TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Nedjelja 5.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








05.05.2024 - 02h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
64
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 63

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



ID o upr (hr)

ZAKON O UPRAVI U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE

Dio prvi

OSNOVE UPRAVE U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE

I - TEMELJNE ODREDBE

Clanak 1.

Ovim zakonom, sukladno Ustavu Federacije Bosne i Hercegovine, uredjuju se osnove uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Federacija), koje se odnose na polozaj, ulogu, ustrojstvo, osnovne ovlasti i obveze organa uprave Federacije i organa uprave zupanije-kantona, kao i ovlasti gradonacelnika odnosno opcinskog nacelnika u vrsenju poslova uprave, te ovlasti, obveze i odnose federalnih organa uprave i federalnih ustanova i druga pitanja od znacaja za organizaciju i rad tih organa u vrsenju poslova uprave.

Clanak 2.

Poslove uprave iz okvira nadleznosti Federacije, odnosno nadleznosti zupanije-kantona obavljaju organi uprave Federacije, odnosno organi uprave zupanije-kantona, a poslove uprave i samouprave iz nadleznosti grada odnosno opcine vrsi gradonacelnik odnosno opcinski nacelnik, putem gradskih odnosno opcinskih sluzbi za upravu (u daljnjem tekstu: organi uprave).
Odredjene poslove uprave, iz okvira svojih ovlasti i obveza utvrdjenih Ustavom i zakonom, obavljaju i drugi organi sukladno sa zakonom.

Clanak 3.

Organi uprave obavljaju poslove iz svoje nadleznosti samostalno, sukladno Ustavu, zakonu i drugim propisima.

Clanak 4.

Organe uprave osniva organ zakonodavne vlasti na prijedlog vlade, a gradske, odnosno opcinske sluzbe, gradsko, odnosno opcinsko vijece na prijedlog gradonacelnika, odosno opcinskog nacelnika.

Clanak 5.

Organi uprave osiguravaju efikasno i potpuno ostvarivanje prava i sloboda gradjana predvidjenih u Ustavu Federacije i u aktima navedenim u Aneksu Ustava Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Aneks).
Organi uprave suradjivat ce sa svim medjunarodnim posmatrac kim tijelima za ljudska prava osnovanim za Bosnu i Hercegovinu i Federaciju, kao i sa nadzornim organima osnovanim instrumentima navedenim u Aneksu.

Clanak 6.

Rad organa uprave je javan, ukoliko za odredjene izuzetne situacije zakonom nije drugacije odredjeno.

Clanak 7.

U organima uprave u ravnopravnoj uporabi kao sluzbeni jezici su hrvatski jezik i bosanski jezik.
Stranke se pred organima uprave mogu koristiti i drugim jezikom, ako taj jezik nije jedan od sluzbenih jezika.
Sluzbeno pismo u organima uprave je latinica.

Clanak 8.

U organima uprave osigurava se odgovarajuca nacionalna zastupljenost sluzbenika sukladno nacionalnoj strukturi stanovnistva Federacije, zupanije-kantona, odnosno grada i opcine.

Clanak 9.

Federacija, zupanija-kanton, grad, odnosno opcina, sukladno zakonu, odgovaraju za stetu koju organ uprave nanese gradjaninu, pravnoj osobi ili drugoj osobi nezakonitim ili nepravilnim radom, ovisno od toga ko je osnovao organ uprave.
Federacija,zupanija- kanton, grad, odnosno opcina ima pravo da od sluzbenika zahtijeva naknadu iznosa koji je isplatila na ime naknade stete u roku od sest mjeseci od dana kada je naknadila stetu, ako je steta nastala namjerno ili krajnjom nepaznjom sluzbenika.

Clanak 10.

Sredstva za rad organa uprave osiguravaju se u proracunu Federacije, proracunu zupanije-kantona, grada, odnosno proracunu opcine.

Clanak 11.

Sredstva za obavljanje poslova uprave koji se zakonom, sukladno Ustavu, prenesu Federaciji, zupaniji-kantonu, gradu ili opcini, odnosno institucijama koje imaju javne ovlasti, osigu ravaju se iz proracuna Federacije ili proracuna zupanije-kantona, grada ili opcina zavisno od toga iz cije nadleznosti su prenijeti ti poslovi, a sukladno sa zakonom odnosno drugom propisom kojim su ti poslovi, odnosno ovlasti prenijeti.

II - POSLOVI UPRAVE

1. Zajednicka odredba

Clanak 12.

Organi uprave, iz okvira svoje nadleznosti, vrse narocito sljedece poslove:
1) provode utvrdjenu politiku i izvrsavaju zakone i druge propise;
2) obavljaju upravni nadzor nad provedbom zakona i drugih propisa;
3) donose propise za provedbu zakona i drugih propisa;
4) predlazu i daju preporuke iz oblasti zakonodavstva;
5) odgovaraju na pitanja organa zakonodavne vlasti;
6) obavljaju druge upravne i strucne poslove odredjene zakonom i drugim propisima.

2. Provodjenje utvrdjene politike i izvrsavanje zakona i drugih propisa

Clanak 13.

Organi uprave, u okviru svojih nadleznosti, provode politiku koju je utvrdio organ zakonodavne vlasti i osiguravaju provodjenje te politike, ukazuju na stanje i pojave od znacaja za provodjenje politike i predlazu mjere nadleznim organima za prvodjenje te politike.

Clanak 14.

Organi uprave izvrsavaju zakone i druge propise neposrednim primjenjivanjem zakona i drugih propisa, putem rjesavanja upravnih stvari u upravnom postupku, obavljanjem upravnog nadzora i obavljanjem drugih upravnih poslova iz okvira svoje nadleznosti.

3. Obavljanje upravnog nadzora

Clanak 15.

U obavljanju upravnog nadzora organi uprave nadziru provedbu zakona i drugih propisa, te zakonitost rada i postupanja organa uprave i institucija koje imaju javne ovlasti.
Upravni nadzor iz stavka 1. ovog clanka obuhvata:
1) nadzor nad zakonitoscu akata kojima se rjesava u upravnim stvarima,
2) nadzor nad zakonitoscu rada institucija koje imaju javne ovlasti,
3) inspekcijski nadzor.

Clanak 16.

Organi uprave, u obavljanju upravnog nazdora, nadziru, kada su za to ovlasteni zakonom, zakonitost upravnih akata organa uprave i institucija koje imaju javne ovlasti kojima se rjesava u upravnim stvarima i u svezi s tim poduzimaju mjere za koje su ovlasteni zakonom.

Clanak 17.

Nadzor nad zakonitoscu rada institucija koje imaju javne ovlasti organi uprave vrse u odnosu na pitanja ostvarivanja prava i obveza koja su zakonom ili propisom gradskog odnosno opcinskog vijeca, sukladno sa zakonom prenesena da o njima odlucuju institucije koje imaju javne ovlasti.

Clanak 18.

Organi uprave, u vrsenju inspekcijskog nadzora, iz okvira svoje nadleznosti, ostvaruju neposredan uvid u zakonitost rada, poslovanja i postupanja poduzeca (drustva), ustanova i drugih pravnih osoba i gradjana u svezi s pridrzavanjem zakona i drugih propisa, te podizumaju upravne i druge mjere za koje su ovlasteni zakonom, odnosno propisom gradskog ili opcinskog vijeca, kao i postupanje organa uprave u vrsenju poslova uprave iz njihove nadleznosti.

Clanak 19.

Vrsenje odredjenih strucnih poslova inspekcijskog nadzora (ekspertize, ispitivanja i sl.) moze se zakonom, odnosno propisom gradskog ili opcinskog vijeca povjeriti specijaliziranom poduzecu(drustvu), ustanovi ili drugom pravnom osobi, osobito ako su za njihovo obavljanje potrebna posebna strucna znanja (tehnicke i druge struke) ili primjenom znanstvenih ili posebnih strucnih metoda koje se mogu osigurati samo posebnom opremom (laboratorije i dr.), a za koje ne postoje tehnicke i druge mogucnosti da se vrse u organu uprave.

4. Donosenje provedbenih propisa

Clanak 20.

Rukovoditelji organa uprave donose propise u cilju omogucavanja izvrsavanja zakona i drugih propisa iz svoje nadleznosti, kada su za to zakonom ovlasteni, kao i druge propise sukladno Ustavu i zakonu.

5. Predlaganje i davanje preporuka glede zakona i drugih propisa

Clanak 21.

Rukovoditelji organa uprave, iz okvira nadleznosti organa uprave kojim rukovode, predlazu i daju preporuke u svezi sa propisima iz okvira nadleznosti organa uprave ili prema zadatku koji mu odredi premijer.

Clanak 22.

Organi uprave obvezni su pribavljati misljenja zainteresiranih organa vlasti, odgovarajucih strucnih ustanova i zainteresiranih poduzeca (drustva) i drugih pravnih osoba o nacrtima propisa koje donose nositelji vlasti iz clanka 21. ovog zakona, ako je to od znacaja za uredjivanje odgovarajucih pitanja iz njihove nadleznosti.
Organi uprave obvezni su da u obrazlozenju nacrta propisa navedu razloge zbog kojih odredjeni prijedlozi i sugestije organa i pravnih osobe iz stavka 1. ovog clanka, nisu prihvaceni.

6. Odgovaranje na pitanja organa zakonodavne vlasti

Clanak 23.

Organi uprave obvezni su pripremati i davati odgovore na pitanja organa zakonodavne vlasti u svezi provodjenja politike i izvrsavanja zakona i drugih propisa iz svoje nadleznosti o stanju i problemima u oblasti za koju su osnovani organi uprave.

7. Obavljanje drugih upravnih i strucnih poslova

Clanak 24.

Organi uprave, u okviru svoje nadleznosti, prate stanje u oblastima za koje su obrazovani, a narocito provodjenje politike i izvrsavanje zakona i drugih propisa, utvrdjuju stanje i njihove posljedice, te u svezi s tim poduzimju mjere za koje su ovlasteni ili daju preporuke organu izvrsne vlasti za utvrdjivanje politike i uredjivanje odredjenih pitanja kojima se osigurava potpuno provodjenje politike i izvrsavanje zakona i drugih propisa.

Clanak 25.

Organi uprave prate stanje u oblastima za koje su obrazovani na temelju podataka koje sami prikupljaju kada su za to ovlasteni zakonom, kao i podataka koje prikupljaju, obradjuju i dostavljaju drugi organi i pravna osobe, na zahtjev organa uprave.
Na temelju podataka iz stavka 1. ovog clanka, organi uprave izradjuju analiticke, informativne i druge materijale, a prilikom izrade tih materijala organi uprave suradjuju medjusobno, kao i sa strucnim, odnosno naucnim institucijama.

Clanak 26.

Ako se zakonima i drugim propisima koji se predlazu ili prijedlozima koji su sadrzani u analitickim, informativnim ili drugim materijalima koje pripremaju organi uprave, zahtijevaju materijalni izdaci, organi uprave obvezni su da u obrazlozenju prijedloga tih propisa, kao i analitickim, informativnim i drugim materijalima iskazu iznos sredstava koja su potrebna za provodjenje tih propisa i materijala i odrede izvore iz kojih treba osigurati ta sredstva.

III - POVJERAVANJE JAVNIH OVLASTI

Clanak 27.

Poduzecima (drustvima), ustanovama i drugim pravim osobama moze se zakonom povjeriti vrsenje odredjenih upravnih i strucnih poslova iz djelokruga organa uprave, da u okviru svoje djelatnosti odlucuju u pojedinacnim stvarima o odredjenim pravima i obvezama gradjana, poduzeca i drugih pravnih osoba (u daljnjem tekstu: instirucije koje imaju javne ovlasti).
Institucijama koje imaju javne ovlasti ne mogu se povjeravati poslovi inspekcijskog nadzora, osim strucnih poslova koji su od znacaja za vrsenje inspekcijskog nadzora (ekspertize, tehnicka ispitivanja i sl.), ako za vrsenje tih poslova organi uprave nemaju tehnicke i druge uvjete.
Propisom gradskog i opcinskog vijeca moze se povjeravati vrsenje odredjenih upravnih i strucnih poslova lokalne samouprave iz izvorne nadleznosti grada, odnosno opcine, pravnim osobama iz stavka 1. ovog clanka, sukladno sa odredbama cl. 27. do 31. ovog zakona.

Clanak 28.

Na institucije koje imaju javne ovlasti shodno se primjenjuju nacela ovog zakona koja se odnose na samostalnost u radu organa uprave, zakonitost njihovog rada, javnost rada organa uprave, uporaba sluzbenih i ostalih jezika i pisma i druga nacela utvrdjena u cl. 5, 8. i 9. ovog zakona.
Zakonom i propisom gradskog i opcinskog vijeca kojim se prenose javne ovlasti moze se odrediti nacin obavljanja javnih ovlasti iz clanka 27. ovog zakona, kao i ovlasti i obveze organa uprave glede obavljanja nadzora u svezi sa vrsenjem javnih ovlasti.

Clanak 29.

Ako institucije koje vrse javne ovlasti ne vrse povjerene poslove sukladno zakonu i drugom propisu, organ uprave koji vrsi upravni nadzor obvezan je da pismeno upozori organ upravljanja institucije koja vrsi javne ovlasti i predlozi mu mjere za rjesavanje tog pitanja, a prema potrebi, obvezan je da poduzme i druge mjere u okviru svojih prava i duznosti kako bi se javne ovlasti obavljale sukladno zakonu i drugom propisu kojim su te ovlasti prenesene.

Clanak 30.

Upravni nadzor nad radom institucija koje imaju javne ovlasti u obavljanju poslova uprave koji su preneseni na te institucije vrse organi uprave iz upravnog podrucja i razine vlasti kojem pripadaju poslovi uprave koji se obavljaju na temelju javnih ovlasti, sukladno sa ovim i drugim zakonom, odnosno propisom gradskog i opcinskog vijeca kojim su uredjene te ovlasti.

Clanak 31.

U vrsenju upravnog nadzora nad radom institucija koje imaju javne ovlasti, nadlezni organ uprave ima pravo i duznosti narocito da:
1) provodi inspekcijski nadzor i u okviru svoje nadleznosti osigurava zakonito i u propisanim rokovima obavljanje poslova iz javne ovlasti;
2) rjesava po zalbama protiv donesenih upravnih akata u vrsenju povjerenih javnih ovlasti, kada je to utvrdjeno zakonom;
3) prema potrebi daje strucna uputstva i objasnjenja za primjenu zakona i drugih propisa koji se odnose na vrsenje povjerenih javnih ovlasti;
4) poduzima i druge mjere i vrsi druga prava koja po zakonu ima drugostupanjski organ uprave u upravnom postupku.
Institucije koje imaju javne ovlasti duzne su nadleznom organu uprave koji vrsi upravni nadzor nad njihovim radom da najmanje jedanput godisnje podnesu izvjestaj o vrsenju povjerenih javnih ovlasti, i da na trazenje tih organa uprave, dostavljaju odredjene podatke i dokumenta koja su od znacaja za vrsenje nadzora u obavljanju javnih ovlasti.

IV - ODNOS ORGANA UPRAVE PREMA ORGANU ZAKONODAVNE VLASTI, ORGANU IZVRSNE VLASTI, MEDJUSOBNI ODNOSI ORGANA UPRAVE I ODNOSI ORGANA UPRAVE PREMA OMBUDSMANIMA

1. Odnos organa uprave prema organu zakonodavne vlasti

Clanak 32.

Organi uprave odgovorni su organu zakonodavne vlasti za zakonito, potpuno i efikasno obavljanje poslova iz svoje nadleznosti.
Organi uprave imaju ovlasti i obveze da organu zakonodavne vlasti iznose, radi razmatranja, pojedina znacanija pitanja iz svoje nadleznosti i da daju preporuke u svezi sa provodjenjem politike i izvrsavanjem zakona i drugih propisa.
Organi uprave obvezni su da na zahtjev organa zakonodavne vlasti, podnose izvjestaj o svom radu, o stanju o odnosnoj oblasti, o izvrsavanju zakona i drugih propisa i o provodjenju utvedjene politike; da odgovaraju na pitanja organa zakonodavne vlasti i da, sukladno programu rada tog organa, odnosno na njegov zahtjev, pripremaju zakone i druge propise, kao i analiticke, informativne i druge materijale.

Clanak 33.

Organi uprave obvezni su na zahtjev organa zakonodavne vlasti, poduzeti odgovarajuce organizacijske, kadrovske i druge mjere kojima se osigurava efikasno izvrsavanje poslova iz nadleznosti organa uprave.

2. Odnos organa uprave prema organu izvrsne vlasti

Clanak 34.

U cilju sukladnog osiguranja provodjenja politike i izvrsavanja zakona i drugih propisa organa zakonodavne vlasti, organ izvrsne vlasti moze: utvrditi upute i smjernice organima uprave o nacinu provodjenja politike i izvrsavanja zakona i drugih propisa organa zakonodavne vlasti i propisa organa izvrsne vlasti; naloziti organima uprave da u odredjenom roku donesu propise ili poduzmu mjere za koje su ovlasteni, utvrditi rokove za izvrsavanje pojedinih zadataka i naloziti organima uprave da ispitaju stanje u oblastima iz njihove nadleznosti i podnesu organu izvrsne vlasti izvjestaj sa odgovarajucim prijedlozima.

Clanak 35.

Radi ostvarivanja odgovornosti organa uprave prema organu izvrsne vlasti, organ izvrsne vlasti moze otvoriti raspravu o radu i odgovornosti organa uprave i utvrditi nacin ispitivanja stanja u oblasti iz njegove nadleznosti i pokrenuti postupak za smjenjivanje rukovoditelja i zamjenika rukovoditelja organa uprave.

Clanak 36.

Organi uprave obvezni su organu izvrsne vlasti dostavljati izvjestaje o svome radu i o stanju u oblastima iz njihove nadleznosti, kao i informacije, objasnjenja, podatke, spise i drugu dokumentaciju koji su potrebni za rad organa izvrsne vlasti.

Clanak 37.

Organi uprave mogu od organa izvrsne vlasti traziti upute i smjernice o odredjenim pitanjima provodjenja politike i izvrsavanja zakona i drugih propisa. Organ izvrsne vlasti obvezan je odgovoriti na trazenje organa uprave.
Organi uprave mogu organu izvrsne vlasti predlagati razmatranje odredjenih pitanja iz svoje nadleznosti i davati mu prijedlog za poduzimanje potrebnih mjera. 3. Medjusobni odnosi organa uprave

Clanak 38.

Medjusobni odnosi organa uprave temelje se na ovlastima utvrdjenim Ustavom i zakonom, odnosno statutom, kao i na suradnji, medjusobnom informiranju i dogovaranju. Federalni organi uprave imaju federalnim zakonom utvrdjene ovlasti i obveze glede nadzora nad provodjenjem federalne politike i federalnih zakona i drugih federalnih propisa iz iskljucive nadleznosti Federacije kad je provodjenje te politike i tih propisa povjereno zupanijskim-kantonalnim organima uprave ili gradskim i opcinskim sluzbama za upravu i provodjenja federalnih zakona i drugih federalnih propisa iz zajednicke nadleznosti Federacije i zupanije-kantona. Zupanijski-kantonalni organi uprave imaju zupanijskim-kantonalnim ustavom i zupanijskim-kantonalnim zakonom utvrdjena ovlasti i obveze prema gradskim i opcinskim sluzbama za upravu glede provedbe i nadzora nad provodjenjem politike i zupanijskih-kantonalnih zakona i drugih zupanijskih-kantonalnih propisa, ako je provodjenje tih propisa preneseno na grad, odnosno opcinu.

Clanak 39.

U ostvarivanju medjusobne suradnje organi uprave odnosno sluzbe za upravu na istoj razini vlasti obvezni su jedni drugim dostavljati podatke i informacije potrebne za obavljanje poslova iz njihove nadleznosti kojima raspolazu i do kojih dolaze u vrsenju svojih poslova, razmjenjuju informacije i iskustva, obrazuju zajednicke strucne komisije i druga radna tijela, organiziraju savjetovanja i ostvaruju druge oblike medjusobne suradnje.

Clanak 40.

Organi uprave jedne razine vlasti suradjuju sa organima uprave druge razine vlasti u svim pitanjima iz clanka 38. ovog zakona koja su od zajednickog interesa.

Clanak 41.

Organi uprave nadlezni za poslove inspekcijskog nadzora, pored suradnje iz cl. 39. i 40. ovog zakona u vrsenju inspekcijskog nadzora suradjuju i sa nadleznim sudovima, tuziteljstvima i drugim odgovarajucim organima. 4. Odnosi organa uprave prema ombudsmanima

Clanak 42.

Odnos organa uprave prema ombudsmanima temelji se na obvezama organa uprave utvrdjenim Ustavom i zakonom, od nosno propisom gradskog i opcinskog vijeca, kao i na medjusobnoj suradnji, informiranju i dogovaranju.

Clanak 43.

Organi uprave obvezni su omoguciti ombudsmanima na njihov, zahtjev nesmatano ispitivanje njihove djelatnosti, odnosno djelatnosti sluzbenika organa uprave koji su negirali ljudsko dostojanstvo, prava ili slobode, ukljucujuci provodjenje etnickog progona ili odrzavanje njegovih posljedica.
Organi uprave obvezni su ombudsmanima osigurati sva sluzbena dokumenta, ukljucujuci i tajna, kao i upravne spise i osigurati suradnju svakog sluzbenika posebno u pribavljanju potrebnih informacija, dokumenata i spisa.
Organi uprave obvezni su ombudsmanima, na njihov zahtjev, osigurati i pristustvo pri rjesavanju stvari u upravnom postupku.

Clanak 44.

Ako organ uprave ne postupi po zahtjevu ombudsmana iz clanka 43. ovog zakona, ombudsmani mogu od rukovoditelj organa izvrsne vlasti zatraziti osiguranje ispunjenja njihovih zahtjeva od strane organa uprave, a organi uprave su obvezni postupiti po zahtjevima rukovoditelja organa izvrsne vlasti.

V - ODNOSI ORGANA UPRAVE PREMA PODUZECIMA (DRUSTVIMA) I DRUGIM PRAVNIM OSOBAMA I STRANKAMA

1. Odnosi organa uprave prema poduzecima (drustvima) i drugim pravnim osobama

Clanak 45.

Organi uprave, u okviru svoje nadleznosti imaju prema poduzecima (drustvima), ustanovama i drugim pravnim osobama, ovlasti i obveze predvidjene zakonom, odnosno propisom gradskog i opcinskog vijeca zasnovanog na zakonu, a narocito glede obavljanja prava, nadzora nad zakonitoscu rada tih pravnih osoba kada su za to ovlasceni zakonom, odnosno propisom gradskog i opcinskog vijeca zasnovanog na zakonu.

Clanak 46.

Organi uprave suradjuju sa pravnim osobama iz clanka 45. ovog zakona, po pitanjima iz svoje nadleznosti koja su od znacaja za rad organa uprave ili su od interesa za rad te pravne osobe.
Pravne osobe iz clanka 45. ovog zakona obvezne su, sukladno sa zakonom, na zahtjev organa uprave, dostavljati mu podatke i informacije iz oblasti njihove djelatnosti, ako su ti podaci i informacije od znacaja za vrsenje ovlasti organa uprave.
Podaci i informacije iz stavka 2. ovog clanka, predstavljaju sluzbenu tajnu kad je opcim aktima tih poduzeca (drustva) i drugih pravnih osobe odredjeno da predstavljaju tajnu ili da se ne mogu objavljivati.

2. Odnos organa uprave prema strankama

Clanak 47.

Organi uprave obvezni su zahtjeve stranke (gradjana) rjesavati u propisanim rokovima.
Organi uprave obvezni su razmatrati predstavke i prijedloge koje im stranke podnose i dati im odgovore na podnesene predstavke i prijedloge.

Clanak 48.

Organi uprave koji, u vrsenju poslova iz svoje nadleznosti, ostvaruju neposredne kontakte sa strankama obvezni su organizirati obavljanje poslova od znacaja za ostvarivanje prava stranaka na nacin i pod uvjetima kojima se strankama omogucuje da sto jednostavnije, brze i efikasnije ostvaruju svoja prava i izvrsavaju obveze kod tih organa.

Clanak 49.

Organi uprave obvezni su, bez odlaganja razmotriti podnijete predstavke i prijedloge stranaka na nepravilan odnos sluzbenika organa uprave prema njima kada se obracaju tim organima u cilju ostvarivanja svojih prava, odnosno izvrsavanja svojih obveza.
Rukovoditelj organa uprave obvezan je ispitati podnesene predstavke i prijedloge i, ako ih ocijeni osnovanim, poduzeti zakonom predvidjene mjere prema sluzbeniku na ciji se rad predstavka odnosi.
Rukovoditelj organa uprave je obvezan dati pismeni odgovor stranki o poduzetim mjerama u svezi sa njegovom predstavkom, odnosno prijedlogom u roku od 10 dana od dana primitka predstavke, odnosno prijedloga.

Clanak 50.

Organi uprave u rjesavanju stvari u upravnom postupku ne smiju od stranaka zahtijevati da pribavljaju uvjerenja i druge javne isprave o cinjenicama o kojima organi uprave ili institucije koje imaju javne ovlasti vode sluzbene evidencije.
Uvjerenja i isprave iz stavka 1. ovog clanka, organ uprave, odnosno institucija koja ima javne ovlasti obvezno pribavlja po sluzbenoj duznosti.

Clanak 51.

Kad se u upravnom postupku stranka odazove pozivu, a bez njene krivnje sluzbena radnja radi koje je pozvana nije obavljenja, ima pravo zahtijevati naknadu nastalih troskova.
O zahtjevu za naknadu troskova odlucuje se zakljuckom na temelju propisa kojim se uredjuje naknada troskova svjedocima u upravnom postupku.
Protiv zakljucka iz stavka 2. ovog clanka, stranka moze pokrenuti upravni spor kod nadleznog suda. Troskovi iz stavka 1. ovog clanka isplacuju se na teret sredstava za rad organa uprave.
Ukoliko sluzbena radnja nije obavljena namjerno ili iz krajnje nepaznje sluzbene osobe, organ uprave ima pravo regresa prema sluzbenoj osobi za isplacenu naknadu troskova.

Clanak 52.

Odredbe cl. 47. do 51. ovog zakona odgovarajuce se primjenjuju i na odnose organa uprave prema poduzecima (drustvima), ustanovama i drugim pravnim osobama kada organi uprave rjesavaju o njihovim pravima i obvezama.
Odredbe cl. 47. i 51. ovog zakona odgovarajuce se primjenjuju i na odnose institucija koje imaju javne ovlasti kada u obavljanju javnih ovlasti rjesavaju o pravima i obvezama gradjana, poduzeca (drustva), ustanova i drugih pravnih osoba.

VI - OSNOVI ORGANIZACIJE ORGANA UPRAVE

1. Nacela organizacije organa uprave i sluzbi za upravu

Clanak 53.

Federalni i zupanijski-kantonalni organi uprave osnivaju se zakonom.
Organi uprave iz stavka 1. ovog clanka osnivaju se na nacin koji osigurava potpuno i racionalno obavljanje poslova uprave iz okvira nadleznosti Federacije, odnosno zupanije-kantona, efikasno ostvarivanje prava i izvrsavanje obveza gradjana, poduzeca (drustva), ustanova i drugih pravnih osoba.
Organi uprave iz stavka 1. ovog clanka osnivaju se sukladno obimu poslova i nacelima grupisanja poslova prema vrsti, srodnosti i medjusobnoj povezanosti i sa potrebama efikasnog rukovodj enja njihovim radom i osiguravanja samostalnosti u radu.
Za obavljanje odredjenih strucnih poslova i drugih poslova iz okvira nadleznosti Federacije i zupanije-kantona, koji pretezno zahtijevaju primjenu strucnih i znanstvenih metoda rada i s njima vezanih upravnih poslova, zakonom se osnivaju federalne, odnosno zupanijske-kantonalne uprave ustanove (u daljnjem tekstu: upravne ustanove).

Clanak 54.

Za vrsenje upravnih i strucnih poslova i poslova lokalne, samouprave, iz okvira nadleznosti grada i opcine osnivaju se sluzbe za upravu.
Pri osnivanju sluzbi iz stavka 1. ovog clanka, shodno se polazi od kriterija utvrdjenih u odredbama st. 2. i 3. clanka 53. ovog zakona.
Sluzbe iz stavka 1. ovog clanka, osnivaju se propisom gradskog i opcinskog vijeca na prijedlog gradonacelnika, odnosno opcinskog nacelnika.

Clanak 55.

Za obavljanje strucnih i drugih poslova za potrebe organa zakonodavne vlasti i organa izvrsne vlasti i organa uprave mogu se osnivati odredjene strucne, tehnicke i druge sluzbe, kao zajednicke ili samostalne sluzbe, o cemu odlucuje organ izvrsne vlasti.

2. Radni odnosi u organima uprave

Clanak 56.

Osnove radnih odnosa sluzbenika i namjestenika u organima uprave uredjuju se posebnim federalnim zakonom.

3. Unutarnja organizacija organa uprave

Clanak 57.

Unutarnja organizacija organa uprave utvrdjuje se tako da se osigura narocito:
1) efikasno obavljanje poslova, racionalna organizacija rada i uspjesno rukovodjenje organom;
2) ostvarivanje pune suradnje organa uprave sa drugim organima;
3) grupiranje poslova sukladno sa njihovom prirodom i nacinom njihovog obavljanja;
4) potpunije objedinjavanje zajednickih i opcih poslova radi njihovog racionalnog obavljanja i koristenja usluga zajednickih sluzbi osnovanih za potrebe svih ili pojedinih organa uprave.
Unutarnja organizacija organa uprave utvrdjuje se pravilnikom.

Clanak 58.

Pravilnik o unutarnjoj organizaciji organa uprave mora biti sukladan sa nadleznostima organa uprave, kao i sa opcim nacelima o unutarnjoj organizaciji organa uprave, koju propisuje organ utvrdjen zakonom.
Pravilnik o unutarnjoj organizaciji organa uprave donosi rukovoditelj organa uprave, u saglasnosti sa organom izvrsene vlasti ili drugim organom odredjenim zakonom, a u gradu i opcini gradonacelnik odnosno opcinski nacelnik, uz suglasnost gradskog, odnosno opcinskog vijeca.

Clanak 59.

Pravilnikom o unutarnoj organizaciji organa uprave utvrdjuje se narocito:
1) organizacijske jedinice i njihova nadleznost;
2) nacin rukovodjenja;
3) programiranje i izvrsavanje poslova;
4) ovlasti i odgovornost sluzbenika u obavljanju poslova;
5) ukupan broj sluzbenika i namjestenika za obavljanje poslova;
6) naziv i raspored poslova po organizacijskim jedinicama, sa opisom poslova za svakog sluzbenika i namjestenika ili grupu sluzbenika ili namjestenika i potrebnim uvjetima glede strucne spreme i drugih uvjeta za rad na odnosnim poslovima;
7) broj pripravnika koji se primaju u radni odnos i uvjeti za prijem pripravnika. Poslovi organa uprave u pravilniku o unutarnjoj organizaciji grupiraju se prema njihovoj vrsti, srodnosti, opsegu i stupnju slozenosti, odgovornosti i drugim uvjetima za njihovo obavljanje.

VII - OVLASTI, OBVEZE I ODGOVORNOSTI RUKOVODITELJA ORGANA UPRAVE

1. Rukovoditelj organa uprave, njegov zamjenik, rukovodec i sluzbenici i sluzbenici sa posebnim ovlastima

Clanak 60.

Organom uprave rukovodi rukovoditelj.
Rukovoditelj organa uprave predstavlja organ uprave, organizira i osigurava zakonito i efikasno obavljanje poslova, donosi propise i izdaje druge akte za koje je ovlasten i poduzima druge mjere iz nadleznosti organa uprave, te odlucuje sukladno zakonu, o pravima, obvezama i odgovornostima sluzbenika i namjestenika u vrsenju sluzbe.
Rukovoditelja organa uprave imenuje i smjenjuje organ odredjen Ustavom i zakonom. Sluzbama iz clanka 54. ovog zakona rukovodi gradonacelnik, odnosno opcinski nacelnik.

Clanak 61.

Rukovoditelj organa uprave obvezan je da, na temelju i u okviru Ustava, zakona, odnosno statuta i drugih propisa i smjernica organa izvrsne vlasti, savjesno obnasa povjerenu mu funkciju i osobno je odgovoran za njeno obnasanje, kao i za rad organa kojim rukovodi.
Rukovoditelj organa uprave obvezan je izvjestavati organ zakonodavne vlasti i organe izvrsne vlasti o stanju u oblasti za koju je organ uprave osnovan i o provodjenju politike i izvrsavanju zakona i drugih propisa, datih uputa i smjernica i o poduzetim mjerama, kao i o radu organa uprave kojim rukovodi.
Izvjestavanje iz stavka 2. ovog clanka, vrsi se po postupku utvrdjenom u Poslovniku o radu Vlade Federacije, odnosno vlade zupanije-kantona.
Rukovoditelj organa uprave obvezan je, na zahtjev drugih organa vlasti, poduzeca (drustva), ustanova i drugih pravnih osoba izvjestavati te organe i pravne osobe o pitanjima iz nadleznosti organa uprave koja su od znacaja za ostvarivanje njihovih ovlasti i obveza.

Clanak 62.

Rukovoditelj organa uprave moze imati zamjenika, koji ga zamjenjuje ukoliko ovaj nije u mogucnosti obavljati svoje ovlasti i obveze ili ako je mjesto rukovoditelja upraznjeno, dok novi rukovoditelj ne preuzme duznost, sa svim njegovim ovlastima i odgovornostima u rukovodjenju i pomaze rukovoditelju u provodjenju njegovih ovlasti i obveza.
Zamjenika rukovoditelja organa uprave imenuje i smjenjuje organ koji imenuje rukovoditelja organa uprave, ako Ustavom i zakonom nije drukcije odredjeno.

Clanak 63.

Rukovoditelju organa uprave u rukovodjenju pojedinim podruc jima rada pomazu rukovodeci sluzbenici.
Rukovodece sluzbenike postavlja i smjenjuje rukovoditelj organa uprave, ako zakonom nije drugacije odredjeno.
Poslove inspekcijskog nadzora i druge znacajnije upravne i strucne poslove obavljaju sluzbenici sa posebnim ovlastima i odgovornostima (u daljnjem tekstu: sluzbenici sa posebnim ovlasti), koje postavlja i smjenjuje rukovodilac organa uprave, ako zakonom nije drukcije odredjeno.
Sluzbenici iz st. 1. i 3. ovog clanka postavljaju se na radna mjesta sukladno prema pravilniku o unutarnjoj organizaciji uprave.

Clanak 64.

Rukovoditelj organa uprave, njegov zamjenik i rukovodeci sluzbenici na odredjenim poslovima u organima uprave, koje odredi organ izvrsne vlasti, ne mogu obavljati drugu sluzbu ili posao.
Odredbe stavka 1. ovog clanka ne odnose se na rad u sudovima u svojstvu suca porotnika, na rad u politickim strankama, na nastavni i odgojni rad u ustanovama za izobrazbu i odgoj, na samostalan naucan rad, na rad u kulturnim, umjetnickim i naucno-istrazivackim ustanovama, na rad u sportskim organizacijama i na javni rad u oblasti publicistike.

2. Odgovornost rukovoditelja organa uprave i njegovog zamjenika

Clanak 65.

Rukovoditelj organa uprave i njegov zamjenik odgovorni su ako se u izvrsavanju svojih ovlasti i obveza ne pridrzavaju politike koju je utvrdio organ zakonodavne vlasti i smjernica tog organa, kao i uputa i smjernica organa izvrsne vlasti ili ako u okviru svojih nadleznosti ne osigurava provodjenje zakona i drugih propisa ili ako iz drugih razloga postane nedostojan vrsenja funkcije.

Clanak 66.

U slucaju postojanja odgovornosti iz clanka 65. ovog zakona, rukovoditelj organa uprave i njegov zamjenik smjenjuju se s funkcije, a smjenjivaje ne iskljucuje krivicno gonjenje niti odgovornost u gradjanskom postupku, ako Ustavom nije drukcije odredjeno.

Clanak 67.

Prijedlog za smjenjivanje rukovoditelja organa uprave i njegovog zamjenika podnosi organ odredjen Ustavom i zakonom.

Clanak 68.

U postupku smjenjivanja osigurat ce se rukovoditelju organa uprave, odnosno njegovom zamjeniku, da se izjasni o cinjenicama zbog kojih se postavlja pitanje njegove odgovornosti, kao i da daje obavijesti i potrebne podatke od znacaja za utvrdjivanje te odgovornosti.
Organ nadlezan za smjenjivanje, povodom prijedloga za smjenjivanje donosi odluku kojom se utvrdjuje postojanje odgovornosti i smjenjivanje ili odluku kojom se odbija prijedlog za smjenjivanje.
Povodom prijedloga za smjenjivanje organ nadlezan za smjenjivanje moze, i kada nema osnova za donosenje odluke o smjenjivanju, ukazati na nepravilnosti u radu rukovoditelja i njegovog zamjenika.
Protiv odluke po prijedlogu za smjenjivanje rukovoditelja organa uprave i njegovog zamjenika, kao i odluke o udaljenju od obavljanja funkcije dok se vodi postupak za smjenjivanje, ne mogu se koristiti pravna sredstva.

Clanak 69.

Organ nadlezan za smjenjivanje moze, dok traje postupak smjenjivanja, udaljiti od obavljanja ovlasti i obveza rukovoditelja organa uprave, odnosno njegovog zamjenika.

Clanak 70.

Rukovoditelj organa uprave i njegov zamjenik, ako smatra da nije u mogucnosti da uspjesno obavlja povjerene ovlasti i obveze, odnosno posao i ne moze preuzeti odgovornost za njihovo vrsenje, ima pravo podnijeti ostavku.
Rukovoditelj, odnosno njegov zamjenik, ostaje na duznosti do roka odredjenog zakonom, odnosno statutom.
Podnesena ostavka ne iskljucuje vodjenje postupka smjenjivanja iz razloga predvidjenih clankom 65. ovog zakona.

VIII - SLUZBENICI I NAMJESTENICI

Clanak 71.

Poslove uprave u organima uprave obavljaju sluzbenici.
Pomocno-tehnicke poslove za potrebe organa uprave obavljaju namjestenici.

Clanak 72.

O prijemu sluzbenika i namjestenika u radni odnos u organ uprave, kao i o drugim statusnim pitanjima tih osobe, odlucuje rukovoditelj organa uprave, sukladno zakonu.

Clanak 73.

Polozaj, prava, obveze i odgovornosti, kao i place i druga materijalna primanja sluzbenika i namjestenika u organima uprave uredjuju se zakonom, odnosno propisom gradskog i opcinskog vijeca, sukladno zakonu.

IX - SREDSTVA ZA RAD ORGANA UPRAVE

Clanak 74.

Sredstva za rad organa uprave utvrdjuje organ zakonodavne vlasti na prijedlog organa izvrsne vlasti, polazeci od potrebe osiguranja vrsenja poslova iz nadleznosti organa uprave i drugih uvjeta za obavljanja poslova iz nadleznosti organa uprave.
Sredstva za rad organa uprave cine: sredstva za place, sredstva za posebne namjene, sredstva za materijalne troskove i sredstva opreme.
Prihodi koje organi uprave ostvare svojom djelatnoscu unose se u Proracun Federacije, zupanije-kantona, grada, odnosno opcine, ako zakonom, odnosno propisom gradskog i opcinskog vijeca nije drukcije odredjeno.

Clanak 75.

Visina sredstava za materijalne troskove utvrdjuje se sukladno vrijednosti materijala i usluga potrebnih za obavljanje poslova iz nadleznosti organa uprave.
Sredstva za posebne namjene i sredstva opreme utvrdjuju se u visini kojom se osigurava vrsenje funkcije organa uprave.
Sredstva za posebne namjene sluze za osiguranje odredjenih potreba od znacaja za rad organa uprave i za obavljanje posebnih zadataka organa uprave utvrdjenih zakonom.

Clanak 76.

Rasporedjivanje sredstava za materijalne troskove, sredstva za posebne namjene i sredstva opreme vrsi rukovoditelj organa uprave, ako zakonom, odnosno propisom gradskog i opcinskog vijeca nije drugacije odredjeno.
Rukovoditelj organa uprave odlucuje o koristenju sredstava iz stavka 1. ovog clanka, sukladno zakonu, odnosno propisu gradskog i opcinskog vijeca.

X - OSNOVNE ODREDBE O INSPEKCIJSKOM NADZORU

Clanak 77.

Poslove inspekcijskog nadzora vrse, u okviru svoje nadleznosti organi uprave, sukladno ovom i drugom zakonu.

Clanak 78.

Poslove inspekcijskog nadzora, u okviru nadleznosti organa uprave, obavljaju inspektori.
Kad to potreba sluzbe zahtijeva, rukovoditelj organa uprave moze ovlastiti i drugog sluzbenika tog organa uprave koji ima odgovarajucu strucnu spremu da izvrsi odredjene poslove inspekcijskog nadora, odnosno da inspektoru pomaze u obavljanju tog nadzora o cemu se donosi rjesenje.

Clanak 79.

Inspektor ima iskaznicu, kojom dokazuje svoje sluzbeno svojstvo, identitet i ovlasti predvidjene zakonom.
Federalni ministar pravde propisuje oblik i sadrzaj iskaznice, a iskaznicu inspektoru izdaje rukovoditelj organa uprave u cijoj je nadleznosti pojedina inspekcija.

Clanak 80.

Postupak inspekcijskog nadzora pokrece i vodi inspektor po sluzbenoj duznosti.
Svatko ima pravo podnijeti zahtjev inspektoru da izvrsi odredjeni inspekcijski pregled i da poduzme upravne mjere za koje je ovlasten zakonom.
Po zahtjevu iz stavka 2. ovog clanka, inspektor je obvezan izvrsiti inspekcijski pregled, saciniti zapisnik i preduzeti odgovarajuce mjere i o tome pismeno obavijestiti podnosioca zahtjeva u roku od 10 dana od dana prijema zahtjeva.

Clanak 81.

Svatko ciji rad podlijeze inspekcijskom nadzoru duzan je inspektoru omoguciti obavljanje nadzora i davati mu potrebna obavjestenja i podatke od znacaja za obavljanje tog nadzora.

Clanak 82.

U obavljanju inspekcijskog nadzora inspektor ima pravo i obvezu da neposredno pregleda poslovne prostorije i druge objekte, proces rada, proizvode i drugu robu, isprave i druge dokumente, kao i obavljati druge radnje sukladno sa svrhom inspekcijskog nadzora (utvrdjivanje identiteta osoba, saslusavanje, uzimanje uzoraka radi analize i sl.).

Clanak 83.

Ako se inspektoru u obavljanju inspekcijskog nadzora onemogucava vrsenje pregleda ili pruzi fizicki otpor ili ako taj otpor osnovano ocekuje, inspektor moze zatraziti pomoc nadlezne policije, a policija je obvezna pruziti potrebnu zastitu i omoguciti inspektoru da izvrsi inspekcijski pregled.

Clanak 84.

U obavljanju inspekcijskog nadzora inspektor je obvezan postupati tako da se ne ugrozi zakonom i drugim propisom odredjena tajna.

Clanak 85.

O svakom inspekcijskom pregledu inspektor je obvezan sastaviti zapisnik i u njemu navesti cinjenicno stanje utvrdjeno inspekcijskim pregledom.
Zapisnik o inspekcijskom pregledu dostavlja se odgovornoj osobi kod koje je obavljen inspekcijski pregled.

Clanak 86.

Kada u obavljanju inspekcijskog pregleda utvrdi da je povrijedjen zakon ili drugi propis cije izvrsenje nadzire, inspektor ima ovlasti i obveze da nalozi sljedece mjere:
1) narediti da se utvrdjeni nedostaci i nepravilnosti otklone u odredjenom roku;
2) narediti poduzimanje odgovarajucih upravnih radnji koje je poduzece i drugo pravno lice, institucija koja ima javne ovlasti, odnosno organ uprave obvezan da poduzme,
3) zabraniti poduzimanje radnji koje smatra da su u suprotnosti sa zakonom ili drugim propisom nad cijim sprovodjenjem vrsi nadzor,
4) izreci i naplatiti novcanu kaznu na licu mjesta, ako je za to zakonom ovlasten,
5) poduzeti druge upravne mjere i radnje za koje je posebnim zakonom ovlasten.

Clanak 87.

Ako inspektor utvrdi da je povredom zakona ili drugog propisa ucinjena povreda radne duznosti, prekrsaj, privredni prijestup ili krivicno djelo, duzan je, bez odlaganja, da podnese zahtjev za utvrdjivanje odgovornosti zbog povrede radne duznosti ili ucinjenog prekrsaja odnosno prijavu zbog ucinjenog privrednog prijestupa ili krivicnog djela.

Clanak 88.

O poduzimanju upravnih mjera iz tac. 1., 2. i 3. clanka 86. ovog zakona, inspektor obavezno donosi rjesenje.
Osnov za donosenje rjesenja predstavlja cinjenicno stanje navedeno u zapisniku iz odredbe stavka 1. clanka 85. ovog zakona.
Na rjesenje iz stavka 1. ovog clanka ovlastena osoba ima pravo izjaviti zalbu nadleznom organu u roku od osam dana od dana prijema rjesenja.
Rjesenje po zalbi mora se donijeti najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema zalbe.
Protiv rjesenja donosenog po zalbi iz stavka 2. ovog clanka, moze se pokrenuti upravni spor kod nadleznog suda.

Clanak 89.

Inspektor vodi evidenciju o svim izvrsenim inspekcijskim pregledima i poduzetim upravnim mjerama iz clanka 86. ovog zakona.
Federalni ministar pravde propisuje sadrzaj i nacin vodjenja evidencije iz stavka 1. ovog clanka.

Clanak 90.

Inspektor moze privremeno oduzeti dokumente i predmete koji u prekrsajnom ili sudskom postupku mogu posluziti kao dokaz.
O privremenom oduzimanju dokumenata i predmeta iz stavka 1. ovog clanka, inspektor je duzan izdati potvrdu.

Clanak 91.

Inspektor je obvezan pratiti provodjenje upravnih mjera nalozenih rjesenjem iz clanka 88. ovog zakona i u granicama svojih ovlasti osigurati njihovo provodjenje, ako se ne provedu na nacin i u roku kako je rjesenjem odredjeno.
Ako inspektor ne moze osigurati provodjenje upravnih mjera u smislu stavka 1. ovog clanka, obavijestit ce o tome bez odlaganja rukovoditelja organa uprave koje je obvezan preduzeti mjere radi osiguranja provedbe nalozenih mjera.

Clanak 92.

Inspektor moze poduzeti i odgovarajuce preventivne aktivnosti u cilju sprecavanja nastupanja stetnih posljedica zbog nedostatka i nepravilnosti u provedbi zakona i drugih propisa cije izvrsenje nadzire, kao sto su: upozorenje fizickih i pravnih osoba na obveze iz propisa, ukazivanje na stetne posljedice, predlaganje mjera za otklanjanje njihovih uzroka i sl.
Poduzece (drustvo), ustanova i druga pravna osoba i institucije koje imaju javne ovlasti, odnosno organ uprave kod kojih je izvrsen inspekcijski pregled, obvezni su postupati po rjesenju inspektora iz clanka 88. ovog zakona.

Clanak 93.

Poslove upravne inspekcije nad izvrsenjem zakona iz oblasti uprave vrse organi uprave nadlezni za poslove uprave, sukladno ovom i drugom zakonu.

XI - PRIMJENJIVANJE ODREDABA DIJELA PRVOG OVOG ZAKONA NA ZUPANIJSKE-KANTONALNE ORGANE UPRAVE, GRADSKE I OPCINSKE SLUZBE ZA UPRAVU, UPRAVNE USTANOVE I DRUGE ORGANE I ODREDJENE SLUZBE

Clanak 94.

Odredbe cl. 1. do 93. ovog zakona primjenjuju se na zupanijske- kantonalne, opcinske i gradske sluzbe za upravu, te upravne ustanove, ako kantonalnim-zupanijskim zakonom nije drukcije odredjeno.
Odredbe cl. 1. do 93. ovog zakona primjenjivat ce se u opcinama grada Mostara i u gradu Mostaru, ako drukcije ne odluci upravitelj Europske unije, dok su te opcine i grad pod upravom Europske unije.
Odredbe dijela prvog ovog zakona o osnovama organizacije organa uprave, ovlastima, obvezama i odgovornostima rukovoditelja organa uprave, sluzbenicima i namjestenicima i sredstvima za rad organa uprave, sukladno se primjenjuju i na strucne i druge sluzbe organa zakonodavne vlasti i sluzbe organa izvrsne vlasti, te na sudove, tuziteljstva, pravobraniteljstva i druge organe i institucije u zupaniji-kantonu, gradu i opcini, ako zupanijskim-kantonalnim zakonom nije drukcije odredjeno.

Dio drugi

FEDERALNI ORGANI UPRAVE I FEDERALNE USTANOVE

I - ZAJEDNICKE ODREDBE

Clanak 95.

Poslove uprave iz nadleznosti Federacije obavljaju federalni organi uprave i federalne ustanove, u okviru nadleznosti utvrdjenih Ustavom i federalnim zakonom.
Odredjene poslove uprave iz nadleznosti Federacije obavljaju, na temelju federalnog zakona, i drugi federalni organi.

Clanak 96.

Federalni organi uprave i federalne ustanove obavjestavaju javnost o svom radu davanjem informacija tisku i drugim sredstvima informiranja, izdavanjem sluzbenih publikacija, odrzavanjem konferencija rukovoditelja federalnih organa uprave i federalnih ustanova sa predstavnicima tiska i drugih sredstava javnog informiranja i osiguranjem drugih uvjeta za upoznavanje javnosti sa radom federalnih organa uprave i federalnih ustanova.

Clanak 97.

Federalni organi uprave i federalne ustanove obvezni su, na zahtjev tiska i drugih sredstava javnog informiranja, poduzeca (drustva), ustanova i drugih pravnih osoba pruzati obavjestenja i davati podatke o pojedinim pitanjima iz svoje nadleznosti koja su od neposrednog interesa za rad sredstava javnog informiranja, poduzeca (drustva), ustanova i drugih pravnih osoba.
Podatke i obavjestenja o radu federalnog organa uprave, odnosno federalne ustanove daje rukovoditelj organa odnosno ustanove ili sluzbenik u federalnom organu, odnosno ustanovi koga ovlasti rukovoditelj.
Federalni organi uprave i federalne ustanove uskratit ce davanje podataka ako podaci predstavljaju drzavnu, vojnu, sluzbenu ili poslovnu tajnu.

Clanak 98.

Federalnim zakonom mogu se, kada je to nuzno, pojedina pitanja organizacije uprave Federacije i drukcije urediti za odredjeno upravno podrucje, ali sukladno s nacelima utvrdjenim ovim zakonom.

Clanak 99.

Sjediste federalnih organa uprave i federalnih ustanova je u Sarajevu i Mostaru, sukladno federalnom zakonu.
Federalni organi uprave i federalne ustanove mogu imati, ako je to potrebno, svoje organizacijske jedinice u mjestima izvan sjedista federalnog organa uprave ili ustanove, kao i izvan teritorije Federacije, sto se uredjuje pravilnikom o unutarnjoj organizaciji tih organa.
Propisom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine ( u daljnjem tekstu: Vlada Federacije) blize se uredjuje nacin organiziranja, osiguravanja uvjeta za rad i druga pitanja od znacaja za rad organizacionih jedinica iz stavka 2. ovog clanka.

II - ODNOS ORGANA IZVRSNE VLASTI FEDERACIJE I FEDERALNIH ORGANA UPRAVE I FEDERALNIH USTANOVA

1. Odnosi Vlade Federacije i federalnih organa uprave i federalnih ustanova prema predsjedniku i dopredsjedniku Federacije

Clanak 100.

Radi ostvarivanja funkcija izvrsne vlasti iz nadleznosti predsjednika i dopredsjednika Federacije, Vlada Federacije i federalni organi uprave i federalne ustanove dostavljaju predsjedniku i dopredsjedniku Federacije informacije i obavjestenja o pitanjima iz svoje nadleznosti i podatke, spise i drugu dokumentaciju koja je potrebna za izvrsavanje nadleznosti predsjednika u dopredsjednika Federacije, kao i izvjestaje o svom radu i o stanju u oblastima iz njihove nadleznosti, na vlastitu inicijativu ili njihovo trazenje.
Vlada Federacije, federalni organi uprave i federalne ustanove obvezni su postupati po zahtjevima i nalozima predsjednika i dopredsjednika Federacije u pitanjima koja su od znacaja za ostvarivanje poslova iz ustavne nadleznosti predsjednika i dopredsjednika Federacije.

2. Odnos federalnih organa uprave i federalnih ustanova prema premijeru i Vladi Federacije

Clanak 101.

U cilju sukladnog osiguranja provodjenja federalne politike i izvrsavanja federalnih zakona, Vlada Federacije, odnosno premijer u svezi s tim utvrdjuje zadatke federalnim organima uprave i federalnim ustanovama, izdaje zadatke u svezi predlaganja i davanja preporuka glede propisa iz okvira nadleznosti federalnih organa uprave i federalnih ustanova, nalaze i povjerava federalnim organima uprave izdavanje uputstava, institucija, naredbi i donosenje propisa radi osiguranja izvrsavanja zakona iz nadleznosti federalnih organa uprave i nalaze i povjerava izvrsavanje drugih zadataka federalnim organima uprave i federalnim ustanovama.

Clanak 102.

Federalni organi uprave i federalne ustanove obvezni su da u izvrsavanju poslova iz svoje nadleznosti izvrsavaju i poslove koje im, sukladno s Ustavom Federacije, povjeri Vlada Federacije.

Clanak 103.

Federalni organi uprave i federalne ustanove obvezni su Vladi Federacije, odnosno premijeru dostavljati izvjestaje o svom radu i o stanju u oblastima iz njihove nadleznosti, kao i podatke, spise i drugu dokumentaciju koja je potrebna za rad Vlade Federacije.

Clanak 104.

Federalni organi uprave i federalne ustanove mogu od Vlade Federacije, odnosno premijera traziti upute i smjernice o odredjenim pitanjima provodjenja federalne politike i izvrsavanja federalnih zakona i drugih propisa.

Clanak 105.

Federalni organi uprave i federalne ustanove mogu Vladi Federacije, odnosno premijeru predlagati razmatranje odredjenih pitanja iz svoje nadleznosti i davati joj prijedloge za poduzimanje potrebnih mjera.

Clanak 106.

Vlada Federacije, odnosno premijer ukinut ce propis i opci akt koji je donio rukovoditelj federalnog organa uprave i federalne ustanove, ako se utvrdi da taj propis, odnosno opci akt nije sukladan Ustavu Federacije i federalnom zakonu, odnosno propisu Vlade Federacije.

III - OSNIVANJE I RUKOVODJENJE FEDERALNIM ORGANIMA UPRAVE I FEDERALNIM USTANOVAMA

1. Osnivanje federalnih organa uprave i federalnih ustanova

Clanak 107.

Federalni organi uprave i federalne ustanove osnivaju se i njihove nadleznosti utvrdjuju federalnim zakonom, sukladno ovom zakonu.

Clanak 108

Federalni organi uprave jesu: federalna ministarstva i federalne uprave.
Federalne uprave mogu se osnivati kao samostalne federalne uprave i kao federalne uprave u sastavu federalnog ministarstva.

Clanak 109.

Federalno ministarstvo osniva se za obavljanje upravnih i strucnih poslova iz nadleznosti Federacije u oblastima u kojima federalni organi uprave, u cjelini ili u vecem opsegu, neposredno provode politiku i izvrsavaju ili osiguravaju izvrsavanje federalnih zakona i drugih federalnih propisa i odgovaraju za njihovo izvrsavanje.

Clanak 110.

Federalna uprava osniva se za obavljanje odredjenih upravnih i strucnih poslova cija priroda i nacin izvrsavanja zahtijeva posebnu organiziranost i samostalnost u radu.

Clanak 111.

Federalne ustanove jesu: federalni zavodi i federalne direkcije.
Federalnim zakonom kojim se utvrdjuje organizacija i nadleznost federalnih organa uprave i federalnih ustanova mogu se osnovati i druge vrste federalnih ustanova.
Federalne ustanove mogu se osnovati kao samostalne federalne ustanove i kao federalne ustanove u sastavu federalnog ministarstva.
Federalne ustanove imaju svojstvo pravne osobe, ako federalnim zakonom nije drukcije odredjeno.

Clanak 112.

Federalni zavod osniva se za vrsenje odredjenih strucnih i drugih poslova koji pretezno zahtijevaju primjenu strucnih i naucnih metoda rada i s njima povezanih upravnih poslova cija priroda i nacin izvrsavanja zahtijeva posebno organiziranje i samostalnost u radu.

Clanak 113.

Federalna direkcija osniva se za vrsenje odredjenih strucnih poslova pretezno privrednog karaktera i s njima povezanih upravnih poslova cija priroda i nacin izvrsavanja zahtijevaju posebno organiziranje i samostalnost u radu.

Clanak 114.

Federalne uprave i federalne ustanove mogu se osnivati u sastavu federalnog ministarstva ako je to potrebno zbog medjusobne povezanosti poslova iz nadleznosti federalnog ministarstva i federalne uprave, odnosno federalne ustanove i kad je, pored odredjenog stupnja samostalnosti u vrsenju poslova iz nadleznosti uprave, odnosno ustanove, potrebno osigurati usmjeravanje i nadzor u obavljanju poslova tih uprava, odnosno ustanova od strane federalnog ministarstva.

Clanak 115.

U poslovima iz nadleznosti federalne uprave, odsnosno federalne ustanove koja se nalazi u sastavu federalnog ministarstva, federalni ministar donosi propise i opce akte za izvrsavanje federalnih zakona i vrsi nadzor nad radom te uprave, odnosno ustanove, a ostale poslove iz svoje nadleznosti uprava, odnosno ustanova vrsi samostalno.
U vrsenju nadzora iz stavka 1. ovog clanka, federalni ministar ima ovlasti:
1) rjesavati u upravnom postupku o pravnim sredstvima protiv upravnih akata uprave, odnosno ustanove u sastavu federalnog ministarstva, ako federalnim zakonom nije odredjeno da o tome rjesava drugi organ;
2) davati suglasnost na akte uprave, odnosno ustanove u sastavu, donesene izvan upravnog postupka, kada je to federalnim zakonom odredjeno;
3) traziti izvjestaje i obavjestenja o radu uprave, odnosno ustanove u sastavu u svezi sa izvrsavanjem poslova iz njihove nadleznosti;
4) odrediti izvrsenje pojedinih zadataka iz nadleznosti uprave, odnosno ustanove u sastavu i rokove za njihovo izvrsenje.
Federalne uprave i federalne ustanove iz stavka 1. ovog clanka, u izvrsavanju poslova iz svoje nadleznosti, ostvaruju saradnju sa drugim organima, poduzecima (drustvima) i drugim pravnim osobama, a odnose prema Vladi Federacije, predsjedniku i dopredsjedniku Federacije i Parlamentu Federacije ostavaruje preko ministra koji rukovodi ministarstvom u cijem se sastavu nalaze.

Clanak 116.

Unutarnja organizacija federalnih organa uprave i federalnih ustanova utvrdjuje se pravilnikom.
Pravilnik o unutarnjoj organizaciji donosi rukovoditelj federalnog organa uprave, odnosno federalne ustanove, uz suglasnost Vlade Federacije.
Unutarnja organizacija federalne uprave i federalne ustanove u sastavu federalnog ministarstva utvrdjuje se, kao poseban dio, pravilnikom o unutarnjoj organizaciji federalnog ministarstva u cijem se sastavu nalaze.

Clanak 117.

Vlada Federacije osniva strucne, tehnicke i druge zajednicke ili samostalne sluzbe za obavljanje odredjenih poslova za svoje potrebe i potrebe federalnih organa uprave i federalnih ustanova i utvrdjuje njihov djelokrug.
Aktom o osnivanju sluzbe iz stavka 1. ovog clanka, moze se, ako to priroda poslova zahtijeva, odrediti da sluzba ima svojstvo pravne osobe.
Vlada Federacije moze osnivati odredjene sluzbe i druga tijela za suradnju s medjunarodnim organizacijama, sukladno sa obvezama preuzetim medjunarodnim ugovorima, i odrediti njihov djelokrug, ovlasti i odgovornosti.

2. Rukovodjenje, imenovanje i odgovornost rukovoditelja federalnih organa uprave i federalnih ustanova

a) Rukovodjenje federalnim organima uprave i federalnim ustanovama

Clanak 118.

Federalnim ministarstvom rukovodi federalni ministar.
Federalni ministar rukovodi, koordinira i nadzire aktivnosti federalnog ministarstva, provodi federalnu politiku i izvrsava federalne zakone i druge federalne propise iz okvira nadleznosti svog ministarstva i izvrsava zadatke koje mu odredi premijer i obavlja druge poslove utvrdjene Ustavom i federalnim zakonom.
Federalni ministar pomaze premijeru u provodjenju politike i izvrsavanju federalnih zakona i drugih federalnih propisa.

Clanak 119.

Federalnog ministra imenuje predsjednik Federacije, uz suglasnost dopredsjednika Federacije, nakon konsultacije sa premijerom ili sa kandidatom za tu funkciju, s tim da imenovanje ministra zahtijeva potvrdu vecine glasova zastupnika u Predstavnic kom domu Parlamenta Federacije.
Federalnog ministra smjenjuje predsjednik Federacije na prijedlog premijera.

Clanak 120.

Federalni ministar ima zamjenika.
Zamjenik federalnog ministra pomaze federalnom ministru u provodjenju federalne politike i izvrsavanju federalnih zakona i drugih federalnih propisa i u obavljanju ostalih funkcija federalnog ministra utvrdjenih Ustavom i federalnim zakonom.
Zamjenik federalnog ministra zamjenjuje federalnog ministra ukoliko ovaj nije u mogucnosti obavljati svoje ovlasti i obveze ili ako je mjesto federalnog ministra upraznjeno, dok novi federalni ministar ne preuzme duznost.

Clanak 121.

Zamjenik federalnog ministra imenuje se i smjenjuje na nacin predvidjen za imenovanje i smjenjivanje federalnog ministra.
Zamjenik federalnog ministra i federalni ministar ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda.

Clanak 122.

Radom samostalne federalne uprave i federalne ustanove rukovodi ravnatelj.
Ravnatelj iz stavka 1. ovog clanka, pored poslova odredjenih federalnim zakonom, pomaze premijeru u provodjenju federalne politike i izvrsavanju federalnih zakona i drugih propisa i izvrsava zadatke koje mu odredi premijer.

Clanak 123.

Ravnatelj samostalne federalne uprave i federalne ustanove ima zamjenika.
Ravnatelja i zamjenika ravnatelja samostalne federalne uprave i federalne ustanove imenuje Vlada Federacije, na usaglas en prijedlog premijera i zamjenika premijera, ako federalnim zakonom nije drukcije odredjeno. Ravnatelj i zamjenik ravnatelja ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda.
Radom federalne uprave i federalne ustanove u sastavu federalnog ministarstva rukovodi ravnatelj.
Ravnatelja iz stavka 4. ovog clanka postavlja i smjenjuje Vlada Federacije, na prijedlog federalnog ministra u cijem se sastavu nalaze te uprave i ustanove.

Clanak 124.

U slucaju da ravnatelj samostalne federalne uprave i federalne ustanove nije u mogucnosti obavljati svoje ovlasti i obveze ili ako je mjesto ravnatelja upraznjeno, zamjenjuje ga zamjenik ravnatelja.
U slucajevima iz stavka 1. ovog clanka, ravnatelj federalne uprave i federalne ustanove u sastavu federalnog ministarstva zamjenjuje rukovodeci sluzbenik koga odredi federalni ministar.

b) Odgovornost federalnog ministra i njegovog zamjenika i ravnatelja federalne uprave i federalne ustanove

Clanak 125.

Federalni ministar za svoj rad odgovara predsjedniku Federacije i premijeru.
Zamjenik ministra za svoj rad odgovara predsjedniku Federacije i premijeru.

Clanak 126.

Ravnatelj i zamjenik ravnatelja samostalne federalne uprave i federalne ustanove za svoj rad odgovara Vladi Federacije i premijeru i zamjeniku premijera.
Ravnatelj federalne ustanove i federalne uprave koje se nalaze u sastavu federalnog ministarstva za svoj rad odgovara Vladi Federacije i federalnim ministru u cijem se sastavu nalazi ta uprava i ustanova.

Clanak 127.

Federalni ministar i zamjenik federalnog ministra mogu podnijeti ostavku.
Federalni ministar i zamjenik federalnog ministra ostavku podnose predsjedniku Federacije.
Ravnatelj i zamjenik ravnatelja samostalne federalne uprave i federalne ustanove, kao i ravnatelj federalne uprave i federalne ustanove u sastavu federalnog ministarstva, ostavku podnose Vladi Federacije.
Rukovoditeljima, odnosno ravnateljima iz st. 1. i 3. ovog clanka u slucaju podnosenja ostavke funkcija prestaje danom njenog podnosenja.

Clanak 128.

Federalni ministar, zamjenik federalnog ministra, ravnatelj i zamjenik ravnatelja samostalne federalne uprave i federalne ustanove, kao i ravnatelj federalne uprave i ustanove u sastavu federalnog ministarstva, ostvaruju svoja prava i obveze iz radnog odnosa shodno propisima koji se primjenjuju na sluzbenike federalnih organa uprave, ako federalnim zakonom nije drukcije odredjeno.
Place federalnog ministra, zamjenika federalnog ministra, ravnatelja i zamjenika ravnatelja samostalne federalne uprave i federalne ustanove, kao i ravnatelja federalne uprave i ustanove u sastavu federalnog ministarstva, uredjuju se federalnim zakonom.

c) Rukovodeci sluzbenici u federalnim organima uprave i federalnim ustanovama

Clanak 129.

U rukovodjenju pojedinim podrucjima rada federalnom ministru pomazu rukovodeci sluzbenici.
U federalnom ministarstvu mogu se postavljati: sekretar ministarstva, pomocnici federalnog ministra, glavni federalni inspektor i savjetnici federalnog ministra.
U samostalnoj federalnoj upravi i federalnoj ustanovi mogu se postavljati pomocnici ravnatelja, a u federalnoj upravi i ustanovi u sastavu federalnog ministarstva, savjetnici ravnatelja.

Clanak 130.

Tajnik ministarstva neposredno rukovodi i organizira opce, protokolarne i druge poslove od znacaja za ostvarivanje funkcija ministra i u tom pogledu koordinira vrsenje opcih i drugih poslova kojima se osiguravaju odgovarajuci uvjeti za rad organizacionih jedinica ministarstva i vrsi druge poslove koje mu odredi ministar.
Pomocnik federalnog ministra rukovodi odredjenim podruc jem rada ili odredjenom organizacionom jedinicom i vrsi druge poslove iz odredjene oblasti koje mu odredi federalni ministar, odnosno ravnatelj.
Glavni federalni inspektor neposredno organizira i rukovodi radom federalnih inspektora u odredjenoj oblasti inspekcijskog nadzora.
Savjetnik federalnog ministra vrsi slozenije poslove iz odredjene oblasti koji zahtijevaju posebnu strucnost i samostalnost u radu.

Clanak 131.

Rukovodece sluzbenike iz st. 1, 2. i 3. clanka 130. ovog zakona, bez natjecaja, postavlja i smjenjuje Vlada Federacije, na prijedlog federalnog ministra.
Pomocnika ravnatelja samostalne federalne uprave i federalne ustanove, bez natjecaja, postavlja i smjenjuje ravnatelj federalne uprave, odnosno federalne ustanove, uz suglasnost zamjenika ravnatelja.
Savjetnike ministra i savjetnike ravnatelja iz stavka 3. clanka 129. ovog zakona, bez natjecaja, postavlja i smjenjuje federalni ministar, uz saglasnost zamjenika federalnog ministra.

Clanak 132.

Rukovodeci sluzbenici za svoj rad odgovaraju federalnom ministru, odnosno ravnatelju samostalne federalne uprave ili federalne ustanove.

Clanak 133.

Pravilnikom o unutarnjoj organizaciji federalnog ministarstva, odnosno federalne uprave i federalne ustanove utvrdjuju se radna mjesta rukovodecih sluzbenika, poslovi koje rukovodeci sluzbenici obavljaju i njihova ovlastenja u vrsenju sluzbe.
Rukovodeci sluzbenici ostvaruju svoja prava, obveze i odgovornosti iz radnog odnosa shodno propisima koji se primjenjuju na sluzbenike federalnih organa uprave, ako federalnim zakonom nije drukcije odredjeno.

IV - PROPISI I DRUGI AKTI FEDERALNIH ORGANA UPRAVE I FEDERALNIH USTANOVA

Clanak 134.

Federalni organi uprave i federalne ustanove donose provedbene propise iz svoje nadleznosti u cilju omogucavanja izvrsavanja federalnih zakona i drugih federalnih propisa i izdaju uputstva, instrukcije i naredbe, te donose pojedinacne akte.
Federalni organi uprave i federalne ustanove mogu donostiti provedbene propise odnosno opce akte samo kad su za to izricito ovlasteni feederalnim zakonom ili po zahtjevu premijera, ako se temelji na federalnom zakonu i u granicama date ovlasti.
Provedbeni propisi i opci akti iz cl. 135. i 136. ovog zakona, objavljuju se u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".

Clanak 135.

Provedbeni propis je pravilnik.
Pravilnikom se razradjuju pojedine odredbe federalnih zakona ili propisa Vlade Federacije radi osiguranja odgovarajuce primjene tih zakona i propisa.

Clanak 136.

Opci akti, sukladno ovom zakonu su: uputstva, instrukcije i naredbe (u daljnjem tekstu: opci akti).
Uputstvom se propisuje nacin rada u obavljanju odredjenih poslova uprave iz nadleznosti federalnog organa uprave, odnosno federalne ustanove.
Instrukcijom se utvrdjuju blize pravila i uputstva za rad na provodjenju i primjeni odredjenih federalnih zakona i drugih federalnih propisa.
Naredbom se naredjuje ili zabranjuje postupanje u odredjenoj situaciji koja ima opci znacaj.

Clanak 137.

U odlucivanju u upravnom postupku, kao i u drugim slucajevima predvidjenim federalnim zakonom, rukovoditelji federalnog organa uprave i federalne ustanove donose rjesenja i druge pojedinacne akte.

Clanak 138.

Provedbene propise, opce akte i pojedinacne akte federalnog organa uprave, odnosno federalne ustanove donose rukovoditelji tih organa i ustanova.
Rukovoditelji iz stavka 1. ovog clanka mogu ovlastiti svoje zamjenike, rukovodece sluzbenike ili pojedine sluzbenike da donose pojedinacne akte, o cemu se donosi posebno rjesenje.

V - ODNOSI FEDERALNIH ORGANA UPRAVE I FEDERALNIH USTANOVA PREMA ZUPANIJSKIM-KANTONALNIM ORGANIMA UPRAVE I ZUPANIJSKIM-KANTONALNIM USTANOVAMA

Clanak 139.

Odnosi izmedju federalnih organa uprave i federalnih ustanova i zupanijskih-kantonalnih organa uprave i zupanijskih-kantonalnih ustanova, odnosno gradskim i opcinskim sluzbama za upravu u poslovima izvrsavanja federalne politike i federalnih zakona i drugih federalnih propisa iz iskljucive nadleznosti Federacije, kad je izvrsavanje te politike i tih propisa povjereno zupanijskim-kantonalnim organima uprave i zupanijskim-kantonalnim ustanovama, odnosno gradskim i opcinskim sluzbama za upravu, kao i u poslovima izvrsavanja federalne politike i federalnih zakona i drugih federalnih propisa iz zajednicke nadleznosti Federacije i zupanije-kantona, zasnivaju se na ovlasti i obvezama utvrdjenim zakonom i drugim federalnim propisima, sukladno Ustavu, na uzajamnoj suradnji, medjusobnom obavjestavanju, dogovaranju, razmjeni iskustava i strucnoj pomoci.

Clanak 140.

U cilju osiguranja izvrsavanja federalne politike i federalnih zakona i drugih propisa iz okvira nadleznosti iz clanka 139. ovog zakona i medjunarodnih ugovora koje su zakljucile Federacije i Bosna i Hercegovina, federalni organi uprave i federalne ustanove staraju se o izvrsavanju te politike i tih propisa i ugovora i mogu, u okviru svoje nadleznosti, traziti od odgovarajucih zupanijskih-kantonalnih organa, gradonacelnika i opcinskih nacelnika, podatke i obavjestenja o izvrsavanju te politike i tih propisa i medjunarodnih ugovora, kao i stanju u odgovarajucoj oblasti.
Zupanijski-kantonalni organi uprave, zupanijske-kantonalne ustanove, gradonacelnik i opcinski nacelnici obvezni su, sukladno sa federalnim zakonom, izvjestavati federalne organe uprave i federalne ustanove o izvrsavanju federalne politike i federalnih zakona i drugih federalnih propisa i medjunarodnih ugovora iz stavka 1. ovog clanka i na njihovo trazenje dostavljati im potrebne podatke, spise i obavjestenja.

Clanak 141.

Federalni organi uprave i federalne ustanove mogu, ako su za to ovlasteni federalnim zakonom zupanijskim-kantonalnim organima uprave, zupanijskim-kantonalnim ustanovama i gradskim i opcinskim sluzbama za upravu instrukcije za izvrsavanje politike, propisa i ugovora iz clanka 139. ovog zakona.
Ako ocijeni da instrukcija iz stavka 1. ovog clanka, nije suglasna utvrdjenom federalnom politikom ili federalnom zakonu ili drugom federalnom propisu, nadlezni zupanijski-kantonalni organ uprave, odnosno gradonacelnik i opcinski nacelnik mogu podnijeti prigovor Vladi Federacije.
Prigovor se podnosi preko federalnog organa uprave, odnosno federalne ustanove, koji je izdao instrukciju, s tim da prigovor ne zadrzava izvrsenje instrukcije.

Clanak 142.

Federalni organ uprave, odnosno federalna ustanova, obvezna je da, sukladno ovlastenjima utvrdjenim federalnim zakonom, neposredno izvrsava propise i medjunarodne ugovore iz clanka 139. ovog zakona, ako zupanijski-kantonalni organ uprave ili ustanova, odnosno gradonacelnik ili opcinski nacelnik i pored upozorenja federalnog organa uprave, odnosno federalne ustanove, ne izvrsava politiku, propise ili ugovore i ako bi odlaganje tog izvrsenja moglo izazvati teze stetne posljedice.
U slucaju iz stavka 1. ovog clanka, federalni organ uprave, odnosno federalna ustanova obavijestit ce o tome Vladu Federacije, koja ce o tome obavijestiti vladu zupanije-kantona, odnosno gradsko ili opcinsko vijece, radi dogovornog otklanjanja uzroka zbog kojih je bilo potrebno da federalni organ uprave, odnosno federalna ustanova neposredno izvrsava federalnu politiku, federalne propise ili ugovore.

Clanak 143.

Troskovi u svezi sa neposrednim izvrsavajem politike, propisa i ugovora iz clanka 139. ovog zakona padaju na teret zupanije-kantona, odnosno grada i opcine ciji organ uprave, odnosno sluzba za upravu nije izvrsavao tu politiku, propise ili ugovore.
Vlada zupanije-kantona, odnosno gradonacelnik i opcinski nacelnik mogu podnijeti prigovor Vladi Federacije na visinu troskova iz stavka 1. ovog clanka, cija je odluka konacna.

VI - INSPEKCIJSKI NADZOR

1. Zajednicke odredbe o inspekcijskom nadzoru

Clanak 144.

Poslove inspekcijskog nadzora nad sprovodjenjem federalnih zakona i drugih federalnih propisa vrse federalni organi uprave, sukladno sa odredbama ovog zakona i drugim federalnim zakonom o inspekcijskom nadzoru.

Clanak 145.

Poslove inspekcijskog nadzora iz nadleznosti federalnog organa uprave, vrse federalni inspektori.
Federalni inspektor moze biti osoba koja ima zavrsenu odgovarajucu visoku skolsku spremu, polozen strucni ispit i radno iskustvo od najmanje tri godine nakon polozenog strucnog ispita.

Clanak 146.

O poduzimanju upravnih mjera kojima se naredjuje otklanjanje utvrdjenih nedostataka i nepravilnosti i poduzimanje drugih upravnih mjera i radnji za koje je ovim i drugim federalnim zakonom ovlasten, federalni inspektor donosi rjesenje.
Na rjesenje iz stavka 1. ovog clanka, ovlastena osoba kod koje je izvrsen inspekcijski pregled ima pravo izjaviti zalbu u roku od osam dana od dana prijema rjesenja.
Zalba iz stavka 2. ovog clanka izjavljuje se federalnom ministru ciji je inspektor donio rjesenje.
Rjesenje po zalbi mora se donijeti najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema zalbe.
Na rjesenje donijeto po zalbi moze se pokrenuti upravni spor kod Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine.

Clanak 147.

U vrsenju inspekcijskog nadzora federalni inspektori ostvaruju suradnju sa nadleznim zupanijskim-kantonalnim, odnosno gradskim i opcinskim inspektorima u pitanjima koja su od zajednickog interesa za vrsenje inspekcijskog nadzora i pruzaju im strucnu pomoc.

2. Upravna inspekcija

Clanak 148.

Poslove upravne inspekcije nad izvrsavanjem ovog zakona i federalnih zakona koji se odnose na sluzbenike i namjestenike organa uprave, upravni postupak i posebne upravne postupke, kao i uredsko poslovanje u organima uprave, vrsi Federalno ministarstvo pravde (u daljnjem tekstu: Ministarstvo pravde).

Clanak 149.

Poslove upravne inspekcije iz clanka 148. ovog zakona neposredno vrse federalni upravni inspektori.
Za federalnog upravnog inspektora moze se postaviti diplomirani pravnik koji ima polozen strucni ispit za sluzbenike federalnih organa uprave i najmanje tri godine radnog iskustva na najslozenijim upravnim poslovima poslije polozenog strucnog ispita.

Clanak 150.

Federalni upravni inspektor u vrsenju inspekcijskog nadzora nad izvrsavanjem federalnih zakona i drugih propisa iz clanka 148. ovog zakona vrsi nadzor narocito glede:
1) ostvarivanja prava i pravnih interesa i izvrsavanja obveza gradjana, poduzeca (drustva), ustanova i drugih pravnih osoba u upravnom postupku;
2) primjene propisa koji se odnose na organizaciju i nacin rada federalnih organa uprave i federalnih ustanova;
3) radnih odnosa u federalnim organima uprave i ustanovama i ispunjavanje uvjeta sluzbenih osoba koje rade na poslovima upravnog rjesavanja u institucijama koje imaju javne ovlasti;
4) rjesavanja upravnih stvari u propisanim rokovima;
5) pravilnosti primjene propisa o upravnom postupku;
6) nacina prikupljanja dokaza u upravnom postupku, a posebno dokaza koji se pribavljaju po sluzbenoj duznosti;
7) provodjenja administrativnog izvrsenja;
8) pruzanja pravne pomoci gradjanima, poduzecima (drustvima) i drugim pravnim osobama u upravnim postupcima;
9) vodjenje evidencije o upravnim predmetima;
10) primjene propisa o kancelarijskom poslovanju.
Inspekcijski nadzor u svezi sa pitanjima iz tac. 1), 4), 5), 6), 7) i 9) stavka 1. ovog clanka, vrsi se u zupanijskim-kantonalnim organima uprave, odnosno sluzbama za upravu grada i opcine, kao i institucijama koje imaju javna ovlasti, kada te institucije, organi u sluzbe rjesavaju o pravima i pravnim interesima gradjana, poduzeca (drustava), ustanova i drugih pravnih osobe u upravnom postupku, na temelju federalnih zakona i drugih federalnih propisa.

Clanak 151.

Ako federalni upravni inspektor utvrdi da utvrdjene nepravilnosti i nedostaci u radu proizilaze iz razloga strucne nesposobnosti sluzbenika za obavljanje poslova na koje je rasporedjen, predlozit ce rukovoditelju organa uprave ili ustanove da tog sluzbenika rasporedi na druge poslove.

Clanak 152.

U vrsenju inspekcijskog nadzora federalni upravni inspektor sastavkalja zapisnik o izvrsenom inspekcijskom pogledu, koji narocito sadrzi: utvrdjeno cinjenicno stanje i nepravilnosti i nedostatke u radu.
Primjerak zapisnika federalni upravni inspektor dostavkalja rukovoditelju organa uprave ili ustanove, apo potrebi i Vladi Federacije, odnosno vladi koantona-zupanije i gradonacelniku, odnosno opcinskom nacelniku, u slucajevima iz stavka 2. clanka 150. ovog zakona.

Clanak 153.

Ako federalni upravni inspektor u vrsenju inspekcijskog nadzora utvrdi da je povrijedjen federalni zakon ili drugi federalni propis, duzan je donijeti rjesenje i njime naloziti mjere iz clanka 86. ovog zakona.

Clanak 154.

Protiv rjesenja iz clanka 53. ovog zakona rukovoditelj organa uprave, odnosno gradonacelnik i opcinski nacelnik, kao i institucija koja ima javna ovlasti, mogu u roku od osam dana od dana prijema rjesenja izjaviti zalbu federalnom ministru pravde.
Zalba na rjesenje iz stavka 1. ovog clanka, odlaze izvrsenje rjesenja.
Protiv rjesenja federalnog ministra pravde donesenog po zalbi moze se pokrenuti upravni spor kod Vrhovnog suda Federacije.

Clanak 155.

Ako federalni upravni inspektor utvrdi da se povredama federalnih zakona i drugih federalnih propis gradjanima, poduzecima (drustvima) i drugim pravnim osobama omogucava ostvarivanje njihovih prava i pravnih interesa u propisanim rokovima, ili na drugi nacin, federalni upravni inspektor obvezan je da o tome, bez odlaganja pismeno upozna Vladu Federacije, odnosno kanton-zupaniju, gradonacelnika i opcinskog nacelnika, da ukaze na posljedice koje su iz takvog stanja nastupile ili bi mogle nastupiti i da predlozi preduzimanje odgovarajucih mjera.

Clanak 156.

Gradjani, poduzeca (drustva) i druge pravne osobe imaju pravo da se, radi zastite svojih prava utvrdjenih ovim i drugim federalnim zakonima i drugim federalnim propisima, obracaju usmeno ili pismeno federalnoj upravnoj inspekciji u svim slucajevima kad im se na bilo koji nacin otezava da brzo i jednostavno ostvaruju svoja prava i pravne interese ili izvrsavaju svoje obveze kod organa uprave ili ustanove, odnosno institucije koja ima javne ovlasti, a narocito:
1) ako im se u zakonom propisanom roku ne rjesavaju zahtjevi i zalbe u upravnom postupku;
2) ako se od njih trazi da u upravnom postupku dokazuju cinjenice uvjerenjima i drugim javnim ispravama koje je po sluzbenoj duznosti, sukladno ovom zakonu, obvezan da pribavlja sluzbenik koji vodi upravni postupak;
3) ako im se ne izvrsavaju upravni akti doneseni radi ostvarivanja prava i pravnih interesa u upravnom postupku;
4) ako im se ne pruza pravna pomoc u ostvarivanju prava i pravnih interesa i u izvrsavanju obveza u upravnom postupku.
Federalni upravni inspektor obvezan je odmah postupiti po zahtjevu iz stavka 1. ovog clanka, na nacin utvrdjen odredbama clanka 80. stavak 3. ovog zakona.

VII - SREDSTVA ZA RAD FEDERALNIH ORGANA UPRAVE I FEDERALNIH USTANOVA

1. Zajednicke odredbe

Clanak 157.

Sredstva za rad federalnih organa uprave i federalnih ustanova, kao i sredstva za rad zupanijskih-kantonalnih organa kojima je povjereno izvrsavanje federalne politike i federalnih propisa iz clanka 139. ovog zakona, osiguravaju se u Proracunu Federacije.
Federalni organi uprave i federalne ustanove mogu ostvarivati prihod u okviru svoje djelatnosti kada je to odredjeno federalnim zakonom ili propisom donesenim na temelju federalnog zakona.
Prihodi iz stavka 2. ovog clanka, unose se u Proracun Federacije. Izuzetno, federalnim zakonom ili propisom Vlada Federacije donesenim na temelju federalnog zakona, moze se propisati da federalni organ uprave, odnosno federalna ustanova, prihode koje ostvari u okviru svoje djelatnosti koristi za odredjene namjene iz svoje nadleznosti.

Clanak 158.

Sredstva za rad federalnih organa uprave i federalnih ustanova su:
1) sredstva za place;
2) sredstva za materijalne troskove:
3) sredstva za posebne namjene i
4) sredstva opreme.

2. Sredstva za place

Clanak 159.

Federalni organ uprave, odnosno federalna ustanova stjece sredstva za place sluzbenika i namjestenika, ovisno od vrste i obima poslova i zadataka utvrdjenih u programu rada organa uprave, odnosno ustanove i uvjeta njihovog izvrsavanja.
Place sluzbenika i namjestenika u federalnim organima uprave, odnosno u federalnim ustanovama, uredjuju se federalnim zakonom.

3. Sredstva za materijalne troskove

Clanak 160.

Sredstva za materijalne troskove sluze za:
1) nabavku potrosnog materijala, sitnog inventara i ogrijeva;
2) isplatu troskova za osvjetljenje i odrzavanje cistoce u radnim prostorijama;
3) isplatu troskova za postansko-telefonsko-telegrafske usluge, zakup i redovno odrzavanje radnih prostorija;
4) nabavku strucnih publikacija, literature i tiskanje sluzbenih materijala;
5) isplatu putnih i drugih troskova koji predstavlja osobna primanja, a koji se po posebnim propisima priznaju federalnom organu uprave, odnosno federalnoj ustanovi u materijalne troskove;
6) isplatu drugih troskova potrebnih za vrsenje djelatnosti federalnog organa uprave, odnosno federalne ustanove;
7) isplatu naknade za pokrice izdataka za ishranu sluzbenika i namjestenika u tijeku rada, naknade za prijevoz sluzbenika i namjestenika na posao i s posla, naknade za koristenje godisnjeg odmora i druge materijalne troskove.

Clanak 161.

Sredstva za odredjene materijalne troskove koji su zajednicki za sve ili vise federalnih organa uprave, odnosno federalnih ustanova (grijanje, osvjetljenje, odrzavanje radnih prostorija i sl.) dodjeljuju se, po pravilu, organu ili zajednickoj sluzbi u cijem je djelokrugu vrsenje poslova koji cine zajednicke troskove, o cemu odlucuju Vlada Federacije na prijedlog federalnog ministra pravde.

4. Sredstva za posebne namjene

Clanak 162.

Sredstva za posebne namjene sluze za:
1) podmirenje odredjenih posebnih potreba u svezi sa radom federalnog organa uprave, odnosno federalne ustanove;
2) financiranje neprivrednih investicija;
3) naknade po ugovorima za naucno-istrazivacke i druge strucne poslove i strucno usavrsavanje;
4) namjene koje se ne financiraju iz drugih sredstava. Sredstva za posebne namjene mogu se koristiti neposredno iz Proracuna Federacije ili prenijeti na poseban racun federalnog organa uprave, odnosno federalne ustanove.

5. Sredstva opreme

Clanak 163.

Sredstva opreme su:
1) inventar i druge pokretne stvari;
2) novcana sredstva namijenjena za nabavku opreme;
3) druga novcana sredstva koja se izdvoje po zavrsnom racunu i novcana sredstva dobivena prodajom, davanjem na koristenje, u zakupu ili poslugu stvari i opreme;
4) druga novcana sredstva koja, sukladno federalnom zakonu sluze za nabavku opreme federalnog organa uprave, odnosno federalne ustanove.

Clanak 164.

Federalni organ uprave, odnosno federalna ustanova moze sredstva opreme koristiti zajedno sa drugim federalnim organima, federalnim ustanovama i drugim federalnim institucijama.
Vlada Federacije moze utvrditi da se pojedina sredstva opreme obvezno zajednicki koriste za sve federalne organe uprave i federalne ustanove ili za dva ili vise federalnih organa uprave, odnosno federalnih ustanova i odrediti nacin zajednickog koristenja tih sredstava.

Clanak 165.

Federalno ministarstvo financija-Federalno ministarstvo finasija donosi provedbene propise ili opce akte o materijalno-financijskom polovanju federalnih organa uprave i federalnih ustanova.

VIII - PRIMJENJIVANJE ODREDABA OVOG ZAKONA NA ODREDJENE ORGANE I SLUZBE FEDERACIJE

Clanak 166.

Odredbe ovog zakona o sredstvima za rad federalnih organa uprave i federalnih ustanova, shodno se primjenjuju na Parlament Federacije, predsjednika i dopredsjednika Federacije, Vladu Federacije i njihove sluzbe, federalne sudove, federalno tuziteljstvo, federalno pravobraniteljstvo, federalne ustanove za izvrsenje krivicnih sankcija i druge federalne institucije, ako za pojedine od tih organa, sluzbi i institucija federalnim zakonom nije drukcije odredjeno.
Odredbe ovog zakona o rukovoditeljima federalnih organa uprave, njihovim zamjenicima i rukovodecim sluzbenicima shodno se primjenjuju na rukovoditelje, njihove zamjenike i rukovodece sluzbenike u federalnim organima i njihovim strucnim sluzbama iz stavka 1. ovog clanka, ako federalnim zakonom nije drukcije odredjeno.

IX - KAZNENE ODREDBE

Clanak 167.

Novcanom kaznom od 2.000 do 8.000 KM kaznit ce se za prekrsaj poduzece (drustvo), ustanova i drugo pravno lice, kao i institucija koja ima javna ovlasti:
1) ako na zahtjev organa uprave ne dostavlja izvjestaje, podatke i informacije iz oblasti svoje djelatnosti (clanak 31. stavak 2. i clanak 46. stavak 2.),
2) ako zahtjeve stranaka (gradjana) ne rjesavaju u propisanim rokovima (clanak 47. stavak 1., a u svezi sa clankom 52. stavak 2.),
3) ako ne postupe po podnijetoj predstavci i prijedlogu stranke i u propisanom roku ne daju pismeni odgovor (clanak 49., a u svezi clanka 52. stavak 2.),
4) ako po sluzbenoj duznosti ne pribavljaju uvjerenja i druge javne isprave o cinjenicama o kojima se vodi sluzbena evidencija ili ako zahtijevaju da stranke pribavljaju ta uvjerenja i javne isprave (clanak 50., a u svezi sa clankom 52. stavak 2.),
5) ako inspektoru onemogucavaju vrsenje inspekcijskog pregleda i ne daje mu potrebne podatke i obavjestenja (clanak 81.),
6) ako ne postupe po preventivnim mjerama inspektora ili po rjesenju inspektora (clanak 92.),
7) ako se gradjanima, poduzecima (drustvima) i drugim pravnim osobama onemogucava ili otezava ostvarivanje njihovih prava i pravnih interesa (clanak 155.),
8) ako se ne postupi po zahtjevu iz clanka 156. ovog zakona.
Za prekrsaj iz stavka 1. ovog clanka kaznit ce se novcanom kaznom od 200 do 1.000 KM i odgovorna osoba u preduzecu (drustvu), ustanovi i drugoj pravnoj osobi, kao i institucija koja ima javne ovlasti.
Novcanom kaznom iz stavka 2. ovog clanka kaznit ce se za prekrsaj iz stavka 1. ovog clanka i odgovorna osoba u organu uprave.

Clanak 168.

Novcanom kaznom od 1.000 do 4.000 KM kaznit ce se za prekrsaj poduzece (drustvo), ustanova i drugo pravno lice ako organu uprave ne dostavi u propisanom roku trazene podatke ili akte u svezi sa postupanjem u upravnom postupku, vrsenja upravnog nadzora ili pracenje stanja u odredjenoj oblasti.
Za prekrsaj iz stavka 1. ovog clanka kaznit ce se novcanom kaznom od 200 do 800 KM i odgovorna osoba u poduzecu (drustvu), ustanovi i drugoj pravnoj osobi i organu uprave.

Clanak 169.

Novcanom kaznom od 150 do 500 KM kaznit ce se za prekrsaj odgovorna osoba u organu uprave ako ne postupi sukladno odredbama cl. 39, 43, 47, 49. 50., clanka 80. stavak 3., cl. 89. i 90., clanak 140. stavak 2. i clanka 156. ovog zakona.

Clanak 170.

Do pustanja u opticaj "KM" novcanom kazne predvidjene u cl. 167. do 169. ovog zakona mogu se placati u protuvrijednosti valuta koje se koriste u Platnom prometu Federacije Bosne i Hercegovine po srednjem tecaju koji objavljuje nadlezna financijaka institucija na dan placanja.

Clanak 171.

Odgovornom osobom u organu uprave u smislu cl. 167. do 169. ovog zakona smatra se rukovoditelj organa uprave, inspek tor, kao i sluzbenik koji je zaduzen da neposredno izvrsi odredjeni posao a nije izvrsio taj posao ili je izvrsio radnju suprotno datoj obvezi.

X. PRIJELAZNE I ZAVRSNE ODREDBE

Clanak 172.

Federalni zakoni i drugi federalni propisi o organizaciji federalnih organa uprave i federalnih ustanova uskladit ce se sa odredbama ovog zakona u roku od sest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Clanak 173.

Vlada Federacije propisat ce nacela za utvrdjivanje unutarnjeg ustrojstva federalnih organa uprave i federalnih ustanova, kao i kancelarijsko poslovanje u federalnim i zupanijskim-kantonalnim organima uprave, gradskim i opcinskim sluzbama za upravu i postupak s arhivskim predmetima u tim organima, odnosno sluzbama za upravu, te postupak primopredaje sluzbenih akata izmedju ukinutih, odnosno novoosnovanih federalnih organa uprave i federalnih ustanova i strucnih sluzbi, na prijedlog federalnog ministra pravde.
Propisi iz stavka 1. ovog clanka donijet ce se u roku od sest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona.
Federalni ministri koji su ovim zakonom ovlasteni za donosenje propisa za provodjenje pojedinih odredaba ovog zakona donijet ce te propise u roku od sest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Clanak 174.

Sluzbe iz clanka 54. ovog zakona organizirat ce sukladno sa odredbama ovog zakona u roku od sest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Clanak 175.

Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaje primjena propisa o upravi, kao i drugih zakona o drzavnoj upravi koji se primjenjuju na teritoriji Federacije do dana stupanja na snagu ovog zakona.

Clanak 176.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".

Predsjedatelj
Doma naroda
Mariofil Ljubic, v. r.

Predsjedatelj
Zastupnickog doma
Enver Kreso, v. r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Velik prosvjed u Tel Avivu. Tisuće traže prekid rata i odlazak vlade
Ruski bombarder Su-25 srušen iznad istočne Ukrajine, kaže Zelenski
Američka policija uz pomoć krvi s posteljine riješila ubojstvo iz 1966.
Sin pakistanskih migranata ostaje na čelu Londona
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim. Oglasila se Ukrajina
Na ulici premlatili Scholzovog kandidata, stižu žestoke reakcije
Svađa između Španjolske i Argentine. Sve počelo optužbom da se predsjednik drogira
VIDEO I FOTO Ovako izgleda školovanje u Finskoj
Traje summit muslimanskih zemalja, rezolucija o Gazi očekuje se u nedjelju
Sud u Africi osudio vojnike na smrt zbog kukavičluka
Novi iranski ratni brod prvi put prešao ekvator
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim
Moskva: Vježbe NATO-a dokaz su da se priprema na mogući rat s Rusijom
Poljakinja na misi za Maddie McCann: "To sam ja. Nisam lažov. Napravite DNK test"
Rus optužen za pranje novca u djelomično priznao krivnju u SAD-u
Biden rekao da su Japanci ksenofobi. Reagirao Tokio
VIDEO Ukrajina objavila snimku gomile uništenih ruskih tenkova: "Put do pakla"
Poljska osudila ruske kibernetičke napade: "I mi smo bili meta"
Rusi nemaju rješenje za jeftino ukrajinsko oružje: "Jednostavno nas spaljuju"
U Meksiku tragali za nestalim turistima. Našli tri tijela






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Velik prosvjed u Tel Avivu. Tisuće traže prekid rata i odlazak vlade
Ruski bombarder Su-25 srušen iznad istočne Ukrajine, kaže Zelenski
Američka policija uz pomoć krvi s posteljine riješila ubojstvo iz 1966.
Sin pakistanskih migranata ostaje na čelu Londona
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim. Oglasila se Ukrajina
Na ulici premlatili Scholzovog kandidata, stižu žestoke reakcije
Svađa između Španjolske i Argentine. Sve počelo optužbom da se predsjednik drogira
VIDEO I FOTO Ovako izgleda školovanje u Finskoj
Traje summit muslimanskih zemalja, rezolucija o Gazi očekuje se u nedjelju
Sud u Africi osudio vojnike na smrt zbog kukavičluka
Novi iranski ratni brod prvi put prešao ekvator
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim
Moskva: Vježbe NATO-a dokaz su da se priprema na mogući rat s Rusijom
Poljakinja na misi za Maddie McCann: "To sam ja. Nisam lažov. Napravite DNK test"
Rus optužen za pranje novca u djelomično priznao krivnju u SAD-u
Biden rekao da su Japanci ksenofobi. Reagirao Tokio
VIDEO Ukrajina objavila snimku gomile uništenih ruskih tenkova: "Put do pakla"
Poljska osudila ruske kibernetičke napade: "I mi smo bili meta"
Rusi nemaju rješenje za jeftino ukrajinsko oružje: "Jednostavno nas spaljuju"
U Meksiku tragali za nestalim turistima. Našli tri tijela


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Miralem Pjanić se oprostio od reprezentacije Bosne i Hercegovine

U Japanu podižu ogradu. Ne žele da turisti fotografiraju planinu: ˝Nepristojni su˝

Dan kada su Hajduk i Zvezda zagrljeni plakali, a krcati Poljud pjevao ˝Druže Tito...˝

Rusija: Ukrajina je napala Krim moćnim raketama koje je poslao SAD

Sve više mrtvih u poplavama u Brazilu. Nema struje i neta, evakuirano 23.000 ljudi

VIDEO Ukrajinci moćnom američkom raketom ubili 116 Rusa daleko od fronte

Britanija: Ukrajina može koristiti naše oružje za napade unutar Rusije

Prijavljeno 17 avioprijevoznika: ˝Lažu u reklamama˝

Prije godinu dana dječak u Beogradu ubio 9 učenika i domara: ˝Smirivali su ga jauci˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi