TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Ponedjeljak 13.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








13.05.2024 - 10h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
46
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 84

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



UREDBA Vlade Federacije BiH za 2013.

Na temelju članka 3. i članka 19. stavak l. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), a na prijedlog Službe za zajedničke poslove organa i tijela Federacije Bosne i Hercegovine, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na 72. sjednici, održanoj 24.01.2013. godine, donijela je

 

U R E D B U

O DODJELI ZAMJENSKIH STANOVA, OBNOVU
RANIJE ZAKLJUČENIH UGOVORA O KORIŠĆENJU
STANOVA I DODJELU STANOVA NA KORISCENJE IZ
STAMBENOG FONDA PRIJAŠNJEG FEDERALNOG
MINISTARSTVA ODBRANE I VOJSKE FEDERACIJE
BOSNE I HERCEGOVINE

 

I OPĆE ODREDBE

 

Članak 1.

 

Ovom uredbom uređuju se kriteriji, postupak i nadležnost za dodjelu zamjenskih stanova, obnovu ranije zaključenih ugovora o korišćenju stanova i dodjelu na korišćenje stanova iz stambenog fonda prijašnjeg Federalnog ministarstva obrane i Vojske Federacije na kojima pravo upravljanja i raspolaganja ima Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.
Stanovi iz stambenog fonda prijašnjeg Federalnog ministarstva obrane i Vojske Federacije, kojima raspolaže Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, dodjeljuju se kao zamjenski stanovi, obnavljaju ranije zaključeni ugovori o korišćenju i dodjeljuju na korišćenje pod uvjetima propisanim Zakonom o stambenim odnosima, Zakonom o prestanku primjene zakona o napuštenim stanovima ("Službene novine Federacije BiH", broj 11/98, 38/98, 12/99, 18/99, 27/99, 43/99, 37/01, 56/01, 15/02, 24/03, 29/03 i 81/09), Uputstvom Federalnog ministarstva prostornog uređenja za dodjelu zamjenskih stanova ("Službene novine Federacije BiH", broj 26/10) i ovom uredbom.

 

Članak 2.

 

Stanovima u smislu ove uredbe smatraju se stanovi prijašnjeg Federalnog ministarstva obrane i Vojske Federacije na kojima pravo upravljanja u ime Vlade Federacije Bosne i Hercegovine ima Služba za zajedničke poslove organa i tijela Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Članak 3.

 

Evidenciju stanova iz članka 2. ove uredbe, vodi Odjeljenje za stambene i imovinsko pravne poslove Službe za zajedničke poslove organa i tijela Federacije Bosne i Hercegovine.
Evidenciju podnijetih zahtjeva za dodjelu zamjenskih stanova, zahtjeva za obnovu ranije zaključenih ugovora o korištenju stana, te zahtjeva za dodjelu stanova na korišćenje vodi Odjeljenje za stambene i imovinsko pravne poslove Službe za zajedničke poslove organa i tijela Federacije Bosne i Hercegovine.

 

II

 

DODJELA ZAMJENSKIH STANOVA

1. Osobe kojima se mogu dodijeliti zamjenski stanovi

 

Članak 4.

 

Zamjenski stan dodjeljuje se osobama iz članka 18d. stavak 7, Zakona o prestanku primjene Zakona o napuštenim stanovima.

 

Članak 5.

 

Osobi iz članka 4. ove uredbe može se dodijeliti zamjenski stan ako on ili članovi njegovog obiteljskog domaćinstva nemaju riješeno stambeno pitanje i uz ispunjenje. kriterija i mjerila predviđenih ovom uredbom.

 

2. Postupak dodjele zamjenskog stana

 

Članak 6.

 

Dodjela zamjenskog stana vršit će se sukladno Zakonu o prestanku primjene Zakona o napuštenim stanovima, Uputstvom Federalnog ministarstva prostornog uređenja za dodjelu zamjenskog stana i ovom uredbom.

 

Članak 7.

 

Zahtjev za dodjelu zamjenskog stana podnosi se Prvostupanjskom stambenom povjerenstvu za dodjelu zamjenskih stanova, obnovu ranije zaključenih ugovora o korišćenju stana i dodjelu stanova na korištenje, putem Službe za zajedničke poslove organa i tijela Federacije Bosne i Hercegovine.
Ako od podnošenja zahtjeva iz stavka 1. ovog članka do njegovog rješavanja, odnosno do useljenja u stan dat kao zamjenski stan, u međuvremenu nastupe promjene koje su od utjecaja na dodjelu stana, red prvenstva ili strukturu stana, osoba koja je podnijela zahtjev dužna je odmah, a najkasnije u roku od osam dana od dana nastanka tih promjena pismeno o tome obavijestiti Službu za zajedničke poslove organa i tijela Federacije Bosne i Hercegovine.
Za tačnost podataka navedenih u zahtjevu za dodjelu zamjenskog stana odgovara podnositelj zahtjeva.

 

Članak 8.

 

Zamjenski stanovi dodjeljivat će se prema sljedećem prioritetima:
1.     Osobama koja su stanove otkupili od prijašnjeg Federalnog ministarstva obrane ali su iz istih iseljeni jer su vraćeni ili će se vratiti ranijem nositelju stanarskog prava,
2.      Osobama kojima su od strane prijašnjeg Federalnog ministarstva obrane dodijeljeni stanovi na korišćenje ali su iz istih iseljeni jer su vraćeni ranijem nositelju stanarskog prava.

 

Članak 9.

 

Pravo na useljenje u zamjenski stan stječe se po pravosnažnosti rješenja o dodjeli zamjenskog stana.

 

Članak 10.

 

Osoba kojoj je dodijeljen zamjenski stan dužna je da se u isti useli u roku od 30 dana po pravosnažnosti rješenja o dodjeli.
Ukoliko osoba ne useli u stan unavedenom roku, smatrat će se da je odustalo od useljenja i taj stan se dodjeljuje drugoj osobi u sukladno redu prvenstva odnosno rang-listi.
U slučaju da osoba iz stavka 1. ovog članka iz drugih objektivnih razloga nije u mogućnosti da se useli u stan, rok se može produžiti za novih 30 dana počev od dana prestanka tih razloga.

 

Članak 11.

 

 

Odredbe članka 15. ove uredbe odnose se i na dodjelu zamjenskih stanova.

 

III

OBNOVA RANIJE ZAKLJUČENIH UGOVORA O KORI SĆEN JU STANA I DODJELA STANA NA KORIŠTENJE

 

Članak 12.

 

Obnova ugovora o korišćenju ili dodjela na korišćenje može se vršiti za stanove iz članka 13. Zakona o prestanku primjene zakona o napuštenim stanovima.

 

1. Osobe kojima se mogu dodijeliti stanovi na korištenje ili obnoviti ranije izdati ugovori o korištenju stana

 

Članak 13.

 

Obnova ranije zaključenih ugovora o korišćenju stana ili dodjela stana na korišćenje vrši se osobama iz članka 2. stavak 4. i članka 18d. stavak 6. Zakona o prestanku primjene Zakona o napuštenim stanovima sljedećim kategorijama:
1.     obiteljima šehida i poginulih branitelja,
2.     ratnim vojnim invalidima,
3.     demobiliziranim braniteljima Armije Bosne i Hercegovine i HVO,
4.     uposlenicima prijašnjeg Federalnog ministarstva obrane i Vojske Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Članak 14.

 

Izuzetno, na korišćenje može se dodijeliti stan kategorijama osoba iz članka 13. ove uredbe, koji nemaju status privremenog korisnika ako su u stan uselili na temelju suglasnosti davatelja stana na korišćenje bez odgovarajućeg akta o dodjeli stana i ako za iste do donošenja ove uredbe davatelj stana na korišćenje nije podnio nadležnom organu zahtjev za iseljenje.
Dodjela stana na korišćenje osobama is stavka 1. ovog članka vršit će se bez reda prvenstva-rang liste i uz ispunjenje uvjeta određenih člankom 15. ove uredbe.

 

2. Postupak za obnovu ranije zaključenih ugovora o korišćenju stana i dodjelu stanova na korištenje

 

Članak 15.

 

Osobama iz članka 13. i članka 14. ove uredbe obnavljaju se ranije zaključeni ugovori o korištenju stana ili dodjeljuju stanovi na korištenje sukladno odredbama Zakona o prestanku primjene Zakona o napuštenim stanovima i ovom uredbom, uz ispunjenje sljedećih uvjeta:
1.     Da on ili član njegovog obiteljskog domaćinstva nije dobrovoljno predao nekretninu u kojoj je živio na dan 30. travanj 1991. godine,
2.     Da on ili član njegovog obiteljskog domaćinstva nije dobrovoljno zamijenio nekretninu u kojoj je živio na ,dan 30. travanj 1991. godine,
3.     Da on ili član njegovog obiteljskog domaćinstava nisu u posjedu kuće ili stana u kojoj je živio na dan 30. travanj 1991. godine,
4.     Da on ili član njegovog obiteljskog domaćinstva nisu na drugi način riješili svoje stambeno pitanje (kupovinom stana ili kuće) i da nemaju u vlasništvu obiteljsku stambenu kuću ili stan na području Bosne i Hercegovine,
5.     Da on ili članovi njegovog obiteljskog domaćinstva, nisu poduzeli nikakve radnje u cilju rješavanja stambenog pitanja (donacije i stambeni krediti i sl.),
6.     Da nije bez stana ostao svojom voljom ili krivicom (odlukom suda, u postupku razvoda braka, odricanjem od nasljedstva, poklonom) ili se na drugi način doveo u situaciju daje neriješenog stambenog pitanja.

 

Članak 16.

 

Postupak za obnovu ranije zaključenih ugovora o korišćenju stana ili dodjelu stana na korišćenje pokreće se podnošenjem zahtjeva Prvostupanjskom stambenom povjerenstvu za dodjelu zamjenskih stanova, obnovu ranije zaključenih ugovora o korištenju stana ili dodjelu stanova na korištenje putem Službi za zajedničke poslove organa i tijela Federacije Bosne i Hercegovine.
Uz zahtjev se prilažu dokumenti kojima se dokazuju navodi iz zahtjeva:
- o podnositelju zahtjeva,
- članovima njegovog obiteljskog domaćinstva,
- stambenim prilikama,
- o radnom stažu,
- zdravstvenom stanju,
i druga dokumenta koja su značajna za utvrđivanje bodova prema kriterijima i mjerilima za dodjelu stana i ispunjenje uvjeta dodjele navedenih u članku 15. ove uredbe.

 

Članak 17.

 

Obnova ranije zaključenih ugovora o korišćenju stana vrsi se uz ispunjenje uvjeta određenih člankom 2. stavak 4. Zakona o prestanku primjene Zakona o napuštenim stanovima i člankom 15. ove uredbe bez reda prvenstva (rang-liste).

 

Članak 18.

 

Dodjela stanova na korišćenje vršit će se uz ispunjenje uslova određenih članom 18d. stav 6. Zakona o prestanku primjene zakona o napuštenim stanovima i člankom 15. ove uredbe, prema redu prvenstva (rang-listi).

 

Članak 19.

 

Nezavisno od rang-liste odnosno izuzimanjem iz reda prvenstva, rješavat će se stambeno pitanje obitelji sa dva i više poginulih branitelja i djeca bez oba roditelja obitelji šehida i poginulog branitelja.

 

Članak 20.

 

Odsjek za stambene poslove Službe za zajedničke poslove Organa i tijela Federacije Bosne i Hercegovine utvrđuje red prvenstva rang-listu, za dodjelu stanova na korišćenje, prema broju bodova ostvarenih na temelju kriterija i mjerila za dodjelu stana određenih ovom uredbom.
Podnositelj zahtjeva može pismenim putem dati primjedbu na red prvenstva rang-listu nakon čega se primjedba razmatra i red prvenstva rang-lista ažurira.

 

Članak 21.

 

Devastirani stanovi mogu biti predmet dodjele na korištenje uz pismenu suglasnost osoba kojima se stan dodjeljuje.

 

IV

KRITERIJI I MJERILA ZA DODJELU STANA
2. Temeljni i dopunski kriteriji

 

Članak 22.

 

1.      Temeljni kriteriji:
a.      stambena situacija,

2.     Dopunski kriteriji:
a.     dužina radnog staža,
b.     broj članova obiteljskog domaćinstva,
c.     sudjelovanje u oružanim snagama za vrijeme rata,
d.     procent invalidnosti ratnog vojnog invalida,
e.     broj poginulih članova obiteljskog domaćinstva,
f.      zdravstveno stanje .podnositelja zahtjeva i članova njegovog obiteljskog domaćinstva,
g.     odličja stečena u ratu.

 

Članak 23.

 

a) Stambena situacija,
- Osobi bez stana daje se 100 bodova.

 

Članak 24.

 

Dužina radnog staža se utvrđuje na temelju akta nadležne ustanove iz kojeg se može vidjeti tačno razdoblje radnog staža podnositelja zahtjeva.
Za svaku godinu radnog staža daje se l bod.
Radni staž bračnih drugova se zbraja (najviše 50 bodova).
Podnositelj zahtjeva - članu obitelji šehida i poginulog branitelja računa se i radni staž šehida poginulog branitelja.
Ukoliko podnositelj zahtjeva ima u tijeku godine više od 6 (šest) mjeseci radnog staža, u vrijeme podnošenja zahtjeva, računat će se cijela godina i osobi se daje l bod za tu godinu.
Za svakog člana obiteljskog domaćinstva utvrđuju se po 3 boda.
Članom obiteljskog domaćinstva u smislu ovog pravilnika smatraju se: bračni drug. roditelji i djeca (rođena u braku i izvan braka, usvojeno ili pastorak) ako sa podnositeljem zahtjeva žive u zajedničkom domaćinstvu.
Sudjelovanje u oružanim snagama za vrijeme rata utvrđuje se na temelju akta nadležnog organa.
Za svaku godinu provedenu u ratu u Oružanim snagama BiH (ARBiH, HVO, MUP) utvrđuju se 4 boda, a kod nepune godine za tri mjeseca provedena u ratu utvrđuje se l bod.
Obitelji šehida i poginulog branitelja i ratnom vojnom invalidu koji je zbog ranjavanja bio nesposoban za vojnu službu sudjelovanje u oružanim snagama računa se od dana pristupanja pa do po potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma (14.12.1995. godine).
Procent invalidnosti RVI utvrđuje se na temelju rješenja Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata.
Procent invalidnosti računa se počev od 20% invalidnosti gdje se kao temelj utvrđuje 10 bodova, a za svakih narednih 10% invalidnosti utvrđuje se po dodatnih 5 bodova.
Podnositelju zahtjeva obitelji poginulog branitelja utvrđuje se 50 bodova.
Zdravstveno stanje podnositelja zahtjeva i članova njegovog obiteljskog domaćinstva utvrđuje se na temelju Ijekarskog uvjerenja nadležne zdravstvene ustanove da se radi o teškoj bolesti.
- Za tešku trajnu bolest utvrđuje se 5 bodova po oboljelom članu a najviše 10 bodova.
Za odličja stečena u ratu (Zlatni ljiljan i Trolist) utvrđuje se 10 bodova.

 

Članak 25.

 

Ako dvije ili više osoba iz članka 4. i članka 13. ove uredbe imaju isti ukupan broj bodova pri utvrđivanju reda prvenstva, rang-liste, prednost ima osoba: koja ima status obitelji poginulog branitelja, koja ima veći broj bodova po temelju sudjelovanja u ratu, veći broj bodova po temelju tjelesnog oštećenja, koja je u mirovini, koja ima veći broj bodova po temelju radnog staža, koja ima veći broj bodova po temelju broja članova obiteljskog domaćinstva.

2. Određivanje pripadajuće strukture stana

 

Članak 26.

 

Podnositelju zahtjeva za dodjelu stana na korišćenje određuje se stan sljedeće strukture:
1.     Samac ili osoba sa jednim članom obiteljskog domaćinstva /jednosoban/,
2.     Osoba sa dva člana obitelji /dvosoban dvoiposoban/,
3.     Osoba sa tri člana obitelji /dvoiposoban - trosoban/,
4.     Osoba sa četiri i više i više članova obitelji/trosoban i više/;

 

Članak 27.

 

Uz pisanu suglasnost osobi može biti dodijeljen stan manje strukture od pripadajuće.

 

V
STAMBENA POVJERENSTVA
2. Sastav i imenovanje povjerenstava

 

Članak 28.

 

Prvostupanjsku stambenu komisiju za dodjelu zamjenskih stanova, dodjelu stanova i obnovu ranije zaključenih ugovora o korištenju stanova (u daljem tekstu Prvostupanjsko stambeno povjerenstvo) imenuje i razrješava direktor Službe za zajedničke poslove organa i tijela Federacije Bosne i Hercegovine, vodeći računa o kvalifikacijskoj, organizacijskoj, strukovnoj i nacionalnoj zastupljenosti.
Prvostupanjsko stambeno povjerenstvo ima pet članova i zapisničara.
Radu Povjerenstva mogu prisustvovati predstavnici kategorija osoba iz članka 13. ove uredbe.

 

Članak 29.

 

Za rješavanje po žalbi protiv odluka Prvostupanjskog stambenog povjerenstva Vlada Federacije Bosne i Hercegovine imenovat će Drugostupanjsko stambeno povjerenstvo.
Drugostupanjsko stambeno povjerenstvo ima tri člana i zapisničara.

 

Članak 30.

 

Članovi Prvostupanjskog stambenog povjerenstva i Drugostupanjskog stambenog povjerenstva imenuju se na razdoblje od jednu godinu.
Aktom o imenovanju povjerenstva određuje se predsjednik povjerenstva i njegov zamjenik.

 

Članak 31.

 

Stambeno povjerenstvo odluku donosi većinom glasova.
Na sjednici povjerenstva moraju biti prisutni svi članovi.
Na sjednicama povjerenstva vodi se zapisnik, u koji se obavezno unose: broj prisutnih članova, pitanja o kojim se raspravljalo i odluke koje se donose.
Zapisnik potpisuju svi članovi povjerenstva i zapisničar.

 

Članak 32.

 

Nakon imenovanja povjerenstava ista su obavezna u roku od 15 dana donijeti Poslovnik o radu.

1. Nadležnosti povjerenstava

 

Članak 33.

Prvostupanjsko stambeno povjerenstvo nadležno je:
1.     da vrši dodjelu zamjenskih stanova,
2.     da vrši dodjelu stanova na korišćenje,
3.     da vrši obnovu ranije zaključenih ugovora o korišćenju stana.

 

Članak 34.

 

Prvostupanjsko stambeno povjerenstvo i Drugostupanjsko stambeno povjerenstvo donose odluke u formi rješenja i zaključaka.
Obnovu ranije zaključenih ugovora o korišćenju stana Prvostupanjsko stambeno povjerenstvo vrši donošenjem rješenja.

 

Članak 35.

 

Rješenja i zaključke iz ćlanka 34. ove uredbe potpisuju predsjednici Prvostupanjskog stambenog povjerenstva i Drugostupanjskog stambenog povjerenstva.

 

Članak 36.

 

Protiv odluka Prvostupanjskog stambenog povjerenstva može se podnijeti žalba u roku od 15 dana od dana dostavljanja.
Žalba se podnosi Drugostupanjskom stambenom povjerenstvu za koje administrativno tehničke poslove vrši Služba za zajedničke poslove organa i tijela Federacije Bosne i Hercegovine.
Drugostupanjsko stambeno povjerenstvo, dužno je u roku od 30 dana od dana prijema žalbe donijeti odluku po žalbi.

 

Članak 37.

 

Drugostupanjsko stambeno povjerenstvo nadležno je:
1.     da rješava po žalbama protiv odluka Prvostupanjskog stambenog povjerenstva,
2.     da rješava po žalbama protiv odluka prijašnje Zajedničke komande Vojske Federacije Bosne i Hercegovine kojima su odbijeni zahtjevi za dodjelu stanova i obnovu ranije zaključenih ugovora o korišćenju stanova.

 

Članak 38.

 

Odluke Drugostepene stambene komisije su konačne. Protiv istih se ne može uložiti žalba ali se može pokrenuti upravni spor kod nadležnog suda u roku od 30 dana od dana dostavljanja.

 

VI PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

 

Članak 39.

 

Postupci dodjele stanova na korišćenje i obnove ugovora o korišćenju stana započeti prije stupanja na snagu ove uredbe okončat će se po odredbama ove uredbe.

 

Članak 40.

 

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objave u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 77/2013
24. siječnja 2013. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, v. r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
U Engleskoj uhićena trojica zbog špijunaže za obavještajnu službu Hong Konga
Napadut Belgorod, teške borbe na novom frontu, Rusi bijesni na Srbiju, Lavrov prijeti
Ukrajina priznala: Neprijatelj postiže taktičke uspjehe
Izrael pojačao zračne napade na Rafah, tenkovima se probijaju na sjeveru Gaze
Vovčansk pretvoren u pepeo, Rusi gomilaju vojsku. "Stravično je"
Ovo su Putinovi siloviki, moćnici koji vladaju Rusijom
Guverner Harkiva prozvao Zapad. Vojnici: Umrijet ćemo i nitko neće čuti istinu
Novinarka izvještavala o Wuhanu, zatvorili je na 4 godine. Danas će na slobodu?
Rusi: U napadu na Belgorod poginulo 15 ljudi, srušili smo ukrajinske dronove i rakete
Istraživanje: Kineski studenti na Zapadu žive u strahu
Cijene nafte jutros pale, dolar ojačao
Prva dama Ukrajine u Beogradu, Rusi su ogorčeni: Boji li nas se itko osim Lukašenka?
Na današnji dan rođena je jedna od najvažnijih žena u hrvatskoj povijesti
Zašto je Putin smijenio Šojgua?
"Nudim vam samo krv, suze i znoj". Obljetnica legendarnog Churchillovog govora
Britanski šef diplomacije: Zabrana prodaje oružja Izraelu samo bi pomogla Hamasu
Hladna lava i bujične poplave pogodile Indoneziju, najmanje 37 mrtvih
Grčka i Turska se godinama svađaju, danas sastanak. "Susjedi smo, a ne neprijatelji"
Važni izbori u Kataloniji. Stranke koje žele neovisnost loše prošle
Djelatnici Vatikanskih muzeja pokreću spor bez presedana






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
U Engleskoj uhićena trojica zbog špijunaže za obavještajnu službu Hong Konga
Napadut Belgorod, teške borbe na novom frontu, Rusi bijesni na Srbiju, Lavrov prijeti
Ukrajina priznala: Neprijatelj postiže taktičke uspjehe
Izrael pojačao zračne napade na Rafah, tenkovima se probijaju na sjeveru Gaze
Vovčansk pretvoren u pepeo, Rusi gomilaju vojsku. "Stravično je"
Ovo su Putinovi siloviki, moćnici koji vladaju Rusijom
Guverner Harkiva prozvao Zapad. Vojnici: Umrijet ćemo i nitko neće čuti istinu
Novinarka izvještavala o Wuhanu, zatvorili je na 4 godine. Danas će na slobodu?
Rusi: U napadu na Belgorod poginulo 15 ljudi, srušili smo ukrajinske dronove i rakete
Istraživanje: Kineski studenti na Zapadu žive u strahu
Cijene nafte jutros pale, dolar ojačao
Prva dama Ukrajine u Beogradu, Rusi su ogorčeni: Boji li nas se itko osim Lukašenka?
Na današnji dan rođena je jedna od najvažnijih žena u hrvatskoj povijesti
Zašto je Putin smijenio Šojgua?
"Nudim vam samo krv, suze i znoj". Obljetnica legendarnog Churchillovog govora
Britanski šef diplomacije: Zabrana prodaje oružja Izraelu samo bi pomogla Hamasu
Hladna lava i bujične poplave pogodile Indoneziju, najmanje 37 mrtvih
Grčka i Turska se godinama svađaju, danas sastanak. "Susjedi smo, a ne neprijatelji"
Važni izbori u Kataloniji. Stranke koje žele neovisnost loše prošle
Djelatnici Vatikanskih muzeja pokreću spor bez presedana


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Izrael pojačao zračne napade na Rafah, tenkovima se probijaju na sjeveru Gaze

Grčka i Turska se godinama svađaju, danas sastanak. ˝Susjedi smo, a ne neprijatelji˝

Prva dama Ukrajine u Beogradu, Rusi su ogorčeni: Boji li nas se itko osim Lukašenka?

Guverner Harkiva prozvao Zapad. Vojnici: Umrijet ćemo i nitko neće čuti istinu

Rusi objavili snimku: ˝Ovo su posljedice ukrajinske osvete, najmanje sedam mrtvih˝

VIDEO Velike poplave u Afganistanu, mnogo je mrtvih

Goleme poplave u Brazilu, raste broj žrtava: ˝Ljudi su vikali upomoć. Bilo je užasno˝

Ovako izgledaju Alpe kad ih obasja polarna svjetlost

Rusi probili granicu, došli na par kilometara od ključnog grada. Ovo je pozadina

Bus pun ljudi pao u rijeku u ruskom gradu, najmanje 7 mrtvih





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi