cupo Nivo: Moderator podforuma Registriran(a): 21-10-2003 Odgovori: 24024 IP: Maskiran
Re: Vijesti iz Tuzle 2011.godina
“SNAGA ŽENE” DAROVALA POMOÆ UGROŽENIM PORODICAMA U GEROVIMA
Nakon što smo objavili prièu o teškom položaju povratnika u selo Gerove kod Bratunca, mnogi humani ljudi ukljuèili su se u akciju pomoæi.
Višeèlanim porodicama Geroviæ, od kojih niko ne radi, a djeca, zbog nedostatka novca, ne mogu da kupe karte do škola u Bratuncu i Srebrenici, veæ je stigla pomoæ od porodica iz Tuzle, Sarajeva, Gradaèca, Vogošæe… Geroviæi su dobili nešto garderobe i obuæe, a danas su znaèajnu pomoæ uruèili predstavnici Udruženja “Snaga žene” iz Tuzle.
Foto:Sadik Salimoviæ
“Ukljuèili smo se u ovu akciju jer smo se uvjerili da djeca, kao i njihovi roditelji, zaista teško žive i da nemaju gotovo nikakvih primanja. Mi smo obezbijedili znaèajne kolièine prehrambenih artikala i nadamo se da æe im ova pomoæ dobro doæi. Ali, ovim porodicama, svakako treba pomoæi i na duže vrijeme” izjavila je Branka Antiæ-Štauber, menadžerica Udruženja “Snaga žene”.
Ovih dana Geroviæi æe dobiti novèanu donaciju od Bosansko -kanadskog humanitarnog društva iz Toronta, a novac je, kako je najavio Senad Gariæ, koordinator akcije za SAD, trebao biti namijenjen za kupovinu autobuskih karata za uèenike.
fena
[Edited by cupo on 20-01-2011 at 14:04 GMT]
20-01-2011 at 14:00
cupo Nivo: Moderator podforuma Registriran(a): 21-10-2003 Odgovori: 24024 IP: Maskiran
VLADA FBIH O STAMBENOM ZBRINAVANJU ROMA U OPÆINAMA BANOVIÆI I TUZLA
Vlada FBiH je dala suglasnost na prijedloge dva sporazuma o udruživanju sredstava za projekt "Rješavanje problema Roma u oblasti stambenog zbrinjavanja u opæinama Banoviæi i Tuzla-faza 1" koje æe u ime Vlade Federacije BiH potpisati federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica.
Za njihovu æe realizaciju Vlada FBiH izdvojiti 56 tisuæa maraka u ovogodišnjem proraèunu u okviru Transfera za raseljene osobe i izbjeglice.
Cilj je projekta podrška provedbi Akcijskog plana Bosne i Hercegovine za rješavanje problema Roma u stambenom zbrinjavanju u okviru Dekade inkluzije Roma 2005-2015., a što je u funkciji procesa reintegracije Bosne i Hercegovine.
fena
20-01-2011 at 14:24
UTVRÐEN PLAN NOVÈANIH TOKOVA PRORAÈUNA ZA PRVA TRI MJESECA 2011. GODINE
Vlada Tuzlanskog kantona danas je dala suglasnost na Odluku o utvrðivanju Plana novèanih tokova za razdoblje sijeèanj - ožujak 2011. godine. Planom je utvrðen iznos od 89 376 200,66 maraka ukupnih sredstava.
Vlada je dala suglasnost i na Operativni plan Proraèuna Tuzlanskog kantona za isto razdoblje u iznosu od 69 106 141,88 maraka.
Gornja je granica za odobravanje Operativnog plana iz proraèunskih sredstava 63 281 949,88 marke. Iz vlastitih prihoda, grantova, donacija i prihoda po posebnim propisima u Operativnom planu odobreno je izvršavanje rashoda od 5 824 192 marke.
Za plaæe i naknade u Operativnom planu za prva tri mjeseca 2011. godine odobreno je 50,8 milijuna maraka, za socijalnu zaštitu 4,6 milijuna i za dopunska prava iz boraèko-invalidske zaštite 1,1 milijun maraka.
PRIHVAÆEN PRIJEDLOG ODLUKE O PRIVREMENOM FINANCIRANJU SLUŽBE ZA ZAPOŠLJAVANJE
Vlada Tuzlanskog kantona danas je prihvatila prijedlog Odluke o privremenom financiranju Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona za prva tri mjeseca ove godine.
Za privremeno financiranje u prva tri mjeseca 2011. godine planirano je 9 170 812,67 maraka. Ukupni prihodi za ovo razdoblje planirani su od poreza, odnosno doprinosa za socijalnu zaštitu 3,7 milijuna maraka, i prihoda od grantova s drugih razina vlasti 5,4 milijuna maraka.
Kada su u pitanju rashodi, najznaèajnija sredstva - 8 071 435,67 maraka, planirana su za tekuæe grantove, odnosno grantove pojedincima po osnovi materijalno-socijalne sigurnosti nezaposlenih osoba.
Od tih sredstava 1 324 707,67 maraka planirano je za zdravstvenu zaštitu nezaposlenih osoba. Za poticanje zapošljavanja u prva tri mjeseca ove godine planirano je 600 000 maraka.
Odluka o privremenom financiranju Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona stupit æe na snagu nakon što dobije i suglasnost Skupštine Tuzlanskog kantona.
20-01-2011 at 16:38
U okviru kampanje "Moj život je moja pjesma"
Otvorena izložba "Vilendorska Venera“
U okviru kampanje „Moj je život moja pjesma“, koja ima za cilj borbu protiv karcinoma grliæa maternice, veèeras je u Galeriji "Lokot" otvorena izložba pod nazivom „Vilendorska Venera“.
Tuzlanski fotografi Senka Hukiæ i Mirsad Hadžiefendiæ, na ovoj humanitarnoj izložbi prikazali su 17 slika, odnosno 36 umjetnièkih fotografija, s ciljem prikupljanja sredstava za provoðenje programa prevencije raka grliæa maternice, skretanja pažnje i podizanje svijesti javnosti o opakoj bolesti.
Senka Hukiæ izložila je sedamnaest minijatura u kominovanoj tehnici, a svi nazivi djela nose ženska imena, iz razlièitih dijelova svijeta.
- Moji radovi su snimljeni 1989. godine u Pragu, a jedna serija tih fotografija mi je služila za prijemni ispit na Akademiji u Pragu. Radi se o interesatnom materijalu koji do sada nije objavljivan, a s obzirom da sam uspio naæi vezu sa veèerašnjom temom i izložbom, iz tog razloga su moje fotografije ovdje. Selekcijom sam odabrao one za koje mislim da su najzanimljivije, njih ukupno 36 – rekao je Mirsad Hadžiefendiæ.
Prisutnima se obratio Zlatko Berbiæ, direktor Radio Kameleona i marketinške agencije Colosseum, koji je ujedno i idejni tvorac kampanje “Moj je život moja pjesma”. Istaknuo je važnost prevencije karcinoma grliæa maternice, govorio o samom nastanku kampanje, i najavio humanitarni koncert koji æe se održati u zadnjoj sedmici mjeseca januara u Domu mladih u Sarajevu, na kojem æe nastupiti sve umjetnice koje su uzele uèešæe u projektu i koje æe zajednièki izvesti pjesmu „Moj je život, moja pjesma“, kao i svoje najveæe hitove. Izložbu je otvorio naèelnik Opštine Tuzla, Jasmin Imamoviæ koji je izrazio zahvalnost inicijatorima ovog humanog projekta.
Senka Hukiæ je roðena u Tuzli 1980.godine. Završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek grafika u klasi profesora Dževada Hoze. Od tada radi kao profesorica u Srednjoj školi za primjenjenu umjetnost u Tuzli kao nastavnik struènih predmeta crtanja, slikanja i istorije umjetnosti. Imala je tri samostalne izložbe, te sudjelovala na brojnim kolektivnim izložbama u BiH i inostranstvu.
Mirsad Hadžiefendiæ je roðen 06.12.1969. u Tuzli. Èlan je ULUPU BIH-a. Kao samostalni umjetnik radi od 1990. Izlagao je na sedamnaest samostalnih i više od 100 grupnih izložbi u BiH i inozemstvu. Bavi se jazz muzikom fotografijom i vlasnik je galerije "Mi-Ritmo".Samostalne izložbe od 1990 do 2006:Tuzla, Sarajevo, Zagreb, Osijek, Beograd. Hadžiefendiæ nas svojom umjetnošæu približava promišljanju boje i vidljivom suglasju svrhe, materije i duha. Najznaèajniji su mu ciklusi Etno IV, Afrièki ples, Motivi Tuzle, Oèuðavanje Boginje, Muzikatni...
(Tuzlarije.net)
[Edited by cupo on 20-01-2011 at 21:56 GMT]
20-01-2011 at 21:24
Namik Imamoviæ i Emir Hadžiefendiæ (gitara)
20-01-2011 at 22:12
Mirza Bašiæ u polufinalu ITF turnira u Sheffieldu
Bosanskohercegovaèki teniser Mirza Bašiæ drugi put u posljednjih sedam dana izborio je nastup u polufinalu ITF turnira iz Futures serije.
Nakon Glasgowa, Bašiæ je u Velikoj Britaniji ponovio uspjeh i u Sheffieldu, savladavši u èetvrtfinalu, 15.000 dolara vrijednog turnira, domaæeg tenisera s Liama Broadyja sa 6:2, 6:4.
Protivnik Bašiæa u meèu za finale bit æe 23-godišnji Francuz Kenny de Schepper, 469. igraè svijeta.
Ovim uspjehom 19-godišnji Sarajlija na poèetku sezone je osigurao najbolji ranking karijere na ATP listi.
Na posljednjoj januarskoj rang-listi Bašiæ æe biti rangiran blizu 460. pozicije èime æe postati naš drugi teniser, iza Aldina Šetkiæa, a ispred Amera Deliæa.
fena
21-01-2011 at 12:02
Fukare! Najava polusezone 2010/2011.
21-01-2011 at 15:11
Obdukcijom potvrðen identitet Sarajliæa, Buldiæa i Husiæa
Zajko Husiæ (1951) iz Zavidoviæa, Hasan Sarajliæ (1944) iz Srebrenika i Džemal Buldiæ (1941) iz Srebrenika pronaðeni su juèer u 9.30 mrtvi u èeki u lovištu “Kamenica”, opæina Zavidoviæa.
Identitet je potvrdio MUPZDK nakon što je danas, po naredbi nadležnog tužioca, u Komemorativnom centru Tuzla izvršena obdukcija tijela.
Obdukcioni nalaz ukazuje da se najvjerovatnije radi o trovanju plinom, odnosno ugljiènim monoksiodom, koji je sastavni dio plina koji se koristi u domaæinstvu.
Prilikom obdukcije izuzeti su i uzorci krvi koji æe, u skladu s nalogom tužioca, biti poslani u nadležni laboratorij u Sarajevo radi vršenja toksikološkog vještaèenja.
Iz MUP-a ZDK saopæeno je da æe rezultati ovog vještaèenja potvrditi uzrok smrti.
fena
21-01-2011 at 16:03
U Tuzli otvoren klub za traženje posla
U prostorijama Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona danas je otvoren prvi Klub za traženje posla u Federaciji BiH.
Uspostavljanje Kluba dio je Projekta zapošljavanja mladih u BiH (YEP), koji finansiraju Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) i Austrijska razvojna agencija (ADC), a realizira ga njemaèka konsultantska firma GOPA u saradnji s javnim službama za zapošljavanje.
Namjera Kluba je da pomogne osobama izmeðu 18 i 30 godina života koje se na evidenciji nezaposlenih nalaze najmanje šest mjeseci da u što kraæem roku ovladaju tehnikama aktivnog traženja posla i steknu potrebno samopouzdanje radi uspješnog obavljanja razgovora sa potencijalnim poslodavcima.
Obuka nezaposlenih osoba, koje æe biti podijeljene u grupe, trajat æe tri sedmice, pri èemu æe im biti pružena adekvatna struèna i tehnièka pomoæ.
Planirano je da pilot-faza Projekta traje do jula 2011. godine.
Sveèanom otvaranju prisustvovali su, izmeðu ostalih, predstavnici donatorskih organizacija, GOPA-e, Federalnog zavoda za zapošljavanje i Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, saopæio je Federalni zavod za zapošljavanje.
fena
21-01-2011 at 17:34
SMIJENJEN DIREKTOR PEDAGOŠKOG ZAVODA TUZLA
U Pedagoškom zavodu Tuzla danas je uprilièena pres-konferencija na kojoj je dosadašnji direktor Hazim Hodžiæ novinare upoznao sa detaljima, kako kaže, njegove nelegalne smjene.
Smatra to kaznom koju mu je ministrice obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Tuzlanskog kantona (TK) Mirzete Hadžiæ-Suljkiæ pripremila na kraju mandata.
Tvrdi da dosada nije dobio zvanièno rješenje o razrješenju sa mjesta direktora, ali je dobio obavijest da je zakljuèno sa 15. decembrom prošle godine skinut sa zdravstvenog i penzionog osiguranja.
U dopisu izmeðu ostaloga stoji da je Ministarstvu dužan vratiti peèate jer više nema ovlaštenja potpisivanja akata. Hodžiæ tvrdi da neæe obaviti primopredaju dužnosti jer oèekuje i razgovore sa predstavnicima nove vlasti u Tuzlanskog kantona (TK).
Profesor Hazim Hodžiæ tvrdi kako je nelegalno smijenjen sa mjesta direktora Pedagoškog zavoda Tuzla. Zvanièno rješenje da je razriješen ove dužnosti još nije dobio, a neslaganja sa ministricom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Mirzetom Hadžiæ-Suljkiæ traju veæ duže vrijeme.
Hodžiæ navodi da je sukob poèeo kada su pojedini direktori dobili negativne ocjene nakon èega su krenule optužbe, pritisci, ucjene, disciplinske prijave, a nakon toga i negativna ocjena za rad te smanjenje plate.
"Sve je to kulminiralo i na kraju mandata ministrica je htjela da mene kazni, nije mogla ni na kakav drugi naèin, pa sam zakljuèno sa 15. decembrom prošle godine skinut sa liste zdravstvenog i penzionog osiguranja. Mene je ovo zaista zaprepastilo“, navodi Hodžiæ.
Javno je, kako navodi, progovorio o kriminalnim radnjama, nezakonitostima i korupciji u oblasti obrazovanja, a dokaz za to su otvorena pisma sa kojima je javnost ranije upoznata.
Dodaje da smjenu kakva mu je prireðena neæe dozvoliti, ni pod koju cijenu, buduæi da nije dobio zvanièno rješenje.