TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Ponedjeljak 13.5.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 








13.05.2024 - 09h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
46
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org






ON LINE KORISNICI - 81

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije



Zakon Vlade Federacije BiH za 2013.

ZAKON
O AUTOCESTI NA KORIDORU Vc

 

I. OPĆE ODREDBE

 

Članak 1.

 

Ovim se zakonom određuje prostor od općeg interesa za Federaciju Bosne i Hercegovine radi izgradnje autoceste i pratećih objekata za servisne i uslužne djelatnosti kao i objekata namjenske trgovine koji su u neposrednoj funkciji autoceste na Koridoru Vc (u daljnjem tekstu: pojas autoceste), korištenje zemljišta u pojasu autoceste, priprema za izgradnju i izgradnja autoceste, utvrđivanje javnog interesa za sve nekretnine u obuhvatu izgradnje autoceste na Koridoru Vc, rješavanje
imovinskopravnih pitanja u obuhvatu autoceste, mjere i procedure zaštite okoliša, financiranje izgradnje, tehnički standardi za izgradnju, statusna pitanja sudionika u građenju i nadzor na provođenju ovoga zakona.
Pod korištenjem zemljišta u smislu ovoga zakona podrazumijeva se izgradnja autoceste sa svim pratećim objektima ili pojedinih dijelova autoceste i izvođenje drugih zahvata u prostoru u svrhu izgradnje autoceste i pratećih objekata.
Pojmovi koji se koriste u ovome zakonu definirani su propisom kojim se uređuje oblast prostornog planiranja i uporabe zemljišta na razini Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Zakon o prostornom planiranju).

 

II. KORIDOR Vc

 

Članak 2.

 

Obuhvat autoceste je 2000 metara u ruralnim zonama, a 250 metara unutar urbanih zona. Nakon izrade glavnog projekta, obuhvat autoceste u urbanim zonama dodatno se smanjuje na 100 metara, dok se u ruralnim zonama obuhvat smanjuje na 100 metara nakon izgradnje trase autoceste.

 

III. AUTOCESTA NA KORIDORU Vc

 

Članak 3.

 

Autocesta je javno dobro od interesa za Bosnu i Hercegovinu i njezine entitete u vlasništvu Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Federacija BiH) i u općoj je uporabi. Na autocesti kao javnom dobru treće osobe ne mogu stjecati pravo vlasništva niti drugo stvarno pravo po bilo kom temelju.
Mjerodavnost nad izgradnjom dionica autoceste ima JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar (u daljnjem tekstu: JP Autoceste FBiH), sukladno odredbama Zakona o cestama Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 12/10), koncesionar ili društvo za provedbu projekta javnog privatnog partnerstva.

 

Članak 4.

 

Dodjela koncesije za izgradnju dionica autoceste vrši se sukladno procedurama propisa koji uređuju oblast koncesija na razini Federacije BiH.
Prije dodjele koncesije, JP Autoceste FBiH priprema tehničke specifikacije, geometrijske i druge karakteristike dionice autoceste koja je predmet dodjele koncesije, rješava imovinskopravne odnose na predmetnom zemljištu, izrađuje
glavni projekt i osigurava odobrenje za izgradnju.

 

IV. TEHNIČKE SPECIFIKACIJE

 

Članak 5.

 

Tehničke specifikacije za projektiranje, izgradnju i održavanje autocesta (u daljnjem tekstu: tehničke specifikacije) su pravila, procedure i standardi prema kojima se vrši
projektiranje, izgradnja i održavanje autocesta. Iznimno od odredbi Zakona o prostornom planiranju, tehničke specifikacije za projektiranje, izgradnju i održavanje autoceste na Koridoru Vc definira JP Autoceste FBiH, uvažavajući bosanskohercegovačke BAS standarde i europske EN, odnosno međunarodne
ISO standarde i posebne uvjete relevantne za Bosnu i Hercegovinu.
Iznimno od odredbi Zakona o građevinskim proizvodima ("Službene novine Federacije BiH", broj 78/09), tehničke specifikacije za materijale koji se ugrađuju prilikom izgradnje i održavanja autoceste na Koridoru Vc, način, metode i procedure
ispitivanja materijala kao i uvjeti koje laboratorije moraju ispuniti za obavljanje tih ispitivanja definira JP Autoceste FBiH.

 

Članak 6.

 

Tehničke specifikacije iz članka 5. st. 1. i 2. ovoga zakona objavljuju se na web stranici JP Autoceste FBiH.

 

V. KORIŠTENJE ZEMLJIŠTA RADI IZGRADNJE AUTOCESTE

 

Članak 7.

 

Gradnja se može odobriti ako se prethodno utvrdi da odnosna gradnja nije u suprotnosti s odredbama ovoga zakona.
Autocesta na Koridoru Vc može se graditi integralno kao složena građevina ili po pojedinačnim dionicama i poddionicama ili po pojedinačnim objektima na tim poddionicama koji čine građevinsku cjelinu, o čemu odlučuje JP Autoceste FBiH.
Izgradnju odobrava Federalno ministarstvo prostornog uređenja (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) izdavanjem odobrenja za izgradnju, uz prethodno izdavanje urbanističke
suglasnosti.

 

Članak 8.

 

Gradnja autoceste i pratećih objekata i drugi zahvati u prostoru radi izgradnje autoceste mogu se odobriti unutar pojasa autoceste, bez obzira na trenutačnu namjenu odnosno vrstu zemljišta.
Kada pojas autoceste zauzima šumsko zemljište, odnosno zemljište na kojem je potrebno izvršiti krčenje šume, promjena namjene zemljišta radi izgradnje autoceste vrši se odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu:
Vlada) o izuzimanju zemljišta za potrebe izgradnje autoceste i pratećih objekata na Koridoru Vc, sukladno prostornim planovima.
Iznimno od odredbi Zakona o poljoprivrednom zemljištu ("Službene novine Federacije BiH", broj 52/09), kada pojas autoceste zauzima poljoprivredno zemljište, promjena namjene zemljišta radi građenja autoceste vrši se odlukom Vlade o
izuzimanju zemljišta za potrebe izgradnje autoceste i pratećih objekata na Koridoru Vc.

 

Članak 9.

 

Odlukom Vlade šumsko, odnosno poljoprivredno zemljište unutar pojasa autoceste daje se na korištenje JP Autoceste FBiH.
Raniji korisnik šumskog odnosno poljoprivrednog zemljišta unutar pojasa autoceste ima pravo na naknadu u visini ulaganja na tom zemljištu u posljednjih deset godina.
Iznimno od odredbi Zakona o poljoprivrednom zemljištu ("Službene novine Federacije BiH", broj 52/09) i Zakona o građevinskom zemljištu ("Službene novine Federacije BiH", br. 25/03 i 67/05), procedura konačne pretvorbe šumskog odnosno
poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, definitivna promjena vlasnika i/ili korisnika te upis u zemljišnoknjižni registar može se izvršiti nakon izdavanja odobrenja za izgradnju.
Šume, šumsko zemljište, poljoprivredno zemljište, vodne površine, mineralna nalazišta u privatnom vlasništvu izuzet će se sukladno propisima koji uređuju oblast izvlaštenja i dati na korištenje JP Autoceste FBiH.
Imovinskopravni odnosi i stanje na terenu u momentu donošenja ovoga zakona relevantni su za utvrđivanje visine naknade za ustupanje zemljišta unutar pojasa autoceste.

 

VI. URBANISTIČKA SUGLASNOST

 

Članak 10.

 

Najniži planski dokument na temelju kojeg se može izdati urbanistička suglasnost je Prostorna osnova Prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine "Autocesta na Koridoru Vc".

 

Članak 11.

 

Zahtjev za izdavanje urbanističke suglasnosti podnosi investitor Ministarstvu. Zahtjev za izdavanje urbanističke suglasnosti može se podnijeti, a urbanistička suglasnost može se izdati, prije stjecanja prava vlasništva ili posjeda na zemljište.
Zahtjev za izdavanje urbanističke suglasnosti podnosi se za autocestu kao složeni građevinski objekt ili posebnu dionicu, odnosno poddionicu autoceste ili za pojedinačni objekt koji čini građevinsku cjelinu kao i za prateće objekte u obuhvatu
autoceste.
Zahtjev za izdavanje urbanističke suglasnosti sadrži:
1) idejni projekt,
2) izvod iz važećeg planskog dokumenta,
3) Studiju o utjecaju na okoliš s rješenjem Federalnoga ministarstva okoliša i turizma o njezinom prihvatanju,
4) načelne suglasnosti od sljedećih subjekata:
- Agencije za vodno područje sliva rijeke Save i/ili Agencije za vodno područje sliva rijeke Neretve,
- Javnog poduzeća Elektroprivreda BiH i/ili Javnog poduzeća Elektroprivreda HZHB,
- Javnog poduzeća Elektroprijenos BiH,
- Javnog poduzeća BH Gas,
- Javnog poduzeća Željeznice Federacije BiH.
Načelna suglasnost iz stavka 3. točka 4) ovoga članka je dokument koji opisuje pod kojim je uvjetima moguća izgradnja autoceste na eventualnim konfliktnim točkama.
Načelna se suglasnost mora izdati u roku 15 dana od dana zaprimanja zahtjeva investitora za izdavanje načelne suglasnosti. Ako načelna suglasnost nije izdata u propisanom roku, Ministarstvo će smatrati da načelna suglasnost ne sadrži
posebne uvjete za projektiranje i građenje autoceste.

 

Članak 12.

 

Nakon zaprimanja zahtjeva za izdavanje urbanističke suglasnosti, Ministarstvo je dužno izdati urbanističku suglasnost u roku 15 dana od dana predaje urednog zahtjeva.

 

Članak 13.

 

Urbanistička suglasnost sadrži:
1) podatke o namjeni, položaju i oblikovanju građevine, odnosno drugih radova;
2) urbanističko-tehničke uvjete;
3) posebne uvjete propisane zakonom ili na temelju zakona;
4) obveze u odnosu na susjede i prava drugih osoba, posebice u odnosu na prava osoba s umanjenim tjelesnim sposobnostima;
5) druge podatke i uvjete od značaja za građenje.

 

Članak 14.

 

Urbanistička suglasnost izdaje se za autocestu kao složeni građevinski objekt ili za pojedinu dionicu ili poddionicu autoceste ili za objekt na poddionici koji čini zasebnu
građevinsku cjelinu koji je predmet zahtjeva.
Iznimno od odredbi Zakona o prostornom planiranju, urbanistička suglasnost važi do izdavanja odobrenja za izgradnju.
Urbanističko-tehničke uvjete definira Ministarstvo ovisno o vrsti radova, uvjetima propisanim zakonom ili na temelju zakona.

 

Članak 15.

 

Nakon izdavanja urbanističke suglasnosti, Ministarstvo ju dostavlja na mišljenje Zavodu za zaštitu spomenika culture Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Zavod).
U mišljenju iz stavka 1. ovoga članka Zavod daje prijedlog mjera koje je investitor dužan provesti tijekom projektiranja, prije početka izgradnje i tijekom izgradnje
autoceste kako bi se kontrolirao, ublažio ili eliminirao utjecaj autoceste na kulturno-povijesno naslijeđe i nacionalne spomenike. Mišljenje iz stavka 1. ovoga članka Zavod je dužan dostaviti Ministarstvu i investitoru u roku 30 dana od dana
zaprimanja urbanističke suglasnosti. U protivnom, Ministarstvo i investitor smatrat će da izgradnja autoceste ne utječe na kulturno-povijesno naslijeđe na predmetnoj dionici.

 

Članak 16.

 

Parcelacija se vrši na ažurnim katastarskim podlogama ovjerenim od mjerodavnoga tijela, odnosno službe.
Parcelacija se vrši sukladno važećim propisima na temelju urbanističke suglasnosti.
Građevinska parcela utvrđuje se izdavanjem urbanističke suglasnosti.

 

Članak 17.

 

Izdavanjem urbanističke suglasnosti investitor stječe pravo na korištenje državnog zemljišta radi uređenja i pripreme izgradnje autoceste, pod uvjetom da je donesena odluka Vlade iz članka 8. ovoga zakona.
Ako je dobio konačno rješenje o izvlaštenju zemljišta u privatnom vlasništvu unutar pojasa autoceste, investitor stječe pravo na korištenje i toga zemljišta radi uređenja i pripreme izgradnje autoceste.
Korištenje zemljišta radi uređenja i pripreme građenja autoceste podrazumijeva:
- uređenje imovinskopravnih odnosa i drugih stvarno pravnih odnosa s vlasnicima nekretnina;
- uklanjanje postojećih građevina, premještanje postojećih nadzemnih i podzemnih instalacija i odvoz materijala;
- sanaciju zemljišta (osiguranje klizišta, drenaže, regulacija vodotoka, ravnanje zemljišta i sl.);
- potrebne iskope i uklanjanje viškova materijala;
- izgradnju priključnih prometnica, deponija, signalizacije, rasvjete, instalacija i drugih objekata potrebnih za izgradnju;
- izradu dokumentacije i vršenje radova na zaštiti kulturno-povijesnog i prirodnog naslijeđa koje bi moglo biti ugroženo izgradnjom;
- izgradnju radi provedbe mjera Studije utjecaja na okoliš ili elaborata okoliša.

 

VII. EKOLOŠKI ASPEKT I PROCEDURE

 

Članak 18.

 

Na temelju Studije o utjecaju na okoliš, usporedo s izradom glavnoga projekta dionice autoceste izrađuje se ?laborat mjera ublažavanja utjecaja izgradnje autoceste (u
daljnjem tekstu: ?laborat okoliša). Elaborat okoliša sadrži mjere zaštite ili ublažavanja utjecaja kao što su zaštita od buke, zatvoreni sustav odvodnje, plan upravljanja otpadom i dr.
Na ?laborat okoliša Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdaje mišljenje o usklađenosti s? Studijom o utjecaju na okoliš u roku 15 dana.
U slučaju odstupanja trase unutar obuhvata autoceste u odnosu na trasu na temelju koje je izrađena Studija o utjecaju na okoliš, izrađuje se ?laborat okoliša na isti način kao i za dijelove na kojima nije došlo do izmjena trase.
U slučaju značajnijeg odstupanja trase izvan obuhvata autoceste, investitor je dužan zatražiti mišljenje Federalnoga ministarstva okoliša i turizma o prihvatljivosti Studije o utjecaju na okoliš.
U slučaju iz stavka 4. ovoga članka, Ministarstvo je dužno očitovati se u roku 30 dana od dana zaprimanja zahtjeva za mišljenje.

 

Članak 19.

 

Investitor je dužan priložiti ?laborat okoliša uz zahtjev za odobrenje za građenje autoceste kao složene građevine, dionice ili poddionice autoceste ili objekta na dijelu autoceste koji čini zasebnu građevinsku cjelinu.
Federalno ministarstvo okoliša i turizma će odobrenjem za izgradnju odobriti ?laborat okoliša i naložiti njegovu realizaciju u fazi izvođenja radova.

 

Članak 20.

 

Tijekom izvođenja radova na izgradnji autoceste kao složene građevine ili dijela autoceste ili objekta na dijelu autoceste koji čini zasebnu građevinsku cjelinu, bit će izvođeni radovi iz ?laborata okoliša kao mjere zaštite okoliša i one su podložne nadzoru i verifikaciji od ovlaštenih nadzornih osoba.

 

Članak 21.

 

Po završenim građevinskim radovima sukladno glavnom projektu pristupit će se tehničkom pregledu autoceste kao složenog objekta ili dijela autoceste ili objekta na dijelu autoceste koji čini zasebnu građevinu.
U sklopu tehničkog pregleda iz stavka 1. ovoga članka bit će izvršena i provjera realizacije mjera iz ?laborata okoliša.

 

Članak 22.

 

Na temelju izvršene provjere izvedenih radova koji su predviđeni ?laboratom okoliša, Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdat će okolišnu dozvolu ako utvrdi da izgradnja autoceste nije vitalno ugrozila bilo koju zaštićenu vrijednost, tj. ako su provedene sve predviđene mjere iz ?laborata okoliša.

 

Članak 23.

 

Po pribavljenoj okolišnoj dozvoli, postupak izdavanja odobrenja za uporabu se nastavlja u mjerodavnom ministarstvu.

 

Članak 24.

 

Iznimno od odredbi Zakona o zaštiti okoliša ("Službene novine Federacije BiH", br. 33/03 i 38/09), okolišna se dozvola izdaje u postupku izdavanja odobrenja za uporabu.
Zahtjev za izdavanje okolišne dozvole Federalnom ministarstvu okoliša i turizma po službenoj dužnosti podnosi Ministarstvo.
Uz zahtjev za izdavanje okolišne dozvole, prilaže se:
1) odobrenje za izgradnju,
2) ?laborat okoliša,
3) izvješće povjerenstva za tehnički pregled.

 

Članak 25.

 

Iznimno od odredbi Zakona o zaštiti okoliša ("Službene novine Federacije BiH", br. 33/03 i 38/09), rješenje kojim se izdaje okolišna dozvola izdaje se u roku 15 dana od dana zaprimanja zahtjeva Ministarstva.

 

VIII. RJEŠAVANJE IMOVINSKOPRAVNIH ODNOSA

 

Članak 26.

 

Nekretnine u obuhvatu autoceste koje su u statusu državne svojine, a date na korištenje i upravljanje javnim poduzećima ili drugim gospodarskopravnim subjektima, Vlada će odlukom izvršiti izuzimanje i stavljanje na raspolaganje investitoru za izgradnju autoceste.
Prijenos iz stavka 1. ovoga članka bit će izvršen bez naknade osim ulaganja koja su izvršena u posljednjih pet godina, a koja se mogu nadoknaditi u novcu ili drugim
dobrima. Odluka iz stavka 1. ovoga članka izvršna je danom objave u "Službenim novinama Federacije BiH".
Protiv odluke iz stavka 1. ovoga članka ne može se izjaviti žalba niti pokrenuti upravni spor.
Naknada za oduzeta prava određuje se sporazumno ili u izvanparničnom postupku, sukladno odredbama Zakona o izvlaštenju ("Službene novine Federacije BiH", br. 70/07 i 36/10).

 

IX. ODOBRENJE ZA IZGRADNJU

 

Članak 27.

 

Izgradnja autoceste kao složenog građevinskog objekta, dionice autoceste, poddionice autoceste ili objekta na poddionici autoceste koji čini zasebnu građevinsku cjelinu,
mora biti sukladna odobrenju za građenje.

 

Članak 28.

 

U slučaju izgradnje autoceste na međuentitetskoj ili međudržavnoj granici mjerodavnost za izdavanje odobrenja za izgradnju utvrđuje se sporazumom između entiteta, odnosno država.

 

Članak 29.

 

Uz zahtjev za izdavanje odobrenja za izgradnju dionice autoceste prilaže se:
1) urbanistička suglasnost;
2) glavni projekt sukladno važećim propisima;
3) pisano izvješće o obavljenoj kontroli glavnog projekta sukladno članku 81. stavak 3. Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na razini Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 2/06, 72/07, 32/08, 4/10,
13/10 i 45/10);
4) pisano izvješće i potvrda o izvršenoj nostrifikaciji u slučajevima iz članka 81. stavak 3. Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na razini Federacije Bosne i Hercegovine;
5) dokaz o riješenim imovinskim odnosima;
6) suglasnosti na glavni projekt subjekata iz članka 11. stavak 3. točka 4);
7) ?laborat okoliša na koji je pribavljeno mišljenje Federalnoga ministarstva okoliša i turizma.
Za izdavanje odobrenja za izgradnju pojedinih dijelova dionice autoceste, pod točkom 2) stavak 1. ovoga članka podrazumijevaju se samo relevantni dijelovi glavnog projekta za odnosni dio dionice autoceste. Spisak relevantnih dijelova glavnog projekta određuje projektant, a potvrđuje revident.
Pod dokazom o riješenim imovinskim odnosima iz točke 5) stavak 1. ovoga članka podrazumijeva se konačno rješenje o izuzimanju zemljišta ili ?dluke Vlade iz st. 2. i 3. članka 8. ovoga zakona.

 

Članak 30.

 

Ministarstvo je dužno u postupku izdavanja odobrenja za izgradnju:
- utvrditi je li glavni projekt izrađen sukladno uvjetima datim u urbanističkoj suglasnosti;
- utvrditi da je ?laborat okoliša sukladan Studiji o utjecaju na okoliš;
- utvrditi da je ispoštovano mišljenje Zavoda.

 

Članak 31.

 

U postupku izdavanja urbanističke suglasnosti i odobrenja za izgradnju pojedinih dionica, poddionica ili dijelova autoceste koji su zasebne građevinske cjeline ne pribavljaju se mišljenja niti suglasnosti drugih ministarstava, institucija, odnosno tijela
na svim razinama vlasti Federacije BiH.

 

Članak 32.

 

Ako Ministarstvo prilikom provjere tehničke dokumentacije, odnosno glavnog projekta utvrdi da pojedini uvjeti u urbanističkoj suglasnosti nisu realni, relevantni,
onemogućuju izradu naprednijeg tehničkog rješenja ili su suprotni odredbama iz ?laborata okoliša, u postupku izdavanja odobrenja za izgradnju, Ministarstvo će izmijeniti ili dopuniti urbanističku suglasnost.

 

Članak 33.

 

Prije izdavanja odobrenja za izgradnju Ministarstvo je dužno strankama u postupku omogućiti uvid u glavni projekt.
Strankama u postupku smatraju se: pravna i/ili fizička osoba na čiji se zahtjev vodi postupak izdavanja odobrenja za izgradnju, vlasnik nekretnine i nositelj drugih stvarnih prava na nekretnini za koju se izdaje dozvola, kao i vlasnik i nositelj
drugih stvarnih prava na nekretnini koja neposredno graniči s nekretninom za koju se izdaje odobrenje za izgradnju.
Strankom u postupku smatra se i jedinica lokalne samouprave, ako ispunjava neki od uvjeta iz stavka 2. ovoga članka.
Ministarstvo je dužno stranke u postupku pozvati na uvid u glavni projekt javnim pozivom koji sadrži mjesto i vrijeme uvida u projekt, naziv investitora, vrstu i lokaciju građevine.
Javni poziv za uvid u glavni projekt objavljuje se u dnevnim novinama na području Federacije BiH i na oglasnoj tabli Ministarstva, a stranke u postupku dužne su očitovati se u roku osam dana od dana objave javnoga poziva.
Ako se stranka u postupku iz opravdanih razloga ne odazove na javni poziv za uvid u projekt, može se o tome pisano očitovati u roku osam dana od dana objave poziva.
Po obavijesti Ministarstva, investitor objavljuje javni poziv u dnevnim novinama iz stavka 6. ovoga članka i snosi troškove njegove objave.

 

Članak 34.

 

Ministarstvo je dužno donijeti rješenje najkasnije u roku 30 dana od dana dostavljanja urednog zahtjeva za izdavanje odobrenja za izgradnju.
Zahtjev za odobrenje za izgradnju odbit će se rješenjem ako:
1) u postupku izdavanja odobrenja za izgradnju utvrdi se da glavni projekt nije usklađen s uvjetima iz urbanističke suglasnosti,
2) glavnim projektom nisu ispunjeni uvjeti propisani provedbenim propisom donesenim na temelju zakona,
3) uvidom na terenu utvrdi se da se stvarno stanje na građevinskoj parceli ne podudara s glavnim projektom.

 

Članak 35.

 

Iznimno od odredbi Zakona o prostornom planiranju, odobrenje za izgradnju važi do izdavanja odobrenja za uporabu.

 

Članak 36.

 

Ako se tijekom gradnje ustanovi da su potrebne izmjene glavnog projekta kojima se odstupa od rješenja datih glavnim projektom na temelju kojeg je izdato odobrenje za izgradnju, investitor je dužan dostaviti Ministarstvu izmijenjeni dio
glavnog projekta.
U slučaju iz stavka 1. ovoga članka Ministarstvo je dužno u roku sedam dana od dana zaprimanja izmijenjenog dijela glavnog projekta izdati suglasnost na izmijenjeni glavni project ili zabraniti njegovu izmjenu.
Nakon zaprimanja zahtjeva za obavljanje tehničkog pregleda i izdavanja odobrenja za uporabu, Ministarstvo je dužno uskladiti odobrenje za izgradnju sa svim odobrenim
izmjenama projekta nastalim tijekom izvođenja radova.

 

Članak 37.

 

Investitor je dužan mjerodavnom ministarstvu pisanim putem prijaviti početak građevinskih radova najkasnije u roku osam dana prije početka radova.
Ako je došlo do prekida radova na razdoblje dulje od tri mjeseca, investitor je dužan pisanim putem prijaviti nastavak radova.

 

Članak 38.

 

Ako nije drukčije propisano ovim zakonom, izdavanje akata vrši se prema odredbama Zakona o upravnom postupku ("Službene novine Federacije BiH", br. 2/98 i 48/99).
Za sve aspekte izgradnje koji nisu regulirani ovim zakonom primjenjivat će se Zakon o prostornom planiranju.

 

Članak 39.

 

Nakon završetka radova, investitor podnosi Ministarstvu zahtjev za obavljanje tehničkog pregleda i izdavanje odobrenja za uporabu sukladno odredbama Zakona o prostornom planiranju.

 

Članak 40.

 

Nakon obavljenog tehničkog pregleda, Ministarstvo izdaje investitoru odobrenje za uporabu u roku sedam dana od dana zaprimanja okolišne dozvole.

 

Članak 41.

 

Istražni radovi potrebni za izradu svih faza odnosno dijelova investicijsko-tehničke dokumentacije (u daljnjem tekstu: istražni radovi za potrebe projektiranja) mogu se vršiti nakon što se dobije rješenje o izvođenju istražnih radova za potrebe projektiranja.
Rješenje iz stavka 1. ovoga članka izdaje Ministarstvo na zahtjev izvođača istražnih radova za potrebe projektiranja (u daljnjem tekstu: izvođač istražnih radova) u roku sedam dana od dana podnošenja urednog zahtjeva.
Rješenjem iz stavka 1. ovoga članka odobrava se izvođaču istražnih radova da pristupi izvođenju istražnih radova za potrebe projektiranja prema utvrđenom programu istraživanja.
Uz zahtjev za izvođenje istražnih radova za potrebe projektiranja prilažu se:
1) dokaz da je podnositelj zahtjeva stekao svojstvo izvođača istražnih radova (ugovor sa investitorom odnosno suglasnost investitora),
2) program istražnih radova prema odredbama važećih propisa (misija G1, misija G21),
3) podatci o parcelama na kojima će se vršiti istražni radovi.
Ako je parcela na kojoj se planiraju istražni radovi u privatnom vlasništvu, vlasništvu države ili javnog poduzeća, Ministarstvo po službenoj dužnosti dostavlja rješenje o izvođenju istražnih radova za potrebe projektiranja privatnom vlasniku, tijelu u svojstvu vlasnika ili korisnika parcele. Eventualnu štetu nastalu nakon izvođenja istražnih radova za potrebe projektiranja zajednički će ustanoviti predstavnik vlasnika,
odnosno korisnika, investitor i izvođač istražnih radova.
Ako je parcela na kojoj se planiraju istražni radovi u privatnom vlasništvu, vlasnik parcele dužan je omogućiti ulazak u posjed i izvođenje istražnih radova uz naknadu štete nastale izvođenjem istražnih radova.
Štetu nastalu prilikom izvođenja istražnih radova za potrebe projektiranja zajednički će ustanoviti vlasnik parcele, investitor i izvođač istražnih radova. Prema potrebi, u slučaju nemogućnosti dogovora, procjenu štete izvršit će neovisni sudski vještak. Naknadu za štetu nastalu prilikom izvođenja istražnih radova isplaćuje investitor ili izvođač istražnih radova ovisno o njihovom međusobnom ugovoru.

 

X. IZGRADNJA AUTOCESTE NA ODREĐENOJ DIONICI

 

Članak 42.

 

Financiranje izvlaštenja, projektiranja i izgradnje pojedinih dionica autoceste vrši se iz proračuna Federacije Bosne i Hercegovine, emitiranjem obveznica JP Autoceste
FBiH i obveznica Federacije BiH, sredstava međunarodnih financijskih institucija (kreditora) i prihoda JP Autoceste FBiH, te drugih izvora financiranja.
Iznimno od stavka 1. ovoga članka, financiranje izvlaštenja, projektiranja i izgradnje određenih dionica moguće je i po modelu koncesije sukladno Zakonu o koncesijama
("Službene novine Federacije BiH", br. 40/02 i 61/06).
Zbog povlačenja sredstava od međunarodnih financijskih institucija i banaka, JP Autoceste FBiH uskladit će procedure nabave i ugovaranja projekata i radova s naputcima tih institucija.

 

Članak 43.

 

Postupak nabave za projektiranje, izgradnju i nadzor nad izvođenjem radova za dionicu, poddionicu ili objekt koji čini zasebnu građevinsku cjelinu provodi JP Autoceste FBiH.
Postupak nabave vrši se prema procedurama međunarodnih financijskih institucija koje će odlukom preciznije definirati Vlada.
Postupak nabave može se provesti, a ugovor s projektantom i/ili izvođačem može se zaključiti za više dionica autoceste, s tim da se ugovor realizira sukcesivno po dionicama ovisno o raspoloživim financijskim sredstvima.

 

Članak 44.

 

Ugovaranje i izvođenje radova, te rješavanje sporova s izvođačem radova vrši se prema procedurama FIDIC-a.

 

Članak 45.

 

Kvalifikacija i odabir glavnog izvođača radova ili usluga vrši se u postupku nabave sukladno propisima kojima se uređuje oblast javnih nabava u Bosni i Hercegovini.
Podizvođači, podugovarači i dobavljači na autocesti mogu biti samo pravne osobe koje su dobile odobrenje za te poslove od JP Autoceste Federacije BiH. Odobravanje podizvođača, podugovarača i dobavljača vrši se kontinuirano prema
procedurama JP Autoceste FBiH.
JP Autoceste FBiH može diskvalificirati svaku pravnu osobu u svojstvu projektanta, nadzornika, izvođača radova, podizvođača, podugovarača ili dobavljača na razdoblje od dvije godine u slučaju negativnog iskustva s tom pravnom osobom na
prethodnim poslovima.
Pod negativnim iskustvom iz stavka 2. ovoga članka podrazumijeva se kršenje ugovora, pravila i procedura od te pravne osobe, neodobreno prekoračenje roka dulje od 100 dana, prouzrokovanje štete JP Autoceste FBiH niskom kvalitetom pruženih usluga.

 

XI. NADZOR NAD PROVOĐENJEM ZAKONA

 

Članak 46.

 

Nadzor nad provođenjem ovoga zakona vrši Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i mjerodavni inspector Federalne uprave za inspekcijske poslove, svatko u okviru svojih mjerodavnosti.

 

XII. KAZNENE ODREDBE

 

Članak 47.

 

Novčanom kaznom u iznosu od 3.000 KM bit će kažnjene pravne osobe iz članka 11. stavak 3. koje ne izdaju načelnu suglasnost u propisanom roku od 15 dana.
Novčanom kaznom od 1.000 KM do 1.500 KM bit će kažnjena fizička osoba koja prekrši odredbe iz članka 41. stavak 6. ovoga zakona.

 

XIII. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

 

Članak 48.

 

U slučaju da su odredbe ovoga zakona, kada je u pitanju izgradnja Autoceste na Koridoru Vc, u suprotnosti s odredbama drugih zakona koji reguliraju odnose vezane uz prostorno uređenje, promet, izgradnju, okoliš, geodetske i imovinskopravne
poslove, koncesije i financiranje izgradnje infrastrukturnih objekata primjenjivat će se odredbe ovoga zakona.

 

Članak 49.

 

Ako je upravni postupak pokrenut pred mjerodavnim tijelom do dana stupanja na snagu ovoga zakona, a nije doneseno prvostupanjsko rješenje, ili je rješenje poništeno i vraćeno prvostupanjskom tijelu na ponovni postupak, postupak će se nastaviti po odredbama ovoga zakona.

 

Članak 50.

 

Ako je izdata okolišna dozvola za pojedinu dionicu autoceste prije podnošenja zahtjeva za izdavanje urbanističke suglasnosti za tu dionicu, nije potrebno izrađivati ?laborat okoliša niti će se provoditi radnje predviđene ovim zakonom vezano uz izdavanje okolišne dozvole, odnosno vezano uz mjere iz ?laborata okoliša.

 

Članak 51.

 

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objave u "Službenim novinama Federacije BiH".

 

Predsjedatelj
Doma naroda
Parlamenta Federacije BiH

 

Radoje Vidović

 

Predsjedatelj
Zastupničkoga doma
Parlamenta Federacije BiH

 

Fehim Škaljić


Federalni zakoni

Zakoni Tuzlanskog kantona

Službene novine Tuzlanskog kantona

 
OSTALE VIJESTI
Napad na Belgorod, teške borbe na novom frontu. Rusi bijesni na Srbiju: "Sramotno"
Guverner Harkiva prozvao Zapad. Vojnici: Umrijet ćemo i nitko neće čuti istinu
Novinarka izvještavala o Wuhanu, zatvorili je na 4 godine. Danas će na slobodu?
Rusi: U napadu na Belgorod poginulo 15 ljudi, srušili smo ukrajinske dronove i rakete
Istraživanje: Kineski studenti na Zapadu žive u strahu
Cijene nafte jutros pale, dolar ojačao
Prva dama Ukrajine u Beogradu, Rusi su ogorčeni: Boji li nas se itko osim Lukašenka?
Na današnji dan rođena je jedna od najvažnijih žena u hrvatskoj povijesti
Zašto je Putin smijenio Šojgua?
"Nudim vam samo krv, suze i znoj". Obljetnica legendarnog Churchillovog govora
Britanski šef diplomacije: Zabrana prodaje oružja Izraelu samo bi pomogla Hamasu
Hladna lava i bujične poplave pogodile Indoneziju, najmanje 37 mrtvih
Grčka i Turska se godinama svađaju, danas sastanak. "Susjedi smo, a ne neprijatelji"
Važni izbori u Kataloniji. Stranke koje žele neovisnost loše prošle
Djelatnici Vatikanskih muzeja pokreću spor bez presedana
Ekonomist s malo vojnog iskustva pod sankcijama. Ovo je Putinov novi ministar obrane
Zelenski: Vode se teške borbe. Šef specijalaca: Rusi samo ušetali u Harkiv
Zelenski: U Harkivu i Donbasu se vode obrambene bitke
Putin smijenio ministra obrane i postavio ga na novu funkciju
Širi se ogromni šumski požar u Kanadi, stanovnici Alberte se pripremaju za bijeg






Google






Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995



OSTALE VIJESTI
Napad na Belgorod, teške borbe na novom frontu. Rusi bijesni na Srbiju: "Sramotno"
Guverner Harkiva prozvao Zapad. Vojnici: Umrijet ćemo i nitko neće čuti istinu
Novinarka izvještavala o Wuhanu, zatvorili je na 4 godine. Danas će na slobodu?
Rusi: U napadu na Belgorod poginulo 15 ljudi, srušili smo ukrajinske dronove i rakete
Istraživanje: Kineski studenti na Zapadu žive u strahu
Cijene nafte jutros pale, dolar ojačao
Prva dama Ukrajine u Beogradu, Rusi su ogorčeni: Boji li nas se itko osim Lukašenka?
Na današnji dan rođena je jedna od najvažnijih žena u hrvatskoj povijesti
Zašto je Putin smijenio Šojgua?
"Nudim vam samo krv, suze i znoj". Obljetnica legendarnog Churchillovog govora
Britanski šef diplomacije: Zabrana prodaje oružja Izraelu samo bi pomogla Hamasu
Hladna lava i bujične poplave pogodile Indoneziju, najmanje 37 mrtvih
Grčka i Turska se godinama svađaju, danas sastanak. "Susjedi smo, a ne neprijatelji"
Važni izbori u Kataloniji. Stranke koje žele neovisnost loše prošle
Djelatnici Vatikanskih muzeja pokreću spor bez presedana
Ekonomist s malo vojnog iskustva pod sankcijama. Ovo je Putinov novi ministar obrane
Zelenski: Vode se teške borbe. Šef specijalaca: Rusi samo ušetali u Harkiv
Zelenski: U Harkivu i Donbasu se vode obrambene bitke
Putin smijenio ministra obrane i postavio ga na novu funkciju
Širi se ogromni šumski požar u Kanadi, stanovnici Alberte se pripremaju za bijeg


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba

Prva dama Ukrajine u Beogradu, Rusi su ogorčeni: Boji li nas se itko osim Lukašenka?

Guverner Harkiva prozvao Zapad. Vojnici: Umrijet ćemo i nitko neće čuti istinu

Rusi objavili snimku: ˝Ovo su posljedice ukrajinske osvete, najmanje sedam mrtvih˝

VIDEO Velike poplave u Afganistanu, mnogo je mrtvih

Goleme poplave u Brazilu, raste broj žrtava: ˝Ljudi su vikali upomoć. Bilo je užasno˝

Ovako izgledaju Alpe kad ih obasja polarna svjetlost

Rusi probili granicu, došli na par kilometara od ključnog grada. Ovo je pozadina

Bus pun ljudi pao u rijeku u ruskom gradu, najmanje 7 mrtvih

Baterije sve češće uzrokuju požar: ˝Takvi požari mogu biti eksplozivni, brzo se šire˝

Zviždač: Bilo do 200 nedostataka na trupovima Boeinga 737, nekada su falili dijelovi





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi