TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Srijeda 15.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








15.05.2024 - 19h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
33
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 78

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Odluka Vlade Federacije BiH za 2011.

Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06) i člana 24. stav 2. Zakona o dugu, zaduživanju i garancijama Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 86/07, 24/09 i 44/10), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na svojoj 45. sjednici održanoj 05.04.2012. godine, donosi

 

O D L U K U

O USLOVIMAI PROCEDURAMA EMISIJE OBVEZNICA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE

 

I

 

Ovom odlukom uređuju se uslovi, procedure i pravila emisije obveznica Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija) koje se emituje radi prikupljanja sredstava za finansiranje budžetskih rashoda,

 

II

 

Obveznica Federacije je prenosivi, nematerijalizovani, dužnički, dugoročni vrijednosni papir kojeg emituje Federacija na osnovu koje vlasnici ostvaruju pravo prema Federaciji na naplatu nominalne vrijednosti glavnice i kamate u skladu sa odlukom o emisiji obveznica Federacije koju donosi Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Vlada).
Aktivnosti emitenta u vezi sa emisijom obveznica Federacije provodi Federalno ministarstvo finansija - Federalno ministarstvo financija (u daljem tekstu: Ministarstvo).
Ministarstvo je ovlašteno odabrati banku depozira i agenta emisije.
Emisija obveznica Federacije vrši se posredstvom aukcijske platforme berzanskog trgovinskog sistema (u daljem tekstu: BTS) vrijednosnih papira preko Sarajevske berze/burze d.d. Sarajevo (u daljem tekstu: (SASE) ili na drugi način koji odredi Ministarstvo.

 

III

 

Emisija obveznica Federacije vrši se prema dinamici, obimu, uslovima i na način utvrđen odlukom o emisiji iz tačke II stav 1. ove odluke.
Obveznice Federacije su vrijednosni papiri koje se emituju u nominalnom iznosu od 1.000 konvertibilnih maraka (slovima: jednahiljada), osim ako se odlukom o emisiji iz tačke II stav 1. ove odluke drugačije propiše.
Emisija obveznica Federacije vrši se do iznosa koji utvrdi Vlada odlukom o emisiji iz tačke II stav 1. ove odluke, a u okviru iznosa utvrđenog na odgovarajućoj poziciji u Budžetu Federacije Bosne i Hercegovine za godinu u kojoj se vrši emisija.
Ministarstvo zaključuje ugovor o obavljanju poslova sa SASE, Registrom vrijednosnih papira u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: RVP), bankom depozitarom i agentom emisije.

 

IV

 

Učesnici na primarnom tržištu obveznica Federacije mogu biti profesionalni posrednici - članovi SASE (u daljem tekstu: podnosioci ponuda),

 

V

 

Odluku iz tačke II stav 1. Ministarstvo dostavlja RVP, SASE i agentu emisije tri dana prije upućivanja javnog poziva za učestvovanje u emisiji/na aukciji obveznica Federacije (u daljem tekstu: javni poziv).

 

VI

 

Aukcija obveznica Federacije na primarnom tržištu obavlja se na način i u vrijeme određeno javnim pozivom.
Javni poziv Ministarstvo upućuje najkasnije sedam dana prije dana održavanja aukcije.
Javni poziv sadrži detalje ponude kao što su:
a)     planirani iznos emisije,
b)     vrsta vrijednosnog papira,
c)     uslove emisije,
d)     način određivanja prinosa,
e)     raspored datuma plaćanja kuponske kamate,
f)      privremeni simbol obveznice Federacije,
g)     datum emisije i datum dospijeća,
h)     datum i vrijeme održavanja aukcije,
i)      datum uplate,
j)      kupon ili način određivanja kupona,
k)     kontakt osoba u Ministarstvu.
Javni poziv sadrži i druge informacije za koje Ministarstvo ocijeni da su neophodne za emisiju obveznica Federacije.
Javni poziv se objavljuje na internet-stranici Ministarstva, internet-stranici SASE, internet-stranici agenta emisije i u dnevnim novinama u Federaciji.
Ministarstvo zadržava pravo promjene planiranog iznosa emisije.

 

VII

 

Ponude za kupovinu obveznica Federacije dostavljaju se putem BTS-a kao kupovni nalozi na način i do vremena određenog u javnom pozivu.
Učesnici mogu unijeti u BTS više kupovnih naloga.
Dozvoljen je unos limitiranih naloga i limitiranih naloga sa diskrecijom.
Obavezni elementi kupovnog naloga su:
a)     privremeni simbol obveznice Federacije,
b)     količina,
c)     prinos iskazan sa dva decimalna mjesta,
d)     račun kupca i
e)     oznaka učesnika.
Kupovni nalozi rangiraju se u BTS automatski nakon unosa, a na osnovu kupovnog prinosa počevši od najnižeg prema najvišem, a u slučaju postojanja kupovnih naloga sa istim prinosom, BTS rangira naloge prema vremenu unošenja naloga tako da ranije uneseni nalozi imaju prednost.
Ponude koje nisu pravovremeno dostavljene neće se razmatrati na aukciji.
Ponude koje nisu u skladu sa standardima i zahtjevima Ministarstva i SASE će biti prihvaćene ili odbijene u skladu sa mišljenjem Ministarstva.
Ministarstvo i SASE nisu odgovorni za bilo kakve odgode, greške i propuste nastale prilikom dostavljanja ponuda.
Cijena se utvrđuje na osnovu sljedeće formule:

 

DSC = broj dana od datuma poravnanja do narednog kuponskog datuma,
E = broj dana u kuponskom periodu u koji ulazi datum poravnanja,
N = broj kupona plativih između datuma poravnanja i datuma isplate,
A = broj dana od početka kuponskog perioda do datuma poravnanja.
Nakon vremena definisanog za unos kupovnih naloga, ponude za kupovinu obveznica Federacije postaju obavezujuće za podnosioca ponuda.

 

VIII

 

Ponude za prodaju obveznica Federacije kao prodajni nalog u BTS unose se na način i do vremena određenog u javnom pozivu.
Ministarstvo zadržava pravo da prihvati ponudu u cjelini, djelimično ili da odbije sve ponude za kupovinu.

 

IX

 

Na dan održavanja aukcije obveznica Federacije u roku od 30 minuta po završetku unosa kupovnih naloga SASE putem faxa ili e-maila dostavlja ovlaštenoj osobi Ministarstva spisak ponuda od najnižeg do najvišeg prinosa.
Ovlaštena osoba Ministarstva, za izdavanje naloga za prodaju obveznica Federacije na osnovu unesenih kupovnih naloga izdaje prodajni nalog.
SASE dostavlja RVP-u i članovima berze koji su obavili transakcije u aukciji i spisak zaključenih transakcija.
Poravnanje zaključenih transakcija vrši se najkasnije do 12:00 sati narednog radnog dana od dana aukcije (T+l), ako u javnom pozivu nije drugačije navedeno.
Kupci obveznica Federacije se obavezuju da izvrše uplatu avansa za kupovinu obveznica Federacije na namjenski račun profesionalnog posrednika prije izdavanja naloga za kupovinu. Profesionalni posrednici koji su učestvovali u aukciji u ime i za račun klijenta/kupaca obavezni su da novac klijenta namijenjen za kupovinu obveznica Federacije prenesu na depozitni račun Ministarstva otvoren za emisiju na T+l odnosno do 12:00 sati narednog radnog dana od dana aukcije ako u javnom pozivu nije drugačije navedeno.

 

X

 

Izvještaj o rezultatima aukcije objavljuje se istog dana ne kasnije od 15:00 sari na internet-stranici Ministarstva, internet-stranici SASE i na internet-stranici agenta emisije, osim ako u pozivu nije drugačije naznačeno.
Izvještaj o rezultatima aukcije sadrži:
a)     datum aukcije,
b)     planirani iznos emisije,
c)     ostvareni iznos emisije,
d)     ukupan iznos pristiglih ponuda,
e)     ukupan iznos prihvaćenih ponuda,
f)     privremeni simbol obveznice Federacije,
g)     najniži prihvaćeni prinos uz najvišu obračunatu cijenu,
h)     najviši prihvaćeni prinos uz najnižu obračunatu cijenu,
i)      ponderisam prosječni prinos uz obračunatu cijenu, 
j)      kuponska stopa,
k)     datum dospijeća.

 

XI

 

Profesionalni posrednici dužni su da provjere pristup i ispravnost funkcionisanja BTS-a u slučaju nemogućnosti pristupa BTS-u ili nepravilnosti u njegovom funkcionisanju dužni su bez odlaganja o tome obavijestiti SASE,
U slučaju nemogućnosti pristupa BTS ili nepravilnosti u njegovom funkcionisanju shodno se primjenjuju postupci utvrđeni Pravilima SASE.
Ako greška u djelovanju BTS nije otklonjena u predviđenom vremenu trajanja aukcije, SASE može, uz prethodnu saglasnost Ministarstva, promijeniti vremenski raspored održavanja aukcije, produžiti predviđeno vrijeme trajanja aukcije ili odrediti drugi datum za njeno izvođenje.
O promjenama vremenskog rasporeda održavanja aukcije iz stava 3. ove tačke SASE informiše profesionalne posrednike pomoću radnih stanica, telefonom ili telefaksom, uz javnu objavu na svojoj internet-stranici.

 

XII

 

Ministarstvo može da objavi javni poziv za prijevremeni otkup obveznica Federacije, ukoliko je takva mogućnost predviđena odlukom o emisiji.
Javni poziv za prijevremeni otkup obveznica Federacije objavljuje se u dnevnim novinama, na internet-stranici Ministarstva i internet-stranici SASE, pet radnih dana prije otkupa.
Javni poziv iz stava 1. ove tačke sadrži:
a)     oznaku obveznica Federacije,
b)     datum otkupa,
c)     iznos emisije koji se otkupljuje,
d)     cijenu otkupa i prinos,
e)     ostale elemente iz odluke o emisiji iz stava 1. ove tačke.

 

XIII

 

SASE i profesionalni posrednici osiguravaju anonimnost ponuda za kupovinu obveznica Federacije.

 

XIV

 

Na pitanja aukcije, poravnanja i registracije obveznica Federacije koja nisu uređena ovom odlukom primjenjuju se propisi kojima se uređuje tržište vrijednosnih papira.

 

XV

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V. broj 430/2012
05. aprila 2012. godine
Sarajevo

 

Premijer
Nermin Nikšić, s. r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Slovački premijer u životnoj opasnosti. Atentator rekao zašto je pucao u Fica
VIDEO Atentator na Fica: Pucao sam jer se ne slažem s politikom vlade
U Šibeniku usvojena deklaracija 10 zemalja, spominju Izrael i Palestinu
Putin o atentatu na Fica: Ovaj monstruozni zločin nema opravdanja
Trump: Spreman sam prihvatiti debatu s Bidenom 27. lipnja
Studija: Ljudi koji rade od kuće imaju puno manje zdravstvenih problema
Slovački mediji: Atentator na Fica je slovački pisac
Žestoke ulične borbe u važnom gradu na sjeveru. Amerika: Hitno šaljemo oružje
Sve je više reakcija na atentat na Fica. Javili se Orban, Zelenski, Stoltenberg...
Inflacija u SAD-u blago usporila
Estonija odobrila da zamrznuta ruska imovina ide Ukrajini
Srpski mediji: Vučić i Orban idu u posjet Ficu nakon atentata
Slovačka predsjednica o atentatu na premijera: U šoku sam
Ukrajinac objavio slike: Uništili smo ruski sustav S-400 na Krimu američkim raketama
Danas je ustrijeljen Robert Fico. Tko je on?
Biden: Spreman sam na dvije debate s Trumpom. Donalde, uljepšaj mi dan
Pale cijene nafte
Izrael zbog rata u Gazi mora uvesti više od 300.000 stranih radnika
Smiju li Ukrajinci napadati Rusiju američkim oružjem? "To moraju sami odlučiti"
EU središnja banka: Uporaba umjetne inteligencije u financijama treba nova pravila






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Slovački premijer u životnoj opasnosti. Atentator rekao zašto je pucao u Fica
VIDEO Atentator na Fica: Pucao sam jer se ne slažem s politikom vlade
U Šibeniku usvojena deklaracija 10 zemalja, spominju Izrael i Palestinu
Putin o atentatu na Fica: Ovaj monstruozni zločin nema opravdanja
Trump: Spreman sam prihvatiti debatu s Bidenom 27. lipnja
Studija: Ljudi koji rade od kuće imaju puno manje zdravstvenih problema
Slovački mediji: Atentator na Fica je slovački pisac
Žestoke ulične borbe u važnom gradu na sjeveru. Amerika: Hitno šaljemo oružje
Sve je više reakcija na atentat na Fica. Javili se Orban, Zelenski, Stoltenberg...
Inflacija u SAD-u blago usporila
Estonija odobrila da zamrznuta ruska imovina ide Ukrajini
Srpski mediji: Vučić i Orban idu u posjet Ficu nakon atentata
Slovačka predsjednica o atentatu na premijera: U šoku sam
Ukrajinac objavio slike: Uništili smo ruski sustav S-400 na Krimu američkim raketama
Danas je ustrijeljen Robert Fico. Tko je on?
Biden: Spreman sam na dvije debate s Trumpom. Donalde, uljepšaj mi dan
Pale cijene nafte
Izrael zbog rata u Gazi mora uvesti više od 300.000 stranih radnika
Smiju li Ukrajinci napadati Rusiju američkim oružjem? "To moraju sami odlučiti"
EU središnja banka: Uporaba umjetne inteligencije u financijama treba nova pravila


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Danas je ustrijeljen Robert Fico. Tko je on?

Izvršen atentat na slovačkog premijera

Sjećate se broda koji je srušio most u Americi? Posada je otad ˝zarobljena˝ na njemu

RS protiv jedinstvenog broja za hitne pozive pa BiH ne može do milijardu eura iz EU

Mladi u Europi masovno prelaze ekstremnoj desnici

U Foči ubio ženu pa sebe

Pogledajte što je ostalo od brodica u Medulinu nakon ogromnog požara

U nesreći na Floridi osam mrtvih, 40 ozlijeđenih. Uhapšen pijani vozač

Tko je ˝Muha˝? Traje potraga, izveo je filmski bijeg u kojem su ubijeni policajci

Kitovi ubojice udarali u jedrilicu pa je potopili. Španjolska izdala upozorenje





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi