TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Nedjelja 19.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








19.05.2024 - 00h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
64
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 37

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Odluka Vlade Federacije BiH za 2004

  Na osnovu člana 35. stavak 3. Zakona o zdravstvenom osiguranju ("Službene novine Federacije BiH", br. 30/97 i 7/02), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, donosi

 

 

O D L U K U

O UTVRĐIVANJU PRIORITETNIH VERTIKALNIH

PROGRAMA ZDRAVSTVENE ZAŠTITE OD INTERESA ZA FEDERACIJU

BOSNE I HERCEGOVINE I PRIORITETNIH NAJSLOŽENIJIH OBLIKA

ZDRAVSTVENE ZAŠTITE IZ ODREĐENIH SPECIJALISTIČKIH

DJELATNOSTI KOJE ĆE SE PRUŽATI OSIGURANIM LICIMA

NA TERITORIJI FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE

 

 

I

 

  Ovom odlukom se privremeno utvrđuju prioritetni vertikalni programi zdravstvene zaštite od interesa za Federaciju Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: prioritetni federalni programi zdravstvene zaštite) i prioritetni najsloženiji oblici zdravstvene zaštite iz određenih specijalističkih djelatnosti (u daljem tekstu: prioritetni najsloženiji oblici zdravstvene zaštite) koji se finansiraju sredstvima fonda solidarnosti Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: federalni fond solidarnosti).

 

  Finansiranje prioritetnih federalnih programa zdravstvene zaštite i prioritetnih najsloženijih oblika zdravstvene zaštite sredstvima federalnog fonda solidarnosti, na način i pod uslovima utvrđenim Zakonom o zdravstvenom osiguranju (u daljem tekstu: Zakon) i ovom odlukom, obavljaće se do donošenja odluke Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine o obimu prava obaveznog zdravstvenog osiguranja iz člana 32. Zakona, kao i drugih prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja (u daljem tekstu: osnovni paket zdravstvenih prava).

 

 

PRIORITETNI FEDERALNI PROGRAMI ZDRAVSTVENE ZAŠTITE

 

II

 

  Prioritetni federalni programi zdravstvene zaštite koji se finansiraju sredstvima federalnog fonda solidarnosti su:

  

•  Hronična hemodijaliza ili peritonalna dijaliza, uključujuči i prevoz na hemodijalizu,

•  Radioterapija kod malignih oboljenja,

•  Citoterapija kod malignih oboljenja,

•  Liječenje oboljenja odnosno stanja dječije onkologije,

•  Ugradnja kohelarnog implantata kod djece,

•  Preventivni programi i programi unapređenja zdravlja djece,

•  Učestvovanje u sufinansiranju nabavke lijekova za liječenje hemofilije i hepatitisa C,

•  Humana reprodukcija stradalnika Domovinskog rata,

•  Poboljšanje kvaliteta i sigurnosti zdravstvenih usluga, kao i akreditacije u zdravstvu.

 

 

III

 

  Kod pružanja zdravstvenih usluga iz prioritetnih federalnih programa zdravstvene zaštite utvrđenih tačkom II ove odluke, iz sredstava federalnog fonda solidarnosti finansira se slijedeće:

 

a)  Hronična hemodijaliza ili peritonalna dijaliza i prevoz na hemodijalizu i peritonalnu dijalizu

 

Osiguranim licima u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija), sa terminalnim stadijem bubrežne insuficijencije, obezbjeđuje se terapija hemodijalize ili peritonalne dijalize, i to:

 

•  troškovi potrošnog materijala hemodijalize ili peritonalne dijalize,

•  privoz na hemodijalizu.

 

Izuzetno, od odredbe stava 2. ove tačke, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federalni zavod osiguranja i reosiguranja) može učestvovati u pokriću troškova zdravstvenih usluga, toplog obroka i indiciranih lijekova tokom tretmana hemodijalizom ili peritonalnom dijalizom u zdravstvenoj ustanovi, a u skladu sa raspoloživim sredstvima federalnog fonda solidarnosti za kalendarsku godinu.

 

Učestvovanje u pokriću troškova indiciranih lijekova tokom tretmana hemodijalizom ili peritonalnom dijalizom u zdravstvenoj ustanovi može se ostvariti tek po preciziranju jasnog doktrinarnog pristupa u propisivanju i izdavanju odgovarajućih lijekova neophodnih u postupku hemodijalize ili peritonalne dijalize.

 

Doktrinarni pristup iz stava 4. ove tačke utvrđuje Federalno ministarstvo zdravstva, uz prethodno pribavljeno mišljenje Komisije za upotrebu lijekova u hemodijalizi ili peritonalnoj dijalizi.

 

b) Radioterapija kod malignih oboljenja

 

  Osiguranim licima u Federaciji, oboljelim od malignih oboljenja, saglasno utvrđenim medicinskim indikacijama, obezbjeđuje se radioterapija, i to zdravstvena usluga tokom liječenja - radioterapije u zdravstvenoj ustanovi.

 

c) Citoterapija kod malignih oboljenja

 

  Osiguranim licima u Federaciji, oboljelim od malignih oboljenja, saglasno utvrđenim medicinskim indikacija, obezbjeđuje se citoterapija, i to:

 

•  finansiranje nabavke citostatika utvrđenih Listom citostatika u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti koji se finansiraju iz fonda solidarnosti Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 5/03),

•  učestvovanje u sufinansiranju nabavke citostatika: imatinib mesilat ("Glivec"), rituximab i trastuzumab, saglasno preciziranom jasnom doktrinarnom pristupu i propisivanju i izdavanju navedenih lijekova, broju indiciranih slučajeva, kao i raspoloživim sredstvima federalnog fonda solidarnosti.

 

Doktrinarni pristup iz stava 1, alineja dva ove tačke, utvrđuje Federalno ministarstvo zdravstva, uz prethodno pribavljeno mišljenje Komisije za citostatike.

 

d) Liječenje oboljenja odnosno stanja dječije onkologije

 

  Osiguranim licima - djeci, oboljeloj od malignih oboljenja, i to:

 

•  aplastične anemije,

•  relaps akutne limfoblastne leukemije,

•  visokog rizika za akutnu limfoblastnu leukemiju

•  akutne mijeloične leukemije,

•  mijelodisplaznog sindroma,

•  hroničke meijeloične leukemije u hroničnoj fazi,

•  malignog limfoma (Hodgkin i Non Hodgkin limphoma) poslije prvog relapsa, obezbjeđuje se finansiranje upotrebe lijekova, saglasno obimu i strukturi zdravstvene usluge, kao i medicinskoj doktrini, utrošenih tokom liječenja u zdravstvenoj ustanovi.

 

Izuzetno, u slučajevima kada se liječenje bolesti i stanja iz oblasti dječije onkologije ne može uspješno provesti u zdravstvenim ustanovama Federacije, dozvoljeno je upućivanje osiguranih lica iz stava 1. ove tačke, u nadležne zdravstvene ustanove u inostranstvu sa kojim Federalni zavod osiguranja i reosiguranja ima zaključen ugovor o pružanju zdravstvenih usluga iz oblasti dječije onkologije, a na način i pod uslovima utvrđenim Odlukom o osnovama, kriterijima mjerilima za zaključivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama koje obezbjeđuju usluge zdravstvene zaštite, a finansiraju se iz sredstava federalnog fonda solidarnosti ("Službene novine Federacije BiH", br. 30/02 i 55/03).

 

U slučajevima iz stava 3. ove tačke, Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja snosi troškove:

 

•  zdravstvenih usluga pruženih tokom liječenja u nadležnim zdravstvenim ustanovama u inostranstvu,

•  upotrebe lijekova i potrošnog materijala saglasno obimu i strukturi zdravstvene usluge, kao i medicinskoj doktrini, utrošenih tokom liječenja u nadležnoj zdravstvenoj ustanovi u inostranstvu.

 

 

e) Ugradnja kohelarnog implantata kod djece

 

  Osiguranim licima - djeci, u Federaciji se, u skladu sa utvrđenim medicinskim indikacijama i jasno preciziranom doktrinarnom pristupu, obezbjeđuje sufinansiranje ugradnje kohelarnog impalntata u visini od 50% od utvrđene ukupne cijene ugradnje kohelarnog implantata.

   

  Doktrinarni pristup iz stava 1. ove tačke utvrđuje Federalno ministarstvo zdravstva, uz prethodno pribavljeno mišljenje Komisije za ugradnju kohelarnog implantata kod djece, a u čijem radu obavezno participira surdoaudiolog.

 

  Učestvovanje u sufinansiranju nabavke kohelarnog implantata, kod svakog pojedinačnog slučaja, odobrava se tek po prethodno pribavljenom mišljenju Komisije za ugradnju kohelarnog implantata kod djece.

 

f) Preventivni programi i programi unapređenja zdravlja djece

 

  Sredstvima federalnog fonda solidarnosti finansiraju se slijedeći preventivni programi za odrasle, i to:

 

•  Program prevencije faktora rizika u timovima porodične medicine ili ljekara opće prakse, za registrovane pacijente, kojim bi se prevenirali najčešći rizikofaktori sa posebnim akcentom na rizikofaktore kod uzročnika kardiovaskularnih bolesti,

•  Program dobrovoljnog, anominmnog i besplatnog savjetovanja i testiranja na HIV/AIDS (VCT), kao i nabavka lijekova sa Liste retroviralnih lijekova koji se finansiraju sredstvima federalnog fonda solidarnosti,

•  Ostali preventivni programi u cilju prevencije HIV/AIDS i hepatitisa C.

 

Sredstvima federalnog fonda solidarnosti finansiraju se slijedeći programi unapređenja zdravlja djece:

 

•  Program unapređenja oralnog zdravlja djece, polaznika prvog razreda osnovne škole,

•  Program novorođenačkog skrininga na kongenitalni hipotireoidizam i fenilketonuriju,

•  Unapređenje Programa imunizacija stanovništva protiv zaraznih bolesti u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji uključuje i nabavku vakcina za provođenje ovoga programa,

•  Nabavka traka za kontrolu dijabetesa.

 

g) Učestvovanje u sufinansiranju nabavke lijekova za liječenje hemofilije, hepatitisa C i multiple skleroze

 

   Hemofilija

  

  Osiguranim licima u Federaciji, oboljelim od hemofilije, obezbjeđuje se nabavka lijekova - faktora koagulacije (faktori VII, VIII i IX), uz prethodno jasno preciziran doktrinarni pristup, kao i način propisivanja ovih lijekova saglasno broju indiciranih slučajeva, kao i raspoloživim sredstvima federalnog fonda solidarnosti.

 

Doktrinarni pristup iz stava 1. ove tačke utvrđuje Federalno ministarstvo zdravstva, uz prethodno pribavljeno mišljenje Komisije za liječenje hemofilije.

 

Hepatitis C

 

Osiguranim licima u Federaciji, oboljelim od hepatitisa C, obezbjeđuje se sufinansiranje u nabavci lijekova iz grupe imunostimulativa, te sufinansiranje u dijagnostici hepatitisa C, saglasno preciziranom jasnom doktrinarnom pristupu i propisivanju i izdavanju navedenih lijekova, broju indiciranih slučajeva, kao i raspoloživim sredstvima iz federalnog fonda solidarnosti.

 

Doktrinarni pristup iz stava 1. ove tačke utvrđuje Federalno ministarstvo zdravstva, uz prethodno pribavljeno mišljenje Komisije za liječenje hepatitisa C.

 

Učestvovanje u sufinansiranju nabavke lijekova iz grupe imunostimulativa, te sufinansiranje u dijagnostici hepatitisa C, kod svakog pojedinačnog slučaja, odobrava se tek po prethodno pribavljenom mišljenju Komisije za liječenje hepatitisa C.

 

   Multipla skleroza

 

  Osiguranim licima u Federaciji, oboljelim od multiple skreloze, obezbjeđuje se sufinansiranje u nabavci lijekova za liječenje multiple skleroze, saglasno preciziranom jasnom doktrinarnom pristupu i propisivanju i izdavanju navedenih lijekova, broju indiciranih slučajeva, kao i raspoloživim sredstvima iz federalnog fonda solidarnosti.

 

Doktrinarni pristup iz stava 1. ove tačke utvrđuje Federalno ministarstvo zdravstva, uz prethodno pribavljeno mišljenje Komisije za liječenje multiple skleroze.

 

Učestvovanje u sufinansiranju nabavke lijekova za liječenje multiple skleroze, kod svakog pojedinačnog slučaja, odobrava se tek po prethodno pribavljenom mišljenju Komisije za liječenje multiple skleroze.

 

h) Humana reprodukcija stradalnika Domovinskog rata

 

   Sredstvima federalnog fonda solidarnosti finansira se program humane reprodukcije stradalnika Domovinskog rata u zavisnosti od broja registrovanih slučajeva, kao i raspoloživim sredstvima federalnog fonda solidarnosti, i to:

 

•  zdravstvenih usluga pruženih tokom liječenja u zdravstvenim ustanovama,

•  upotrebe lijekova i potrošnog materijala saglasno obimu i strukturi zdravstvene usluge, kao i medicinskoj doktrini, utrošenih tokom liječenja u zdravstvenoj ustanovi.

 

i) Poboljšanje kvaliteta i sigurnosti zdravstvenih usluga,

kao i akreditacije u zdravstvu

 

   Sredstvima federalnog fonda solidarnosti finansira se izrada i implementiranje Programa kontrole kvaliteta i sigurnosti zdravstvenih usluga koje se finansiraju sredstvima federalnog fonda solidarnosti.

 

   

 

PRIORITETNI NAJSLOŽENIJI OBLICI ZDRAVSTVENE ZAŠTITE

 

IV

 

  Prioritetni najsloženiji oblici zdravstvene zaštite koji se finansiraju sredstvima federalnog fonda solidarnosti, su:

 

•  Kardiologija i kardiohirurgija

 

1.1.Invazivna i interventna kardiologija

1.1.1.   Koronografija

1.1.2.   Koronografija sa PTCA ,

1.1.3.   Ugradnja stenta

1.1.4. Elektrofiziologija (elektrokonverzija, elektroablacija i hisogram)

 

2.   Operativni kardiohirurški zahvati odraslih

 

2.1.   Bypass- reoperacija Bypassa

2.2.   Zamjena 1 valvule - reoperacija jedne valvule

2.3.   Zamjena 1 valvule - reoperacija dvije valvule

2.4.   Bental operacija

2.5.   Popravak 1 valvule

2.6.   Popravak 2 valvule

2.7.   Zamjena 1 valvule + popravka jedne valvule

2.8.   Zamjena 1 valvule + bypass

2.9.   Zamjena 2 valvule + bypass

2.10.   Bypass + popravka jedne valvule

2.11.   Bypass + popravka dvije valvule

2.12.   Aneurizma ventrikula

2.13. Tumor srca (mixom)

 

3.   Operativni zahvati kongenitalnih srčanih mana kod djece

 

Operativni zahvati iz ove tačke obezbjeđuju se samo osiguranim licima - djeci s urođenom srčanom manom

 

4.   Neurohirurgija

 

4.1.   Tumori i degenerativna oboljenja kičme:

- spondilolisteza svih segmenata kičme sa implantatima

- intraspinalni tumori kičmenog stuba

- cerviko-torakalna diskus hernija

 

4.2.   Cerebrovaskularma mikrohirurgija:

- aneurizme prednje cirkulacije

- aneurizme stražnje cirkulacije

- arterio-venske malformacije CNS-a

- kavernozna malformacija

 

4.3.   Supratentorijalni tumori i apscesi

 

4.4.   Infratentorijalni tumori i apscesi

 

4.5.   Tumori baze lobanje

 

4.6.   Tumori moždanog stabla

 

4.7.   Funkcionalna neurohirurgija:

- hirurgija epilepsije

- hirurgija ekstrapiramidalnih poremećaja

- kraniofacijalna bol

 

4.8.   Kongenitalne anomalije:

- kranijalni i spinalni disrafizmi

- kraniofacijalne malformacije

 

4.9.   Vitalne intervencije u neurohirurškoj intenzivnoj njezi

 

 4.10.   Mikroneurohirurgija perifernog nervnog sistema

- neurorafija sa i bez grafta

 

  4.11. Sterotaksija (funkcijska neurohirurgija)

 

5.    Ortopedija i traumatologija

 

5.1.   Operacija urođenih deformiteta kičme kod djece   5.2.   Operacija multiplih preloma kičme

5.3.   Operacija multiplih preloma karlice

 

  6.   Torakohirurgija

6.1.   Operacija karcionoma bronha   

6.2.   Operacija karcinoma jednjaka   

  

 

7.   Transplantologija

 

7.1.   Transplantacija bubrega sa živog davaoca

 

Kod transplantacije bubrega sa živog davaoca obezbjeđuju se slijedeće usluge: tipizacije tkiva, pripreme za transplantaciju davaoca i primaoca bubrega i transplantacije.

 

7.2. Transplantacija bubrega sa kadavera

 

Kod transplantacije bubrega sa kadavera obezbjeđuju se slijedeće usluge: tipizacije tkiva, pripreme za transplantaciju i transplantacija.

 

  7.3.    Tipizacija tkiva za onkološke slučajeve kod djece.

 

Kod pružanja zdravstvene usluge transplantacije koštane srži i matičnih ćelija, iz sredstava federalnog fonda solidarnosti, finansiraju se i usluge glede tipizacije tkiva za onkološke slučajeve kod djece.

7.4. Transplantacija koštane srži

 

Kod pružanja zdravstvene usluge transplantacija koštane srži, finansiraće se zdravstvene usluge tokom tretmana transplantacije u zdravstvenim ustanovama u Federaciji.

  

7.5. Imunosupresivni lijekovi nakon transplantacije organa

 

Učestvovanje u sufinansiranju nabavke lijekova iz grupe imunosupresiva, a nakon izvršene transplantacije, saglasno preciziranom jasnom doktrinarnom pristupu i propisivanju i izdavanju navedenih lijekova, broju indiciranih slučajeva, kao i raspoloživim sredstvima federalnog fonda solidarnosti.

 

Doktrinarni pristup iz stava 1. ove tačke utvrđuje Federalno ministarstvo zdravstva, uz prethodno pribavljeno mišljenje Komisije za imunosupresive.

 

  Učestvovanje u sufinansiranju nabavke lijekova iz grupe imunosupresiva, kod svakog pojedinačnog slučaja, odobrava se tek po prethodno pribavljenom mišljenju Komisije za eksplantaciju i transplantaciju organa i tkiva.

 

V

 

  Prioritetni federalni programi zdravstvene zaštite i prioritetni najsloženiji oblici zdravstvene zaštite iz određenih specijalističkih djelatnosti pružaju se samo u onim zdravstvenim ustanovama u Federaciji koje ispunjavaju uslove prostora, opreme i kadra u skladu sa čl. 44. i 45. Zakona o zdravstvenoj zaštiti ("Službene novine Federacije BiH", broj 29/97) i koje su verifikovane od strane Federalnog ministarstva zdravstva za obavljanje zdravstvene djelatnosti koja je predmet ugovaranja sa Federalnim zavodom zdravstvenog osiguranja i reosiguranja.

 

Zdravstvene ustanove iz stava 1. ove tačke zaključuju ugovor o pružanju usluga zdravstvene zaštite koje se finansiraju sredstvima federalnog fonda solidarnosti sa Federalnim zavodom zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, a u smislu odredbi Odluke o osnovama, kriterijima i mjerilima za zaključivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama koje obezbjeđuju usluge zdravstvene zaštite, a finansiraju se iz sredstava federalnog fonda solidarnosti.

 

  Izuzetno od stava 1. ove tačke, u slučajevima liječenja bolesti i stanja iz dječije onkologije, koji se ne mogu uspješno provesti u zdravstvenim ustanovama Federacije, dozvoljeno je pružanje zdravstvenih usluga iz oblasti dječije onkologije u nadležnim zdravstvenim ustanovama u inostranstvu, pod uslovom da je Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja zaključio ugovor o pružanju usluga iz oblasti dječije onkologije sa nadležnom zdravstvenom ustanovom iz inostranstva.

 

VI

 

  U federalnom fondu solidarnosti obezbjeđuju se sredstva rezerve u visini od 5% ukupnih rashoda ostvarenih u prethodnoj godini, a koji služe za osiguranje tekuće likvidnosti, te pokriće gubitaka federalnog fonda solidarnosti.

 

 

 

VII

 

  Zdravstvenu zaštitu utvrđenu ovom odlukom, osigurana lica u Federaciji ostvaruju u skladu sa Pravilnikom o načinu ostvarivanja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja ("Službene novine Federacije BiH", broj 31/02).

 

VIII

 

  Programom zdravstvene zaštite koji se finansira iz sredstava fonda solidarnosti Federacije Bosne i Hercegovine, Upravni odbor Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, za svaku kalendarsku godinu, utvrđuje obim zdravstvenih usluga u kalendarskoj godini koji se imaju finansirati sredstvima federalnog fonda solidarnosti, u skladu sa ovom odlukom, kao i raspoloživim sredstvima federalnog fonda solidarnosti utvrđenim Finansijskim planom fonda solidarnosti Federacije Bosne i Hercegovine, za kalendarsku godinu.

 

  Program iz stava 1. ove tačke podliježe obaveznoj saglasnosti federalnog ministra zdravstva.

IX

 

  Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja je dužan u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove odluke, uskladiti zaključene ugovore sa zdravstvenim ustanovama za pružanje usluga koje se finansiraju iz sredstava federalnog fonda solidarnosti, sa odredbama ove odluke.

 

X

 

  Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje primjena Odluke o utvrđivanju prioritetnih vertikalnih programa zdravstvene zaštite od interesa za Federaciju Bosne i Hercegovine i prioritetnih najsloženijih oblika zdravstvene zaštite iz određenih specijalističkih djelatnosti koje će se pružati osiguranim licima na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 22/02, 55/03 i 25/04).

 

XI

 

  Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".

 

 

 

 

V. broj 592/04   

29. januara 2004. godine

S a r a j e v o

P r e m i j e r   dr Ahmet Hadžipašić, s.r.

 

 

 

 

 

 


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Ministar dao ultimatum Netanyahuu: Gledam te u oči i kažem - imaš do 8. lipnja
Njemačka vojska je u rasulu. Odmetnuti ministar povlači drastične poteze
Rusija zbog propalog projekta blokirala milijune u stranim bankama
U Gazi pronađeno tijelo još jednog taoca, hamasovci ga ubili dok je vozio bicikl
Klizi li svijet u nuklearnu kataklizmu?
Policija u Austriji uhitila djevojčicu iz Crne Gore. Planirala teroristički napad?
Masovni prosvjedi u Gruziji, predsjednica stavila veto na "ruski zakon"
Atentatoru na slovačkog premijera određen pritvor. Tvrdi da ga nije htio ubiti
Kako je oluja od tri tisuće ukrajinskih bombi uništila najopasnije avione u ratu
Hamasovci su je ubili, vukli golu i snimali. Tijelo Njemice nađeno u tunelu u Gazi
Kanadska policija nakon 50 godina otkrila serijskog ubojicu
Izraelci prodiru u Rafah, napadnut najveći izbjeglički kamp. "Gađaju bez prestanka"
VIDEO Poplave u Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj... "Voda je do prsa, ovo ne pamtimo"
Zelenski: Rusi spremaju veliku ofenzivu, znam Putinov cilj. Ovo je tek prvi val
23 migranta krenula iz Tunisa prema Italiji, nestali su
Novi proboj Rusa, grad pretvoren u pepeo, zatočili civile. "Koriste ih kao živi štit"
Poplave na istoku Belgije
Peru zakonom naredio da se transrodne osobe označava kao bolesne, ljudi na ulicama
Poljska ulaže više od 2 milijarde eura u jačanje svoje istočne granice
Stanje slovačkog premijera Fica stabilno, no i dalje ozbiljno






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Ministar dao ultimatum Netanyahuu: Gledam te u oči i kažem - imaš do 8. lipnja
Njemačka vojska je u rasulu. Odmetnuti ministar povlači drastične poteze
Rusija zbog propalog projekta blokirala milijune u stranim bankama
U Gazi pronađeno tijelo još jednog taoca, hamasovci ga ubili dok je vozio bicikl
Klizi li svijet u nuklearnu kataklizmu?
Policija u Austriji uhitila djevojčicu iz Crne Gore. Planirala teroristički napad?
Masovni prosvjedi u Gruziji, predsjednica stavila veto na "ruski zakon"
Atentatoru na slovačkog premijera određen pritvor. Tvrdi da ga nije htio ubiti
Kako je oluja od tri tisuće ukrajinskih bombi uništila najopasnije avione u ratu
Hamasovci su je ubili, vukli golu i snimali. Tijelo Njemice nađeno u tunelu u Gazi
Kanadska policija nakon 50 godina otkrila serijskog ubojicu
Izraelci prodiru u Rafah, napadnut najveći izbjeglički kamp. "Gađaju bez prestanka"
VIDEO Poplave u Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj... "Voda je do prsa, ovo ne pamtimo"
Zelenski: Rusi spremaju veliku ofenzivu, znam Putinov cilj. Ovo je tek prvi val
23 migranta krenula iz Tunisa prema Italiji, nestali su
Novi proboj Rusa, grad pretvoren u pepeo, zatočili civile. "Koriste ih kao živi štit"
Poplave na istoku Belgije
Peru zakonom naredio da se transrodne osobe označava kao bolesne, ljudi na ulicama
Poljska ulaže više od 2 milijarde eura u jačanje svoje istočne granice
Stanje slovačkog premijera Fica stabilno, no i dalje ozbiljno


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Treći svjetski rat značio bi kraj naše civilizacije

VIDEO Poplave u Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj... ˝Voda je do prsa, ovo ne pamtimo˝

Borbe u Rafahu jačaju, žestoko i na sjeveru. ˝Možda i najjače borbe u 7 mjeseci˝

Ovaj film zovu čudom. Snimao se 40 godina, a redatelj je potrošio 120 milijuna dolara

Troje španjolskih turista ubijeno u Afganistanu

Klimatski aktivisti upali na pistu zračne luke u Münchenu, izazvali kolaps letova

VIDEO Sjever Italije pod vodom nakon obilne kiše

VIDEO Masovni napadi na Krim. Satelitske snimke otkrivaju uništene moćne avione

Američka vojska izgradila dok za pomoć Gazi. ˝Nijedan vojnik nije stupio na kopno˝

VIDEO Ogromna oluja u Houstonu, četvero mrtvih, grad u mraku. ˝Ne izlazite˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi