cupo Nivo: Moderator podforuma Registriran(a): 21-10-2003 Odgovori: 24024 IP: Maskiran
|
Re: Kad bi mezarje progovorilo

"Kad u Srebrenici više nije bilo ni jednog èovjeka, nego je ostala samo vojska, pustili su žene i djecu da krenu za Tuzlu. Mnogi su išli autobusima, neki pješke. Poslije dugih dana hoda kroz šumu, napadane, pljaèkane, bez vijesti o svojim ljudima, preživjele žene i djeca stigli su u Tuzlu. Stigli smo i mi, sa mamom, bracom i jednom tetkom, babinom starijom sestrom. Kada su prvi preživjeli ljudi poèeli pristizati, ja sam babu èekala po cijeli dan. Zagledala se u ispijena lica preživjelih. Tražila; sanjala sam taj susret stotinama puta, zamišljala svaku sitnicu: kako sam ga ja prva ugledala, i potrèala; kako je on mene vidio prvi i sasvim iznebuha me, kao da je s neba sišao, zagrlio, unio se u lice i rekao: Èuvala si se dobro! Došao sam da bih te ja od sada èuvao! Nije se pojavio. Nikad više. Ni danas, poslije 10 godina, ništa ne znamo o njemu! "
|
19-06-2005 at 22:37 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
cupo Nivo: Moderator podforuma Registriran(a): 21-10-2003 Odgovori: 24024 IP: Maskiran
|
Re: Kad bi mezarje progovorilo

Na ovoj mjeseèini, na ovoj tihoj noæi jesenjoj! Jesen samo što je zapoèela. Za ljubav još jednako dobro doba. Kišica je sipila i ja sam te noæi, prvi put poslije rastanka sa babom sanjala Srebrenicu. Gledala sam neku planinu. Bila je to ona ista planina koju sam znala kao Zlovrh i koja se vidi iz Srebrenice; samo sada sam znala da se zove Dobri Vrh. Vidila sam je kako iz preduboke rupe izranja, i opet se uzdiže. Popela sam se gore, do vrha, lahko, kao što biva u snu. I ugledala u lijepoj, ljetom okiæenoj dolini Zeleni Jadar i otsjaj rijeke i moju dragu Srebrenicu, zlatom optoèenu.
I onda mi neki glas u snu reèe da je to zlato od mog pradjeda. Naðoše da je zlato iz pradrijevnog bora dugo kapalo u zakutke njegovog srca, i da se sabralo toliko da æe tim istim zlatom Srebrenica biti optoèena zauvijek!
Ja sve mislim da je to zlato dobrota njegova, mog rahmetli babe i svih koji su u Srebrenici ubijeni na pravdi Boga, i da æe zaista zlato te dobrote jednom, kad za to doðe vrijeme, Srebrenicu optoèiti sjajem ljubavi i istine, sjajem što neæe potamniti dok je svijeta i vijeka.
|
19-06-2005 at 22:46 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|