TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Ponedjeljak 13.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








12.05.2024 - 23h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
50
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 37

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



UREDBA Vlade Federacije BiH za 2013.

Na osnovu člana 19. stav 1. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), na prijedlog federalnog ministra pravde, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 81. sjednici, održanoj 03.09.2013. godine, donosi

 

U R E D B U

O PROCJENJIVANJU EKONOMSKE VRIJEDNOSTI PRAVNIH OSOBA, IMOVINE, OBAVEZA I KAPITALA

 

I - OSNOVNE ODREDBE

 

Član 1.
Opće odredbe

 

Ovom uredbom se uređuje djelatnost procjenjivanja ekonomske vrijednosti pravnih osoba, imovine, obaveza i kapitala (u daljem, tekstu: procjenjivanje ekonomske vrijednosti) kao nezavisnog i samostalnog zanimanja ovlaštenih procjenitelja, njihova ovlaštenja i obaveze.

 

Član 2.
Procjenjivanje ekonomske vrijednosti

 

(1)    Procjenjivanje ekonomske vrijednosti je ukupnost procjeniteljskog rada s ciljem utvrđivanja fer-vrijednosti pravnih osoba, imovine, obaveza i kapitala.
(2)    Procjenjivanje ekonomske vrijednosti je djelatnost utvrđi­vanja knjigovodstvene, tržišne, zamjenske, likvidacione i poslovne vrijednosti pravnih osoba, imovine, obaveza i kapitala na osnovu vjerodostojne dokumentacije, fizičke sposobnosti predmeta procjene i budućih novčanih primitaka i izdataka. Osnovno načelo procjene ekonomske vrijednosti jest, da pravna osoba, imovina, obaveza ili kapital imaju ekonomsku vrijednost, ako stvaraju ekonomske učinke.
(3)    Procjenjivanje ekonomske vrijednosti podrazumijeva i poslove prezentacije rezultata procjene pred upravnim, sudskim, bankarskim i drugim tijelima prema njihovim zahtjevima.

 

Član 3.
Ovlašteni procjenitelj

 

Ovlašteni procjenitelj je fizička osoba koja obavlja djelatnost procjene ekonomske vrijednosti čiji su status i djelatnost uređeni ovom uredbom.

 

II - POSLOVI I OVLASTI OVLAŠTENIH PROCJENITELJA
Poslovi i ovlasti ovlaštenog procjenitelja

 

Član 4.
Ovlašteni procjenitelj

 

(1)    Ovlašteni procjenitelji su edukacijom osposobljeni i ispitom provjereni kvalifikovani stručnjaci za obavljanje svih oblika statičke i dinamičke procjene ekonomske vrijednosti prav­nih osoba, imovine, obaveza i kapitala. Ovlašteni procje­nitelji mogu obavljati procjenu ekonomske vrijednosti samostalno i kao voditelji ili članovi procjeniteljskih timova.
(2)    O uslugama ovlaštenih procjenitelja obavezno se sklapa ugovor u pisanom obliku.
(3)    Ovlašteni procjenitelj u okviru ugovora iz stava 2. ovog člana ima ovlaštenja i dužnosti obavljati procjenu ekonomske vrijednosti pravnih osoba, imovine, obaveza i kapitala.
(4)    Ovlašteni procjenitelj može, uz pristanak naručioca, tumačiti rezultate procjene i učinjenog postupka procjene svim korisnicima elaborata o procjeni (banke, državna tijela, sindikati, osiguravajuće organizacije, vlasnici kapitala, ulagači i dr.).

 

Član 5.
Sticanje odobrenja za rad

 

Procjenom ekonomske vrijednosti mogu se baviti samo fizičke osobe kojima je Federalno ministarstvo pravde (u daljem tekstu: Ministarstvo) izdalo licencu za rad.

 

Član 6.
Osobe ovlaštene za procjenjivanje ekonomske vrijednosti

 

Djelatnost procjenjivanja ekonomske vrijednosti u skladu sa odredbama ove uredbe može obavljati:
1.     ovlašteni procjenitelji koji djelatnost procjenjivanja ekonomske vrijednosti obavljaju kao samostalnu djelatnost;
2.     privredno društvo u kojem je u radnom odnosu najmanje jedan ovlašteni procjenitelj.

 

III - USLOVI ZA OBAVLJANJE POSLOVA OVLAŠTENOG PROCJENITELJA

 

Član 7.
Opći uslovi za obavljanje poslova procjenjivanja ekonomske vrijednosti

 

(1)    Ovlašteni procjenitelj može postati osoba koja ispunjava opće i posebne uslove propisane ovom uredbom.
(2)    Ovlašteni procjenitelj mora ispunjavati sljedeće opće uslove:
1.     da ima poslovu sposobnost;
2.     da je državljanin Bosne i Hercegovine;
3.     da govori hrvatskim, bosanskim i srpskim jezikom i pišu latiničnim ili ćiriličnim pismom i drugim jezikom i pismom koji je u službenoj upotrebi na području na kojemu treba obavljati djelatnost;
4.     da nije kažnjen za krivična djela protiv imovine, protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja, protiv pravosuđa, protiv vjerodostojnosti isprava te protiv službene dužnosti, i to za vrijeme od pet godina po pravosnažnosti presude kojom je osuđen, s time što se u tom vrijeme ne računa vrijeme provedeno na izdržavanju kazne ili da protiv njega nije izrečena mjera sigurnosti zabrane obavljanja zanimanja koje je u potpunosti ili djelimično obuhvaćeno predmetom procjene ekonomske vrijednosti.

 

Član 8.

Posebni usiovi za obavljanje procjene ekonomske vrijednosti

 

(1)    Uz opće uslove iz člana 7. stava 2. ove uredbe, ovlašteni procjenitelj mora ispunjavati i sljedeće posebne uslove:
1.     daje diplomirani ekonomist, diplomirani pravnik ili diplomirani inženjer, s diplomom fakulteta priznatom u Bosni i Hercegovini i najmanje pet godina radnog iskustva na poslovima vezanim uz procjenjivanje ekonomske vrijednosti;
2.      da je završio pripremnu nastavu i položio ispit za ovlaštenog procjenitelja (u daljem tekstu: ispit) u skladu sa ovom uredbom i dobio propisani certifikat i licencu za rad.
(2)    Pod radnim iskustvom na poslovima ekonomskog procjenjivanja iz stava 1. tačke 1. ovog člana, podrazumijeva se rad na primjeni ekonomskih, pravnih i inženjerskih metoda procjenjivanja ekonomske vrijednosti pravne osobe, imovine, obaveza i kapitala ili druge poslove vezane uz procjenjivanje ekonomske vrijednosti.

 

Član 9.
Ispit za ovlaštenog procjenitelja

 

(1)    Pripremnu nastavu i polaganje ispita u smislu odredbi člana 8. ove uredbe organizuje i provodi Savez računovođa, revizora i finansijskih djelatnika Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Savez) po nalogu i pod nadzorom Ministarstva.
(2)    Ispit se polaže pred komisijom koja se sastoji od najmanje tri člana, a imenuje je Ministarstvo na prijedlog Saveza. Članovi komisije su ovlašteni procjenitelji, istaknuti naučnici i stručnjaci iz ekonomske i inženjerske teorije i prakse.
(3)    Ispit se polaže prema programu koji predlaže Savez, a donosi Ministarstvo.
(4)    Troškove ispita snosi osoba koja polaže ispit. Visinu troškova utvrđuje Ministarstvo na prijedlog Saveza.
(5)    Način, mjesto i postupak polaganja ispita propisuje Ministarstvo na prijedlog Saveza.
(6)    Nadzor nad zakonitošću organizovanja i provođenja ispita, te stručni nadzor provodi Savez.

 

Član 10.
Certifikat i licenca ovlaštenog procjenitelja

 

(1)    Osobi koja ispunjava opće i posebne uslove iz ove uredbe, te položi stručni ispit, u skladu sa ovom uredbom, Savez izdaje certifikat, a Ministarstvo izdaje licencu (dozvolu za rad) ovlaštenog procjenitelja.
(2)    Ovlašteni procjenitelj je ovlašten i dužan u pravnom prometu u poslovnim ispravama istaknuti broj i datum izdavanja certifikata kao i broj i rok važenja. licence ovlaštenog procjenitelja. Isto vrijedi i za privredno društvo koje obavlja poslove procjenjivanja ekonomske vrijednosti, koje ističe broj i datum certifikata i broj i rok važenja licence svojeg ovlaštenog procjenitelja.

 

Član 11.
Prestanak važenja certifikata i licence ovlaštenog procjenitelja

 

(1)    Status ovlaštenog procjenitelja prestaje:
1.     smrću;
2.     na njegov pisani zahtjev;
3.     gubitkom uslova iz člana 7. stav 2. i člana 8. stava l. ove uredbe;
4.     ako mu u disciplinskom postupku bude izrečena mjera zabrane obavljanja djelatnosti.
(2)    Do prestanka djelatnosti u slučajevima iz stava 1. ovog člana dolazi:
1.      u slučaju iz tačke l. - datumom smrti;
2.      u slučaju iz tačke 2. - istekom roka određenog u zahtjevu;
3.      u slučaju iz tačke 3. - datumom gubitka propisanih uslova;
4.      u slučaju iz tačke 4. - pravosnažnošću rješenja.
(3)    Rješenje o prestanku ili zabrane obavljanja djelatnosti u slučaju iz stava 1. tač. 2, 3. i 4. ovog člana donosi Ministarstvo.
(4)    Procjenom ekonomske vrijednosti ne smije se baviti ovlašteni procjenitelj od dana određenog u rješenju iz stava 3. ovog člana.
(5)    Na rješenje iz stava 3. ovog člana ne može se izjaviti žalba ali se može pokrenuti upravni spor.

 

IV - PRAVA T OBAVEZE OVLAŠTENOG PROCJENITELJA

 

Član 12.

 

(1)    Ovlašteni procjenitelj obavlja procjenjivanje samostalno i nezavisno uz odgovarajuću naknadu prema veličini i složenosti predmeta procjene.
(2)    Ovlašteni procjenitelj ovlaštenje i obavezan čuvati prava i opravdane zahtjeve svoje stranke u okviru zakonskih propisa i vlastitog uvjerenja.
(3)    Ovlašteni procjenitelj može raskinuti sklopljeni ugovor o pružanju usluga procjenjivanja ako stranka ne sarađuje na način koji osigurava, po ugovoru, ispunjenje preuzetih obaveza ovlaštenog procjenitelja.
(4)    Ovlašteni procjenitelj koji se ne pridržava načela zakonitosti, savjesnosti i stručnosti odgovara prema odredbama Etičkog kodeksa ovlaštenih procjenitelja.

 

Član 13.
Društvo za procjenjivanje ekonomske vrijednosti

 

(1)    Poslove procjene ekonomske vrijednosti može obavljati privredno društvo pod uslovom da u radnom odnosu ima najmanje jednog ovlaštenog procjenitelja.
(2)    Saglasnost za ispunjavanje uslova za upis djelatnosti procjenjivanja ekonomske vrijednosti u sudski registar daje Ministarstvo.
(3)    Društvo za procjenjivanje mora obavijestiti Ministarstvo o upisu djelatnosti procjene ekonomske vrijednosti u sudski registar, najkasnije u roku od 15 dana od dana primitka rješenja o upisu.

 

Član 14.

Nadzor

 

(1)    Ako Ministarstvo utvrdi da društvo za procjenjivanje čini teže povrede zakona ili Kodeksa etike ovlaštenih procjenitelja može rješenjem zabraniti rad društva te ga po pravosnažnosti rješenja brisati iz registra društava za procjenjivanje iz člana 20. stav 3. ove uredbe.
(2)    Rješenje o zabrani rada društva je konačno i protiv, njega se može pokrenuti upravni spor.
(3)    Pravosnažno rješenje iz stava 1. ovog člana Ministarstvo dostavlja nadležnom sudu zbog brisanja društva iz sudskog registra.

 

Član 15.
Čuvanje isprava

 

(1)    Ovlašteni procjenitelj obavlja djelatnost na osnovu isprava i podataka dobijenih od stranke.
(2)    Ovlašteni procjenitelj i društvo za procjenjivanje dužni su čuvati isprave koje ne vrate stranci najmanje šest godina od dana njihova nastanka ili zaprimanja.
(3)    Ovlašteni procjenitelj i društvo za procjenjivanje dužni su, nakon proteka roka iz stava 2. ovog člana, sastaviti zapisnik s popisom isprava koje se vraćaju i pozvati stranku radi vraćanja.
(4)    Ako se stranka ne odazove pozivu iz stava 3. ovog člana ili je prestala poslovati, ovlašteni procjenitelj zapisnik s popisom isprava i isprave može predati Ministarstvu ili u nazočnosti člana imenovanog od Saveza, isprave uništiti, čime se oslobađa dužnosti čuvanja.
(5)    Isprave iz stava 4. ovoga člana koje se po posebnim propisima čuvaju trajno, čuvaju se u Ministarstvu.

 

Član 16.
Čuvanje tajni

 

Ovlašteni procjenitelj dužan je čuvati kao poslovnu tajnu sve što mu je stranka povjerila ili što je u radu saznao na dragi način. Tajnu su dužne čuvati i druge osobe koje rade ili su radile za ovlaštenog procjenitelja.

 

Član 17.
Pribavljanje podataka

 

Državna tijela i pravne osobe za koje se obavlja procjena ekonomske vrijednosti dužne su ovlaštenom procjenitelju dati podatke koji su mu potrebni radi obavljanja poslova u određenom predmetu, ako to nije protivno i na štetu čuvanja službene ili profesionalne tajne davaoca podataka.

 

Član 18.
Odgovornost ovlaštenog procjenitelja

 

(1)    Ovlašteni procjenitelj odgovara za svoj rad u skladu sa odredbama ove uredbe i ugovora sa strankom.
(2)    Ovlašteni procjenitelj je dužan u toku kalendarske godine raditi na vlastitom stručnom usavršavanju i pohađati kontinuiranu profesionalnu edukaciju (u daljem tekstu: KPE) u skladu sa Pravilnikom o KPE koji donosi Savez.
(3)    Stranka koja ima primjedbe na rad ovlaštenog procjenitelja može podnijeti prigovor ovlaštenom procjenitelju. Ako ovlašteni procjenitelj ne otkloni propuste iz prigovora u primjerenom roku, stanka može uputiti prigovor Ministarstvu ili svoja prava ostvariti pred sudom. Ministarstvo može pokrenuti odgovarajući postupak protiv ovlaštenog procjenitelja.
(4)    Ministarstvo može izreći disciplinsku mjera određenu općim aktima Ministarstva ovlaštenom procjenitelju koji ne poštuje odredbe ove uredbe, ili mu privremeno oduzeti odobrenje za rad.
(5)    Ako ovlašteni procjenitelj posumnja u vjerodostojnost pojedine isprave koje mu je stranka dostavila, upozorit će na to stranicu, a može raskinuti ugovor o procjeni pozivajući se na odredbe člana 12. stava 4. ove uredbe.

 

Član 19.
Nastup pred strankom

 

Ovlašteni procjenitelj u odnosima sa strankom dužan je pridržavati se načela zakonitosti, savjesnosti i stručnosti, te postupati u skladu sa kodeksom etike ovlaštenih procjenitelja i s Ustavom i propisima Federacije Bosne i Hercegovine.

 

V - ORGANIZACIJA OVLAŠTENIH PROCJENITELJA

 

Član 20.
Organizacija i članstvo

 

(1)    Ovlašteni procjenitelji obavezno se udružuju u Savez, kao samostalnu i nezavisnu organizaciju sa svojstvom pravne osobe.
(2)    Savez predstavlja ovlaštene procjenitelje Federacije Bosne i Hercegovine kao cjelinu, te promiče, usklađuje i zastupa zajedničke interese ovlaštenih procjenitelja.
(3)    Savez vodi registar osoba koje su položile ispit za ovlaštenog procjenitelja i kojima je izdat certifikat i prati ispunjavanje obaveze KPE Ovlaštenih procjenitelja, te o istim izdaje potvrdu o ispunjenju uslova za izdavanje licence za rad. U registar se upisuju sve promjene. Podaci iz registra su javni.
(4)    Ministarstvo vodi registar osoba koje su ispunile uslove za izdavanje (produženje) licence za rad ovlaštenog procjenitelja.
(5)    Ministarstvo vodi registar privrednih društava za procjenjivanje ekonomske vrijednosti i izdaje licence za rad. U registar se upisuju sve promjene. Podaci iz registra su javni.

 

VI - ZAVRŠNE ODREDBE

 

Član 21.
Stupanje na snagu i primjena

 

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u

"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 950/2013
03. septembra 2013. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, s. r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Ekonomist s malo vojnog iskustva pod sankcijama. Ovo je Putinov novi ministar obrane
Zelenski: Vode se teške borbe. Šef specijalaca: Rusi samo ušetali u Harkiv
Zelenski: U Harkivu i Donbasu se vode obrambene bitke
Putin smijenio ministra obrane i postavio ga na novu funkciju
Širi se ogromni šumski požar u Kanadi, stanovnici Alberte se pripremaju za bijeg
Europol kaže da je hakiran. Napadač objavio da prodaje povjerljive podatke
Ljudi bježe iz važnog ukrajinskog grada: "Želim u Njemačku, ali ne znam kako ću tamo"
SAD: Izrael nema uvjerljiv plan zaštite civila u Rafahu
Zapovjednik specijalaca iz Harkiva: Rusi su samo ušetali, nije bilo obrane ni otpora
FOTO Ljudi masovno bježe iz važnog ukrajinskog grada
Velika vojna vježba u Jordanu, sudjeluju 33 zemlje. "Ovo nema veze s ratom u Gazi"
Rusi tvrde da nezaustavljivo napreduju na novoj fronti, ukrajinski general: Teško je
Zaharova: Ovogodišnja Eurovizija nadmašila je svaku orgiju ili ritualno svetogrđe
Rusi objavili snimku: "Ovo su posljedice ukrajinske osvete, urušilo se 10 katova"
Britanija o iznenadnoj ruskoj ofenzivi: Ovo je ekstremno opasan trenutak za Ukrajinu
Raketa ispaljena iz Gaze pogodila stambenu zgradu u izraelskom gradu
U nesreći školskog autobusa u Indoneziji poginulo najmanje 11 ljudi, većinom učenika
Umro pacijent kojemu je prvi put u svijetu presađen svinjski bubreg
Izrael pozvao na evakuaciju Rafaha pa napao Gazu. UN upozorava na "epsku katastrofu"
Izraelci prosvjedovali protiv Netanyahuove vlade. Došlo je i do sukoba s policijom






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Ekonomist s malo vojnog iskustva pod sankcijama. Ovo je Putinov novi ministar obrane
Zelenski: Vode se teške borbe. Šef specijalaca: Rusi samo ušetali u Harkiv
Zelenski: U Harkivu i Donbasu se vode obrambene bitke
Putin smijenio ministra obrane i postavio ga na novu funkciju
Širi se ogromni šumski požar u Kanadi, stanovnici Alberte se pripremaju za bijeg
Europol kaže da je hakiran. Napadač objavio da prodaje povjerljive podatke
Ljudi bježe iz važnog ukrajinskog grada: "Želim u Njemačku, ali ne znam kako ću tamo"
SAD: Izrael nema uvjerljiv plan zaštite civila u Rafahu
Zapovjednik specijalaca iz Harkiva: Rusi su samo ušetali, nije bilo obrane ni otpora
FOTO Ljudi masovno bježe iz važnog ukrajinskog grada
Velika vojna vježba u Jordanu, sudjeluju 33 zemlje. "Ovo nema veze s ratom u Gazi"
Rusi tvrde da nezaustavljivo napreduju na novoj fronti, ukrajinski general: Teško je
Zaharova: Ovogodišnja Eurovizija nadmašila je svaku orgiju ili ritualno svetogrđe
Rusi objavili snimku: "Ovo su posljedice ukrajinske osvete, urušilo se 10 katova"
Britanija o iznenadnoj ruskoj ofenzivi: Ovo je ekstremno opasan trenutak za Ukrajinu
Raketa ispaljena iz Gaze pogodila stambenu zgradu u izraelskom gradu
U nesreći školskog autobusa u Indoneziji poginulo najmanje 11 ljudi, većinom učenika
Umro pacijent kojemu je prvi put u svijetu presađen svinjski bubreg
Izrael pozvao na evakuaciju Rafaha pa napao Gazu. UN upozorava na "epsku katastrofu"
Izraelci prosvjedovali protiv Netanyahuove vlade. Došlo je i do sukoba s policijom


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Rusi objavili snimku: ˝Ovo su posljedice ukrajinske osvete, najmanje sedam mrtvih˝

VIDEO Velike poplave u Afganistanu, mnogo je mrtvih

Goleme poplave u Brazilu, raste broj žrtava: ˝Ljudi su vikali upomoć. Bilo je užasno˝

Ovako izgledaju Alpe kad ih obasja polarna svjetlost

Rusi probili granicu, došli na par kilometara od ključnog grada. Ovo je pozadina

Bus pun ljudi pao u rijeku u ruskom gradu, najmanje 7 mrtvih

Baterije sve češće uzrokuju požar: ˝Takvi požari mogu biti eksplozivni, brzo se šire˝

Zviždač: Bilo do 200 nedostataka na trupovima Boeinga 737, nekada su falili dijelovi

Uvodi li Njemačka ponovo vojni rok?

VIDEO Boeing sa 78 putnika izletio s piste u Senegalu





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi