim je mogue "oivjeti" pokojne Windowse XP i odravati ih umjetno na ivotu sve do 2019. godine. Proces zombifikacije XP-a nevjerojatno je (tehniki obrazovanim osobama) jednostavan poduhvat: potrebno je samo uiniti jednu jedinu promjenu u registryju Windowsa XP! Dodavanjem specifinog kljua prevarit ete Windowse XP i natjerati ih da pomisle da su zapravo jedan posve drugi OS: Windows POSReady 2009.Pojavio se na Internetu jedan hack, mali i zaista jednostavan trik kojim je mogue "oivjeti" pokojne Windowse XP i odravati ih umjetno na ivotu sve do 2019. godine.

Proces zombifikacije XP-a nevjerojatno je (tehniki obrazovanim osobama) jednostavan poduhvat: potrebno je samo uiniti jednu jedinu promjenu u registryju Windowsa XP! Dodavanjem specifinog kljua, kako je to opisano ovdje, prevarit ete Windowse XP i natjerati ih da pomisle da su zapravo jedan posve drugi OS: Windows POSReady 2009.

Nikad uli za POSReady?

Nisam ni ja, sve do pojave ovog hacka.

Rije je o inaici Windowsa XP koja pripada obitelji embedded operacijskih sustava, a koja je prilagoena za, samo joj ime kae, POS ureaje: blagajne i slina mjesta fiskalizacije. Sam operacijski sustav u naelu je isti, prihvaa iste datoteke, mogue je na njega instalirati isti softver; POSReady je malo "potkresani" XP koji radi s manje memorije i zauzima manje mjesta na disku, ali isto tako ima dodane mogunosti koje XP nema: primjerice, instalaciju s USB sticka. Za puni popis razlika izmeu XP-a i POS-a pogledajte ovaj dokument.

Paljivo ste proitali onaj forum, drhtavim rukama unijeli ste promjene u registry i ponovo pokrenuli raunalo (nakon ega se iz beepera zaulo: "Braaaaiiiinz!") i to sad?

Dobra vijest: POSReady ima podrku do 2019. godine pa ste odmah mogli uoiti kako su se pojavile sigurnosne nadogradnje i Windows Update vam ponovo radi. Dapae, moete oekivati i update za Internet Explorer 8 zadnje podrane verzije MSIE za Windows XP.

Loa vijest? Oh, ima ih nekoliko!

Ponajprije ona tehnika: POSReady i XP, iako bazirani na istoj arhitekturi, nisu identini; postoje komponente koje ova dva sustava ne dijele, to znai da sve ono ega u POSReady nema nee biti osvjeavano. Praktino to znai da svaki sigurnosni propust koji se pojavi u komponenti OS-a koja nije zajednika nee biti ispravljan.

Zbog toga je ova zombifikacija XP-a dvosjekli ma: iako e osigurati sigurnosne zakrpe veine komponenti do 2019. godine, niti jedna komponenta koja nije zajednika nee biti osvjeavana niti krpana.

Tako bi vas ovaj hack mogao uljuljkati u laan osjeaj sigurnosti jer sigurnosne zakrpe i dalje dolaze kroz Windows Update, ali tvrda injenica je da je sustav siguran koliko i najslabija karika: kako neke komponente vie nee biti osvjeavane, dogodi li se da se u nekoj od njih pojavi ozbiljan sigurnosni propust (kojeg, dakle, Microsoft nee pokrpati), injenica da su ostale komponente up-to-date ne znai zapravo nita; narodno-grafiterskim rjenikom reeno: "Daba si kreio".

Osim toga, ne postoji garancija da update namijenjen drugoj platformi nee u nekom trenutku "potrgati" Windows XP i uiniti raunalo neupotrebljivim.

Mimo ovih posve pragmatinih loih vijesti postoje i one koje esto zanemarujemo, ali koje nisu nita manje vane i jednako tako mogu imati ozbiljne posljedice.

Kao to ste vjerojatno i sami nasluivali, ovaj hack je protuzakonit. Njime ete jednu verziju OS-a natjerati da pomisli kako je druga verzija OS-a a ta je rabota eksplicitno zabranjena (jeste li itali EULA?). I vie od toga, ak i kad bi ovakve promjene na OS-u bile dozvoljene od strane Microsofta, ostaje injenica da ste kupili ili uz raunalo dobili licencu za koritenje Windowsa XP, a ne POSReady 2009.

Naravno, vjerojatno emo uti argumente kako je to posve zakonita radnja jer je OS ostao isti XP, promjena je samo u jednom kljuu u registryju; naalost, taj argument u istoj je vrei kao i argument da smo kupnjom licence za Windowse XP postali vlasnici tog softvera i imamo mu pravo raditi to god elimo. Na toj je vrei natpis na kojem pie: "Argumenti korisnika koji nisu proitali ili nisu razumjeli to pie u EULA".

Ne, zaista nema naina da ovakvim postupkom zombificirate svoj XP i ostanete s ove strane zakona. emu onda sva ova pria?

Ovo svakako nije pria za tvrtke: koritenjem ovog trika za dobivanje jo malo vremena i cijeenje jo malo ivota iz investicije zvane "Windows XP licence" zapravo ete sami ponititi te licence i zavrit ete s hrpom ilegalnih raunala a onda jao vama kad vas inspekcija dohvati!

Jedina koliko-toliko razumna iznimka bili bi industrijski ureaji koje iz nekog objektivnog razloga nije mogue nadograditi na noviji OS: u tom (rijetkom) sluaju ovakav potez ima smisla jer osigurava kakvu-takvu podrku sustavu kojeg nije jednostavno zamijeniti. U takvom bi sluaju moda i Microsoft mogao odobriti iznimku obzirom da, ako niste velika organizacija, alternative nemate - no nemojte se oslanjati na moju prosudbu: upitajte Microsoft.

to se kunih korisnika tie, situacija se nimalo ne mijenja: uiniti ovako neto nije dozvoljeno. S druge strane, ako tako neto i uinite, tko e vas ganjati? Pitanje ilegalnog softvera u kuanstvu uvijek je bilo vie pitanje savjesti nego policijskih racija: tko ima ilegalne Windowse XP, taj vjerojatno nema niti skrupule "zombificirati" ih, i tim inom nee poveati mogunost upada specijalaca u radnu sobu, uhienja ukuana i kunih ljubimaca, te zapljene svega to ima ikakve elektronike komponente u sebi.

Ima li smisla zombificirati XP, sad kad su mu istekli i ivot i licenca? Zapravo, ne puno bolje rjeenje je nabaviti noviji OS. Ne mora to nuno biti Windows moete si kupiti Macintosha ili na raunalo instalirati Linux.

"Oh, ali meni ovaj nain rada super odgovara", rei e ne jedna osoba. Ok, argument stoji netko je na neto navikao i u tome se osjea udobno, pa emu mijenjati? Argument kako je rije o starom OS-u koji koristi stare tehnologije u ovakvom je sluaju nebitan: korisnik jednostavno eli nastaviti raditi s onim na to je navikao. To je posve razumljivo, na kraju krajeva i ja sam svojedobno bio lijepo naviknut na CP/M, a grafiko suelje OS/2 bilo mi je ba onako hercig! - ali svijet se mijenja. Svijet informatike u kojem je nastao XP znaajno je drugaiji od dananjeg.

Ako ste odluili zombificirati svoje XP raunalo, razmislite o posljedicama svoje odluke. Moda vas ne zabrinjava toliko injenica da je rije o nezakonitoj raboti, ali trebala bi vas zabrinuti mogunost da raunalo u nekom trenutku povue neki update koji e ga onesposobiti. ak i ako se to nikad ne dogodi, ostaje injenica da je zombificirani XP vrlo ranjiv kroz sigurnosne propuste komponenti za koje Microsoft vie ne mari.

Ovo je zgodan hack, nekome e moda biti i koristan da premosti vrijeme do nabavke novog, licenciranog sustava ili migracije na novu infrastrukturu. No, to je u konanici tek zanimljiv hack, fora a nikako rjeenje za vaa stara raunala. XP-u je mjesto u muzeju, a vama je vrijeme za novi OS. Legalan, licenciran ili slobodan.

28-05-2014 at 15:19 | Ukljui u odgovor
click_me
Nivo: Forumski doajen
Administrator

Registriran(a): 30-04-2004
Lokacija: 2-zla-4-ever
Odgovori: 6592
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: (Ilegalno) oivite umrle Windowse XP

zaboravih staviti: Link za Hack

28-05-2014 at 15:20 | Ukljui u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 7
Skriveni clanovi: 0
Aktivni lanovi: 0
Sretan roendan: davor.tz, Greben, Medi_01, sasab, sova_92
FORUM : PC - forum : (Ilegalno) oivite umrle Windowse XP New Topic Post ReplyNiste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?
Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice