Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima
|
Mela77 Nivo: Forumski doajen Majka dva SINA :)
Registriran(a): 30-03-2006 Lokacija: meðu voljenima Odgovori: 8258 IP: Maskiran
|
BONTON
Šta je to bonton
Šta je to bonton? Odgovor je suvišan: to su pravila lijepog ponašanja u razlièitim situacijama svakodnevnog života.
Ali èemu služi Odgovor na ovo pitanje nije tako jednostavan kao što izgleda. Iako je oèigledno da se treba ponašati na kulturan naèin, principi koji nas na to inspirišu vremenom se mjenjaju.
Prva knjiga napisana na ovu temu, autora monsinjor Delakaza, nauènika i crkvenog velikodostojnika iz 16. vjeka, imala je za zadatak da razgranièi razlièite društvene slojeve: oni u vrhu su morali da poštuju pravila lijepog ponašanja, a ista ta pravila su osuðivala "prost narod" da ostane takav.
S vremenom se mjenjaju i sami propisi. U antièkom Rimu, na prijmer, obièaj da se jede ispružen na niskim divanima bio je maksimum finoæe. S padom Rimskog carstva takozvani "varvari" uveli su obièaj obejdovanja za stolom, kao što se èini i dan-danas: a to što su se njihovi ruèkovi pretvarali u odvratno ždranje uz punu angažovanost ruku, kao što smo vidjeli u stripovima o Asteriksu i Obeliksu, to je druga prièa, ali su bez sumnje unijeli primjesu civilizovanosti.
U 16. veku, uprkos èinjenici da su italijanski dvorovi predstavljali avangardu po obièajima i lijepim manirima, monsinjor Delakaza morao je da opominje svoje èitaoce - plemiæe (pošto narod nije znao da èita!) da ne obavljaju nuždu uza zid (i to unutrašnji!) svoje sopstvene ili tuðe kuæe, niti da èaèkaju zube za stolom nožem za rad ili odbranu od neprijatelja...
Nemojte misliti da su lijepi maniri uvijek bili prihvatani sa radošæu. Sjetimo se na primjer upotrebe viljuške: prvi su je koristili Tartari (stanovnici današnje Ukrajine i centralne i južne Rusije, tadašnji tzv. "varvari") još prije 1000. godine; tada otprilike stiže u Veneciju, a odatle na sve italijanske dvorove. 1500. godine prihvataju je na pariskom dvoru, a tek u 18. vjeku u Njemaèkoj. Ali od samog pojavljivanja viljuške nije se štedjelo na osudi i ironiji: nazivana je ðavolskim instrumentom, ženskim priborom, smatrana je znakom dekadencije i tome slièno.
Ova tema ne prestaje da izaziva interesovanje, i mnogo je knjiga veæ napisano o tome kako postati "savršen èovjek": dobar vitez, dobar musliman, dobar hrišæanin, dobar vladalac.... vrli i celoviti ljudi, koherentni u mišljenju i ponašanju. Naš cilj je mnogo skromniji: da se osjetite prijatno u društvu, da Vaši maniri, Vaše ponašanje budu primjeæeni kao kulturni, elegantni, sa stilom, i da ne uznemiruju ili sablažnjavaju druge. Živjeti sa drugima bez meðusobnog uznemiravanja. A to je ono što se traži i dan-danas: niko od nas ne zna TAÈNO šta to znaèi biti "savršen", ali svako ima bar neku ideju o tome kako se treba ponašati u razlièitim prilikama.
Nekada, kao i danas, lijepi maniri služe da èovjek bude lijepo prihvaæen, a ne da se sam iskljuèi iz društva, da ostvari zajednicu sa drugima a da ipak zadrži odgovarajuæu distancu. I da pri tom obraæamo pažnju da ono novo i lepo što se pojavilo u poslednja èetiri stoljeæa, kao na primer uvažavanje životinja, meðuljudski odnosi vezani za nove tehnologije i manje stereotipan odnos izmeðu muškarca i žene - povoljniji po žene razlièitih godina.
Napišimo ovdje šta znamo o Bontonu, odnosno šta je u datoj situaciji lijepo ponašanje a šta nije, podijelite s forumašima tuzlarija, kako bi pokušali postati još bolji, još kulturniji, još... još ...naj-naj
|
05-12-2006 at 07:52 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Drugarica Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 10-11-2005 Lokacija: BiH Odgovori: 19687 IP: Maskiran
|
Re: BONTON
Bonton - Pravila Lijepog Ponašanja
(Literatura: Ilustrirani bonton & protokol, Djordje Zelmanovic, 1986 godina)
Zijevanje:
- Obavezno stavite ruku pred usta.
- Ruka pred usta se ne stavlja samo zato da bi se prikrilo zijevanje nego i iz obzira prema ostalima. Otvorena usta nikako ne pruzaju estetsku sliku, èak ni ako su zubi èisti i u redu. Zato, pokušajte da ovu radnju uèinite automatskom i da je ni u kom sluèaju ne zaboravite, pa èak ni ako ste sami u prostoriji.
Higijena:
- Veæ pomalo otrcana poslovica kaže da je èistoæa pola zdravlja. Taènost ove reèenice æe potvrditi medicina, a to je i jedan od glavnih kodeksa lijepog ponašanja.
- Svakodnevno pranje od glave do pete, a po moguænosti i èešæe kupanje, samo se po sebi razumije. Pritom, sapun ne štedite, posebno ako radite posao pri kojem se prljate.
- Za održavanje ruku nije dovoljno pranje jednom ili dvaput dnevno. Ruka je dio tijela, koji najèešæe dolazi u dodir sa drugima (rukovanja, doticanje novca, kvaka, telefonskih slušalica i drugih predmeta koji obiluju bakterijama. Zbog toga pranje ruku prije svakog obroka, treba da bude pravilo.
- Pranje zuba je takodje obavezna svakodnevna njega. Veèernje pranje je važnije od jutarnjeg, a mnogi ga èesto prsekoèe. Ovdje se ne govori samo o estetici veæ o higijeni i zato doktori preporuèuju pranje zuba poslije svakog obroka.
Rijeènik uètivosti:
- Oprostite ili izvinite, biæe rijeèi u stalnoj upotrebi ako nekoga sluèajno gurnete, ako nekome stanete na nogu u gužvi ili ako prilazite nekome. Pri oslovljavanju nepoznatih ljudi to treba da bude uvodna rijeè.
- Izvolite biæe uzreèica ako nekome nesto dajete ili se nekome odazivate.
- Hvala je odgovor ako vam neko nešto pokloni, posudi, ako vas informiše ili uèini bilo kakvu uslugu.
- Molim je odgovor u svim prilikama kad vam se neko obraæa s oprostite ili izvolite ili vam se zahvaljuje.
Kratak katalog pristojnosti:
- Na ulici, javnim mjestima, a najmanje, naravno, kod kuæe, neæete pljuvati po podu...
- Kucaæete uvijek kada ulazite u kancelariju, školski razred, hotelsku sobu i uopšte svuda gdje niste kod kuæe...
- Ruke nikad neæete držati u džepovima dok razgovarate, a ni prilikom šetnje ili u društvu...
- Šešir æete skinuti uvijek kad ulazite u zatvornu prostoriju. U željeznièkim, autobuskim i aerodromskim èekaonicama i u predvorjima kina, šalterkim dvoranama pošta, banaka, u foajeima hotela ne morate skidati šešir.
Dobri komšijski odnosi:
- Sve ukuæane iz kuæe ili zgrade pozdravljaæete pri prolazu stubištem ili hodnikom kuæe, èak i ako niste službeno predstavljeni. Neæete pogriješiti ako pozdravite i sve koje sretnete na zajednièkim terenima neke kuæe ili zgrade, po istoj logici kao što æete pozdravljati ljude u èekaonicama ili kupeima.
- Nastojte da ne ometate komšije glasnom muzikom ili televizijom, bukom po stubištu, lupanjem vratima automobila po noæi i nastojte da im ne budete svaki trenutak na pragu, tražeæi nešto od njih.
- Ako u stanu nešto slavite, unaprijed upozorite komšije (a naroèito one ispod vas), s molbom da imaju razumijevanja.
- Sve stanare u kuæi ne morate upoznati, ali je red da se upoznate sa stanarima na istom spratu. To, naravno, ne znaèi da sa njima morate održavati èešæe kontakte.
- Ako u stanu držite pse ili maèke, nastojte da ne smetaju glasnim lajanjem ili mijaukanjem, a ni vi glasnim dozivanjem.
- Dobro prouèite kuæni red, i tamo sve to, jasno piše, i primjenjujte ga u praksi.
Na ulici:
- Hodajte desno i po trotoaru. I, kao što vozila pretièu ulijevo, usvojite i vi taj propis. Tako æete izbjeæi neugodne sudare i guranje. Ako do toga ipak doðe, pristojno se izvinite.
- Ako nosite štap ili kišobran, nemojte se njime razmahivati, da ne biste ozlijedili druge prolaznike. Ako hodate sa otvorenim kišobranom, nemojte da vam zaklanja vidik i pazite da drugima ne smeta.
- Pse vodite na sasvim kratkoj uzici, kako se remen ne bi pretvorio u neugodnu i opasnu preponu za ostale pješake.
- Na ulici se ne jede. Sa sladoledom, peèenim kestenjem, kokicama, bombonama i drugim sliènim specijalitetima, možete prekršiti pravilo, a za sve ostalo saèekajte da doðete kuæi.
- Otpatke neæete bacati po ulici, a isto tako ni stare autobuske karte i razne ulaznice.
- Ako nekom na ulici nešto padne, diæi æete tu stvar i dodat mu, umjesto da mu dovikujete "Ej, ispalo vam nešto!".
- U parkovima ili šetalištima, ako i ima slobodnog mjesta na klupama, najprije æete upitati je li slobodno, ako na klupi veæ neko sjedi.
Hodanje udvoje:
- Ako prolazite ulicom u društvu nekog znanca, treba da imate na umu da je desna strana poèasna strana. Tu stranu prepustiæete u svakom sluèaju ženama, a muškarcima ako su od vas stariji ili im na taj naèin želite iskazati poštovanje.
- Dami æete uvijek ponuditi unutrašnju stranu, ako postoji opasnost od prskanja ili neke druge neprijatnosti.
Hodanje utroje:
- Raspored se mijenja ako se ulicom ide utroje. Ako dva muškarca idu s jednom ženom, ona dobija poèasno mjesto u sredini. S lijeve strane joj je mlaði muškaracu u društvu, a s desne stariji.
- U društvu dviju žena muškarac dobija srednje mesto, a izmeðu tri muškarca najstariji i najugledniji dobija sredinu, a najmlaði lijevu stranu.
- Ali, poèasno mjesto izmedju dvije žene osigurano je muškarcu samo dok ne padne kiša. U tom neugodnom sluèaju, u sredinu dolazi starija žena, a kavaljer ima zadatak da s desne strane obe žene prekrije kišobranom, èak ako pritom i sam pokisne.
Hodanje u uèetvoro:
- Uèetvoro se ulicom ne hoda. Kordon od èetiri èovjeka zakrèi ploènik i ometa promet. Zato æete društvo veæe od tri èlana podijeliti u dvije grupe. Naprijed æe iæi žene i stariji, a nazad muškarci i mlaði. Izuzetak su, naravno, djeca. Ona u svakom sluèaju idu naprijed da budu na oku.
U restoranu (lokalu):
- U svaki lokal, muškarac ulazi prvi. U samom lokalu, pri ulazu, on æe se kretati ispred žene. U lokal se ne ulazi sa zapaljenom cigaretom.
- Pri svlaèenju ili oblaèenju kaputa ženi može pomagati jedino muškarac koji je sa njom u društvu. Bilo da je rijeè o pomoæi garderobijera u garderobi, ili konobara ili šefa sale u lokalu, ta pažnja se odbija, jer ona je iskljuèivo domen muškarca koji se nalazi u njenom društvu.
- Izbor stola u lokalu je stvar muškarca. Ako traži mjesto za dvije osobe, neæe zauzimati sto za šest osoba. Ako slobodnog mjesta nema, pravila pristojnosti ne iskljuèuju sjedanje za tuði sto sa slobodnim mjestima. U tom sluèaju se najprije šef sale zamoli da pronaðe slobodno mjesto, a zatim se sjeda za sto uz pozdrav "Dobar dan" ili "Dobro veèe".
- Pri zauzimanju mjesta, pogodnije i udobnije mjesto pripada ženi. Muškarac neæe sjesti dok žena nije sjela, a izvlaèenjem stolice, on ili konobar joj pomaže da lakše sjedne. Kad je žena zauzela mjesto, sjeda i muškarac.
- Pri izboru jela žena ima prednost. Ako je na stolu samo jedan jelovnik, ona bira prva i èeka da izabere i njen pratilac. Naruèuje i kontaktira s konobarom samo muškarac. Vinska karta je iskljuèivo u nadležnosti muškarca.
Muškarac æe ženu upitati šta želi, a ako mu ona prepušta izbor, on neæe birati najjednostavnija i najjeftinija jela i piæa. Ako ona ipah zahtijeva neko jednostavno jelo, neæe ni on naruèivati peèenu æurku ili fazana. Ako, pak, ona odabere ovakva jela, ni on se neæe zadovoljiti nekim sendvièem koji bi se mogao shvatiti kao tiha demonstracija ili nijemo prekoravanje.
Ako vem je neko jelo sa jelovnika nepoznato, postoje tri moguænosti:
a. možete naruèiti neko jelo za koje znate šta je;
b. možete iæi na sreæu i naruèiti nepoznato jelo, ali tada nemate pravo prigovarati konobaru ako vam se jelo ne svidja;
c. možete pitati konobara o sadržini jela, bez ikakvog ustruèavanja.
- Prema osoblju lokala budite odmjereni i pristojni. Ne vièite "Konobar, jelovnik" ili "Konobar, raèun", tako da se cijeli lokal ori. Posve æe vas jasno shvatiti ako diskretnim pokretom ruke date znak da priðe stolu i ako tiho saopštite želju, bez vike i zapovjednog tona. Ako su primjedbe o nedostatcima na stolu opravdane, saopštite to mirno konobaru, a što se tièe kvaliteta hrane, tu konobari nemaju nikakvu odgovornost. Za to se obratite šefu sale ili poslovoði lokala.
- Piæe bira jedino muškarac. Prije svoje odluke on se može posavjetovati sa ženom, ali konaèna odluka je njegova. I briga za piæe za vrijeme jela je njegova briga. Ako konobar, èija je to dužnost, zakaže, jedino on toèi piæe, puneæi najprije tuðe èaše za stolom, a svoju na kraju. Kod prve èaše se može se nazdraviti sa "živjeli" ili "nazdravlje", kucanje na javnom mjestu nikako nije po pravilu.
- Svako uljepšavanje, èišæenje, popravljanje garderobe u lokalu je u suprotnosti svim pravilima. Ogledala koja se nalaze u lokalu služe iskljuèivo kao ukras, a nisu predviðena za popravljanje frizure, šminkanje ili za popravljanje kravate. Za te svrhe treba da posluži ogledalo u garderobi ili nusprostorijama.
- S jelom za stolom zapoèinje žena ili starija osoba. Prilikom serviranja treba saèekati da joj jelo bude stavljeno na tanjir i da ona poène jesti. Prilikom završetka obroka prvo žena odlaže salvetu, kao znak da je završila s jelom. Nepristojno je ako njen partner za stolom pripali cigaretu dok ona još nije gotova.
- Novine se u restoranu ni za vrijeme jela ni poslije u društvu ne èitaju!
- Razgovori u javnim lokalima se vode tiho. Nikoga ne zanima to šta vi prièate, a ni vas vjerovatno ne zanima o èemu se vodi rijeè za susjednim stolom. Pri tome obratite pažnju da osobe o kojima govorie ne imenujete - vaš razgovor može biti diskretne ili poslovne naravi, i vjerovatno ne želite da pomoæu treæe osobe dospije do onoga o kome prièate, uz opasnost da vaše rijeèi stignu u iskrivljenom i netaènom obliku.
- Ragovori s nepoznatom osobom za istim stolom nisu zabranjeni i možete se upustiti u razgovor bez upoznavanja. Tek ako su se u toku razgovora jave zajednièki interesi ili simpatije, možete se predstaviti, a ako vam je stalo i do daljnjeg poznanstva, možete izmijeniti adrese ili podsjetnice.
- Na satanke koje ste dogovorili u restoranima ili kafiæima, budite taèni, naroèito ako je rijeè o ženama. Ništa nije neugodnije za ženu nego uæi u pun lokal i uzalud tragati za nekim ko treba da je èeka. U takvim situacijama lako dolazi do neugodnih nesporazuma koje možete izbjeæi ako doðete u lokal nekoliko minuta ranije i izaberete sto u blizini ulaza, gdje æe vas lako vidjeti.
- Žene mogu same posjeæivati svaki bolji restoran i kafiæ. Ako ne naðu slobodan sto, preporuèuje se da potraže mjesto kod stola gdje veæ sjedi žena, ili braèni par. Ako im nije stalo do avantura - neka ne sjedaju za sto gdje sjedi sam muškarac.
- Znance koji se veæ nalaze u lokalu pozdraviæemo samo u prolazu. Bilo bi netaktièno priæi pravo stolu, èak ako je rijeè o dobrim znancima i prijateljima, jer ih mi možemo ometati ako su u društvu sa nekim ili ako nekoga oèekuju.
- Ako posjeæujete lokal sa veæim društvom, bilo bi dobro da sto prije rezervišete. To æe vam uštediti napor i neugodnosti da se lijepo zamišljeno veèe završi traganjem za mjestom ili da izlazak u odreðeni lokal propadne zbog gužve.
- Prodavaèice cvijeæa obraæaju se u restoranima ili kafiæima u pravilu muškarcima, koji se pri takvim ponudama redovno kolebaju izmeðu kavaljerstva i pristojne suzdržljivosti od rasipanja novca. U takvim sluèajevima je najbolje da žena kaže "hvala" prije nego što je odluka pala. Na taj naèin je partner u društvu osloboðen obaveze, što ne znaèi, da ako mu je naroèito stalo, cvijeæe neæe kupiti.
- Plaæanje je po pravilu dužnost muškarca. On æe zatražiti raèun i isplatiti ga bez ikakvih primjedbi na cijene ako one odgovaraju uslugama koje su tražene. Moguæe je i odstupanje od pravila. Naime, i žena može uèestvovati u plaæanju raèuna. Ali u tom sluèaju, da bi se izbjegla ceremonija plaæanja, dobro bi bilo da muškarac plati zajednièki raèun, a da se poslije, ako je moguæe u lokalu, podijeli trošak.
- Prilikom izlaska iz lokala redoslijed je drugaèiji: žena ide naprijed, a muškarac za njom.
Pokloni:
- Novac se po pravilu nikada ne poklanja. Novèani prilog može biti nagrada, honorar, napojnica, nadoknada, ali poklon nikako. Onaj ko daruje novac u stvari demonstrira da iz puke indiferentnosti žali èak i vrijeme i napor da nešto odabere i kupi.
- Ipak, kao i svako, i ovo pravilo ima izuzetak. Novac æete pokloniti nekome kome je u nesreæi taj novac potreban, a na taj naèin mu možete pomoæi, i ako dotièni to tako i shvati.
- U najužem krugu porodice, novac možete pokloniti mladim èlanovima, djacima ili studentima, za dobar uspjeh u školi ili za roðendan, mladiæima prilikom odlaska u vojsku ili posjeta za vrijeme dopusta.
- Ako je rijeè o proslavi nekog dogadjaja, uz novac koji predajete u omotnici staviæete i èestitku.
Kad se poklanja:
- Prije svega, Nova godina ili božiæni praznici su sveopšti, priznati i najmasovniji povod za poklanjanje.
- Zatim, tu su, lièni praznici: rodjendani, godišnjice, svadbe, posjete novorodjenèetu. Dobro svjedoèanstvo, matura, diploma i doktorat su takoðe dogaðaji koji se mogu obilježiti poklonima.
- Posjeta prijateljima, dolazak u goste, posjete bolesniku su povodi za poklanjanje.
- Malim darovima možete izraziti svoju zahvalnost i doktoru koji vas je lijeèio, bolnièarki koja vas je njegovala, nastavniku u školi, sekretarici ili službenici koja vam je iz dana u dan pomagala u nekom poslu.
- Naravno, povoda za poklanjanje ima bezbroj, a vi treba sami da procjenite kada æete nekome nešto pokloniti.
Kome kakvo cvijeæe:
- Cvijeæe, slatkiši, knjige, cigarete i piæa su najstandardniji pokloni koji se daruju u svakoj prilici èlanovima porodice ili prijateljima i znancima u raznim prilikama.
- Medjutim, kada je u pitanju poklanjanje cvijeæa, treba biti oprezan kada, kome i u kakvoj prilici se poklanja odreðena vrsta cvijeæa, jer cvijeæe može imati i neko dublje znaèenje. Nekada su crvena ruža ili karanfil simbolièno izražavali ljubav, a svijetloplavi spomenak, vjernost. Meðutim, danas se to ne uzima toliko strogo.
- Ljiljani, hrizanteme i hortenzije se smatraju "mrtvaèkim" cvijeæem i ne poklanjaju se, a iljubièasto cvijeæe se smatra izrazom žalosti. Pored ruža i karanfila, najèešæe se poklanjaju tulipani, gladiole, gerberi, rezano cvijeæe na dugoj peteljci. Buketi od miješanog poljskog cvijeæa su takoðe prikladni pokloni, a sitno cvijeæe, ljubièice, visibabe, neveni, poklanjaju se uglavnom bez posebnih razloga.
- Cvijeæe se poklanja ženama u svim prilikama. Medjutim, cvijeæe se može pokloniti i muškarcima u sluèaju bolesti.
Za stolom (šta kako s èim?):
- Rukom se jede: hljeb, sendvic, zemicka, kolaci od brasna (makovnjaca), rak, jastog, suvi kolaci, ustipci, kukuruz, pojedine vrste voca, masline.
- Velikom kasikom: supa, pojedine vrste variva.
- Malom kasikom: kafa, kiselo mlijeko, jogurt, kuvano jaje, kompoti, puding, sladoled, kreme, maline, kupine, sumske jagode.
- Viljuskom: salata, varivo, makarone, spagete, krompir, dinstano meso, paprikas, riba, pite, burek, strudle, palacinke.
- Malom viljuskom: predjela, kajgana, jaja na oko, strudla, torta, poslastice, kolaci.
- Nožem: se ne jede nijedno jelo. Nož služi kao pomoæ viljuški pri usitnjavanj nekog jela, ali nožem se ni jedno jelo ne prinosi ustima. Nož se, takoðe, ne koristi ni rezanje ili usitnjavanje salate, ribe i niza drugih jela.
Kad (i gdje) se ne puši:
- U bolesnickoj sobi, na pogrebu, groblju, u liftu, u djecijoj sobi, za vrijeme plesa, pored zapaljivih materijala ,u sumi, pored osobe koja se odvikava od pusenja.
Osnove (pušaèke) pristojnosti:
- Trebali biste prije nego što upalite cigaretu, uètivo zatražiti dopuštenje od onih u èijem se društvu nalazite.
- Pošto zapalite cigaretu, nikako ne duvajte dim drugima u lice. Pepeo istresajte iskljuèivo u pepeljaru, nikako na pod, u tanjir ili vazu. Svakako se pobrinite da opušak do kraja ugasite kako ne bi proizvodio neugodan dim i miris.
- Cigarete se nude iz uredne i èiste kutije.
- Cigarete najprije nudite ženama, a zatim po redoslijedu starosti ostalim èlanovima društva. Ponuðene cigarete se ne biraju, a uzima se ona koja se prva dotakne.
- Muškarci pripaljuju cigaretu ženi u društvu èim vide da je ona uzima. Dobro æe napraviti ako pri tom ustanu i ne drže vlastitu cigaretu u ustima. Mlaði æe prema starijima u društvu postupiti na isti naèin.
- Cigarete se po pravilu pripaljuju samo šibicom ili upaljaèem, nikako svojom cigaretom.
|
05-12-2006 at 09:12 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Trenutno aktivni korisnici |
Aktivni gosti: 44
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: Adnan_, Adnan_ IRAQ, Ajvi, antepavelic, goca, Herodot.H, joskobra, Lastavica, LilyL, nele73, Pasha_car_aga, rafa, SEMY_, Tuc-Muc-SRB, zaza
|
FORUM : Kafiæ `Sunce´ : BONTON |
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|