Info: Ako imate neke nejasnoe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.


FORUM : Politika : HRT krivi sliku o Sarajevu
Strana: 1 2 3 4 5 6 7
New Topic Post Reply
Poiljalac Poruka
Crni Vuk
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 06-05-2008
Odgovori: 342
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User Visit Homepage
icon Re: HRT krivi sliku o Sarajevu
Bez chatanja molim

da ne otvaram dzabe novu temu, ...

nesto vezano za ovog hercegbosanca gore:

115. HVO brigada Zrinski

Na dananji dan, prije 17 godina, pripadnici 115. brigade HVO Zrinski poloili su oruje kako bi sprijeili ve isplanirani pokolj i progon Hrvata tuzlanskog kraja. Ultimatum koji je postavila 'vlast' iz Sarajeva o skidanju oznaka HVO i stavljanje oznaka Armije BiH nije bio prihvatljiv iz vie razloga za politiko i vojno vodstvo Hrvata Soli.

Loe iskustvo pripadnika Sarajevskog HVO-a, odnos muslimanskih snaga prema nama susjednim hrvatskim enklavama Vare i epe, pokazivali su da i nas eka ista ako ne i gora sudbina od njih. Malo je ljudi upoznato da je 115 brigada HVO Zrinski bila prva ustrojena vojna postrojba na podruju Tuzle i da su prve vojne akcije protiv 'JNA' izvodili upravo njeni pripadnici, jedna od zapaenih vojnih akcija u praskozorje rata bilo je i zarobljavanje asnika jna na sprekom mostu, nakon ega su avioni sa aerodroma dubrave bombardirali hrvatsko selo Lug (danas poznatije po Ivi Andriu Luanskom).

Zapovjednitvo brigade zanat je ispeklo godinu ranije na Slavonskim bojitima, odakle su se pjeice prebacili preko posavine do sela Drijena, gdje su uspostavili nadzor prema susjednim srpskim selima, te organizirali logistiku za ostala hrvatska naselja.

Brigada je na svojemu putu imala 49 poginulih, stotinjak ranjenih i zarobljenih pripadnika. Svi su stradali u sukobu sa srpskim vojnim formacijama izuzev par koji su ivot izgubili nesretnim sluajem na bojitu. Branska posavina, Gradaac, Majevica, Ozren i linija prema ekoviima su podruja za koja su odgovarali pripadnici ove brigade.

Nakon rasputanja brigade 10.01.1994, poinje policijska hajka na njene pripadnike, cilj je bio nasilno mobilizirati hrvate u postrojbe drugog korpusa Armije BiH, vei broj razvojaenih pripadnika odlazi na podruje Brkog i Gradaca te se tamo ukljuuje u postrojbe HVO-a, jedan dio je mobiliziran u postrojbe ABIH, dok je se par desetina njih odluilo na vrlo riskantan in prelaska preko linije na majevici i ozrenu na srpsku stranu u nadi da e se nekako domoi slobode. Veina njih je nakon par dana zavrila u postrojbama HVO-a epe, Srednje Bosne i Hercegovine gdje su ih sprovele srpske snage. Nekolicina nesretnika je zavrilo u VRS.

Otvaranjem puteva preko Srednje Bosne veina pripadnika sada ve bive brigade Zrinski kree na put preko bijela svijeta, traei spas u zemljama zapadne europe, USA i Australije. Danas 17 godina poslije moemo se samo sjetiti tih vremena, dragih lica, biti bogu zahvalni to se nije dogodilo masovno krvoprolie, to nam domovi nisu popaljeni.


i nesto iz arhiva[Edited by Crni Vuk on 11-01-2011 at 09:39 GMT]

11-01-2011 at 09:15 | Ukljui u odgovor
Dea
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 26-12-2005
Lokacija: IRI
Odgovori: 4162
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: HRT krivi sliku o Sarajevu
Bez chatanja molim

citat:
HercegBosna wrote:
HRT je samo objavio golu istinu to vama para ui, pa neka istine malo neka se zna da je Sarajevo postalo glavni grad Islamske dravice "FILDJAN", od Tuzle do Sarajva i dalje ni makacOd Josipa Pejakovica, Hrvati i svi ostali mogu uciti kako se voli BiH, ona mu je svetinja i bice, bilo gdje da je.
Za razliku od mnogih covjek razmislja, a na prvom mu je mjestu da ostane covjek i da ga kao takvog zapamte djeca.
Zato svi koji vole ovu zemlju, a razmisljaju samostalno i humanisticki trebaju da se zapitaju sta i kako dalje.
O idejama koje pominje ne bih, ali one su sigurne njegove, pa bile i naopake.
Ono sto znam da su nam prijeko porebni ''ljudi'', makar ih i uvozili.[Edited by Dea on 12-01-2011 at 00:10 GMT]
11-01-2011 at 22:09 | Ukljui u odgovor
Nixon
Nivo: Forumas sa iskustvom

Registriran(a): 18-05-2009
Lokacija: Dinarski masiv
Odgovori: 192
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: HRT krivi sliku o Sarajevu
Bez chatanja molim

Svako na svoj nain voli Bosnu i Hercegovinu, rijedak je onaj tko je roen i odrastao tu da je ne voli, da ne sanja njena brda, doline, ravnice, rijeke. Takvu ljubav ima J.P, no velika veina ne voli politiku, lopovsku, kriminalnu i neureenu bosnu kakva je zadnjih 20 godina. Dravu treba urediti za ovjeka i taj ovjek ne bi trebao da bude vrijean od strane drugoga ovjeka zbog nekih svojih stavova, jer stavovi su tu da se razumijemo i da ih rijeimo

[Edited by Nixon on 12-01-2011 at 01:12 GMT]

12-01-2011 at 01:11 | Ukljui u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 3
Skriveni clanovi: 0
Aktivni lanovi: 0
Sretan roendan: ady1, bosanac, cameron11, eMir_90, LUTKICAAHA, Mahalas, Mikica76, mojgrad, pule, sabo, TuzlankaT, vinsent duquate, Vodolija33, zabrinuta
FORUM : Politika : HRT krivi sliku o Sarajevu New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?
Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice