TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Subota 18.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








18.05.2024 - 22h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
72
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 64

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Odluka Vlade Federacije BiH za 2005

Na osnovu čl. 32. i 36. Zakona o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2005. godinu (¨Službene novine Federacije BiH¨, broj 78/04), a u vezi sa članom 28. stav 1. Zakona o novčanoj podršci u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji (“Službene novine Federacije BiH”, broj 28/04), na prijedlog federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine d o n o s i

 

ODLUKU

o usvajanju Programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava ¨Transferi za poljoprivredu¨

utvrđenih Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2005. godinu

I

Usvaja se Program utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava ¨Transferi za poljoprivredu¨ utvrđenih Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2005. godinu ( u daljem tekstu: Program).

Sredstva za realizaciju Programa iz stava 1. ove tačke isplatiće se sa pozicije ¨Transferi za poljoprivredu¨, utvrđenih Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2005. godinu (¨Službene novine Federacije BiH¨, broj 78/04) u iznosu od 15.740.000,00 KM (u daljem tekstu: Budžet).

II

Program iz tačke I ove odluke sastavni je dio ove odluke.

 

III

 Sredstva iz tačke I ove odluke isplatit će se na teret Budžeta, razdjel 24. sa pozicije ¨Transferi za poljoprivredu¨.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (u daljem tekstu: Federalno ministarstvo) će Programom raspoređena sredstva doznačiti njihovim korisnicima koji su ih dužni koristiti u skladu sa Zakonom o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2005. godinu i Zakonom o novčanoj podršci u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

IV

 

Za realizaciju ove odluke zadužuju se Federalno ministarstvo i Federalno ministarstvo finansija – Federalno ministarstvo financija, svako u okviru svoje nadležnosti.

V

O utrošenim sredstvima iz tačke I ove odluke Federalno ministarstvo će podnositi tromjesečeno izvještaj Federalnom ministarstvu finansija – Federalnom ministarstvu financija.

VI

 Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u ¨Službenim novinama Federacije BiH”.

V. broj: 133/05
10.marta 2005.godine
Sarajevo

P R E M I J E R

dr Ahmet Hadžipašić  

I UVOD

Primarna poljoprivredna proizvodnja predstavlja prioritetnu djelatnost, ona je osnovna grana i okosnica za ishranu stanovništva. Radi toga se ovoj oblasti u razvijenom svijetu, kao i u tranzicijskim zemljama, pridaje prioritetan značaj i daje velika materijalna podrška.

Stanište Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija) ima resursne preduslove (klimat, zemljište i voda) za ovu djelatnost i isto može obezbijediti većinu osnovnih prehrambenih proizvoda animalnog i biljnog porijekla za svoje stanovništvo i prerađivačku industriju, uz uslov da se obezbijede povoljni krediti i adekvatne novčane podrške za primarnu poljoprivrednu proizvodnju (u daljem tekstu: novčane podrške).

Pored toga, postoje izražene resursne predispozicije za izvoz pojedinih poljoprivrednih proizvoda.

Međutim, niz objektivnih i subjektivnih okolnosti ne dozvoljavaju da optimalno iskoristimo svoje poljoprivredne potencijale.

Moramo naglasiti da Federalnom ministarstvu iz Budžeta Federacije nisu izdvojena sredstava za transfere poljoprivredi u visini od najmanje 3% kao što je to predviđeno Zakonom o novčanoj podršci u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji (“Službene novine Federacije BiH”, broj: 28/04).

Odobrena sredstva za ovu godinu su u visini prošlogodišnjih, a što čini oko 1,5% Budžeta Federacije.

I pored istaknutih poteškoća, podrške koje se iz Budžeta Federacije doznačuju poljoprivrednim proizvođačima imaju pozitivne efekte na razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje.

U narednom periodu potrebno je za novčane podrške poljoprivredi osigurati veća izdvajanja iz Budžeta Federacije, ali istovremeno postići da i kantonalna ministarstva nadležna za poslove poljoprivrede (u daljem tekstu: kantonalna ministarstva), planiraju određena izdvajanja za ove namjene u kantonalnim budžetima.

 

II KRITERIJI ZA RASPODJELU SREDSTAVA

 

Odobrena finansijska sredstva iz Budžeta Federalnog ministarstva "Transferi za poljoprivredu" će se fizičkim i pravnim licima (u daljem tekstu: korisnici) raspoređivati prema općim i posebnim kriterijima.

 

1. Opći kriteriji

Pravo na ostvarivanje novčanih podrški stiču:

- korisnici koji su ostvarili primarnu poljoprivrednu proizvodnju ili poljoprivrednu djelatnost na teritoriji Federacije,

- korisnici koji su na propisanom obrascu registrovani za obavljanje poljoprivredne djelatnosti u kantonalnom i Federalnom ministarstvu.

 

  • Posebni kriteriji

Pravo na ostvarivanje novčanih podrški stiču:

- korisnici koji ispunjavaju posebno propisane kriterije predviđene ovim Programom i Uputstvom za ostvarivanje novčanih podrški u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji (u daljem tekstu: Uputstvo), a koje donosi federalni ministar.

A. Biljna proizvodnja

  • 1. Proizvodnja merkantilne pšenice - korisnici koji proizvedu i registrovanom prerađivaču-otkupljivaču prodaju najmanje 3 t pšenice.
  • 2. Krmno bilje na oranicama ( leguminoze, DTS-nova sjetva)- korisnici koji zasnuju najmanje 1 ha krmnog bilja na oranicama i ostvaruju poticaj za proizvodnju kravljeg mlijeka ili tov junadi.
  • 3. Proizvodnja krompira za industrijsku preradu - korisnici koji proizvedu i registrovanom prerađivaču, na osnovu zaključenog ugovora o proizvodnji, prodaju najmanje 5 t krompira za industrijsku preradu.
  • 4. Proizvodnja povrća za industrijsku preradu (kornišon, paradajz, paprika i patlidžan)- korisnici koji proizvedu i registrovanom prerađivaču-otkupljivaču, na osnovu zaključenog ugovora o proizvodnji, prodaju najmanje 2 t povrća za industrijsku preradu.
  • 5. Proizvodnja povrća za industrijsku preradu (cvekla, mrkva i luk)- korisnici koji proizvedu i registrovanom prerađivaču-otkupljivaču, na osnovu zaključenog ugovora o proizvodnji, prodaju najmanje 2 t povrća za industrijsku preradu.
  • 6. Proizvodnja sirovog duhana u listu roda 2004.g. - korisnici koji su u skladu sa Zakonom o duhanu, zaključili ugovor sa registrovanim dorađivačem-otkupljivačem i proizvedeni duhan u listu prodali na osnovu zaključenog ugovora.
  • 7. Proizvodnja sjemenske pšenice ( kategorije: original i prve sortne reprodukcije)- registrovani proizvođači sjemena koji proizvedu, dorade i prodaju sjeme u skladu sa Zakonom o sjemenu i sadnom materijalu poljoprivrednog bilja, na najmanjoj površini od 5 ha.
  •  
  •  
  • 8. Proizvodnja sjemenskog krompira ( kategorije: elita i orginal )- registrovani proizvođači sjemena koji proizvedu, dorade i prodaju sjeme u skladu sa Zakonom o sjemenu i sadnom materijalu poljoprivrednog bilja, na najmanjoj površini od 5 ha.
  • 9. Zasnivanje voćnjaka visokostablašica kontinentalnog i južnog voća - korisnici koji na vlastitom ili zakupljenom zemljištu zasnuju voćnjak, na površini od 0,3 do 5,0 ha, a preko 5 ha na osnovu odobrenog projekta.
  • 10. Zasnivanje vinograda - korisnici koji na vlastitom ili zakupljenom zemljištu zasnuju vinograd vinskih ili stonih sorti, na površini od 0,3 do 5,0 ha, a preko 5 ha na osnovu odobrenog projekta.

 

B. Animalna proizvodnja

1. Proizvodnja svježeg mlijeka – proizvođači koji kvartalno proizvedu i isporuče najmanje 1.200 l svježeg kravljeg, odnosno 450 l kozijeg mlijeka prosječne masnoće 3,5% i 450 l ovčijeg mlijeka prosječne masnoće 5%.

2. Utovljena junad – proizvođači koji utove najmanje 10 junadi domaćeg porijekla, a da grla kod isporuke imaju najmanje 500 kg žive vage ženska i 550 kg muška i da su u tovu provela najmanje 240 dana.

3. Utovljene svinje- proizvođači koji utove najmanje 30 svinja domaćeg porijekla, a da grla kod isporuke imaju najmanje 95 kg žive vage i da su u tovu provela najmanje 80 dana.

4. Uzgoj rasplodnih junica čiste pasmine u sistemu uzgojno-selekcijskog rada na farmama do 30 krava- registrovani uzgajivači, ako proizvedu najmanje tri gravidne junice u vlastitom stadu, a koje služe za proširenje stada ili su prodane za dalju reprodukciju.

5. Uzgoj rasplodnih junica čiste pasmine u sistemu uzgojno-selekcijskog rada na farmama preko 30 krava - registrovani uzgajivači, ako proizvedu najmanje tri gravidne junice u vlastitom stadu, a koje služe za proširenje stada ili su prodane za dalju reprodukciju.

6. Uzgoj rasplodnih ovaca u sistemu uzgojno- selekcijskog rada - registrovani uzgajivači, ako uzgoje najmanje 50 rasplodnih ovaca u vlastitom stadu, najmanje starosti osam mjeseci, a koje služe za proširenje stada ili su prodane za dalju reprodukciju.

7. Uzgoj pilenki teških roditeljskih linija- pravni subjekti koji uzgoje najmanje 10.000 pilenki u tekućoj godini.

8. Uzgoj pilenki lahkih roditeljskih linija – pravni subjekti koji uzgoje najmanje 10.000 pilenki u tekućoj godini.

9. Proizvodnja meda- proizvođači ako za jednu sezonu prodaju najmanje 500 kg meda, a zemljoradničke zadruge i udruženja 5.000 kg meda.

10. Proizvodnja morske ribe (lubin i orada) – pravni subjekti koji uzgoje i prodaju na tržištu najmanje 20.000 kg ribe za godinu dana.

11. Obilježavanje rasplodnih ovaca- ostvaruju kantonalne uzgojno- selekcijske službe kod farmera koji drže najmanje 50 rasplodnih ovaca.

12. Uzgojno- selekcijski rad po kantonima- ostvaruju uzgojno- selekcijske službe kantona, a u cilju realizacije ukupnog programa podrški u stočarstvu.

 

C. Kapitalna ulaganja

1. Izrada projekta Srednjoročna strategija razvoja poljoprivrednog sektora Federacije BiH (nastavakprojekta, drugi dio) - Poljoprivredni fakultet Sarajevo, na osnovu ugovora iz 2004. godine

2. Zasnivanje rasadnika kontinentalnog (4 ha) i mediteranskog voća (2 ha) - nastavakprojekta, korisnici na osnovu ugovora iz 2004. godine, ako isti završe u skladu sa projektom.

3. Zasnivanje rasadnika vinove loze ( 2 ha) – korisnikna osnovu ugovora, ako isti završi u skladu sa projektom.

4. Uređenje zemljišta (520 ha) – ostvaruju kantonalna ministarstva na osnovu podnesenog projekta.

 

D. Regresiranje kamata za investicijske kredite u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji – korisnici kredita koji redovno otplaćuju kreditne obaveze, ukoliko su kamate na kredite do 10 % .

 

Podrška stručnim institucijama

1. Uzgojno-selekcijski rad u stočarstvu – centralna služba – korisnici naučne i stručne institucije na osnovu podnesenog projekta.

2 Zaštita bilja - korisnici naučne i stručne institucije na osnovu podnesenog projekta koji obuhvata: Štetni biološki agensi, Diabrotica virgifera virgifera Le Conte i Erwinia amylovora.

3. Introdukcija u voćarsko-vinogradarskoj proizvodnji – naučne i stručne institucije na osnovu podnesenog projekta.

 

F. Participacije i prezentacije – korisnici za organizaciju i izvođenje aktivnosti u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji na osnovu podnesenog programa, o čemu se donosi posebna odluka.

 

G. Uvođenje novih tehnologija u primarnu poljoprivrednu proizvodnju

1. Uvođenje sistema HACCP-ana ribogojilišta – korisnici koji ponude program, uzgoje i prodaju najmanje 20.000 kg slatkovodne ribe za godinu dana.

2. Ostalo - korisnici naučne i stručne institucije, na osnovu raspisanog tendera koji se odnosi na praktičnu primjenu savremenih naučnih dostignuća, istraživanja postojećeg stanja u oblasti primarne poljoprivredne proizvodnje i njene ekonomike, uvođenje upravljačko-informacijskih tehnologija, zaštita domaćih autohtonih vrsta, sorti i pasmina i dr.

 

H. Rezerve – hitni i nepredviđeni izdaci koji se pojave tokom budžetske godine.

 

  • Način ostvarivanja novčanih podrški

 

Novčane podrške ostvaruju korisnici koji ispunjavaju uslove propisane ovim Programom i Uputstvom, kojim će se utvrditi postupak, potrebna dokumentacija, obrasci i drugi relevantni podaci.

Korisnici koji ostvare proizvodnju podnose kantonalnim ministarstvima propisanu dokumentaciju, a naučne i stručne institucije i ostali korisnici, Federalnom ministarstvu .

Nakon obrade i provjere dostavljene dokumentacije, kantonalna ministarstva će u propisanim rokovima zahtjeve za isplatu novčanih podrški, dostaviti Federalnom ministarstvu.

Federalno ministarstvo će u roku od 30 dana od dana prijema zahtjeva, iste obraditi i naloge za isplatu dostaviti Federalnom ministarstvu finansija – Trezoru, radi isplate novčanih podrški korisnicima.

Isplata novčanih podrški korisnicima, vrši se nakon izvršene proizvodnje, dostavljenih i obrađenih zahtjeva, a subvencioniranje kamata za investicijske kredite u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, po izmirenju kreditnih obaveza. Naučne i stručne institucije ostvaruju novčanu podršku nakon potpisanog ugovora o povjerenim poslovima.

Preraspodjela podrški po kantonima je izvršena na osnovu procentualnog učešća pojedinih resursa kantona u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji u Federaciji i na osnovu realizacije novčanih podrški u prethodnoj godini.

U slučaju da se utvrđena kvota za pojedine kantone po vrstama novčanih podrški, radi objektivnih okolnosti u cijelosti ili djelimično ne iskoristi, kantonalno ministarstvo će svojom odlukom omogućiti da se neutrošena sredstva usmjere na druge stavke unutar iste oblasti, a po potrebi preusmjere iz oblasti u oblast, uz prethodno pribavljeno mišljenje Federalnog ministarstva.

Ukoliko kantonalno ministarstvo dostavi zahtjeve za novčane podrške, čiji je novčani iznos veći od ukupno propisane kantonalne kvote, Federalno ministarstvo nema obavezu iste obraditi i dostaviti Trezoru na isplatu.

 

III SVRHA PROGRAMA

 

Svrha ovog Programa je :

  • povećanje obima poljoprivredne proizvodnje,
  • zadovoljavanje potreba domaćeg tržišta vlastitim proizvodima,
  • snabdijevanje prehrambene industrije sirovinama,
  • stabilizacija tržišta poljoprivredno-prehrambenih proizvoda,
  • smanjenje ovisnosti od uvoza i stvaranja pretpostavki za izvoz,
  • stvaranje tržišno orijentisanih proizvođača,
  • smanjenje stope nezaposlenosti,
  • učešće naučnih i stručnih institucija u osavremenjavanju proizvodnje,
  • ruralni razvoj.

Predviđene novčane podrške su ekonomskog karaktera koje priznaju ekonomsku proizvodnju kod farmera i stvaraju uslove za prodaju proizvoda za domaću industriju i tržište. Druga uloga podrški je razvojnog karaktera koja pospješuje: kapitalna ulaganja, organizaciju rada uzgojno-selekcijskih i savjetodavnih poljoprivrednih stručnih službi, proizvodnju sadnog i sjemenskog materijala, zaštitu gajenih biljaka, organizovanje sajmova, seminara, izložbi i podršku naučno-stručnim institucijama.

Osnovni parametri koje smo koristili za izradu Programa bili su:

  • osnovna strateška opredjeljenja u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji,
  • snimak stanja u agraru Federacije u predratnom i poratnom periodu,
  • aktivnosti predviđene Zakonom o novčanim podrškama,
  • bolje korištenje prirodnih resursa,
  • količina i novčana vrijednost prošlogodišnjeg uvoza proizvoda koje podstičemo,
  • stanje resursa po kantonima,
  • analiza realizacije novčanih podrški u 2004. godini,
  • mišljenja kantonalnih resornih ministarstava, naučnih institucija, proizvođača i prerađivača poljoprivrednih proizvoda, komora, grupacija i udruženja.

 

IV VISINA SREDSTAVA

 

Sredstva odobrena Budžetom Federacije iznose 15.740.000,00 KM , a ista će se raspodijeliti u skladu sa Programom utroška sredstava na slijedeće oblasti, izražena procentualno:

  • Biljna proizvodnja 37 %,
  • Animalna proizvodnja 53 %,
  • Kapitalna ulaganja 2,9 %,
  • Regresiranje kamata za investicione kredite u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji 1 %,
  • Podrške stručnim institucijama 2,4 % ,
  • Uvođenje novih tehnologija u primarnu poljoprivrednu proizvodnju 2 % ,
  • Participacije i prezentacije 1%,
  • Rezerve 0,7 %.

 

Program će se realizovati prema utvrđenim kantonalnim kvotama.

 

V IZVORI SREDSTAVA

Izvor sredstava za realizaciju Programa je Budžet Federacije Bosne i Hercegovine za 2005. godinu (¨Službene novine Federacije BiH¨, broj: 78/04), u kojem su na poziciji “Transferi za poljoprivredu”, planirana sredstva u iznosu od 15.740.000,00 KM.

 

VI ORGANIZACIJA KOJA PRIMA TRANSFER

Korisnici novčanih podrški iz ovog Programa su fizička i pravna lica koja ispune propisane opće i posebne kriterije i koja ostvare poljoprivrednu proizvodnju ili poljoprivrednu djelatnost na teritoriji Federacije (poljoprivredni proizvođači, farme, naučne i stručne institucije, kantonalne uzgojno-selekcijske službe i dr), u skladu sa odredbama Zakona o novčanoj podršci u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

 

PLAN RASPODJELE NOVČANIH PODRŠKI U 2005. GODINI  PO  VRSTAMA

             
           

Tabela br. 1.

 

R/B

Vrsta podrški

KM/ jed. mjere

Ukupan obim podrške

Ukupan iznos  podrške    (KM)

Vrijeme realizacije

A.

 

Biljna proizvodnja

       
 

1.

Proizvodnja merkantilne pšenice

0,06 KM/kg

10.000.000 kg

600.000

III kvartal

 

2.

Krmno bilje na oranicama                                                 (leguminoze, DTS - nova sjetva)

150 KM/ha

2.000 ha

300.000

III i IV kvartal

 

3.

Proizvodnja krompira za industrijsku preradu

0,05 KM/kg

2.500.000 kg

125.000

IV kvartal

 

4.

Proizvodnja povrća za industrijsku preradu           (kornišon, paradajz, paprika, patlidžan)

0,10 KM/kg

2.200.000 kg

220.000

IV kvartal

 

5.

Proizvodnja povrća za industrijsku preradu              (cvekla, mrkva, luk)

0,05 KM/kg

500.000 kg

25.000

IV kvartal

 

6.

Proizvodnja sirovog duhana u listu roda 2004.g.

0,90 KM/kg

1.610.000 kg

1.449.000

I kvartal

 

7.

Proizvodnja sjemenske pšenice                            (kategorije: original i prva sortna reprodukcija)

0,14 KM/kg

700.000 kg

98.000

III kvartal

 

8.

Proizvodnja sjemen. krompira                                                 ( kategorije: elita i original)

0,25 KM/kg

1.668.000 kg

417.000

I kvartal

 

9.

Zasnivanje voćnjaka visokostablašica kontinentalnog i južnog voća

2.800 KM/ha

630 ha

1.764.000

II i IV kvartal

 

10.

Zasnivanje vinograda

4.200 KM/ha

200 ha

840.000

II i IV kvartal

   

Ukupno (A)

   

5.838.000

 

B.

 

Animalna proizvodnja

       
 

1.

Proizvodnja svježeg kravljeg, ovčijeg i kozijeg mlijeka (IV kvartal 2004. g. i I ,II i III kvartal 2005. g.)

0,14 KM/l

46.000.000 l

6.440.000

I, II, III i IV kvartal

 

2.

Utovljena junad

150 KM/grlo

4.500 grla

675.000

IV kvartal

 

3.

Utovljene svinje

30 KM/grlo

12.000 grla

360.000

 IV kvartal

 

4.

Uzgoj rasplodnih junica čiste pasmine   u sistemu uzgojno-selek. rada na  farmama do 30 krava

200 KM/grlo

500 grla

100.000

 IV kvartal

 

5.

Uzgoj rasplodnih junica čiste pasmine   u sistemu uzgojno-selek.rada na  farmama  preko 30 krava

150 KM/grlo

486 grla

72.900

 IV kvartal

 

6.

Uzgoj rasplodnih  ovaca  u sistemu uzgojno-selekcijskog rada

20 KM/grlo

10.000 grla

200.000

IV kvartal

 

7.

Uzgoj  pilenki teških roditeljskih linija

2 KM/kom

80.000 kom

160.000

III kvartal

 

8.

Uzgoj  pilenki lahkih roditeljskih linija

1,5 KM/kom

86.600 kom

129.900

IV kvartal

 

9.

Proizvodnja meda

1 KM/kg

85.000 kg

85.000

IV kvartal

 

10.

Proizvodnja morske ribe (lubin i orada)

0,09 KM/kom

500.000 kom

45.000

III kvartal

 

11.

Obilježavanje rasplodnih ovaca

1,5 KM/grlo

40.000 grla

60.000

II kvartal

 

12.

Uzgojno-selekcijski rad - po kantonima

5.000 KM/kanton

10 kantona

50.000

IV kvartal

   

Ukupno (B)

   

8.377.800

 

C.

 

Kapitalna ulaganja

       
 

1.

Projekat Srednjoročna strategija razvoja poljoprivrednog sektora  Federacije BiH -II dio

   

110.000

I kvartal

 

2.

Zasnivanje  rasadnika kontinentalnog voća-II dio

 

4 ha

50.000

III kvartal

 

3.

Zasnivanje rasadnika mediteranskog voća-II dio

 

2 ha

25.000

III kvartal

 

4.

Zasnivanje  rasadnika vinove loze - I dio

 

2 ha

25.000

I kvartal

 

5.

Uređenje zemljišta

500 KM/ha

520 ha

260.000

II i III kvartal

   

Ukupno (C)

   

470.000

 

D.

 

Regresiranje kamata za investicijske kredite u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji

   

150.000

III i IV kvartal

E.

 

Podrška stručnim institucijama

       
 

1.

Uzgojno-selekcijski rad  u stočarstvu - centralna služba

   

50.000

II kvartal

 

2.

Zaštita bilja

       
 

2.a.

Štetni biološki agensi

   

150.000

II kvartal

 

2.b.

Projekat Diabrotica virgifera  virgifera Le Conte

   

40.000

II kvartal

 

2.c.

Projekat  Erwinia amylovora

   

40.000

II kvartal

 

3.

Introdukcija u voćarsko-vinogradarskoj proizvodnji

   

100.000

II kvartal

   

Ukupno (E)

   

380.000

 

F.

 

Participacija i prezentacije (stručni skupovi, kongresi, seminari, usavršavanje kadrova, edukacije i sajmovi)

   

110.000

II, III i IV kvatral

G.

 

Uvođenje novih tehnologija u primarnu poljoprivrednu  proizvodnju

       
 

1.

Uvođenje HACCP-a na ribogojilišta

15.000 KM/ribog.

10 ribogojilišta

150.000

IV kvartal

 

2.

Ostalo

   

150.000

IV kvartal

   

Ukupno (G)

   

300.000

 

H.

 

Rezerve

   

114.200

 
   

SVEUKUPNO

   

15.740.000

 

 

PLAN RASPODJELE NOVČANIH PODRŠKI U 2005. GODINI PO KANTONIMA  

                           
                     

Tabela br. 2.

 

VRSTA PODRŠKI

USK

PK

TK

ZDK

BPK

SBK

HNK

ZHK

KS

HBK

OSTALO

UKUPNO (KM)

A.

 Ratarstvo sa povrtlarstvom (KM)

401.733

692.411

569.635

169.010

30.959

261.535

585.527

347.169

27.863

148.158

 

3.234.000

%

12,42

21,41

17,61

5,23

0,96

8,09

18,11

10,73

0,86

4,58

 

100,00

 Voćarstvo sa vinogradarstvom (KM)

84.000

81.200

966.000

215.600

70.000

156.800

747.600

190.400

84.000

8.400

 

2.604.000

%

3,23

3,12

37,10

8,28

2,69

6,02

28,71

7,31

3,23

0,32

 

100,00

B.

Stočarstvo  (KM)

1.808.348

606.026

1.911.473

1.015.173

104.613

816.329

808.876

277.300

246.747

782.915

 

8.377.800

%

21,58

7,23

22,82

12,12

1,25

9,74

9,65

3,31

2,95

9,35

 

100,00

C.

Kapitalna ulaganja

                       
 

Projekat Srednjoročna strategija razvoja poljoprivrednog sektora  Federacije BiH -II dio

                   

110.000

110.000

 

Zasnivanje  rasadnika kontinentalnog voća-II dio

     

50.000

             

50.000

 

Zasnivanje rasadnika mediteranskog voća-II dio

           

25.000

       

25.000

 

Zasnivanje rasadnika vinove loze - I dio

           

25.000

       

25.000

 

Uređenje zemljišta

 

125.000

135.000

               

260.000

 

Ukupno C (KM)

0

125.000

135.000

50.000

0

0

50.000

0

0

0

110.000

470.000

 

%

0,00

26,60

28,72

10,64

0,00

0,00

10,64

0,00

0,00

0,00

23,40

100,00

 

Ukupno A, B i C (KM)

2.294.081

1.504.637

3.582.108

1.449.783

205.572

1.234.664

2.192.003

814.869

358.610

939.473

110.000

14.685.800

 

%

15,62

10,25

24,39

9,87

1,40

8,41

14,93

5,55

2,44

6,40

0,75

100,00

D.

Regresiranje kamata za investicijske kredite u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji

                     

150.000

E.

Podrška stručnim institucijama

                     

380.000

F.

Participacija i prezentacije (stručni skupovi, kongresi, seminari, usavršavanje kadrova, edukacije i sajmovi)

                     

110.000

G.

Uvođenje novih tehnologija u primarnu poljoprivrednu  proizvodnju

                     

300.000

H.

Rezerve

                     

114.200

 

Ukupno  D, E, F, G i H

                     

1.054.200

 

Ukupno A, B, C, D, E, F, G i H

                     

15.740.000

 

PLAN RASPODJELE  NOVČANIH PODRŠKI U 2005. GODINI  ZA BILJNU PROIZVODNJU PO KANTONIMA 

( u jedinicama mjere: kg, ha i  novčanim iznosima: KM)

                         

Tabela br. 3.

R/B

VRSTA PODRŠKI

UKUPNO FBIH

 po jed. mj.

Jed. mj.

USK

PK

TK

ZDK

BPK

SBK

HNK

ZHK

KS

HBK

       RATARSTVO SA POVRTLARSTVOM

1.

Proizvodnja merkantilne pšenice

10.000.000

 

kg

1.910.000

2.740.000

1.860.000

870.000

50.000

810.000

450.000

520.000

110.000

680.000

600.000

0,06

KM

114.600

164.400

111.600

52.200

3.000

48.600

27.000

31.200

6.600

40.800

2.

Krmno bilje na oranicama (leguminoze, DTS - nova sjetva)

2.000

 

ha

376

30

534

429

17

239

118

78

41

138

300.000

150

KM

56.400

4.500

80.100

64.350

2.550

35.850

17.700

11.700

6.150

20.700

3.

Proizvodnja krompira za industrijsku preradu

2.500.000

 

kg

449.500

25.750

721.250

327.750

30.000

346.250

231.750

153.500

130.250

84.000

125.000

0,05

KM

22.475

1.287

36.062

16.387

1.500

17.313

11.588

7.675

6.513

4.200

4.

Proizvodnja povrća za industrijsku preradu  (korniš., paradajz, paprika, patlidžan)

2.200.000

 

kg

152.900

48.840

1.543.300

104.280

14.740

59.620

143.440

74.360

56.320

2.200

220.000

0,10

KM

15.290

4.884

154.330

10.428

1.474

5.962

14.344

7.436

5.632

220

5.

Proizvodnja povrća za industrijsku preradu  (cvekla, mrkva, luk)

500.000

 

kg

44.350

6.800

150.875

112.900

3.700

51.200

37.900

23.150

59.350

9.775

25.000

0,05

KM

2.218

340

7.543

5.645

185

2.560

1.895

1.158

2.968

488

6.

Proizvodnja sirovog duhana u listu roda 2004.g.

1.610.000

 

kg

0

520.000

200.000

0

0

0

570.000

320.000

0

0

1.449.000

0,90

KM

0

468.000

180.000

0

0

0

513.000

288.000

0

0

7.

Proizvodnja sjemenske pšenice (kategorije: original i prva sort.rep.)

700.000

 

kg

175.000

350.000

0

0

0

0

0

0

0

175.000

98.000

0,14

KM

24.500

49.000

0

0

0

0

0

0

0

24.500

8.

Proizvodnja sjemen. krompira (kategorije: elita i original)

1.668.000

 

kg

665.000

0

0

80.000

89.000

605.000

0

0

0

229.000

417.000

0,25

KM

166.250

0

0

20.000

22.250

151.250

0

0

0

57.250

       VOĆARSTVO SA VINOGRADARSTVOM

9.

Zasnivanje voćnjaka visokostablašica konti. i južnog  voća

630

 

ha

30

29

342

77

25

56

36

2

30

3

1.764.000

2.800

KM

84.000

81.200

957.600

215.600

70.000

156.800

100.800

5.600

84.000

8.400

10.

Zasnivanje vinograda

200

 

ha

0

0

2

0

0

0

154

44

0

0

840.000

4.200

KM

0

0

8.400

0

0

0

646.800

184.800

0

0

 

UKUPNO

5.838.000

   

485.733

773.611

1.535.635

384.610

100.959

418.335

1.333.127

537.569

111.862

156.558

 

* u tabeli je izvršeno zaokruživanje brojeva

                     
 

* raspodjela je napravljena  na osnovu resursa svakog kantona i podsticaja iz predhodne godine 

           

 

PLAN RASPODJELE  NOVČANIH PODRŠKI U 2005. GODINI  ZA ANIMALNU PROIZVODNJU PO KANTONIMA 

( u jedinicama mjere: l, kg, kom., grlo i novčanim iznosima: KM)

                         

Tabela br. 4.

R/B

VRSTA PODRŠKI

UKUPNO FBIH

 po jed. mj.

Jed. mj.

USK

PK

TK

ZDK

BPK

SBK

HNK

ZHK

KS

HBK

                 STOČARSTVO

1.

Proizvodnja svježeg kravljeg, ovčijeg

46.000.000

 

l

11.500.000

782.000

11.408.000

5.750.000

552.000

4.692.000

4.048.000

1.150.000

1.196.000

4.922.000

i kozijeg mlijekа za IV kvartal 2004. god.  i I, II, III kvartal 2005.god.

6.440.000

0,14

KM

1.610.000

109.480

1.597.120

805.000

77.280

656.880

566.720

161.000

167.440

689.080

2.

Utovljena junad

4.500

 

grlo

563

710

1.493

832

23

275

185

99

162

158

675.000

150

KM

84.450

106.500

223.950

124.800

3.450

41.250

27.750

14.850

24.300

23.700

3.

Utovljene svinje

12.000

 

grlo

103

4.277

572

791

0

884

1.693

2.546

32

1.102

360.000

30

KM

3.090

128.310

17.160

23.730

0

26.520

50.790

76.380

960

33.060

4.

Uzgoj rasplodnih  junica  čiste pasmine u sistemu uzgojno-selek. rada na farmama do 30 krava

500

 

grlo

58

23

96

44

34

50

65

15

61

54

100.000

200

KM

11.600

4.600

19.200

8.800

6.800

10.000

13.000

3.000

12.200

10.800

5.

Uzgoj rasplodnih  junica  čiste pasmine u sistemu uzgojno-selek. rada na farmama preko  30 krava

486

 

grlo

107

0

105

13

0

10

94

0

123

34

72.900

150

KM

16.050

0

15.750

1.950

0

1.500

14.100

0

18.450

5.100

6.

Uzgoj rasplodnih ovaca   u sistemu uzgojno-selekcij.  rada

10.000

 

grlo

800

0

430

1.150

240

2.860

3.060

500

560

400

200.000

20

KM

16.000

0

8.600

23.000

4.800

57.200

61.200

10.000

11.200

8.000

7.

Uzgoj pilenki teških roditeljskih linija

80.000

 

kom

0

80.000

0

0

0

0

0

0

0

0

160.000

2

KM

0

160.000

0

0

0

0

0

0

0

0

8.

Uzgoj pilenki lahkih roditeljskih linija

86.600

 

kom

26.000

60.600

0

0

0

0

0

0

0

0

129.900

1,5

KM

39.000

90.900

0

0

0

0

0

0

0

0

9.

Proizvodnja meda

85.000

 

kg

13.438

1.164

19.533

13.413

4.463

7.251

13.616

4.310

4.437

3.375

85.000

1

KM

13.438

1.164

19.533

13.413

4.463

7.251

13.616

4.310

4.437

3.375

10.

Proizvodnja morske ribe (lubin i orada)

500.000

 

kom

0

0

0

0

0

0

500.000

0

0

0

45.000

0,09

KM

0

0

0

0

0

0

45.000

0

0

0

11.

Obilježavanje rasplodnih ovaca

40.000

 

grla

6.480

48

3.440

6.320

1.880

7.152

7.800

1.840

1.840

3.200

60.000

1,5

KM

9.720

72

5.160

9.480

2.820

10.728

11.700

2.760

2.760

4.800

12.

Uzgojno-selekcijski rad - po kantonima

10

 

kant.

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

50.000

5.000

KM

5.000

5.000

5.000

5.000

5.000

5.000

5.000

5.000

5.000

5.000

 

UKUPNO

8.377.800

   

1.808.348

606.026

1.911.473

1.015.173

104.613

816.329

808.876

277.300

246.747

782.915

 

* u tabeli je izvršeno zaokruživanje brojeva

                       
 

* raspodjela je napravljena  na osnovu resursa svakog kantona i podsticaja iz predhodne godine 

             

 

 

 

 

 

 


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Ministar dao ultimatum Netanyahuu: Gledam te u oči i kažem - imaš do 8. lipnja
Njemačka vojska je u rasulu. Odmetnuti ministar povlači drastične poteze
Rusija zbog propalog projekta blokirala milijune u stranim bankama
U Gazi pronađeno tijelo još jednog taoca, hamasovci ga ubili dok je vozio bicikl
Klizi li svijet u nuklearnu kataklizmu?
Policija u Austriji uhitila djevojčicu iz Crne Gore. Planirala teroristički napad?
Masovni prosvjedi u Gruziji, predsjednica stavila veto na "ruski zakon"
Atentatoru na slovačkog premijera određen pritvor. Tvrdi da ga nije htio ubiti
Kako je oluja od tri tisuće ukrajinskih bombi uništila najopasnije avione u ratu
Hamasovci su je ubili, vukli golu i snimali. Tijelo Njemice nađeno u tunelu u Gazi
Kanadska policija nakon 50 godina otkrila serijskog ubojicu
Izraelci prodiru u Rafah, napadnut najveći izbjeglički kamp. "Gađaju bez prestanka"
VIDEO Poplave u Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj... "Voda je do prsa, ovo ne pamtimo"
Zelenski: Rusi spremaju veliku ofenzivu, znam Putinov cilj. Ovo je tek prvi val
23 migranta krenula iz Tunisa prema Italiji, nestali su
Novi proboj Rusa, grad pretvoren u pepeo, zatočili civile. "Koriste ih kao živi štit"
Poplave na istoku Belgije
Peru zakonom naredio da se transrodne osobe označava kao bolesne, ljudi na ulicama
Poljska ulaže više od 2 milijarde eura u jačanje svoje istočne granice
Stanje slovačkog premijera Fica stabilno, no i dalje ozbiljno






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Ministar dao ultimatum Netanyahuu: Gledam te u oči i kažem - imaš do 8. lipnja
Njemačka vojska je u rasulu. Odmetnuti ministar povlači drastične poteze
Rusija zbog propalog projekta blokirala milijune u stranim bankama
U Gazi pronađeno tijelo još jednog taoca, hamasovci ga ubili dok je vozio bicikl
Klizi li svijet u nuklearnu kataklizmu?
Policija u Austriji uhitila djevojčicu iz Crne Gore. Planirala teroristički napad?
Masovni prosvjedi u Gruziji, predsjednica stavila veto na "ruski zakon"
Atentatoru na slovačkog premijera određen pritvor. Tvrdi da ga nije htio ubiti
Kako je oluja od tri tisuće ukrajinskih bombi uništila najopasnije avione u ratu
Hamasovci su je ubili, vukli golu i snimali. Tijelo Njemice nađeno u tunelu u Gazi
Kanadska policija nakon 50 godina otkrila serijskog ubojicu
Izraelci prodiru u Rafah, napadnut najveći izbjeglički kamp. "Gađaju bez prestanka"
VIDEO Poplave u Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj... "Voda je do prsa, ovo ne pamtimo"
Zelenski: Rusi spremaju veliku ofenzivu, znam Putinov cilj. Ovo je tek prvi val
23 migranta krenula iz Tunisa prema Italiji, nestali su
Novi proboj Rusa, grad pretvoren u pepeo, zatočili civile. "Koriste ih kao živi štit"
Poplave na istoku Belgije
Peru zakonom naredio da se transrodne osobe označava kao bolesne, ljudi na ulicama
Poljska ulaže više od 2 milijarde eura u jačanje svoje istočne granice
Stanje slovačkog premijera Fica stabilno, no i dalje ozbiljno


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Treći svjetski rat značio bi kraj naše civilizacije

VIDEO Poplave u Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj... ˝Voda je do prsa, ovo ne pamtimo˝

Borbe u Rafahu jačaju, žestoko i na sjeveru. ˝Možda i najjače borbe u 7 mjeseci˝

Ovaj film zovu čudom. Snimao se 40 godina, a redatelj je potrošio 120 milijuna dolara

Troje španjolskih turista ubijeno u Afganistanu

Klimatski aktivisti upali na pistu zračne luke u Münchenu, izazvali kolaps letova

VIDEO Sjever Italije pod vodom nakon obilne kiše

VIDEO Masovni napadi na Krim. Satelitske snimke otkrivaju uništene moćne avione

Američka vojska izgradila dok za pomoć Gazi. ˝Nijedan vojnik nije stupio na kopno˝

VIDEO Ogromna oluja u Houstonu, četvero mrtvih, grad u mraku. ˝Ne izlazite˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi