TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Nedjelja 12.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








12.05.2024 - 19h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
55
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 73

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Odluka Vlade Federacije BiH za 2013.

Temeljem čl. 32. i 38. Zakona o izvršavanju Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2013. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj: 106/12), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na svojoj 83. sjednici, održanoj 03.10.2013. godine, donosi

 

O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA S KRITERIJIMA RASPODJELE SREDSTAVA TEKUĆIH
TRANSFERA UTVRĐENIH PRORAČUNOM
FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2013.
GODINU FEDERALNOM MINISTARSTVU RAZVOJA,
PODUZETNIŠTVA I OBRTA

 

I

 

Usvaja se Program utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava tekućih transfera utvrđenih u razdjelu 50. Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2013. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj: 106/12), Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta.
Sredstva za realizaciju Programa iz stavka l. ove točke, s nazivima projekata iz točke II ove odluke, u ukupnom iznosu od 5.280.000 KM, isplatit će se korisnicima sredstava kao nepovratna (grant) sredstva.

 

II

 

Financijska sredstva iz stavka 2 točke I ove odluke u iznosu od 5.080.000 KM, raspodjeljuju se sa sljedećih ekonomskih kodova, po projektima kako slijedi:

1. EKONOMSKI KOD 614100-Tekući transferi drugim razinama vlasti-tekući transferi općinama i gradovima

1.1. Naziv projekta: Izgradnja poduzetničkih zona -1.500.000 KM
Ciljevi projekta su:
- Poticanje lokalne uprave na izgradnju poduzetničkih zona u cilju stvaranja preduvjeta za razvoj malih i srednjih poduzeća i otvaranje novih radnih mjesta; prostor Federacije Bosne i Hercegovine učiniti konkurentnim za inozemna i domaća ulaganja (u poduzetništvo) u odnosu na zemlje okruženja.
Kriteriji za izbor projekta:
Veličina zone; broj korisnika; izvori-način financi­ranja; ravnomjerniji regionalni razvoj (stupanj nezaposlenosti); dosadašnji poticaji od strane Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.
Korisnici sredstava:
Općine i gradovi u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

2. EKONOMSKI KOD 614200-Tekući transferi pojedincima - isplata stipendija i isplata inovatorima

2.1 Naziv projekta: Poticaji inovatorima-pojedincima -30.000 KM
Ciljevi programa su:
- Poticanje inovatora na razvoj inovacija; dovođenje inovacije do proizvoda; poticanje inovatora da krenu u poduzetničke pothvate i upotreba inovativnog potencijala u stvaranju bh. (Federacije BiH) proizvoda.
Kriteriji za izbor projekta:
- Vrsta proizvoda kojem je inovacija namijenjena; dovođenje inovacije do proizvoda; izvori-način financiranja; priznanja na sajmovima i izložbama; dosadašnji poticaji od strane Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.
Korisnici programa:
Inovatori - pojedinci koji imaju prebivalište u Federaciji Bosne i Hercegovine.

2.2. Naziv projekta: Stipendiranje učenika koji se obrazuju za tradicionalne i stare obrte - 70.000 KM
Ciljevi projekta:
- Unapređenje stručnog obrazovanja stipendiranjem učenika koji se obrazuju za djelatnosti tradicionalnih i starih obrta, stimuliranje svršenih osnovaca da se nastave obrazovati za djelatnosti tradicionalnih i starih obrta.
Kriteriji za izbor korisnika:
- Imovinsko stanje učenika; uspjeh u osnovnoj školi; uspjeh u prethodnim godinama školovanja za učenike viših razreda; dosadašnji poticaji od strane Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.
Korisnici sredstava:
- Učenici koji će se u školskoj 2013./2014. godini školovati u srednjim strukovnim školama za djelatnosti koje se obavljaju s pretežnim udjelom ručnog rada, u manjim serijama, pružajući usluge odnosno stvarajući krajnji proizvod tradicionalnog ili starog obrta: bačvar, kazandžija, četkar, dimnjačar, graditelj glazbenih instrumenata, kaligraf, knjigovezac, kovač, krznar, lončar, mlinar, pismoslikar, obućar (ručna izrada i popravak obuće), remenar, stolar - restauriranje i ručna izrada namještaja, staklar, urar (isključivo održavanje i popravci), užar, izrada suvenira na tradicionalni način, krojač (šivanje po mjeri, popravci odjeće), kamenoklesar, lijevanje - odljevi umjetničkih predmeta, puškar - izrada i popravak unikatnog oružja, restauriranje (zgrada, namještaja i dr.), izrada i restauriranje narodnih nošnji, zlatar - filigran, ručno kovanje - umjetnička bravarija, umjetnička keramika, izrada autohtonih suvenira koji održavaju tradiciju grada, proizvodnja i popravak nakita i druge djelatnosti slične navedenima.

 

3. EKONOMSKI KOD 614300-Tekući transferi neprofitnim organizacijama-udruženjima građana, obrtničkoj komori županija i Federacije BiH i obrazovnim institucijama

3.1. Naziv projekta: Poticaj Obrtničkoj komori Federacije BiH - 20.000 KM
Ciljevi projekta su:
- Razvoj i afirmacija poduzetništva i obrta; interesno umrežavanje poduzetnika i obrtnika, organizirano zastupanje interesa poduzetnika i obrtnika; opstanak i razvoj komorskog sustava.
Kriteriji za izbor projekta:
- Sadržaj ponuđenog programa rada obrtničke komore
Korisnici sredstava:
Obrtnička komora Federacije Bosne i Hercegovine.

3.2 Naziv projekta: Poticaj udruženjima t komorama -80.000 KM
Ciljevi projekta su:
- Razvoj i afirmacija poduzetništva i obrta; interesno umrežavanje poduzetnika i obrtnika, organizirano zastupanje interesa poduzetnika i obrtnika; ravno­mjerniji regionalni razvoj.
Kriteriji za izbor projekta:
- Namjena projekta; izvori-način financiranja; broj članova udruženja i komora; organiziranost udru­ženja i komora; ravnomjerniji regionalni razvoj (stupanj nezaposlenosti); dosadašnji poticaji od strane Federalnog  ministarstva  razvoja,  poduzetništva  i obrta.
Korisnici sredstava:
- Udruženja i komore koje svojim projektima promoviraju i potiču razvoj poduzetništva i obrta u Federaciji Bosne i Hercegovine.

3.3 Naziv projekta: Poticaj obrazovnim institucijama - 40.000 KM
Ciljevi projekta su:
- Razvoj i afirmacija poduzetništva i obrta; transfer znanja i tehnologija; ravnomjerniji regionalni razvoj.
Kriteriji za izbor projekta:
Namjena projekta; izvori-način financiranja; ravno­mjerniji regionalni razvoj (stupanj nezaposlenosti); dosadašnji poticaji od strane Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.
Korisnici sredstava:
- Obrazovne institucije koje svojim projektima promoviraju i potiču razvoj poduzetništva i obrta u Federaciji Bosne i Hercegovine.

3.4. Naziv projekta: Poticaj projektima koje financira EU i drugi inozemni donatori -190.000 KM
Ciljevi projekta:
- Doprinos razvoju i afirmaciji poduzetništva i obrta kroz potporu projektima koje financira EU i drugi inozemni donatori u cilju izgradnje udobnijeg okru­žja za rast i razvoj MSP-a; ravnomjerniji regionalni razvoj.
Kriteriji za izbor korisnika sredstava su:
- Namjena projekta; izvori-način financiranja; ravno­mjerniji regionalni razvoj (stupanj nezaposlenosti); dosadašnji poticaji od strane Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.
Korisnici sredstava:
- Razvojne agencije, udruženja poduzetnika i obrtnika i fondacije koje svojim projektima promoviraju i potiču razvoj poduzetništva i obrta u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

4. EKONOMSKI KOD 614500 - Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima

4.1. Naziv projekta: Tehničko usklađivanje (uvođenje ISO i HACCP standarda i osiguranje CE znaka) - 300.000 KM
Ciljevi projekta su:
- Povećanje konkurentnosti subjekata malog gospo­darstva temeljenih na znanju; uvođenje ISO i HACCP standarda; osiguranje CE znaka za proizvode iz Federacije Bosne i Hercegovine.
Kriteriji za izbor projekta:
- Vrsta djelatnosti; broj zaposlenih; povećanje zapo­slenosti; orijentiranost izvozu; izvori-način financi­ranja, ravnomjerniji regionalni razvoj (stupanj neza­poslenosti); dosadašnji poticaji od strane Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.
Korisnici sredstava:
- Subjekti malog gospodarstva izuzev onih čija je osnovna djelatnost ugostiteljstvo, turizam, trgovina, primarna poljoprivreda, zdravstvo i djelatnosti slobodnih zanimanja. Svi korisnici sredstava moraju imati sjedište na području Federacije Bosne i Herce­govine, nalaziti se u minimalno 51-postotnom privatnom vlasništvu državljana BiH te imati najmanje l (jednog) zaposlenog na neodređeno vrijeme.

4.2. Naziv projekta: Poticaji tradicionalnim i starim obrtima -350.000KM
Ciljevi projekta:
- Očuvanje obrtničke tradicije, kulturnog i povijesnog nasljeđa poticanjem tradicionalnih i starih obrtničkih djelatnosti kroz sufinanciranje troškova provedbe poslovnog- plana, nabavke alata i uvođenja novih tehnoloških postupaka, poboljšanja uvjeta rada u radionici, obrazovanja i  stručnog osposobljavanja zaposlenih i izradu reklamnog materijala.
Kriteriji za izbor projekta:
- Vrsta djelatnosti; broj zaposlenih; povećanje zapo­slenosti; namjena ulaganja sredstava; izvori-način financiranja, pripadnost skupini (osobe s invalidi­tetom, povratnici i razvojačeni branitelji); ravno­mjerniji regionalni razvoj (stupanj nezaposlenosti); dosadašnji poticaji od strane Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.
Korisnici sredstava:
- Obrtnici koji obavljaju obrtničku djelatnost u skladu s Uredbom o zaštiti tradicionalnih i starih obrta ("Službene novine Federacije BiH", br. 66/09, 38/10 i 16/12) i posluju najmanje 12 mjeseci. Svi korisnici sredstava moraju imati sjedište na području Federa­cije Bosne i Hercegovine, nalaziti se u minimalno 51-postotnom privatnom vlasništvu državljana Bosne i Hercegovine te imati najmanje l (jednog) zaposlenog na neodređeno vrijeme.

4.3. Naziv projekta: Poticaj poduzetništvu žena - 450.000 KM
Ciljevi projekta:
- Veće i lakše uključivanje žena u poduzetništvo te stvaranje novih radnih mjesta.
Kriteriji za izbor projekta:
- Vrsta djelatnosti; broj zaposlenih; povećanje zapo­slenosti; izvori-način financiranja; orijentiranost izvozu; pripadnost skupini (osobe s invaliditetom, povratnici); ravnomjerniji regionalni razvoj (stupanj nezaposlenosti); dosadašnji poticaji od strane Fede­ralnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.
Korisnici sredstava:
- Subjekti malog gospodarstva koji su u većinskom (51% i više) privatnom vlasništvu žena izuzev onih čija je osnovna djelatnost ugostiteljstvo, turizam, trgovina, primarna poljoprivreda, zdravstvo i djelat­nosti slobodnih zanimanja. Svi korisnici sredstava moraju imati sjedište na području Federacije Bosne i Hercegovine, nalaziti se. u minimalno 51-postotnom privatnom vlasništvu državljana Bosne i Hercego­vine te imati najmanje l (jednog) zaposlenog na neodređeno vrijeme.

4.4. Naziv projekta: Poticaj poduzetništvu mladih -350.000 KM
Ciljevi projekta:
- Poticanje mladih osoba na samozapošljavanje, veće i lakše uključivanje mladih u poduzetništvo te stvaranje novih radnih mjesta.
Kriteriji za izbor projekta:
- Vrsta djelatnosti; broj zaposlenih; povećanje zapo­slenosti, izvori-način financiranja; orijentiranost izvozu; pripadnost skupini (osobe s invaliditetom, povratnici); ravnomjerniji regionalni razvoj (stupanj nezaposlenosti); dosadašnji poticaji od strane Fede­ralnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.
Korisnici sredstava:
- Subjekti malog gospodarstva koji su u većinskom (51% i više) privatnom vlasništvu osoba mlađih od 35 godina izuzev onih čija je osnovna djelatnost ugostiteljstvo, turizam, trgovina, primarna poljo­privreda, zdravstvo i djelatnosti slobodnih zanima­nja. Svi korisnici sredstava moraju imati sjedište na području Federacije Bosne i Hercegovine, nalaziti se u minimalno 51-postotnom privatnom vlasništvu državljana Bosne i Hercegovine te imati najmanje l (jednog) zaposlenog na neodređeno vrijeme.

4.5. Naziv projekta: Subvencioniranje kamata na poduzetničke kredite - 500.000 KM
Ciljevi projekta su:
- Opstanak subjekata malog gospodarstva, koji koriste kredite kod komercijalnih banaka, kroz pomoć u subvencioniranju kamata. Subvencionirat će se ka­mate na poduzetničke kredite kod komercijalnih banaka. Korisnicima kredita kad komercijalnih banaka subvencionirat će se kamata do 50% za tekuću 2013. godinu.
Kriteriji za izbor projekta:
- Vrsta djelatnosti; broj zaposlenih; namjena ulaganja kreditnih sredstava; orijentiranost izvozu; ravno­mjerniji regionalni razvoj (stupanj nezaposlenosti); dosadašnji poticaji od strane Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.
Korisnici sredstava:
- Subjekti malog gospodarstva izuzev onih čija je osnovna djelatnost ugostiteljstvo, turizam, trgovina, primarna poljoprivreda, zdravstvo i djelatnosti slobod­nih zanimanja. Svi korisnici sredstava moraju imati sjedište na području Federacije Bosne i Hercegovine, nalaziti se u minimalno 51-postotnom privatnom vlasništvu državljana Bosne i Hercegovine te imati najmanje l (jednog) zaposlenog na neodređeno vrijeme.

4.6. Naziv projekta: Poticaji novoosnovanim subjektima malog gospodarstva - 300.000 KM
Ciljevi projekta su:
- Povećanje i održivost novoosnovanih subjekata malog gospodarstva kroz subvencioniranje troškova registracije i troškova doprinosa za novozaposlene radnike u trajanju od jedne godine.
Kriteriji za izbor projekta:
- Vrsta djelatnosti; broj zaposlenih; povećanje zapo­slenosti; ravnomjerniji regionalni razvoj (stupanj nezaposlenosti); pripadnost ciljnoj skupini (žene, mladi, osobe s invaliditetom i povratnici).
Korisnici sredstava:
- Subjekti malog gospodarstva, izuzev onih čija je osnovna djelatnost ugostiteljstvo, turizam, trgovina, primarna poljoprivreda, zdravstvo i djelatnosti
slobodnih zanimanja, registrirani poslije 01.01.20013. godine.

4.7. Naziv projekta: Sufinanciranje troškova nabavke osnovnih sredstava
- 900.000 KM
Ciljevi projekta:
- Program ima za cilj pružiti financijsku podršku subjektima malog gospodarstva kojima nedostaju financijska sredstva za realizaciju svojih investicij­skih projekata, a neophodna su im dodatna ulaganja u osnovna sredstva. Dodatna ulaganja će omogućiti pokretanje nove i održavanje postojeće proizvodnje;
pružanje usluga; veću iskoristivost kapaciteta; održa­vanje postojećih radnih mjesta i novo zapošljavanje; očuvanje postojećeg broja subjekata malog gospodarstva; prevladavanje negativnih učinaka gospodar­ske krize i povećanje izvoza.
Kriteriji za izbor korisnika sredstava su:
- Vrsta djelatnosti; broj zaposlenih; povećanje zapo­slenosti; izvori-način financiranja; orijentiranost izvozu; ravnomjerniji regionalni razvoj (stupanj nezaposlenosti); dosadašnji poticaji od strane Fede­ralnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.
Korisnici sredstava:
- Mikro i mali subjekti malog gospodarstva izuzev onih čija je djelatnost ugostiteljstvo, turizam, trgovina, primarna poljoprivreda, zdravstvo i djelatnosti slobodnih zanimanja. Svi korisnici sredstava moraju imati sjedište na području Federacije Bosne i Hercegovine, nalaziti se u minimalno 51-postotnom privatnom vlasništvu državljana Bosne i Hercego­vine te imati najmanje l (jednog) zaposlenog na neodređeno vrijeme.

 

III

 

Iz sredstava iz stavka 2. točke I ove odluke, sa ekonomskog koda 614500 za Interventna sredstva rezerve koja će se koristiti za potporu projektima i programima u oblasti razvoja i promocije poduzetništva i obrta; poticaj marketinškoj promociji projekata FMRPO-a; organiziranje sajmova, manifestacija, konferencija, okruglih stolova i seminara; posebnih intervencija u oblasti razvoja i opstanka subjekata malog gospodarstva, kao i nedostajuća sredstva za projekte u okviru ekonomskog koda 614500, utvrđuje se iznos od 200.000 KM.
Interventna sredstva rezerve će se raspoređivati posebnim odlukama federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta.
Pristup Interventnim sredstvima rezerve ostvaruju svi subjekti malog gospodarstva, kao i druge organizacije i institucije koje svojim radom doprinose razvoju i promociji poduzetništva i obrta.

 

IV

 

Prilikom raspodjele sredstava, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta prednost će davati proizvodnoj djelatnosti.

 

V

 

Sredstva iz točke II ove odluke dodjeljivat će se korisnicima u skladu s kriterijima utvrđenim ovom odlukom, Javnim natječajem i Pravilnikom o postupcima u provođenju Programa razvoja malog gospodarstva.

 

VI

 

Za dodjelu nepovratnih (grant) sredstava iz stavka 2. točke I ove odluke, izuzev za projekt pod rednim brojem 3.1. Poticaj Obrtničkoj komori Federacije Bosne i Hercegovine iz točke II ove odluke i sredstava iz točke III ove odluke "Interventna sredstva rezerve", Federalno ministarstvo razvoja poduzetništva i obrta, raspisuje Javni natječaj. Javni natječaj se objavljuje u "Službenim novinama Federacije BiH", na web stranici Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i u najmanje dva dnevna lista dostupna na teritoriji Federacije BiH.
Povjerenstvo za odabir korisnika sredstava, koje obrazuje federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, vršit će izbor korisnika sredstava u skladu s točkom V ove odluke.
Rezultati Javnog natječaja objavljuju se u "Službenim novinama Federacije BiH" i na web stranici Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.
Za projekt pod rednim brojem 3.1. Poticaj Obrtničkoj komori Federacije Bosne i Hercegovine, sredstva potpore će biti doznačena posebnom odlukom koju donosi federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, nakon što prihvati ponuđeni program rada obrtničke komore.

 

VII

 

Na prijedlog federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta, Federalno ministarstvo financija može donijeti odluku o preusmjeravanju sredstava u okviru ukupnog iznosa odobrenih sredstava iz stavka 2. točke I ove odluke, a najviše do 10% ukupno odobrenih sredstava.
Za svaki izdatak sredstava za programe iz točke II i točke III ove odluke, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta donosi posebne odluke.

 

VIII

 

Nerealizirana sredstva po pojedinim projektima unutar Ekonomskog koda 614500, u toku proračunske 2013. godine, prebacuju se na Interventna sredstva pričuve i troše se po proceduri trošenja istih.

 

IX

 

Sredstva za realiziranje Programa iz stavka 2. točke I bit će doznačena u skladu sa Zakonom o izvršavanju Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 3/12), odnosno stupnjem priliva istih u Proračun i raspodjelom u periodu dodjele nepovratnih (grant) sredstava.

 

X

 

Nadzor i provjeru namjenskog utroška sredstava od strane korisnika sredstava vršit će Povjerenstvo za nadzor, koje obrazuje federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, u skladu s odredbama Pravilnika o postupcima u provođenju Programa razvoja malog gospodarstva.

 

XI

 

O utrošenim sredstvima iz točke I ove odluke, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta će izvještavati Federalno ministarstvo financija, a Federalno ministarstvo financija Vladu Federacije Bosne i Hercegovine, u skladu sa Zakonom o proračunima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

XII

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 1096/2013
03. listopada 2013. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, v. r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Zelenski: Vode se teške borbe. Šef specijalaca: Rusi samo ušetali u Harkiv
Širi se ogromni šumski požar u Kanadi, stanovnici Alberte se pripremaju za bijeg
Europol kaže da je hakiran. Napadač objavio da prodaje povjerljive podatke
Ljudi bježe iz važnog ukrajinskog grada: "Želim u Njemačku, ali ne znam kako ću tamo"
SAD: Izrael nema uvjerljiv plan zaštite civila u Rafahu
Zapovjednik specijalaca iz Harkiva: Rusi su samo ušetali, nije bilo obrane ni otpora
FOTO Ljudi masovno bježe iz važnog ukrajinskog grada
Velika vojna vježba u Jordanu, sudjeluju 33 zemlje. "Ovo nema veze s ratom u Gazi"
Rusi tvrde da nezaustavljivo napreduju na novoj fronti, ukrajinski general: Teško je
Zaharova: Ovogodišnja Eurovizija nadmašila je svaku orgiju ili ritualno svetogrđe
Rusi objavili snimku: "Ovo su posljedice ukrajinske osvete, urušilo se 10 katova"
Britanija o iznenadnoj ruskoj ofenzivi: Ovo je ekstremno opasan trenutak za Ukrajinu
Raketa ispaljena iz Gaze pogodila stambenu zgradu u izraelskom gradu
U nesreći školskog autobusa u Indoneziji poginulo najmanje 11 ljudi, većinom učenika
Umro pacijent kojemu je prvi put u svijetu presađen svinjski bubreg
Izrael pozvao na evakuaciju Rafaha pa napao Gazu. UN upozorava na "epsku katastrofu"
Izraelci prosvjedovali protiv Netanyahuove vlade. Došlo je i do sukoba s policijom
Ukrajinska osveta za prodor na sjeveru? Rusi: Žestoko su napali naš grad
Dolar ojačao prema većini ostalih valuta
Svjetske burze porasle, očekuje se smanjenje kamatnih stopa






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Zelenski: Vode se teške borbe. Šef specijalaca: Rusi samo ušetali u Harkiv
Širi se ogromni šumski požar u Kanadi, stanovnici Alberte se pripremaju za bijeg
Europol kaže da je hakiran. Napadač objavio da prodaje povjerljive podatke
Ljudi bježe iz važnog ukrajinskog grada: "Želim u Njemačku, ali ne znam kako ću tamo"
SAD: Izrael nema uvjerljiv plan zaštite civila u Rafahu
Zapovjednik specijalaca iz Harkiva: Rusi su samo ušetali, nije bilo obrane ni otpora
FOTO Ljudi masovno bježe iz važnog ukrajinskog grada
Velika vojna vježba u Jordanu, sudjeluju 33 zemlje. "Ovo nema veze s ratom u Gazi"
Rusi tvrde da nezaustavljivo napreduju na novoj fronti, ukrajinski general: Teško je
Zaharova: Ovogodišnja Eurovizija nadmašila je svaku orgiju ili ritualno svetogrđe
Rusi objavili snimku: "Ovo su posljedice ukrajinske osvete, urušilo se 10 katova"
Britanija o iznenadnoj ruskoj ofenzivi: Ovo je ekstremno opasan trenutak za Ukrajinu
Raketa ispaljena iz Gaze pogodila stambenu zgradu u izraelskom gradu
U nesreći školskog autobusa u Indoneziji poginulo najmanje 11 ljudi, većinom učenika
Umro pacijent kojemu je prvi put u svijetu presađen svinjski bubreg
Izrael pozvao na evakuaciju Rafaha pa napao Gazu. UN upozorava na "epsku katastrofu"
Izraelci prosvjedovali protiv Netanyahuove vlade. Došlo je i do sukoba s policijom
Ukrajinska osveta za prodor na sjeveru? Rusi: Žestoko su napali naš grad
Dolar ojačao prema većini ostalih valuta
Svjetske burze porasle, očekuje se smanjenje kamatnih stopa


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Rusi objavili snimku: ˝Ovo su posljedice ukrajinske osvete, najmanje sedam mrtvih˝

VIDEO Velike poplave u Afganistanu, mnogo je mrtvih

Goleme poplave u Brazilu, raste broj žrtava: ˝Ljudi su vikali upomoć. Bilo je užasno˝

Ovako izgledaju Alpe kad ih obasja polarna svjetlost

Rusi probili granicu, došli na par kilometara od ključnog grada. Ovo je pozadina

Bus pun ljudi pao u rijeku u ruskom gradu, najmanje 7 mrtvih

Baterije sve češće uzrokuju požar: ˝Takvi požari mogu biti eksplozivni, brzo se šire˝

Zviždač: Bilo do 200 nedostataka na trupovima Boeinga 737, nekada su falili dijelovi

Uvodi li Njemačka ponovo vojni rok?

VIDEO Boeing sa 78 putnika izletio s piste u Senegalu





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi