|
Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima
|
Aykira Nivo: Forumski doajen Registriran(a): 17-05-2009 Odgovori: 2062 IP: Maskiran
|
Zašto je brokula kraljica zdravlja?
S obzirom da se u brokuli nalazi velika kolièina vitamina C, te obilje minerala i vlakana, savršena je zimska namirnica - jaèa imunitet, olakšava probavu i proèišæava jetru

Puna minerala kao što su kalcij, kalij, željezo i magnezij, te prepuna folne kiseline (svi odlièni protiv stresa), brokula nas opskrbljuje i najvažnijim vitaminima. U njoj se nalazi dva puta više vitamina C nego u špinatu i jednaka kolièina kao u limunu. Zbog toga ima važnu ulogu u zaštiti imuniteta. Proèišæava jetru i vrlo je bogata celulozom, koja stimulira rad crijeva. Osim toga, ta prisutnost vlakana (3%) u velikoj kolièini, smanjuje rizik od raka, posebno od raka debelog crijeva.
A djelotvorni uèinak njenih vlakana je naglašeniji i zbog posebnih ugljikohidratnih sastojaka koji imaju lagano laksativno svojstvo. Treba istaknuti da je brokula lako probavljiva. Najbolje ju je kuhati na pari ili u mikrovalnoj peænici (6 do 8 minuta na maksimalnoj temperaturi). Tako se èuvaju njene nutritivne kvalitete kao i njen okus. Brokula pomaže i u borbi protiv srèanih bolesti, poboljšava vid smanjujuæi dalekovidnost, mrenu na oku i konjuktivitis. Pomaže takoðer u borbi protiv gripe i bronhitisa, Parkinsonove bolesti kao i protiv starenja. Dakle, slobodno možemo zakljuèiti da je to povræe zaista kraljica zdravlja, pa se zato iznimno preporuèuje. A kako je bogata i vitaminom B9, savjetuje se uzimanje brokule i u sluèajevima anemije.
Brokula u sebi sadrži gotovo sve glavne antioksidanse koji se nalaze u namirnicama, i to vrlo jake antioksidanse: sulforafan, kvercetin, beta-karoten... Njezino antioksidativno djelovanje je vrlo uèinkovito pod uvjetom da je se konzumira po moguænosti vrlo mladu i sirovu i to svakodnevno. Velika prednost je što se vrlo lako probavlja. Meðutim, ipak ima jedna kontraindikacija, a to su bubrežni kamenci. Dakle nije preporuèljiva za osobe koji imaju ili naginju stvaranju bubrežnih kamenaca.
|
|
13-12-2009 at 15:07 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
ANABELA Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 30-07-2007 Lokacija: na kraju svijeta Odgovori: 3827 IP: Maskiran
|
Re: Re: Zašto je brokula kraljica zdravlja?
citat: Crvena starka wrote:
U poèetku je bilo gadno ali sam se navikla jesti kad moram.
Pravim supu na slijedeæi naèin:
- karfiol
- prokula
- brokula
- mrkva
- pileæa džigerica (domaæa ko može naæi)
- kocka za supu ili vegeta
Karfiol i brokula se isjeku na cvjetove. Mrkva na štapiæe (brže se skuha) i džigerica (oæišæena) na komade velièine oraha.
Sve, osim brokule, stavim da se kuha oko 1 sat, na kraju ubacim i brokulu sa rezancima za supu. Još 10-tak minuta i gotovo.
Ne treba pretjerivati sa kolièinom, bolje je svaki dan napraviti svježu, nego skuhati veliku šerpu, jer æete sigurno pola baciti...
Najlakše napraviti a uèinak je stvarno nevjerovatan. Ko ne vjeruje neka proba. Prijatno
i ja je pravim slicno, mislim u supi.Samo ne stavljam prokule ni karfiol kad imam brokuli...mrkva, brokuli, pilece meso( krila i vratovi, ukusniji su mi od dzigerice i naravno vegeta.Kad se meso iskuha izvadim ga i skinem s kostiju, usitnim i vratim nazad...To mi je najukusnija supa.
samo nisam se sjetila da bih brokule trebala na kraju dodat da zadrze svoju vrijednost.
Mislila sam da ima neki drugi nacin pripremanja.Da li se mogu pohovat?
Ako ti je svejedno gdje si, onda se nisi izgubio...
|
|
15-12-2009 at 13:40 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|