TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Nedjelja 5.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








05.05.2024 - 01h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
68
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 87

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



ID o priv pred (bh)

ZAKON O PRIVATIZACIJI PREDUZECA

I - UVODNE ODREDBE

Clan 1.

Ovim zakonom utvrdjuju se opca pravila privatizacije preduzeca u cijem se pocetnom bilansu pokaze:
- da u razlici izmedju ukupne vrijednosti aktive i vrijednosti obaveza u skladu sa zakonom postoji kapital ciji vlasnik nije fizicko ili pravno lice,
- da nema trajnog kapitala.

II - ORGANI ZA PROVODJENJE PRIVATIZACIJE

Clan 2.

Odobravanje i provodjenje privatizacije, u skladu s ovim zakonom, vrse Agencija Federacije Bosne i Hercegovine za privatizaciju (u daljem tekstu: Agencija Federacije) i agencije kantona-zupanija za privatizaciju (u daljem tekstu: kantonalna-z upanijska agencija), osnovane posebnim zakonom.

Clan 3.

Izuzetno od odredaba clana 2. ovog zakona, odluku o metodama, rokovima i nadleznoj agenciji za privatizaciju preduzeca iz oblasti elektroprivrede, prometa i veza, osim cestovnog prijevoza, vodoprivrede, eksploatacije ruda i suma, javnog informiranja, igara na srecu i industrije naoruzanja i vojne opreme, na prijedlog Agencije Federacije, donosi Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Vlada Federacije).
Listu preduzeca iz stava 1. ovog clana utvrdjuje Parlament Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Parlament Federacije).
Dijelovi preduzeca, odnosno sredstava preduzeca iz stava 1. ovog clana, koji nisu uvjet obavljanja njihove pretezne djelatnosti, privatiziraju se u skladu sa odredbama cl. 26. - 28. ovog zakona, koji uredjuju malu privatizaciju, i prije privatizacije samog preduzeca.

III - PRIPREME PREDUZECA ZA PRIVATIZACIJU

Clan 4.

U pripremi za privatizaciju, preduzeca pripremaju program privatizacije i pocetni bilans za privatizaciju, koju podnose na odobrenje nadleznoj agenciji za privatizaciju. Program privatizacije preduzeca obavezno sadrzi:
- osnovne informacije o preduzecu,
- metod, odnosno kombinaciju metoda privatizacije,
- predvidjeni nacin prodaje i nacin placanja,
- obim i strukturu zaposlenosti poslije privatizacije,
- pocetnu vrijednost preduzeca.
Vlada Federacije, na prijedlog Agencije Federacije, donosi metodologiju za pripremu programa i izradu pocetnog bilansa preduzeca za privatizaciju.

Clan 5.

Ovlasteno tijelo duzno je izvrsiti reviziju privatizacije preduzeca izvrsene na temelju Zakona o drustvenom kapitalu ("Sluzbeni list SFRJ" br. 84/89 i 46/90), u skladu s posebnim propisom, u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu tog propisa.
Vlada Federacije donosi uredbu kojom se blize uredjuju nadleznosti i postupak revizije prethodno izvrsene privatizacije, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Clan 6.

Nalaz revizije u smislu clana 5. ovog zakona cini sastavni dio pocetnog bilansa preduzeca koje se privatizira.
Nesporni dionicki kapital stecen na osnovu otplacenih internih dionica nominiran je i ne podlijeze privatizaciji.
U pocetnom bilansu dionicki kapital iz prethodnog stava izrazava se u DEM po tada vazecem srednjem kursu na dan uplate.

Clan 7.

Preduzece je duzno izraditi program i pocetni bilans u skladu s clanom 4. ovog zakona i dostaviti nadleznoj agenciji, u roku od sest mjeseci od dana donosenja metodologije za pripremu programa i izradu pocetnog bilansa.
Pocetni bilans preduzeca za privatizaciju iskazuje se u DEM i predstavlja osnov za utvrdjivanje vrijednosti preduzeca koje se privatizira.

Clan 8.

U pocetnom bilansu preduzeca za privatizaciju nece se iskazivati vrijednost stanova cija se privatizacija vrsi po posebnom zakonu.
U pocetnom bilansu preduzeca za privatizaciju ne iskazuju se prirodna bogatstva i dobra u opcoj upotrebi, kao ni objekti od opceg kulturnog i povijesnog znacaja, koje preduzece koristi u obavljanju svoje djelatnosti.
Iz pocetnog bilansa za privatizaciju, preduzece je duzno iskljuciti sredstva ciji se povrat trazi za restituciju, o cijem podnosenju i vjerodostojnosti je preduzece obavijesteno od nadleznog organa, u skladu sa posebnim zakonom.
Sredstvima iz stava 3. ovog clana preduzece ne moze raspolagati u pravnom prometu i duzno ih je koristiti paznjom dobrog privrednika, do okoncanja postupka po zahtjevu za restituciju.

Clan 9.

Nadlezna Agencija za privatizaciju duzna je donijeti rjesenje o podnesenom programu privatizacije i pocetnom bilansu preduzec a za privatizaciju, u roku od tri mjeseca po isteku roka za podnosenje programa privatizacije i pocetnog bilansa.
Program privatizacije i pocetni bilans preduzeca Agencija za privatizaciju moze odobriti ili vratiti preduzecu radi ispravke ili dopune, ili odbiti.
Ako se nadlezna agencija ne izjasni o podnesenom programu privatizacije i pocetnom bilansu u roku iz stava 1. ovog clana, smatra se da je program privatizacije i pocetnog bilansa preduzec a za privatizaciju odobren.

Clan 10.

U slucaju da u propisanom roku nije podnesen program privatizacije, ili je podneseni program za odredjeno preduzece odbijen, odluku o nacinu privatizacije tog preduzeca donijet ce nadlezna agencija za privatizaciju u daljnjem roku od tri mjeseca.

IV - METODI PRIVATIZACIJE

Clan 11.

Privatizacija preduzeca u skladu s ovim zakonom vrsi se prodajom dionica i imovine.
O nacinu privatizacije odlucuje i postupak privatizacije preduzec a provodi kantonalna-zupanijska agencija, odnosno agencija utvrdjena odlukom iz clana 3. stava 1. ovog zakona.
Prodaju preduzeca nadlezna agencija provodi javnom drazbom ili javnim prikupljanjem ponuda.
Ukoliko se prodaja preduzeca ne ostvari na nacin iz stava 3. ovog clana, prodaja se moze izvrsiti neposrednom pogodbom.

Clan 12.

U postupku privatizacije po ovom zakonu, preduzeca ili imovinu preduzeca mogu kupovati sva domaca i strana fizicka i pravna lica, izuzev domacih preduzeca koja su i sama predmet privatizacije po ovom zakonu, te stranih fizickih i pravnih lica u slucajevima kada je zakonom ograniceno ili iskljuceno njihovo vlasnistvo nad domacim preduzecima.

Clan 13.

Pocetna cijena kod prodaje preduzeca je vrijednost utvrdjena u pocetnom bilansu, u skladu s ovim zakonom.

Clan 14.

Pravila prodaje preduzeca putem javne drazbe, javnog prikupljanja ponuda ili neposredne pogodbe propisuje Agencija Federacije.

Clan 15.

Ugovor sa kupcem o prodaji dionica preduzeca u pismenom obliku zakljucuje kantonalna-zupanijska agencija odnosno agencija utvrdjena odlukom iz clana 3. stav 1. ovog zakona.
Ugovor koji nije zakljucen u pismenom obliku ne proizvodi pravni ucinak.

Clan 16.

Placanje dionica ili imovine preduzeca u postupku privatizacije ne moze se finansirati, kreditirati ili jamciti sredstvima istog preduzeca.

Clan 17.

Za preduzece koje se ne uspije privatizirati na nacin i pod uvjetima odredjenim rjesenjem nadlezne agencije, agencija ce utvrditi povoljnije uvjete prodaje i placanja, a u skladu sa kriterijima donesenim od strane Vlade Federacije.

Clan 18.

Ako se ni pod povoljnijim uvjetima u smislu clana 17. ovog zakona preduzece ne privatizira, agencija ce odobriti privatizaciju izdavanjem preduzeca ili imovine u leasing ili zakljucivanjem ugovora o upravljanju.

Clan 19.

U postupku privatizacije preduzeca bilo kojim metodom, u skladu s ovim zakonom nadlezna agencija za privatizaciju duzna je osigurati pravicnost, konkurentnost i javnost (transparentnost).

V - SREDSTVA PLACANJA U POSTUPKU PRIVATIZACIJE

Clan 20.

Sredstva placanja u postupku privatizacije su:
- certifikati iz osnova potrazivanja fizickih lica prema Federaciji, utvrdjenih ovim zakonom i posebnim propisima,
- certifikati iz osnova potrazivanja pravnih lica prema Federaciji na ime kompenzacije za imovinu koja je predmet restitucije,
- vrijednosni papiri,
- novac,
- sredstva iskazana u deviznim vojnim knjizicama i certifikatima pripadnika oruzanih snaga BiH.
Identifikacija i realizacija certifikata - potrazivanja fizickih i pravnih lica prema Federaciji iz stava 1. alineje 1. i 2. ovog clana, uredjuje se posebnim propisima o mehanizmu poravnanja potrazivanja i obaveza u postupku privatizacije.

Clan 21.

Svako lice koje je bilo drzavljanin RBiH na dan 31. marta 1991. godine, a koje je navrsilo 18 godina i ima prebivaliste na teritoriji Federacije BiH na dan stupanja na snagu ovog zakona, ima pravo na opce potrazivanje, odnosno certifikat iz osnova ucesca u stvaranju i upravljanju imovinom u drustvenom vlasnistvu, u iznosu od 100 poena.
Broj poena za certifikat po osnovu opceg potrazivanja iz stava 1. ovog clana uvecava se za 10 poena za svaku punu godinu staza osiguranja. Vrijednost poena iz st. 1. i 2. ovog clana, izrazenu u DEM, utvrdjuje Vlada Federacije, po utvrdjivanju vrijednosti drustvenog- drzavnog kapitala.

Clan 22.

Opce potrazivanje iz clana 21. ovog zakona koje bi pripalo licu umrlom ili poginulom nakon 31. marta 1992. godine do dana stupanja na snagu ovog zakona zajednicki pripada njegovoj maloljetnoj djeci.

Clan 23.

Certifikati po osnovu devizne stednje pripadaju gradjanima za devizne stedne racune ciji je saldo na dan 31. marta 1992. godine bio veci od 100 DEM.

Clan 24.

Certifikati po osnovu restitucije pripadaju gradjanima kojima je, u postupku provedenom prema posebnom zakonu, utvrdjeno pravo na finansijsku kompenzaciju za ranije oduzetu imovinu, a koja im se ne moze vratiti u vlasnistvo i posjed.

Clan 25.

U postupku privatizacije preduzeca kao sredstva placanja mogu se koristiti i certifikati po osnovu potrazivanja gradjana utvrdjenim posebnim zakonom.
Certifikati po osnovu potrazivanja gradjana prema Federaciji iskazani u DEM vode se na individualnim evidentnim racunima Zavoda za platni promet Federacije Bosne i Hercegovine, mogu se prenositi na fizicka ili pravna lica po osnovu prodaje, poklona ili drugog nacina raspolaganja, u skladu s posebnim propisom kojim se blize uredjuje poravnanje potrazivanja i obaveze u postupku privatizacije.

VI - MALA PRIVATIZACIJA

Clan 26.

U postupku male privatizacije utvrdjenom ovim zakonom obavezno se privatiziraju:
a) preduzeca s imovinom cija je vrijednost iskazana u pocetnom bilansu manja od 500.000 DEM i koja imaju manje od 50 zaposlenih;
b) dijelovi preduzeca ili imovina preduzeca cija je pretezna djelatnost trgovina, ugostiteljstvo, usluge ili cestovni promet;
c) dijelovi ili imovina ostalih preduzeca koji nisu uvjet obavljanja njihove pretezne djelatnosti ili se ne koriste.
U postupku male privatizacije utvrdjenom ovim zakonom, mogu se privatizirati preduzeca cija je pretezna djelatnost trgovina, ugostiteljstvo, usluge ili cestovni promet, o cemu odlucuje nadlezna agencija na prijedlog preduzeca.

Clan 27.

Mala privatizacija, u smislu clana 26. ovog zakona provodi se javnom prodajom, koju je preduzece duzno pripremiti i prijaviti nadleznoj agenciji u roku od 60 dana od dana pocetka primjene ovog zakona.
Ukoliko u roku iz stava 1. ovog clana preduzece ne pripremi i ne prijavi javnu prodaju dijelova ili imovine preduzeca iz clana 26. stav 1. tac. b) i c) ovog zakona, nadlezna agencija ce neposredno izvrsiti pripremu javne prodaje. Nadlezna agencija za privatizaciju duzna je objaviti prodaju iz clana 26. ovog zakona, u toku od 60 dana po isteku roka za podnosenje prijava iz stava 1. ovog clana.
Prodaju iz clana 26. stav 1. tacka a) provodi agencija za privatizaciju, a prodaju u slucajevima iz clana 26. stav 1. tac. b) i c) provodi poduzece pod nadzorom agencije.

Clan 28.

Prodaja iz clana 26. ovog zakona vrsi se uz obavezno placanje u novcu najmanje 35% ugovorene prodajne cijene. Za svaki iznos placen u novcu preko 35% moze se odobriti popust od 8%.

Clan 29.

Odredbe cl. 26, 27. i 28. ovog zakona obvezno se primjenjuju i na prodaju poslovnih prostora opcine koji se koriste za obavljanje djelatnosti trgovine, ugostiteljstva, turizma i usluga.

VII - EMISIJA NOVIH DIONICA I RASPOLAGANJE NEPRIVATIZIRANIM DIONICAMA

Clan 30.

Preduzece moze izdati nove dionice u cilju privatizacije putem pribavljanja dodatnog kapitala (dokapitalizacije) ili konverzije duga u dionicki kapital.
Dokapitalizacija u smislu stava 1. ovog clana moze se vrsiti ulaganjem u novcu, stvarima i pravima.
Izdavanje novih dionica u smislu stava 1. ovog clana odobrava nadlezna agencija za privatizaciju.

Clan 31.

Neprivatiziranim dionicama preduzeca upravlja i raspolaze nadlezna agencija koja provodi postupak privatizacije tog preduzeca.

VIII - TROSKOVI I PRIHODI PRIVATIZACIJE

Clan 32.

Troskove pripreme preduzeca za privatizaciju (program privatizacije i pocetnog bilansa, revizija prethodne privatizacije, prospekti, brosure, i sl.) snosi preduzece.
Troskove postupka prodaje snose ucesnici - ponudjaci, uplatom takse koju propisuje Agencija Federacije.

Clan 33.

Novcana sredstva ostvarena prodajom novih dionica radi pribavljanja dodatnog kapitala pripadaju preduzecu. Novcana sredstva ostvarena prodajom preduzeca koriste se za:
- finansiranje troskova nadlezne agencije za privatizaciju,
- finansiranje razvoja i zaposljavanja u kantonima-zupanijama i opcinama, iskljucujuci tekuce finansiranje federalnih organa i sluzbi.

IX - KAZNENE ODREDBE

Clan 34.

Novcanom kaznom u iznosu od 1.000 do 10.000 KM kaznit ce se za privredni prijestup preduzece ako:
1. ne sacini pocetni bilans za privatizaciju i ne dostavi je agenciji, u roku utvrdjenom clanom 7. ovog zakona;
2. ne pripremi i ne prijavi agenciji javnu prodaju iz cl. 26. i 27. ovog zakona;
3. ne obavi prodaju javnom drazbom iz cl. 26. - 28. ovog zakona,
4. izda nove dionice iz clana 30. ovog zakona bez odobrenja agencije.
Za privredne prijestupe iz stava 1. ovog clana kaznit ce se i odgovorna osoba u preduzecu novcanom kaznom u iznosu od 500 do 2.000 KM.
Do pustanja u opticaj KM, novcane kazne predvidjene u ovom clanu mogu se placati u DEM ili protuvrijednosti valuta koje se koriste u platnom prometu Federacije Bosne i Hercegovine, po srednjem tecaju koji objavljuje nadlezna finansijska institucija, na dan placanja.

X - PRIJELAZNE ODREDBE

Clan 35.

Listu preduzeca iz clana 3. ovog zakona Parlament Federacije utvrdit ce u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.
Odluku iz clana 3. stav 1. ovog zakona Vlada Federacije donijet ce u roku od 60 dana od dana utvrdjivanja liste preduzeca iz stava 1. ovog clana.

Clan 36.

Metodologiju iz clana 4. stav 2. ovog zakona Vlada Federacije donijet ce u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Clan 37.

Pravila prodaje putem javne drazbe, javnog prikupljanja ponuda i neposredne pogodbe iz clana 14. ovog zakona, kao i pravila izdavanja preduzeca ili imovine u leasing i zakljucivanja ugovora o upravljanju Agencije Federacije donijet ce u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Clan 38.

Na osnovu izvjestaja o provedenom postupku privatizacije agencija donosi rjesenje o odobrenju upisa izvrsene privatizacije u sudski registar.

Clan 39.

Tarifu troskova iz clana 32. ovog zakona Agencija Federacije donijet ce u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Clan 40.

Ovaj zakon uskladit ce se sa odgovarajucim zakonom koji donese Parlamentarna skupstina Bosne i Hercegovine u roku koji bude utvrdjen tim zakonom.

Clan 41.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH", a primjenjivat ce se po isteku 90 dana od dana objavljivanja zakona.

Predsjedavajuci
Doma naroda
Mariofil Ljubic, s. r.

Predsjedavajuci
Predstavnickog doma
Enver Kreso, s. r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Velik prosvjed u Tel Avivu. Tisuće traže prekid rata i odlazak vlade
Ruski bombarder Su-25 srušen iznad istočne Ukrajine, kaže Zelenski
Američka policija uz pomoć krvi s posteljine riješila ubojstvo iz 1966.
Sin pakistanskih migranata ostaje na čelu Londona
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim. Oglasila se Ukrajina
Na ulici premlatili Scholzovog kandidata, stižu žestoke reakcije
Svađa između Španjolske i Argentine. Sve počelo optužbom da se predsjednik drogira
VIDEO I FOTO Ovako izgleda školovanje u Finskoj
Traje summit muslimanskih zemalja, rezolucija o Gazi očekuje se u nedjelju
Sud u Africi osudio vojnike na smrt zbog kukavičluka
Novi iranski ratni brod prvi put prešao ekvator
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim
Moskva: Vježbe NATO-a dokaz su da se priprema na mogući rat s Rusijom
Poljakinja na misi za Maddie McCann: "To sam ja. Nisam lažov. Napravite DNK test"
Rus optužen za pranje novca u djelomično priznao krivnju u SAD-u
Biden rekao da su Japanci ksenofobi. Reagirao Tokio
VIDEO Ukrajina objavila snimku gomile uništenih ruskih tenkova: "Put do pakla"
Poljska osudila ruske kibernetičke napade: "I mi smo bili meta"
Rusi nemaju rješenje za jeftino ukrajinsko oružje: "Jednostavno nas spaljuju"
U Meksiku tragali za nestalim turistima. Našli tri tijela






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Velik prosvjed u Tel Avivu. Tisuće traže prekid rata i odlazak vlade
Ruski bombarder Su-25 srušen iznad istočne Ukrajine, kaže Zelenski
Američka policija uz pomoć krvi s posteljine riješila ubojstvo iz 1966.
Sin pakistanskih migranata ostaje na čelu Londona
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim. Oglasila se Ukrajina
Na ulici premlatili Scholzovog kandidata, stižu žestoke reakcije
Svađa između Španjolske i Argentine. Sve počelo optužbom da se predsjednik drogira
VIDEO I FOTO Ovako izgleda školovanje u Finskoj
Traje summit muslimanskih zemalja, rezolucija o Gazi očekuje se u nedjelju
Sud u Africi osudio vojnike na smrt zbog kukavičluka
Novi iranski ratni brod prvi put prešao ekvator
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim
Moskva: Vježbe NATO-a dokaz su da se priprema na mogući rat s Rusijom
Poljakinja na misi za Maddie McCann: "To sam ja. Nisam lažov. Napravite DNK test"
Rus optužen za pranje novca u djelomično priznao krivnju u SAD-u
Biden rekao da su Japanci ksenofobi. Reagirao Tokio
VIDEO Ukrajina objavila snimku gomile uništenih ruskih tenkova: "Put do pakla"
Poljska osudila ruske kibernetičke napade: "I mi smo bili meta"
Rusi nemaju rješenje za jeftino ukrajinsko oružje: "Jednostavno nas spaljuju"
U Meksiku tragali za nestalim turistima. Našli tri tijela


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Miralem Pjanić se oprostio od reprezentacije Bosne i Hercegovine

U Japanu podižu ogradu. Ne žele da turisti fotografiraju planinu: ˝Nepristojni su˝

Dan kada su Hajduk i Zvezda zagrljeni plakali, a krcati Poljud pjevao ˝Druže Tito...˝

Rusija: Ukrajina je napala Krim moćnim raketama koje je poslao SAD

Sve više mrtvih u poplavama u Brazilu. Nema struje i neta, evakuirano 23.000 ljudi

VIDEO Ukrajinci moćnom američkom raketom ubili 116 Rusa daleko od fronte

Britanija: Ukrajina može koristiti naše oružje za napade unutar Rusije

Prijavljeno 17 avioprijevoznika: ˝Lažu u reklamama˝

Prije godinu dana dječak u Beogradu ubio 9 učenika i domara: ˝Smirivali su ga jauci˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi