TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Ponedjeljak 13.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








13.05.2024 - 21h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
38
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 77

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Odluka Vlade Federacije BiH za 2013.

Na osnovu člana 44. stav 1. Zakona o apotekarskoj djelatnosti ("Službene novine Federacije BiH", broj 40/10), na prijedlog federalnog ministra zdravstva, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 85. sjednici, održanoj 31.10.2013. godine, donosi

 

O D L U K U

O LISTI LIJEKOVA FONDA SOLIDARNOSTI
FEDERACIJE BOSNE l HERCEGOVINE

 

I

 

Ovom odlukom utvrđuje se Lista lijekova fonda solidarnosti Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Lista lijekova fonda solidarnosti), a koja se finansira sredstvima fonda solidarnosti Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: sredstva Federalnog fonda solidarnosti).

 

II

 

Lista lijekova fonda solidarnosti iz tačke I ove odluke sastavni je dio ove odluke.

 

III

 

Lista lijekova fonda solidarnosti iz tačke I ove odluke sačinjena je saglasno Pravilniku o bližim kriterijima za izbor lijekova, postupku i načinu izrade Liste lijekova fonda solidarnosti, kao i korištenje lijekova s Liste lijekova fonda solidarnosti Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 36/11 i 60/12). (u daljem tekstu: Pravilnik o kriterijima).
U Listu lijekova fonda solidarnosti uvršteni su lijekovi iz člana 5. Pravilnika o kriterijima, i to:
- lijekovi za terapiju malignih neoplazmi,
- lijekovi za terapiju malignih neoplazmi sa posebnim režimom propisivanja,
imunosupresivi,
- lijekovi za liječenje hepatitisa C i B,
- lijekovi za liječenje multiple skleroze,
- lijekovi u tretmanu hemodijalize,
- lijekovi za liječenje hemofilije,
- biološki lijekovi za liječenje upalnih bolesti debelog crijeva (Morbus Chron, ulcerozni kolitis),
- antiretrovirusni lijekovi,
- humani imunoglobulin,
- lijekovi za profilaksu respiratornog sincijalnog virusa.

Izuzetno od stava 1. ove tačke, na Listu lijekova fonda solidarnosti mogu se uvrstiti i lijekovi preporučeni kroz poseban program, za koji se osiguraju dodatna finansijska sredstva Federalnog fonda solidarnosti.
Preporučeni sadržaj posebnog programa lijekova iz stava 3. ove tačke je sastavni dio ove odluke i sadrži lijekove koji se koriste isključivo prema posebnoj preporuci ordinirajućeg doktora medicine, specijaliste određene grane medicine, za odgovarajućeg pacijenta, uz tačno utvrđenu indikaciju, način primjene, doziranje, te uz navedenu očekivanu potrebnu količinu lijeka i dužinu trajanja terapije.
Uvođenje osiguranika u pravo korištenja lijekova prepo­ručenih kroz sadržaj posebnog programa, nakon preporuke ordinirajućeg liječnika, obavlja Komisija za utvrđivanje prava korištenja lijekova iz tačke IX stav 2. ove odluke,

 

IV

 

Lijekovi uvršteni na Listu lijekova fonda solidarnosti moraju ispunjavati kriterije utvrđene Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima ("Službeni glasnik BiH", broj 58/08) (u daljem tekstu: Državni zakon), Zakonom o lijekovima ("Službene novine Federacije BiH", broj 109/12), kao i propisima donijetim na osnovu tih zakona i to: dozvolu o stavljanju lijeka u promet izdatu od Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Agencija), kao i pozitivan nalaz o urađenoj kontroli kvaliteta lijeka od Kontrolnog laboratorija Agencije, saglasno Državnom zakonu i Pravilniku o načinu kontrole kvaliteta lijeka ("Službeni glasnik BiH", broj 97/09).
Izuzetno od stava 1. ove tačke, na Listu lijekova fonda solidarnosti mogu se uvrstiti i lijekovi koji nemaju dozvolu za stavljanje lijeka u promet izdatu od Agencije, uz uslov da je navedeni lijek od vitalne važnosti u dijagnostici i liječenju određenih bolesti, odnosno određenih pacijenata za koje ne postoji adekvatna zamjena, da za isti postoji dokaz o legitimnosti njegovog interventnog uvoza u Bosni i Hercegovini (u daljem tekstu: BiH), da postoji dokaz da nije izdata dozvola za stavljanje lijeka u promet u BiH za isti generički lijek od strane Agencije, odnosno ukoliko je tijek sa Liste lijekova fonda solidarnosti povučen iz prometa u BiH.
U slučaju iz stava 2. ove tačke, prilaže se i registracija lijeka u državama Evropske unije ili drugim državama u kojima se primjenjuju isti zahtjevi standarda kvaliteta, sigurnosti i djelotvornosti lijeka kao u BiH, a koji su u tim državama registrovani na osnovu dokumentacije i pod uslovima iz člana 34. Državnog zakona, kao i certifikat o kvalitetu lijeka iz zemlje proizvođača.

 

V

 

Lista lijekova fonda solidarnosti sačinjena je prema internacionalnim nezaštićenim nazivima lijeka - INN (u daljem tekstu: generičkim nazivima) saglasno članu 9. Pravilnika o kriterijima.

 

VI

 

Podaci o lijekovima u Listi lijekova fonda solidarnosti su:
- Šifra Hjeka anatomsko terapijsko-hemijska klasifika­cija - ATC,
- internacionalno nezaštićeno i me lijeka - INN, farmaceutski oblik lijeka - FO,
- jačina lijeka, pakovanje lijeka, medicinske indikacije, uslovi korištenja,
veleprodajna cijena lijeka za svaki  farmaceutski oblik, jačinu i  pakovanje  lijeka po kojoj  će se prometovati u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija BiH).
Veleprodajna cijena lijeka iz stava 1. alineja 8. ove tačke, izračunava se saglasno propisu o nadzoru nad cijenama lijekova u BiH.

 

VII

 

Za lijek na Listi lijekova fonda solidarnosti mogu da se utvrde određena ograničenja u odnosu na:
1)     mišljenje nadležne stručne komisije za utvrđivanje stručno-medicinskog uputstva prilikom korištenja lijeka, koju obrazuje i imenuje ministar;
2)     mišljenje liječnika odgovarajuće specijalnosti refe­rentne zdravstvene ustanove;
3)     medicinsku dijagnozu utvrđenu u skladu sa Međuna­rodnom klasifikacijom bolesti - Deseta revizija (MKB-10);
4)     godine života osiguranog lica;
5)     populacionu grupu;
6)     određene dijagnostičke parametre.

 

VIII

 

Obavezna je primjena Liste lijekova fonda solidarnosti za Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federalni zavod), kao i za ugovorne zdravstvene ustanove u Federaciji BiH koju su ugovorom zaključenim sa Federalnim zavodom ovlaštene za primjenu lijekova sa Liste lijekova fonda solidarnosti.
Zdravstvene ustanove iz stava 1. ove tačke dužne su primjenjivati lijekove sa Liste lijekova fonda solidarnosti sa istim INN nazivom, ATC šifrom, oblikom, jačinom i indikacijama, bez obzira da li je lijek orginalan ili generički, a u skladu sa stručno-medicinskim uputstvima utvrđenim od stručnih komisija imenovanih od strane federalnog ministra zdravstva (u daljem tekstu: federalni ministar).

 

IX

 

Korištenje lijekova s Liste lijekova fonda solidarnosti obavlja se saglasno utvrđenim stručno-medicinskim upustvima izdatim od strane federalnog ministra, a u smislu tačke IX Odluke o utvrđivanju osnovnog paketa zdravstvenih prava ("Službene novine Federacije BiH", broj 21/09), Pravilnikom o kriterijima, kao i propisima kojima se regulira rad Federalnog fonda solidarnosti.
Nakon donošenja stručno-medicinskih upustava iz stava l ove tačke, uvođenje osiguranika u pravo korištenja lijekova sa Liste lijekova fonda solidarnosti obavlja Komisija za utvrđivanje prava korištenja lijekova koju formira direktor Federalnog zavoda, uz prethodnu saglasnost federalnog ministra, a u smislu čl. 22. i 23. Pravilnika o kriterijima.
Izuzetno od stava 2. ove tačke Upravni odbor Federalnog zavoda može u medicinski opravdanom slučaju, a na prijedlog Komisije za utvrđivanje prava korištenja lijekova, odobriti primjenu tačno definisanih količina neophodnih lijekova za određen broj pacijenata, a koji se ne nalaze na Listi lijekova fonda solidarnosti, uz uslov da se nabavka ovih lijekova finansira od strane proizvođača lijeka u iznosu od 50%, a sufinansira iz sredstava Federalnog fonda solidarnosti, bez obzira da li je lijek koji se finansira po ovom režimu registrovan u Bosni i Hercegovini ili ne.
Lijekovi koji se nabavljaju po režimu iz stava 3. ove tačke, moraju ispuniti kriterije iz st. 2. i 3. tačke IV ove odluke.

 

X

 

Direktor Federalnog zavoda dužan je, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke, uz prethodnu saglasnost federalnog ministra, donijeti uputstvo kojim se utvrđuje bliža primjena ove odluke, a saglasno odredbama Pravilnika o kriterijima.

 

XI

 

Federalni zavod obavlja kontinuirani monitoring u periodičnoj evaluaciji terapijskog liječenja lijekovima s Liste lijekova fonda solidarnosti, te izvještaj o provedenom monitoringu i evaluaciji dostavlja Federalnom ministarstvu zdravstva svakih šest mjeseci.

 

XII

 

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o Listi lijekova fonda solidarnosti Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br, 67/11 i 64/12), kao i Naredba o listi lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti koji se mogu koristiti na teret sredstava fonda solidarnosti Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 38/06, 13/08 i 38/08).

 

XIII

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 1231/2013
31. oktobra 2013. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, s. r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Važna smjena u ukrajinskoj vojsci, Rusi osvajaju selo za selom. Evo novosti s bojišta
Amerikanci će raznijeti most u kojeg se zabio ogromni brod
Izraelski prosvjednici blokirali pomoć za Gazu, razbacali pakete s hranom
Erdogan: Više od 1000 hamasovaca je na liječenju u Turskoj
Analitičar: Šojgu ide na još veći položaj. Treba vidjeti gdje će sad Petrušev
Melinda Gates napušta zakladu koju je vodila zajedno s Billom
Britanski kralj Charles predao visoku vojnu titulu sinu Williamu
VIDEO Rusi krenuli u napad tenkovima i oklopnjacima, dočekalo ih topništvo i dronovi
VIDEO Policija prekinula propalestinski prosvjed na sveučilištu u Amsterdamu
Srpski premijer: Otvoreni smo za prijateljske razgovore s Ukrajinom na svim razinama
Supruga Zelenskog i ukrajinski šef diplomacije u iznenadnom posjetu Srbiji
Netanyahu: Ili sloboda i blagostanje, ili izumiranje, masakr i silovanje
Ukrajinci objavili snimke: Rusi planirali teroristički napad u Kijevu, ovo su bombe
Vojni analitičar nabrojao moguće razloge za rusku ofenzivu, prozvao i Zapad
Oglasio se novi Putinov ministar obrane. "Imamo kaos, ovo hitno treba riješiti"
Zadnja zemlja koja je ukinula ropstvo učinila je to tek 1888. godine
Kod Sheinovih dobavljača u Kini i dalje se radi 75 sati tjedno
Amazon će u Francuskoj uložiti više od milijardu eura i otvoriti 3000 radnih mjesta
Gazprom gubitak u Europi pokušao nadoknaditi u Kini. Završio u ogromnom minusu
Papa koji je vladao samo tri godine i dokazao koliko je titula slaba u 18. stoljeću






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Važna smjena u ukrajinskoj vojsci, Rusi osvajaju selo za selom. Evo novosti s bojišta
Amerikanci će raznijeti most u kojeg se zabio ogromni brod
Izraelski prosvjednici blokirali pomoć za Gazu, razbacali pakete s hranom
Erdogan: Više od 1000 hamasovaca je na liječenju u Turskoj
Analitičar: Šojgu ide na još veći položaj. Treba vidjeti gdje će sad Petrušev
Melinda Gates napušta zakladu koju je vodila zajedno s Billom
Britanski kralj Charles predao visoku vojnu titulu sinu Williamu
VIDEO Rusi krenuli u napad tenkovima i oklopnjacima, dočekalo ih topništvo i dronovi
VIDEO Policija prekinula propalestinski prosvjed na sveučilištu u Amsterdamu
Srpski premijer: Otvoreni smo za prijateljske razgovore s Ukrajinom na svim razinama
Supruga Zelenskog i ukrajinski šef diplomacije u iznenadnom posjetu Srbiji
Netanyahu: Ili sloboda i blagostanje, ili izumiranje, masakr i silovanje
Ukrajinci objavili snimke: Rusi planirali teroristički napad u Kijevu, ovo su bombe
Vojni analitičar nabrojao moguće razloge za rusku ofenzivu, prozvao i Zapad
Oglasio se novi Putinov ministar obrane. "Imamo kaos, ovo hitno treba riješiti"
Zadnja zemlja koja je ukinula ropstvo učinila je to tek 1888. godine
Kod Sheinovih dobavljača u Kini i dalje se radi 75 sati tjedno
Amazon će u Francuskoj uložiti više od milijardu eura i otvoriti 3000 radnih mjesta
Gazprom gubitak u Europi pokušao nadoknaditi u Kini. Završio u ogromnom minusu
Papa koji je vladao samo tri godine i dokazao koliko je titula slaba u 18. stoljeću


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Kod Sheinovih dobavljača u Kini i dalje se radi 75 sati tjedno

Ministar obrane BiH odao počast za 33 hrvatska civila. Ubili su ih članovi Armije BiH

Izrael pojačao zračne napade na Rafah, tenkovima se probijaju na sjeveru Gaze

Grčka i Turska se godinama svađaju, danas sastanak. ˝Susjedi smo, a ne neprijatelji˝

Prva dama Ukrajine u Beogradu, Rusi su ogorčeni: Boji li nas se itko osim Lukašenka?

Guverner Harkiva prozvao Zapad. Vojnici: Umrijet ćemo i nitko neće čuti istinu

Rusi objavili snimku: ˝Ovo su posljedice ukrajinske osvete, najmanje sedam mrtvih˝

VIDEO Velike poplave u Afganistanu, mnogo je mrtvih

Goleme poplave u Brazilu, raste broj žrtava: ˝Ljudi su vikali upomoć. Bilo je užasno˝

Ovako izgledaju Alpe kad ih obasja polarna svjetlost





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi