Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatoru


FORUM : PC - forum : (Ilegalno) oživite umrle Windowse XP
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
click_me
Nivo: Forumski doajen
Administrator

Registriran(a): 30-04-2004
Lokacija: 2-zla-4-ever
Odgovori: 6593
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon (Ilegalno) oživite umrle Windowse XP

Pojavio se na Internetu jedan hack, mali i zaista jednostavan trik kojim je moguæe "oživjeti" pokojne Windowse XP i održavati ih umjetno na životu sve do 2019. godine. Proces zombifikacije XP-a nevjerojatno je (tehnièki obrazovanim osobama) jednostavan poduhvat: potrebno je samo uèiniti jednu jedinu promjenu u registryju Windowsa XP! Dodavanjem specifiènog kljuèa prevarit æete Windowse XP i natjerati ih da pomisle da su zapravo jedan posve drugi OS: Windows POSReady 2009.



Pojavio se na Internetu jedan hack, mali i zaista jednostavan trik kojim je moguæe "oživjeti" pokojne Windowse XP i održavati ih umjetno na životu sve do 2019. godine.

Proces zombifikacije XP-a nevjerojatno je (tehnièki obrazovanim osobama) jednostavan poduhvat: potrebno je samo uèiniti jednu jedinu promjenu u registryju Windowsa XP! Dodavanjem specifiènog kljuèa, kako je to opisano ovdje, prevarit æete Windowse XP i natjerati ih da pomisle da su zapravo jedan posve drugi OS: Windows POSReady 2009.

Nikad èuli za POSReady?

Nisam ni ja, sve do pojave ovog hacka.

Rijeè je o inaèici Windowsa XP koja pripada obitelji embedded operacijskih sustava, a koja je prilagoðena za, samo joj ime kaže, POS ureðaje: blagajne i slièna mjesta fiskalizacije. Sam operacijski sustav u naèelu je isti, prihvaæa iste datoteke, moguæe je na njega instalirati isti softver; POSReady je malo "potkresani" XP koji radi s manje memorije i zauzima manje mjesta na disku, ali isto tako ima dodane moguænosti koje XP nema: primjerice, instalaciju s USB sticka. Za puni popis razlika izmeðu XP-a i POS-a pogledajte ovaj dokument.

Pažljivo ste proèitali onaj forum, drhtavim rukama unijeli ste promjene u registry i ponovo pokrenuli raèunalo (nakon èega se iz beepera zaèulo: "Braaaaiiiinz!") i što sad?

Dobra vijest: POSReady ima podršku do 2019. godine – pa ste odmah mogli uoèiti kako su se pojavile sigurnosne nadogradnje i Windows Update vam ponovo radi. Dapaèe, možete oèekivati i update za Internet Explorer 8 zadnje podržane verzije MSIE za Windows XP.

Loša vijest? Oh, ima ih – nekoliko!

Ponajprije ona tehnièka: POSReady i XP, iako bazirani na istoj arhitekturi, nisu identièni; postoje komponente koje ova dva sustava ne dijele, što znaèi da sve ono èega u POSReady nema neæe biti osvježavano. Praktièno to znaèi da svaki sigurnosni propust koji se pojavi u komponenti OS-a koja nije zajednièka neæe biti ispravljan.

Zbog toga je ova zombifikacija XP-a dvosjekli maè: iako æe osigurati sigurnosne zakrpe veæine komponenti do 2019. godine, niti jedna komponenta koja nije zajednièka neæe biti osvježavana niti krpana.

Tako bi vas ovaj hack mogao uljuljkati u lažan osjeæaj sigurnosti jer sigurnosne zakrpe i dalje dolaze kroz Windows Update, ali tvrda èinjenica je da je sustav siguran koliko i najslabija karika: kako neke komponente više neæe biti osvježavane, dogodi li se da se u nekoj od njih pojavi ozbiljan sigurnosni propust (kojeg, dakle, Microsoft neæe pokrpati), èinjenica da su ostale komponente up-to-date ne znaèi zapravo ništa; narodno-grafiterskim rjeènikom reèeno: "Džaba si kreèio".

Osim toga, ne postoji garancija da update namijenjen drugoj platformi neæe u nekom trenutku "potrgati" Windows XP i uèiniti raèunalo neupotrebljivim.

Mimo ovih posve pragmatiènih loših vijesti postoje i one koje èesto zanemarujemo, ali koje nisu ništa manje važne i jednako tako mogu imati ozbiljne posljedice.

Kao što ste vjerojatno i sami nasluæivali, ovaj hack je protuzakonit. Njime æete jednu verziju OS-a natjerati da pomisli kako je druga verzija OS-a – a ta je rabota eksplicitno zabranjena (jeste li èitali EULA?). I više od toga, èak i kad bi ovakve promjene na OS-u bile dozvoljene od strane Microsofta, ostaje èinjenica da ste kupili ili uz raèunalo dobili licencu za korištenje Windowsa XP, a ne POSReady 2009.

Naravno, vjerojatno æemo èuti argumente kako je to posve zakonita radnja jer je OS ostao isti XP, promjena je samo u jednom kljuèu u registryju; nažalost, taj argument u istoj je vreæi kao i argument da smo kupnjom licence za Windowse XP postali vlasnici tog softvera i imamo mu pravo raditi što god želimo. Na toj je vreæi natpis na kojem piše: "Argumenti korisnika koji nisu proèitali ili nisu razumjeli što piše u EULA".

Ne, zaista nema naèina da ovakvim postupkom zombificirate svoj XP i ostanete s ove strane zakona. Èemu onda sva ova prièa?

Ovo svakako nije prièa za tvrtke: korištenjem ovog trika za dobivanje još malo vremena i cijeðenje još malo života iz investicije zvane "Windows XP licence" zapravo æete sami poništiti te licence i završit æete s hrpom ilegalnih raèunala – a onda jao vama kad vas inspekcija dohvati!

Jedina koliko-toliko razumna iznimka bili bi industrijski ureðaji koje iz nekog objektivnog razloga nije moguæe nadograditi na noviji OS: u tom (rijetkom) sluèaju ovakav potez ima smisla jer osigurava kakvu-takvu podršku sustavu kojeg nije jednostavno zamijeniti. U takvom bi sluèaju možda i Microsoft mogao odobriti iznimku obzirom da, ako niste velika organizacija, alternative nemate - no nemojte se oslanjati na moju prosudbu: upitajte Microsoft.

Što se kuænih korisnika tièe, situacija se nimalo ne mijenja: uèiniti ovako nešto nije dozvoljeno. S druge strane, ako tako nešto i uèinite, tko æe vas ganjati? Pitanje ilegalnog softvera u kuæanstvu uvijek je bilo više pitanje savjesti nego policijskih racija: tko ima ilegalne Windowse XP, taj vjerojatno nema niti skrupule "zombificirati" ih, i tim èinom neæe poveæati moguænost upada specijalaca u radnu sobu, uhiæenja ukuæana i kuænih ljubimaca, te zapljene svega što ima ikakve elektronièke komponente u sebi.

Ima li smisla zombificirati XP, sad kad su mu istekli i život i licenca? Zapravo, ne – puno bolje rješenje je nabaviti noviji OS. Ne mora to nužno biti Windows – možete si kupiti Macintosha ili na raèunalo instalirati Linux.

"Oh, ali meni ovaj naèin rada super odgovara", reæi æe ne jedna osoba. Ok, argument stoji – netko je na nešto navikao i u tome se osjeæa udobno, pa èemu mijenjati? Argument kako je rijeè o starom OS-u koji koristi stare tehnologije u ovakvom je sluèaju nebitan: korisnik jednostavno želi nastaviti raditi s onim na što je navikao. To je posve razumljivo, na kraju krajeva i ja sam svojedobno bio lijepo naviknut na CP/M, a grafièko suèelje OS/2 bilo mi je baš onako hercig! - ali svijet se mijenja. Svijet informatike u kojem je nastao XP znaèajno je drugaèiji od današnjeg.

Ako ste odluèili zombificirati svoje XP raèunalo, razmislite o posljedicama svoje odluke. Možda vas ne zabrinjava toliko èinjenica da je rijeè o nezakonitoj raboti, ali trebala bi vas zabrinuti moguænost da raèunalo u nekom trenutku povuèe neki update koji æe ga onesposobiti. Èak i ako se to nikad ne dogodi, ostaje èinjenica da je zombificirani XP vrlo ranjiv kroz sigurnosne propuste komponenti za koje Microsoft više ne mari.

Ovo je zgodan hack, nekome æe možda biti i koristan da premosti vrijeme do nabavke novog, licenciranog sustava ili migracije na novu infrastrukturu. No, to je u konaènici tek zanimljiv hack, fora – a nikako rješenje za vaša stara raèunala. XP-u je mjesto u muzeju, a vama je vrijeme za novi OS. Legalan, licenciran ili slobodan.

28-05-2014 at 15:19 | Ukljuèi u odgovor
click_me
Nivo: Forumski doajen
Administrator

Registriran(a): 30-04-2004
Lokacija: 2-zla-4-ever
Odgovori: 6593
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: (Ilegalno) oživite umrle Windowse XP

zaboravih staviti: Link za Hack

28-05-2014 at 15:20 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 45
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: EminaS, meho, Mela77, mikimini, Mir$o, pljosko, strokeunit
FORUM : PC - forum : (Ilegalno) oživite umrle Windowse XP New Topic Post Reply



Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice