TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Subota 18.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








18.05.2024 - 22h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
72
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 85

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Odluka Vlade Federacije BiH za 2005

Na osnovu čl. 34. i 36. Zakona o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovina za 2005.godinu (“Službene novine Federacije BiH”, broj: 78/04), na prijedlog federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, d o n o s i

O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA SA KRITERIJIMA RASPODJELE SREDSTAVA „TRANSFER ZA RASELJENE I IZBJEGLE OSOBE” UTVRĐENIH BUDŽETOM FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2005.GODINU

FEDERALNOM MINISTARSTVU RASELJENIH OSOBA I IZBJEGLICA

I

 Usvaja se Program utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava „Transfer za raseljene i izbjegle osobe” utvrđenih u razdjelu 53. Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2005.godinu kako slijedi:

PROGRAM RASPODJELE SREDSTAVA „TRANSFER

ZA RASELJENE I IZBJEGLE OSOBE

RB

NAZIV PROGRAMA

POTREBNA FINANSIJSKA SREDSTVA U KM

1.    

Fond za povratak Bosne i Hercegovine

6.350.000,00

2.    

Rekonstrukcija individualnih stambenih objekata dodjelom građevinskog materijala i sredstava za ugradnju materijala /do 20% vrijednosti građevinskog materijala/

4.000.000,00

3.    

Rekonstrukcija i obnova stambenih jedinica zajedničkog tipa stanovanja /zgrade/

1.700.000,00

4.    

Rekonstrukcija individualnih stambenih jedinica po sistemu ključ u ruke

1.000.000,00

5.    

Zajednički projekti sa vladinim i nevladinim sektorom po odlukama Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica

1.400.000,00

6.    

Rekonstrukcija stambenih objekata pojedinačni slučajevi

700.000,00

7.    

Projekti održivosti povratka

2.508.075,00

8.    

Projekat zapošljavanja u poljoprivredi sa Federalnim zavodom za zapošljavanje i Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

720.000,00

9.    

Re-registracija, humanitarni, psihosocijalni, edukativni, informativni projekti, podrška funkcionisanju kolektivnih centara i implementacija

900.000,00

10.   

Podrška povratka u Srebrenicu

350.000,00

11.   

Neraspoređena sredstva

761.925,00

UKUPNO: 1 - 11

20.390.000 ,00

KRITERIJI ZA RASPODJELU SREDSTAVA TRANSFER ZA RASELJENE I IZBJEGLE OSOBE

A)  Kriteriji za utvrđivanje potencijalnih korisnika prava pomoći u rekonstrukciji stambenih jedinica

1.   Opći kriteriji

Opći kriteriji utvrđeni su Zakonom o raseljenim osobama i povratnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine i izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine (“Službene novine Federacije BiH“, broj: 15/05):

1.   da je izbjeglica iz BiH, raseljena osoba u BiH ili povratnik;

2.   da je iskazao namjeru za povratkom;

3.   da je utvrđen status vlasništva ili stanarsko pravo nad stambenom jedinicom koja je predmet rekonstrukcije;

4.   da je na dan 30.04.1991.godine imao prebivalište u stambenoj jedinici koja je predmet rekonstrukcije;

5.   da se stambena jedinica koja je predmet rekonstrukcije smatra neuslovnom za stanovanje, u skladu sa odgovarajućim standardima o minimumu stambenih uslova;

6.   da on i članovi njegovog domaćinstva od 1991.godine nemaju na teritoriji BiH drugu stambenu jedinicu koja se smatra uslovnom za stanovanje, u skladu sa odgovarajućim standardima o minimumu stambenih uslova;

7.   da nije primio pomoć u rekonstrukciji, dovoljnu da zadovolji odgovarajuće standarde o minimumu stambenih uslova.

2.   Dokumenti kojima se dokazuje ispunjavanje općih kriterija

2.1.  Potvrda nadležnog organa o statusu /za sve članove povratničke porodice prijavljene za pomoć u rekonstrukciji/:

-   izbjeglice iz BiH – odgovarajuća potvrda /izbjeglička legitimacija/karton/ o statusu izbjeglice iz BiH;

-   raseljene osobe u BiH – potvrda nadležnog organa općine privremenog boravka o statusu raseljene osobe;

-   povratnici – potvrda nadležnog organa općine povratka.

2.2.  Prijava za dobrovoljni povratak - /Obrazac broj 1./

Prijava za dobrovoljni povratak podnosi se u skladu sa Uputstvom o povratku BIH izbjeglica i raseljenih osoba na teritoriji Bosne i Hercegovine (Službeni glasnik BiH, broj: 22/99 od 15. decembra 1999.godine), na Obrascu broj 1. kako slijedi:

-   izbjeglice iz BiH – prijava za dobrovoljni povratak BH izbjeglica na teritoriju Bosne i Hercegovine;

-   raseljene osobe koje se vraćaju na područje Federacije BiH – prijava za dobrovoljni povratak raseljenih osoba i izbjeglica – povratnika u FBiH;

-   raseljene osobe koje se vraćaju na područje RS – prijava za dobrovoljni povratak raseljenih osoba i izbjeglica – povratnika na teritoriji RS.

2.3.  Dokaz o vlasništvu/stanarskom pravu

Status vlasništva ili stanarsko pravo nad stambenom jedinicom koja je predmet rekonstrukcije dokazuje se sljedećim dokumentima:

-   ZK /zemljišno-knjižni/ izvadak – izvod iz katastarske evidencije, ne stariji od 6 mjeseci, i/ili

-   CRPC odluka – odluka Komisije za imovinske zahtjeve izbjeglica i raseljenih osoba, i/ili

-   Rješenje o povratu imovine/stanarskog prava – rješenje nadležnog općinskog organa o povratu i/ili uvođenju u posjed.

2.4.  Uvjerenje o kretanju

Uvjerenjem o kretanju podnositelja zahtjeva za rekonstrukciju, koje izdaje nadležni organ unutrašnjih poslova, dokazuje se da je korisnik pomoći na dan 30.04.1991.godine imao prebivalište u stambenoj jedinici koja je predmet rekonstrukcije. Potrebno je priložiti original uvjerenja o kretanju ili ovjerenu kopiju.

2.5.  Potpisana i ovjerena izjava korisnika pomoći

Izjava da korisnik pomoći/nositelj domaćinstva i članovi njegovog domaćinstva od 1991.godine, prijavljeni za dobijanje pomoći u rekonstrukciji, nemaju na teritoriji BiH drugu stambenu jedinicu koja se smatra uslovnom za stanovanje, u skladu sa utvrđenim standardima o minimumu stambenih uslova /IMG standardi/, te da korisnik pomoći nije primio pomoć u rekonstrukciji, dovoljnu da zadovolji utvrđene standarde.

B) Kriteriji izbora korisnika pomoći za održivost povratka

Kriteriji za izbor korisnika pomoći za obnovu infrastrukturnih, vjerskih i društvenih objekata, zajedničkih privrednih objekata i projekti zapošljavanja u zanatskim, proizvodno uslužnim djelatnostima i u poljoprivredi.

1. Opći kriteriji

1.   Dokaz o statusu podnosioca zahtjeva projekta:

-   da je podnosilac zahtjeva – projekta povratnik /potvrda nadležnog općinskog organa općine povratka – status povratnika/;

-   da je pravno lice – povratnička zajednica /uvjerenje da je povratnička zajednica i da djeluje u mjestima povratka/.

2.   Dokaz o vlasništvu nekretninom

3.   Izjava podnosioca zahtjeva – projekta da će odobreni projekat ravnopravno služiti svim građanima lokalne zajednice i u svrhe za koje je odobren.

2. Dodatni kriteriji

1.   Preporuka lokalne zajednice;

2.   Broj neposrednih korisničkih porodica /povratničke i domicilne porodice/;

3.   Korisnik pomoći pripada određenim skupinama kao što su: socijalne kategorije, osobe sa invaliditetom, nezaposlene osobe, deficitarni kadrovi, samohrani roditelji, šehidske porodice-porodice poginulih, porodice nestalih osoba, bivši logoraši i sl.

II

 Sredstva iz tačke I ove odluke će se raspoređivati prema kriterijima utvrđenim u Programu iz tačke I. ove odluke, u skladu sa Planom povratka, repatrijacije, obnove i gradnje za 2005.godinu. 

III

 Za svaki izdatak sredstava, prema Programu utroška sredstava iz tačke I ove odluke, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica donosi posebnu odluku.

IV

 Odobravanje i dodjela sredstava će se vršiti na osnovu projekata i odluka Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, u skladu sa Zakonom o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2005.godinu te Pravilnikom o visini ulaganja za rekonstrukciju objekata, humanitarnu pomoć i održivi povratak korisnika sredstava Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica broj: 01-36-1514/03 od 01.08.2003. godine i procedurama donesenih od strane istog.

 Sredstva predviđena pod rednim brojem 1. u Programu iz tačke 1. ove odluke trošit će se na osnovu odluke Komisije za izbjeglice i raseljene osobe Bosne i Hercegovine putem Fonda za povratak.

V

 Za realizaciju ove odluke zadužuje se Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i Federalno ministarstvo finansija – Federalno ministarstvo financija, svako u okviru svoje nadležnosti.

VI

 Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica će dostavljati izvještaje o utrošenim sredstvima Federalnom ministarstvu finansija - Federalnom ministarstvu financija, tromjesečno, u skladu sa zakonom.

VII

 Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenim novinama Federacije BiH“.

V.broj: 177/05 P R E M I J E R

Sarajevo, 31marta/ožujka.2005.godine

 Dr. Ahmet Hadžipašić

 O B R A Z L O Ž E NJ E

Prijedloga odluke o usvajanju Programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava tekućih transfera utvrđenih Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine

za 2005.godinu Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica

I ZAKONSKI OSNOV

 Zakonski osnov za donošenje ove odluke sadržan je u odredbama člana 34. i 36. Zakona o izvršenju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2004.godinu. („Službene novine Federacije BiH“, broj: 78/04).

II RAZLOZI ZA DONOŠENJE

 Kod izrade ove Odluke rukovodilo se kantonalnim planovima povratka i repatrijacije za 2005.godinu, radi podsticanja i pomaganja u realizaciji istih, obavezama prema Fondu za povratak BiH, potrebama zatvaranja Kolektivnih centara u Federaciji BiH, kao i izraženim potrebama za podršku projektima održivosti povratka.

 Za finansiranje zajedničkih projekata za obnovu stambenih jedinica koje odobri Komisija za izbjeglice i raseljene osobe BiH, putem Fonda za povratak BiH, potrebno je izdvojiti sredstva u iznosu od 6.350.000,00 KM (Stavka 1)

 Dodjela građevinskog materijala vršit će se korisnicima čiji su objekti manje oštećeni (male donacije), kao i onim korisnicima koji vlastitim sredstvima mogu ugraditi donirani građevinski materijal. Troškovi ugradnje građevinskog materijala (do 20%) će se koristiti isključivo za korisnike donacija u građevinskom materijalu koji nisu u mogućnosti da isti ugrade, kao što su socijalni slučajevi, invalidi, porodice bez ikakvih primanja, teški bolesnici i sl., a nisu izabrani po sistemu ključ u ruke. Za ove svrhe potrebno je izdvojiti finansijska sredstva u iznosu od 4.000.000,00 KM (Stavka 2).

 U posljednje vrijeme je sve više zahtjeva i projekata kako općina, resornih kantonalnih ministarstava te drugih vladinih i nevladinih organizacija, za obnovom i rekonstrukcijom stambenih jedinica zajedničkog tipa stanovanja. Kako se do sada, obično, pristupalo rekonstrukciji i obnovi manje oštećenih objekata, to preostaje da se obnavljaju objekti većeg stepena oštećenosti. Na ovaj način pomoći će se obnova stambenih jedinica za oko 170 porodica, za što će Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica izdvojiti 1.700.000,00 KM (Stavka 3).

 Rekonstrukcijom individualnih stambenih jedinica po sistemu ključ u ruke, žele se obnoviti objekti socijalno najugroženijim porodicama, samohranim majkama, porodicama bez ikakvih primanja i sl., a koji bi dodjelom građevinskog materijala bili dovedeni u nezavidan položaj, odnosno isti vlastitim sredstvima ne bi mogli ugraditi. Za ove svrhe neophodno je izdvojiti finansijska sredstva u iznosu od 1.000.000,00 KM, čime bi se obnovilo oko 60 stambenih jedinica (Stavka 4).

 Obzirom na dostavljene planove povratka i repatrijacije, te usvojene, odnosno predložene programe utroška sredstava resornih kantonalnih ministarstava i vlada, kao i projekte drugih vladinih i nevladinih organizacija, za obnovu i rekonstrukciju, kako pojedinačnih tako i zajedničkih objekata (stanova), kao i druge projekte, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica će u ove svrhe izdvojiti 1.400.000,00 KM (stavka 5).

 Za pomoć tzv. «spontanim povratnicima», pojedinačnim ili grupnim, gdje je potrebna hitna intervencija nadležnih institucija, utvrđene su procedure u skladu sa zakonom koje omogućuju rješavanje pomenutih kategorija povratnika kroz Projekat Pojedinačni slučajevi, za koje je potrebno izdvojiti 700.000,00 KM za oko 50 korisnika u BiH (Stavka 6).

 Za razvoj održivosti povratka i reintegraciju povratnika u mjestima povratka ovo Ministarstvo je dalo poseban akcent kroz formiranje Sektora za razvoj održivosti povratka u 2003.godini. Po raspisanom Javnom pozivu za održivost povratka, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u decembru 2004.godine, pristiglo je oko 3.000 različitih zahtjeva – projekata za održivost povratka. Obzirom na navedeno i sve veću potrebu za projekte održivosti povratka, u 2005.godini u navedenu svrhu planira se izdvojiti 2.508.075,00 KM (stavka 7).

 Odlukom Vlade Federacije BiH o načinu obezbjeđivanja sredstava za realizaciju programa podsticajnih mjera za zapošljavanje u poljoprivredi (ukupna vrijednost programa 3.600.000,00 KM) V. broj: 448/04 od 2309.2004.godine utvrđeno je učešće Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica u istom (20% od ukupne vrijednosti programa), a što iznosi 720.000,00 KM (stavka 8).

U toku 2004.godine (15.12.2004.godine) na području Federacije BiH otpočeo je proces re-registracije raseljenih osoba i povratnika. Kako općine, odnosno resorna kantonalna ministarstva nisu u mogućnosti u potpunosti implementirati ovaj projekat, to će Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica iz svojih sredstava Budžeta pomoći ovaj proces.

 Humanitarnim, psihosocijalnim, edukativnim, informativnim, te kroz podršku funkcionisanja kolektivnih centara, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica će kroz dodjelu paketa hrane, higijenskog materijala, sanitetskih sredstava, medicinske opreme, školskog pribora i sl., te kroz psihosocijalne i edukativne programe pomoći reintegraciji povratnika u lokalnu zajednicu (stavka 9).

 Polazeći od činjenice da su u prethodnom periodu, kao posebna stavka u Budžetu općini Srebrenica, bila odobrena određena sredstva, a imajući na umu i dalje prisutnu potrebu za pomoći (oko 6.300 porušenih objekata, izražena namjera za povratkom), potrebno je izdvojiti minimalna sredstva od 350.000,00 KM (Stavka 10).

 Obaveza isplate sredstava po osnovu neplaćenih poreza na promet proizvoda i usluga iz perioda 2000.godina – mart 2003.godina nastala je kao rezultat različitih tumačenja zakonskih odredbi o poreskom oslobađanju u tom periodu, odnosno neobračunavanja i uplati poreza na promet proizvoda i usluga od strane tadašnjih dobavljača Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica u periodu 2000.godine – mart 2003.godina. Donošenjem rješenja o naplati poreza dobavljači su dovedeni u veoma težak i nezavidan položaj. Obzirom da su isti u datom periodu radili za Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, to je neophodno odobriti sredstva u iznosu od 761.925,00 KM u svrhu plaćanja neplaćenih poreza, a radi izmirenja obaveza i sačuvanja firmi od propadanja (stavka 11).

III FINANSIJSKA SREDSTVA

 Za provođenje ove odluke sredstva su utvrđena u razdjelu 53. Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2005.godinu.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Ministar dao ultimatum Netanyahuu: Gledam te u oči i kažem - imaš do 8. lipnja
Njemačka vojska je u rasulu. Odmetnuti ministar povlači drastične poteze
Rusija zbog propalog projekta blokirala milijune u stranim bankama
U Gazi pronađeno tijelo još jednog taoca, hamasovci ga ubili dok je vozio bicikl
Klizi li svijet u nuklearnu kataklizmu?
Policija u Austriji uhitila djevojčicu iz Crne Gore. Planirala teroristički napad?
Masovni prosvjedi u Gruziji, predsjednica stavila veto na "ruski zakon"
Atentatoru na slovačkog premijera određen pritvor. Tvrdi da ga nije htio ubiti
Kako je oluja od tri tisuće ukrajinskih bombi uništila najopasnije avione u ratu
Hamasovci su je ubili, vukli golu i snimali. Tijelo Njemice nađeno u tunelu u Gazi
Kanadska policija nakon 50 godina otkrila serijskog ubojicu
Izraelci prodiru u Rafah, napadnut najveći izbjeglički kamp. "Gađaju bez prestanka"
VIDEO Poplave u Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj... "Voda je do prsa, ovo ne pamtimo"
Zelenski: Rusi spremaju veliku ofenzivu, znam Putinov cilj. Ovo je tek prvi val
23 migranta krenula iz Tunisa prema Italiji, nestali su
Novi proboj Rusa, grad pretvoren u pepeo, zatočili civile. "Koriste ih kao živi štit"
Poplave na istoku Belgije
Peru zakonom naredio da se transrodne osobe označava kao bolesne, ljudi na ulicama
Poljska ulaže više od 2 milijarde eura u jačanje svoje istočne granice
Stanje slovačkog premijera Fica stabilno, no i dalje ozbiljno






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Ministar dao ultimatum Netanyahuu: Gledam te u oči i kažem - imaš do 8. lipnja
Njemačka vojska je u rasulu. Odmetnuti ministar povlači drastične poteze
Rusija zbog propalog projekta blokirala milijune u stranim bankama
U Gazi pronađeno tijelo još jednog taoca, hamasovci ga ubili dok je vozio bicikl
Klizi li svijet u nuklearnu kataklizmu?
Policija u Austriji uhitila djevojčicu iz Crne Gore. Planirala teroristički napad?
Masovni prosvjedi u Gruziji, predsjednica stavila veto na "ruski zakon"
Atentatoru na slovačkog premijera određen pritvor. Tvrdi da ga nije htio ubiti
Kako je oluja od tri tisuće ukrajinskih bombi uništila najopasnije avione u ratu
Hamasovci su je ubili, vukli golu i snimali. Tijelo Njemice nađeno u tunelu u Gazi
Kanadska policija nakon 50 godina otkrila serijskog ubojicu
Izraelci prodiru u Rafah, napadnut najveći izbjeglički kamp. "Gađaju bez prestanka"
VIDEO Poplave u Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj... "Voda je do prsa, ovo ne pamtimo"
Zelenski: Rusi spremaju veliku ofenzivu, znam Putinov cilj. Ovo je tek prvi val
23 migranta krenula iz Tunisa prema Italiji, nestali su
Novi proboj Rusa, grad pretvoren u pepeo, zatočili civile. "Koriste ih kao živi štit"
Poplave na istoku Belgije
Peru zakonom naredio da se transrodne osobe označava kao bolesne, ljudi na ulicama
Poljska ulaže više od 2 milijarde eura u jačanje svoje istočne granice
Stanje slovačkog premijera Fica stabilno, no i dalje ozbiljno


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Treći svjetski rat značio bi kraj naše civilizacije

VIDEO Poplave u Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj... ˝Voda je do prsa, ovo ne pamtimo˝

Borbe u Rafahu jačaju, žestoko i na sjeveru. ˝Možda i najjače borbe u 7 mjeseci˝

Ovaj film zovu čudom. Snimao se 40 godina, a redatelj je potrošio 120 milijuna dolara

Troje španjolskih turista ubijeno u Afganistanu

Klimatski aktivisti upali na pistu zračne luke u Münchenu, izazvali kolaps letova

VIDEO Sjever Italije pod vodom nakon obilne kiše

VIDEO Masovni napadi na Krim. Satelitske snimke otkrivaju uništene moćne avione

Američka vojska izgradila dok za pomoć Gazi. ˝Nijedan vojnik nije stupio na kopno˝

VIDEO Ogromna oluja u Houstonu, četvero mrtvih, grad u mraku. ˝Ne izlazite˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi