|
Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima
|
Bambi Nivo: Forumski doajen since 1974
Registriran(a): 08-01-2003 Lokacija: Tuzla Odgovori: 20623 IP: Maskiran
|
Re: Zanimljivosti
Tito je bio velikodušan u darivanju, ali i škrt.Šta je sve poklanjao poznatim svjetskim liènostima ?
Amerièkoj glumaèkoj divi Elizabeth Taylor poklonio je veliku lutku od pola metra u narodnoj nošnji Šumadije. Shirley Temple i glumac Kirk Douglas dobili su njegovu fotografiju u srebrnom okviru, a supruga Kirka Douglasa kuæi je otišla s uokvirenom fotografijom drugarice Jovanke. Sophia Loren dobila je staklene èaše u obliku èizama, amerièki predsjednik John Kennedy Kršiniæevu skulpturu, rumunjski diktator Ceauscescu kinoprojektor za 16-milimetarski film i silne sanduke alkoholnog piæa.
Voði palestinskog oslobodilaèkog pokreta Jaseru Arafatu darovao je zlatni sat, prvoj dami Amerike Patriziji Nixon pašku èipku, marokanskom kralju Hasanu II. deset litara kolonjske vode, pukovniku Gadafiju set lovaèkog oružja, Churchillu deset litara najbolje šljivovice, a svom velikom prijatelju egipatskom predsjedniku Nasseru uz pušku s dvije cijevi i radioaparat, spakirao je 50 kilograma jabuka, 34 kilograma krušaka, 15 kilograma oraha, 9 kilograma suhih šljiva i 16 kilograma lješnjaka. Nasserovim sinovima Khalidu i Hakimu darovao je “djeèaèke bicikle sarajevske tvornice Pretis”, gumenu žabu za kupanje, mali èamac od polivinila, gumenu loptu, zlatni sat, portabl televizor i dvije Kraševe bonbonijere.
Josip Broz Tito, graðanin svijeta, i kako ga sve nisu nazivali, od svjetskog je elitnog društvanca za života dobio silne darove. Meðu stotinama tisuæa predmeta našlo se tu antièkih eksponata, vaza od alabastera iz egipatskih piramida, pa zlatno sedlo za deve, silne egzotiène životinje, umjetnine, zbirke oružja, kamenje s Mjeseca, kljuèevi grada ... Lista je nepregledna, ondašnji mediji veæinu su zabilježili.
- Pisalo se naveliko što je dobivao, meðutim, oduvijek me kopkalo što je on davao svojim gostima, visokim državnicima i njihovim obiteljima. O tome se uglavnom šutjelo. Kasnije sam saznao da se darivanje odvijalo u intimnoj atmosferi. To su mi rekli Titovi ljudi iz pratnje i njegovi fotografi - tumaèi nam naš domaæin Momo Cvijoviæ, arheolog i dugogodišnji kustos Muzeja istorije Jugoslavije dok sjedimo u njegovu uredu na Dedinju, rezidencijalnoj èetvrti Beograda, podno prilièno opustjele Kuæe cvijeæa.
Do nogu nam teške tamnocrvene kartonske kutije, nakrcane pedantno složenim karticama na kojima su “tete” iz Kancelarije za darove maršala Jugoslavije na starim pisaæim mašinama Olimpija uredno natipkale ime i prezime gosta, datum posjeta, državu iz koje dolazi i Titove darove.
- Za ove me kutije veže zgodna anegdota - lupka Cvijoviæ prstima po kartonskom poklopcu. - 2001. oformila se komisija Muzeja koja je trebala prikupiti vrijedne predmete iz Titove privatne rezidencije u Užièkoj na broju jedanaest. Još 1997. u nju se uselio Miloševiæ i pola predmeta završilo je kojegdje. Potom je 1999. vila bombardirana, danas psi i maèke tumaraju njezinim ruševinama. Veæina materijala, sreæom, veæ je bila prebaèena u Muzej, primjerice 140.000 Titovih fotografija - nastavlja Cvijovi
- Popisujemo tako predmete i ugledam pred ulaznim vratima èetiri velike crvene kutije. Iznijeli ih radnici da ih bace. Otvorim i imam što vidjeti: 4397 kartica uredno složenih po zemljama s pedantnim popisom što je Tito poklonio svojim gostima od 1953. do 1980. godine. Istog sam trenutka znao da æu napraviti izložbu o ovoj tematici - vatreno æe Cvijoviæ, tumaèeæi kako je ljudski rod upravo darovima poèeo svoju civilizacijsku povijest.
Prstima prelazimo po žuækastim karticama, neke su stare više od pola stoljeæa. Satovi, èipke, vaze, èaše, gramofoni, meci, dvogledi, kompleti gramofonskih ploèa, zlatne tabakere, aparati za brijanje, boce žestokog piæa, zlatnici, portabl televizori... nemoguæe je nabrojiti što su sve dobivali kraljevi, predsjednici, ministri, glumci, šeici, veleposlanici, a obavezno su dobivale darove i njihove supruge i djeca. Zanimljivo, svjetska se elita èesto kuæi vraæala (tek) s uokvirenom fotografijom druga Tita i drugarice Jovanke.
- Darivao je on sve žive - nastavlja Cvijoviæ. - Frizere, pilote, ljude u osiguranju... Jednom je pri nekom obilasku u Italiji èuo da se vlakovoða zove Tito i odmah mu je dao nekakav dar. Najvrednije stvari dobivali su, dakako, njegovi prijatelji Nasser, Nehru, Hrušèov i Brežnjev - objašnjava Cvijoviæ.
Pripremajuæi koncepciju izložbe 2003. godine, sjetio se, kaže, da je egipatski predsjednik Anwar El Sadat svojevremeno Titu poklonio bronèani kip egipatskog boga Ozirisa s tragovima pozlate, visok gotovo pola metra. Ta statua datira iz 4. stoljeæa prije Krista.
- Gorio sam od znatiželje da na kartonèiæu vidim što je Tito uzvratio. Kad ono u veljaèi 1971., meðu ostalim, Maršal mu šalje 150 kilograma jabuka, 50 kilograma suhih šljiva, 48 litara soka od borovnice i isto toliko soka od ribizla. Dvije godine kasnije šalje mu još 130 kilograma jabuka. Otvoreno æu reæi, umrli smo od smijeha. Èovjek mu pokloni preskup, pozlaæen bronèani kip boga Ozirisa, a ovaj mu vraæa suhe šljive i sok od borovnice. Kao da je usput skoknuo u kvartovski duæan. Da ne povjeruješ! Jednom zgodom to smo preprièavali, duhovito komentirali, a u društvu se zatekao poèasni konzul Namibije, inaèe moj zemljak Crnogorac. Svi se smiju spomenutoj anegdoti, samo on mrtav ozbiljan. ‘Meni to nije smiješno’, kaže. ‘Jabuke i suhe šljive u Africi su na visokoj cijeni, to je afrodizijak. Kilogram stoji više od 50 dolara’. Prevrtim kartoteku, kad stvarno. Svako malo nosa Tito suhe šljive u Afriku nekom generalu ili predsjedniku. Kakav mangup - komentira duhovito kustos Cvijoviæ.
Izložbu je, kaže, pripremao sedam mjeseci, a zbog spomenutog fenomena htio ju je vrlo originalno nazvati “Oziris i suhe šljive”, meðutim tadašnja direktorica Muzeja Ljiljana Cetiniæ nije dala svoj blagoslov. Naljutit æe se, kaže, egipatski veleposlanik u Beogradu. Cvijoviæ je stoga izložbu nazvao “Do ut des”, što æe reæi “Dajem da bi ti meni dao”, ime koje, drži kustos, vjerno opisuje filozofiju diplomatskog darivanja.
Izložba je trajala tri mjeseca, neuobièajena, pomalo provokativna, bila je dobro posjeæena, a meðu brojnim znatiželjnicima našao se tu i stanoviti Boško kojeg je cijela prièa oduševila te je krenuo kontaktirati ljude koje je Tito darivao ne bi li doznao što se dogodilo s darovima.
- Uspio je doæi do sina Nikite Hrušèova, koji živi u New Yorku, gdje radi kao inženjer. Odgovori ovaj Bošku da je slika koju je Tito poklonio njegovu ocu, sovjetskom premijeru Hrušèovu, nažalost nestala. Požalio se da se država loše ponijela prema obiteljskoj zbirci. I tako se moj Boško, koji inaèe prodaje tekuæinu za pranje automobilskih ‘šoferšajbi’, dopisivao sa sinom predsjednika Hrušèova - smije se Cvijoviæ.
Cvijoviæ je zabilježio da je Tito darovao 161 sliku i 258 skulptura. Uglavnom je kupovao slike suvremenih autora, mahom srpskih slikara Nikole Graovca i Peðe Milosavljeviæa, i skulpture hrvatskih kipara Frane Kršiniæa i Antuna Augustinèiæa.
Samo tri slike Tito je kupio od tada etabliranih, poznatih umjetnika kao što je bio slikar Pajo Jovanoviæ. Zanimljivo, samo jednu skulpturu od Meštroviæa. Rijeè je o reljefu “Isus i Samariæanka” koji je dao papi Pavlu VI. To potvrðuje èinjenicu da Tito nije rado davao skupe stvari.
- Stari je lisac primao skupe darove, starorimske mozaike i Mjeseèevo kamenje, a zauzvrat je poklanjao radove mladih, neafirmiranih umjetnika i igraèke od polivinila. U redu, darovao je on i pokoji par konja lipicanera. Tuniški predsjednik Habib Bourgiba dobio je Fiat 1100 - kaže Cvijoviæ.
Titova Kancelarija za poklone uredno je èuvala i raèune. Meðu ostalim, naðen je raèun iz listopada 1947. koji je Tito platio Udruženju likovnih umjetnika Hrvatske.
|
|
09-12-2009 at 09:21 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Bambi Nivo: Forumski doajen since 1974
Registriran(a): 08-01-2003 Lokacija: Tuzla Odgovori: 20623 IP: Maskiran
|
Neobièni izumi:veš mašina govori, namještaj na plafonu, budilnik u uhu, sprej protiv vampira...
Iako neke stvari ne koristimo, ne znaèi da ne postoje. Na svijetu je mnogo izuma koji još nisu našli put do potrošaèa, a sudeæi po njihovoj neobiènosti, pitanje je hoæe li ikada izaæi dalje od svog dvorišta. Tko zna, možda te neki od ovih osebujnih izuma ponuka da i ti kreneš u izumiteljske vode
Ako ideš u crkvu, znaš da drvene klupe znaju biti vrlo neugodne i tvrde. Tome je doskoèila crkvena zajednica u blizini Londona – postavili su crkvu na napuhavanje, u kojoj je sve, ukljuèujuæi i klupe, veoma mekano, baš poput jastuka za napuhavanje na moru. Zgrada je visoka 14 metara, a ima i napuhane orgulje, oltar, pa èak i svijeæe. U crkvu stane 60 ljudi.
Godine 1997. znanstvenici na Sveuèilištu Idaho napravili su krumpir koji je otporan na hladnu klimu jer proizvodi svoj antifriz.
Jedna je njemaèka tvrtka napravila perilicu rublja koja govori i daje upute za pranje rublja. Nazvana je Hermine i govori prijateljskim ženskim glasom.
Rick Hartman, proizvoðaè igraèaka iz SAD-a, izumio je kornet koji ima prekidaè. Kada stisnete taj prekidaè, kornet se okreæe i nije potrebno pomicati jezik. (uhljupu mrsko jezikom micat )
Amerièki znanstvenici izumili su vibrirajuæe uloške za cipele. Tvrde da vibracije poveæavaju signale povezane s održavanjem ravnoteže izmeðu stopala i mozga te spreèavaju gubitak ravnoteže i padanje, posebice kod starijih ljudi.
Brazilski znanstvenici izumili su foliju za zamatanje hrane koja je posve jestiva. Napravljena je od jedne vrste brašna.
Mary iz Južne Karoline izumila je neobièan sprej nazvan Ghost Away – na bazi je kamilice, a zapravo rastjeruje èudovišta, duhove i vampire.
Christopher iz New Yorka izmio je èitavu paletu neobiènih dezodoransa – za sve one koji žele mirisati poput maslaèka, jastoga, keksa, pa èak i prljavštine.
Reginald iz Južne Karoline izumio je budilicu koja se nosi unutar uha. Ovako nema šanse da zaspite na prvi sat u školi!
Argentinski izumitelji osmislili su patku koja se stavi oko vrata vozaèa. Njena je svrha zapravo onemoguæiti spavanje za volanom. Kada vozaèeva glava padne na patku, ona poène strahovito gakati i nema spavanja.
Jedan japanski izumitelj napravio je kupaæe za napuhavanje jer se jako boji utapanja. Kupaæe se napušu 30 puta više od svoje stvarne velièine.
Svi znamo za Oktoberfest, a jedan je prodavaè piva na tom sajmu izumio parfem s mirisom užeglog piva i opušaka. Boèica stoji oko 160 dolara.
Ducio Cresci iz Italije izumio je kupku, sapun i losion za tijelo koji mirišu poput pizze. Nije stao na tome, veæ je izumio sapun s mirisom kapuèina, toskanskog kruha te ulja s mirisom èokolade, žvakaæe i torte.
Prve gumene èizme su nastale u Brazilu. Naime, radnicima koji su zarezivali kauèukovac tekuæi je lateks padao na bose noge i stvrdnjavao se. Kad bi se osušio, skinuli bi èizme i izvozili ih u SAD.
Jedan je Australac izumio najlonke za tri noge, za sluèaj da se jedna podrapa.
Amerikanac Deloris izmio je pomagalo za sve one koji se moraju ljubiti, a boje se bolesti. Radi se o tankom zaštitnom omotaèu od lateksa koji se stavi na usne. Izumitelj kaže da je ovo idealno za politièare koji radi pridobivanja glasova moraju ljubiti puno djece!
William iz Arizone izumio je namještaj napunjen helijem. Kada nije u upotrebi, namještaj odleti na strop.
Da li ste znali ovo:
Prvi slušni aparat težio je sedam kilograma i moralo ga se držati na stolu.
Prvi videorekorderi bili su velièine klavira.
Do 1785. izraðivale su se iste cipele i za lijevu i za desnu nogu.
O mnogim drugim neobiènim izumima možete proèitati u knjizi 'Ripley's vjerovali ili ne'.
|
|
09-12-2009 at 09:44 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
ANABELA Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 30-07-2007 Lokacija: na kraju svijeta Odgovori: 3827 IP: Maskiran
|
Roditelji jednog 17-godišnjeg Belgijanca zaboravili su sina na parkingu pored autoputa u istoènoj Francuskoj. Tinejdžer, koji je iz porodiène kamp-prikolice izašao tokom noæi jer mu je bilo mnogo toplo, isprièao je da je prespavao na klupi na parkingu. Kada se juèe ujutru probudio, kamp-prikolice više nije bilo, a on je ostao bez novca i bez mobilnog telefona. 'Sam sam, ostavili su me', rekao je mladiæ osoblju benzinske pumpe koje mu je ponudilo doruèak i obavestilo policiju. Njegovi roditelji su bili udaljeni 300 kilometara odatle. Prema reèima policajaca, mladiæev otac nije primetio da je za sobom ostavio sina. 'Bilo mu je neprijatno i bio je veoma iznerviran, ali se odmah vratio po sina', dodao je policajac !!!
Ako ti je svejedno gdje si, onda se nisi izgubio...
|
|
09-12-2009 at 10:00 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
ANABELA Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 30-07-2007 Lokacija: na kraju svijeta Odgovori: 3827 IP: Maskiran
|
3 - godišnja devojèica iz Norveške kupila je putem interneta - bager ! Dok su njeni roditelji spavali, ona je sa par sluèajnih 'klikova' pronašla stranicu TradeMe i ne znajuæi dala najveæu ponudu za bager ponuðen na prodaju. Kako reèe njena mama: 'Ugledala sam e mail od vlasnika bagera u kome kaže da æe mi se bager sigurno svideti. Mislila sam da je u pitanju igraèka sve dok nisam videla cenu od 20.000 dolara !!!
Poljakinja Magdalena Kvijatkovska tužila je jedan egipatski hotel u kom je provela odmor i traži odštetu, tvrdeæi da je njena kæerka zatrudnela plivajuæi u hotelskom bazenu. Ona tvrdi da je njena 13-godišnja kæerka ostala u drugom stanju u bazenu dostupnom i ženama i muškarcima, zbog prisustva sperme u vodi! Nadležni iz oblasti turizma u Varšavi potvrdili su da su dobili žalbu Magdalene Kvijatkovske. Magdalena u njoj navodi da je sigurna da njena kæerka tokom boravka u Egiptu nije izlazila ni sa jednim momkom i istièe da je odluèna da stvar istera do kraja. Æerka se nije oglašavala, sigurno joj ne da mama, da ne bi možda zatrudnela preko mikrofona !!!
Dvadesetšestogodišnja Emili Mabu iz Aburija u Gani udala se za 18-meseènog psa, samo zbog toga što jedino on ima kvalitete koje je imao njen otac. Venèao ih je lokalni sveštenik, a ceremoniji su prisustvovali samo radoznali seljani. Njena porodica je bojkotovala svadbu, a mlaði brat David Mabu kaže da je to glup potez borbe protiv usamljenosti. 'Svi samo trèe za suknjama, lažu i varaju. Jedino mi je moj pas bezrezervno veran i poštuje me', naglasila je Emili. Na pitanje kako æe podizati decu sa svojim novim mužem, mlada je odgovorila: 'Usvojiæemo ih'. Sveštenik je upozorio goste da je ne ismevaju, nego da se raduju, jer je konaèno pronašla sreæu. I mi se pridružujemo èestitkama Emili !!!
;hanka ;hanka Ako ti je svejedno gdje si, onda se nisi izgubio...
|
|
09-12-2009 at 10:05 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|