Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.


FORUM : Politika : Ja razmisljam ovako a ti?
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... Last Page >>
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
Dajdza
Nivo: Forumski doajen
Nista posebno ali opet kako za
Registriran(a): 05-07-2011
Lokacija: USA
Odgovori: 1588
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Ja razmisljam ovako a ti?

Sad ce neke Sarajlije a mozda i Tuzlak kazati da nisam u pravu.Iskreno receno volio bih da je tako ali na nasu zalost meni se cini da je istina drukcija.
Malo je naroda u svijetu koji imaju tako kratko pamcenje kao sto ga imaju Bosnjaci. Rupe na fasadama zgrada u kojima staniju Sarajlije jos nisu ni sanirane, a mladi iz tih zgrada hrle na koncerte srpskih pjevaca novokomponovane narodne muzike, koja je u dobroj mjeri i napravljena tako, da Bosnjaci zaborave svoju dobru narodnu muziku. Uz tu muziku sa okolnih brda ubijani su nasi ocevi, majke, braca i sestre. To nije bilo tako davno, to je bilo kao juce, ali Bosnjaci su to sve oprostili i sto je najgore i zaboravili . Uskoro ce cim se probude i protrljaju oci, pogledaju kroz prozo (ideja jos uvijek nije iscezla iz glava politicaa i vjerskih dostojanstvenika)r, vidjeti krst koji uz iste te pjesme i na istom mjestu prave oni koji su do juce ubijali njihove najmilije. Hajde de sto su Bosnjaci zaboravili da ih u nekim dijelovima BiH gotovo inema vise, iako su nekad cinili vecinu.


Navod
Najbolji primjer je Istiocna Hercegovina kako neki dan u Nezavisnim novinama Banja Luka napisa Prof. Dr. S.Filandra.
“Nigdje bošnjaèka stradanja u 20. stoljeæu nisu tako vidljiva kao u istoènoj Hercegovini, podruèju opæina Trebinje, Ljubinje, Nevesinje, Bileæa i Gacko. Prvi i Drugi svjetski rat, te ovaj posljednji u raspadu Jugoslavije, bili su pogubni za bošnjaèku populaciju navedenih opæina. Ona je iz svakog rata izlazila brojèano manja, nezaštiæenija, osamljenija i za migraciju spremnija. Brojke o tome najbolje svjedoèe. Poslije Drugog svjetskog rata statistièki gubici bošnjaèkog stanovništva, prema popisu iz 1948. godine, bili su od 50 do 80%. Trebinje je izgubilo 50% muslimanskog stanovništva. Na popisu iz 1931. godine bilo je 5.539 muslimana, a 1948. godine 2.805. Gacko je 1931. godine imalo 5.724 muslimana, a 1948. 2.980, što je gubitak od 50%. Bileæa je imala manjak za 60% jer je 1931. godine bilo 3.702 muslimana, a 1948. svega 1.785. Najgore je prošlo Ljubinje s gubitkom od skoro 80% muslimanskog stanovništva, buduæi da je 1931. bilo 2.015 muslimana, a 1948. svega 375. Nevesinje je bilo bez veæih varijacija u ova dva popisa. Bošnjaèki ratni prognanici, muhadžiri, nisu se u Hercegovinu vraæali nego su zaposjeli nova i za njih sigurnija te etnièki homogenija bošnjaèka podruèja. I pored toga komunistièka vlast je sebi svojstvenim metodama i politikom bratstva i jedinstva uèinila velike napore na revitalizaciji Bošnjaka istoène Hercegovine, pa su oni u popisu iz 1991. godine èinili dobru treæinu u ukupnom stanovništvu pomenutih opæina.
U trebinjskoj opæini je po zadnjem popisu živjelo Muslimana 5.571, u gataèkoj 3.858, nevesinjskoj 3.313, ljubinjskoj 332 i bileækoj 1.947. Nakon posljednjeg rata egzaktnih podataka o broju Bošnjaka u ovim opæinama još nema, buduæi da su razlièita dvojenja i nacionalna kalkuliranja o popisu stanovništva. Bio on danas ili sutra, bošnjaèko prisustvo ili neprisustvo u istoènoj Hercegovini se ni na koji naèin ne može nacionalno instrumentalizirati iz jednostavnog razloga: tu Bošnjaka skoro da i nema. Ako meðu stalnim povratnicima raèunamo samo ona lica koja u mjestu povratka i trajno borave, spavaju, onda možemo reæi da je takvih u Trebinju par stotina, u Gacku ispod stotinak, u Bileæi i Ljubinju samo po nekoliko porodica, da brojeve i ne spominjemo, te u Nevesinju nekoliko stotina. Sveukupno hiljadu duša”.Ovom spisku gradova vec sad mozemo dodati:Zvornik, Bratunac, Srebrenicu, Visegrad, Focu, Doboj, Modricu, Brcko, Bos. Gradisku, Prijedor, Banja Luku itd,itd.

Kad neki Srbijanac iz Paracina ili Kragujevca dodje u BiH da radi kao ucitelj, profeor, ili pak policajac, citav svoj zivot on ce u BiH govoriti ekavski. Ista stvar je i sa Crnogorcima, koji ce do smrti zadrzati svoj crnogorski akcenat. Ali kad nas Bosnjak ode u Paracin, Kragujevac, Podgoricu ili Kolasin, on ce vec za tri mjeseca pricati ekavski ili ce u Kolasinu i Podgorici prihvatiti crnogorski akcenat, pa ga neces moci razlikovati od Crnogorca koju je tu rodjen i koji je tu odrastao.

Kratko receno, Bosnjaci nemaju svoj nacionalni ponos, a nemaju ga zbog toga sto Bosnjaci nemaju svoj Nacionalni program. Kad nemaju svoj Nacionalni program onda i ne znaju kako ce napraviti nastavne planove i programe od osnovne skole do univerziteta, i kako kroz te planove raditi na razvijanju nacionalnog ponosa. Ranije to nismo mogli jer su bile takve politicke prilike, pa o ovome sto napisa Prof. Dr. S. Filandra niko nije ni pisao, a o stradanjima muslimana :Plava, Gisinja, Sahovica, Bihora da i ne pricam. Prvi valjan rad o stradanjima Bosnjaka Podrinja u Drugom svjestkom ratu napisa Vladimir Dedijer, i to nekoliko godine prije ovog poslednjeg rata. Poznata je stvar, da ono o cemu nije pisano, ono sto nije na bilo koji nacin zabiljezeno, kao da se nije ni dogorilo. Mi nemamo ni jednog spomenika o stradanju Bosnjaka u Drugom svjestkom ratu, mi nemamo cak ni neke male plocice 5x4 cm koja bi stajala na mostovima u Visegradu, Grozdu i Foci gdje su ubijene na hiljade Bosnjaka.

Eto uskoro ce mozda i Sarajlije, kao i Mostarci, Stocani, cim se probude imati priliku da gledaju krst – kriz iznad svoga grada, koji ce im svakodnevno ubijati i ono malo nacionalnog ponosa sto je u njima ostalo. Da je kojim slucajem situacija obrnuta, i da je umjesto krsta-kriza postavljen polumjesec, ta “brzina “medjunarodna zajednica bi vec davno ostro reagovala i trazila da se to ukloni jer ne nije u sluzbi mira i dobrosusedskih odnosa. Ali, ona zna, da je to jedan od nacina ubijanja nacionalnog ponosa Bosnjaka, a narod bez nacionalnog ponosa je narod sa kojim mozes da radis sta hoces.

Dakle, kad ne ucimo, kad ne poznajemo svoju istoriju, kad ne poznajemo svoja stradanja, kad ne ucimo svoju knjizevnost, kad ne slusamo svoju nego tudju muziku itd, onda nije ni cudo sto nemamo svog nacionalnog ponosa.

[Edited by Dajdza on 07-07-2011 at 03:32 GMT]

07-07-2011 at 03:27 | Ukljuèi u odgovor
klon3
Nivo: Novi forumaš
Registriran(a): 12-01-2011
Odgovori: 29
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Ja razmisljam ovako a ti?

Gotovo pa lijepo sroèeno i sa veæinom se slažem.

Samo malo u èemu je problem ako tamo neki kršæani postave simbol svoje vjere na nekom brdu u Bosni ili ako tamo neki muslimani podignu munare koje jedva prkose zakonima gravitacije??

Jedini problem vidim ako se to izgradi na otetom zemljištu i prostoru kojem ne gravitiraju vjernici, a vi?

07-07-2011 at 08:58 | Ukljuèi u odgovor
Dajdza
Nivo: Forumski doajen
Nista posebno ali opet kako za
Registriran(a): 05-07-2011
Lokacija: USA
Odgovori: 1588
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Ja razmisljam ovako a ti?

Ja ne vidim nikakvu potrebu za vjerskim simbolima krizevima, polumjesecima na brdima oko gradova.Vjerski objekti se grade za potrebe ljudi u mahalama, carsijama i gradovima, naravno sa svojim simbolima a ne po brdima kao sto je slucaj bio u Pocitelju ,gdje se na vrh brda postavi kriz ili kao sto je danas u Stocu, da se u Starom gradu-tvdjava postavi kriz koji tu nikad nije bio a da ne govorim o krizevima po brdima oko Stoca.

Pristalica sam gradnje lijepoh vjerskih objekata ali tamo gdje zive vjernici a ne zmije, gusteri, lisice i vukovi.

07-07-2011 at 09:34 | Ukljuèi u odgovor
klon3
Nivo: Novi forumaš
Registriran(a): 12-01-2011
Odgovori: 29
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Ja razmisljam ovako a ti?

Dajdža, kršæani širom svijeta imaju obièaj stavljati križeve na vrh brda, kao simbol Golgote. Zapadne zemlje, Italija, slovenija, austrija itd itd su pune takvih križeva/krstova. U nas je taj obièaj sustavno zabranjivan do 1990 godine. I u Tuzli na brdu iznad Senjaka imas bijeli križ (kojim je obilježena masovna grobnica èasnih sestara pobijenih 1945)...

[Edited by klon3 on 07-07-2011 at 11:15 GMT]

07-07-2011 at 11:15 | Ukljuèi u odgovor
Dajdza
Nivo: Forumski doajen
Nista posebno ali opet kako za
Registriran(a): 05-07-2011
Lokacija: USA
Odgovori: 1588
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Ja razmisljam ovako a ti?

BiH je multietnicka zemlja u kojoj zive tri ravnopravna naroda.Mi dobro znamo sta se u poslednjem ratu dogodilo i kakve je to sve posledice ostavilo na ljude, jer su neki vjeru zloupotrebljavalu u ostvarivanju svojih ciljeva. Evropa je hriscanska, hriscanstvo je dominirajuce dok u BiH nije tako.

Obiljezavanja koja navodis mogu se obiljeziti i na drugi nacni.Kad ovog ljeta budes isao na Jadran, obrati malo paznju na krizeve od Mostara pa dalje.Sto je puno, puno je.To nerma ni u Vatikanu.

[Edited by Dajdza on 07-07-2011 at 14:52 GMT]

07-07-2011 at 14:51 | Ukljuèi u odgovor
Abulafija
Nivo: Moderator podforuma

Registriran(a): 02-07-2004
Odgovori: 28828
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Ja razmisljam ovako a ti?

citat:
Dajdza wrote:
Evropa je hriscanska, hriscanstvo je dominirajuce dok u BiH nije tako.

[Edited by Dajdza on 07-07-2011 at 14:52 GMT]



Hriscanstvo je dominantno i u BiH, Hrvata i Srba zajedno je vise nego Bosnjaka
Barem je do rata tako bilo
07-07-2011 at 14:57 | Ukljuèi u odgovor
Abulafija
Nivo: Moderator podforuma

Registriran(a): 02-07-2004
Odgovori: 28828
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Ja razmisljam ovako a ti?

citat:
MelMel wrote:


Da li ti pretpostavljas da su svi bosanski Hrvati i Srbi vjernici i da su svi Bosnjaci vjernici?


Ko je pomeno vjernike?
07-07-2011 at 15:27 | Ukljuèi u odgovor
arnie
Nivo: Forumski doajen
I'm coming in peace now

Registriran(a): 12-02-2011
Lokacija: Zulu time zone
Odgovori: 4391
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Ja razmisljam ovako a ti?

citat:
MelMel wrote:


Pomenuo si ti indirektno.
Kazes "Hriscanstvo je dominantno i u BiH, Hrvata i Srba zajedno je vise nego Bosnjaka
Barem je do rata tako bilo".

Iz ove tvoje recenice ja zakljucujem da su svi bosanski Hrvati i Srbi hriscani, a svi bosanski Bosnjaci muslimani. Ti me ispravi ako grijesim. Znam da si ti bosanac i katolik. Dakle bosanski hriscanin. Tako si se svojevremeno izjasnio. Ja sam npr bosanka i nisam ni muslimanka ni hriscanka jer nisam vjernik. E sada mene interesuje ko je uspio prebrojati te silne bosanske Hrvate i Srbe i priupitao ih jesu li svi hriscani tj vjernici. Mozda ih je vise od pola ovako ko ja - cafiri, pa ako je to slucaj onda se bas i ne moze tvrditi da je hriscanstvo dominantno u BIH.

pa ti Lomdolka stvarno nemas pojima o zivotu ali u opste, sticem dojam da nisi nikad niti jedne lektire procitala a kamoli nesto blize Teologiji kao nauci... molim te nemoj sad opet shvatit i ovo kao uvredu tebi, vec procitaj jos jednom kakvu si nebulozu napisala iznad...
07-07-2011 at 15:49 | Ukljuèi u odgovor
arnie
Nivo: Forumski doajen
I'm coming in peace now

Registriran(a): 12-02-2011
Lokacija: Zulu time zone
Odgovori: 4391
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Ja razmisljam ovako a ti?

citat:
MelMel wrote:
Da, dojam ti je odlican. Sve sam lektire preskocila. Odmah sam presla direktno na doktorat sa temom - nebuloze.

i doktorirala sa desetkom...
07-07-2011 at 16:00 | Ukljuèi u odgovor
camac
Nivo: Forumski doajen
Unknown artist

Registriran(a): 11-05-2011
Lokacija: Desert roads
Odgovori: 5224
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Ja razmisljam ovako a ti?

iskoristio bih ovu temu da dam neko svoje razmisljanje na dijalog izmedju @racionalna manjina i @dilber a povodom lika I djela ive andrica:
ako u njegovim djelima, umjesto opisanih likova i sredine zamislimo neke eskime na sjevernom polu, stil pisanja, estetika i bogatstvo izrazavanja zaista zasluzuju nagradu. medjutim kad se zna o kome, i sta je pisao njegova djela dobijaju na nekoj nacionalnoj tezini i tu dolazi do polemike. ja licno, ivu andrica vidim kao jos jednog od onih, u nizu, koji je bio, nesto pokusao i otisao. mislim da se, opisivajuci narod iz drzave u kojoj je rodjen, pokusavao dodvoriti onima preko rijeke i na neki knjizevnicki nacin im pokusao pomoci, da prijedju na ovu stranu.
znaci kako god je pisao, pisao je o narodu iz Bosne i Hercegovine i na osnovu toga mogu samo pretpostavljati koliko mu je bilo krivo i koliko ga je u dusi boljelo, kad prijedje na drugu stranu Cuprije, a neko mu kaze:" gde si bre, BOSANAC" ?

07-07-2011 at 17:58 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 51
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: Aldarion, aly, golga, jaaah
FORUM : Politika : Ja razmisljam ovako a ti? New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... Last Page >>


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice