Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorkama (samo nemojte pitati kako se prave djeca)


FORUM : Roditelji i djeca : Zloupotreba djece u ratu
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
hanumicag
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 30-10-2012
Odgovori: 296
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Zloupotreba djece u ratu

Djeèak je žrtva rata u Siriji. Kurdske je etnièke pripadnosti, a borci tzv. Islamske države su ga držali zarobljenog skupa sa 130 drugih djeèaka. Dijete kaže da je nauèeno religiji i da su pripadnici tzv. Islamske države dokazali da ne ubijaju nikog, osim nevjernike. Prije svega, roditeljska je dužnost da obrazuju dijete, što ukljuèuje vjersko obrazovanje. Ovo dijete izgleda da nije imalo osnovu ranije, ali ne mogu tvrditi što nisam sigurna i što ne piše. Drugo, te prozivke ljudi nevjernicima su posebna vjerska tematika (zove se još i tekfir), što nije tema diskusije. Uglavnom, ono što je potresno u prièi je da dijete ne prepoznaje ni vlastita sestra iako je svjesna da je on samo dijete i kaže da nije teško manipulisat djecom. Žalosno je da su žene i djeca uvijek najtragiènije žrtve rata i da preko njih "hrabri" i "veliki" ratnici pokazuju strogoæu udarajuæi na svetinju i èast koje su univerzalne ljudskom rodu (silovanje žena, manipulacija djecom, itd.).

citat:
Mervan Muhamed Husein je samo jedan od 130 kurdskih djeèaka koje su militanti Islamske državeoteli prije èetiri mjeseca na putu iz škole.

http://www.atvbl.com/potresno-svjedocanstvo-kurdskog-djecaka-u-raljama-islamske-drzave/
Prije nekoliko dana on i još 70 vršnjaka su osloboðeni, javlja Sirijski opservatorij za ljudska prava.

“Nisam mogao vjerovati da sam osloboðen kada sam došao do telefona i javio svojoj porodici”, rekao je Mervan u razgovoru za CNN.

Njegova sestra Dija Miran rekla je da su u tom trenutku zaboravili da su izbjeglice. Naime, ona i njena majka izbjegle su u Tursku zajedno sa još 130.000 sirijskih Kurda koji su pobjegli pred najezdom militanata ISIL-a.

“Nakon što su nas oteli odveli su nas u džamiju i uèili kako da obavimo namaz, a onda su nas odveli u školu”, prisjeæa se Mervan.

Škola je zapravo zatvor iz kojeg nisu mogli izaæi. Djeèak je ispitivan o svojim navodnim vezama sa kurdskim snagama.

“Nakon što bih rekao da nemam nikoga, udarali bi me kablovima 5-6 puta. Drugi djeèaci su bili muèeni strujom i vješani na plafon”, objašnjava Mervan.
Militanti su poduèavali djeèake ISIL-ovoj verziji islama, a Mervan se prisjeæa kako su se bojali svojih “uèitelja”.

“Kada æe nas ubiti? Razmišljali smo samo o tome…a onda smo saznali istinu. Oni ne ubijaju bez dokaza da ste nevjernik”, rekao je Mervan dodavši da su morali gledati snimke pogubljenja.

“Oni su nam htjeli reæi kako ne ubijaju bilo koga…samo nevjernike”, rekao je Mervan.

Arwa Damon, novinarka koja je razgovarala sa djeèakom, ostala je zapanjena nakon njegovog odgovora o tome šta misli o ISIL-u.

“Oni su upravu”, rekao je Mervan nakon èega je optužio vlastitu sestru kako “ne poznaje pravi islam”.

Njegova sestra objašnjava kako je njegov stav oèekivan jer je on ipak dijete, a djecu je izuzetno lako uvjeriti u bilo šta.

“Svi Kurdi su za njih nevjernici. Naravno da jesu, jer na zastavi ISIL-a piše: ‘Nema boga osim Alaha’, rekao je djeèak na opšte zaprepaštenje prisutnih dodavši da su neki militanti ipak “loši”.
09-10-2014 at 18:29 | Ukljuèi u odgovor
hanumicag
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 30-10-2012
Odgovori: 296
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Zloupotreba djece u ratu

Vijesti koje su potresle svijet je tragièni dogaðaj u Pakistanu, prilikom kojeg je ubijeno skoro 140 djece i uèitelja. Nepravda, nasilje protiv svih Božijih nareðenja, ljudskosti, svega što bi imalo bilo kakvog smisla i raloga. Pakistan nije u ratu, ali postoje tenzije zbog talibana. Taliban bi znaèilo uèenik, student (vjere). Ono èim se bave daleko je i od osnova u vjeri, a kamo li od znanja koje bi doživotno opredijeljeni insani trebali imati iz vjere. Prema objavljenim vijestima, djeca su bila uzrasta 12 do 16 godina.


http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/svijet/stravicna-ispovijest-prezivjelih-ucenika-dijelovi-tijela-i-krv-su-letjeli-ucionicom

Na donjoj slici su preživjeli djeèaci.

18-12-2014 at 17:14 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 62
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: EminaS, meho, Mela77, mikimini, Mir$o, pljosko, strokeunit
FORUM : Roditelji i djeca : Zloupotreba djece u ratu New Topic Post Reply



Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice