TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Nedjelja 5.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








05.05.2024 - 00h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
70
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 80

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



ID o prod st (hr)

ZAKON O PRODAJI STANOVA NA KOJIMA POSTOJI STANARSKO PRAVO

I - OPCE ODREDBE

Clanak 1.

Ovim zakonom uredjuju se uvjeti i nacin prodaje stanova na kojima postoji stanarsko pravo, zajedno sa zajednickim dijelovima i uredjajima zgrade, te nacin odredjivanja cijene stana i prestanak stanarskog prava.

Clanak 2.

Stanom i pomocnim prostorijama smatraju se prostorije ili skup prostorija definiran odredbama Zakona o stambenim odnosima ("Sluzbeni list SRBiH", br. 14/84, 12/87 i 13/89 - u daljnjem tekstu: Zakon o stambenim odnosima).

Clanak 3.

Stan se otkupljuje sa zajednickim dijelovima i uredjajima zgrade koji sluze zgradi kao cjelini zajedno sa tlom ispod zgrade.
Zajednicki dijelovi i uredjaji zgrade definirani su odredbama Zakona o stambenim odnosima.
Predmet prodaje mogu biti i prostorije na kojima postoji stanarsko pravo, a koje se ne smatraju stanom, ako je propisima regulirano da mogu biti u prometu.
Predmet prodaje je i garaza ako cini graditeljsku cjelinu sa stanom ili ako je stanaru dodijeljena na uporabu kao pripadajuci dio stana.

Clanak 4.

Ne smatraju se stanom, u smislu ovog zakona:
1. prostorije u objektima za smjestaj pojedinaca,
2. prostorije u objektima za privremeni smjestaj i
3. prostorije u upravnim i poslovnim zgradama.

Clanak 5.

Odredbe ovog zakona ne odnose se na prodaju stanova:
1. koji se nalaze u objektima za koje je pokrenut postupak zbog rusenja objekta,
2. koji su namijenjeni za stanovanje za vrijeme obavljanja sluzbene djelatnosti,
3. koji se nalaze u poslovnim zgradama, koje se koriste za obavljanje djelatnosti drzavne, federalne uprave, sudstva, zdravstva, prometa i veza.

Clanak 6.

Stanovi u vlasnistvu pravnih osoba cije je sjediste na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Federacija), a nalaze se na teritoriju drzava nastalih iz bivse SFRJ, prodavat ce se na nacin kako je to regulirano u odnosnoj drzavi i pod uvjetima reciprociteta, ako medjudrzavnim ugovorom nije drukcije regulirano.
Strani drzavljanin, pod uvjetima utvrdjenim ovim zakonom, moze otkupiti stan samo ako je drzavljaninu Bosne i Hercegovine u odnosnoj drzavi omoguceno da otkupi stan.

II - PRAVO NA KUPNJU STANA

Clanak 7.

Svaki nositelj stanarskog prava, izuzev u slucaju iz clanka 5. ovog zakona, moze istaknuti zahtjev za kupnju stana u pismenom obliku nositelju prava raspolaganja stanom (u daljnjem tekstu: prodavatelj), a prodavatelj ga je duzan prodati.
Zahtjev iz stavka 1. ovog clanka podnosi se u roku od jedne godine od dana primjene ovog zakona, a ugovor o kupoprodaji stana (u daljnjem tekstu: ugovor) mora se zakljuciti u roku od tri mjeseca od dana podnosenja zahtjeva za kupnju stana.
Ako prodavatelj na zahtjev nositelja stanarskog prava koji zeli kupiti stan ne sklopi ugovor u roku iz stavka 2. ovog clanka, kupac ima pravo pokrenuti sudbeni postupak.
Presuda u cijelosti nadomjesta ugovor.
Izuzetno, rok za sklapanje ugovora za stan za koji u vrijeme odredjeno za podnosenje zahtjeva za kupnju stana nisu odredjene sve cinjenice bitne za prodaju stana, pocinje teci od dana kada se ove cinjenice utvrde.
Cinjenice bitne za kupoprodaju stana ocjenjuju se u vrijeme sklapanja ugovora.

Clanak 8.

Nositeljem stanarskog prava smatra se osoba kojoj je vlasnik stana, odnosno davatelj stana na uporabu dodijelio stan i koja je zakljucila ugovor o uporabi stana, odnosno osoba kojoj je pravomoc nom sudbenom presudom stan dodijeljen, kao i osoba kojoj je to svojstvo priznato aktom mjerodavnog organa sukladno Zakonu o stambenim odnosima.

Clanak 9.

Stan, pod uvjetima iz ovog zakona, mogu kupiti i clanovi uzeg obiteljskog kucanstva nositelja stanarskog prava, uz njegovu suglasnost ili u slucaju njegove smrti.
Clanom uzeg obiteljskog kucanstva nositelja stanarskog prava smatraju se osobe u smislu Zakona o stambenim odnosima.

Clanak 10.

Nositelj stanarskog prava, njegov supruznik ili clan uzeg obiteljskog kucanstva mogu pod uvjetima iz ovog zakona otkupiti samo jedan stan.
Ugovor zakljucen suprotno odredbi iz stavka 1. ovog clanka nistavan je.

Clanak 11.

Supruznici stan mogu kupiti zajednicki, a jedan od njih samo uz suglasnost drugog.
Kad stanarsko pravo imaju sustanari, stan kupuju zajedno svaki u dijelu na kojem ima stanarsko pravo, ako se ne sporazume drukcije.
Iznimno od stavka 2. ovog clanka, ako jedan ili vise sustanara ne podnese zahtjev za kupnju svog dijela stana u roku od iz clanka 7. ovog zakona, stan imaju pravo kupiti ostali sustanari.
Suglasnost i sporazum iz st. 1. i 2. ovog clanka daje se na ugovor ili posebnu ispravu uz ovjerovljen potpis.
U slucaju uskracenosti suglasnosti, odnosno nepostojanja sporazuma, odlucuje se u sudbenom postupku.

Clanak 12.

Prodaju stanova vrsi prodavatelj iz clanka 7. stavak 1. ovog zakona.

Clanak 13.

Stanove za koje se utvrdi da je prodavatelj nepoznat prodaje opcina.

Clanak 14.

Pod stanom nepoznatog prodavatelja, u smislu ovog zakona, smatra se stan ciji je nositelj prava raspolaganja pravna osoba koja nije registrirala svoju djelatnost po valjanim propisima, ili je prestala s radom, a pravni nasljednik je nepoznat ili nije odredjen, ili joj je nepoznato sjediste, a nositelj stanarskog prava nije u mogucnosti istaknut zahtjev za kupnju stana u roku predvidjenom clankom 7. stavak 2. ovog zakona.
U slucaju iz stavka 1. ovog clanka nositelj stanarskog prava podnosi zahtjev mjerodavnoj sluzbi opcine u kojoj se stan nalazi.
Mjerodavna sluzba opcine ce po provedenom postupku, nositeljuu stanarskog prava koji ispunjava uvjete iz ovog zakona, odobriti kupnju stana i zakljuciti ugovor u roku iz clanka 7. ovog zakona.

Clanak 15.

Prodaju stanova na kojima su pravo raspolaganja imali bivsa JNA i SSNO, sukladno ovom zakonu, vrsi Federalno ministarstvo odbrane - Federalno ministarstvo obrane.
Organizacijska jedinica Federalnog ministarstva odbrane -Federalnog ministarstva obrane pri opcini, vrsi prodaju stanova iz stavka 1. ovog clanka, koji se nalaze na teritoriju njezine ovlasti.
Prodaju stanova na kojima su pravo raspolaganja imali organi i organizacije bivse SFRJ, izuzev od st. 1. i 2. ovog clanka vrsi vlada kantona - zupanije na cijem se teritoriju stan nalazi.
Prodaja stanova koji su uvlasnistvu organa i organizacija Bosne i Hercegovine vrsi Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

III - CIJENA STANA

Clanak 16.

Cijena stana utvrdjuje se ugovorom ovisno o:
- vrijednosti stana utvrdjene prema odredbama clanka 18. ovog zakona,
- visini vlastitih sredstava koje je nositelj stanarskog prava ulozio u stan,
- amortizaciji stana,
- visini ratne stete koju je nositelj stanarskog prava otklonio ili koju treba otkloniti,
- popustima koji se priznaju i pripadaju kupcu.

Clanak 17.

Cijena stana utvrdjuje se na temelju vrijednosti stana utvrdjene cl. 18. do 21. ovog zakona i popusta utvrdjenih clankom 21. do 25. ovog zakona, a obracunava se u DEM.

Clanak 18.

Vrijednost stana cini gradjevinska vrijednost stana korigirana koeficijentom polozajne pogodnosti stana.
Gradjevinska vrijednost stana je 600 DEM po m2 .
Koeficijent polozajne pogodnosti stana utvrdjuje mjerodavna vlada kantona-zupanije u rasponu od 0,80 do 1,20 ovisno o zoni naselja u kojem se stan nalazi, opremljenosti naselja, katnosti i drugih bitnih elemenata.

Clanak 19.

Na zahtjev kupca vrijednost stana umanjit ce se za vlastita sredstva koja je kupac ulozio u stan ili sredstva koja bi morao uloziti u stan i to:
- nevracena sredstva koja je ulozio kao vlastiti udjel radi stjecanja stanarskog prava,
- sredstva koja nositelju stanarskog prava radi stjecanja stanarskog prava nisu isplacena na ime naknade za izvlastene nekretnine,
- sredstva kojima je nositelj stanarskog prava otklonio ratnu stetu.
Visina ulozenih sredstava utvrdit ce se na osnovi dokumentacije ili proracuna sudskog vjestaka gradjevinske struke.
Visina ulozenih ili potrebnih sredstava iz stavka 1. alineja 3. ovog clanka priznaje se kupcu najvise do 30% gradjevinske vrijednosti.

Clanak 20.

Vrijednost stana utvrdjena na temelju cl. 18. i 19. ovog zakona umanjuje se na temelju amortizacije po stopi od 1% godisnje, a najvise do 60%.
Cijena garaze utvrdjuje se na nacin iz stavka 1. ovog clanka, s tim da kupac nema pravo na popuste, a cijenu garaze je duzan platiti odjednom i u slucaju kad stan kupuje na otplatu.

Clanak 21.

Kupcu se priznaje osobni popust na cijenu stana utvrdjenu prema clanku 20. ovog zakona u visini 1% po godini navrsenog radnog staza kod domacih pravnih ili fizickih osoba, ukljucujuci i radni staz ostvaren kod pravnih i fizickih osoba s podrucja SFRJ do 6. travnja 1992. godine.
Popust na temelju radnog staza supruznika utvrdjen stavkom 1. ovog clanka obracunava se kumulativno, a najvise do75%.
Uzivatelju obiteljske mirovine, kao kupcu, priznat ce se popust na cijenu stana i na temelju radnog staza umrlog nositelja stanarskog prava.

Clanak 22.

Kupcu stana priznaje se popust na cijenu stana utvrdjenu prema clanku 21. ovog zakona i to:
- 0,25% za svaki mjesec proveden u Armiji RBiH, Hrvatskom vijecu obrane i Policiji (u daljnjem tekstu: Oruzane snage),
- 0,12% za svaki mjesec proveden na radnoj obvezi i u jedinici Civilne zastite za vrijeme ratnog stanja.

Clanak 23.

Kupcima stana koji su stradalnici rata priznaje se poseban popust na vrijednost stana utvrdjenu prema cl. 19. do 22. ovog zakona i to:
1. popust od 100% kad stan kupuju:
a) malodobno dijete kao i dijete na redovitm skolovanju cija su oba roditelja poginula u Domovinskom-obrambenom osloboditeljskom ratu ili su smrtno stradali kao zrtve u toj agresiji;
b) osoba koja je ratni vojni ili civilni invalid rata s najmanje 90% tjelesnog ostecenja.
2. popust od 75% kad stan kupuju:
a) osoba kojoj su u Domovinskom - obrambenom osloboditeljskom ratu poginula dva ili vise clanova obiteljskog kucanstva kao pripadnici Oruzanih snaga Federacije ili su stradali kao zrtve u toj agresiji,
b) nositelj stanarskog prava ciji je supruznik poginuo u Domovinsko-obrambenom osloboditeljskom ratu kao pripadnik Oruzanih snaga ili je stradao kao zrtva u toj agresiji ako zivi u obiteljskom kucanstvu s predskolskim djetetom (posvojcetom) na redovitom skolovanju ili sa djetetom (posvojcetom) nositeljem obiteljske imovine.
U tom slucaju stan je u suvlasnistvu supruznika i djeteta (posvojceta).
3. popust od 50% kad stan kupuje:
a) nositelj stanarskog prava ciji se supruznik poginuo u Domovnskom-obrambenom osloboditeljskom ratu ili je smrtno stradao kao zrtva u toj agresiji,
b) ratni vojni ili civilni invalidi rata od 60% do 90% tjelesnog ostecenja,
c) roditelj kojemu je dijete s kojim je zivio u obiteljskom kuc anstvu poginulo u Domovinskom-odbrambenom osloboditeljskom ratu ili je smrtno stradalo kao zrtva u toj agresiji.
4. popust od 25% kad stan kupuje:
a) ratni vojni ili civilni invalid rata od 20% do 60% tjelesnog ostecenja,
b) logorasi i politicki zatvorenici koji su tijekom agresije na Bosnu i Hercegovinu proveli u logorima ili zatvorima najmanje 12 mjeseci, sto se dokazuje vjerodostojnom dokumentacijom.
Vojnim i civilnim invalidom rata odredjene kategorije iz ovog clanka smatraju se osobe kojima se priznaje to svojstvo na osnovi posebnog zakona. Invalidi rada i druge invalidne osobe koje ne spadaju u kategoriju invalida utvrdjenih u tac. 1. do 4. ovog clanka imaju pravo na popust u visini odgovarajuce kategorije invaliditeta iz ovog clanka umanjenih za 20%.

IV - SREDSTVA I NACIN PLACANJA CIJENE STANA

Clanak 24.

Placanje otkupne cijene stana vrsi se jednim od plateznih sredstava i to:
a) novcem,
b) certifikatima na temelju trazbine gradjana, a koji su utvrdjeni posebnim propisima.
Kada se placanje vrsi novcem, certifikatima na temelju devizne stednje i restitucije, cijena stana se umanjuje za 30% utvrdjene otkupne cijene.

Clanak 25.

Placanje cijene stana u novcu moze se ugovoriti odjednom ili obrocnom otplatom prema izboru kupca.
Ako je placanje cijene stana ugovoreno odjednom rok isplate ne moze biti duzi od 30 dana od dana sklapanja ugovora.

Clanak 26.

Rok obrocne otplate ne moze biti duzi od 25 godina, a platit ce se u 25 jednakih godisnjih obroka sa 1% godisnje kamate.
Vlada zupanije moze utvrditi i kraci rok za obrocnu otplatu, s manjom kamatnom stopom.

V - UPIS PRAVA VLASNISTVA NA STAN

Clanak 27.

Pravo vlasnistva na stan kupac stjece upisom u zemljisne knjige.
Ukoliko je kupac ugovorio obrocnu otplatu cijene stana, pravo upisa vlasnistva u zemljisne knjige stjece danom otplate prvog obroka, s tim sto stan ne moze prodati i njime raspolagati pravnim poslom medju zivima do dana otplate posljednjeg obroka.
Ako nekretnina nije upisana u zemljisne knjige, pravo vlasnistva na stan stjece se polaganjem ugovora u zemljisno-knjiz noj sluzbi suda na cijem se podrucju stan nalazi i upisom u knjigu polozenih ugovora koju osniva sud.
Obrazovanje i vodjenje knjiga polozenih ugovora uredit ce se posebnim zupanijskim propisom.

Clanak 28.

Kad stan koriste clanovi obitelji poginulih bojovnika, ratnih vojnih invalida, demobilizirani bojovnici i prognane osobe po pravnoj osnovi, kupac stana moze uspostaviti zakupni odnos s tom osobom pod uvjetima odredjenim posebnim zakonom kojim se uredjuje zakup stanova.
Zakupni odnos iz stavka 1. ovog clana moze trajati najduze tri godine.

Clanak 29.

Prodavatelj je duzan ugovor o prodaji stana dostaviti na potvrdu mjerodavnom pravobranitelju u roku od 30 dana od dana sklapanja ugovora.
Ako pravobranitelj utvrdi da ugovorena cijena stana nije utvrdjena prema odredbama ovog zakona, pozvat ce stranke da u roku od 30 dana od dana prijema ugovora, dopunom ugovora usklade cijenu stana s odredbama ovog zakona.
U protivnom ce pravobranitelj zatrazit tuzbom ponistenje ugovora u roku od 60 dana od dana dostave ugovora.

Clanak 30.

Ugovorne stranke su duzne ovjeriti svoje potpise.
Organ mjerodavan za ovjeru potpisa ovjerit ce potpise stranaka nakon sto utvrdi da je ugovor podnesen na potvrdu mjerodavnom pravobranitelju, sto se potvrdjuje na poledjini ugovora.

Clanak 31.

Ugovor o prodaji stana uz obrocnu otplatu, mora sadrzavati izjavu kupca kojom dozvoljava u korist prodavatelja uknjizbu zaloznog prava (hipoteke) na kupljenom stanu za iznos cijene i kamate.

Clanak 32.

Hipoteka se stjece uknjizbom u zemljisnu knjigu.
Na podrucju za koje se ne vodi zemljisna knjiga hipoteka se stjece upisom u intabulacijsku ili drugu knjigu u koju se upisuje zalozno pravo na nekretnine.
Kad sud primi prijedlog za uknjizbu, odnosno upis vlasnistva na stanu, po sluzbenoj duznosti ce uknjiziti, odnosno upisati hipoteku u korist prodavatelja za iznos cijene i kamata.

Clanak 33.

Danom sklapanja ugovora o kupoprodaji stana nositelju stanarskog prava prestaje stanarsko pravo na stanu koji koristi.

Clanak 34.

Na ugovore o kupoprodaji stana zakljucene pod uvjetima iz ovog zakona, ne placa se porez na promet.

VI - NACIN RASPODJELE SREDSTAVA

Clanak 35.

Sredstva ostvarena prodajom stanova iz clanka 13. ovog zakona rasporedjuju se u proracun opcine.

Clanak 36.

Sredstva ostvarena prodajom stanova iz clanka 15. ovog zakona rasporedjuju se:
- 80% zupanijama,
- 20% Federaciji.

Clanak 37.

Sredstva ostvarena prodajom stanova iz clanka 12. ovog zakona rasporedjuju se:
- 90% sredstava poduzecu ili drugoj pravnoj osobi za kreditiranje pod povoljnijim uvjetima pribavljanja stanova za potrebe svojih djelatnika. Ako poduzece ili druga pravna osoba nema potrebe za kreditiranje pod povoljnijim uvjetima za pribavljanje stanova svojim djelatnicima sredstva iz predhodnog stavka moze usmjeriti u razvoj.
- 10% sredstava poduzecu ili drugoj pravnoj osobi za podmirenje troskova prodaje stanova.
Sredstva ostvarena prodajom stanova iz stavka 1. alineja 1. ovog clanka poduzece ce koristiti za predvidjene namjene do dana odobravanja programa privatizacije od strane mjerodavne agencije za privatizaciju.
Nakon sto je poduzecu odobren program privatizacije, daljnje otplate od prodaje stanova iz stavka 1. alineja 1, ovog clanka uplacuju se u proracun opcine i grada na cijem se teritoriju stan nalazi, a koristit ce se za razvoj komunalne infrastrukture.

Clanak 38.

Subjekti koji ostvare sredstva od prodaje stanova sukladno sa cl. 35, 36. i 37. ovog zakona, 30% sredstava usmjeravaju u Fond za izgradnju stanova za clanove porodica sehida i poginulih bojovnika, ratne vojne invalide, demobilizirane bojovnike i prognane osobe.

Clanak 39.

Nositeljima stanarskog prava koji su zakljucili ugovor o otkupu stana na osnovi Zakona o osiguranju u JNA i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima i duznostima saveznih organa u pogledu sredstava u drustvenoj svojini koje oni koriste ("Sluzbeni list SFRJ", broj 84/90), prigodom zakljucenja ugovora o prodaji stana sukladno sa odredbama ovog zakona priznat ce se uplaceni iznos iskazan u DEM po tecaju na dan uplate.

VII - POSEBNE ODREDBE

Clanak 40.

Pravni status stanova u izgradnji i nacin njihove privatizacije uredit ce se posebnim propisom koji donosi mjerodavno zupanijsko tijelo.
Stanom u izgradnji, smatra se u smislu ovog zakona, svaki novoizgradjeni stan za koji nije izvrsen tehnicki pregled i dano pozitivno ocitovanje o uporabi stana.
Mjerodavno zupanijsko tijelo pri donosenju ovog propisa uzet ce u obzir prava investitora (izvoditelja radova), stupanj izgradnje, kao i druge vazne okolnosti za pravedno rjesenje.

Clanak 41.

Mjerodavno tijelo kod kojeg se vodi evidencija o stanovima duzno je na zahtjev prodavatelja ili kupca omoguciti uporabu podataka bitnih za kupoprodaju stana.

Clanak 42.

Odrzavanje zajednickih dijelova zgrade u kojima su stanovi otkupljeni, kao i izdavanje u zakup stanova za koje nositelji stanarskog prava nisu podnijeli zahtjev za otkup stana, uredit ce se posebnim zupanijskim propisima.

VIII - KAZNENE ODREDBE

Clanak 43.

Novcanom kaznom od 1.000 KM do 10.000 KM kaznit ce se za prekrsaj pravna osoba prodavatelj stana:
1. ako ne postupi prema odredbi iz clanka 7. ovog zakona,
2. ako cijenu stana utvrdi suprotno odredbama cl. 18. do 25. ovog zakona,
3. ako ne postupi prema odredbi iz clanka 29. stavak 1. ovog zakona,
4. ako sredstva ostvarena prodajom stanova koristi za namjene suprotno odredbama cl. 35. do 38. ovog zakona.
Novcanom kaznom od 500 KM do 1.000 KM kaznit ce se za prekrsaj iz stavka 1. ovog clana i odgovorna osoba u pravnoj osobi.

Clanak 44.

Novcanom kaznom od 500 KM do 1.000 KM kaznit ce se za prekrsaj odgovorna osoba u mjerodavnom tijelu kod kojeg se vodi evidencija o stanovima ako ne postupi sukladno odredbama iz clanka 41. ovog zakona.

Clanak 45.

Do pustanja u opticaj KM, novcane kazne predvidjene u cl. 43. i 44. ovog zakona mogu se placati u DEM ili u protuvrijednosti valuta koje se koriste u platnom prometu Federacije Bosne i Hercegovine po srednjem tecaju koji objavljuje mjerodavna financijska institucija, na dan placanja.

IX - PRIJELAZNE I ZAVRSNE ODREDBE

Clanak 46.

Ugovori o uporabi stana koji su zakljuceni sukladno odredbama Zakona o stambenim odnosima do dana stupanja na snagu ovog zakona, prestaju vaziti najkasnije u roku od dvije godne od dana stupanja na snagu ovog zakona.
Osobe koje su do isteka roka iz clanka 50. ovog zakona stekle stanarsko pravo ili pravnu osnovu za zakonito useljenje sukladno odredbama Zakona o stambenim odnosima, imaju pravo otkupa stana po odredbama ovog zakona.

Clanak 47.

Odredbe ovog zakona ne primjenjuju se na otkup stanova u privatnom vlasnistvu koji nisu nacionalizirani, a na kojima je steceno stanarsko pravo.
Prodaja stanova koji su predmet obnavljanja uredit ce se posebnim propisom o obnavljanju.

Clanak 48.

Stambena zgrada i stanovi u zgradi, osteceni usljed ratnih djelovanja, ne mogu biti predmet otkupa, ukoliko ne osiguravaju stalnu ispravnost, upotrebljivost i sigurnost svih temeljnih dijelova, zgrade kao cjeline, a koji sluze svim korisnicima zgrade.
Ispravnost zgrade iz stavka 1. ovog clana, po provedenom postupku, utvrdjuje rjesenjem opcinsko tijelo uprave mjerodavno za poslove prostornog uredjenja i graditeljstva.

Clanak 49.

Vlada zupanija ce u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona donijeti propise iz cl. 18, 26. i 27. ovog zakona.

Clanak 50.

Skupstine zupanija ce u roku od dvije godine od dana stupanja na snagu ovog zakona donijeti propise iz cl. 40. i 42. ovog zakona.

Clanak 51.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH", a primjenjivat ce se po isteku 90 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Predsjedatelj
Doma naroda
Mariofil Ljubic, v. r.

Predsjedatelj
Zastupnickog doma
Enver Kreso, v. r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Velik prosvjed u Tel Avivu. Tisuće traže prekid rata i odlazak vlade
Ruski bombarder Su-25 srušen iznad istočne Ukrajine, kaže Zelenski
Američka policija uz pomoć krvi s posteljine riješila ubojstvo iz 1966.
Sin pakistanskih migranata ostaje na čelu Londona
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim. Oglasila se Ukrajina
Na ulici premlatili Scholzovog kandidata, stižu žestoke reakcije
Svađa između Španjolske i Argentine. Sve počelo optužbom da se predsjednik drogira
VIDEO I FOTO Ovako izgleda školovanje u Finskoj
Traje summit muslimanskih zemalja, rezolucija o Gazi očekuje se u nedjelju
Sud u Africi osudio vojnike na smrt zbog kukavičluka
Novi iranski ratni brod prvi put prešao ekvator
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim
Moskva: Vježbe NATO-a dokaz su da se priprema na mogući rat s Rusijom
Poljakinja na misi za Maddie McCann: "To sam ja. Nisam lažov. Napravite DNK test"
Rus optužen za pranje novca u djelomično priznao krivnju u SAD-u
Biden rekao da su Japanci ksenofobi. Reagirao Tokio
VIDEO Ukrajina objavila snimku gomile uništenih ruskih tenkova: "Put do pakla"
Poljska osudila ruske kibernetičke napade: "I mi smo bili meta"
Rusi nemaju rješenje za jeftino ukrajinsko oružje: "Jednostavno nas spaljuju"
U Meksiku tragali za nestalim turistima. Našli tri tijela






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Velik prosvjed u Tel Avivu. Tisuće traže prekid rata i odlazak vlade
Ruski bombarder Su-25 srušen iznad istočne Ukrajine, kaže Zelenski
Američka policija uz pomoć krvi s posteljine riješila ubojstvo iz 1966.
Sin pakistanskih migranata ostaje na čelu Londona
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim. Oglasila se Ukrajina
Na ulici premlatili Scholzovog kandidata, stižu žestoke reakcije
Svađa između Španjolske i Argentine. Sve počelo optužbom da se predsjednik drogira
VIDEO I FOTO Ovako izgleda školovanje u Finskoj
Traje summit muslimanskih zemalja, rezolucija o Gazi očekuje se u nedjelju
Sud u Africi osudio vojnike na smrt zbog kukavičluka
Novi iranski ratni brod prvi put prešao ekvator
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim
Moskva: Vježbe NATO-a dokaz su da se priprema na mogući rat s Rusijom
Poljakinja na misi za Maddie McCann: "To sam ja. Nisam lažov. Napravite DNK test"
Rus optužen za pranje novca u djelomično priznao krivnju u SAD-u
Biden rekao da su Japanci ksenofobi. Reagirao Tokio
VIDEO Ukrajina objavila snimku gomile uništenih ruskih tenkova: "Put do pakla"
Poljska osudila ruske kibernetičke napade: "I mi smo bili meta"
Rusi nemaju rješenje za jeftino ukrajinsko oružje: "Jednostavno nas spaljuju"
U Meksiku tragali za nestalim turistima. Našli tri tijela


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Miralem Pjanić se oprostio od reprezentacije Bosne i Hercegovine

U Japanu podižu ogradu. Ne žele da turisti fotografiraju planinu: ˝Nepristojni su˝

Dan kada su Hajduk i Zvezda zagrljeni plakali, a krcati Poljud pjevao ˝Druže Tito...˝

Rusija: Ukrajina je napala Krim moćnim raketama koje je poslao SAD

Sve više mrtvih u poplavama u Brazilu. Nema struje i neta, evakuirano 23.000 ljudi

VIDEO Ukrajinci moćnom američkom raketom ubili 116 Rusa daleko od fronte

Britanija: Ukrajina može koristiti naše oružje za napade unutar Rusije

Prijavljeno 17 avioprijevoznika: ˝Lažu u reklamama˝

Prije godinu dana dječak u Beogradu ubio 9 učenika i domara: ˝Smirivali su ga jauci˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi