TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Ponedjeljak 13.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








13.05.2024 - 14h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
17
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 95

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



UREDBA Vlade Federacije BiH za 2013.

Na temelju članka 3. stavak 2., a u svezi članka 19. stavak 1. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 23. žurnoj sjednici, održanoj 26.04.2013. godine, donijela je

 

U R E D B U

O UVJETIMA, POSTUPKU I KRITERIJIMA DAVANJA U
ZAKUP POSLOVNIH PROSTORA NA KOJIMA PRAVO
UPRAVLJANJA I KORIŠTENJA IMA VLADA
FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE

 

I OPĆE ODREDBE

 

Članak 1.

 

Ovom uredbom se uređuju kriteriji, mjerila, uvjeti, način i postupak davanja u zakup poslovnih prostora, zasnivanje, trajanje i prestanak zakupa, visina i način plaćanja zakupnine, kao i ostala pitanja iz odnosa zakupa poslovnih prostora na kojima pravo upravljanja i korištenja ima Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: poslovni prostori), kao i poslovnih prostora preuzetih od prijašnjeg Federalnog ministarstva obrane.

 

Članak 2.

 

Poslovni prostori se daju u zakup za obavljanje djelatnosti pravnih i fizičkih osoba.

 

Članak 3.

 

Administrativno-tehničke, pravne i druge poslove vezane za davanje, zasnivanje, trajanje i prestanak zakupa poslovnih prostora, poslove evidencije i nadzora poslovnih prostora i zakupaca vrši Služba za zajedničke poslove organa i tijela Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Služba).

 

II POSTUPAK DODJELE POSLOVNIH PROSTORA

 

Članak 4.

 

Poslovni prostori se daju u zakup putem javnog oglasa na temelju pismenih ponuda i neposrednom pogodbom na način utvrđen Uredbom.

 

Članak 5.

 

Odluku o davanju u zakup poslovnih prostora donosi direktor Službe na prijedlog Povjerenstva za provođenje postupka za davanje u zakup poslovnih prostora (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo).
Povjerenstvo imenuje direktor Službe na razdoblje od dvije (2) godine.

 

Članak 6.

 

Javni oglas o davanju u zakup poslovnih prostora se objavljuje u najmanje jednom od dnevnih listova na području Federacije Bosne i Hercegovine koji je odabran a propisanoj proceduri za oglašavanje.
Sadržaj javnog oglasa priprema Povjerenstvo imenovano od strane direktora Službe sukladno zakonu i ovom uredbom i isti mora sadržavati;
- lokaciju gdje se poslovni prostor nalazi,
- površinu poslovnog prostora,
- uslovnost poslovnog prostora,
- početni iznos zakupnine,
- zonu u kojoj se nalazi poslovni prostor,
- vremensko razdoblje za koji se traži plaćanje zakupnine unaprijed,
- obvezni iznos novčanog pologa u iznosu 3 mjesečne zakupnine - zone u kojoj se poslovni prostor nalazi to jeste cijene iz javnog oglasa pomnoženo površinom
poslovnog prostora (koji se u slučaju dodjele, nakon toga odustajanja ili nepotpisivanja ugovora u predviđenom roku ne vraća ponuđaču),
- ostale uvjete,
- rok za podnošenje prijave na javni oglas.

 

Članak 7.

 

Prijave sa ponudom na oglas podnose se Povjerenstvu neposredno predajom na protokol Službe, ili poštom preporučeno u roku navedenom u javnom oglasu.
Prijave sa ponudom se podnose u zapečaćenoj koverti sa naznakom: "Prijava na oglas za izdavanje u zakup poslovnih prostora".
Ponude moraju sadržavati;
- adresu poslovnog prostora,
- iznos ponuđene zakupnine po metru kvadratnom, koji ne može biti manji od najnižeg iznosa određenog odlukom Općine na čijoj teritoriji se nalazi poslovni prostor,
- naznaku djelatnosti koja će se obavljati u poslovnom prostom,
- podatke o identitetu (naziv, adresu i sjedište pravne osobe, odnosno ime i prezime i adresu fizičke osobe, podnositelja ponude),
- izjavu o garanciji, da su spremni dati garanciju o plaćanju zakupnine u visini jednogodišnje zakupnine prilikom potpisivanja ugovora o zakupu. Garancija podrazumijeva bankovnu garanciju ili uplatu gotovinskog pologa u visini jednogodišnjeg zakupa u korist Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine -Služba za zajedničke poslove organa i tijela Federacije Bosne i Hercegovine,
- dokaz o izvršenom pologu,
r- ješenje o upisu u sudski registar ili rješenje o obavljanju samostalne djelatnosti (ovjerena fotokopija koja nije starija od 6 mjeseci) za pravne osobe, odnosno ovjerena kopija osobne iskaznice, adresa stanovanja i broj telefona kao i uvjerenje suda da se protiv osobe ne vodi kazneni postupak (original ili ovjerena kopija) - za fizičke osobe, potvrda nadležnog organa poreske uprave o izmirenim poreskim obvezama, odnosno da nije poreski obveznik,
- potvrda Zavoda za upošljavanje Federacije Bosne i Hercegovine za fizičke   osobe o nezaposlenim članovima uže obitelji (supruga i djeca), ovjerena fotokopija koja nije starija od šest mjeseci,
- potvrda nadležnog organa za pravna lica o broju uposlenika, ovjerena fotokopija koja nije starija od šest mjeseci,
- ostalu dokumentaciju traženu oglasom.

 

Članak 8.

 

Povjerenstvo otvara primljene ponude i nakon utvrđivanja formalne  ispravnosti  ponuda,  utvrđuje najpovoljniju ponudu prema kriterijima i mjerilima utvrđenim javnim oglasom i o tome sačinjava zapisnik.
U razmatranje, Povjerenstvo uzima blagovremene, potpune i ponude koje se odnose na oglašenu namjenu u kojima je ponuđen iznos zakupnine sukladno iznosom utvrđenim u oglasu.
Povjerenstvo će konstatirati najpovoljniju ponudu (ponuda ponuđača koji ispunjava formalno pravne uvjete, tj. ponuda u prilogu koje je dostavljena sva tražena dokumentacija sa najvišim ponuđenim iznosom zakupnine) u roku od 15 dana od isteka roka za prijavu na oglas.
Prijedlog odluke o dodjeli u zakup poslovnih prostora najpovoljnijim ponuđačima Povjerenstvo će dostaviti direktoru Službe, koji će donijeti konačnu odluku na temelju koje će se sačiniti obavijest za ponuđače - sudionike u postupku.
Ukoliko nije bilo ponuda za zakup poslovnih prostora nakon oglašavanja, poslovni prostori se mogu dati u zakup neposrednom pogodbom.

 

III KRITERIJI I MJERILA

 

Članak 9.

 

Vrednovanje ponuda vrši se primjenom sljedećih kriterija i mjerila:
1.  visina zakupnine za l KM iznad početnog iznosa zakupnine -10 bodova,
2.  član šehidske obitelji - obitelji poginulog branitelja/ boraca-15 bodova,
3.  invalidnost podnositelja ponude - ratnog vojnog invalida - za svaki stupanj tjelesnog oštećenja - 1bod,
4.  vojna priznanja;
- Zlatni ljiljan i Zlatna policijska značka – 15 bodova,
- vojna priznanja utvrđena zakonom i općinska priznanja za doprinos u obrani - 10 bodova.
5.  plaćanje zakupnine unaprijed 12 (dvanaest) mjeseci - 10 bodova,
6.  plaćanje zakupnine unaprijed 6 (šest) mjeseci - 5 bodova.

 

Članak 10.

 

Najpovoljnijom ponudom smatra se ponuda sa najvećim brojem bodova.
U slučaju da dvije ili više ponuda imaju isti broj bodova, prednost ima ponuda koja sadrži najviši ponuđeni iznos zakupnine.
Ako su dvije ili više ponuda fizičkih osoba jednake i utvrđene kao najpovoljnije, prednost ima ponuda nezaposlene osobe, odnosno osoba koji ima veći broj nezaposlenih članova uže obitelji.
Ako su dvije ili više ponuda pravnih osoba jednake i utvrđene kao najpovoljnije, prednost ima ponuda pravne osobe sa većim brojem uposlenih radnika.

 

Članak 11.

 

Zakupodavac, tj. Služba zadržava pravo da u bilo koje vrijeme, u potpunosti ili djelimice, poništi oglas za dodjelu u zakup poslovnih prostora.

 

IV NAČIN PLAĆANJA I ODREĐIVANJA VISINE ZAKUPNINE

 

Članak 12.

 

Početna visina zakupnine se određuje prema zoni poslovnog prostora, a sukladno općinskoj odluci na čijem području se poslovni prostor nalazi.

 

Članak 13.

 

Zakupac je dužan za korištenje poslovnog prostora plaćati zakupninu unaprijed, a najkasnije do 5. u mjesecu za tekući mjesec na način utvrđen Uredbom.

 

Članak 14.

 

U slučaju spremnosti i pristanka treće osobe za preuzimanje duga, isti se vrši ugovorom između dužnika - zakupca i preuzimaoca duga, na koji je pristao zakupodavac.

 

V ZAKLJUČENJE UGOVORA O ZAKUPU POSLOVNOG PROSTORA

 

Članak 15.

 

Ugovor o zakupu će zaključiti Služba - Zakupodavac, sukladno Zakonu o zakupu poslovnih zgrada i prostorija ("Službeni list SR BiH", br. 33/77,12/87, 30/90 i 7/92 i "Službeni list R BiH", br. 3/94 i 13/94), uz prethodno pribavljeno mišljenje Federalnog pravobraniteljstva - Federalnog pravobranilaštva.

 

Članak 16.

 

Zakupodavac, tj. Služba će nakon ispunjenja uvjeta iz članka 14. ove uredbe, zaključiti ugovor o zakupu sa preuzimaocem duga, uz prethodno pribavljeno mišljenje Federalnog pravobraniteljstva - Federalnog pravobranilaštva.

 

Člana 17.

 

Ugovor o zakupu se zaključuje na određeno vrijeme na razdoblje od 5 (pet) godina.

 

Članak 18.

 

Povjerenstvo imenovano od strane direktora će nakon potpisivanja ugovora o zakupu, izvršiti zapisničku primopredaju poslovnog prostora koji je predmet ugovora.

 

Članak 19.

 

Zakupac poslovni prostor može koristiti samo za namjenu za koju mu je data, a koja je sukladna općinskoj odluci na čijem području se prostor nalazi i isti ne može izdati u podzakup drugom korisniku bez suglasnosti zakupodavca.

 

Članak 20.

 

Direktor Službe uz suglasnost Federalnog pravobrani­teljstva - Federalnog pravobranilaštva, u slučaju zaključenja ugovora o zakupu sa fizičkom osobom, može izvršiti promjenu ugovorne strane na pravnu osobu, ako je direktor ili osnivač fizička osoba iz temeljnog ugovora o zakupu, zaključenjem ugovora o ustupanju, sukladno odredbama članka 145. Zakona o obligacionim odnosima ("Službeni list R BiH", br. 2/92, 13/93, i 13/94, i "Službene novine Federacije BiH", br. 29/03 i 44/11).

 

Članak 21.

 

U slučaju smrti zakupca, zakup se nastavlja sa njegovim nasljednicima.

 

Članak 22.

 

Direktor Službe može predložiti Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, uz suglasnost Federalnog pravobraniteljstva -Federalnog pravobranilaštva, davanje u zakup poslovnog prostora, bez javnog oglašavanja, u cilju zaštite starih deficitarnih zanata i čuvanja kulturne baštine, proizvodnim projektima i tradicionalnim zanatima, u slučajevima kada je to u interesu Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Članak 23.

 

Poslovni prostor se izdaje u zatečenom stanju. Zakupcu se mogu priznati sredstva potrebna za dovođenje poslovnog prostora u uvjetno stanje, a odnosi se na radove trajnog karaktera: građevinsko-zanatske radove (konstruktivni elementi, portali, termo izolacija, hidroizolacije, podne obloge) i instalaterske radove (vodovodne i kanalizacione instalacije, elektro instalacije, mašinske instalacije: grijanje - ventilacija).
Sredstva će se priznati u visini od 60% tržišne vrijednosti za navedene radove utvrđene nalazom ovlaštenog sudskog vještaka građevinske stalke, a koje na prijedlog Povjerenstva odobrava direktor Službe.
Iznos priznatih sredstava se vraća zakupcu kroz kompenzaciju zakupnine za vrijeme trajanja zakupa poslovnih prostora.

 

VI PRAVA I OBVEZE UGOVORNIH STRANA

 

Članak 24.

 

Zakupac je dužan dati garanciju za plaćanje zakupnine u visini jednogodišnje zakupnine.
Garancija se obezbjeđuje na jedan od sljedećih načina:
- bankovna garancija,
- plaćanjem pologa na Proračun Federacije Bosne i Hercegovine - Službe za zajedničke poslove organa i tijela Federacije Bosne i Hercegovine u visini dvanaest mjesečnih zakupnina,
- garancije iz točke 1. i 2. ovog članka, ne isključuju izmirenje zakupa određenog ugovorom o zakupu poslovnog prostora,
- zakupci poslovnih prostora, dužni su plaćati zakupninu sukladno odredbama ugovora o zakupu,
- zakupnina se plaća unaprijed za tekući mjesec najkasnije do petog u mjesecu, - zakupci su obvezni zakupninu plaćati na Proračun Federacije Bosne i Hercegovine, Služba za zajedničke poslove organa i tijela Federacije Bosne i Hercegovine o čemu se vodi evidencija,
- dvije neplaćene zakupnine su uvjet za jednostrani raskid ugovora od strane Službe i pokretanje sudskog postupka.

 

Članak 25.

 

Zakupac je obvezan da izvrši osiguranje poslovnog prostora od osnovnih rizika, kod osiguravajuće kuće po njegovom izboru.
Zakupac je obvezan redovito i na vrijeme plaćati naknadu za utrošak električne energije, plina, vode, odvoza smeća, telefona, centralnog grijanja, doprinosa za korištenje gradskog zemljišta i ukoliko se poslovni prostor nalazi u stambeno-poslovnoj zgradi zakupac plaća i održavanje zajedničkih dijelova zgrada i prostorija sukladno Zakonu.

 

Članak 26.

 

Poslovni prostor ili dio poslovnog prostora, zakupac može dati u podzakup drugoj osobi samo na temelju suglasnosti zakupodavca.

 

Članak 27.

 

Ugovor o zakupu poslovnog prostora zaključuje direktor Službe - Zakupodavac, na temelju odredaba ove uredbe.
U postupku zaključivanja ugovora o zakupu obvezno se pribavlja mišljenja Federalnog pravobraniteljstva-Federalnog pravobranilaštva.

 

VII PRESTANAK UGOVORA O ZAKUPU

 

Članak 28.

 

Ugovor može prestati i prije isteka vremena na koji je zaključen, na osnovu odustanka ili pod uvjetima i na način propisan Zakonom o zakupu poslovnih zgrada i prostorija i propisima donesenim na temelju Zakona,

 

Članak 29.

 

Služba može izjavom o odustanku jednostrano raskinuti ugovor o zakupu poslovnih prostora ako zakupac:
- i nakon dostavljanja opomene od strane zakopodavca, koristi poslovni prostor protivno ugovoru ili mu nanosi znatniju štetu koristeći ih bez potrebne pažnje,
- ne plati dospjelu zakupninu ni u roku od dva mjeseca od dana saopštenja opomene zakopodnava.

 

Članak 30.

 

Strana koja odustane od ugovora dužna je drugoj strani pismenim putem dati izjavu o odustanku kao i odrediti joj rok do kojeg se ima predati, odnosno primiti ispražnjena prostorija/ prostor. Rok ne može biti kraći od 30 dana, računajući od dana kada je druga strana primila izjavu o odustanku od ugovora.

 

VIII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

 

Članak 31.

 

Sve odredbe ove uredbe primjenjuju se na zakupce kojima su poslovne prostorije date u zakup nakon stupanja na snagu ove uredbe.
Ugovori koji su zaključeni prije stupanja na snagu ove uredbe, izvršavat će se na ugovoreni način.

 

Članak 32.

 

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objave u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 294/2013
26. travnja 2013. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, v. r.


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Smijenjen zapovjednik nove fronte, Rusi jurišaju, pada selo za selom. "Stravično je"
Supruga Zelenskog i ukrajinski šef diplomacije u iznenadnom posjetu Srbiji
Netanyahu: Ili sloboda i blagostanje, ili izumiranje, masakr i silovanje
Ukrajinci objavili snimke: Rusi planirali teroristički napad u Kijevu, ovo su bombe
Vojni analitičar nabrojao moguće razloge za rusku ofenzivu, prozvao i Zapad
Oglasio se novi Putinov ministar obrane. "Imamo kaos, ovo hitno treba riješiti"
Zadnja zemlja koja je ukinula ropstvo učinila je to tek 1888. godine
Kod Sheinovih dobavljača u Kini i dalje se radi 75 sati tjedno
Amazon će u Francuskoj uložiti više od milijardu eura i otvoriti 3000 radnih mjesta
Gazprom gubitak u Europi pokušao nadoknaditi u Kini. Završio u ogromnom minusu
Papa koji je vladao samo tri godine i dokazao koliko je titula slaba u 18. stoljeću
U Engleskoj uhićena trojica zbog špijunaže za obavještajnu službu Hong Konga
Ukrajina priznala: Neprijatelj postiže taktičke uspjehe
Izrael pojačao zračne napade na Rafah, tenkovima se probijaju na sjeveru Gaze
Vovčansk pretvoren u pepeo, Rusi gomilaju vojsku. "Stravično je"
Ovo su Putinovi siloviki, moćnici koji vladaju Rusijom
Guverner Harkiva prozvao Zapad. Vojnici: Umrijet ćemo i nitko neće čuti istinu
Novinarka izvještavala o Wuhanu, zatvorili je na 4 godine. Danas će na slobodu?
Rusi: U napadu na Belgorod poginulo 15 ljudi, srušili smo ukrajinske dronove i rakete
Istraživanje: Kineski studenti na Zapadu žive u strahu






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Smijenjen zapovjednik nove fronte, Rusi jurišaju, pada selo za selom. "Stravično je"
Supruga Zelenskog i ukrajinski šef diplomacije u iznenadnom posjetu Srbiji
Netanyahu: Ili sloboda i blagostanje, ili izumiranje, masakr i silovanje
Ukrajinci objavili snimke: Rusi planirali teroristički napad u Kijevu, ovo su bombe
Vojni analitičar nabrojao moguće razloge za rusku ofenzivu, prozvao i Zapad
Oglasio se novi Putinov ministar obrane. "Imamo kaos, ovo hitno treba riješiti"
Zadnja zemlja koja je ukinula ropstvo učinila je to tek 1888. godine
Kod Sheinovih dobavljača u Kini i dalje se radi 75 sati tjedno
Amazon će u Francuskoj uložiti više od milijardu eura i otvoriti 3000 radnih mjesta
Gazprom gubitak u Europi pokušao nadoknaditi u Kini. Završio u ogromnom minusu
Papa koji je vladao samo tri godine i dokazao koliko je titula slaba u 18. stoljeću
U Engleskoj uhićena trojica zbog špijunaže za obavještajnu službu Hong Konga
Ukrajina priznala: Neprijatelj postiže taktičke uspjehe
Izrael pojačao zračne napade na Rafah, tenkovima se probijaju na sjeveru Gaze
Vovčansk pretvoren u pepeo, Rusi gomilaju vojsku. "Stravično je"
Ovo su Putinovi siloviki, moćnici koji vladaju Rusijom
Guverner Harkiva prozvao Zapad. Vojnici: Umrijet ćemo i nitko neće čuti istinu
Novinarka izvještavala o Wuhanu, zatvorili je na 4 godine. Danas će na slobodu?
Rusi: U napadu na Belgorod poginulo 15 ljudi, srušili smo ukrajinske dronove i rakete
Istraživanje: Kineski studenti na Zapadu žive u strahu


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Izrael pojačao zračne napade na Rafah, tenkovima se probijaju na sjeveru Gaze

Grčka i Turska se godinama svađaju, danas sastanak. ˝Susjedi smo, a ne neprijatelji˝

Prva dama Ukrajine u Beogradu, Rusi su ogorčeni: Boji li nas se itko osim Lukašenka?

Guverner Harkiva prozvao Zapad. Vojnici: Umrijet ćemo i nitko neće čuti istinu

Rusi objavili snimku: ˝Ovo su posljedice ukrajinske osvete, najmanje sedam mrtvih˝

VIDEO Velike poplave u Afganistanu, mnogo je mrtvih

Goleme poplave u Brazilu, raste broj žrtava: ˝Ljudi su vikali upomoć. Bilo je užasno˝

Ovako izgledaju Alpe kad ih obasja polarna svjetlost

Rusi probili granicu, došli na par kilometara od ključnog grada. Ovo je pozadina

Bus pun ljudi pao u rijeku u ruskom gradu, najmanje 7 mrtvih





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi