TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Nedjelja 12.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








12.05.2024 - 19h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
55
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 76

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



UREDBA Vlade Federacije BiH za 2013.

Na osnovu člana 3. stav 2, a u vezi člana 19. stav 1. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 23. hitnoj sjednici, održanoj 26.04.2013. godine, donijela je

 

U R E D B U

O USLOVIMA, POSTUPKU I KRITERIJIMA DAVANJA
U ZAKUP POSLOVNIH PROSTORA NA KOJIMA
PRAVO UPRAVLJANJA I KORIŠTENJA IMA VLADA
FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE

 

I. OPĆE ODREDBE

 

Član 1.

 

Ovom uredbom se uređuju kriteriji, mjerila, uslovi, način i postupak davanja u zakup poslovnih prostora, zasnivanje, trajanje i prestanak zakupa, visina i način plaćanja zakupnine, kao i ostala pitanja iz odnosa zakupa poslovnih prostora na kojima pravo upravljanja i korištenja ima Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: poslovni prostori), kao i poslovnih prostora preuzetih od prijašnjeg Federalnog ministarstva odbrane.

 

Član 2.

 

Poslovni prostori se daju u zakup za obavljanje djelatnosti pravnih i fizičkih lica.

 

Član 3.

 

Administrativno-tehničke, pravne i druge poslove vezane za davanje, zasnivanje, trajanje i prestanak zakupa poslovnih prostora, poslove evidencije i nadzora poslovnih prostora i zakupaca vršiSlužba za zajedničke poslove organa i tijela Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Služba).

 

II POSTUPAK DODJELE POSLOVNIH PROSTORA

 

Član 4.

 

Poslovni prostori se daju u zakup putem javnog oglasa po osnovu pismenih ponuda i neposrednom pogodbom na način utvrđen Uredbom.

 

Član 5.

 

Odluku o davanju u zakup poslovnih prostora donosi direktor Službe na prijedlog Komisije za provođenje postupka za davanje u zakup poslovnih prostora (u daljem tekstu: Komisija).
Komisiju imenuje direktor Službe na period od dvije (2) godine.

 

Član 6.

 

Javni oglas o davanju u zakup poslovnih prostora se objavljuje u najmanje jednom od dnevnih listova na području Federacije Bosne i Hercegovine koji je odabran u zakonom propisanoj proceduri za oglašavanje.
Sadržaj javnog oglasa priprema Komisija imenovana od  strane direktora Službe u skladu sa zakonom i ovom uredbom i isti mora sadržavati:
- lokaciju gdje se poslovni prostor nalazi,
- površinu poslovnog prostora,
- uslovnost poslovnog prostora,
- početni iznos zakupnine,
- zonu u kojoj se nalazi poslovni prostor,
- vremenski period za koji se traži plaćanje zakupnine unaprijed,
- obavezni iznos novčanog pologa u iznosu 3 mjesečne zakupnine - zone u kojoj se poslovni prostor nalazi to jeste cijene iz javnog oglasa pomnoženo površinom
poslovnog prostora (koji se u slučaju dodjele, nakon toga odustajanja ili   nepotpisivanja ugovora u predviđenom roku ne vraća ponuđaču),
- ostale uslove,
- rok za podnošenje prijave na javni oglas.

 

Član 7.

 

Prijave sa ponudom na oglas podnose se Komisiji neposredno predajom na protokol Službe, ili poštom preporučeno u roku navedenom u javnom oglasu.
Prijave sa ponudom se podnose u zapečaćenoj koverti sa naznakom: "Prijava na oglas za izdavanje u zakup poslovnih prostora".
Ponude moraju sadržavati:
- adresu poslovnog prostora,
- iznos ponuđene zakupnine po metru kvadratnom, koji ne može biti manji od najnižeg iznosa određenog odlukom Općine na čijoj teritoriji se nalazi poslovni prostor,
- naznaku djelatnosti koja će se obavljati u poslovnom prostom,
- podatke o identitetu (naziv, adresu i sjedište pravne osobe, odnosno ime i prezime i adresu fizičke osobe, podnosioca ponude),
- izjavu o garanciji, da su spremni dati garanciju o plaćanju zakupnine u visini jednogodišnje zakupnine prilikom potpisivanja ugovora o zakupu. Garancija podrazumijeva bankovnu garanciju ili uplatu gotovinskog pologa u visini jednogodišnjeg zakupa u korist Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine -Služba za zajedničke poslove organa i tijela Federacije Bosne i Hercegovine,
- dokaz o izvršenom pologu,
- rješenje o upisu u sudski registar ili rješenje o obavljanju samostalne djelatnosti (ovjerena fotokopija koja nije starija od 6 mjeseci) za pravna lica, odnosno ovjerena kopija lične karte, adresa stanovanja i broj telefona kao i uvjerenje suda da se protiv osobe ne vodi krivični postupak (original ili ovjerena kopija) za fizička lica,
- potvrda nadležnog organa poreske uprave o izmirenim poreskim obavezama, odnosno da nije poreski obveznik,
- potvrda Zavoda za zapošljavanje Federacije Bosne i Hercegovine za fizička lica o nezaposlenim članovima uže porodice (supruga i djeca), ovjerena fotokopija koja nije starija od šest mjeseci,
- potvrda nadležnog organa za pravna lica o broju zaposlenika, ovjerena fotokopija koja nije starija od šest mjeseci,
- ostalu dokumentacija traženu oglasom

 

Član 8.

 

Komisija otvara primljene ponude i nakon utvrđivanja formalne ispravnosti ponuda, utvrđuje najpovoljniju ponudu prema kriterijima i mjerilima utvđenim javnim oglasom i o tome sačinjava zapisnik.
U razmatranje, Komisija uzima blagovremene, potpune i ponude koje se odnose na oglašenu namjenu u kojima je ponuđen iznos zakupnine u skladu sa iznosom utvrđenim u oglasu.
Komisija će konstatovati najpovoljniju ponudu (ponuda ponuđača koji ispunjava formalno pravne uslove, tj. ponuda u prilogu koje je dostavljena sva tražena dokumentacija sa najvišim ponuđenim iznosom zakupnine) u roku od 15 dana od isteka roka za prijavu na oglas.
Prijedlog odluke o dodjeli u zakup poslovnih prostora najpovoljnijim ponuđačima Komisija će dostaviti direktoru Službe, koji će donijeti konačnu odluku na osnovu koje će se sačiniti obavijest za ponuđače - učesnike u postupku.
Ukoliko nije bilo ponuda za zakup poslovnih prostora nakon oglašavanja, poslovni prostori se mogu dati u zakup neposrednom pogodbom.

 

III KRITERIJI l MJERILA

 

Član 9.

 

Vrednovanje ponuda vrši se primjenom sljedećih kriterija i mjerila:
1.  visina zakupnine za l KM iznad početnog iznosa zakupnine -10 bodova,
2.  član šehidske porodice - porodice poginulog borca/branitelja - 15 bodova,
3.  invalidnost podnosioca ponude - ratnog vojnog invalida - za svaki stepen tjelesnog oštećenja -1 bod,
4.  vojna priznanja:
- Zlatni ljiljan i Zlatna policijska značka -  15 bodova,
- vojna priznanja utvrđena zakonom i općinska priznanja za doprinos u odbrani - 10 bodova,
5.  plaćanje zakupnine unaprijed 12 (dvanaest) mjeseci -10 bodova,
6.  plaćanje zakupnine unaprijed 6 (šest) mjeseci - 5 bodova.

 

Član 10.

 

Najpovoljnijom ponudom smatra se ponuda sa najvećim brojem bodova.
U slučaju da dvije ili više ponuda imaju isti broj bodova, prednost ima ponuda koja sadrži najviši ponuđeni iznos zakupnine.
Ako su dvije ili više ponuda fizičkih lica jednake i utvrđene kao najpovoljnije, prednost ima ponuda nezaposlenog lica, odno­sno lica koji ima veći broj nezaposlenih članova uže porodice.
Ako su dvije ili više ponuda pravnih lica jednake i utvrđene kao najpovoljnije, prednost ima ponuda pravnog lica sa većim brojem uposlenih radnika.

 

Član 11.

 

Zakupodavac, tj. Služba zadržava pravo da u bilo koje vrijeme, u potpunosti ili djelimićno, poništi oglas za dodjelu u zakup poslovnih prostora.

 

IV NAČIN PLAĆANJA I ODREĐIVANJA VISINE ZAKUPNINE

 

Član 12.

 

Početna visina zakupnine se određuje prema zoni poslovnog prostora, a u skladu s općinskom odlukom na čijem području se poslovni prostor nalazi.

 

Član 13.

 

Zakupac je dužan za korištenje poslovnog prostora plaćati zakupninu unaprijed, a najkasnije do 5. u mjesecu za tekući mjesec na način utvrđen Uredbom.

 

Član 14.

 

U slučaju spremnosti i pristanka trećeg lica za preuzimanje duga, isti se vrši ugovorom između dužnika - zakupca i preuzimaoca duga, na koji je pristao zakupodavac.

 

V ZAKLJUČENJE UGOVORA O ZAKUPU POSLOVNOG PROSTORA

 

Član 15.

 

Ugovor o zakupu će zaključiti Služba - Zakupodavac, u skladu sa Zakonom o zakupu poslovnih zgrada i prostorija ("Službeni list SR BiH", br. 33/77, 12/87, 30/90 i 7/92 i "Službeni list R BiH" br. 3/94 i 13/94), uz prethodno pribavljeno mišljenje Federalnog pravobranilaštva - Federalnog pravobraniteljstva.

 

Član 16.

 

Zakupodavac, tj. Služba će nakon ispunjenja uslova iz člana 14. ove uredbe, zaključiti ugovor o zakupu sa preuzimaocem duga, uz prethodno pribavljeno mišljenje Federalnog pravobranilaštva - Federalnog pravobraniteljstva.

 

Član 17.

 

Ugovor o zakupu se zaključuje na određeno vrijeme na period od 5 (pet) godina.

 

Član 18.

 

Komisija imenovana od strane direktora će nakon potpisivanja ugovora o zakupu, izvršiti zapisničku primopredaju poslovnog prostora koji je predmet ugovora.

 

Član 19.

 

Zakupac poslovni prostor može koristiti samo za namjenu za koju mu je data, a koja je u skladu sa općinskom odlukom na čijem području se prostor nalazi i isti ne može izdati u podzakup drugom korisniku bez saglasnosti zakupodavca.

 

Član 20.

 

Direktor Službe uz saglasnost Federalnog pravobranilaštva - Federalnog pravobraniteljstva, u slučaju zaključenja ugovora o zakupu sa fizičkim licem, može izvršiti promjenu ugovorne strane na pravno lice, ako je direktor ili osnivač fizičko lice iz osnovnog ugovora o zakupu, zaključenjem ugovora o ustupanju, u skladu sa odredbama člana 145. Zakona o obligacionim odnosima ("Službeni list R BiH", br. 2/92, 13/93, i 13/94, i "Službene novine Federacije BiH", br. 29/03 i 44/11).

 

Član 21.

 

U slučaju smrti zakupca, zakup se nastavlja sa njegovim nasljednicima.

 

Član 22.

 

Direktor Službe može predložiti Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, uz saglasnost Federalnog pravobranilaštva -Federalnog pravobraniteljstva, davanje u zakup poslovnog prostora, bez javnog oglašavanja, u cilju zaštite starih deficitarnih zanata i čuvanja kulturne baštine, proizvodnim projektima i tradicionalnim zanatima, u slučajevima kada je to u interesu Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Član 23.

 

Poslovni prostor se izdaje u zatečenom stanju. Zakupcu se mogu priznati sredstva potrebna za dovođenje poslovnog prostora u uslovno stanje, a odnosi se na radove trajnog karaktera: građevinsko-zanatske radove (konstruktivni elementi, portali, termo izolacija, hidroizolacije, podne obloge) i instalaterske radove (vodovodne i kanalizacione instalacije, elektro instalacije, mašinske instalacije: grijanje - ventilacija).
Sredstva će se priznati u visini od 60% tržišne vrijednosti za navedene radove utvrđene nalazom ovlaštenog sudskog vještaka građevinske struke, a koje na prijedlog Komisije odobrava direktor Službe.
Iznos priznatih sredstava se vraća zakupcu kroz kompen­zaciju zakupnine za vrijeme trajanja zakupa poslovnih prostora.

 

VI PRAVA I OBAVEZE UGOVORNIH STRANA

 

Član 24.

 

Zakupac je dužan dati garanciju za plaćanje zakupnine u visini jednogodišnje zakupnine.
Garancija se obezbjeđuje na jedan od sljedećih načina:
- Bankovna garancija,
- plaćanjem pologa na Budžet Federacije Bosne i Hercegovine - Službe za zajedničke poslove organa i tijela Federacije Bosne i Hercegovine u visini dvanaest mjesečnih zakupnina,
- garancije iz tačke 1. i 2. ovog člana, ne isključuju izmirenje zakupa određenog ugovorom o zakupu poslovnog prostora,
- zakupci poslovnih prostora, dužni su plaćati zakupninu u skladu sa odredbama ugovora o zakupu,
- zakupnina se plaća unaprijed za tekući mjesec najkasnije do petog u mjesecu,
-zakupci su obavezni zakupninu plaćati na Budžet Federacije Bosne i Hercegovine, Služba za zajedničke poslove organa i tijela Federacije Bosne i Hercego­vine o čemu se vodi evidencija,
- dvije neplaćene zakupnine su uslov za jednostrani raskid ugovora od strane Službe i pokretanje sudskog postupka.

 

Član 25.

 

Zakupac je obavezan da izvrši osiguranje poslovnog prostora od osnovnih rizika, kod osiguravajuće kuće po njegovom izbom.
Zakupac je obavezan redovno i na vrijeme plaćati naknadu za utrošak električne energije, plina, vode, odvoza smeća, telefona, centralnog grijanja, doprinosa za korištenje gradskog zemljišta i ukoliko se poslovni prostor nalazi u stambeno-poslovnoj zgradi zakupac plaća i održavanje zajedničkih dijelova zgrada i prostorija u skladu sa zakonom.

 

Član 26.

 

Poslovni prostor ili dio poslovnog prostora, zakupac može dati u podzakup drugom licu samo na osnovu saglasnosti zakupodavca.

 

Član 27.

 

Ugovor o zakupu poslovnog prostora zaključuje direktor Službe - Zakupodavac, na osnovu odredaba ove uredbe.
U postupku zaključivanja ugovora o zakupu obavezno se pribavlja mišljenja Federalnog pravobranilaštva-Federalnog pravobraniteljstva.

 

VII PRESTANAK UGOVORA O ZAKUPU

 

Član 28.

 

Ugovor može prestati i prije isteka vremena na koji je zaključen, na osnovu odustanka ili pod uslovima i na način propisan Zakonom o .zakupu poslovnih zgrada i prostorija i propisima donesenim na osnovu zakona.

 

Član 29.

 

Služba može izjavom o odustanku jednostrano raskinuti ugovor o zakupu poslovnih prostora ako zakupac:
- i poslije dostavljanja opomene od strane zakupodavca, koristi poslovni prostor protivno ugovoru ili im nanosi znatniju štetu koristeći ih bez potrebne pažnje,
- ne plati dospjelu zakupninu ni u roku od dva mjeseca od dana saopštenja opomene zakupodavca.

 

Član 30.

 

Strana koja odustane od ugovora dužna je drugoj strani pismenim putem dati izjavu o odustanku, kao i odrediti joj rok do kojeg se ima predati, odnosno primiti ispražnjena prostorija/prostor. Rok ne može biti kraći od 30 dana, računajući od dana kada je druga strana primila izjavu o odustanku od ugovora.

 

VIII PRELAZNEI ZAVRŠNE ODREDBE

 

Član 31.

 

Sve odredbe ove uredbe primjenjuju se na zakupce kojima su poslovne prostorije date u zakup nakon stupanja na snagu ove uredbe.
Ugovori koji su zaključeni prije stupanja na snagu ove uredbe, izvršavat će se na ugovoreni način.

 

Član 32.

 

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH'.'.

 

V broj 294/2013
26. aprila 2013. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, s. r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Ukrajinska mjesta padaju, ljudi bježe. Šef specijalaca: Rusi samo ušetali u Harkiv
Europol kaže da je hakiran. Napadač objavio da prodaje povjerljive podatke
Ljudi bježe iz važnog ukrajinskog grada: "Želim u Njemačku, ali ne znam kako ću tamo"
SAD: Izrael nema uvjerljiv plan zaštite civila u Rafahu
Zapovjednik specijalaca iz Harkiva: Rusi su samo ušetali, nije bilo obrane ni otpora
FOTO Ljudi masovno bježe iz važnog ukrajinskog grada
Velika vojna vježba u Jordanu, sudjeluju 33 zemlje. "Ovo nema veze s ratom u Gazi"
Rusi tvrde da nezaustavljivo napreduju na novoj fronti, ukrajinski general: Teško je
Zaharova: Ovogodišnja Eurovizija nadmašila je svaku orgiju ili ritualno svetogrđe
Rusi objavili snimku: "Ovo su posljedice ukrajinske osvete, urušilo se 10 katova"
Britanija o iznenadnoj ruskoj ofenzivi: Ovo je ekstremno opasan trenutak za Ukrajinu
Raketa ispaljena iz Gaze pogodila stambenu zgradu u izraelskom gradu
U nesreći školskog autobusa u Indoneziji poginulo najmanje 11 ljudi, većinom učenika
Umro pacijent kojemu je prvi put u svijetu presađen svinjski bubreg
Izrael pozvao na evakuaciju Rafaha pa napao Gazu. UN upozorava na "epsku katastrofu"
Izraelci prosvjedovali protiv Netanyahuove vlade. Došlo je i do sukoba s policijom
Ukrajinska osveta za prodor na sjeveru? Rusi: Žestoko su napali naš grad
Dolar ojačao prema većini ostalih valuta
Svjetske burze porasle, očekuje se smanjenje kamatnih stopa
Izraelski šef diplomacije: Pokažimo svim mrziteljima tko vodi na Euroviziji






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Ukrajinska mjesta padaju, ljudi bježe. Šef specijalaca: Rusi samo ušetali u Harkiv
Europol kaže da je hakiran. Napadač objavio da prodaje povjerljive podatke
Ljudi bježe iz važnog ukrajinskog grada: "Želim u Njemačku, ali ne znam kako ću tamo"
SAD: Izrael nema uvjerljiv plan zaštite civila u Rafahu
Zapovjednik specijalaca iz Harkiva: Rusi su samo ušetali, nije bilo obrane ni otpora
FOTO Ljudi masovno bježe iz važnog ukrajinskog grada
Velika vojna vježba u Jordanu, sudjeluju 33 zemlje. "Ovo nema veze s ratom u Gazi"
Rusi tvrde da nezaustavljivo napreduju na novoj fronti, ukrajinski general: Teško je
Zaharova: Ovogodišnja Eurovizija nadmašila je svaku orgiju ili ritualno svetogrđe
Rusi objavili snimku: "Ovo su posljedice ukrajinske osvete, urušilo se 10 katova"
Britanija o iznenadnoj ruskoj ofenzivi: Ovo je ekstremno opasan trenutak za Ukrajinu
Raketa ispaljena iz Gaze pogodila stambenu zgradu u izraelskom gradu
U nesreći školskog autobusa u Indoneziji poginulo najmanje 11 ljudi, većinom učenika
Umro pacijent kojemu je prvi put u svijetu presađen svinjski bubreg
Izrael pozvao na evakuaciju Rafaha pa napao Gazu. UN upozorava na "epsku katastrofu"
Izraelci prosvjedovali protiv Netanyahuove vlade. Došlo je i do sukoba s policijom
Ukrajinska osveta za prodor na sjeveru? Rusi: Žestoko su napali naš grad
Dolar ojačao prema većini ostalih valuta
Svjetske burze porasle, očekuje se smanjenje kamatnih stopa
Izraelski šef diplomacije: Pokažimo svim mrziteljima tko vodi na Euroviziji


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Rusi objavili snimku: ˝Ovo su posljedice ukrajinske osvete, najmanje sedam mrtvih˝

VIDEO Velike poplave u Afganistanu, mnogo je mrtvih

Goleme poplave u Brazilu, raste broj žrtava: ˝Ljudi su vikali upomoć. Bilo je užasno˝

Ovako izgledaju Alpe kad ih obasja polarna svjetlost

Rusi probili granicu, došli na par kilometara od ključnog grada. Ovo je pozadina

Bus pun ljudi pao u rijeku u ruskom gradu, najmanje 7 mrtvih

Baterije sve češće uzrokuju požar: ˝Takvi požari mogu biti eksplozivni, brzo se šire˝

Zviždač: Bilo do 200 nedostataka na trupovima Boeinga 737, nekada su falili dijelovi

Uvodi li Njemačka ponovo vojni rok?

VIDEO Boeing sa 78 putnika izletio s piste u Senegalu





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi