TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Ponedjeljak 27.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








26.05.2024 - 23h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
68
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 146

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Uredba Vlade Federacije BiH za 2005 Na temelju članka 19. stavak 1. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (''Službene novine Federacije BiH'', broj 1/94, 8/95. 58/02 i 19/03), članka 194. stavak 3. i članka 310. stavak 1. Zakona o gospodarskim društvima (''Službene novine Federacije BiH'', broj 23/99, 45/00, 2/02, 6/02 i 29/03), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na svojoj 118. sjednici održanoj 14. srpnja 2005. godine, donosi


U R E D B U

O VRŠENJU OVLASTI ORGANA FEDERACIJE BOSNE
I HERCEGOVINE U GOSPODARSKIM DRUŠTVIMA SA
UČEŠĆEM DRŽAVNOG KAPITALA


Članak 1.


Ovom uredbom uređuje se nadležnost organa Federacije Bosne i Hercegovine u predlaganju kandidata za članove nadzornog odbora u gospodarskim društvima sa državnim kapitalom i izdavanje punomoćja za nazočnost u radu skupština u ovim gospodarskim društvima, kao i obveze predstavnika državnog kapitala povodom učešća u radu navedenih organa koji proizlaze iz temelja prava vlasništva države nad tima kapitalom.


Članak 2.


Nominiranje kandidata za imenovanje članova nadzornog odbora u gospodarskom društvu iz članka 1. ove uredbe vrši se na temelju prethodno provedenog postupka predviđenog Zakonom o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Federacije Bosne i Hercegovine (''Službene novine Federacije BiH'', br. 12/03 i 34/03) i Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine (''Službeni glasnik BiH'', br. 13/02, 16/02, 14/03 i 12/04).
Predlaganje kandidata koji su zadovoljili uvjete konkursa, a na temelju prijedloga komisije vrši Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, ako je to predviđeno posebnim zakonom ili nadležni federalni ministar.


Članak 3.


Kandidat za člana nadzornog odbora ne može biti osoba kod koje postoje zapreke iz odredaba članka 260. Zakona o gospodarskim društvima.
U gospodarskim društvima koja obavljaju djelatnost javnog društvenog interesa kao i gospodarskim društvima u kojima Federacije Bosne i Hercegovine ima udio u vlasništvu od najmanje 50% plus jedna dionica i koja zapošljavaju preko 50 radnika, kandidat za člana nadzornog odbora ne može biti osoba koju isključuju odredbe Zakona o javnim poduzećima u Federaciji Bosne i Hercegovine (''Službene novine Federacije BiH'', broj 8/05).
U gospodarskim društvima iz stavka 2. ovog članka, član nadzornog odbora je dužan pridržavati se odredba Zakona o javnim poduzećima u Federaciji Bosne i Hercegovine (posebno odredaba čl. 7, 8, 14, 19. i 20).


Članak 4.


Za člana nadzornog odbora ne može biti nominiran ili kao punomoćnik u skupštini gospodarskog društva ne može biti opunomoćen:

1. direktor ili zamjenik direktora gospodarskog društva u kojem država vrši ovlasti ne temelju državnog kapitala,
2. članovi Federalne ili kantonalnih vlada,
3. nositelj pravosudne funkcije ili nositelj druge funkcije čije je vršenje po zakonu nespojivo sa učešćem u radu organa iz ove uredbe,
4. dioničar ili vlasnik u društvu ili je u bilo kojem drugom obliku sukoba interesa u osobnim ili profesionalnim odnosima utvrđenih Zakonom o sukobu interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine i Zakonom o javnim poduzećima u Federaciji Bosne i Hercegovine,
5. osoba koja ne zadovoljava standarde i kriterije iz članka 7. stavak 1. Zakon o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Federacije Bosne i Hercegovine.


Članak 5.


Ista osoba može istovremeno biti predsjednik ili član nadzornog odbora u više od dva gospodarska društva u uključujući u taj broj i članstvo u upravnim odborima pojedinih državnih ili federalnih agencija.
Odredba stavka 1. ovog članka ne može se primijeniti na osobu koja bi imenovanjem u drugom nadzornom odboru ili kao punomoćnik u radu skupštine gospodarskog društva došla u sukob interesa sa izvršenim imenovanjem u određenom gospodarskom društvu odnosno izdavanjem punomoćja za učešće u radu skupštine.


Članak 6.


Federacije Bosne i Hercegovine, sukladno članku 261. stavak 1. Zakona o gospodarskim društvima preko svojih organa vrši prava iz članka 1. ove uredbe u gospodarskim društvima u kojima je država dioničar sa najmanje 5% dionica u tom društvu.
Ovlasti iz stavka 1, ovog članka država vrši u društvima sa ograničenom odgovornošću ako njen udjel iznosi najmanje 5% kapitala društva.


Članak 7.


Lista gospodarskih društava u kojima država vrši ovlasti iz članka 1. ove uredbe čini sastani dio ove uredbe.


Članak 8.


Nominiranje kandidata za članove nadzornog odbora federalni organ (Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ili nadležno ministarstvo) vrši se u onolikom broju osoba koji odgovara razmjeni učešća državnog kapitala u ukupnom kapitalu gospodarskog društva.


Članak 9.


Član nadzornog odbora imenovan kao predstavnik državnog kapitala dužan je prije održavanje sjednice tog organa pribaviti mišljenja federalnog organa ako taj organ razmatra pitanja iz članka 269. toč. 3, 5, 6, 7. i 11. Zakona o gospodarskim društvima. Mišljenje organa iz stavka 1. ovog članka dužan je pribaviti član nadzornog odbora u gospodarskom društvu iz članka 3. stavka 2. ove uredbe ako nadzorni odbor treba da odlučuje o pitanjima iz članka 8. pod b) do h) Zakona o javnim poduzećima u Federaciji Bosne i Hercegovine.
Bez pribavljenih mišljenja iz st. 1. i 2. ovog članka, član nadzornog odbora ne može učestvovati u odlučivanju tog organa.
Izuzetno od odredbe stavka 3. ovog članka, član nadzornog odbora može glasovati na sjednici ukoliko do datuma održavanja sjednice nije dobio traženo mišljenje nadležnog organa.


Članak 10.


Federalni organ imenuje punomoćnika državnog kapitala za skupštinu gospodarskog društva iz članka 6. ove uredbe.
Prilikom odlučivanja u skupštini gospodarskog društva punomoćnik raspolaže ukupnim brojem glasova koji pripada državnom kapitalu.
Prije odlučivanja u skupštini imenovani punomoćnik je dužan pribaviti mišljenje organa koji je izdao punomoćje o pitanjima iz članka 246. toč. 1. do 16. Zakona o gospodarskim društvima.
Bez pribavljenog mišljena o pitanjima iz stavka 2. ovog članka, punomoćnik ne može odlučivati u skupštini.
Izuzetno od odredbe stavka 4. ovog članka, punomoćnik može punopravno odlučivati ukoliko do sjednice nije dobio traženo mišljenje nadležnog organa.


Članak 11.


Pribavljanje mišljenja iz čl. 9. i 10. ove uredbe vrši se pismeno najkasnije sedam dana prije održavanje sjednice nadzornog odbora odnosno skupštine a u izuzetnim slučajevima, ako se to ocijeni opravdanim, usmenim putem.
Usmenu suglasnost o pojedinim pitanjima iz stavka 1. ovog članka može isključivo dati član vlade čije ministarstvo vrši ovlasti po osnovu državnog kapitala.


Članak 12.


Član nadzornog odbora i punomoćnik u skupštini odgovorni su za svoj rad organu koji ga je nominirao i imenovao odnosno koji je izdao punomoćje.
Predsjednik ili član nadzornog odbora pored odgovornosti iz stavka 1. ovog članka za svoj rad odgovaraju prema odredbama čl. 270 do 274. Zakona o gospodarskim društvima.


Članak 13.


Do utvrđivanja Liste gospodarskih društava iz članka 7. ove uredbe primjenjivat će se Lista iz članka 2. stavak 2. Uredbe o vršenju ovlasti i obveza organa Federacije Bosne i Hercegovine u gospodarskim društvima po osnovu državnog kapitala (''Službene novine Federacije BiH'', br. 8/00, 40/00, 43/00, 4/01, 5/01, 26/01, 35/01, 13/02, 14/02, 68/02, 56/03, 72/04 i 10/05), osim na ona gospodarska društva koja su u međuvremenu u cijelosti privatizirana.
Prečišćen tekst Liste iz stavka 1. ovog članka pripremit će se u roku od tri mjeseca i dostaviti Vladi Federacije Bosne i Hercegovine na verifikaciju.


Članak 14.


Na temelju pravila utvrđenih ovom uredbom, kantoni će donijeti odgovarajući propis kojim će utvrditi ovlasti u gospodarskim društvima na temelju državnog kapitala u kantonu i općinama na njihovom području.


Članak 15.


Stupanjem na snagu ove uredbe prestaje da važi Uredba o vršenju ovlasti i obveza organa Federacije Bosne i Hercegovine u gospodarskim društvima po osnovu državnog kapitala (''Službene novine Federacije BiH'', br. 8/00, 40/00, 43/00, 4/01, 5/01, 26/01, 35/01, 13/02, 14/02, 68/02, 56/03, 72/04 i 10/05), izuzev Liste gospodarskih društava iz članka 13. ove uredbe.


Članak 16.


Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objave u ''Službenim novinama Federacije BiH''.


V broj 383/05
14. srpnja 2005. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Ahmet Hadžipašić, v.r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Vladaju JAR-om od kraja apartheida. U srijedu im prijeti povijesni neuspjeh
VIDEO Nadzorne kamere trgovačkog centra u Harkivu snimile trenutak udara. 16 mrtvih
Policija u SAD-u ga prisilila da prizna ubojstvo oca koji je bio živ. Dobio odštetu
Vatrogasac i šumski radnik uhićeni u Čileu zbog požara u kojem je poginulo 137 osoba
Isprobali smo GPT-4o. Rezultati su vrlo zanimljivi
VIDEO Tornado prohujao dijelom SAD-a. Najmanje sedam mrtvih, deseci ozlijeđenih
Bijesna rulja u Pakistanu prebila kršćanina i spalila mu kuću
Tajvan odgovorio gestom dobre volje na kineske vojne vježbe
Dvanaest ozlijeđenih zbog turbulencija na letu Qatar Airwaysa za Dublin
Saudijska Arabija nakon više od desetljeća vraća ambasadora u Siriju
Britanski konzervativci uvest će obvezni vojni rok ako pobijede na izborima
Južna Koreja i Kina na putu prema važnom dogovoru
Oružano krilo Hamasa: Raketama napadamo Tel Aviv
UN: Više od 670 ljudi je poginulo u odronu u Papui Novoj Gvineji
Zelenski pozvao Bidena i Xija da se priključe mirovnom summitu u Švicarskoj
Uskoro stiže rijetko poravnavanje šest planeta. Što to znači?
Putin odjednom traži mir. To je jako sumnjivo
VIDEO Požar u zabavnom parku u Indiji: 27 mrtvih, među njima četvero djece
FOTO Objavljene nove fotografije američkog "nevidljivog" bombardera
Ekstremna desnica i ekstremna ljevica mrze globalizaciju, ali ona nije moderna pojava






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Vladaju JAR-om od kraja apartheida. U srijedu im prijeti povijesni neuspjeh
VIDEO Nadzorne kamere trgovačkog centra u Harkivu snimile trenutak udara. 16 mrtvih
Policija u SAD-u ga prisilila da prizna ubojstvo oca koji je bio živ. Dobio odštetu
Vatrogasac i šumski radnik uhićeni u Čileu zbog požara u kojem je poginulo 137 osoba
Isprobali smo GPT-4o. Rezultati su vrlo zanimljivi
VIDEO Tornado prohujao dijelom SAD-a. Najmanje sedam mrtvih, deseci ozlijeđenih
Bijesna rulja u Pakistanu prebila kršćanina i spalila mu kuću
Tajvan odgovorio gestom dobre volje na kineske vojne vježbe
Dvanaest ozlijeđenih zbog turbulencija na letu Qatar Airwaysa za Dublin
Saudijska Arabija nakon više od desetljeća vraća ambasadora u Siriju
Britanski konzervativci uvest će obvezni vojni rok ako pobijede na izborima
Južna Koreja i Kina na putu prema važnom dogovoru
Oružano krilo Hamasa: Raketama napadamo Tel Aviv
UN: Više od 670 ljudi je poginulo u odronu u Papui Novoj Gvineji
Zelenski pozvao Bidena i Xija da se priključe mirovnom summitu u Švicarskoj
Uskoro stiže rijetko poravnavanje šest planeta. Što to znači?
Putin odjednom traži mir. To je jako sumnjivo
VIDEO Požar u zabavnom parku u Indiji: 27 mrtvih, među njima četvero djece
FOTO Objavljene nove fotografije američkog "nevidljivog" bombardera
Ekstremna desnica i ekstremna ljevica mrze globalizaciju, ali ona nije moderna pojava


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Španjolski ministar: Moj izraelski kolega je objavio skandalozan i užasan video

Tko je bio Tomo Buzov, heroj o kojem je snimljen Čovjek koji nije mogao šutjeti?

VIDEO Tornado prohujao dijelom SAD-a. Najmanje sedam mrtvih, deseci ozlijeđenih

Turbulencije na letu Qatar Airwaysa za Dublin, 12 ozlijeđenih

Švedska ima jako malo mrtvih na cestama. Revolucija je počela strašnom nesrećom 1995.

Uskoro ćemo gledati rijetko poravnavanje šest planeta. Što to znači?

11 mrtvih u napadu na trgovački centar u Harkivu: ˝Ovo je primjer ruskog ludila˝

FOTO Objavljene nove fotografije američkog ˝nevidljivog˝ bombardera

VIDEO 27 mrtvih u požaru zabavnog parka u Indiji. Među poginulima četvero djece

Sve je manje vremena. Stotine ljudi ostale zatrpane pod zemljom u Papui Novoj Gvineji





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi