TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Nedjelja 19.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








19.05.2024 - 00h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
64
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 37

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Odluka Vlade Federacije BiH za 2004

Temeljem članka 35. stavak 3. Zakona o zdravstvenom osiguranju ("Službene novine Federacije BiH", br. 30/97 i 7/02), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, donosi

 

 

O D L U K U

O UTVRĐIVANJU PRIORITETNIH VERTIKALNIH

PROGRAMA ZDRAVSTVENE ZAŠTITE OD INTERESA ZA FEDERACIJU

BOSNE I HERCEGOVINE I PRIORITETNIH NAJSLOŽENIJIH OBLIKA

ZDRAVSTVENE ZAŠTITE IZ ODREĐENIH SPECIJALISTIČKIH

DJELATNOSTI KOJE ĆE SE PRUŽATI OSIGURANIM OSOBAMA

NA TERITORIJU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE

 

 

I

 

  Ovom odlukom privremeno se utvrđuju prioritetni vertikalni programi zdravstvene zaštite od interesa za Federaciju Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: prioritetni federalni programi zdravstvene zaštite) i prioritetni najsloženiji oblici zdravstvene zaštite iz određenih specijalističkih djelatnosti (u daljnjem tekstu: prioritetni najsloženiji oblici zdravstvene zaštite) koji se financiraju sredstvima fonda solidarnosti Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: federalni fond solidarnosti).

 

  Financiranje prioritetnih federalnih programa zdravstvene zaštite i prioritetnih najsloženijih oblika zdravstvene zaštite sredstvima federalnog fonda solidarnosti, na način i pod uvjetima utvrđenim Zakonom o zdravstvenom osiguranju (u daljnjem tekstu: Zakon) i ovom odlukom, obavljat će se do donošenja odluke Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine o opsegu prava obveznog zdravstvenog osiguranja iz članka 32. Zakona, kao i drugih prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja (u daljnjem tekstu: osnovni paket zdravstvenih prava).

 

 

PRIORITETNI FEDERALNI PROGRAMI ZDRAVSTVENE ZAŠTITE

 

II

 

  Prioritetni federalni programi zdravstvene zaštite koji se financiraju sredstvima federalnog fonda solidarnosti su:

  

•  Kronična hemodijaliza ili peritonalna dijaliza, uključujuči i prijevoz na hemodijalizu,

•  Radioterapija kod malignih oboljenja,

•  Citoterapija kod malignih oboljenja,

•  Liječenje oboljenja odnosno stanja dječije onkologije,

•  Ugradnja kohelarnog implantata kod djece,

•  Preventivni programi i programi unaprjeđenja zdravlja djece,

•  Sudjelovanje u sufinanciranju nabavke lijekova za liječenje hemofilije i hepatitisa C,

•  Humana reprodukcija stradalnika Domovinskog rata,

•  Poboljšanje kvalitete i sigurnosti zdravstvenih usluga, kao i akreditacije u zdravstvu.

 

 

III

 

  Kod pružanja zdravstvenih usluga iz prioritetnih federalnih programa zdravstvene zaštite utvrđenih točkom II ove odluke, iz sredstava federalnog fonda solidarnosti financira se sljedeće:

 

a) Kronična hemodijaliza ili peritonalna dijaliza i prijevoz na hemodijalizu i peritonalnu dijalizu

 

Osiguranim osobama u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Federacija), s terminalnim stadijem bubrežne insuficijencije, osigurava se terapija hemodijalize ili peritonalne dijalize, i to:

 

•  troškovi potrošnog materijala hemodijalize ili peritonalne dijalize,

•  prijevoz na hemodijalizu.

 

Izuzetno, od odredbe stavka 2. ove točke, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Federalni zavod osiguranja i reosiguranja) može sudjelovati u pokriću troškova zdravstvenih usluga, toplog obroka i indiciranih lijekova tijekom tretmana hemodijalizom ili peritonalnom dijalizom u zdravstvenoj ustanovi, a sukladno raspoloživim sredstvima federalnog fonda solidarnosti za kalendarsku godinu.

 

Sudjelovanje u pokriću troškova indiciranih lijekova tijekom tretmana hemodijalizom ili peritonalnom dijalizom u zdravstvenoj ustanovi može se ostvariti tek po preciziranju jasnog doktrinarnog pristupa u propisivanju i izdavanju odgovarajućih lijekova neophodnih u postupku hemodijalize ili peritonalne dijalize.

 

Doktrinarni pristup iz stavka 4. ove točke utvrđuje Federalno ministarstvo zdravstva, uz prethodno pribavljeno mišljenje Povjerenstva za uporabu lijekova u hemodijalizi ili peritonalnoj dijalizi.

 

 

b) Radioterapija kod malignih oboljenja

 

  Osiguranim osobama u Federaciji, oboljelim od malignih oboljenja, sukladno utvrđenim medicinskim indikacijama, osigurava se radioterapija, i to zdravstvena usluga tijekom liječenja - radioterapije u zdravstvenoj ustanovi.

 

 

c) Citoterapija kod malignih oboljenja

 

  Osiguranim osobama u Federaciji, oboljelim od malignih oboljenja, sukladno utvrđenim medicinskim indikacija, osigurava se citoterapija, i to:

 

•  financiranje nabavke citostatika utvrđenih Listom citostatika u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti koji se financiraju iz fonda solidarnosti Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 5/03),

•  sudjelovanje u sufinanciranju nabavke citostatika: imatinib mesilat ("Glivec"), rituximab i trastuzumab, sukladno preciziranom jasnom doktrinarnom pristupu i propisivanju i izdavanju navedenih lijekova, broju indiciranih slučajeva, kao i raspoloživim sredstvima federalnog fonda solidarnosti.

 

Doktrinarni pristup iz stavka 1, alineja dva ove točke, utvrđuje Federalno ministarstvo zdravstva, uz prethodno pribavljeno mišljenje Povjerenstva za citostatike.

 

 

d) Liječenje oboljenja odnosno stanja dječije onkologije

 

  Osiguranim osobama - djeci, oboljeloj od malignih oboljenja, i to:

 

•  aplastične anemije,

•  relaps akutne limfoblastne leukemije,

•  visokog rizika za akutnu limfoblastnu leukemiju

•  akutne mijeloične leukemije,

•  mijelodisplaznog sindroma,

•  hroničke meijeloične leukemije u kroničnoj fazi,

•  malignog limfoma (Hodgkin i Non Hodgkin limphoma) poslije prvog relapsa,

 

osigurava se financiranje uporabe lijekova, sukladno opsegu i strukturi zdravstvene usluge, kao i medicinskoj doktrini, utrošenih tijekom liječenja u zdravstvenoj ustanovi.

 

Izuzetno, u slučajevima kada se liječenje bolesti i stanja iz oblasti dječije onkologije ne može uspješno provesti u zdravstvenim ustanovama Federacije, dozvoljeno je upućivanje osiguranih osoba iz stavka 1. ove točke, u ovlaštene zdravstvene ustanove u inozemstvu s kojima Federalni zavod osiguranja i reosiguranja ima zaključen ugovor o pružanju zdravstvenih usluga iz oblasti dječije onkologije, a na način i pod uvjetima utvrđenim Odlukom o osnovama, kriterijima mjerilima za zaključivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama koje osiguravaju usluge zdravstvene zaštite, a financiraju se iz sredstava federalnog fonda solidarnosti ("Službene novine Federacije BiH", br. 30/02 i 55/03).

 

U slučajevima iz stavka 3. ove točke, Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja snosi troškove:

 

•  zdravstvenih usluga pruženih tijekom liječenja u ovlaštenim zdravstvenim ustanovama u inozemstvu,

•  uporabe lijekova i potrošnog materijala sukladno opsegu i strukturi zdravstvene usluge, kao i medicinskoj doktrini, utrošenih tijekom liječenja u ovlaštenoj zdravstvenoj ustanovi u inozemstvu.

 

 

e) Ugradnja kohelarnog implantata kod djece

 

  Osiguranim osobama - djeci, u Federaciji se, sukladno utvrđenim medicinskim indikacijama i jasno preciziranom doktrinarnom pristupu, osigurava sufinanciranje ugradnje kohelarnog implantata u visini od 50% od utvrđene ukupne cijene ugradnje kohelarnog implantata.

 

 

  Doktrinarni pristup iz stavka 1. ove točke utvrđuje Federalno ministarstvo zdravstva, uz prethodno pribavljeno mišljenje Povjerenstva za ugradnju kohelarnog implantata kod djece, a u čijem radu obvezno participira surdoaudiolog.

 

  Sudjelovanje u sufinanciranju nabavke kohelarnog implantata, kod svakog pojedinačnog slučaja, odobrava se tek po prethodno pribavljenom mišljenju Povjerenstva za ugradnju kohelarnog implantata kod djece.

 

 

f) Preventivni programi i programi unaprjeđenja zdravlja djece

 

  Sredstvima federalnog fonda solidarnosti financiraju se sljedeći preventivni programi za odrasle, i to:

 

•  Program prevencije faktora rizika u timovima obiteljske medicine ili lječnika opće prakse, za registrirane pacijente, kojim bi se prevenirali najčešći rizikofaktori s posebnim akcentom na rizikofaktore kod uzročnika kardiovaskularnih bolesti,

•  Program dobrovoljnog, anominmnog i besplatnog savjetovanja i testiranja na HIV/AIDS (VCT), kao i nabavka lijekova s Liste retroviralnih lijekova koji se financiraju sredstvima federalnog fonda solidarnosti,

•  Ostali preventivni programi u cilju prevencije HIV/AIDS i hepatitisa C.

 

Sredstvima federalnog fonda solidarnosti financiraju se sljedeći programi unaprjeđenja zdravlja djece:

 

•  Program unaprjeđenja oralnog zdravlja djece, polaznika prvog razreda osnovne škole,

•  Program novorođenačkog skrininga na kongenitalni hipotireoidizam i fenilketonuriju,

•  Unaprjeđenje Programa imunizacija pučanstva protiv zaraznih bolesti u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji uključuje i nabavku cjepiva za provođenje ovoga programa,

•  Nabavka traka za kontrolu dijabetesa.

 

 

g) Sudjelovanje u sufinanciranju nabavke lijekova za liječenje hemofilije, hepatitisa C i multiple skleroze

 

   Hemofilija

  

  Osiguranim osobama u Federaciji, oboljelim od hemofilije, osigurava se nabavka lijekova - faktora koagulacije (faktori VII, VIII i IX), uz prethodno jasno preciziran doktrinarni pristup, kao i način propisivanja ovih lijekova sukladno broju indiciranih slučajeva, kao i raspoloživim sredstvima federalnog fonda solidarnosti.

 

Doktrinarni pristup iz stavka 1. ove točke utvrđuje Federalno ministarstvo zdravstva, uz prethodno pribavljeno mišljenje Povjerenstva za liječenje hemofilije.

 

Hepatitis C

 

Osiguranim osobama u Federaciji, oboljelim od hepatitisa C, osigurava se sufinanciranje u nabavci lijekova iz skupine imunostimulativa, te sufinanciranje u dijagnostici hepatitisa C, sukladno preciziranom jasnom doktrinarnom pristupu i propisivanju i izdavanju navedenih lijekova, broju indiciranih slučajeva, kao i raspoloživim sredstvima iz federalnog fonda solidarnosti.

 

Doktrinarni pristup iz stavka 1. ove točke utvrđuje Federalno ministarstvo zdravstva, uz prethodno pribavljeno mišljenje Povjerenstva za liječenje hepatitisa C.

 

Sudjelovanje u sufinanciranju nabavke lijekova iz skupine imunostimulativa, te sufinanciranje u dijagnostici hepatitisa C, kod svakog pojedinačnog slučaja, odobrava se tek po prethodno pribavljenom mišljenju Povjerenstva za liječenje hepatitisa C.

 

   Multipla skleroza

 

  Osiguranim osobama u Federaciji, oboljelim od multiple skreloze, osigurava se sufinanciranje u nabavci lijekova za liječenje multiple skleroze, sukladno preciziranom jasnom doktrinarnom pristupu i propisivanju i izdavanju navedenih lijekova, broju indiciranih slučajeva, kao i raspoloživim sredstvima iz federalnog fonda solidarnosti.

 

Doktrinarni pristup iz stavka 1. ove točke utvrđuje Federalno ministarstvo zdravstva, uz prethodno pribavljeno mišljenje Povjerenstva za liječenje multiple skleroze.

 

Sudjelovanje u sufinanciranju nabavke lijekova za liječenje multiple skleroze, kod svakog pojedinačnog slučaja, odobrava se tek po prethodno pribavljenom mišljenju Povjerenstva za liječenje multiple skleroze.

 

h) Humana reprodukcija stradalnika Domovinskog rata

 

   Sredstvima federalnog fonda solidarnosti financira se program humane reprodukcije stradalnika Domovinskog rata u ovisnosti od broja registriranih slučajeva, kao i raspoloživim sredstvima federalnog fonda solidarnosti, i to:

 

•  zdravstvenih usluga pruženih tijekom liječenja u zdravstvenim ustanovama,

•  uporabe lijekova i potrošnog materijala sukladno opsegu i strukturi zdravstvene usluge, kao i medicinskoj doktrini, utrošenih tijekom liječenja u zdravstvenoj ustanovi.

 

 

i) Poboljšanje kvalitete i sigurnosti zdravstvenih usluga, kao i akreditacije u zdravstvu

 

   Sredstvima federalnog fonda solidarnosti financira se izrada i implementiranje Programa kontrole kvalitete i sigurnosti zdravstvenih usluga koje se financiraju sredstvima federalnog fonda solidarnosti.

 

 

 

PRIORITETNI NAJSLOŽENIJI OBLICI ZDRAVSTVENE ZAŠTITE

 

IV

 

  Prioritetni najsloženiji oblici zdravstvene zaštite koji se financiraju sredstvima federalnog fonda solidarnosti, su:

 

1.   Kardiologija i kardiokirurgija

 

1.1.Invazivna i interventna kardiologija

1.1.1.   Koronografija

1.1.2.   Koronografija sa PTCA ,

1.1.3.   Ugradnja stenta

1.1.4. Elektrofiziologija (elektrokonverzija, elektroablacija i hisogram)

 

2.   Operativni kardiokirurški zahvati odraslih

 

2.1.   Bypass- reoperacija Bypassa

2.2.   Zamjena 1 valvule - reoperacija jedne valvule

2.3.   Zamjena 1 valvule - reoperacija dvije valvule

2.4.   Bental operacija

2.5.   Popravak 1 valvule

2.6.   Popravak 2 valvule

2.7.   Zamjena 1 valvule + popravka jedne valvule

2.8.   Zamjena 1 valvule + bypass

2.9.   Zamjena 2 valvule + bypass

2.10.   Bypass + popravka jedne valvule

2.11.   Bypass + popravka dvije valvule

2.12.   Aneurizma ventrikula

2.13. Tumor srca (mixom)

 

3.   Operativni zahvati kongenitalnih srčanih mana kod djece

 

Operativni zahvati iz ove točke osiguravaju se samo osiguranim osobama - djeci s urođenom srčanom manom

 

4.   Neurokirurgija

 

4.1.   Tumori i degenerativna oboljenja kičme:

-spondilolisteza svih segmenata kičme sa implantatima

-intraspinalni tumori kičmenog stuba

-cerviko-torakalna diskus hernija

 

4.2.   Cerebrovaskularma mikrokirurgija:

-aneurizme prednje cirkulacije

-aneurizme stražnje cirkulacije

-arterio-venske malformacije CNS-a

-kavernozna malformacija

 

4.3.   Supratentorijalni tumori i apscesi

 

4.4.   Infratentorijalni tumori i apscesi

 

4.5.   Tumori baze lobanje

 

4.6.   Tumori moždanog stabla

 

4.7.   Funkcionalna neurokirurgija:

-hirurgija epilepsije

-hirurgija ekstrapiramidalnih poremećaja

-kraniofacijalna bol

 

4.8.   Kongenitalne anomalije:

-kranijalni i spinalni disrafizmi

-kraniofacijalne malformacije

 

4.9.   Vitalne intervencije u neurokirurškoj intenzivnoj njezi

 

 4.10.   Mikroneurokirurgija perifernog nervnog sustava

-neurorafija sa i bez grafta

 

  4.11. Sterotaksija (funkcijska neurokirurgija)

 

 

5.    Ortopedija i traumatologija

 

5.1.Operacija urođenih deformiteta kičme kod djece   5.2.Operacija multiplih prijeloma kičme

5.3.Operacija multiplih prijeloma karlice

 

 

  6.   Torakokirurgija

6.1.    Operacija karcionoma bronha   

6.2.   Operacija karcinoma jednjaka   

  

 

7.   Transplantologija

 

7.1.   Transplantacija bubrega sa živog davatelja

 

 

Kod transplantacije bubrega sa živog davaoca osiguravaju se sljedeće usluge: tipizacije tkiva, pripreme za transplantaciju davatelja i primatelja bubrega i transplantacije.

 

7.2.   Transplantacija bubrega sa kadavera

 

Kod transplantacije bubrega sa kadavera osiguravaju se sljedeće usluge: tipizacije tkiva, pripreme za transplantaciju i transplantacija.

 

  7.3.    Tipizacija tkiva za onkološke slučajeve kod djece.

 

Kod pružanja zdravstvene usluge transplantacije koštane srži i matičnih ćelija, iz sredstava federalnog fonda solidarnosti, finansiraju se i usluge glede tipizacije tkiva za onkološke slučajeve kod djece.

7.4. Transplantacija koštane srži

 

Kod pružanja zdravstvene usluge transplantacija koštane srži, financirat će se zdravstvene usluge tijekom tretmana transplantacije u zdravstvenim ustanovama u Federaciji.

  

7.5. Imunosupresivni lijekovi nakon transplantacije organa

 

Sudjelovanje u sufinanciranju nabavke lijekova iz skupine imunosupresiva, a nakon obavljenje transplantacije, sukladno preciziranom jasnom doktrinarnom pristupu i propisivanju i izdavanju navedenih lijekova, broju indiciranih slučajeva, kao i raspoloživim sredstvima federalnog fonda solidarnosti.

 

Doktrinarni pristup iz stavka 1. ove točke utvrđuje Federalno ministarstvo zdravstva, uz prethodno pribavljeno mišljenje Povjerenstva za imunosupresive.

 

  Sudjelovanje u sufinanciranju nabavke lijekova iz skupine imunosupresiva, kod svakog pojedinačnog slučaja, odobrava se tek po prethodno pribavljenom mišljenju Povjerenstva za eksplantaciju i transplantaciju organa i tkiva.

 

V

 

  Prioritetni federalni programi zdravstvene zaštite i prioritetni najsloženiji oblici zdravstvene zaštite iz određenih specijalističkih djelatnosti pružaju se samo u onim zdravstvenim ustanovama u Federaciji koje ispunjavaju uvjete prostora, opreme i kadra sukladno čl. 44. i 45. Zakona o zdravstvenoj zaštiti ("Službene novine Federacije BiH", broj 29/97) i koje su verificirane od strane Federalnog ministarstva zdravstva za obavljanje zdravstvene djelatnosti koja je predmet ugovaranja s Federalnim zavodom zdravstvenog osiguranja i reosiguranja.

 

Zdravstvene ustanove iz stavka 1. ove točke zaključuju ugovor o pružanju usluga zdravstvene zaštite koje se financiraju sredstvima federalnog fonda solidarnosti s Federalnim zavodom zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, a u smislu odredbi Odluke o osnovama, kriterijima i mjerilima za zaključivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama koje osiguravaju usluge zdravstvene zaštite, a financiraju se iz sredstava federalnog fonda solidarnosti.

 

  Izuzetno od stavka 1. ove točke, u slučajevima liječenja bolesti i stanja iz dječije onkologije, koji se ne mogu uspješno provesti u zdravstvenim ustanovama Federacije, dozvoljeno je pružanje zdravstvenih usluga iz oblasti dječije onkologije u ovlaštenim zdravstvenim ustanovama u inozemstvu, pod uvjetom da je Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja zaključio ugovor o pružanju usluga iz oblasti dječije onkologije s ovlaštenom zdravstvenom ustanovom iz inozemstva.

 

 

 

VI

 

  U federalnom fondu solidarnosti osiguravaju se sredstva rezerve u visini od 5% ukupnih rashoda ostvarenih u prethodnoj godini, a koji služe za osiguranje tekuće likvidnosti, te pokriće gubitaka federalnog fonda solidarnosti.

 

VII

 

  Zdravstvenu zaštitu utvrđenu ovom odlukom, osigurane osobe u Federaciji ostvaruju sukladno Pravilniku o načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja ("Službene novine Federacije BiH", broj 31/02).

 

VIII

 

  Programom zdravstvene zaštite koji se financira iz sredstava fonda solidarnosti Federacije Bosne i Hercegovine, Upravno vijeće Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, za svaku kalendarsku godinu, utvrđuje opseg zdravstvenih usluga u kalendarskoj godini koji se imaju financirati sredstvima federalnog fonda solidarnosti, sukladno ovoj odluci, kao i raspoloživim sredstvima federalnog fonda solidarnosti utvrđenim Financijskim planom fonda solidarnosti Federacije Bosne i Hercegovine, za kalendarsku godinu.

 

  Program iz stavka 1. ove točke podliježe obveznoj suglasnosti federalnog ministra zdravstva.

IX

 

  Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja dužan je u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove odluke, usuglasiti zaključene ugovore sa zdravstvenim ustanovama za pružanje usluga koje se financiraju iz sredstava federalnog fonda solidarnosti, s odredbama ove odluke.

 

X

 

  Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje primjena Odluke o utvrđivanju prioritetnih vertikalnih programa zdravstvene zaštite od interesa za Federaciju Bosne i Hercegovine i prioritetnih najsloženijih oblika zdravstvene zaštite iz određenih specijalističkih djelatnosti koje će se pružati osiguranim osobama na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 22/02, 55/03 i 25/04).

 

XI

 

  Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u "Službenim novinama Federacije BiH".

 

 

 

V. broj 592/04   

29.prosinca 2004. godine

S a r a j e v o

P r e m i j e r  dr Ahmet Hadžipašić, v.r.

 

 

 

O B R A Z L O Ž E N J E

ODLUKE O UTVRĐIVANJU PRIORITETNIH VERTIKALNIH

PROGRAMA ZDRAVSTVENE ZAŠTITE OD INTERESA ZA FEDERACIJU

BOSNE I HERCEGOVINE I PRIORITETNIH NAJSLOŽENIJIH OBLIKA

ZDRAVSTVENE ZAŠTITE IZ ODREĐENIH SPECIJALISTIČKIH

DJELATNOSTI KOJE ĆE SE PRUŽATI OSIGURANIM OSOBAMA

NA TERITORIJU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE

 

 

I - ZAKONSKI TEMELJ

 

  Zakonski temelj za donošenje ove odluke sadržan je u članku 35. stavak 3. Zakona o zdravstvenom osiguranju ("Službene novine Federacije BiH", br. 30/97 i 7/02), a kojim je utvrđeno da će Vlada Federacije BiH, do donošenja osnovnog paketa zdravstvenih prava, privremeno utvrditi prioritetne federalne programe zdravstvene zaštite i prioritetne najsloženije oblike zdravstvene zaštite iz određenih specijalističkih djelatnosti koje će se pružati osiguranim osobama na teritoriju Federacije BiH.

 

 

II - RAZLOZI ZA DONOŠENJE ODLUKE

 

Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH je u 2004. godini morao pristupiti Rebalansu financijskog plana fonda solidarnosti Federacije Bosne i Hercegovine za 2004. godinu, a s ciljem uravnoteženja prihoda i rashoda ovoga fonda, te očuvanja njegove likvidnosti. Treba istaći da je iz 2003. godine prenijet gubitak federalnog fonda solidarnosti u iznosu od cca 2,6 milijuna KM, a koji je pokriven iz tekućeg priliva za 2004. godinu. Ovaj gubitak je rezultat manje uplaćenih sredstava iz Proračuna Federacije BiH za 2003. godinu.

 

U prvih devet mjeseci 2004. godine, i pored mjera štednje, gubitak ovoga fonda iznosi cca 2 milijuna KM, a iz razloga značajnih probijana u programu citostatika, a u odnosu na planirana sredstva (indeks rasta 133,7); dječije onkologije (indeks rasta 109,4); nabavke "Glivec"-a (indeks rasta 120,4); hemodijalize (indeks rasta 102,8) i sl. Sve to je utjecalo na poduzimanje žurnih mjera od strane menadžersko-upravljačke strukture ovoga fonda. Određeni programi su suspendirani, a za pojedine najsloženije oblike zdravstvene zaštite iz određenih specijalističkih djelatnosti (kao što je kardiokirurgija, ortopedija, traumatologija, neurokirurgija) uvedene su liste čekanja za "hladne slučajeve". Također, sačinjena je i Analiza potrošnje citostatika u Federaciji BiH, a koji se financiraju sredstvima federalnog fonda solidarnosti, te su u istoj predložene mjere prema ugovornim zdravstvenim ustanovama s ciljem racionalizacije u propisivanju i izdavanju citostatika. O ovim problemima, te nedostacima sredstava za financiranje programa citostatika upoznata je i Vlada Federacije BiH, te je od iste traženo postupanje u smislu osiguranja dodatnih sredstava za ove namjene.

 

Posebno treba istaći da od osnutka ovoga fonda, zbog deficitarnosti u Federalnom proračunu, nikada nije bila ispoštovana zakonska obveza Federacije BiH glede uplate onoliko sredstava u federalni fond solidarnosti, a koji odgovara iznosu sredstava doznačenih u ovaj fond po osnovu doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje.

 

Kako bi očuvali likvidnost federalnog fonda solidarnosti, a nakon višemjesečnih analiza sa stručnjacima iz kliničkih centara, te kantonalnim zavodima zdravstvenog osiguranja, kao i kantonalnim ministarstvima zdravstva, pristupili smo revidiranju Liste prioritetnih vertikalnih programa zdravstvene zaštite od interesa za Federaciju BiH i Liste prioritetnih najsloženijih oblika zdravstvene zaštite iz određenih specijalističkih djelatnosti, a koji se financiraju sredstvima federalnog fonda solidarnosti.

 

S tim u svezi pripremljena je i navedena Odluka u kojoj su taksativno navedeni programi, odnosno najsloženiji oblici zdravstvene zaštite koji se financiraju sredstvima ovoga fonda, te je točno naznačeno što i koliko se financira po pojedinom programu iz navedenih sredstava. Na ovu mogućnost znatnog revidiranja prioritetnih vertikalnih programa zdravstvene zaštite od interesa za Federaciju BiH i prioritetnih najsloženijih oblika zdravstvene zaštite iz određenih specijalističkih djelatnosti, a koji se financiraju sredstvima federalnog fonda solidarnosti, već je upozorovano u izvješćima o obračunu sredstava federalnog fonda solidarnosti za 2002. i 2003. godinu.

 

 

III - OBRAZLOŽENJE PRAVNIH RJEŠENJA

 

   U točci I ove odluke utvrđuje se da se prioritetni federalni programi zdravstvene zaštite i prioritetnih najsloženiji oblici zdravstvene zaštite financiraju sredstvima federalnog fonda solidarnosti, i to do donošenja odluke o osnovnom paketu zdravstvenih prava, od strane Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, a u smislu članka 35. stavak 2. Zakona o zdravstvenom osiguranju.

 

   U točci II ove odluke navedeni su prioritetnih federalni programi zdravstvene zaštite koji se financiraju sredstvima federalnog fonda solidarnosti.

 

   U točci III detaljno je razrađeno financiranje svakog prioritetnog federalnog programa zdravstvene zaštite, te utvrđeno što se financira u okviru svakog programa ponaosob.

 

   U točci IV Odluke navedeni su prioritetni najsloženiji oblici zdravstvene zaštite koji se financiraju sredstvima federalnog fonda solidarnosti.

 

   U točci V Odluke navedeno je da se prioritetni federalni programi zdravstvene zaštite i prioritetni najloženiji oblici zdravstvene zaštite pružaju samo u onim zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH koje ispunjavaju uvjete prostora, opreme i kadra sukladno čl. 44. i 45. Zakona o zdravstvenoj zaštiti i koje su verificirane od strane Federalnog ministarstva zdravstva za obavljanje zdravstvene djelatnosti koja je predmet ugovaranja s Federalnim zavodom zdravstvenog osiguranja i reosiguranja. Zdravstvene ustanove i ovaj zavod zaključuju ugovor o pružanju usluga zdravstvene zaštite koje se financiraju sredstvima federalnog fonda solidarnosti, sukladno odredbama Odluke o osnovama, kriterijima i mjerilima za zaključivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama koje osiguravaju usluge zdravstvene zaštite, a financiraju se iz sredstava federalnog fonda solidarnosti. Izuzetno, u slučajevima liječenja bolesti i stanja iz dječije onkologije, koji se ne mogu uspješno provesti u zdravstvenim ustanovama u Federaciji dozvoljeno je pružanje zdravstvenih usluga iz oblasti dječije onkologije, u ovlaštenim zdravstvenim ustanovama u inozemstvu, pod uvjetom da je Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja zaključio ugovor o pružanju usluga iz oblasti dječije onkologije s ovlaštenom zdravstvenom ustanovom iz inozemstva.

 

   U točci VI predviđeno je osiguranje sredstava rezerve u visini od 5% ukupnih rashoda ostvarenih u prethodnoj godini, a koji služe za osiguranje tekuće likvidnosti, te pokrića gubitka federalnog fonda solidarnosti.

 

   Točkom VII utvrđuje se da se zdravstvena zaštita temeljem ove odluke ostvaruje sukladno Pravilniku o načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja.

 

   Točkom VIII ove odluke regulirano je da p rogramom zdravstvene zaštite koji se financira iz sredstava fonda solidarnosti Federacije Bosne i Hercegovine, Upravno vijeće Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, za svaku kalendarsku godinu, utvrđuje opseg zdravstvenih usluga u kalendarskoj godini koji se imaju financirati sredstvima federalnog fonda solidarnosti, sukladno ovoj odluci, kao i raspoloživim sredstvima federalnog fonda solidarnosti utvrđenim Financijskim planom fonda solidarnosti Federacije Bosne i Hercegovine, za kalendarsku godinu. Ovaj program podliježe obveznoj suglasnosti federalnog ministra zdravstva.

 

   Točkom IX regulirana je obveza Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja da ugovore zaključene sa zdravstvenim ustanovama za pružanje usluga koje se financiraju iz sredstava federalnog fonda solidarnosti, usuglasi s odredbama ove odluke u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

 

   Točkom X određen je prestanak primjene Odluke o utvrđivanju prioritetnih vertikalnih programa zdravstvene zaštite od interesa za Federaciju Bosne i Hercegovine i prioritetnih najsloženijih oblika zdravstvene zaštite iz određenih specijalističkih djelatnosti koje će se pružati osiguranim osobama na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 22/02, 55/03 i 25/04).

 

   Točkom XI određeno je vrijeme stupanja na snagu ove odluke.

 

 

IV - FINANCIJSKA SREDSTVA

 

  Sredstva potrebna za financiranje ove odluke osigurat će se u federalnom fondu solidarnosti.

 

 

 


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Ministar dao ultimatum Netanyahuu: Gledam te u oči i kažem - imaš do 8. lipnja
Njemačka vojska je u rasulu. Odmetnuti ministar povlači drastične poteze
Rusija zbog propalog projekta blokirala milijune u stranim bankama
U Gazi pronađeno tijelo još jednog taoca, hamasovci ga ubili dok je vozio bicikl
Klizi li svijet u nuklearnu kataklizmu?
Policija u Austriji uhitila djevojčicu iz Crne Gore. Planirala teroristički napad?
Masovni prosvjedi u Gruziji, predsjednica stavila veto na "ruski zakon"
Atentatoru na slovačkog premijera određen pritvor. Tvrdi da ga nije htio ubiti
Kako je oluja od tri tisuće ukrajinskih bombi uništila najopasnije avione u ratu
Hamasovci su je ubili, vukli golu i snimali. Tijelo Njemice nađeno u tunelu u Gazi
Kanadska policija nakon 50 godina otkrila serijskog ubojicu
Izraelci prodiru u Rafah, napadnut najveći izbjeglički kamp. "Gađaju bez prestanka"
VIDEO Poplave u Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj... "Voda je do prsa, ovo ne pamtimo"
Zelenski: Rusi spremaju veliku ofenzivu, znam Putinov cilj. Ovo je tek prvi val
23 migranta krenula iz Tunisa prema Italiji, nestali su
Novi proboj Rusa, grad pretvoren u pepeo, zatočili civile. "Koriste ih kao živi štit"
Poplave na istoku Belgije
Peru zakonom naredio da se transrodne osobe označava kao bolesne, ljudi na ulicama
Poljska ulaže više od 2 milijarde eura u jačanje svoje istočne granice
Stanje slovačkog premijera Fica stabilno, no i dalje ozbiljno






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Ministar dao ultimatum Netanyahuu: Gledam te u oči i kažem - imaš do 8. lipnja
Njemačka vojska je u rasulu. Odmetnuti ministar povlači drastične poteze
Rusija zbog propalog projekta blokirala milijune u stranim bankama
U Gazi pronađeno tijelo još jednog taoca, hamasovci ga ubili dok je vozio bicikl
Klizi li svijet u nuklearnu kataklizmu?
Policija u Austriji uhitila djevojčicu iz Crne Gore. Planirala teroristički napad?
Masovni prosvjedi u Gruziji, predsjednica stavila veto na "ruski zakon"
Atentatoru na slovačkog premijera određen pritvor. Tvrdi da ga nije htio ubiti
Kako je oluja od tri tisuće ukrajinskih bombi uništila najopasnije avione u ratu
Hamasovci su je ubili, vukli golu i snimali. Tijelo Njemice nađeno u tunelu u Gazi
Kanadska policija nakon 50 godina otkrila serijskog ubojicu
Izraelci prodiru u Rafah, napadnut najveći izbjeglički kamp. "Gađaju bez prestanka"
VIDEO Poplave u Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj... "Voda je do prsa, ovo ne pamtimo"
Zelenski: Rusi spremaju veliku ofenzivu, znam Putinov cilj. Ovo je tek prvi val
23 migranta krenula iz Tunisa prema Italiji, nestali su
Novi proboj Rusa, grad pretvoren u pepeo, zatočili civile. "Koriste ih kao živi štit"
Poplave na istoku Belgije
Peru zakonom naredio da se transrodne osobe označava kao bolesne, ljudi na ulicama
Poljska ulaže više od 2 milijarde eura u jačanje svoje istočne granice
Stanje slovačkog premijera Fica stabilno, no i dalje ozbiljno


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Treći svjetski rat značio bi kraj naše civilizacije

VIDEO Poplave u Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj... ˝Voda je do prsa, ovo ne pamtimo˝

Borbe u Rafahu jačaju, žestoko i na sjeveru. ˝Možda i najjače borbe u 7 mjeseci˝

Ovaj film zovu čudom. Snimao se 40 godina, a redatelj je potrošio 120 milijuna dolara

Troje španjolskih turista ubijeno u Afganistanu

Klimatski aktivisti upali na pistu zračne luke u Münchenu, izazvali kolaps letova

VIDEO Sjever Italije pod vodom nakon obilne kiše

VIDEO Masovni napadi na Krim. Satelitske snimke otkrivaju uništene moćne avione

Američka vojska izgradila dok za pomoć Gazi. ˝Nijedan vojnik nije stupio na kopno˝

VIDEO Ogromna oluja u Houstonu, četvero mrtvih, grad u mraku. ˝Ne izlazite˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi