TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Ponedjeljak 13.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








13.05.2024 - 11h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
33
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 70

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Zakon Vlade Federacije BiH za 2013.

ZAKON
O KORIŠTENJU OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE I
UČINKOVITE KOGENERACIJE

 

I. OPĆE ODREDBE

 

Članak 1.

 

(Predmet)

 

(1) Zakonom o korištenju obnovljivih izvora energije i učinkovite kogeneracije (u daljnjem tekstu: Zakon) uređuju se:
a) promoviranje korištenja obnovljivih izvora energije (u daljnjem tekstu: OIE) i učinkovite kogeneracije (u daljnjem tekstu: UK),
b) definiranje obvezujućih ciljeva udjela OIE u ukupnoj finalnoj potrošnji energije u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Federacija),
c) definiranje obvezujućih ciljeva udjela OIE u proizvodnji električne energije, energije grijanja i hlađenja i potrošnji OIE u transportu,
d) definiranje tehnologija za korištenje OIEiUK,
e) istraživanje potencijala OIE,
f) podsticajne mjere za proizvodnju električne i toplotne energije iz OIEiUK i podsticajne mjere za uporabu OIE u transportu,
g) pravila o izdavanju jamstva podrijetla za električnu energiju proizvedenu iz OIE i vođenje Registra o izdatim jamstvima podrijetla (u daljnjem tekstu: Registar jamstva podrijetla), njihovim transferima i poništavanju,
h) vođenje Registra projekata i postrojenja OIEiUK (u daljnjem tekstu: Registar projekata),
i) status kvalificiranog, privilegiranog i potencijalnog privilegiranog proizvođača električne energije iz OIEiUK,
j) uvjeti za uspostavu i razvitak tržišta električne energije proizvedene korištenjem OIE,
k) izgradnja postrojenja za proizvodnju električne energije iz OIEiUK,
l) priključak postrojenja OIEiUK na elektroenergetsku mrežu,
m) administrativne procedure mjerodavnih tijela za izdavanje pravnih akata propisanih ovim zakonom,
n) obveze u pogledu informiranja javnosti i promicanja znanja odgovornih i zainteresiranih institucija, pravnih i fizičkih osoba, te ostala pitanja od značaja
za korištenje OIEiUK.

 

Članak 2.

 

(Ciljevi)

 

(1) Cilj je ovoga zakona promoviranje proizvodnje električne i energije grijanja i hlađenja iz OIEiUK, kao i uporabe OIE u transportu radi potrošnje na domaćem tržištu i povećanja udjela u ukupnoj potrošnji energije, te osiguranje razvitka podsticajnih mjera, regulatornog okvira i tehničke infrastrukture za OIEiUK.
(2) Podsticanjem proizvodnje električne energije iz OIE i proizvodnje toplotne i električne energije u kogeneraciji (kombiniranom ciklusu), kao i uporabe OIE u transportu, osigurava se:
a) ostvarivanje elektroenergetske politike u pogledu udjela energije proizvedene iz OIEiUK u ukupnoj potrošnji energije u Federaciji,
b) uspostava i razvitak tržišta električne energije proizvedene korištenjem OIEiUK,
c) doprinos zaštiti okoliša,
d) smanjenje ovisnosti o uvozu fosilnih goriva i njihova utjecaja na okoliš,
e) potpora realizaciji obveza koje je Bosna i Hercegovina preuzela potpisivanjem međunarodnih ugovora (Okvirna konvencija o klimatskim promjenama Ujedinjenih naroda – UNFCCC, Kjoto protokol, Ugovor o osnivanju Energetske zajednice
zemalja JIE)
f) povoljno ozračje za domaće i strane investitore glede sigurnosti ulaganja u izgradnju postrojenja OIEiUK,
g) podsticanje, uvođenje, primjena i razvitak novih tehnologija i opreme, te razvitak domaćeg gospodarstva u cjelini,
h) doprinos održivom razvitku, otvaranje novih radnih mjesta i razvitak poduzetništva u energetici,
i) dugoročno osiguranje energije, povećanje sigurnosti opskrbe električnom energijom i razvitak elelektroenergetskog sektora u cjelini,
j) racionalnije korištenje i raznolikost primarnih izvora energije,
k) stvaranje uvjeta za regionalni razvitak, posebice ruralnih i nerazvijenih područja,
l) stvaranje pretpostavki za kvalitetno zbrinjavanje nekih vrsta otpada.

 

Članak 3.

 

(Definicije i pojmovi)

 

(1) Definicije i pojmovi u smislu korištenja ovoga zakona imaju sljedeće značenje:
a) Električna energija proizvedena iz obnovljivih izvora znači električna energija proizvedena u elektranama koje koriste isključivo obnovljive izvore energije, kao i dio električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora energije u hibridnim postrojenjima koja koriste i konvencionalne izvore energije, uključujući električnu energiju proizvedenu u postrojenjima iz OIE što se koristi za punjenje sustava akumulacije, ali isključujući električnu energiju koja je proizvedena kao rezultat pumpno-akumulacijskoga sustava.
b) Energetska dozvola znači upravni akt koji izdaje Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije (u daljnjem tekstu Ministarstvo) investitoru u postupku prikupljanja dozvola potrebnih za izgradnju proizvodnog elektroenergetskog objekta.
c) "Fizička osoba" je ona osoba koja je, u smislu samofinanciranja, registrirana sukladno Zakonu o obrtu za obavljanje djelatnosti proizvodnje električne energije u objektima instalirane snage do 150 kW.
d) Jamstvo podrijetla električne energije znači isprava u elektronskoj ili pisanoj formi kojom se krajnjem korisniku potvrđuje da je dati udio ili količina električne energije proizvedena u postrojenju korištenjem OIE i da odgovara iznosu proizvedene električne energije od 1MWh.
e) Zajamčena otkupna cijena znači cijena koja se plaća privilegiranom proizvođaču električne energije iz OIEiUK za vrijeme trajanja ugovora o otkupu električne energije.
f) Hibridna elektrana znači postrojenje za proizvodnju električne i/ili toplotne energije
uporabom dvaju ili više različitih energenata, od kojih je barem jedan obnovljivi izvor energije. Postrojenja koja ne koriste ni jedan obnovljivi izvor energije ne mogu se smatrati hibridnim elektranama u smislu ovoga zakona.
g) Indeks cijena/inflacijski čimbenik znači brojčana vrijednost indeksa cijena za opskrbu električnom energijom koji utvrđuje Federalni zavod za statistiku i objavljuje u Statističkom godišnjaku/ljetopisu.
h) Instalirana snaga elektrane znači zbroj nazivnih snaga svih proizvodnih jedinica u postrojenju.
i) Nositelj projekta predstavlja pravnu ili fizičku osobu koja razvija projekt, a izvodi po fazama unutar zadanog vremena uz trošenje i iskorištavanje različitih i ograničeno raspoloživih resursa.
j) Investitor znači pravna ili fizička osoba koja financira izgradnju postrojenja OIEiUK.
k) Ispitivač potencijala OIE (u daljnjem tekstu: Ispitivač) znači nositelj projekta koji, u svrhu izgradnje postrojenja, provodi ispitivanje potencijala OIE (vjetropotencijala, hidropotencijala, potencijala geotermalne energije ili drugog obnovljivog izvora
energije).
l) Kogeneracijsko postrojenje znači postrojenje u kojem se odvija kogeneracija, odnosno istodobna proizvodnja toplotne i električne i/ili mehaničke energije. Kogeneracijsko postrojenje može obuhvatiti i vršne kotlove, ukoliko čine jednu
jedinicu koju nije moguće fizički razdvojiti.
m) Komunalni otpad znači otpad iz kućanstava kao i drugi otpad koji je zbog svoje prirode ili sastava sličan otpadu iz kućanstva.
n) Krajnji kupac znači kupac koji kupuje električnu energiju za vlastite potrebe.
o) Kupac znači kupac na veliko ili krajnji kupac električne energije.
p) Kvalificirani kupac znači kupac koji može slobodno kupovati električnu energiju od opskrbljivača/trgovca kojeg sam izabere.
q) Kvalificirani proizvođač znači proizvođač koji u pojedinačnom objektu za proizvodnju električne energije proizvodi električnu energiju, koristeći otpad ili obnovljive izvore energije na ekonomski primjeren način, uključujući kombinirani ciklus proizvodnje toplotne i električne energije, koji je usklađen sa zaštitom okoliša, a koji takav položaj može steći na temelju rješenja mjerodavnoga tijela.
r) Mikropostrojenje OIE znači postrojenje za proizvodnju električne energije iz OIE, instalirane snage između 2 kW i 23 kW, koje ima pravo na ostvarivanje posebnog poticaja, kako je to definirano člankom 27. ovoga zakona.
s) Mjerodavno tijelo znači bilo koja mjerodavna institucija za izdavanje upravnih akata sukladno važećim zakonima i propisima na državnoj, federalnoj, kantonalnoj i općinskoj razini.
t) Naknada za podsticanje znači novčani dodatak na cijenu električne energije za sve krajnje kupce električne energije, a koja se koristi za podsticanje korištenja OIEiUK.
u) Obnovljivi izvori energije znače obnovljive nefosilne izvore energije (vjet?r, sunce, geoterm?lni izvori, valovi, plim?/oseka, hidroenergij?, biom?s?, deponijski plin, plin iz postrojenj? z? preradu otpada i bioplin).
v) Operator za OIEiUK znači pravna osoba koja obavlja poslove sukladno članku 10. ovoga zakona. Operator za OIEiUK nema status opskrbljivača.
w) Operator sustava znači Operator prijenosnog sustava i Operator distributivnog sustava.
x) Postrojenje učinkovite kogeneracije znači postrojenje kako je opisano u stavku (1) točka y) podtočka 9) ovoga članka.
y) Postrojenje za korištenje obnovljivog izvora energije i učinkovite kogeneracije (u daljnjem tekstu: postrojenje OIEiUK) znači postrojenje namijenjeno za proizvodnju električne ili električne i toplotne energije iz obnovljivih izvora energije, s jednom ili više proizvodnih jedinica, koje ovisno o primarnom izvoru/tehnologiji mogu biti:
1) Hidroelektrana – proizvodnja električne energije korištenjem energije vodnih tokova,
2) Vjetroelektrana – proizvodnja električne energije korištenjem energije vjetra,
uključujući sva pojedinačna postrojenja koja su povezana s proizvodnjom električne energije, poput jednog ili više vjetroagregata s pripadajućim transformatorskim stanicama i električnim vodovima, te upravljačkim i drugim građevinama ili građevinama koje služe pogonu vjetroelektrane,
3) Solarna elektrana – proizvodnja električne i/ili toplotne energije korištenjem sunčevog zračenja,
4) Geotermalna elektrana – proizvodnja električne i/ili toplotne energije korištenjem geotermalne energije,
5) Elektrana na biomasu – proizvodnja električne i/ili toplotne energije korištenjem
biorazgradivih frakcija, otpada i poljoprivrednih ostataka, drvne i ostalih srodnih industrija i iz kućanstava,
6) Elektrana na bioplin – proizvodnja električne i/ili toplotne energije korištenjem deponijskog plina, plina nastalog tretmanom otpadnih voda i poljoprivrednog bioplina iz poljoprivrednih ostataka,
7) Elektrana koja koristi energiju mora – proizvodnja električne energije korištenjem
energije mora: valova, plime i oseke,
8) Elektrana koja koristi komunalni otpad – proizvodnja električne i/ili toplotne energije korištenjem tečnog ili čvrstog otpada ili čvrstog otpada u kombinaciji s nekim fosilnim gorivom ili OIE, uz uvjet da udio otpada čini barem 80% primarne energije,
9) Postrojenje učinkovite kogeneracije znači postrojenje u kojem se odvija kogeneracija koja zadovoljava uvjete uštede goriva, kako je to definirano Pravilnikom o učinkovitoj kogeneraciji.
z) Potencijalni privilegirani proizvođač znači investitor koji je dobio status rješenjem Operatora za OIEiUK i koji stječe pravo da s Operatorom za OIEiUK zaključi predugovor o otkupu električne energije.
aa) Predugovor za otkup električne energije proizvedene iz postrojenja OIEiUK znači
predugovor potpisan između Operatora za OIEiUK i potencijalnog privilegiranog proizvođača, a koji predstavlja jamstvo Investitoru da će, ukoliko postrojenje OIEiUK izgradi u predviđenom roku i sukladno propisima, imati pravo na stjecanje statusa
privilegiranog proizvođača.
bb) Privilegirani proizvođač znači kvalificirani proizvođač koji zadovoljava uvjete propisane ovim zakonom.
cc) Projekt korištenja obnovljivog izvora energije i učinkovite kogeneracije (u daljnjem tekstu: Projekt) znači priprema i izgradnja postrojenja koja koriste OIE, a što je upisan u Registar projekata.
dd) "Referentna cijena električne energije" znači otkupna cijena električne energije iz postrojenja koja koriste obnovljive izvore i kogeneraciju čija se proizvodnja ne potiče i koristi se za utvrđivanje naknada koje se plaćaju za obnovljive izvore, a utvrđuje ju Regulatorna komisija, a ista je za sve primarne izvore za proizvodnju električne energije iz OIEiUK.
ee) Ugovor o otkupu električne energije proizvedene iz postrojenja OIEiUK znači ugovor potpisan između Operatora za OIEiUK i privilegiranog proizvođača.
ff) Zakon o električnoj energiji znači važeći Zakon o električnoj energiji u Federaciji Bosne i Hercegovine.
gg) Zatečeni projekt znači projekt za koji je, prije stupanja na snagu ovoga zakona, dobijen ugovor o koncesiji, odnosno prethodna dozvola za izgradnju postrojenja OIEiUK, ili koji je u fazi izgradnje ili je već izgrađen.
hh) Dinamička kvota je maksimalna razina instalirane snage postrojenja OIEiUK za svaki primarni izvor, čija se proizvodnja električne energije potiče u jednoj kalendarskoj godini.
ii) Tarifni koeficijent je brojčana vrijednost pridružena svakoj skupini i tipu postrojenja za proizvodnju električne energije iz OIE koji pomnožen s referentnom cijenom čini jamčenu otkupnu cijenu.
(2) Definicije i pojmovi koji se koriste u ovome zakonu, a nisu eksplicitno spomenuti u stavku (1) ovoga članka, nalaze se u Zakonu o električnoj energiji.

 

II. OBVEZUJUĆI CILJEVI

 

Članak 4.

 

(Obvezujući ciljevi za korištenje OIE)

 

(1) Razvitak i korištenje OIE u Bosni i Hercegovini, kao i nacionalni ciljevi u pogledu udjela energije iz OIE u ukupnoj finalnoj potrošnji energije u Bosni i Hercegovini,
u razdoblju do 2020. godine, utvrđuju se Nacionalnim akcijskim planom korištenja obnovljivih izvora energije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: NAPOE).
(2) Sastavni dio NAPOE je Akcijski plan za korištenje obnovljivih izvora energije u Federaciji (u daljnjem tekstu: APOEF), kojim se, u okviru nacionalnog cilja
korištenja obnovljivih izvora energije, iskazuju obvezujući ciljevi Federacije o udjelu energije iz OIE u ukupnoj finalnoj potrošnji električne energije, energije za grijanje i/ili hlađenje i energije za transport, uvažavajući učinke regulatornih mjera koje se odnose na unapređenje energetske učinkovitosti i uštede energije kod krajnjih
kupaca, kao i drugih mjera sa svrhom ispunjenja postavljenih ciljeva.

 

Članak 5.

 

(Akcijski plan Federacije za OIE)

 

(1) APOEF, pripremljen u suradnji s Federalnim ministarstvom prostornog uređenja, Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Federalnim ministarstvom prometa i komunikacija, Federalnim ministarstvom okoliša i turizma i
mjerodavnim kantonalnim ministarstvima, na prijedlog Ministarstva, donosi Vlada Federacije, u roku šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga zakona.
(2) APOEF se usklađuje s elektroenergetskom strategijom Federacije i, između ostaloga, definira pregled potrošnje energije iz OIE nakon usvajanja ovoga zakona, a
uključujući:
a) planiranu ukupnu finalnu potrošnju energije iz OIE u grijanju i hlađenju, električnoj energiji i transportu, uzimajući u obzir učinke energetske učinkovitosti i energetske štednje, izraženo u kilotonama ekvivalentne nafte (ktoe),
b) planirani udio OIE u ukupnoj finalnoj potrošnji energije iz OIE u grijanju i hlađenju, električnoj energiji i transportu izraženo u procentima,
c) udio obnovljive energije svakog sektora u krajnjoj potrošnji energije,
d) udio obnovljive energije u transportu,
e) procjenu ukupnog udjela (instaliranih kapaciteta ukupne proizvodnje električne energije) koji se očekuje od svake tehnologije za obnovljivu energiju,
f) maksimalnu razinu instalirane snage privilegiranih proizvođača za svaku tehnologiju (u daljnjem tekstu: dinamičke kvote),
g) politiku i mjere za promociju i podsticanje korištenja energije iz OIE, sukladno propisima iz oblasti konkurencije i državne pomoći,
h) zajedničke mjere ministarstava i institucija navedenih u stavku (1) ovoga članka.
(3) Ministarstvo dostavlja Vladi Federacije izvešće o implementaciji APOEF, do 30. rujna svake naredne godine.
(4) Izmjene i dopune APOEF radit će se jedanput godišnje po proceduri iz stavka (1) ovoga članka najkasnije do 31.03. tekuće godine za tekuću godinu.

 

Članak 6.

 

(Metodologija za izračunavanje udjela OIE u ukupnoj potrošnji energije u Federaciji)

 

Metodologiju za izračunavanje udjela OIE u ukupnoj finalnoj potrošnji energije donosi Ministarstvo u roku 60 dana, od dana stupanja na snagu ovoga zakona uz konzultaciju sa stručnom zajednicom i drugim relevantnim subjektima iz ove
oblasti.

 

III. REGISTAR PROJEKATA

 

Članak 7.

 

(Registar projekata)

 

(1) Registar projekata je jedinstvena evidencija o projektima OIEiUK, koju vodi Operator za OIEiUK kojim su obuhvaćeni:
1) projekti u fazi ispitivanja,
2) projekti u izgradnji,
3) izgrađena postrojenja i
4) napušteni projekti.
(2) Ustrojeni Registar projekata obnovljivih izvora energije i kogeneracije Ministarstvo će predati Operatoru za OIEiUK u roku šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga zakona.
(3) Operator za OIEiUK će u roku 60 dana od dana preuzimanja Registra iz stavka (2) ovoga članka sačiniti novi Naputak o vođenju i ažuriranju Registra projekata i
dostaviti ga Ministarstvu na odobravanje.
(4) Projekti upisani u Registar iz stavka (2) ovoga članka, nakon donošenja Naputka iz stavka (3) ovoga članka, neće podlijegati dodatnim procedurama.
(5) Uvid u Registar projekata je javan i dostupan je u prostorijama i na internet stranici Operatora za OIEiUK.
(6) Upis u Registar projekata obvezan je za sve projekte iz stavka (1) ovoga članka.

 

IV. ISPITIVANJE POTENCIJALA

 

Članak 8.

 

(Ispitivanje potencijala OIE)

 

(1) Ispitivanje potencijala OIE vrši se na temelju planova razvitka energetskog sektora u Federaciji/kantonu i općini, kao i na inicijativu potencijalnih investitora.
(2) Ispitivanje potencijala OIE može vršiti pravna osoba koja ispunjava uvjete u pogledu stručnih kadrova i odgovarajuće mjerne opreme.
(3) Ispunjenost uvjeta iz stavka (2) ovoga članka rješenjem utvrđuje Ministarstvo na temelju pravilnika koji će donijeti u roku šest mjeseci od dana stupanja na snagu
ovoga zakona.
(4) Ispitivanje potencijala iz stavka (1) ovoga članka vrši se na temelju rješenja o odobrenju ispitivanja potencijala izdatog od mjerodavnoga tijela za prostorno planiranje i građenje, kojim se propisuje način postavljanja privremene građevine i mjerne opreme za ispitivanje potencijala, te uvjeti korištenja zemljišta, objekata i drugih dobara u vrijeme ispitivanja potencijala.
(5) Rješenjem o odobrenju ispitivanja potencijala ne stječe se pravo nad projektom.
(6) U roku 6 mjeseci od izdavanja rješenja o odobrenju ispitivanja potencijala nositelj rješenja o odobrenju ispitivanja potencijala dužan je započeti s ispitivanjem
potencijala. Nositelj rješenja o odobrenju ispitivanja potencijala dužan je prije započinjanja ispitivanja potencijala Ministarstvu dostaviti rješenje o odobravanju
ispitivanja potencijala izdato od mjerodavnoga tijela uprave.
(7) U roku 18 mjeseci od dana izdavanja rješenja o odobrenju ispitivanja potencijala, nositelj rješenja o odobrenju ispitivanja potencijala dužan je završiti aktivnosti iz
stavka (6) ovoga članka i Ministarstvu dostavi izvješće o izvršenom ispitivanju potencijala. Ukoliko ispitivanje toga potencijala zahtijeva duže vremensko razdoblje ili za produljenje roka postoje drugi valjani razlozi na koje nositelj rješenja o odobrenju ispitivanja potencijala ne može utjecati, Ministarstvo, na pisani zahtjev i
obrazloženje nositelja rješenja, može produljiti rok od 18 mjeseci u kojem je nositelj rješenja bio dužan izvršiti ispitivanje na zahtijevano razdoblje.
(8) Ukoliko nositelj rješenja o odobrenju ispitivanja potencijala ne podnese pisane dokaze iz st. (6) i (7) ovoga članka, Ministarstvo će pokrenuti postupak o prestanku
važenja rješenja iz stavka (4) ovoga članka kod mjerodavnoga tijela koje je izdalo rješenje.

 

V. OPERATOR ZA OIEiUK

 

Članak 9.

 

(Osnivanje Operatora za OIEiUK)

 

(1) Ovim se zakonom uspostavlja Operator za OIEiUK s ciljem stvaranja institucionalne strukture za operacionalizaciju sustava podsticaja proizvodnje i otkupa
električne energije iz postrojenja koja koriste OIEiUK.
(2) Operator za OIEiUK je subjekt koji se osniva kao neprofitna pravna osoba i uspostavlja se sukladno ovom zakonu.
(3) Operator za OIEiUK financira se dijelom iz naknada za podsticanje ostvarenih sukladno članku 22. ovoga zakona i iz prihoda koje ostvari po osnovi izdavanja upravnih akata, sukladno internim aktima koje donosi Operator za OIEiUK.
(4) Vlada Federacije će, na prijedlog Ministarstva, donijeti odluku kojom će urediti statusna pitanja i organizaciju Operatora za OIEiUK, u roku 30 dana od dana stupanja na snagu ovoga zakona.
(5) Operator za OIEiUK, sukladno ovomu zakonu, funkcionalno će se uspostaviti u roku tri mjeseca od dana stupanja na snagu ovoga zakona.
(6) Rad i poslovanje Operatora za OIEiUK reguliraju i nadziru Ministarstvo i Regulatorna komisija, svatko u okviru svojih mjerodavnosti.
(7) Sjedište Operatora za OIEiUK je u Mostaru.

 

Članak 10.

 

(Mjerodavnosti Operatora za OIEiUK)

 

(1) Operator za OIEiUK ima sljedeće mjerodavnosti:
a) donosi interna pravila rada i poslovanja Operatora za OIEiUK,
b) prikuplja, obrađuje i vodi evidenciju o ukupnoj električnoj energiji proizvedenoj u postrojenjima kvalificiranih proizvođača,
c) sukladno članku 26. ovoga zakona, na zahtjev privilegiranog proizvođača, zaključuje ugovor o otkupu električne energije po jamčenim otkupnim
cijenama i vrši otkup ukupne električne energije proizvedene iz postrojenja privilegiranog proizvođača,
d) sukladno članku 20. ovoga zakona, na zahtjev kvalificiranog proizvođača, zaključuje ugovor o otkupu električne energije po referentnoj cijeni i vrši
otkup ukupne električne energije proizvedene iz postrojenja kvalificiranog proizvođača,
e) sukladno članku 26. ovoga zakona, na zahtjev potencijalnog privilegiranog proizvođača, zaključuje predugovor za otkup električne energije po jamčenim otkupnim cijenama,
f) vrši obračun i isplatu financijskih sredstava za isporučenu električnu energiju privilegiranim proizvođačima koji su zaključili ugovor s Operatorom za OIEiUK po jamčenim cijenama, odnosno kvalificiranim proizvođačima po referentnoj cijeni za isporučene količine proizvedene energije,
g) sukladno članku 27. stavak (2) ovoga zakona zaključuje Ugovor o otkupu električne energije s mikroproizvođačem, te vrši obračun i isplatu financijskih sredstava za isporučenu električnu energiju,
h) sa svakim pojedinačnim opskrbljivačem iz Federacije i kvalificiranim kupcem koji električnu energiju za vlastite potrebe nabavlja od opskrbljivača izvan teritorija Federacije, sklapa ugovor kojim će se detaljno urediti sva međusobna prava i obveze, uključujući prikupljanje naknada kao i obvezu opskrbljivača i kvalificiranih kupaca da
izda Operatoru za OIEiUK odgovarajuća jamstva za osiguranje uplata,
i) izrađuje analize ostvarenih količina električne energije u odnosu na planirane količine električne energije proizvedene iz OIE,
j) vrši fakturiranje i naplatu od opskrbljivača za isporučenu električnu energiju proizvedenu iz postrojenja privilegiranih proizvođača, po referentnoj cijeni,
k) prikuplja i obrađuje podatke o ukupnoj finalnoj potrošnji električne energije u Federaciji koje dostavljaju operator mreže, opskrbljivači i kvalificirani kupci iz točke h) ovoga stavka, na mjesečnoj razini, radi obračuna naknada,
l) prikuplja naknade za podsticanje od opskrbljivača i kvalificiranih kupaca iz točke h) ovoga stavka,
m) sudjeluje u predlaganju pravila o balansiranju elektroenergetskog sustava u suradnji s ovlaštenim institucijama, uključujući i pravila za obračun naknada za debalans, koja su u mjerodavnosti Neovisnog operatora sustava u Bosni i Hercegovini
(u daljnjem tekstu: NOS BiH),
n) uime privilegiranih proizvođača vrši isplatu sredstava za balansiranje elektroenergetskog sustava mjerodavnomu tijelu,
o) vodi poseban transakcijski račun za obračun i plaćanje električne energije proizvedene iz OIEiUK,
p) provodi propisane aktivnosti vezane uz promoviranje OIEIUK
q) dostavlja polugodišnja i godišnja izvješća o poslovanju Ministarstvu i Regulatornoj komisiji,
r) vodi Registar jamstva podrijetla kako je opisano u čl. 11. i 17. ovoga zakona, izdaje, vrši prijenos i poništavanje jamstava podrijetla električne energije, te energije grijanja i hlađenja,
s) vodi Registar projekata,
t) vodi evidenciju o realizaciji i poštivanju procedura otkupa energije iz OIE.
(2) Najmanje jedanput godišnje Ministarstvo izvješćuje Vladu Federacije o radu Operatora za OIEiUK.

 

VI. JAMSTVA PODRIJETLA

 

Članak 11.

 

(Jamstva podrijetla za električnu energiju proizvedenu iz OIE)

 

(1) Jamstvo podrijetla izdaje se na zahtjev kvalificiranog proizvođača u svrhu dokazivanja opskrbljivačima i krajnjim kupcima da je podrijetlo električne energije koja je proizvedena u njihovim proizvodnim postrojenjima iz obnovljivih izvora energije.
(2) Jamstvo podrijetla iz stavka (1) ovoga članka izdaje se samo jedanput za određene količine električne energije proizvedene u određenom razdoblju o čemu se vodi
posebna evidencija.
(3) Jamstvo podrijetla standardizira se za veličine od 1 MWh i obvezno sadrži podatke o:
a) vlasniku postrojenja i adresi vlasnika,
b) lokaciji postrojenja, instaliranoj snazi i nadnevku početka rada postrojenja,
c) tehničkim karakteristikama postrojenja, izvorima energije (energentima) iz kojih je proizvedena električna energija, poredanih prema opsegu korištenja, uključujući i informaciju u kojem opsegu (procentu) je električna energija proizvedena iz OIE
u slučaju hibridnih postrojenja, količini proizvedene električne energije za jedan ili više punih kalendarskih uzastopnih mjeseci,
d) nadnevku, državi izdavanja i jedinstvenom identifikacijskom broju.
(4) Jamstva o podrijetlu električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora energije služe kao dokaz poticanja veće potrošnje električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora energije sukladno nacionalno značajnim ciljevima navedenim u članku 4. i proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora energije da je električna energija koju prodaju uistinu dobivena iz obnovljivih izvora energije u smislu ovoga zakona.

 

Članak 12.

 

(Registar jamstva podrijetla i pravila izdavanja jamstva podrijetla)

 

(1) Operator za OIEiUK uspostavit će Registar jamstva podrijetla električne energije i osigurati mehanizme obrade podataka, u roku šest mjeseci od funkcionalne uspostave Operatora.
(2) Uvid u Registar jamstva podrijetla je javan i dostupan na web stranici Operatora.
(3) Operator za OIEiUK pripremit će pravilnik o postupku podnošenja zahtjeva za izdavanje jamstva podrijetla, u roku šest mjeseci od funkcionalne uspostave Operatora za OIEiUK.
(4) Pravilnikom iz stavka (3) ovoga članka, koji odobrava Regulatorna komisija, između ostaloga, definiraju se:
a) dokumentacija koja se dostavlja u privitku zahtjeva,
b) vremenski rok u kojem će Operator odgovoriti na podneseni zahtjev,
c) procedure monitoringa, sukladno članku 15. ovoga zakona,
d) procedure koje se primjenjuju za izdavanje, prijenos i poništavanje jamstva podrijetla.

 

Članak 13.

 

(Izdavanje, prijenos i poništavanje jamstva podrijetla)

 

(1) Operator za OIEiUK izdaje Jamstvo podrijetla električne energije proizvedene iz OIE na temelju:
a) podataka dobijenih od kvalificiranog proizvođača električne energije iz OIE i
b) podataka dobijenih od Operatora sustava.
(2) Jamstva podrijetla mogu se uporabiti u roku 12 mjeseci od nadnevka izdavanja, a nakon uporabe ili isteka roka važnosti poništavaju se.
(3) Operator za OIEiUK mjerodavan je za prijenos i poništavanje jamstava podrijetla.

 

Članak 14.

 

(Izdavanje jamstva podrijetla za posebna postrojenja)

 

(1) Jamstvo podrijetla ne izdaje se za električnu energiju proizvedenu iz pumpnih hidroelektrana korišćenjem vode kojom je, prethodno, akumulacija napunjena u pumpnom režimu rada hidroelektrane.
(2) Za električnu energiju proizvedenu iz komunalnoga otpada, jamstvo podrijetla izdaje se samo za dio električne energije proizvedene iz biorazgradivih frakcija otpada.
(3) Za električnu energiju proizvedenu u hibridnom postrojenju, jamstvo podrijetla se izdaje samo za onaj dio električne energije proizveden iz OIE.

 

Članak 15.

 

(Procedure za monitoring)

 

(1) Operator za OIEiUK ima slobodan pristup postrojenjima kvalificiranih proizvođača i svim podatcima što se odnose na postrojenja i energente koji se u njemu koriste, radi provjere ispunjenosti svih kriterija za izdavanje jamstva podrijetla te potvrđivanja da su svi podatci u Registru jamstva podrijetla validni.
(2) Za obavljanje poslova iz stavka (1) ovoga članka kvalificirani je prozvođač dužan omogućiti neometan rad Operatoru za OIEiUK.
(3) Električna energija proizvedena iz OIE, u slučaju kada se prateće jamstvo podrijetla iskoristi ili proda od kvalificiranog proizvođača, ne može biti prodana krajnjem korisniku kao električna energija proizvedena iz OIE.

 

Članak 16.

 

(Međunarodno priznavanje jamstva podrijetla)

 

Jamstvo podrijetla za električnu energiju proizvedenu iz OIE izdato na teritoriju Bosne i Hercegovine, u bilo kojoj državi Europske unije ili državi potpisnici Ugovora o Energetskoj zajednici, priznaje se u Federaciji po načelu reciprociteta.

 

Članak 17.

 

(Jamstva podrijetla za energiju grijanja i hlađenja proizvedenu iz OIEiUK)

 

(1) Vlada Federacije, na prijedlog Ministarstva, donijet će odluku o načinu izdavanja jamstva podrijetla za toplotnu energiju proizvedenu iz OIE.
(2) Jamstva podrijetla iz stavka (1) ovoga članka mogu se koristiti isključivo na teritoriju Federacije.
(3) Odluku iz stavka (1) ovoga članka Vlada Federacije donijet će nakon funkcionalne uspostave Operatora za OIEiUK.

 

VII. DINAMIČKE KVOTE

 

Članak 18.

 

(1) Dinamičke se kvote određuju na temelju članka 2. točke j) i točke k) i članka 5. ovoga zakona.
(2) Dinamičke se kvote određuju u ukupnom planiranom iznosu poticajne proizvodnje za svaki primarni izvor, bez podjele na tipove postrojenja, a iskazuju se u kWh.

 

Članak 19.

 

(Određivanje i popuna dinamičkih kvota)

 

(1) U dinamičkim će kvotama biti zastupljeni svi primarni izvori za proizvodnju iz obnovljivih izvora energije s najmanje 5% ciljanog udjela za proizvodnju energije iz
postrojenja za OIEiUK.
(2) Dinamičke se kvote popunjavaju onim redoslijedom kojim su projekti za izgradnju postrojenja za proizvodnju OIEiUK upisani u Registar projekata OIEiUK iz članka 7.
ovoga zakona.
(3) Nepopunjene kvote za određene primarne izvore iz prethodne godine popunjavaju se izvorima za koje su u prethodnoj godini kvote popunjene.

 

VIII. PODSTICAJNE MJERE ZA KORIŠTENJE OIE

 

Članak 20.

 

(Pogodnosti za poizvođača električne energije iz OIE)

 

(1) Proizvođači električne energije koji koriste OIE imaju prednost u rješavanju zahtjeva za priključivanjem na elektroenergetsku mrežu, u odnosu na postrojenja koja ne koriste OIE, a sukladno važećim propisima i pravilima kojim se regulira priključak na prijenosnu i distributivnu mrežu.
(2) Proizvođači električne energije iz prethodnog stavka stječu status kvalificiranog proizvođača sukladno Pravilniku o stjecanju statusa kvalificiranog proizvođača,
a na temelju rješenja koje izdaje Regulatorna komisija.
(3) Proizvođači električne energije koji koriste OIE, koji su stekli status kvalificiranog proizvođača imaju pogodnosti:
a) prednost isporuke proizvedene električne energije iz OIEiUK u mrežu, odnosno prednost u dispečiranju, sukladno važećim propisima i pravilima kojim se
regulira rad elektroenergetskog sustava Bosne i Hercegovine.
b) prednost isporuke električne energije u mrežu proizvedene u postrojenjima čija je instalirana snaga manja od 150 kW, bez prijavljivanja dnevnog rasporeda Operatoru mreže.
(4) Kvalificirani proizvođači, koji u potpunosti ili dijelomice koriste OIE za proizvodnju električne energije, imaju pravo na jamstvo podrijetla sukladno čl. 11., 12., 13. i 14. ovoga zakona.
(5) Kvalificirani proizvođač koji nije stekao status privilegiranog proizvođača, kao i kvalificirani proizvođač kojem je istekao status privilegiranog proizvođača ima
pravo na otkup proizvedene električne energije po referentnoj cijeni, ukoliko je njegova proizvodnja uvrštena u obvezujuće kvote propisane APOEF-om.
(6) Kvalificirani proizvođač iz stavka (5) ovoga članka zaključuje ugovor o otkupu električne energije po referentnoj cijeni s Operatorom za OIEiUK, koji je
obvezan propisati standardni model ovoga ugovora u roku 30 dana od dana funkcionalne uspostave Operatora.

 

Članak 21.

 

(Utvrđivanje obveza o preuzimanju električne energije proizvedene iz OIE)

 

(1) Svi kupci i opskrbljivači električne energije u Federaciji obvezni su preuzeti dio električne energije proizvedene korištenjem OIE sukladno ovom zakonu i aktima
Regulatorne komisije.
(2) Sukladno APOEF i ciljevima iz članka 2. stavak (2) točka b) ovoga zakona, Regulatorna komisija donosi Pravilnik o obveznom udjelu i preuzimanju električne energije proizvedene iz OIE, u roku šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga zakona.
(3) Pravilnik iz stavka (2) ovoga članka, između ostaloga, propisuje:
a) Obveze i procedure preuzimanja minimalnih količina električne energije proizvedene u postrojenjima iz OIEiUK, svih opskrbljivača i kvalificiranih kupaca, na godišnjoj razini,
b) Obveze i procedure kojima će opskrbljivači i kvalificirani kupci jednom godišnje dokazati da su ispunili uvjete definirane Pravilnikom,
c) Svi kupci i opskrbljivači električne energije u Federaciji su obvezni, sukladno stavku (5) članka 20. ovoga zakona, otkupljivati od kvalificiranih proizvođača svu proizvedenu električnu energiju po referentnoj cijeni, a do uspostave tržišta OIE i
ispunjavanja kvota koje se odnose na obvezujuće ciljeve iz stavka (2) članka 4. ovoga zakona.
(4) Opskrbljivači i kvalificirani kupci mogu nabavljati električnu energiju proizvedenu iz OIE na teritoriju Bosne i Hercegovine ili neke druge države s kojom postoji dogovor o međusobnom priznavanju jamstva podrijetla, pod uvjetom da se te količine električne energije računaju kao ispunjenje dijela iz obvezujućih ciljeva NAPOE za Federaciju.
(5) Nabave iz stavka (4) ovoga članka moraju biti sukladne propisima i načelima iz oblasti konkurencije.

 

Članak 22.

 

(Podsticaj proizvodnje električne energije iz OIEiUK i određivanje naknada za podsticanje)

 

(1) Svi krajnji kupci električne energije u Federaciji obvezni su plaćati naknadu za podsticanje.
(2) Vlada Federacije će u roku šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga zakona, na prijedlog Ministarstva, pripremljen u suradnji s Regulatornom komisijom,
donijeti Uredbu o podsticanju proizvodnje električne energije iz OIEiUK i određivanju naknada za podsticanje.
(3) Uredbom iz stavka (2) ovoga članka, između ostaloga, definiraju se:
a) način određivanja i prikupljanja naknada za podsticanje od krajnjih kupaca električne energije,
b) način prikupljanja i korištenja posebnih pristojbi od zagađivača okoline u Federaciji, za potrebe podsticaja korištenja OIE,
c) Kriteriji u pogledu veličine pojedinačnih postrojenja za svaku tehnologiju koja mogu imati status privilegiranog proizvođača te tarifne koeficijente iz
članka 3. stavak (1) točka ii), uključujući precizno definiranje pojma "postrojenje" za različite tehnologije korištenja OIEiUK.
d) Kriteriji koji određuju veličinu pojedinačnih postrojenja za svaku tehnologiju koja mogu imati status privilegiranog proizvođača i tarifni koeficijenti iz stavka (3) točke c) ovoga članka usklađuju se jednom u 18 mjeseci.
e) maksimalno vrijeme izgradnje postrojenja i njegovo priključenje na mrežu, tijekom kojeg će investitoru biti jamčen status potencijalnog privilegiranog
proizvođača, sukladno APOEF-u za svaku od tehnologija definiranih u članku 3. stavak (1) točka y).
f) Plan prikupljanja naknada za poticanje korištenja OIEiUK za razdoblje 10 godina sukladno dinamičkim kvotama iz čl. 5., 6., 18. i 19. ovoga zakona i jamčenim cijenama.

 

Članak 23.

 

(Dobijanje statusa privilegiranog i potencijalnog privilegiranog proizvođača)

 

(1) Privilegirani proizvođač električne energije, u smislu ovoga zakona, kvalificirani je proizvođač koji ima pravo da se od njega po jamčenim cijenama otkupe ukupne
količine proizvedene električne energije tijekom unaprijed utvrđenog razdoblja.
(2) Status privilegiranog proizvođača može dobiti imalac Dozvole za rad – licencije za obavljanje djelatnosti proizvodnje električne energije, kojem je, sukladno članku
20. stavak (2) ovoga zakona, utvrđen status kvalificiranog proizvođača.
(3) Zahtjev za dobijanje statusa iz stavka (1) ovoga članka kvalificirani proizvođač podnosi Operatoru OIEiUK uz odgovarajuće dokaze sukladno pozitivnim zakonskim
propisima koji reguliraju ovu oblast.
(4) Za dobijanje statusa potencijalnog privilegiranog proizvođača potrebno je ishoditi Energetsku dozvolu, ako je to propisano Zakonom o električnoj energiji za traženu
vrstu postrojenja i instaliranu snagu.
(5) Ministarstvo vodi registar zaprimljenih zahtjeva za izdavanje energetskih dozvola za privilegiranog proizvođača iz OIEiUK i registar izdanih energetskih dozvola za privilegiranog proizvođača iz OIEiUK.
(6) Energetske se dozvole izdaju onim redoslijedom kojim su zahtjevi za izdavanje energetske dozvole zaprimljeni i upisani u registar iz stavka (5) ovoga članka. Kao
nadnevak upisa u registar zaprimljenih zahtjeva za izdavanje energetskih dozvola za privilegiranog proizvođača iz OIEiUK služi nadnevak prijema potpunog zahtjeva za izdavanje energetskih dozvola za privilegiranog proizvođača iz OIEiUK.
(7) Zahtjev za dobijanje statusa iz stavka (4) ovoga članka investitor podnosi Operatoru OIEiUK, uz odgovarajuće dokaze propisane Uredbom iz članka 22. stavak (3) ovoga zakona, navodeći:
a) naziv i adresu investitora,
b) naziv i lokaciju postrojenja,
c) instaliranu snagu postrojenja,
d) tehničke karakteristike postrojenja i izvore primarne energije (energenti) iz kojih će se proizvoditi električna energija,
e) potrebno vrijeme za izgradnju postrojenja i priključenja na mrežu.
(8) Rješavajući po zahtjevima iz st. (3) i (5) ovoga članka Operator OIEiUK provjerava ispravnost podatka i ispunjenost kriterija za dodjeljivanje statusa privilegiranog proizvođača, odnosno potencijalnog privilegiranog proizvođača i u roku 30 dana od dana podnošenja zahtjeva obavješćuje investitora, odnosno kvalificiranog proizvođača o svojoj odluci. Operator OIEiUK zaprimljene zahtjeve rješava po redoslijedu dospijeća i nadnevku kompletiranja istog.
(9) Rješavajući po zahtjevu iz stavka (5) ovoga članka Operator za OIEiUK donosi odluku koja može biti:
a) pozitivna, ukoliko postrojenje zadovoljava sve kriterije i ukoliko svojom kompletnom instaliranom snagom ulazi u dinamičku kvotu predviđenu za tu
vrstu postrojenja u trenutku podnošenja zahtjeva,
b) ponuda za stavljanje na listu čekanja, ukoliko postrojenje zadovoljava kriterije u pogledu veličine postrojenja i potrebnog vremena za njegovu izgradnju i povezivanje na mrežu, ako je dinamička kvota za tu vrstu postrojenja popunjena u trenutku
podnošenja zahtjeva. U tom slučaju Operator daje jasnu informaciju investitoru kada bi najranije to postrojenje moglo biti uključeno u kvotu,
c) negativna, ukoliko postrojenje ne zadovoljava kriterije u pogledu instalirane snage postrojenja ili potrebnog vremena za njegovu izgradnju i povezivanje na mrežu. U tom slučaju Operator za OIEiUK dostavlja preciznu informaciju o tome koji kriterij nije ispunjen,
d) Akt Operatora za OIEiUK kojim se donose odluke iz toč. a), b) i c) ovoga stavka obvezno sadrži pouku o pravnom lijeku.
(10) Investitor koji, po dobijanju negativnog odgovora, obnovi zahtjev Operatoru za OIEiUK, kao relevantan smatra se nadnevak podnošenja ponovljenog zahtjeva.
(11) Investitor koji dobije ponudu za stavljanje na listu čekanja, obavješćuje Operatora za OIEiUK u roku 15 dana od dana dobijanja odluke da obavijesti Operatora prihvata li tu ponudu. Ako je odgovor pozitivan, Operator je dužan postrojenje investitora zvanično uključiti na listu čekanja s nadnevkom podnošenja zahtjeva.
(12) Investitor koji od Operatora za OIEiUK dobije pozitivan odgovor dužan je, u roku 30 dana, izvršiti plaćanje novčanog depozita koji je jamstvo da će postrojenje biti izgrađeno u predviđenom roku i koji ne može biti veći od 1% ukupne investicijske vrijednosti projekta, ili dostaviti bankovno jamstvo na isti iznos naplativo po pozivu,
nakon čega stječe zvanično status potencijalnog privilegiranog proizvođača i pravo potpisivanja predugovora o otkupu električne energije. Projekti čija ukupna instalirana snaga postrojenja ne prelazi 23 kW (Mikropostrojenje OIE), ne podliježu obvezi plaćanja depozita.
(13) Način uplate i visina novčanog depozita iz stavka (12) ovoga članka propisuje se, na prijedlog Ministarstva, posebnom Odlukom Vlade Federacije, a koja se donosi u
roku šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga zakona.
(14) Kvalificirani proizvođač koji od Operatora za OIEiUK po zahtjevu iz stavka (3) ovoga članka dobije pozitivan odgovor rješenjem Operatora za OIEiUK stječe status
privilegiranog proizvođača i pravo potpisivanja ugovora o otkupu električne energije.
(15) Privilegirani proizvođač, pored pogodnosti iz članka 20. stavak (3), ostvaruje pravo prodaje proizvedene električne energije po jamčenim cijenama tijekom razdoblja od 12 godina što je definirano ugovorom o otkupu električne energije s Operatorom za OIEiUK.
(16) Nakon isteka razdoblja od 12 godina privilegirani proizvođač nastavlja koristiti sva prava koja se odnose na kvalificiranog proizvođača koji nije u sustavu poticaja.
(17) Jamstvo podrijetla za proizvedenu električnu energiju u postrojenjima privilegiranih proizvođača se, radi dokazivanja podrijetla energije, automatski prenosi
opskrbljivačima i kvalificiranim kupcima kojima se ova energija isporučuje, a čime se osigurava da privilegirani proizvođači ne mogu ostvariti dodatnu materijalnu korist
prijenosom ili prodajom jamstva podrijetla.

 

Članak 24.

 

(Obveza Operatora za OIEiUK u pogledu javnosti postupka)

 

Radi osiguravanja transparentnog postupka dodjele statusa privilegiranog/potencijalnog privilegiranog proizvođača, Operator za OIEiUK na svojoj internet stranici javno objavljuje sljedeće informacije:
a) informacije o dinamičkim kvotama za sve vrste postrojenja koja koriste OIEiUK s ažurnim pokazateljima popunjenosti kvota za svaki tip postrojenja,
b) ažuriran spisak kvalificiranih proizvođača/investitora koji su dobili status privilegiranog/potencijalnog privilegiranog proizvođača, navodeći nadnevak
podnošenja zahtjeva, tipa postrojenja i instalirane snage postrojenja,
c) ažuriran spisak kvalificiranih proizvođača/investitora koji su prihvatili da budu na listi čekanja, navodeći nadnevak podnošenja zahtjeva, tipa postrojenja i
instalirane snage postrojenja.

 

Članak 25.

 

(Metodologija za utvrđivanje jamčenih otkupnih cijena i referentne cijene)

 

(1) Metodologiju utvrđivanja jamčenih cijena električne energije za različite tehnologije, definirane u članku 3. stavak (1) točka y) ovoga zakona, koje privilegirani
proizvođači koriste za proizvodnju električne energije, kao i kriterije za njihovu promjenu donosi Regulatorna komisija posebnim pravilnikom u roku šest mjeseci od
dana stupanja na snagu ovoga zakona uz konzultaciju sa stručnom zajednicom i drugim relevantnim subjektima iz ove oblasti.
(2) Pri izradi metodologije za utvrđivanje jamčenih otkupnih cijena u obzir se uzima:
a) oblik primarne energije,
b) ugovoreno razdoblje otkupa od 12 godina,
c) tehnologija koja se koristi,
d) nadnevak stavljanja postrojenja u pogon, ili nadnevak rekonstrukcije i/ili nadogradnje postrojenja od strane proizvođača električne energije,
e) instalirana snaga postrojenja
(3) Suglasnost na jamčene otkupne cijene električne energije pripremljene od Regulatorne komisije, na prijedlog Ministarstva, daje Vlada Federacije.
(4) Jamčena otkupna cijena različita je za svaki primarni izvor i tip postrojenja, a izračunava se tako da se pomnoži tarifni koeficijent opisan u članku 3. točka ii) ovoga
zakona s referentnom cijenom opisanom u članku 3. točki dd) ovoga zakona.
(5) Jamčene otkupne cijene utvrđuju se uvažavajući:
a) ciljeve iz članka 2. ovoga zakona,
b) procjenu raspoloživih primarnih izvora i potencijala kao i moguću godišnju proizvodnju,
c) utjecaj koji će naknada za podsticanje potrošnje iz postrojenja OIEiUK imati na krajnje korisnike,
d) cijene na tržištu koju elektrana može postići u konkurentskim uvjetima,
e) projekcije razvitka tehnologija i očekivane troškove izgradnje.
(6) Tarifni koeficijenti koji služe za izračun jamčene otkupne cijene, a opisani su u članku 3. točki ii) ovoga zakona usvajaju se jednom u 18 mjeseci.
(7) Određivanje referentne cijene električne energije u mjerodavnosti je Regulatorne komisije.
(8) Metodologiju za utvrđivanje referentne cijene posebnim pravilnikom donosi Regulatorna komisija u roku šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga zakona.

 

Članak 26.

 

(Predugovor za otkup i Ugovor o otkupu električne energije od privilegiranih prozvođača)

 

(1) Operator za OIEiUK usvojit će standardni model predugovora za otkup i ugovora o otkupu električne energije od potencijalnih privilegiranih i privilegiranih
proizvođača u roku 30 dana od dana funkcionalne uspostave Operatora.
(2) Potencijalni privilegirani proizvođač ima pravo zaključiti predugovor za otkup a privilegirani proizvođač ugovor o otkupu električne energije s Operatorom za OIEiUK po jamčenoj otkupnoj cijeni utvrđenoj sukladno ovomu zakonu.
(3) Predugovor, između ostaloga, obvezno sadrži odredbe vezane uz jamčenu otkupnu cijenu, razdoblje trajanja predugovora, maksimalno dozvoljeno vrijeme izgradnje
postrojenja, obveze potencijalnog privilegiranog proizvođača vezano uz priključenje postrojenja na mrežu i tehničke podatke o postrojenju i planiranoj proizvodnji.
(4) Ukoliko potencijalni privilegirani proizvođač ne završi izgradnju postrojenja i priključak na elektroenergetsku mrežu u vremenu naznačenom u predugovoru, predugovor se automatski raskida i investitor gubi status potencijalnog privilegiranog proizvođača bez prava da potražuje povrat depozita utvrđenog u članku 23. stavak (12) ovoga zakona, osim u slučajevima ukoliko se radi o administrativnim barijerama.
(5) Ugovorom se, između ostaloga, obvezno definira jamčena otkupna cijena, razdoblje trajanja ugovora utvrđeno ovim zakonom, tehnički podatci o postrojenju i planiranoj proizvodnji, dopušteno odstupanje od prijavljenog plana proizvodnje, kao i obveze u pogledu dostavljanja podataka Operatoru za OIEiUK.
(6) Ugovor za nova postrojenja zaključuje se na razdoblje od 12 godina od početka rada postrojenja.
(7) Za početak rada novoizgrađenih postrojenja za proizvodnju električne energije iz OIEiUK se uzima dan kada postrojenje počinje isporuku električne energije na
mrežu, odnosno od dana dobijanja uporabne dozvole, ne računajući razdoblje probnog rada.
(8) Tijekom probnoga rada otkup proizvedene električne energije iz postrojenja koja koriste OIE vrši se po referentnoj cijeni. Probni rad ne može trajati dulje od šest
mjeseci.
(9) Nakon isteka ugovorenog razdoblja privilegirani proizvođač gubi pravo na jamčenu cijenu iz ovoga zakona a zadržava ostala prava koja imaju kvalificirani
proizvođači.
(10) Privilegirani proizvođač ima pravo raskinuti Ugovor o čemu mora obavijestiti Operatora za OIEiUK najkasnije tri mjeseca ranije.
(11) Danom raskida Ugovora kvalificirani proizvođač gubi status privilegiranog proizvođača i nastavlja koristiti sva prava koja se odnose na kvalificiranog proizvođača koji nije u sustavu poticaja ili proizvedenu električnu energiju
može slobodno prodavati na tržištu, a Operator za OIEiUK je dužan registrirati ovu promjenu u dinamičkim kvotama o čemu obavješćuje Ministarstvo, Regulatornu
komisiju i Operatora mreže, u roku 15 dana od dana nastanka promjene.
(12) Nakon raskida Ugovora kvalificirani proizvođač nema pravo za isto postrojenje ponovno zatražiti status privilegiranog proizvođača.

 

Članak 27.

 

(Podsticanje proizvodnje u mikropostrojenjima OIE)

 

(1) Vlasnici mikropostrojenja OIE iz članka 3. stavak (1) točka r) fizičke su ili pravne osobe, koje moraju biti krajnji kupci električne energije od jednog od
opskrbljivača iz Federacije.
(2) Za mikropostrojenja OIE primjenjuju se skraćene procedure, sukladno Pravilniku za mikropostrojenja OIE, kojim će biti definirani postupci kod izgradnje, uvjeti
priključenja na distributivnu mrežu, način mjerenja i obračuna proizvedene električne energije, a koji donosi Regulatorna komisija sukladno rokovima definiranim u
Zakonu o električnoj energiji.
(3) Mikropostrojenje OIE mora biti locirano u okolini ili u sklopu postojećeg objekta koji već posjeduje brojilo električne energije. Njegovo priključenje treba izvesti u
točki postojećeg mjerenja ugradnjom posebnog brojila kojim bi se posebice registrirala proizvodnja mikropostrojenja OIE.
(4) Otkup električne energije proizvedene u mikropostrojenjima OIE vrši se po jamčenim otkupnim cijenama, koje se primjenjuju na privilegirane proizvođače za isti
obnovljivi izvor.
(5) Obvezan otkup električne energije iz stavka (4) ovoga članka traje 12 godina, a po isteku ovoga razdoblja mikroproizvođač stječe pravo na jamčeni otkup proizvedene električne energije po referentnoj cijeni.
(6) Mikroproizvođač OIE nema obvezu kod prijavljivanja plana proizvodnje, niti sudjeluje u troškovima balansiranja.
(7) Sve troškove izgradnje i priključenja mikropostrojenja OIE snosi mikroproizvođač OIE.

 

Članak 28.

 

(Priključak na mrežu, sudjelovanje u troškovima balansiranja i centar upravljanja)

 

(1) Priključak novog postrojenja OIEiUK na elektroenergetsku mrežu vrši se sukladno važećim propisima koji reguliraju priključak na prijenosnu i distributivnu mrežu.
(2) Operatori sustava dužni su, za priključak postrojenja iz stavka (1) ovoga članka, osigurati najpovoljniju točku za priključak na postojeću mrežu s aspekta troškova
postrojenja, a koja zadovoljava sve tehničke uvjete za priključenje postrojenja.
(3) Privilegirani i kvalificirani proizvođači električne energije instalirane snage veće od 3 MW dužni su dostavljati predviđanje vlastite satne proizvodnje mjerodavnom
operatoru mreže i operatoru OIEiUK za dan unaprijed.
Privilegirani i kvalificirani proizvođači instalirane snage od 150 kW do 3 MW dužni su dostavljati svoje tjedne planove proizvodnje mjerodavnom operatoru mreže i
operatoru OIEiUK.
(4) Operatori sustava dužni su propisati način predviđanja proizvodnje i dostave podatke iz stavka (3) ovoga članka u roku 60 dana od dana stupanja na snagu ovoga zakona.
(5) Privilegirani i kvalificirani proizvođači instalirane snage do 150 kW nisu dužni dostavljati svoje planove proizvodnje.
(6) Operator za OIEiUK posebnim će pravilnikom utvrditi metodologiju za raspodjelu troškova balansiranja za privilegirane i kvalificirane proizvođače kao i udio koji će
se plaćati sredstvima iz naknada prikupljenih za poticanje.
Suglasnost na ovaj pravilnik daju Ministarstvo i Regulatorna komisija, svatko u okviru svojih mjerodavnosti.
(7) Privilegirani i kvalificirani proizvođači instalirane snage do 150 kW ne plaćaju troškove balansiranja elektroenergetskog sustava.
(8) Privilegirani i kvalificirani proizvođači instalirane snage iznad 150 kW plaćaju troškove balansiranja vlastite proizvodnje Operatoru za OIEiUK na način utvrđen u
stavku (6) ovoga članka.
(9) Mjerodavni operator sustava obvezan je definirati minimalnu instaliranu snagu i tip postrojenja koja koriste OIEiUK, a za koje je proizvođač električne energije iz
toga postrojenja obvezan uspostaviti vlastiti centar upravljanja.

 

Članak 29.

 

(Posebne mjere za podsticanje korištenja OIE za grijanje i hlađenje)

 

Vlada Federacije, na prijedlog Ministarstva, može uvesti sljedeće dopunske podsticajne mjere:
a) olakšice za domaću proizvodnju i nabavu opreme koja se koristi za potrebe grijanja i hlađenja uporabom OIE, kao što su solarni kolektori za pripremu tople vode, toplotne pumpe za korištenje aerotermalne, geotermalne i hidrotermalne energije
itd.
b) kreiranje lokalnog tržišta toplotne energije proizvedene iz OIE uvođenjem registra jamstva podrijetla toplotne energije i uvođenjem obveze velikim potrošačima toplotne energije (industrijskim i gradskim toplanama) da dio toplotne energije mora
biti proizveden iz OIE,
c) druge podsticajne mjere iz APOEF.

 

Članak 30.

 

(Posebne mjere za podsticanje korištenja OIE u transportu)

 

Vlada Federacije će, na prijedlog Ministarstva, donošenjem Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o vrstama, sadržaju i kvaliteti biogoriva u gorivima za motorna
vozila, u roku šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga zakona, regulirati sljedeće:
a) minimalno sudjelovanje biogoriva u smjesi goriva koje se prodaje krajnjim korisnicima za svaku godinu tijekom razdoblja 2012. do 2020. godine,
b) procedure kojim opskrbljivači goriva mogu dokazati ispunjenje obveze propisane Uredbom iz ovoga stavka,
c) kaznene mjere za opskrbljivače koji ne ispunjavaju obveze propisane Uredbom iz ovoga stavka.

 

IX. IZGRADNJA POSTROJENJA

 

Članak 31.

 

(Izgradnja postrojenja i povećanje kapaciteta)

 

(1) Izgradnja postrojenja za proizvodnju električne energije iz OIEiUK iz mjerodavnosti Federacije vrši se sukladno Zakonu o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na razini Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine
Federacije BiH", br. 2/06, 72/07, 32/08, 4/10, 13/10 i 45/10) i Zakonu o električnoj energiji.
(2) Postrojenja koja koriste OIEiUK grade se na temelju pribavljanja Energetske dozvole sukladno Zakonu o električnoj energiji.
(3) Ostali elektroenergetski objekti i postrojenja, osim objekata i postrojenja koji su sukladno Zakonu o električnoj energiji u mjerodavnosti Federacije, smatraju
se lokalnim elektroenergetskim objektima i postrojenjima i podliježu propisima donesenim od kantonalnih tijela, a usklađenim sa Zakonom o električnoj energiji i ovim zakonom.
(4) Investitori iz članka 23. stavak (12) ovoga zakona dužni su izvršiti uplatu novčanog depozita na poseban račun Riznice, na način propisan Odlukom Vlade Federacije iz članka 23. stavak (13) ovoga zakona ili dostaviti bankovno jamstvo naplativo po pozivu.
(5) Kod izgradnje postrojenja OIEiUK privilegirani proizvođači dužni su primjenjivati suvremene tehnologije i vršiti ugradnju nove, nekorištene opreme.
(6) Povećanje proizvodnog kapaciteta postrojenja OIEiUK smatra se kao izgradnja odvojenog postrojenja, čija se proizvodnja računa od momenta puštanja u pogon.
(7) U fazi izgradnje, korištenja i održavanja elektroenergetskog objekta kvalificirani i privilegirani proizvođači dužni su pridržavati se odredbi Zakona o električnoj energiji, podzakonskih akata i tehničkih propisa za ovu vrstu postrojenja.

 

X. INFORMIRANJE I OBUČAVANJE

 

Članak 32.

 

(Informiranje i obučavanje)

 

(1) Ministarstvo, Regulatorna komisija i Operator OIEiUK, svatko u okviru svojih mjerodavnosti, vrše informiranje javnosti o podsticajnim mjerama za OIEiUK.
(2) Ministarstvo, Regulatorna komisija i Operator za OIEiUK razvijaju odgovarajuće edukativne programe, javne i stručne rasprave, radionice i obuke kako bi informacije o korištenju OIEiUK, kao što su: korist od uporabe
OIEiUK, dodatni troškovi koje uporaba OIEiEK iziskuje, kao i ostale praktične informacije, pravodobno stigle do zainteresiranih strana i građana u Federaciji.

 

XI. UPRAVNI NADZOR I INSPEKCIJA

 

Članak 33.

 

(Upravni i inspekcijski nadzor)

 

Upravni nadzor obuhvata nadzor nad primjenom odredbi ovoga zakona i drugih propisa, nadzor nad obavljanjem poslova određenih ovim zakonom, nadzor nad zakonitošću upravnih i drugih akata koje donose mjerodavna tijela, kao i nadzor nad
njihovim postupanjem obavlja Ministarstvo i Regulatorna komisija, svatko u okviru svojih mjerodavnosti, sukladno ovlastima propisanim ovim zakonom, Zakonom o električnoj energiji, Zakonom o organizaciji organa uprave u Federaciji
Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 35/05) i Zakonom o upravnom postupku ("Službene novine Federacije BiH", br. 2/98 i 48/99). Ovo ne isključuje i suradnju s drugim mjerodavnim tijelima i organizacijama.

 

Članak 34.

 

(Inspekcijski nadzor)

 

(1) Kontrolu izgradnje objekata, tehničke ispravnosti, pogonske sigurnosti elektroenergetskih objekata i postrojenja, sigurnosti ljudi u elektroenergetskim objektima, kao i uvid u tehničku i pogonsku dokumentaciju vrši mjerodavna
inspekcija sukladno posebnom zakonu.
(2) Inspekcijski nadzor obuhvata nadzor nad primjenom ovoga zakona, drugih propisa i općih akata, standarda, tehničkih normativa i normi kvalitete koje se odnose na
projektiranje, građenje, odnosno rekonstrukciju, održavanje i korišćenje elektroenergetskih objekata, instalacija, postrojenja i opreme u tim objektima, kao i na kvalitetu isporuke električne energije.
(3) Poslovi inspekcijskog nadzora vrše se kod proizvođača opreme, izvođača radova i korisnika elektroenergetskih objekata, postrojenja i uređaja koji s električnim
instalacijama čine tehnološku cjelinu i namijenjeni su za proizvodnju, prijenos, distribuciju i korišćenje električne energije (u daljnjem tekstu: elektroenergetski objekti i postrojenja).

 

Članak 35.

 

(1) Poslovi inspekcijskog nadzora nad elektroenergetskim objektima i postrojenjima iz članka 37. ovoga zakona vrše se prilikom planiranja, projektiranja, proizvodnje, izgradnje, rekonstrukcije, remonta elektroenergetskih objekata i postrojenja, ugrađivanja električnih uređaja, instalacija i trošila i njihove uporabe.
(2) Poslovi inspekcijskog nadzora obuhvataju kontrolu kvalitete električne energije, uporabe i održavanja elektroenergetskih postrojenja radi ocjene njihove tehničke
ispravnosti, pogonske spremnosti, sigurnosti pogona, pogonskog i drugog osoblja, racionalne uporabe električne energije i provođenja mjera ograničenja potrošnje
električne energije.

 

Članak 36.

 

(1) Poslove inspekcijskog nadzora iz članka 35. ovoga zakona vrše Federalna uprava za inspekcijske poslove, Inspektorat tehničke inspekcije, odnosno federalni inspektori
elektroenergetike i kantonalna tijela uprave mjerodavna za poslove inspekcijskog nadzora nad elektroenergetskim objektima i postrojenjima, sukladno ovomu zakonu,
Zakonu o inspekcijama u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 69/05), odgovarajućim kantonalnim zakonima, Zakonu o organizaciji organa uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 35/05), a po postupku utvrđenom Zakonom o upravnom postupku ("Službene novine Federacije BiH", br. 2/98 i 48/99).
(2) Poslove inspekcijskog nadzora iz mjerodavnosti Federacije vrše Federalna uprava za inspekcijske poslove, Inspektorat tehničke inspekcije, odnosno federalni inspektori
elektroenergetike (u daljnjem tekstu: federalni inspektor) sukladno Zakonu o inspekcijama u Federaciji Bosne iHercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 69/05), a poslove iz mjerodavnosti kantonalnih tijela uprave vrše kantonalne uprave za inspekcijske poslove, odnosno kantonalni inspektori elektroenergetike (u daljnjem tekstu: kantonalni inspektor).

 

Članak 37.

 

(Mjerodavnosti u vršenju inspekcijskog nadzora)

 

(1) Federalni inspektor vrši poslove inspekcijskog nadzora nad:
1) elektroenergetskim objektima i postrojenjima za proizvodnju električne energije koja su mu Zakonom o električnoj energiji data u mjerodavnost,
2) elektroenergetskim objektima i postrojenjima za prijenos i distribuciju električne energije napona 35 kV i višeg,
3) elektroenergetskim objektima i postrojenjima napona 20 i 10 kV i nižeg, koja se nalaze u objektima koji im pripadaju po mjerodavnosti, a čiji je primarni napon
35 kV i viši,
4) potrošačima električne energije snage 3,5 MVA i veće,
5) tehničkim upravljanjem elektroenergetskim sustavom,
6) korisnicima električne energije priključenim na prijenosnu mrežu.
(2) Ostali elektroenergetski objekti i postrojenja osim objekata i postrojenja iz stavka (1) ovoga članka smatraju se lokalnim elektroenergetskim objektima, u smislu ovoga zakona, i u mjerodavnosti su kantonalnog inspektora.

 

XII. KAZNENE ODREDBE

 

Članak 38.

 

(Kaznene odredbe)

 

(1) Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 KM do 15.000,00 KM bit će kažnjena za prekršaj pravna osoba ako ne ispunjava obveze otkupa energije iz OIE iz članka 21.
ovoga zakona.
(2) Za prekršaj iz stavka (1) ovoga članka bit će kažnjena odgovorna osoba u pravnoj osobi novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 KM do 3.000,00 KM.
(3) Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 KM do 15.000,00 KM bit će kažnjena za prekršaj pravna osoba ako započne izgradnju postrojenja OIEiUK, a da prethodno nije dobila propisane suglasnosti iz članka 31. ovoga zakona,
(4) Za prekršaj iz stavka (3) ovoga članka bit će kažnjena odgovorna osoba u pravnoj osobi novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 KM do 3.000,00 KM.
(5) Za prekršaj iz st. (1) i (3) ovoga članka bit će kažnjena fizička osoba-investitor novčanom kaznom u iznosu od 800,00 KM do 1.500,00 KM.
(6) Za prekršaj iz članka 31. stavak (7) bit će kažnjena pravna osoba novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 do 10.000,00 KM i odgovorna osoba u pravnoj osobi u iznosu od 1.000,00 do 5.000,00 KM.

 

XIII. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

 

Članak 39.

 

(1) Stupanjem na snagu ovoga zakona prestaje primjena Uredbe o korišćenju OIEiK ("Službene novine Federacije BiH", br. 36/10 i 11/11).
(2) Do donošenja podzakonskih propisa iz ovoga zakona, s ciljem izbjegavanja mogućeg pravnog vakuuma, primjenjivat će se sljedeće:
1) podjela postrojenja u ovisnosti o instaliranoj snazi na način kako je to definirano u članku 4. Uredbe iz stavka (1) ovoga članka,
2) podjela postrojenja po primarnom izvoru energije i tipu postrojenja s pripadajućim tarifnim koeficijentima na način kako je to definirano čl. 5., 6., 7. i 8. Uredbe iz stavka (1) ovoga članka,
3) način utvrđivanja jamčene otkupne cijene kako je to definirano u članku 16. Uredbe iz stavka (1) ovoga članka, pri čemu se zadržava iznos referentne cijene u
visini od 12,26 pf/kWh,
4) jedinični iznosi naknada za poticanje na način utvrđen u članku 17. Uredbe iz stavka (1) ovoga članka,
5) iznos referentne cijene proizvodnje koja iznosi 8,1 pf/kWh, a koja se utvrđuje na način utvrđen u članku 3. točka 40. Uredbe iz stavka (1) ovoga članka.
(3) Ugovori o otkupu električne energije iz postrojenja OIEiK po jamčenim otkupnim cijenama zaključeni po osnovi Uredbe iz stavka (1) ovoga članka nastavljaju se realizirati do isteka ugovornog roka.
(4) Kvalificirani proizvođači koji su s elektroprivrednim poduzećima, sukladno Uredbi iz stavka (1) ovoga članka, zaključili ugovore iz stavka (2) ovoga članka, imaju status privilegiranih proizvođača do isteka ugovornog roka.
(5) Do funkcionalne uspostave Operatora za OIEiUK elektroprivredna će poduzeća vršiti poslove iz mjerodavnosti Operatora za OIEiUK, na način kako je regulirano člankom 60. Uredbe iz stavka (1) ovoga članka.
(6) Funkcionalnom uspostavom Operatora za OIEiUK, elektroprivredna poduzeća prenose svoja prava i obveze stečene po osnovi članka 60. Uredbe iz stavka (1) ovoga
članka na Operatora za OIEiUK.
(7) Do funkcionalne uspostave Operatora za OIEiUK poslove vezane uz izdavanja certifikata o jamstvu podrijetla električne energije proizvedene iz OIEiUK vršit će
Regulatorna komisija za električnu energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK), sukladno svojim ovlastima.
(8) Registar zahtjeva za izdavanje energetske suglasnosti za privilegiranog proizvođača iz OIE i Registar izdanih energetskih suglasnosti za privilegiranog proizvođača iz OIE koje vodi Ministarstvo važit će kao registar za izdavanje energetskih dozvola iz članka 23. stavak (4) ovoga zakona i neće se obnavljati procedure.
(9) Do funkcionalne uspostave Operatora za OIEiUK Ministarstvo nastavlja voditi Registar projekata navedenih u poglavlju VIII. Uredbe iz stavka (1) ovoga članka.
(10) Registri svih zahtjeva koje vodi Ministarstvo bit će ustupljeni Operatoru za OIEiUK, po njegovoj funkcionalnoj uspostavi.
(11) Provedbeni propis o posebnim mjerama poticanja korištenja energije iz OIE definirane u čl. 29. i 30. ovoga zakona Vlada Federacije donijet će nakon donošenja APOEF-a.
(12) Za sve zatečene projekte status kvalificiranog proizvođača stječe se prema proceduri opisanoj u članku 20. ovoga zakona i procedurama opisanim u Zakonu o električnoj energiji.
(13) Za postrojenja OIEiUK čija izgradnja nije započeta do dana stupanja na snagu ovoga zakona primjenjuju se procedure za stjecanje statusa Privilegiranog proizvođača opisane u članku 23. ovoga zakona.
(14) Zahtjevi za izdavanje energetske suglasnosti za projekte za proizvodnju električne energije iz OIEiUK čija će se proizvodnja poticati, a koji su zaprimljeni do kraja 2012. godine, odnosno do 13.01.2013. godine, za koje dinamičke kvote definirane Kriterijima za korišćenje sredstava za poticanje proizvodnje električne energije za 2012. godinu nisu popunjene, rješavat će se po odredbama propisa koji su
važili u vrijeme podnošenja zahtjeva, ukoliko je to za podnositelja zahtjeva povoljnije.
(15) Zahtjevi za izdavanje energetske suglasnosti za proizvodnju električne energije iz OIEiUK čija će se proizvodnja podsticati, a upisani su u Registar projekata OIEiUK i u Registar zahtjeva za energetsku suglasnost do 13.7.2012. godine, rješavat će se prema odredbama propisa koji su bili na snazi u vrijeme podnošenja zahtjeva.
(16) - Rješenja koja se dobiju za namjene i po procedurama iz stavka (15) ovoga članka važit će 12 mjeseci od dana izdavanja.
- Rok za izgradnju postrojenja za proizvodnju električne energije iz stavka (15) ovoga članka je 12 mjeseci od dana izdavanja energetske suglasnosti.
- Istekom roka iz prethodne alineje nositelji izdatih rješenja bit će brisani iz Registra projekata OIEiUK i iz Registra zahtjeva za energetsku suglasnost.
(17) Pravilnik o učinkovitoj kogeneraciji iz članka 3. stavka (1) točke (y) podtočke 9) donosi Ministarstvo u roku 12 mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga zakona.

 

Članak 40.

 

(Stupanje na snagu)

 

(1) Početak primjene ovoga zakona nastupa nakon isteka šest mjeseci od dana
stupanja na snagu ovoga zakona.
(2) Ovaj zakon stupa na snagu osmoga dana od dana objave u "Službenim novinama Federacije BiH".

 

Predsjedatelj
Doma naroda
Parlamenta Federacije BiH

 

Radoje Vidović

 

Predsjedatelj
Zastupničkog doma
Parlamenta Federacije BiH

 

Fehim Škaljić


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Smijenjen zapovjednik Harkiva, Rusi jurišaju, pada selo za selom. "Stravično je"
Amazon će u Francuskoj uložiti više od milijardu eura i otvoriti 3000 radnih mjesta
Papa koji je vladao samo tri godine i dokazao koliko je titula slaba u 18. stoljeću
Gazprom gubitak u Europi pokušao nadoknaditi u Kini. Završio u ogromnom minusu
U Engleskoj uhićena trojica zbog špijunaže za obavještajnu službu Hong Konga
Ukrajina priznala: Neprijatelj postiže taktičke uspjehe
Izrael pojačao zračne napade na Rafah, tenkovima se probijaju na sjeveru Gaze
Vovčansk pretvoren u pepeo, Rusi gomilaju vojsku. "Stravično je"
Ovo su Putinovi siloviki, moćnici koji vladaju Rusijom
Guverner Harkiva prozvao Zapad. Vojnici: Umrijet ćemo i nitko neće čuti istinu
Novinarka izvještavala o Wuhanu, zatvorili je na 4 godine. Danas će na slobodu?
Rusi: U napadu na Belgorod poginulo 15 ljudi, srušili smo ukrajinske dronove i rakete
Istraživanje: Kineski studenti na Zapadu žive u strahu
Cijene nafte jutros pale, dolar ojačao
Prva dama Ukrajine u Beogradu, Rusi su ogorčeni: Boji li nas se itko osim Lukašenka?
Na današnji dan rođena je jedna od najvažnijih žena u hrvatskoj povijesti
Zašto je Putin smijenio Šojgua?
"Nudim vam samo krv, suze i znoj". Obljetnica legendarnog Churchillovog govora
Britanski šef diplomacije: Zabrana prodaje oružja Izraelu samo bi pomogla Hamasu
Hladna lava i bujične poplave pogodile Indoneziju, najmanje 37 mrtvih






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Smijenjen zapovjednik Harkiva, Rusi jurišaju, pada selo za selom. "Stravično je"
Amazon će u Francuskoj uložiti više od milijardu eura i otvoriti 3000 radnih mjesta
Papa koji je vladao samo tri godine i dokazao koliko je titula slaba u 18. stoljeću
Gazprom gubitak u Europi pokušao nadoknaditi u Kini. Završio u ogromnom minusu
U Engleskoj uhićena trojica zbog špijunaže za obavještajnu službu Hong Konga
Ukrajina priznala: Neprijatelj postiže taktičke uspjehe
Izrael pojačao zračne napade na Rafah, tenkovima se probijaju na sjeveru Gaze
Vovčansk pretvoren u pepeo, Rusi gomilaju vojsku. "Stravično je"
Ovo su Putinovi siloviki, moćnici koji vladaju Rusijom
Guverner Harkiva prozvao Zapad. Vojnici: Umrijet ćemo i nitko neće čuti istinu
Novinarka izvještavala o Wuhanu, zatvorili je na 4 godine. Danas će na slobodu?
Rusi: U napadu na Belgorod poginulo 15 ljudi, srušili smo ukrajinske dronove i rakete
Istraživanje: Kineski studenti na Zapadu žive u strahu
Cijene nafte jutros pale, dolar ojačao
Prva dama Ukrajine u Beogradu, Rusi su ogorčeni: Boji li nas se itko osim Lukašenka?
Na današnji dan rođena je jedna od najvažnijih žena u hrvatskoj povijesti
Zašto je Putin smijenio Šojgua?
"Nudim vam samo krv, suze i znoj". Obljetnica legendarnog Churchillovog govora
Britanski šef diplomacije: Zabrana prodaje oružja Izraelu samo bi pomogla Hamasu
Hladna lava i bujične poplave pogodile Indoneziju, najmanje 37 mrtvih


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Izrael pojačao zračne napade na Rafah, tenkovima se probijaju na sjeveru Gaze

Grčka i Turska se godinama svađaju, danas sastanak. ˝Susjedi smo, a ne neprijatelji˝

Prva dama Ukrajine u Beogradu, Rusi su ogorčeni: Boji li nas se itko osim Lukašenka?

Guverner Harkiva prozvao Zapad. Vojnici: Umrijet ćemo i nitko neće čuti istinu

Rusi objavili snimku: ˝Ovo su posljedice ukrajinske osvete, najmanje sedam mrtvih˝

VIDEO Velike poplave u Afganistanu, mnogo je mrtvih

Goleme poplave u Brazilu, raste broj žrtava: ˝Ljudi su vikali upomoć. Bilo je užasno˝

Ovako izgledaju Alpe kad ih obasja polarna svjetlost

Rusi probili granicu, došli na par kilometara od ključnog grada. Ovo je pozadina

Bus pun ljudi pao u rijeku u ruskom gradu, najmanje 7 mrtvih





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi