TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Subota 18.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








18.05.2024 - 21h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
74
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 116

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Odluka Vlade Federacije BiH za 2005

Na temelju članka 19. stavak 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (“Službene novine Federacije BiH”, br. 1/94 i 8/95, 55/02 i 19/03), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na svojoj 110. sjednici održanoj 19. maja 2005. godine donijela je


O D L U K U

O UTVRĐIVANJU AKCIONOG PLANA FEDERACIJE
BOSNE I HERCEGOVINE ZA PRESTRUKTURIRANJE I
PRIVATIZACIJU ELEKTROENERGETSKOG
SEKTORA U BOSNI I HERCEGOVINI

I

Utvrđuje se Akcioni plan Federacije Bosne i Hercegovine za prestrukturiranje i privatizaciju elektroenergetskog sektora u Bosni i Hercegovini, Dio I – Prestrukturiranje (u daljem tekstu: Plan) .

II

Plan iz točke I ove odluke sastavni je dio ove odluke i bit će objavljen u “Službenim novinama Federacije BiH”.


III

Suštinske izmjene Akcionog plana Federacije Bosne i Hercegovine za prestrukturiranje i privatizaciju elektroenergetskog sektora u Bosni i Hercegovini, donosi Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na usuglašen prijedlog premijera i dopremijera i dostavlja ih Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, radi davanja suglasnosti.

IV

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u “Službenim novinama Federacije BiH”.

V broj 244/05
19. svibnja 2005. godine
Sarajevo

Premijer dr. Ahmet Hadžipašić, v.r.

AKCIONI PLAN FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE
ZA PRESTRUKTURIRANJE I PRIVATIZACIJU
ELEKTROENERGETSKOG SEKTORA U BOSNI I HERCEGOVINI

DIO I – Prestrukturiranje

Uvod

Prestrukturiranje i privatizacija elektroenergetskog sektora u Bosni i Hercegovini je jedan od zahtjeva iz izjava o elektroenergetskoj politici vlada entiteta, Trećeg projekta rekonstrukcije elektroenergetskog sektora (Struja III) Svjetske Banke i odgovarajućih direktiva Europske unije. Poseban zahtjev izjava i Projekta Struja III je bila izrada studije o elektroenergetskom sektoru, od strane stranog konsultanta. PA Consulting, sponzoriran od strane USAID-a, je pripremio studiju koja je završena u prosincu 2001. godine, a pod naslovom "Analiza i akcioni plan prestrukturiranja i privatizacije elektroenergetskog sektora u Bosni i Hercegovini" (Studija). Studija uključuje preporuke za prestrukturiranje elektroenergetskog sektora i vremenski raspored za implementaciju, kao i preporuke u pogledu privatizacije distributivnih i proizvodnih privrednih društava.

Prema vremenskom rasporedu Projekta Struja III, entiteti su trebali usvojiti Plan za prestrukturiranje i privatizaciju do 1. ožujka 2002. godine. Ovaj dokument predstavlja odgovor Federacije Bosne i Hercegovine (Federacija BiH) na ove zahtjeve.

U ožujku 2003 entitetske vlade su se složile da podijele planove za prestrukturiranje i privatizaciju, i time kreiraju prvo Dio I – Prestrukturiranje, a Dio II – Privatizacija odlože. Ovaj dokumenat predstavlja Dio I – Prestrukturiranje kao što je to odlučeno od strane Federacije BiH.

Ovaj Plan je, također, baziran na Zakonu o prijenosu, regulatoru i operateru sustava električne energije u BiH (Službeni glasnik BiH broj 7/02), Zakonu o utemeljenju kompanije za prijenos električne energije u Bosni i Hercegovini (Službeni glasnik BiH broj 35/04), Zakonu o utemeljenju neovisnog operatora sustava za prijenosni sustav u Bosni i Hercegovini (Službeni glasnik BiH broj 35/04) i Zakonu o električnoj energiji Federacije BiH (Službene novine FBiH broj 41/02). Dio I Plana uključuje tranzicijske korake za prestrukturiranje koji će biti potrebiti za postizanje ciljeva navedenih u dokumentima iz stavka 1. ovog Uvoda.

Plan usko prati preporuke koje su navedene u Studiji. Napravljene su izmjene u vremenskom rasporedu kako bi se uvažila zakašnjenja koja su se desila od završetka Studije, te neke druge minimalne izmjene na onim mjestima gdje je zaključeno da je to potrebito, ali, generalno, Plan prati preporuke Studije. Utemeljenje koraka koji su predstavljeni u ovom Planu dati su u Studiji.

Sažetak

Ovaj Plan je harmoniziran sa Akcionim planom Republike Srpske (RS). Oba plana zajedno čine Akcioni plan za cijelu državu kao odgovor na preporuke iz Studije.
Ovaj Plan ovisi o drugim aktivnostima koje se dešavaju u sektoru, a koje su bile dio preporuka Studije. Vremenski raspored aktivnosti u ovom Planu i planovima drugih aktivnosti su međuovisni. Principijelno, ovo uključuje:
• Uspostavljanje, jedinstvenog državnog Neovisnog operatera sustava (NOS) i Državne kompanije za prijenos električne energije.
• Funkcioniranje Entitetskih regulatornih komisija u zakonima predviđenom obimu, što uključuje, ali nije ograničeno na razvoj metodologija za dozvole (licence) i tarife gospodarskih društava koja će biti regulirana.
• Prestrukturiranje rudnika ugljena paralelno sa ovim Planom.
• Implementacija Akcionog plana RS harmonizirana sa ovim Planom.
U ovom Planu dat je raspored aktivnosti na državnoj razini poradi uvida u njihovu međusobnu vezu sa prestrukturiranjem elektroprivreda.
Ostale preporuke Studije koje će biti provedene ovim Planom uključuju:
• Prestrukturiranje dvije termoelektrane na ugljen Tuzla i Kakanj u dva supsidijarna gospodarska društva Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo (EP BiH). Prestrukturiranje ovih proizvodnih gospodarskih društava mora biti praćeno sa prestrukturiranjem rudnika ugljena da bi se kreirali efikasni i ekonomični rudnici koje će biti moguće povezati sa termoelektranama. Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije (FMERI) je pripremilo Akcioni plan za prestrukturiranje i modernizaciju rudnika ugljena (Službene novine FBiH broj 43/04) i koji će biti usuglašen sa ovim Planom.
• Prestrukturiranje hidroelektrana u 4 supsidijarna gospodarska društva i to: HE Rama, HE Mostar i HE Peć-Mlini kao supsidijarno društvo Javnog preduzeća Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosna d.d. Mostar (EP HZ HB), HE Čapljina kao supsidijarno društvo EP HZ HB, HE Jajce 1 i HE Jajce 2 kao supsidijarno društvo EP HZ HB, HE Jablanica, HE Grabovica i HE Salakovac kao supsidijarno društvo EP BiH.
• Prestrukturiranje distributivnih područja u Federaciji BiH kao supsidijarna društva za distribuciju i opskrbu električnom energijom u okviru EP BiH i EP HZ HB.
• Kreiranje veleprodajnog tržišta za električnu energiju koristeći ugovore između proizvođača, prodavača i kvalificiranih kupaca, i pored tog ugovornog tržišta, balansno tržište koje će biti kreirano od strane NOS-a.
• Kreiranje Operatora tržišta da upravlja balansnim tržištem.
• Komercijalizacija novo-kreiranih subsidijarnih gospodarskih društava za proizvodnju, distribuciju i opskrbu električnom energijom.
• Izrada Dijela II - Plana za privatizaciju gospodarskih društava za proizvodnju, distribuciju i opskrbu električnom energijom.

Tranzicija –Faza 1 – Računovodstveno razdvajanje

Faza 1 je prvi korak ka novom uređenju sektora kao što je prethodno istaknuto i detaljnije opisano u Studiji. Tijekom ovog dijela, EP BiH i EP HZ HB će računovodstveno razdvojiti sredstva i obveze različitih djelatnosti – proizvodnje, distribucije, opskrbe i sporednih djelatnosti. Ovo odvajanje mora biti po poslovnim jedinicama. Razdvajanje sredstava i obveza koje su u funkciji djelatnosti prijenosa električne energije i upravljanja sustavom će se izvršiti sukladno navedenim zakonima o osnivanju Elektroprenosa Bosne i Hercegovine i NOS-a. Paralelno sa aktivnostima na računovodstvenom razdvajanju, elektroprivrede će raditi na racionalizaciji poslovanja što uključuje i utvrđivanje eventualnog viška uposlenika i u tom smislu predložiti odgovarajuće planove za smanjenje, uključivo i zbrinjavanje, viška uposlenika.
Elektroprivrede će početi racionalizaciju svojih računovodstvenih sustava, naplatnih sustava i komunikacijskih sustava s ciljem dostizanja jednog nacionalnog standarda. Rasporedit će u računovodstveno odvojene djelatnosti osoblje sa znanjem za obavljanje poslova u funkciji tih djelatnosti. U ovom periodu, elektroprivrede mogu pripremiti planove za kreiranje novih poslovnih procesa u cilju zbrinjavanja viška uposlenika.
Tijekom Faze 1, regulatorne komisije izdati će privremene dozvole za EP BiH i EP HZ HB i počet će sa implementacijom tarifne metodologije za regulirane djelatnosti.
U tijeku Faze 1, formirat će se prijenosna kompanija, u koju će imovina i uposlenici biti raspoređeni iz elektroprivreda. Također, Zajednički elektroenergetski koordinacioni centar (ZEKC) će biti transformiran u NOS, a imovina i uposlenici će biti raspoređeni u NOS iz elektroprivreda. Za obje od ovih kompanija morat će se osigurati financiranje dok se ne uspostave tarife.
NOS će izraditi nacrt početnih ugovora za pomoćne usluge koji specificiraju količine i uvjete pod kojima će svaki proizvođač EP BiH i EP HZ HB pružati pomoćne usluge. NOS će također razviti početno balansno tržište za otklanjanje odstupanja od ugovora, i zaključiti sporazume sa EP BiH i EP HZ HB kako bi to podržali. U tijeku ovog perioda na snagu će stupiti Tržišna pravila, a Operator tržišta biti će formiran u okviru NOS-a.
Faza 1 će početi nakon usvajanja ovog Plana i trajat će do početka Faze 2 ovog Plana – Korporatizacija, koja će uslijediti najkasnije 12 mjeseci od stupanja na snagu Međudržavnog sporazuma o elektroenergetskoj zajednici Jugoistočne Europe, odnosno ne kasnije od kraja 2007. godine.

Tranzicija – Faza 2 – Korporatizacija

Krajem 2007. godine elektroprivrede će osnovati supsidijarna društva za proizvodnju i supsidijarna društva za distribuciju i opskrbu električnom energijom, vodeći računa o postojećoj vlasničkoj strukturi elektroprivreda, na način da budu zaštičeni interesi vlasnika.
EP BiH će osnovati slijedeća supsidijarna društva za proizvodnju električne energije i biti 100% vlasnik tih društava:

- TE Kakanj
- TE Tuzla
- HE na Neretvi, koja obuhvaća HE Jablanica, HE Grabovica i HE Salakovac
EP HZ HB će osnovati slijedeća supsidijarna društva za proizvodnju električne energije i biti 100% vlasnik tih društava:

- HE na Neretvi, koja obuhvaća HE Rama, HE Mostar i HE Peć-Mlini
- HE Čapljina
- HE na Vrbasu, koja obuhvaća HE Jajce 1. i HE Jajce 2.
EP BiH će osnovati slijedeća supsidijarna društva za distribuciju i opskrbu električne energije i biti 100% vlasnik tih društava:

- Elektrodistribucija Sjever 1, koja obuhvata sadašnju Elektrodistribuciju Bihać
- Elektrodistribucija Jug 1, koja obuhvata sadašnju Elektrodistribuciju Sarajevo.
EP HZ HB će osnovati slijedeća supsidijarna društva za distribuciju električne energije i biti 100% vlasnik tih društava:

- Elektrodistribucija Sjever 2, koja obuhvata sadašnje Distributivno područje Posavina
EP BiH i EP HZ HB će osnovati supsidijarna društva za distribuciju električne energije u zajedničkom vlasništvu u omjeru proporcionalno unesenom kapitalu i to:

- Elektrodistribucija Jug 2, koju obuhvata sadašnju Elektrodistribuciju Mostar (sada organizovanu u EP BH) i Distributivno područje Hercegovačko neretvanske Županije, Distributivno područje Zapadno hercegovačke Županije i Distributivno područje Herceg bosanske Županije (sada organizovanih u EP HZ HB)
- Elektrodistribucija Centar, koju obuhvata sadašnju Elektrodistruciju Tuzla i Elektrodistribuciju Zenica (sada organizovanih u EP BiH) i Distributivno područje Središnja Bosna (sada organizovano u EP HZ HB).

Navedena gospodarska društva će početi sa radom kao supsidijarna društva, koja će, zajedno sa svojim osnivačima izraditi pravna dokumenta, utvrđivati financijske mogućnosti i odrediti upravljačke strukture. Za svako supsidijarno društvo osnivači će kreirati statute. U novim gospodarskim društvima bit će uvedeni novi standardi za računovodstvene i financijske sustave. Sva supsidijarna gospodarska društva imati će kompatibilne IT sustave za računovodstvo, naplatu i komunikacije.

Tijekom ove Faze broj uposlenika u sjedištu EP BiH i EP HZ HB biti će utvrđen sukladno funkcijama koje će ta sjedišta obavljati za subsidijarna društva.

Sjedišta EP BiH i EP HZ HB će prestati da imaju operativne odgovornosti za djelatnosti proizvodnje, distribucije i opskrbe, ali će nastaviti obavljati korporativne funkcije za supsidijarna društva, kako bi se omogućila efikasnija funkcija i biće vlasnici supsidijarnih društva i po tom osnovu im pripadaće im osnivačka prava, a što će sve biti definirano osnivačkim aktima supsidijarnih gospodarskih društava.

Nadzorni odbori EP BiH i EP HZ HB će imati po pet članova, od kojih će četiri biti imenovani suglasno Zakonu o ministarskim imenovanjima u FBiH, a jedan na prijedlog manjinskih dioničara. Nadzorni odbor supsidijarnih društava će, također, imati po pet članova koji će biti imenovani od strane osnivača.

Osnovana gospodarska društva raditi će kao pravno odvojena gospodarska društva pod EP BiH odnosno EP HZ HB kao njihova subsidijarna gospodarska društva dok se ne privatiziraju. Odnos između osnivača i njihovih supsidijarnih gospodarskih društava biti će reguliran osnivačkim aktom. Ovi osnivački akti u okviru Zakona o gospodarskim društvima FBiH će funkcionirati na sličan način, kao ugovor između sjedišta Elektroprivrede RS i kćerki kompanija kako bi se kreirala holding kompanija u RS kao što je to navedeno u Zakonu o poduzećima RS.

Između proizvođača i opskrbljivača bit će uspostavljeni privremeni (interni) ugovori tako da budu zadovoljene tekuće potrebe. Oni će koristiti tarifnu metodologiju utvrđenu od strane regulatornih komisija. Tijekom ove Faze nova supsidijarna gospodarska društva počinju raditi kao komercijalna gospodarska društva, uz obvezu da kontinuirano djeluju na racionalizaciji poslovanja i dostignu međunarodne standarde poslovanja (smanjenje tehničkih i komercijalnih gubitaka, smanjenje vlastite potrošnje, povećanje naplate i racionalizacija broja uposlenih).

Tijekom Faze 2, nove dozvole (licence) biti će izdate novim gospodarskim društvima i bit će odobrene tarife u skladu sa aktima regulatornih komisija.

NOS će izraditi nacrt ugovora za pomoćne usluge sa proizvodnim gospodarskim društvima koji specificiraju količine i uvjete pod kojima će svaki proizvođač pružati pomoćne usluge.

Faza 2 početi će nakon završteka Faze 1 i završit će sa usvajanjem i implemantacijom Dijela - II Privatizacija.
Tijekom ove Faze supsidijarna gospodarska društva raditi će kao komercijalna društva sa ciljem ostvarenja pozitivnog poslovanja. Oni će sačiniti svoje planove smanjenja troškova za buduće godine, uključujući reduciranje gubitaka i porast naplate gdje je to neophodno. Navedena komercijalizacija supsidijarnih gospodarskih društava će se nastaviti sve do privatizacije što će biti predmet razmatranja u Dijelu II – Privatizacija.

Pregled i opis planiranih aktivnosti

Vladine aktivnosti

1. Analiza i modeliteti rješavanja socijalne komponente prestrukturiranja – Vlada FBiH, u suradnji sa relevantnim subjektima, pripremiti će analizu i modalitete rješavanja socijalne komponente prestrukturiranja elektroenergetskog i sektora rudnika ugljena.

Rok: Kraj Faze 1

Odgovornost: Vlada FBiH.

2. Analiza, izmjena i dopuna zakonske regulative – Vlada FBiH će analizirati postojeću zakonsku regulativu i pripremiti prijedloge za njenu izmjena i dopunu, posebno u dijelu koji regulira složene gospodarske sustave – povezana društva (osnivanje, rad i poslovanje i međusobni odnosi povezanih društava). Ova aktivnost je preduvjet za početak Faze 2 – Korporatizacija.
Rok: Kraj Faze 1

Odgovornost: Vlada FBiH

3. Uspostaviti NOS za BiH – Uspostaviti NOS kao Državno poduzeće u skladu sa Zakonom o osnivanju neovisnog operatora sustava za prijenosni sustava u BiH.

Rok: U skladu sa Zakonom o osnivanju neovisnog operatora sustava za prijenosni sustav u BiH.
Odgovornost: ZEKC, EP BiH, EP HZ HB, EP RS, Entitetske vlade i Vijeće ministara BiH.

4. Uspostaviti Prijenosnu kompaniju BiH – Uspostaviti Prijenosnu kompaniju kao državno poduzeće u skladu sa Zakonom o osnivanju kompanije za prijenos električne energije u BiH.

Rok: U skladu sa Zakonom o osnivanju kompanije za prijenos električne energije u BiH.
Odgovornost: EP BiH, EP HZ HB, EP RS, Entitetske vlade i Vijeće ministara BiH.

5. Harmoniziranje i ažuriranje Akcionog plana za rudnike ugljena – Akcioni plan za prestrukturiranje i modernizaciju rudnika ugljena biti će harmoniziran i ažuriran sukladno ovom Planu.

Rok: Kraj Faze 1

Odgovornost: FMERI, Vlada FBiH, EP BiH i rudnici ugljena.

6. Napraviti Dio II Akcionog plana - Privatizacija – Vlada FBiH u dogovoru sa Vladom RS i Distriktom Brčko izraditi će Dio II Akcionog plana koji se odnosi na privatizaciju gospodarskih društava za distribuciju i proizvodnju.

Odgovornost: Entitetski parlamenti i vlade i Distrikt Brčko.

Faza 1- Računovodstveno razdvajanje

1. Elektroprivrede će pripremiti detaljne planove za sve faze prestrukturiranja – EP BiH i EP HZ HB će pripremiti detaljne planove za implementaciju svih zadataka ovog Plana i dostaviti FMERI – u.
Rok: 30 dana nakon stupanja na snagu ovog Akcionog plana.

Odgovornost: EP BiH i EP HZ HB

2. Usuglašavanje planova iz točke 1. – FMERI će po dobijanju planova elektroprivreda iz točke 1. iste pregledati i po potrebi, u suradnji sa elektroprivredama iste harmonizirati.
Rok: 30 dana od dana dostavljanja FMERI-u.
Odgovornost: FMERI, EP BiH i EP HZ HB.

3. Elektroprivrede odvajaju sredstva i obveze za različite djelatnosti – Elektroprivrede će odvojiti sredstva i obveze za svaku poslovnu jedinicu uz istovremeno razdvajanje sporednih od osnovnih djelatnosti, tako da svaka od ovih poslovnih jedinica, uključujući funkcije u sjedištu elektroprivreda, bude tretirana kao odvojena računovodstvena jedinica. Paralelno sa ovom aktivnošču izvršit će se odgovarajući raspored uposlenika na računovodstveno razdvojene jedinice.
Rok: Od stupanja na snagu ovog Akcionog plana i kontinuirano do kraja Faze 1.
Odgovornost: EP BiH i EP HZ HB.

4. Elektroprivrede će izraditi planove za racionalizaciju poslovanja računovodstveno odvojenih jedinica - Posebno mjesto u racionalizaciji poslovanja zauzimat će analiza kadrovske strukture i sukladno rezultatima analize, donijeti odluke o preduzimanju potrebitih odgovarajućih mjera, uključujući i izradu planova za zbrinjavanje, eventualnog viška uposlenih.
Rok: Tijekom Faze 1.
Odgovornost: EP BiH i EP HZ HB

5. Harmoniziranje sustava za računovodstvo i fakturiranje u BiH – Elektroprivrede će sa EP RS i ED Brčko uspostaviti kompatibilne sustave za računovodstvo, obračun i fakturiranje električne energije u BiH, a sukladno Zakonu o računovodstvu i reviziji u BiH.
Rok: Tijekom Faze 1.

Odgovornost: EP BiH, EP HZ HB, EP RS, ED Brčko, Entitetske vlade i Vlada Distrikta Brčko
6. Iskazivanje rezultata poslovanja poslovnih jedinica – Elektroprivrede će za svaku od poslovnih jedinica iskazivati internu bilancu stanja i bilancu uspjeha.
Rok: Tijekom Faze 1.
Odgovornost: EP BiH i EP HZ HB

7. Dozvole (licence) za obavljanje elektroprivrednih djelatnosti – FERK će izdati elektroprivredama licence za obavljanje elektroprivrednih djelatnosti: proizvodnje, distribucije i opskrbe električnom energijom
Rok: Sukladno aktima FERK-a.
Odgovornost: FERK, EP BiH i EP HZ HB.

8. Izrada tarifnih metodologija - Regulatorne komisije, svaka u svojoj nadležnosti, sa elektroprivredama i Elektroprijenosom BiH i NOS-om izradit će odgovarajuće tarifne metodologije.
Rok: U skladu sa aktima DERK-a i FERK-a.
Odgovornost: DERK i entitetske regulatorne komisije.

9. Izrada Plana reorganizacije elektroprivreda EP BiH i EP HZ HB - Elektroprivrede će sukladno Zakonu o gospodarskim društvima i drugim važećim propisima koji reguliraju tu oblast, pripremiti i implementirati planove reorganizacije sa svim aktivnostima (tehničkim, pravnim, ekonomskim i računovodstvenim) i detaljima koji će omogućiti korporatizaciju – osnivanje supsidijarnih gospodarskih društava za proizvodnju i distribuciju električne energije sukladno ovom Planu. Ova aktivnost je uvjetovana predhodnom realizacijom Vladine aktivnosti na osiguranju odgovarajuće zakonske regulative ( točka br. 2. Vladinih aktivnosti).
Rok: Tijekom Faze 1.
Odgovornost: EP BiH, EP HZ HB i FMERI.

Faza 2 – Korporatizacija

1. Početak rada supsidijarnih gospodarskih društava za proizvodnju, distribuciju i opskrbu električnom energijom - Elektroprivrede će osnovati, izraditi njihove statute i registrirati supsidijarna gospodarska društva, sukladno ovom Akcionom planu i ta društva će početi sa radom kao pravna lica u sklopu elektroprivreda koje su ih osnovale.
Rok: Početak Faze 2.
Odgovornost: EP BiH i EP HZ HB

2. Supsidijarna društva će, uz pomoć svojih osnivača izraditi i usvojiti ostale opće akte –Elektroprivrede će pomoći supsidijarnim društvima u izradi općih akata neophodnih za njihov rad i poslovanje.
Rok: Početak Faze 2.
Odgovornost: EP BiH, EP HZ HB i njihova supsidijarna gospodarska društva.

3. Privremeni ugovori biti će kreirani – Privremeni ugovori između proizvodnih i distributivnih supsidijarnih gospodarskih društava biti će kreirani.
Rok: Početak Faze 2.
Odgovornost: EP BiH, EP HZ HB i njihova supsidijarna gospodarska društva i FERK.

4. Regulatorna komisija izdati će dozvole (licence) - Regulatorna komisija sukladno zakonu izdati će nove dozvole (licence).
Rok: Početak Faze 2.
Odgovornost: Regulatorne komisije

5. Elektroprivrede i njihova subsidijarna gospodarska društa izraditi će trogodišnje planove poslovanja – Na temelju planova poslovanja EP BiH i EP HZ HB njihova subsidijarna gospodarska društva izraditi će svoje trogodišnje planove poslovanja.
Rok: Početak Faze 2.
Odgovornost: EP BiH, EP HZ HB i njihova subsidijarna gospodarska društva

6. Subsidijarna gospodarska društva izraditi će planove za reduciranje tehničkih i komercijalnih gubitaka i vlastite potrošnje sukladno međunarodnim standardima – Za subsidijarna gospodarska društva, bit će izrađeni planovi za reduciranje tehničkih i komercijalnih gubitaka i vlastite potrošnje u periodu od tri godine kao bi se dostigli nivoi koji su prihvaćeni u međunarodnoj praksi.
Rok: Tijekom Faze 2.
Odgovornost: EP BiH, EP HZ HB i njihova subsidijarna gospodarska društva

7. Subsidijarna gospodarska društva izraditi će planove za povećanje naplate sukladno međunarodnim standardima – Za subsidijarna gospodarska društva biti će razvijeni planovi za povećanje naplate u periodu od tri godine kako bi dostigli i održali nivoi naplate prihvaćeni u međunarodnoj u praksi.
Rok: Tijekom Faze 2.
Odgovornost: Elektroprivrede i njihova subsidijarna gospodarska društva.



Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Rusija zbog propalog projekta blokirala milijune u stranim bankama
U Gazi pronađeno tijelo još jednog taoca, hamasovci ga ubili dok je vozio bicikl
Klizi li svijet u nuklearnu kataklizmu?
Policija u Austriji uhitila djevojčicu iz Crne Gore. Planirala teroristički napad?
Masovni prosvjedi u Gruziji, predsjednica stavila veto na "ruski zakon"
Atentatoru na slovačkog premijera određen pritvor. Tvrdi da ga nije htio ubiti
Kako je oluja od tri tisuće ukrajinskih bombi uništila najopasnije avione u ratu
Hamasovci su je ubili, vukli golu i snimali. Tijelo Njemice nađeno u tunelu u Gazi
Kanadska policija nakon 50 godina otkrila serijskog ubojicu
Izraelci prodiru u Rafah, napadnut najveći izbjeglički kamp. "Gađaju bez prestanka"
VIDEO Poplave u Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj... "Voda je do prsa, ovo ne pamtimo"
Zelenski: Rusi spremaju veliku ofenzivu, znam Putinov cilj. Ovo je tek prvi val
23 migranta krenula iz Tunisa prema Italiji, nestali su
Novi proboj Rusa, grad pretvoren u pepeo, zatočili civile. "Koriste ih kao živi štit"
Poplave na istoku Belgije
Peru zakonom naredio da se transrodne osobe označava kao bolesne, ljudi na ulicama
Poljska ulaže više od 2 milijarde eura u jačanje svoje istočne granice
Stanje slovačkog premijera Fica stabilno, no i dalje ozbiljno
Veliko istraživanje otkrilo što više utječe na životni vijek - geni ili životni stil
Borbe u Rafahu jačaju, putem američkog pristaništa dostavljeno 310 paleta pomoći






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Rusija zbog propalog projekta blokirala milijune u stranim bankama
U Gazi pronađeno tijelo još jednog taoca, hamasovci ga ubili dok je vozio bicikl
Klizi li svijet u nuklearnu kataklizmu?
Policija u Austriji uhitila djevojčicu iz Crne Gore. Planirala teroristički napad?
Masovni prosvjedi u Gruziji, predsjednica stavila veto na "ruski zakon"
Atentatoru na slovačkog premijera određen pritvor. Tvrdi da ga nije htio ubiti
Kako je oluja od tri tisuće ukrajinskih bombi uništila najopasnije avione u ratu
Hamasovci su je ubili, vukli golu i snimali. Tijelo Njemice nađeno u tunelu u Gazi
Kanadska policija nakon 50 godina otkrila serijskog ubojicu
Izraelci prodiru u Rafah, napadnut najveći izbjeglički kamp. "Gađaju bez prestanka"
VIDEO Poplave u Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj... "Voda je do prsa, ovo ne pamtimo"
Zelenski: Rusi spremaju veliku ofenzivu, znam Putinov cilj. Ovo je tek prvi val
23 migranta krenula iz Tunisa prema Italiji, nestali su
Novi proboj Rusa, grad pretvoren u pepeo, zatočili civile. "Koriste ih kao živi štit"
Poplave na istoku Belgije
Peru zakonom naredio da se transrodne osobe označava kao bolesne, ljudi na ulicama
Poljska ulaže više od 2 milijarde eura u jačanje svoje istočne granice
Stanje slovačkog premijera Fica stabilno, no i dalje ozbiljno
Veliko istraživanje otkrilo što više utječe na životni vijek - geni ili životni stil
Borbe u Rafahu jačaju, putem američkog pristaništa dostavljeno 310 paleta pomoći


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Treći svjetski rat značio bi kraj naše civilizacije

VIDEO Poplave u Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj... ˝Voda je do prsa, ovo ne pamtimo˝

Borbe u Rafahu jačaju, žestoko i na sjeveru. ˝Možda i najjače borbe u 7 mjeseci˝

Ovaj film zovu čudom. Snimao se 40 godina, a redatelj je potrošio 120 milijuna dolara

Troje španjolskih turista ubijeno u Afganistanu

Klimatski aktivisti upali na pistu zračne luke u Münchenu, izazvali kolaps letova

VIDEO Sjever Italije pod vodom nakon obilne kiše

VIDEO Masovni napadi na Krim. Satelitske snimke otkrivaju uništene moćne avione

Američka vojska izgradila dok za pomoć Gazi. ˝Nijedan vojnik nije stupio na kopno˝

VIDEO Ogromna oluja u Houstonu, četvero mrtvih, grad u mraku. ˝Ne izlazite˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi