TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Srijeda 15.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








15.05.2024 - 20h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
33
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 94

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Zakoni 2000

Koristeci se ovlastima koje su mi date u clanku V Aneksa 10. (Sporazum o civilnoj provedbi Mirovnog ugovora) Opceg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, prema kojem je Visoki predstavnik konacni autoritet u zemlji u pogledu tumacenja navedenog Sporazuma o provedbi civilnog dijela Mirovnog ugovora; i posebice uzimajuci u obzir clanak II. 1. (d) istog sporazuma prema kojem je Visoki predstavnik ovlasten "pruzati pomoc kada to ocijeni neophodnim, u iznalazenju rjesenja za sve probleme koji se jave u svezi sa civilnom provedbom";
Pozivajuci se na tocku XI. 2. Zakljucaka Vijeca za implementaciju mira koji se sastao u Bonnu 9. i 10. prosinca 1997. godine, u kojoj je Vijece pozdravilo namjeru Visokog predstavnika da iskoristi svoj konacni autoritet u zemlji u pogledu tumacenja Sporazuma o civilnoj provedbi Mirovnog ugovora kako bi pomogao u iznalazenju rjesenja za probleme, kako je prethodno receno, "donosenjem konacnih odluka, kada to bude smatrao neophodnim", u vezi s odredjenim pitanjima, ukljucujuci (u skladu sa podtockom (c) ove tocke) "mjere u svrhu osiguranja provedbe Mirovnog sporazuma na citavom teritoriju Bosne i Hercegovine i njenih entiteta";Imajuci u vidu ozbiljnost problema s kojima se suocava Bosna i Hercegovina a koji nastaju zbog nepostojanja zakona u oblasti standardizacije, i to narocito problema s kojima se suocavaju proizvodjaci koji zele izvoziti svoje proizvode na trzista unutar Europske unije;
Konstatirajuci da se u Smjernicama Europske unije ("Road Map") za Bosnu i Hercegovinu preporucuje osnivanje jednog Instituta za standarde Bosne i Hercegovine;
Konstatirajuci zatim da u Aneksu Deklaracije Vijeca za implementaciju mira koje se sastalo u Briselu 23. i 24. svibnja 2000. godine utvrdjeno je da organi vlasti u Bosni i Hercegovini trebaju odmah zapoceti rad na usvajanju Zakona o standardizaciji, ukljucujuci i formiranje Instituta za standarde Bosne i Hercegovine;
Na temelju svega navedenog, ovim donosim slijedecu odluku koja stupa na snagu odmah na privremenom temelju, sve dok Parlamentarna skupstina Bosne i Hercegovine ne usvoji ovaj zakon u propisanoj formi, bez izmjena i dopuna i bez postavljanja uvjeta.
Na temelju ove moje odluke i svega sadrzanoga u njoj, trazim od odgovarajucih organa Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske da poduzmu sve neophodne mjere kako bi se osiguralo da se zakoni i drugi propisi Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske usklade i ostanu u potpunosti u skladu sa Zakonom o Institutu za standarde, mjeriteljstvo i intelektualno vlasnistvo Bosne i Hercegovine koji je sastavni dio ove odluke. U slucaju da budu potrebne izmjene zakona, odnosno propisa entiteta kao posljedica Zakona koji se ovdje donosi, te izmjene ce se izvrsiti najkasnije u roku od sest mjeseci od dana stupanja na snagu Zakona o Institutu za standarde, mjeriteljstvo i intelektualno vlasnistvo Bosne i Hercegovine.


O D L U K A O ZAKONU O OSNIVANJU INSTITUTA ZA STANDARDE, MJERITELJSTVO I INTELEKTUALNO VLASNISTVO BOSNE I HERCEGOVINE


I - OSNOVNE ODREDBE


Clanak 1.


Ovim zakonom osniva se kao samostalna institucija Institut za standarde, mjeriteljstvo i intelektualno vlasnistvo Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Institut) kao organ drzavne uprave, uredjuje njegov polozaj, nadleznost, kao i druga pitanja od znacaja za organizaciju, funkcioniranje i rad Instituta.


Clanak 2.


1. Institut obavlja u okviru djelokruga utvrdjenog ovim zakonom, upravne i druge strucne poslove u okviru prava i duznosti drzave Bosne i Hercegovine, ako ti poslovi nisu stavljeni u nadleznost drugih drzavnih organa, odnosno ako nisu zakonom povjereni drugim organizacijama i zajednicama.
2. Institut provodi nadzor nad izrsavanjem zakona i drugih propisa iz nadleznosti Instituta na teritoriji Bosne i Hercegovine, ako drugim propisom nije drugacije uredjeno.
3. Bosna i Hercegovina putem Instituta ostvaruje clanstvo i suradnju sa odgovarajucim medjunarodnim institucijama i sa slicnim nacionalnim institucijama. Suradnja se obavlja sa medjunarodnim organizacijama putem clanstva.


Clanak 3.


1. Institut ima svojstvo pravne osobe.
2. Sjediste Instituta je u Sarajevu.
3. U entitetima se mogu formirati institucije za standardizaciju i moraju se formirati institucije za mjeriteljstvo u skladu sa odgovarajucim zakonima.


Clanak 4.


Institut osigurava jednak polozaj svim strankama u skladu sa propisima Bosne i Hercegovine.


Clanak 5.


1. Institut ima pecat, koji je izradjen u skladu sa Zakonom o pecatu institucija Bosne i Hercegovine ("Sluzbeni glasnik BiH", broj 12/98).
2. Na zgradi u kojoj je smjesten Institut, mora biti istaknut naziv Instituta i drzavni grb.
3. Naziv Instituta mora biti ispisan na bosanskom hrvatskom i srpskom jeziku na latinicnom i cirilicnom pismu.


Clanak 6.


1. U Institutu se ravnopravno koriste jezici koji su u sluzbenoj uporabi u Bosni i Hercegovini.
2. U postupku pred Institutom mogu se koristiti i drugi jezici koji nisu u sluzbenoj uporabi.


II - NADLEZNOST INSTITUTA


Clanak 7.


1. Institut je nadlezan da:
a) U podrucju standardizacije:
Predlaze strategiju standardizacije u Bosni i Hercegovini, priprema i izdaje bosanskohercegovacke standarde, zastupa i predstavlja Bosnu i Hercegovinu u medjunarodnim i drugim medjudrzavnim organizacijama za standardizaciju, te obavlja poslove koji proizilaze iz medjunarodnih sporazuma i clanstva u tim organizacijama, sudjeluje u pripremanju tehnickih propisa, razvija i uspostavlja informacioni sistem o standardima i drugim srodnim dokumentima, proglasava standarde BiH, organizuje i sprovodi specijalisticko obrazovanje kadrova u podrucju standardizacije, bavi se izdavacko-publicistickom djelatnosti iz podrucja
standardizacije.
b) U podrucju ocjenjivanja uskladjenosti:
Ucestvuje u uspostavi i odrzavanju sistema certificiranja i homologacije u skladu sa europskim modelom. Zastupa Bosnu i Hercegovinu u europskim i medjunarodnim organizacijama za ocjenjivanje uskladjenosti (EOTC i EUROLAB, itd.) do formiranja asocijacije ispitnih laboratorija i asocijacije kalibracionih laboratorija i organizira obrazovanje iz podrucja ocjenjivanja uskladjenosti.
c) U podrucju mjeriteljstva:
Priprema nacrte zakonskih akata i propisa iz domena svoje nadleznosti i koordinira donosenje propisa po kojima rade institucije za mjeriteljstvo u entitetima. Vrsi kalibraciju i verifikaciju opreme koju koriste institucije za mjeriteljstvo u entitetima. Koordinira rad sluzbi za kontrolu predmeta od plemenitih metala. Ostvaruje etalonsku bazu na razini drzavnih etalona i nadzire ostvarivanje etalonske baze sekundarnih i radnih etalona i uspostavlja ili nadzire mjeriteljske laboratorije.
d) U podrucju zastite intelektualnog vlasnistva:
Obavlja strucne i upravne poslove koji se odnose na zastitu intelektualnog vlasnistva i to u zastiti:
1) industrijskog vlsanistva,
2) autorskih i srodnih prava.
Poslovi u oblasti zastite industrijskog vlasnistva odnose se na zastitu izuma, vanjskih oblika proizvoda, slika ili crteza, znakova za oznacavanje roba odnosno usluga, geografskih naziva proizvoda informacijsko-dokumentacijske poslove koji se odnose na prikupljanje, sredjivanje i stavljanje na uvid dokumentacije iz podrucja zastite zainteresiranim subjektima; poslove medjunarodne suradnje sa odgovarajucim drzavnim institucijama drugih zemalja kao i sa medjunarodnim organizacijama u oblasti industrijskog vlasnistva na svjetskoj i europskoj razini; poslove koji se odnose na pripreme, zakljucivanje i izvrsavanje medjunarodnih ugovora, aranzmana i konvencija iz podrucja industrijskog vlasnistva; publicisticka djelatnost iz podrucja zastite intelektualne svojine.
e) Obavlja upravne i strucne poslove koji se odnose na autorska i srodna prava (prava autora, prava umjetnika izvodjaca, prava proizvodjaca fonograma, videograma i software-a, prava organizacija za radiodifuziju), topografiju i integrirana kola.
f) Obavlja i druge upravne i strucne poslove u okviru svoje nadleznosti.


III - UNUTARNJE USTROJSTVO


Clanak 8.


1. Unutarnja organizacija Instituta uredjuje se pravilnikom o unutarnjem ustrojstvu Instituta koji donosi direktor Instituta uz suglasnost Vijeca ministara Bosne i Hercegovine.
2. Direktor Instituta pravilnikom o unutarnjem ustrojstvu odredjuje broj organizacionih jedinica i njihov djelokrug.
3. Direktor Instituta ce u roku od 12 mjeeci od dana stupanja na snagu Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu provesti proceduru preispitivanja sastava i rada tehnickih komiteta i izgleda i sadrzaja dokumenata koje donosi Institut.
4. Institut ce uspostaviti ispostave u oba entiteta koje ce obavljati poslove iz oblasti zastite intelektualne svojine.


IV - OVLASTI, OBVEZE I ODGOVORNOST DIREKTORA
INSTITUTA I OSTALIH RUKOVODNIH SLUZBENIKA


Clanak 9.


1. Institutom rukovodi direktor Instituta.
2. Direktor Instituta predstavlja i zastupa Institut, organizira i osigurava zakonito i efikasno obavljanje poslova, donosi propise kada je za to zakonom BiH ovlasten i izdaje druge akte za koje je ovlasten i poduzima druge mjere iz nadleznosti Instituta, te odlucuje u skladu sa zakonom BiH o pravima, obvezama i odgovornostima sluzbenika u vrsenju sluzbe.
3. Direktor Instituta imenuje se i razrjesava u skladu sa zakonom.


Clanak 10.


1. Direktor Instituta ima jednog zamjenika koji ga zamjenjuje ukoliko on nije u mogucnosti obavljati svoja ovlastenja.
2. Zamjenik direktora imenuje se i razrjesava u skladu sa zakonom.
3. Direktor i zamjenik direktora Instituta bit ce postavljeni od Vijeca ministara Bosne i Hercegovine i bit ce iz razlicitih entiteta ukoliko nije drugacije propisano zakonom.
4. Pomocnike direktora imenuje direktor uz suglasnost nadleznog ministarstva. Mandat direktora, zamjenika i pomocnika direktora traje cetiri godine.
5. Pravilnikom o unutarnjem ustrojstvu Instituta utvrdjuju se radna mjesta rukovodnih sluzbenika, poslovi koje oni obavljaju i njihove ovlasti u obnasanju sluzbe.


V - SREDSTVA ZA FINANCIRANJE INSTITUTA


Clanak 11.


1. Sredstva za rad Instituta utvrdjuje Parlamentarna skupstina Bosne i Hercegovine na prijedlog Vijeca ministara Bosne i Hercegovine.
2. Sredstva za rad Instituta cine: sredstva za place, sredstva za materijalne troskove, sredstva za posebne namjene, sredstva opreme i sredstva za razvitak sistema.
3. Institut se financira iz sredstava:
a) ostvarenih davanjem usluga iz svoje djelatnosti,
b) participacijom iz proracuna Bosne i Hercegovine.
4. Sredstva iz proracuna Bosne i Hercegovine osiguravaju se u skladu sa Zakonom o proracunu i Zakonom o izvrsenju proracuna.


Clanak 12.


Direktor Instituta je naredbodavac za pripremu predracuna proracunskih sredstava i izvrsenje financijskog plana Instituta.


VI - PRIJELAZNE I ZAVRSNE ODREDBE


Clanak 13.


1. Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaje sa radom Zavod za standardizaciju, mjeriteljstvo i patente Bosne i Hercegovine koji je osnovan Zakonom o upravi i upravnim organizacijama Bosne i Hercegovine ("Sluzbeni list RBiH, broj 17/96).
2. Poslove, opremu i novcana sredstva Zavoda iz stavka 1. preuzima Institut za standarde, mjeriteljstvo i intelektualno vlasnistvo Bosne i Hercegovine, radi po nadleznosti utvrdjenoj u clanku 7. ovoga zakona, preuzima i rasporedjuje sluzbenike koji su na dan stupanja ovog zakona zateceni na preuzetim poslovima do provedbe novog ustrojstva Instituta.
3. Ovakav oblik ustrojstva Instituta trajat ce tri godine racunajuci od dana usvajanja ovog zakona. Nakon isteka tog perioda osnovat ce se kao samostalne institucije: Institut za standarde, Institut za mjeriteljstvo i Institut za intelektualno vlasnistvo.


Clanak 14.


Danom stupanja na snagu ovog zakona, dio preme, arhive, dokumentacije i materijalnih sredstava Zavoda za standardizaciju, mjeriteljstvo i patente preuzima Institut za akreditiranje u skladu sa clankom 14. st. 2. i 3. Zakona o osnivanju Instituta za akreditiranje. Organizacija i rad zajednickih sluzbi u periodu od dvije godine od dana usvajanja ovog zakona na jedinsten nacin regulirat ce se u Pravilnicima o unutarnjoj organizaciji obje ove institucije.


Clanak 15.


1. Direktor Instituta donijet ce u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, pravilnik o unutarnjem ustrojstvu.
2. U Institutu izvrsit ce se rasporedjivanje sluzbenika na odgovarajuce poslove i zadatke u skladu sa prailnikom iz stavka 1., u roku od 30 dana od dana donosenja pravilnika iz stavka 1. ovog clanka.


Clanak 16.


1. Direktor Zavoda, zamjenik direktora i drugi rukovodni radnici Zavoda obnasaju svoje ovlasti do okoncanja redovne zakonske procedure izbora rukovodstva.
2. Prava rukovodnih radnika koji su stavljeni na raspolaganje, rjesavaju se u skladu sa zakonom i Pravilnikom o radnim odnosima Zavoda.


Clanak 17.


Sva rjesenja, odluke i ostali dokumenti u oblasti standardizacije, mjeriteljstva, akreditacije, certifikacije i zastite intelektualne svojine koje su donijele nadlezne drzavne i entitetske Institucije do dana stupanja ovog zakona na snagu ostaju na snazi, dok u zakonskoj proceduri ne budu zamijenjeni.


Clanak 18.


1. Ovaj zakon ce se odmah objaviti u "Sluzbenom glasniku BiH" i stupit ce na snagu osmog dana od dana objavljivanja.
2. Ovaj zakon ce se odmah objaviti i u sluzbenim glasilima Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.


Broj 51/00
12. studenoga 2000. godine
Sarajevo

Visoki predstavnik
Wolfgang Petritsch, v.r.

 


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Slovački premijer u životnoj opasnosti. Atentator rekao zašto je pucao u Fica
VIDEO Atentator na Fica: Pucao sam jer se ne slažem s politikom vlade
U Šibeniku usvojena deklaracija 10 zemalja, spominju Izrael i Palestinu
Putin o atentatu na Fica: Ovaj monstruozni zločin nema opravdanja
Trump: Spreman sam prihvatiti debatu s Bidenom 27. lipnja
Studija: Ljudi koji rade od kuće imaju puno manje zdravstvenih problema
Slovački mediji: Atentator na Fica je slovački pisac
Žestoke ulične borbe u važnom gradu na sjeveru. Amerika: Hitno šaljemo oružje
Sve je više reakcija na atentat na Fica. Javili se Orban, Zelenski, Stoltenberg...
Inflacija u SAD-u blago usporila
Estonija odobrila da zamrznuta ruska imovina ide Ukrajini
Srpski mediji: Vučić i Orban idu u posjet Ficu nakon atentata
Slovačka predsjednica o atentatu na premijera: U šoku sam
Ukrajinac objavio slike: Uništili smo ruski sustav S-400 na Krimu američkim raketama
Danas je ustrijeljen Robert Fico. Tko je on?
Biden: Spreman sam na dvije debate s Trumpom. Donalde, uljepšaj mi dan
Pale cijene nafte
Izrael zbog rata u Gazi mora uvesti više od 300.000 stranih radnika
Smiju li Ukrajinci napadati Rusiju američkim oružjem? "To moraju sami odlučiti"
EU središnja banka: Uporaba umjetne inteligencije u financijama treba nova pravila






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Slovački premijer u životnoj opasnosti. Atentator rekao zašto je pucao u Fica
VIDEO Atentator na Fica: Pucao sam jer se ne slažem s politikom vlade
U Šibeniku usvojena deklaracija 10 zemalja, spominju Izrael i Palestinu
Putin o atentatu na Fica: Ovaj monstruozni zločin nema opravdanja
Trump: Spreman sam prihvatiti debatu s Bidenom 27. lipnja
Studija: Ljudi koji rade od kuće imaju puno manje zdravstvenih problema
Slovački mediji: Atentator na Fica je slovački pisac
Žestoke ulične borbe u važnom gradu na sjeveru. Amerika: Hitno šaljemo oružje
Sve je više reakcija na atentat na Fica. Javili se Orban, Zelenski, Stoltenberg...
Inflacija u SAD-u blago usporila
Estonija odobrila da zamrznuta ruska imovina ide Ukrajini
Srpski mediji: Vučić i Orban idu u posjet Ficu nakon atentata
Slovačka predsjednica o atentatu na premijera: U šoku sam
Ukrajinac objavio slike: Uništili smo ruski sustav S-400 na Krimu američkim raketama
Danas je ustrijeljen Robert Fico. Tko je on?
Biden: Spreman sam na dvije debate s Trumpom. Donalde, uljepšaj mi dan
Pale cijene nafte
Izrael zbog rata u Gazi mora uvesti više od 300.000 stranih radnika
Smiju li Ukrajinci napadati Rusiju američkim oružjem? "To moraju sami odlučiti"
EU središnja banka: Uporaba umjetne inteligencije u financijama treba nova pravila


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Danas je ustrijeljen Robert Fico. Tko je on?

Izvršen atentat na slovačkog premijera

Sjećate se broda koji je srušio most u Americi? Posada je otad ˝zarobljena˝ na njemu

RS protiv jedinstvenog broja za hitne pozive pa BiH ne može do milijardu eura iz EU

Mladi u Europi masovno prelaze ekstremnoj desnici

U Foči ubio ženu pa sebe

Pogledajte što je ostalo od brodica u Medulinu nakon ogromnog požara

U nesreći na Floridi osam mrtvih, 40 ozlijeđenih. Uhapšen pijani vozač

Tko je ˝Muha˝? Traje potraga, izveo je filmski bijeg u kojem su ubijeni policajci

Kitovi ubojice udarali u jedrilicu pa je potopili. Španjolska izdala upozorenje





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi