cupo Nivo: Moderator podforuma Registriran(a): 21-10-2003 Odgovori: 24024 IP: Maskiran
Re: Vijesti iz Tuzle 2013.godina
Bez chatanja molim
Izbor sportiste godine Tuzla 2012.
Priznanje najboljeg za plivaèa Andreja Simiæa
Manifestacija „Izbor sportiste godine Tuzla 2012“ sinoæ je u Narodnom pozorištu Tuzla održana 53. put. Za najboljeg sportistu proglašen je Andrej Simiæ plivaè PK“Zmaj“, bosanskohercegovaèi rekorder u nekoliko plivaèkih disciplina.
Andrej je u 2012. godini osvojio 1. mjesto – seniori (4x100 m mješovito) na Opštem zimskom državnom prvenstvu za mlaðe juniore, juniore i seniore, 1. mjesto (100 m delfin), 1. mjesto (200 m mješovito), 3. mjesto (100 m leðno) na 3. Meðunarodnom plivaèkom mitingu „Plivaj srcem 2012“ Banja Luka., 1. mjesto (50 m delfin), 1. mjesto (100 m delfin), 1. mjesto (200 m mješovito) na VII Meðunarodnom plivaèkom mitingu „Srðan i Maksim 2012“ Trebinje, 1. mjesto (50 m leðno), 2. mjesto (50 m delfin), 3. mjesto (100 m mješovito), 3. mjesto (50 m prsno) na Humanitarnom plivaèkom mitingu „Njegoš Tadiæ H2O“ Sarajevo, 1. mjesto (100 m delfin), 1. mjesto (100 m leðno) na Meðunarodnom plivaèkom mitingu „Mladost 2012“ Banja Luka.
Pored njega u konkurenciji seniora/ki (preko 18 godina) i kategoriji iz oficijelnih olimpijskih sportova nagraðeni su: Adnan Malkiæ – AK „Sloboda – Tehnograd“ Tuzla, Irma Rahmanoviæ – KK „Jedinstvo BH Telecom“ Tuzla i Dragana Kerkez – STK „Kreka“ Tuzla.
U konkurencija juniora do 18 godina najboljim su proglašeni Asim Ahmediæ – OKK „Sloboda“ Tuzla, Benjamin Abdulahoviæ – AK „Sloboda – Tehnograd“, Mensur Æoriæ – BK „Zmaj od Bosne“ Tuzla.
U konkurenciji kadeta do 16. godina meðu troje najboljih uvršteni su: Vanessa Tinjiæ – KRGS „Sloboda“ Tuzla, Stela Matièeviæ – PK „Sloboda“ Tuzla, Adis Bilaliæ –Brdsko biciklistièki klub „Extreme“ Tuzla.
Najbolje tri sportske ekipe su: AK „Sloboda – Tehnograd“ Tuzla, PK „Zmaj – Alpamm“ Tuzla i STK „Kreka“ Tuzla.
U konkurenciji trenera najbolji su Muhamed Deliæ AK „Sloboda – Tehnograd“ Tuzla, Svitlana Tinjiæ – KRSG „Sloboda“ Tuzla,Hajrudin Trle – BK „Zmaj od Bosne“ Tuzla.
Ove godine po prvi put je uveden izbor najboljih sportista u kategoriji iz prepoznatih olimpijskih i ostalih sportova.
U toj kategoriji meðu najbolje seniore su uvršteni: Mirsada Suljkanoviæ – KBS „Tuzla – Sinbra“, Jasmin Kovaèeviæ – Karate klub „Forma“ Tuzla, Almir Bajriæ – Tuzlanski auto moto klub „TUZAMK“ Tuzla.
Najbolje ekipe su: KBS „Tuzla – Sinbra“ Tuzla, Kuglaški klub „Sloboda“ Tuzla i PD „Konjuh“ Tuzla.
Meðu najboljim trenerima su: Una Selman – KBS „Tuzla – Sinbra“ Tuzla i Zijah Jogunèiæ – Kuglaški klub „Sloboda“ Tuzla.
U kategoriji iz oficijelnih paraolimpijskih sportova za najbolju sportistkinju je proglašena Kadira Nukiæ – Streljaèki invalidski klub „Tuzla“, najbolja ekipa je Streljaèki invalidski klub „Tuzla“ Tuzla, a trener Zlatan Saraèeviæ – Udruženje atletski klub invalida „Tuzla“.
U kategoriji iz ostalih paraolimpijskih sportova,najuspješniji sportista je Boris Kasumoviæ – KBS „Tuzla – Sinbra“ Tuzla, najbolja ekipa je Klub specijalnih spotova „Tuzla“, a najbolji trener Nermina Mujiæ – Klub specijalnih sportova „Tuzla“.
Posebna priznanja su dobili: Dalibor Peršiæ, bh. košarkaški reprezentativac, Ensar Hajder uèesnik Olimpijskih igara u Londonu, i Zemira Aljiæ, èlanica AKI Tuzla.
Za najuspješnije sportske radnike proglašeni su: Hasiæ Alija, Tinjiæ Mirsad, Kadrija Hodžiæ i Eugen Juhas.
Nagrade najuspješnijim sponzorima sportskih kolektiva pripale su firmama: BH Telecom, Riva i Lucijana, dok je nagradu za životno djelo posthumno dobio Salih Selekoviæ- Sele.
U revijalnom dijelu programa nastupili su pijanistica Dženana Šehanoviæ i sopranistica Dženana Huseinagiæ, a program je vodio glumaèki par Edis Žiliæ i Elvira Aljukiæ.
(Tuzlarije.net)
22-02-2013 at 00:01
cupo Nivo: Moderator podforuma Registriran(a): 21-10-2003 Odgovori: 24024 IP: Maskiran
Bez chatanja molim
Održan festival „Sevdalinko u srcu te nosim“
Sevdah na tuzlanski naèin
Peti festival sevdalinke pod nazivom „Sevdalinko u srcu te nosim“ sinoæ je u Bosankom kulturnom centru okupio veliki broj ljubitelja ove bosanske ljubavne pjesme. Cilj festivala je nastaviti i oèuvati bosansko-hercegovaèku tradiciju, odnosno njeno nacionalno blago – pjesmu sevdalinku kao neprolaznu vrijednost i jedinstveno kulturno-historijsko naslijeðe.
- Obilježavanjem jubilarne godišnjice Festivala želimo poslati poruku o istinskim vrijednostima pjesme sevdalinke na koju smo, kao nacija, veoma ponosni. Kao dio naše tradicije, a samim tim i onoga što jesmo, organizacijom ovakvog dogaðaja u Tuzli nastojimo sevdah oèuvati od zaborava, te mladima približiti ovu lijepu pjesmu i sve što ona sa sobom donosi, izjavila je za Tuzlarije Ramiza Milkuniæ, predsjednica Udruženja estradnih izvoðaèa Tuzlanskog kantona.
Da je sevdalinka inspiracija i mlaðim generacijama, potvrdio je to svojim nastupom i dvanaestogodišnji Ibrahim Bublin iz Sarajeva. Ako je suditi po reakcijama publike, Ibro je definitivno imao najupeèatljiviji nastup.
- Sevdalinku sam zavolio još od malih nogu, a ljubav prema sevdahu su mi prenijeli majka i babo. Na ovom festivalu uèestvujem veæ drugu godinu zaredom i drago mi je što publika reaguje pozitivno na moju intrepretaciju sevdaha. Svojim vršnjacima bi poruèio da što više slušaju sevdalinke, kako bi shvatili kakvo bogatstvo imamo u Bosni i Hercegovini, i naravno, da se ta tradicija saèuva od zaborava, rekao je za Tuzlarije mladi Bublin i dodao da mu je najveæi uzor rahmetli Safet Isoviæ.
Na ovogodišnjem festivalu sevdalinke, koji je bio podijeljen u èetiri muzièka bloka, publika je imala priliku uživati u interpretacijama poznatih, ali i mlaðih pjevaèa ove lijepe pjesme, meðu kojima su bili: Nadina Hadžiselimoviæ (Tebi majko misli lete), Mehdina Jakupoviæ (Pokraj puta), Ante Miliæ (Bulbul pjeva okolo Mostara), Danka Iliæ (Kad ja poðoh na Bembašu), Amila Alibegoviæ (Moj golube), Mirela Hasifiæ (Tamburalo momèe uz tamburu), Džemo Nurkiæ (Molila se žuta dunja), Tanja Petroviæ (Akšam mraèe), Ivan Grubešiæ (Èekala me moja draga), Nedžad Smajloviæ (Kad akšam doðe), GVA Tuzlanke (Ah, što æemo ljubav kriti), Rajko Simeunoviæ (U Gradaècu, gradu bijelome), Arif Ahmetaševiæ i Miralem Selimoviæ – saz (Okladi se momèe i djevojèe), Murat Vrabac (Na hastalu gori svijeæa), VA Iskre (Mene majka jednu ima), Azra Husarkiæ (Bademe drvo), Jasmin Hasiæ (Hajrija), Merima Dzafiæ (Razbolje se šimšir list), Džavid Pamukoviæ (Od sabaha pa do akšama), Zekija Suman (Rasla mi ruža do bijela dvora), Vinko Brnada (Da zna zora), Andrija Števaniæ (Èemu srce da se nada), Subhija Sehoviæ (Sinoæ ja i moja kona), Muhamed Mujkanoviæ (Koliko je širom svijeta), Hasiba Agiæ (Ali paša na Hercegovini), Vesna Hadžiæ (Što sam mlada da sam voda hladna), Ibro Bublin (Bosno moja) i Ramiza Milkuniæ (Sanak me mori).
Sve izvoðaèe je pratio orkestar Hazima Jusufoviæa (violina) u sastavu: Miralem Šariæ, Dejan Milkuniæ, Jasmin Bešlagiæ (harmonika), Mirsad Meškoviæ (kontrabas), Edin Rehiæ, Mirza Terziæ (gitara), Vedran Kuncurski (bubnjevi), Senadin Šehmanoviæ (klarinet) i Dado Pozderac (basprim).
Zvuci sevdalinke ispunili su srca posjetilaca koji su aplauzom nagradili sve izvoðaèe. Bio je ovo dogaðaj od velikog kulturnog i društvenog znaèaja za Tuzlanski kanton, ali i BiH. Na kraju manifestacije, uèesnicima, sponzorima i pokroviteljima su uruèene plakete i zahvalnice.
(Tuzlarije.net)
[Edited by cupo on 22-02-2013 at 02:56 GMT]
22-02-2013 at 02:02
Bez chatanja molim
Peti festival "Sevdalinko u srcu te nosim" II dio
22-02-2013 at 10:57
Bez chatanja molim
Sevdalinko u srcu te nosim - Ibrahim Bublin - Bosna moja
22-02-2013 at 10:58
Bez chatanja molim
Ansambl Iskre - Mene majku jednu ima Festival "Sevdalinko u srcu te nosim"
Festival sevdaha Subhija Sehovic - Sinoc ja i moja kona
22-02-2013 at 12:47
E jest ti vijest! A i njih trojica su se praaaaaaavo potrudila.
22-02-2013 at 18:46
Bez chatanja molim
23-02-2013 at 15:18
Bez chatanja molim
Dodjela nagrade Odisej Opæini Tuzla
RTV7Tuzla
23-02-2013 at 15:20
Bez chatanja molim
Narodno pozorište Tuzla
Održana Svetosavska akademija u èast prosvetitelja
Eparhija zvornièko-tuzlanska, Crkvena opština Tuzla i Srpsko prosvjetno-kulturno društvo „Prosvjeta“ Tuzla, organizatori su tradicionalne Svetosavske akademije, koja je održana u Narodnom pozorištu Tuzla.
Nekoliko stotina poklonika svetosavlja došlo je da oda poštovanje prema svojoj pravoslavnoj vjeri i njenom utemenitelju, prvom patrijarhu, prosvetitelju i državniku Svetom Savi. Uèešæe u programu uzeli su: Srpsko crkveno pjevaèko društvo „Njegoš“ Tuzla, pjevaèko drustvo „Bogoljublje“ iz Doboja, oktet sveštenstva eparhije zvornièko-tuzlanske Bijeljina i uèenici pravoslavne vjeronauke iz Tuzle. Svetosavsku besjedu držao je ðakon Bojan Èeèar, koji je istakao važnost Svetog Save za pravoslavlje.
Kao i svake godine, bila je to prava radost za publiku koja je stalnim aplauzima nagraðivala izvoðaèe. Na Svetosavskoj akademiji bili su prisutni predstavnici Vlade TK, Opštine Tuzla, predstavnici vjerskih zajednica kao i brojni gosti.