TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Nedjelja 12.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








12.05.2024 - 16h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
53
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 75

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Odluka Vlade Federacije BiH za 2013.

Na osnovu čl. 37. i 38. Zakona o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2013. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 106/12), na prijedlog federalne ministrice okoliša i turizma, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 23. hitnoj sjednici, održanoj 26.04.2013. godine, donosi

 

O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA
SA KRITERIJIMA RASPODJELE "AKCIONI PLAN STRATEGIJE OKOLIŠA" UTVRĐENOG BUDŽETOM FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2013. GODINU FEDERALNOM MINISTARSTVU OKOLIŠA I TURIZMA

 

I

 

Usvaja se Program utroška sredstava utvrđenih na poziciji 614100 "Akcioni plan strategije okoliša", razdjel 61. Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2013. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 106/12).

 

II

 

Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2013.godinu sredstva iz tačke I ove odluke utvrđena su u ukupnom iznosu 5.000.000,00 KM (slovima: tri miliona konvertibilnih maraka).

 

III

 

Sredstva iz tačke II. ove odluke raspodjeljuju se sljedećim programima:

l. Sufinansiranje projekata za zatvaranje tehnički neuređenih općinskih deponija, unapređenje rada postojećih regionalnih centara za upravljanje komunalnim otpadom i/ili tehničko unaprjeđenje postojeće infrastrukture i postrojenja za upravljanje komunalnim otpadom na području Federacije Bosne i Hercegovine. (Planirana sredstva 2.250.000 KM)
Korisnici sredstava: ravnopravno učešće uzet će sve općine i subjekti koji upravljaju uspostavljenim regionalnim centrima za upravljanje komunalnim otpadom sa područja Federacije Bosne i Hercegovine, osim onih subjekata koji su u protekle dvije godine iz Transfera Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine (Transferi iz Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2011. i 2012.) dobili nepovratna sredstva za ove programske aktivnosti.
Implementator: Federalno ministarstvo okoliša i turizma, putem javnog oglasa.
Cilj programa: U cilju realizacije Akcionog plana Federalne strategije zaštite okoliša (2008-2018.) i Federalnog plana upravljanja otpadom potrebno je pružiti pomoć općinama, kantonima i subjektima koji upravljaju regionalnim centrima (deponijama) komunalnog otpada u Federaciji Bosne i Hercegovine za unapređenje postojeće infrastrukture i postrojenja za upravljanje komunalnim otpadom na području Federacije Bosne i Hercegovine, a sve u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom ("Službene novine Federacije BiH", br. 33/03 i 72/09) i Pravilnikom o sadržaju plana prilagođavanja upravljanja otpadom za postojeća postrojenja za tretman ili odlaganje otpada i aktivnostima koje poduzima nadležni organ ("Službene novine Federacije BiH", broj 9/05). Upravljanje komunalnim otpadom podrazumjeva uspostavu odgovarajuće infrastrukture za prikupljanje komunalnog otpada; izgradnju pretovamih stanica, selektiranje i selektivno prikupljanje komunalnog otpada; recikliranje komunalnog otpada i izgradnju reciklažnih dvorišta i odlaganje komunalnog otpada na okolišno prihvatljiv način na tehnički uređenim regionalnim deponijama. Program će se realizirati putem javnog poziva.
Kriteriji za izbor projekata: Osnovni kriteriji koji trebaju biti korišteni kod evaluacije podnesenih zahtjeva po javnom pozivu su sljedeći:
Pripremljenost projekta (pripremljenost stručne i tehničke dokumentacije, postojeće dozvole, stepen spremnosti za početak radova i dr.); Usklađenost planiranih aktivnosti sa Akcionim planom Federalne strategije zaštite okoliša, okolišnim planskim dokumentima na kantonalnom i lokalnom nivou (LEAPi i KEAPi), kao i sa relevantnom prostorno-planskom dokumentacijom; Izjave općina, odnosno kantona (ako je upravljanje komunalnim otpadom na nivou kantona) da će izmjeniti odluku o komunalnoj djelatnosti u smislu uvođenja obaveze selektiranja otpada na mjestu nastanka i ovjerena kopija sporazuma o zbrinjavanju komunalnim otpadom na regionalnom nivou, odnosno putem odgovarajućeg regionalnog centra za upravljanje komunalnim otpadom; Kvalitet ponuđenog tehničkog rješenja i plana prilagođavanja u skladu sa Pravilnikom o sadržaju plana prilagođavanja upravljanja otpadom za postojeća postrojenja za tretman ili odlaganje otpada i aktivnosti koje poduzima nadležni organ ("Službene novine Federacije BiH", broj 9/05); Mjerljivi efekti koji se predloženim projektima postižu kao što su: (1) količina otpada koje će se selektivno prikupljati; (2) količina otpada koje će se reciklirati; (3) količina otpada koji će se organizirano prikupljati u smislu proširenje područja prikupljanja komunalnog otpada; (4) količine otpada koje će biti moguće odložiti na tehnički (sanitarno) uređenim deponijama; Minimalno jedna trećina obezbjeđenih sredstava korisnika za sufinansiranje u odnosu na sveukupno potrebnu finansijsku konstrukciju.
2. Sufinansiranje troškova transporta otpada na regionalne centre za upravljanje otpadom (Planirana sredstva 100.000 KM).
Korisnici sredstava: općine i komunalna preduzeća koja otpad predaju regionalnim centrima (deponijama) komunalnog otpada u Federaciji Bosne i Hercegovine, a koje zbog velike udaljenosti podnose veći finansijski teret.
Implementator: Federalno ministarstvo okoliša i turizma, putem javnog oglasa.
Cilj programa: U cilju realizacije Akcionog plana Federalne strategije zaštite okoliša (2008.-2018.) i Federalnog plana upravljanja otpadom potrebno je pružiti pomoć općinama i komunalnim preduzećima koje otpad predaju regionalnim centrima (deponijama) komunalnog otpada u Federaciji Bosne i Hercegovine, a koje zbog velike udaljenosti podnose veći finansijski teret. Program će se realizirati putem javnog poziva.
Kriteriji za izbor projekata: Osnovni kriteriji koji trebaju biti korišteni kod evaluacije podnesenih zahtjeva po javnom pozivu su sljedeći:
Dokaz o ugovorenoj obavezi odvoza komunalnog otpada prema regionalnim centrima (deponijama) komunalnog otpada u Federaciji Bosne i Hercegovine; Planirana količina otpada za naredni period; Dokaz o udaljenosti od najbližeg regionalnim centrima komunalnog otpada većoj od 30 km; Planirani troškovnik prevoza za naredni period sa minimalno 1/3 obezbjeđenih sredstava korisnika.

3. Podrška dizanja svijesti o okolišu u Federaciji Bosne i Hercegovine (Planirana sredstva 150.000 KM)
Korisnici sredstava mogu biti nevladine organizacije koje se bave zaštitom okoliša, obrazovne institucije, medijske kuće, kulturna i sportska udruženja.
Implementator: Federalno ministarstvo okoliša i turizma, putem javnog oglasa.
Cilj programa: U sklopu realizacije Akcionog plana Federalne strategije zaštite okoliša (2008-2018) potrebno je ostvariti partnerski odnos i saradnju sa nevladinim organizacijama, obrazovnim institucijama i medijskim kućama, uz kreiranje i podržavanje projekata kojima se propagira zaštita okoliša i podizanje svijesti građana o potrebi okolišno održivog ponašanja u implementaciji niza modela za zbrinjavanje krutog otpada, smanjivanja zagađenja zraka, zaštiti prirode, vode i tla. U tom cilju potrebno je uključivanje, što većeg broja građana kroz medijske kampanje, edukativne i promotivne aktivnosti udruženja građana, aktivnosti u školama i obdaništima i ostalih subjekata zaštite okoliša.
Kriteriji za izbor projekata:'Osnovni kriteriji koji trebaju biti korišteni kod evaluacije podnesenih prijava po javnom pozivu su sljedeći:
Pripremljenost projektnog zadatka u skladu sa zahtjevanim sadržajem programa (sveobuhvatnost, pripremljenost i uključenost u projekat, broj korisnika i obuhvat populacije, ciljne grupe kojima je namjenjen projekat.); Kvalitet dostavljene referentne liste izrađenih i implementiranih sličnih projekata vezanih za promotivne i edukativne aktivnosti; Rokovi za realizaciju, cijena, spisak i reference eksperata koji će biti angažovani na realizaciji projekta; Mjerljivi efekti kao što su: (1) medijska pokrivenost (2) orginalnost pristupa promotivnim i edukativnim aktivnostima; Postojanje obaveze javne prezentacije i promocije projekta.

4. Sufinansiranje podrške boljem funkcionisanju upravljanja uspostavljenim zaštićenim područjima u Federaciji Bosne i Hercegovine, u ukupnom iznosu od 500.000,00 KM
Korisnici sredstava: uspostavljene institucije zaštićenih prirodnih područja na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine (spomenici prirode; parkovi prirode i zaštićeni pejsaži: Prokoško jezero, Konjuh, Blidinje, Hutovo Blato; Vrelo Bosne; Vodopad Skakavac; Bijambarska pećina, Tajan i dr.).
Implementator: Federalno ministarstvo okoliša i turizma, putem javnog oglasa.
Pravo učestvovanja na javnom pozivu ostvaruju: javne institucije koje upravljaju zaštićenim prirodnim područjima na području Federacije Bosne i Hercegovine
Cilj projekta: Podrška unapređenju upravljanja uspostavljenim institucijama zaštićenih prirodnih područja na teritoriji Federacije BiH (spomenici prirode; parkovi prirode i zaštićeni pejsaži: Prokoško jezero, Konjuh, Blidinje, Hutovo Blato; Vrelo Bosne; Vodopad Skakavac; Bijambarska pećina, Tajan i dr.). Javne institucije koje upravljaju zaštićenim prirodnim područjima na području Federacije Bosne i Hercegovine će putem javnog oglasa biti pozvane da kandidiraju projekte kojima se poboljšava upravljanje, razvoj neophodne infrastrukture i održivo korištenje resursa u zaštićenom području.
Kriteriji za izbor projekata: usklađenost planiranih aktivnosti sa Akcionim planom strategije okoliša, relevantnom prostorno-planskom dokumentacijom, kantonalnim planovima zaštite okoliša i planom upravljanja zaštićenim područjem; Pripremljenost projekta (postojeće dozvole, pripremljenost stručne i tehničke dokumentacije, stepen spremnosti za početak aktivnosti); Mjerljive koristi koje će se dobiti realizacijom kandidovanih projekata u cilju poboljšanja upravljanja zaštićenim područjem i održivog korištenja resursa u zaštićenom području; Visina obezbjeđenih sredstava korisnika za sufinansiranje u odnosu na sveukupno potrebnu finansijsku konstrukciju.

 

IV

 

Sredstva iz tačke III ove odluke, dodjeljivat će se korisnicima u skladu sa usvojenim programom iz tačke III ove odluke, a na osnovu javnog poziva koji će raspisati Federalno ministarstvo okoliša i turizma.
Javni poziv za dodjelu sredstava iz tačke III ove odluke objavit će se na službenoj web stranici Federalnog ministarstva okoliša i turizma, "Službenim novinama Federacije BiH" i najmanje jednom dnevnom listu velike štampe s ciljem dostupnosti najširoj javnosti.

 

V

 

Federalna ministrica okoliša i turizma imenuje i razrješava stručnu Komisiju za ocjenu ispunjavanja uslova i kriterija za dodjelu sredstava iz tačke III ove odluke.
Komisija razmatra projekte zaprimljene na osnovu javnog poziva, cijeni ispunjenost uslova i kriterija za odobravanje sredstava, te zapisnik s obrazloženom ocjenom i mišljenjem dostavlja federalnoj ministrici okoliša i turizma koja donosi konačnu odluku.

 

VI

 

S korisnicima koji ispune uslove i kriterije za dodjelu sredstava iz tačke III odluke Federalno ministarstvo okoliša i turizma zaključit će Ugovor o međusobnim pravima i obavezama u realizaciji projekta za koji su sredstva odobrena.

 

VII

 

Nadzor i provjeru o namjenskom utrošku sredstava vrši Federalno ministarstvo okoliša i turizma putem stručne Komisije koju imenuje federalna ministrica okoliša i turizma.

 

VIII

 

Federalno ministarstvo okoliša i turizma izvještaj o utrošenim sredstvima dostavit će Federalnom ministarstvu finansija-Federalnom ministarstvu financija u skladu sa Zakonom o izvršenju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine.

 

IX

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 298/2013
26. aprila 2013. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, s. r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Ukrajinska mjesta padaju, stanovnici bježe. Vojska: Rusi napadaju na dvije fronte
FOTO Ljudi masovno bježe iz važnog ukrajinskog grada
Velika vojna vježba u Jordanu, sudjeluju 33 zemlje. "Ovo nema veze s ratom u Gazi"
Rusi tvrde da nezaustavljivo napreduju na novoj fronti, ukrajinski general: Teško je
Zaharova: Ovogodišnja Eurovizija nadmašila je svaku orgiju ili ritualno svetogrđe
Rusi objavili snimku: "Ovo su posljedice ukrajinske osvete, urušilo se 10 katova"
Britanija o iznenadnoj ruskoj ofenzivi: Ovo je ekstremno opasan trenutak za Ukrajinu
Raketa ispaljena iz Gaze pogodila stambenu zgradu u izraelskom gradu
U nesreći školskog autobusa u Indoneziji poginulo najmanje 11 ljudi, većinom učenika
Umro pacijent kojemu je prvi put u svijetu presađen svinjski bubreg
Izrael pozvao na evakuaciju Rafaha pa napao Gazu. UN upozorava na "epsku katastrofu"
Izraelci prosvjedovali protiv Netanyahuove vlade. Došlo je i do sukoba s policijom
Ukrajinska osveta za prodor na sjeveru? Rusi: Žestoko su napali naš grad
Dolar ojačao prema većini ostalih valuta
Svjetske burze porasle, očekuje se smanjenje kamatnih stopa
Izraelski šef diplomacije: Pokažimo svim mrziteljima tko vodi na Euroviziji
Novi prosvjedi u Gruziji. 50.000 ljudi protestiralo protiv "ruskog zakona"
Biden: Trump si je trebao ubrizgati izbjeljivač
Scholz: Napad Izraela na Rafah doveo bi do nevjerojatnog gubitka života nevinih
Izrael optužio Južnu Afriku da djeluje kao "legalna ruka terorista Hamasa"






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Ukrajinska mjesta padaju, stanovnici bježe. Vojska: Rusi napadaju na dvije fronte
FOTO Ljudi masovno bježe iz važnog ukrajinskog grada
Velika vojna vježba u Jordanu, sudjeluju 33 zemlje. "Ovo nema veze s ratom u Gazi"
Rusi tvrde da nezaustavljivo napreduju na novoj fronti, ukrajinski general: Teško je
Zaharova: Ovogodišnja Eurovizija nadmašila je svaku orgiju ili ritualno svetogrđe
Rusi objavili snimku: "Ovo su posljedice ukrajinske osvete, urušilo se 10 katova"
Britanija o iznenadnoj ruskoj ofenzivi: Ovo je ekstremno opasan trenutak za Ukrajinu
Raketa ispaljena iz Gaze pogodila stambenu zgradu u izraelskom gradu
U nesreći školskog autobusa u Indoneziji poginulo najmanje 11 ljudi, većinom učenika
Umro pacijent kojemu je prvi put u svijetu presađen svinjski bubreg
Izrael pozvao na evakuaciju Rafaha pa napao Gazu. UN upozorava na "epsku katastrofu"
Izraelci prosvjedovali protiv Netanyahuove vlade. Došlo je i do sukoba s policijom
Ukrajinska osveta za prodor na sjeveru? Rusi: Žestoko su napali naš grad
Dolar ojačao prema većini ostalih valuta
Svjetske burze porasle, očekuje se smanjenje kamatnih stopa
Izraelski šef diplomacije: Pokažimo svim mrziteljima tko vodi na Euroviziji
Novi prosvjedi u Gruziji. 50.000 ljudi protestiralo protiv "ruskog zakona"
Biden: Trump si je trebao ubrizgati izbjeljivač
Scholz: Napad Izraela na Rafah doveo bi do nevjerojatnog gubitka života nevinih
Izrael optužio Južnu Afriku da djeluje kao "legalna ruka terorista Hamasa"


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Rusi objavili snimku: ˝Ovo su posljedice ukrajinske osvete, najmanje sedam mrtvih˝

VIDEO Velike poplave u Afganistanu, mnogo je mrtvih

Goleme poplave u Brazilu, raste broj žrtava: ˝Ljudi su vikali upomoć. Bilo je užasno˝

Ovako izgledaju Alpe kad ih obasja polarna svjetlost

Rusi probili granicu, došli na par kilometara od ključnog grada. Ovo je pozadina

Bus pun ljudi pao u rijeku u ruskom gradu, najmanje 7 mrtvih

Baterije sve češće uzrokuju požar: ˝Takvi požari mogu biti eksplozivni, brzo se šire˝

Zviždač: Bilo do 200 nedostataka na trupovima Boeinga 737, nekada su falili dijelovi

Uvodi li Njemačka ponovo vojni rok?

VIDEO Boeing sa 78 putnika izletio s piste u Senegalu





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi