TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Nedjelja 19.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








19.05.2024 - 02h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
53
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 32

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Uredba Vlade Federacije BiH za 2005 Na osnovu člana 19. stav 1. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (''Službene novine Federacije BiH'', broj 1/94, 8/95. 58/02 i 19/03), člana 194. stav 3. i člana 310. stav 1. Zakona o privrednim društvima (''Službene novine Federacije BiH'', broj 23/99, 45/00, 2/02, 6/02 i 29/03), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na svojoj 118. sjednici održanoj 14. jula 2005. godine, donosi


U R E D B U

O VRŠENJU OVLAŠĆENJA ORGANA FEDERACIJE BOSNE
I HERCEGOVINE U PRIVREDNIM DRUŠTVIMA SA
UČEŠĆEM DRŽAVNOG KAPITALA


Član 1.


Ovom uredbom uređuje se nadležnost organa Federacije Bosne i Hercegovine u predlaganju kandidata za članove nadzornog odbora u privrednim društvima sa državnim kapitalom i izdavanje punomoćja za prisustvo u radu skupština u ovim privrednim društvima, kao i obaveze predstavnika državnog kapitala povodom učešća u radu navedenih organa koji proizlaze iz osnova prava vlasništva države nad tima kapitalom.


Član 2.


Nominiranje kandidata za imenovanje članova nadzornog odbora u privrednom društvu iz člana 1. ove uredbe vrši se na temelju prethodno provedenog postupka predviđenog Zakonom o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Federacije Bosne i Hercegovine (''Službene novine Federacije BiH'', br. 12/03 i 34/03) i Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine (''Službeni glasnik BiH'', br. 13/02, 16/02, 14/03 i 12/04).
Predlaganje kandidata koji su zadovoljili uslove konkursa, a na temelju prijedloga komisije vrši Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, ako je to predviđeno posebnim zakonom ili nadležni federalni ministar.


Član 3.


Kandidat za člana nadzornog odbora ne može biti lice kod kojeg postoje zapreke iz odredaba člana 260. Zakona o privrednim društvima.
U privrednim društvima koja obavljaju djelatnost javnog društvenog interesa kao i privrednim društvima u kojima Federacije Bosne i Hercegovine ima udio u vlasništvu od najmanje 50% plus jedna dionica i koja zapošljavaju preko 50 radnika, kandidat za člana nadzornog odbora ne može biti lice kojeg isključuju odredbe Zakona o javnim preduzećima u Federaciji Bosne i Hercegovine (''Službene novine Federacije BiH'', broj 8/05).
U privrednim društvima iz stava 2. ovog člana, član nadzornog odbora je dužan pridržavati se odredba Zakona o javnim preduzećima u Federaciji Bosne i Hercegovine (posebno odredaba čl. 7, 8, 14, 19. i 20).


Član 4.


Za člana nadzornog odbora ne može biti nominiran ili kao punomoćnik u skupštini privrednog društva ne može biti opunomoćen:

1. direktor ili zamjenik direktora privrednog društva u kojem država vrši ovlašćenja po osnovu državnog kapitala,
2. članovi Federalne ili kantonalnih vlada,
3. nosilac pravosudne funkcije ili nosilac druge funkcije čije je vršenje po zakonu nespojivo sa učešćem u radu organa iz ove uredbe,
4. dioničar ili vlasnik u društvu ili je u bilo kojem drugom obliku sukoba interesa u ličnim ili profesionalnim odnosima utvrđenih Zakonom o sukobu interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine i Zakonom o javnim preduzećima u Federaciji Bosne i Hercegovine,
5. lice koje ne zadovoljava standarde i kriterije iz člana 7. stav 1. Zakon o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Federacije Bosne i Hercegovine.


Član 5.


Isto lice može istovremeno biti predsjednik ili član nadzornog odbora u više od dva privredna društva uključujući u taj broj i članstvo u upravnim odborima pojedinih državnih ili federalnih agencija.
Odredba stava 1. ovog člana ne može se primijeniti na lice koje bi imenovanjem u drugom nadzornom odboru ili kao punomoćnik u radu skupštine privrednog društva došla u sukob interesa sa izvršenim imenovanjem u određenom privrednom društvu odnosno izdavanjem punomoćja za učešće u radu skupštine.


Član 6.


Federacije Bosne i Hercegovine, saglasno članu 261. stav 1. Zakona o privrednim društvima preko svojih organa vrši prava iz člana 1. ove uredbe u privrednim društvima u kojima je država dioničar sa najmanje 5% dionica u tom društvu.
Ovlašćenje iz stava 1, ovog člana država vrši u društvima sa ograničenom odgovornošću ako njen udjel iznosi najmanje 5% kapitala društva.


Član 7.


Lista privrednih društava u kojima država vrši ovlašćenja iz člana 1. ove uredbe čini sastani dio ove uredbe.


Član 8.


Nominiranje kandidata za članove nadzornog odbora federalni organ (Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ili nadležno ministarstvo) vrši u onolikom broju lica koji odgovara razmjeni učešća državnog kapitala u ukupnom kapitalu privrednog društva.


Član 9.


Član nadzornog odbora imenovan kao predstavnik državnog kapitala dužan je prije održavanje sjednice tog organa pribaviti mišljenja federalnog organa ako taj organ razmatra pitanja iz člana 269. tač. 3, 5, 6, 7. i 11. Zakona o privrednim društvima.
Mišljenje organa iz stava 1. ovog člana dužan je pribaviti član nadzornog odbora u privrednom društvu iz člana 3. stav 2. ove uredbe ako nadzorni odbor treba da odlučuje o pitanjima iz člana 8. pod b) do h) Zakona o javnim preduzećima u Federaciji Bosne i Hercegovine.
Bez pribavljenih mišljenja iz st. 1. i 2. ovog člana, član nadzornog odbora ne može učestvovati u odlučivanju tog organa.
Izuzetno od odredbe stava 3. ovog člana, član nadzornog odbora može glasati na sjednici ukoliko do datuma održavanja sjednice nije dobio traženo mišljenje nadležnog organa.


Član 10.


Federalni organ imenuje punomoćnika državnog kapitala za skupštinu privrednog društva iz člana 6. ove uredbe.
Prilikom odlučivanja u skupštini privrednog društva punomoćnik raspolaže ukupnim brojem glasova koji pripada državnom kapitalu.
Prije odlučivanja u skupštini imenovani punomoćnik je dužan pribaviti mišljenje organa koji je izdao punomoćje o pitanjima iz člana 246. tač. 1. do 16. Zakona o privrednim društvima.
Bez pribavljenog mišljena o pitanjima iz stava 2. ovog člana, punomoćnik ne može odlučivati u skupštini.
Izuzetno od odredbe stava 4. ovog člana, punomoćnik može punopravno odlučivati ukoliko do sjednice nije dobio traženo mišljenje nadležnog organa.


Član 11.


Pribavljanje mišljenja iz čl. 9. i 10. ove uredbe vrši se pismeno najkasnije sedam dana prije održavanje sjednice nadzornog odbora odnosno skupštine a u izuzetnim slučajevima, ako se to ocijeni opravdanim, usmenim putem.
Usmenu saglasnost o pojedinim pitanjima iz stava 1. ovog člana može isključivo dati član vlade čije ministarstvo vrši ovlašćenja po osnovu državnog kapitala.


Član 12.


Član nadzornog odbora i punomoćnik u skupštini odgovorni su za svoj rad organu koji ga je nominirao i imenovao odnosno koji je izdao punomoćje.
Predsjednik ili član nadzornog odbora pored odgovornosti iz stava 1. ovog člana za svoj rad odgovaraju prema odredbama čl. 270 do 274. Zakona o privrednim društvima.


Član 13.


Do utvrđivanja Liste privrednih društava iz člana 7. ove uredbe primjenjivat će se Lista iz člana 2. stav 2. Uredbe o vršenju ovlašćenja i obaveza organa Federacije Bosne i Hercegovine u privrdnim društvima po osnovu državnog kapitala (''Službene novine Federacije BiH'', br. 8/00, 40/00, 43/00, 4/01, 5/01, 26/01, 35/01, 13/02, 14/02, 68/02, 56/03, 72/04 i 10/05), osim na ona privredna društva koja su u međuvremenu u cijelosti privatizirana.
Prečišćen tekst Liste iz stava 1. ovog člana pripremit će se u roku od tri mjeseca i dostaviti Vladi Federacije Bosne i Hercegovine na verifikaciju.


Član 14.


Na osnovu pravila utvrđenih ovom uredbom, kantoni će donijeti odgovarajući propis kojim će utvrditi ovlašćenja u privrednim društvima na osnovu državnog kapitala u kantonu i općinama na njihovom području.


Član 15.


Stupanjem na snagu ove uredbe prestaje da važi Uredba o vršenju ovlašćenja i obaveza organa Federacije Bosne i Hercegovine u privrednim društvima po osnovu državnog kapitala (''Službene novine Federacije BiH'', br. 8/00, 40/00, 43/00, 4/01, 5/01, 26/01, 35/01, 13/02, 14/02, 68/02, 56/03, 72/04 i 10/05), izuzev Liste privrednih društava iz člana 13. ove uredbe.


Član 16.


Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u ''Službenim novinama Federacije BiH''.


V broj 383/05
14. jula 2005. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Ahmet Hadžipašić, s.r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Ministar dao ultimatum Netanyahuu: Gledam te u oči i kažem - imaš do 8. lipnja
Njemačka vojska je u rasulu. Odmetnuti ministar povlači drastične poteze
Rusija zbog propalog projekta blokirala milijune u stranim bankama
U Gazi pronađeno tijelo još jednog taoca, hamasovci ga ubili dok je vozio bicikl
Klizi li svijet u nuklearnu kataklizmu?
Policija u Austriji uhitila djevojčicu iz Crne Gore. Planirala teroristički napad?
Masovni prosvjedi u Gruziji, predsjednica stavila veto na "ruski zakon"
Atentatoru na slovačkog premijera određen pritvor. Tvrdi da ga nije htio ubiti
Kako je oluja od tri tisuće ukrajinskih bombi uništila najopasnije avione u ratu
Hamasovci su je ubili, vukli golu i snimali. Tijelo Njemice nađeno u tunelu u Gazi
Kanadska policija nakon 50 godina otkrila serijskog ubojicu
Izraelci prodiru u Rafah, napadnut najveći izbjeglički kamp. "Gađaju bez prestanka"
VIDEO Poplave u Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj... "Voda je do prsa, ovo ne pamtimo"
Zelenski: Rusi spremaju veliku ofenzivu, znam Putinov cilj. Ovo je tek prvi val
23 migranta krenula iz Tunisa prema Italiji, nestali su
Novi proboj Rusa, grad pretvoren u pepeo, zatočili civile. "Koriste ih kao živi štit"
Poplave na istoku Belgije
Peru zakonom naredio da se transrodne osobe označava kao bolesne, ljudi na ulicama
Poljska ulaže više od 2 milijarde eura u jačanje svoje istočne granice
Stanje slovačkog premijera Fica stabilno, no i dalje ozbiljno






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Ministar dao ultimatum Netanyahuu: Gledam te u oči i kažem - imaš do 8. lipnja
Njemačka vojska je u rasulu. Odmetnuti ministar povlači drastične poteze
Rusija zbog propalog projekta blokirala milijune u stranim bankama
U Gazi pronađeno tijelo još jednog taoca, hamasovci ga ubili dok je vozio bicikl
Klizi li svijet u nuklearnu kataklizmu?
Policija u Austriji uhitila djevojčicu iz Crne Gore. Planirala teroristički napad?
Masovni prosvjedi u Gruziji, predsjednica stavila veto na "ruski zakon"
Atentatoru na slovačkog premijera određen pritvor. Tvrdi da ga nije htio ubiti
Kako je oluja od tri tisuće ukrajinskih bombi uništila najopasnije avione u ratu
Hamasovci su je ubili, vukli golu i snimali. Tijelo Njemice nađeno u tunelu u Gazi
Kanadska policija nakon 50 godina otkrila serijskog ubojicu
Izraelci prodiru u Rafah, napadnut najveći izbjeglički kamp. "Gađaju bez prestanka"
VIDEO Poplave u Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj... "Voda je do prsa, ovo ne pamtimo"
Zelenski: Rusi spremaju veliku ofenzivu, znam Putinov cilj. Ovo je tek prvi val
23 migranta krenula iz Tunisa prema Italiji, nestali su
Novi proboj Rusa, grad pretvoren u pepeo, zatočili civile. "Koriste ih kao živi štit"
Poplave na istoku Belgije
Peru zakonom naredio da se transrodne osobe označava kao bolesne, ljudi na ulicama
Poljska ulaže više od 2 milijarde eura u jačanje svoje istočne granice
Stanje slovačkog premijera Fica stabilno, no i dalje ozbiljno


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Treći svjetski rat značio bi kraj naše civilizacije

VIDEO Poplave u Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj... ˝Voda je do prsa, ovo ne pamtimo˝

Borbe u Rafahu jačaju, žestoko i na sjeveru. ˝Možda i najjače borbe u 7 mjeseci˝

Ovaj film zovu čudom. Snimao se 40 godina, a redatelj je potrošio 120 milijuna dolara

Troje španjolskih turista ubijeno u Afganistanu

Klimatski aktivisti upali na pistu zračne luke u Münchenu, izazvali kolaps letova

VIDEO Sjever Italije pod vodom nakon obilne kiše

VIDEO Masovni napadi na Krim. Satelitske snimke otkrivaju uništene moćne avione

Američka vojska izgradila dok za pomoć Gazi. ˝Nijedan vojnik nije stupio na kopno˝

VIDEO Ogromna oluja u Houstonu, četvero mrtvih, grad u mraku. ˝Ne izlazite˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi