nego, pitala sam, vis a vis ranije fotografije o covjeku koji je spasio svog psa: da li bi, oni koji smatraju da zivotinjama ne treba pomagati, skocili u hladnu rijeku da spasite covjeka ili biste stajali sa strane i posmatrali ishod?
Registriran(a): 06-01-2007 Lokacija: U mislima Odgovori: 11515 IP: Maskiran
Re: Zivotinje i (ili) LJudi ?
@statebriga
Ima onih i koji bi skocili, sigurno.
Kod pasa je to nagonski, ako je njegov (plemenit) gospodar u pitanju, ljubav je bezrezervna.
Razmisljanje o naslovu teme i ona neugodna diskusija me dovela do onog dijela ljudskog zivota gdje se zivotinje obucavaju i koriste da bude - samo zivotinje.
Mislim na mnogo oblasti u kojima mi, ljudi, stavljamo zivotinje u svoju sluzbu jer sami nismo u moguscnosti obaviti neki zadatak ili je opasno.
Sjetite se svih onih pasa koji su obuceni da budu pratioci slijepim i slbovidnim osobama, svim onim psima koji otkrivaju krijumcarenu drogu. oruzje i sl. svih onih asa koji su obuceni da prate okorjele kriminalce, svih onih pasa koji pomazu djeci oboljeloj od teskoh bolest, da lakse podnesu bolove, svih onih zivotinja koje su mucene u laboratorijima da bi MI ljudi imali lijekove!
Registriran(a): 06-01-2007 Lokacija: U mislima Odgovori: 11515 IP: Maskiran
Re: Zivotinje i (ili) LJudi ?
@Tuba, ma vuku i psi zapregu, sjeti se haskija u razlicitim karajevim svijeta su i razlicite zivotinje korisne, tj. izrabljene od strane ljudi.
Ni ja nisam vegetarijanac , ali pravim razliku izmedju onih koji muce zivotinje i onih koji ih vole i nastoje na neki nacin zastiti.
Meni je naslov teme jasan i hajde da vidimo nesto lijepo u tome da postoje zivotinje koje su nekome sastavni dio zivota, lijek protiv samoce, bolesti, strazari,cuvari,spasioci...