TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Nedjelja 5.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








05.05.2024 - 00h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
70
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 73

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



ID o izvr proracuna

ZAKON O IZVRSAVANJU PRORACUNA - BUDZETA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE ZA 1997. GODINU

I - OPCE ODREDBE

 

Clanak 1.

Ovim zakonom uredjuje se nacin izvrsavanja Proracuna - Budzeta Federacije Bosne i Hercegovine za 1997. godinu (u daljem tekstu: Proracun - Budzet), upravljanje prihodima i izdacima Proracuna - Budzeta te prava i obveze korisnika proracunskih - budzetskih sredstava.

Clanak 2.

Opci dio Proracuna - Budzeta se sastoji od bilance prihoda i izdataka te racuna financiranja, a posebni dio sadrzi detaljan raspored izdataka po proracunskim - budzetskim korisnicima i vrsti izdataka.
U bilanci prihoda i izdataka iskazuju se porezni i neporezni prihodi i drugi prihodi i primitci te izdatci utvrdjeni za financiranje javnih izdataka na razini Federacije Bosne i Hercegovine na temelju zakonskih i drugih propisa.
U racunu financiranja iskazuju se zaduzivanja i otplata sredstava po zaduzenju Proracuna - Budzeta, sto je povezano s financiranjem salda bilance prihoda i izdataka.

II - IZVRSAVANJE PRORACUNA - BUDZETA

Clanak 3.

Sredstva Proracuna - Budzeta osiguravaju se proracunskim - budzetskim korisnicima (u daljem tekstu: korisnici) koji su u Posebnom dijelu Proracuna - Budzeta odredjeni za nositelje sredstava na pojedinim pozicijama.
Korisnici koriste proracunska - budzetska sredstva samo za namjene koje su odredjene Proracunom - Budzetom, i to do visine utvrdjene u njegovom Posebnom dijelu.

Clanak 4.

Korisnici koriste sredstva Proracuna - Budzeta u skladu sa svojim godisnjim financijskim planom, a po dinamici utvrdjenoj tromjesecnim i mjesecnim planovima.

Clanak 5.

Korisnici moraju pri dogovaranju o uvjetima za ispunjavanje obveza koje se podmiruju iz Proracuna - Budzeta uzimati u obzir utvrdjenu dinamiku priliva i odliva sredstava.

Clanak 6.

Postupak nabavke investicijskih dobara i usluga mora se obavljati u skladu sa propisom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Vlada) o postupku nabavke roba i usluga i ustupanja radova.

Clanak 7.

Proracun se izvrsava na temelju tromjesecnih i mjesecnih planova za izvrsavanje Proracuna - Budzeta, u skladu sa njegovim likvidnim mogucnostima.

Clanak 8.

Korisnici preuzimaju obveze za koje su sredstva namjenski iskazana u Posebnom dijelu Proracuna - Budzeta ako je njihovo placanje uskladjeno s tromjesecnim i mjesecnim planom za izvrsavanje Proracuna - Budzeta.
Iznimno, zbog neuskladjenog priliva sredstava u Proracun -Budz et prema tromjesecnim i mjesecnim planovima izdataka, Federalno ministarstvo financija - Federalno ministarstvo finansija (u daljem tekstu: Ministarstvo financija) moze izmijeniti dinamiku doznake sredstava pojedinim korisnicima, uz suglasnost Vlade.

Clanak 9.

Ministarstvo financija izvrsava tromjesecne i mjesecne financijske planove izvrsenja po korisnicima i izdacima sukladno raspolozivim sredstvima cime se ujedno utvrdjuje dinamika izvrsavanja Proracuna - Budzeta.
Ministarstva koja su nadlezna za proracunske - budzetske korisnike utvrdjuju racunske tromjesecne i mjesecne planove izvrsenja izdataka po svojim korisnicma u okviru odobrenih sredstava iz stavka 1. ovoga clanka.

Clanak 10.

Korisnici su obvezni Ministarstvu financija dostavljati tromjesecne financijske planove za izvrsenje Proracuna - Budzeta 15 dana prije pocetka tromjesecja.
Korisnici su obvezni Ministarstvu financija i to do 25. u tekucem mjesecu, dostavljati prijedlog mjesecnog racunskog plana za sljedeci mjesec po stavkama utvrdjenim tromjesecnim financijskim planom.
Ako korisnik Ministarstvu financija ne podnese prijedlog mjesecnog racunskog plana u roku iz stavka 2. ovog clanka, mjesecni plan za tog korisnika utvrdjuje Ministarstvo financija.

Clanak 11.

Ministarstvo financija prenosi neutrosena sredstva po pojedinim stavkama izdataka iz mjesecnog plana izvrsavanja Proracuna - Budzeta na iste stavke u plan izvrsavanja Proracuna - Budzeta za slijedece razdoblje u okviru proracunske - budzetske godine.

Clanak 12.

Iznimno, izdaci koji nisu predvidjeni mjesecnim planom izvrsavanja Proracuna - Budzeta ili izdaci koji zahtijevaju prekorac enje pojedinih stavki u mjesecnom planu za izvrsavanje Proracuna - Budzeta (u daljem tekstu: nepredvidjeni izdaci), mogu se podmiriti uz suglasnost Ministarstva financija, odnosno odobrenje sredstava.
Ministarstvo financija suglasit ce se s isplatom izdataka iz stavka 1. ovoga clanka, ako isplate proizilaze iz federalnog duga ili se zasnivaju na drugim obvezama preuzetim zakonom.

Clanak 13.

Iznimno, ako pojedini korisnik ne bude mogao nepredvidjene i nedovoljno predvidjene izdatke podmiriti iz vlastitih usteda, Vlada moze, na prijedlog Ministarstva financija odluciti da se ti izdaci podmire iz usteda drugih korisnika ili smanjenjem sredstava na njihovim stavkama.

Clanak 14.

O koristenju sredstava Tekuce rezerve Proracuna - Budzeta odlucuje Vlada.
Predsjednik Vlade - premijer moze raspolagati sredstvima Tekuce rezerve Proracuna - Budzeta do iznosa od 100.000 DEM.
Federalni ministar financija - Federalni ministar finansija (u daljem tekstu: ministar financija) moze raspolagati sredstvima Tekuce rezerve Proracuna - Budzeta do iznosa od 50.000 DEM.

Clanak 15.

Ako se tijekom godine, na temelju propisa, poveca djelokrug ili nadleznost korisnika sto zahtijeva i povecana sredstva ili se osnuje novi korisnik, sredstva za njegove troskove osiguravaju se iz Tekuce rezerve Proracuna - Budzeta, a odobrava ih Vlada.
Ako se tijekom godine, na temelju propisa, umanji djelokrug ili nadleznost korisnika, sto zahtijeva smanjena sredstva, ili se korisnik ukine, neutrosena sredstva za njegove troskove prenose se u Tekucu rezervu Proracuna - Budzeta ili na korisnika koji preuzme njegove poslove.

Clanak 16.

Sav prikupljeni i naplaceni javni novac, koji pripada Proracunu-Budzetu Federacije Bosne i Hercegovine, obvezno se uplacuje na glavni racun prihoda Proracuna - Budzeta Federacije.

Clanak 17.

Pogresno ili vise uplaceni prihodi u Proracun - Budzet, vracaju se uplatiteljima na teret tih prihoda.
Rjesenje o tome donosi Ministarstvo financija.

Clanak 18.

Proracunskim - budzetskim korisnicima osiguravaju se sredstva za obvezno osiguranje sto ce biti regulirano posebnim propisom.
Sredstva za naknadu stete na imovini koja nije osigurana prema stavku 1. ovog clanka osiguravaju se u Proracunu -Budzetu i doznacivat ce se proracunskim - budzetskim korisnicima na njihov zahtjev.

Clanak 19.

Vlada ce posebnim aktom regulirati nacin odredjivanja i iznos placa sluzbenicima, namjestenicima i duznosnicima.

Clanak 20.

Vlada ce posebnim aktom regulirati visine dnevnica za sluzbena putovanja za sve korisnike koji se financiraju iz sredstava Proracuna - Budzeta.

Clanak 21.

Sredstva utvrdjena u 15. razdjelu Proracuna-Budzeta, pozicija 32. "Tekuci transferi pravosudnim organima" i pozicija 33. "Transferi za izbore 1997. godine", rasporedjuje Vlada.

Clanak 22.

Sredstva utvrdjena u 18. razdjelu Proracuna-Budzeta, pozicija 63. "Kapitalni transferi za puteve" koriste se po propisima koje donosi Vlada i programima koje utvrdjuje Vlada.

Clanak 23.

Sredstva utvrdjena u 20. razdjelu Proracuna-Budzeta, pozicija 70. "Tekuci transferi zdravstvenim organizacijama od znacaja za Federaciju" rasporedice na korisnike Vlada.

Clanak 24.

Sredstva utvrdjena u 21. razdjelu Proracuna-Budzeta, pozicija 86. "Tekuci transferi institucijama u oblasti visokoskolstva i nauke" rasporedice na korisnike Vlada.

Clanak 25.

Sredstva utvrdjena u 24. razdjelu Proracuna-Budzeta pozicija 97. "Subvencije u poljoprivredi" koriste se po propisima i programima koje donosi Vlada.

Clanak 26.

Sredstva utvrdjena u 32. razdjelu Proracuna-Budzeta, pozicija 126. "Tekuci transferi za invalidnine i izuzetno materijalno obezbjedjenje" koriste se po propisima koji donosi Vlada.

Clanak 27.

Sredstva utvrdjena u 39. razdjelu Proracuna-Budzeta pozicija 147. "Naknade skupstinskim zastupnicima" doznacice se Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine na osnovu propisa koji donosi Parlament Federacije Bosne i Hercegovine.

Clanak 28.

Sredstva utvrdjena u 39. razdjelu Proracuna-Budzeta pozicija 148. "Naknade troskova zaposlenim" doznacavace se korisnicima Budzeta-Proracuna na osnovu Odluke o osobnim primanjima koja nemaju karakter place i o pravu na koriscenje hotelskog smjestaja za duznosnike, rukovodece djelatnike i djelatnike u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, koju donosi Vlada.

Clanak 29.

Transfer za financiranje Drzave Bosne i Hercegovine, utvrdjen u Proracunu-Budzetu, uplacuje se mjesecno u visini jedne dvanaestine od godisnjeg iznosa, odnosno u skladu sa Zakonom o izvrsenju Proracuna-Budzeta Drzave BiH za 1997. godinu.

Clanak 30.

Sredstva utvrdjena u 39. razdjelu Proracuna-Budzeta pozicija 150. "Transfer kantonima-zupanijama" koriste se po propisima koje donosi Vlada.

Clanak 31.

Sredstva utvrdjena u 39. razdjelu Proracuna-Budzeta, pozicija 151. "Transfer politickim partijama, drustvenim organizacijama, udruzenjima gradjana i javnim glasilima", rasporedice na korisnike Vlada.

Clanak 32.

Za obavljanje platnog prometa po uplatnim racunima Proracuna - Budzeta, racunima Proracuna - Budzeta i racunima korisnika, ministar financija zakljucit ce poseban ugovor sa Zavodom za platni promet Federacije Bosne i Hercegovine.

Clanak 33.

Nadzor nad financijskim, materijalnim i racunovodstvenim poslovanjem korisnika te nad zakonitoscu i svrsishodnom uporabom proracunskih - budzetskih sredstava obavlja Ministarstvo financija.

Clanak 34.

Slobodnim novcanim sredstvima na racunu Proracuna -Budz eta upravlja ministar financija. Prihodi od upravljanja slobodnim novcanim sredstvima uplacuju se u Proracun - Budzet.

Clanak 35.

Ovlascuje se Vlada da moze davati jamstvo poduzecima do svote od 100,000.000 DEM.
Jamstva iz stavka 1. ovog clanka odobravaju se na temelju jamstava prethodno ishodjenih od poslovnih banaka.
Za izdana jamstva iz stavka 1. ovog clanka, zaracunava se provizija u skladu s tarifom koju na prijedlog ministra financija utvrdjuje Vlada.

III - KAZNENE ODREDBE

Clanak 36.

Novcanom kaznom do 1.000 DEM kaznit ce se za prekrsaj odgovorna osoba korisnika Proracuna - Budzeta:
1. ako sredstva Proracuna - Budzeta ne upotrebljava za one namjene za koje su sredstva utvrdjena i ako preuzme obvezu iznad utrdjene u Proracunu - Budzetu (cl. 3. i 4.);
2. ako Ministarstvu financija ne dostavi tromjesecni plan u propisanom roku (clanak 10.);
3. ako sredstva isplati protivno clanku 28. ovog zakona.
Na temelju Naredbe o uplatnim racunima javnih prihoda Federacije Bosne i Hercegovine ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 27/96), novcane kazne se naplacuju u BHD, HRK i DEM shodno odnosu iz srednjeg tecaja Centralne banke Bosne i Hercegovine, odnosno do osnivanja Centralne banke Bosne i Hercegovine na temelju podataka Narodne banke Bosne i Hercegovine i Narodne banke Hrvatske.

Clanak 37.

Prekrsajni postupak iz clanka 36. ovog zakona vodit ce Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine.

Clanak 38.

Ovaj zakon stupa na snagu danom objave u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".

Predsjedatelj
Doma naroda
Parlamenta Federacije BiH
Mariofil Ljubic, v. r.

Predsjedatelj
Zastupnickog doma
Parlamenta Federacije BiH
Enver Kreso, v. r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Velik prosvjed u Tel Avivu. Tisuće traže prekid rata i odlazak vlade
Ruski bombarder Su-25 srušen iznad istočne Ukrajine, kaže Zelenski
Američka policija uz pomoć krvi s posteljine riješila ubojstvo iz 1966.
Sin pakistanskih migranata ostaje na čelu Londona
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim. Oglasila se Ukrajina
Na ulici premlatili Scholzovog kandidata, stižu žestoke reakcije
Svađa između Španjolske i Argentine. Sve počelo optužbom da se predsjednik drogira
VIDEO I FOTO Ovako izgleda školovanje u Finskoj
Traje summit muslimanskih zemalja, rezolucija o Gazi očekuje se u nedjelju
Sud u Africi osudio vojnike na smrt zbog kukavičluka
Novi iranski ratni brod prvi put prešao ekvator
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim
Moskva: Vježbe NATO-a dokaz su da se priprema na mogući rat s Rusijom
Poljakinja na misi za Maddie McCann: "To sam ja. Nisam lažov. Napravite DNK test"
Rus optužen za pranje novca u djelomično priznao krivnju u SAD-u
Biden rekao da su Japanci ksenofobi. Reagirao Tokio
VIDEO Ukrajina objavila snimku gomile uništenih ruskih tenkova: "Put do pakla"
Poljska osudila ruske kibernetičke napade: "I mi smo bili meta"
Rusi nemaju rješenje za jeftino ukrajinsko oružje: "Jednostavno nas spaljuju"
U Meksiku tragali za nestalim turistima. Našli tri tijela






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Velik prosvjed u Tel Avivu. Tisuće traže prekid rata i odlazak vlade
Ruski bombarder Su-25 srušen iznad istočne Ukrajine, kaže Zelenski
Američka policija uz pomoć krvi s posteljine riješila ubojstvo iz 1966.
Sin pakistanskih migranata ostaje na čelu Londona
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim. Oglasila se Ukrajina
Na ulici premlatili Scholzovog kandidata, stižu žestoke reakcije
Svađa između Španjolske i Argentine. Sve počelo optužbom da se predsjednik drogira
VIDEO I FOTO Ovako izgleda školovanje u Finskoj
Traje summit muslimanskih zemalja, rezolucija o Gazi očekuje se u nedjelju
Sud u Africi osudio vojnike na smrt zbog kukavičluka
Novi iranski ratni brod prvi put prešao ekvator
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim
Moskva: Vježbe NATO-a dokaz su da se priprema na mogući rat s Rusijom
Poljakinja na misi za Maddie McCann: "To sam ja. Nisam lažov. Napravite DNK test"
Rus optužen za pranje novca u djelomično priznao krivnju u SAD-u
Biden rekao da su Japanci ksenofobi. Reagirao Tokio
VIDEO Ukrajina objavila snimku gomile uništenih ruskih tenkova: "Put do pakla"
Poljska osudila ruske kibernetičke napade: "I mi smo bili meta"
Rusi nemaju rješenje za jeftino ukrajinsko oružje: "Jednostavno nas spaljuju"
U Meksiku tragali za nestalim turistima. Našli tri tijela


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Miralem Pjanić se oprostio od reprezentacije Bosne i Hercegovine

U Japanu podižu ogradu. Ne žele da turisti fotografiraju planinu: ˝Nepristojni su˝

Dan kada su Hajduk i Zvezda zagrljeni plakali, a krcati Poljud pjevao ˝Druže Tito...˝

Rusija: Ukrajina je napala Krim moćnim raketama koje je poslao SAD

Sve više mrtvih u poplavama u Brazilu. Nema struje i neta, evakuirano 23.000 ljudi

VIDEO Ukrajinci moćnom američkom raketom ubili 116 Rusa daleko od fronte

Britanija: Ukrajina može koristiti naše oružje za napade unutar Rusije

Prijavljeno 17 avioprijevoznika: ˝Lažu u reklamama˝

Prije godinu dana dječak u Beogradu ubio 9 učenika i domara: ˝Smirivali su ga jauci˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi