Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.


FORUM : Politika : Kakvu državu Želimo?
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
Abulafija
Nivo: Moderator podforuma

Registriran(a): 02-07-2004
Odgovori: 28828
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kakvu državu Želimo?

Znam drugovi, znam....
Sve znam.
Al valja nama svima zivjeti.
Zato i kazem, radi svoje, ispunjavaj obaveze, i nadaj se najboljem, druge ni vama ni meni nema.
I oprezno uvijek.

23-05-2012 at 12:25 | Ukljuèi u odgovor
primus inter pares
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 31-01-2008
Odgovori: 20460
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Kakvu državu Želimo?

citat:
Abulafija wrote:
Znam drugovi, znam....
Sve znam.
Al valja nama svima zivjeti.
Zato i kazem, radi svoje, ispunjavaj obaveze, i nadaj se najboljem, druge ni vama ni meni nema.
I oprezno uvijek.


ima vejsila na sve strane velis?
23-05-2012 at 12:26 | Ukljuèi u odgovor
Abulafija
Nivo: Moderator podforuma

Registriran(a): 02-07-2004
Odgovori: 28828
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Kakvu državu Želimo?

citat:
primus inter pares wrote:


ima vejsila na sve strane velis?



Ma svega ima miki, i niko ti dobro ne zeli, sto je najgore
23-05-2012 at 12:28 | Ukljuèi u odgovor
soraya
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 01-03-2009
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 30666
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Kakvu državu Želimo?

citat:
primus inter pares wrote:
ma nako i ko ljudi smo,srednja zalost... jebiga da nije smijesno bilo bi zalosno

fale nam samo još braæa Troter da investiraju u BIH
23-05-2012 at 12:28 | Ukljuèi u odgovor
arnie
Nivo: Forumski doajen
I'm coming in peace now

Registriran(a): 12-02-2011
Lokacija: Zulu time zone
Odgovori: 4391
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kakvu državu Želimo?

Turska æe rušiti zidove na Balkanu


Šef turske diplomacije se u govoru pred Parlamentom dotakao i Balkana, koji zauzima visoko mjesto u njegovom kreiranju turske vanjske politike.
Davutoglu: Mi nikada nismo i neæemo napustiti svoju braæu u Srednjoj Aziji, Bliskom Istoku i na Balkanu [EPA] Piše: Enver Ibrahimkadiæ

Podsjeæajuæi na èinjenicu da æe turski premijer Reccep Tayyip Erdogan uskoro sudjelovati na Samitu za razvoj UN-a i G-20, turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu je u govoru na Generalnoj skupštini turskog Parlamenta sazvanoj u povodu izjašnjavanja o prijedlogu da se na dnevni red uvrsti izglasavanje nepovjerenja šefu diplomacije na inicijativu opozicione Republikanske narodne stranke, rekao: “Turska æe i tamo biti zemlja èija æe se rijeè najpozornije slušati.

Turska je država koja se na najispravniji naèin bori protiv globalne ekonomske krize... Turska je i država u kojoj zapošljavanje konstantno raste i to u periodu kada cijeli svijet muku muèi s nezaposlenošæu. To provodi uz pomoæ aktivnih ekonomskih politika s jedne i raznovrsnošæu svoga tržišta s druge strane.”

Svijest svjetske javnosti

U govoru u kojem je razbio mnoge tabue i dao odgovor na mnoga pitanja opozicije i dijela turske javnosti, Davutoglu je iznio Somaliju kao primjer savjesne vanjske politike.

Sluèaj koji je u Africi postao legenda:

“Tražite savjest; savjest je upravo ovdje! U Somaliju, za koju su svi mislili da je zaboravljena, jednog su se dana spustila dva aviona: u njima premijer Republike Turske, umjetnici, poslovni ljudi, ministri i njihove porodice. Svjetskoj smo javnosti pokazali sljedeæe: "Mi se bavimo svakim na svijetu! Pokrenuli smo svijest svjetske javnosti s ciljem da niko ne bude gladan i zaboravljen u gladi.’ ‘Sve zemlje obeæavaju, a Turska izvršava ono što obeæa’, kazao nam je lider dijaspore na sastanku u Somaliji."

Davutoglu je naglasio kako æe uništiti sva neprijateljstva na Balkanu i kako Turska nema skrivenih namjera ni prema kome.

Turski je šef diplomacije podsjetio i na obeæanje premijera Erdogana koje je dao prilikom spomenute posjete, a koje se odnosi na otvaranje ambasade u toj zemlji. Ambasada je otvorena veæ nakon dva mjeseca, a nakon šest mjeseci turska aviokompanija (THY) je otpoèela s redovnim letovima: “Mogadiš se prvi put nakon 20 godina preko Istanbula povezao sa svijetom. Svi obespravljeni narodi æe se preko Turske povezati s ostatkom èovjeèanstva. Mi smo glas globalne svijesti, a i globalne ekonomije!”, kazao je ministar Davutoglu u svome obraæanju Generalnoj skupštini Parlamenta.

Srušiti zidove neprijateljstva

Šef turske diplomacije dotakao se i Balkana, koji zauzima veoma visoko mjesto u njegovom kreiranju turske vanjske politike. Naglasio je kako æe uništiti sva neprijateljstva na tom poluotoku i kako Turska nema skrivenih namjera ni prema kome.

“S kim god da smo se rastali u proteklom stoljeæu, ako su izmeðu nas i bilo koga na Balkanu, na Kavkazu, na Bliskome Istoku podignuti zidovi, bilo da su to Arapi, Srbi, Kurdi, bilo da su to Bošnjaci, Azerbajdžanci ili Gruzijci, te æemo zidove, sve jedan po jedan, sravniti sa zemljom. Bez naredbi, zapovijedi, bez vladanja nad bilo kime; ruku pod ruku s njima æemo podiæi nove regionalne poretke.”

Govoreæi o turskoj politici prema Kavkazu, ministar Davutoglu je naveo inicijative koje su u proteklom periodu voðene pod njegovom palicom.

“Sve to èinimo radi uspostavljanja mira u tom dijelu svijeta”, kazao je Davutoglu i dodao kako æe s Armenijom uspostaviti odnose na svim razinama, kada se suprotna strana izjasni za opæi mir na Kavkazu i kada napusti okupirani azerbejdžanski teritorij.

Sjedimo u Ankari i ne miješajmo se u ono što se dešava u svijetu...To poimanje moramo napustiti!”, kazao je aktualni kreator turske vanjske politike.

“Mi smo za trajna prijateljstva, a nikako za trajna neprijateljstva”, naglasio je Davutoglu, uz konstataciju da se Turska nalazi u svim inicijativama za postizanje suglasnosti, od Bosne i Hercegovine do Kirgistana, od Somalije do Libana, od Afganistana do Palestine: “To nikako nije uplitanje ni intervencija.

‘Sjedimo u Ankari i ne miješajmo se u ono što se dešava u svijetu...’ To poimanje moramo napustiti!”, kazao je aktualni kreator turske vanjske politike, univerzitetski profesor i u svijetu jedan od trenutno najistaknutijih poznavalaca meðunarodnih odnosa, na èemu je i doktorirao.

Kao ilustraciju onoga o èemu govori, Davutoglu je prisutne parlamentarce podsjetio na èinjenicu da je njegov avion bio prvi avion nekog ministra vanjskih poslova koji se spustio u Biškek u vrijeme graðanskoga rata u Kirgistanu: “Ponosim se time. Jer mi smo bili dužni pozabaviti se sudbinama tamošnje naše braæe, Kirgiza i Ozbeka. Mi nikada nismo i neæemo napustiti svoju braæu u Srednjoj Aziji, Bliskome Istoku i na Balkanu.”

Dva izazova...

Govoreæi o Turskoj sa sve veæim brojem ambasada širom svijeta, njezinoj meðunarodnoj i regionalnoj aktivnosti, zemlji koja je – ili kao strateški partner ili kao promatraè – ukljuèena u bezmalo sve meðunarodne organizacije od Kariba do Pacifièkih otoka, državi èija je moæ u konstantnom usponu i koja vodi raèuna o svojim graðanima gdje god da se nalaze, Davutoglu je naglasio da se pred Turskom nalaze dva izazova:

“To su dva izazova koja se nalaze pred cijelim svijetom: ekonomska kriza u Europi i velike politièke promjene na Bliskome Istoku. Kada se, prilikom prvog jutarnjeg uvida u dnevne obaveze, osvrnem prema Zapadu, preda mnom se ukaže pojas ekonomske krize od Grèke, Italije, Španjolske i sve do Irske, a kada se osvrnem prema Jugu onda ugledam pojas politièke krize od Sirije, Jemena do Maroka. A u središtu toga postoji jedna država koja svojom demokracijom, ekonomskim razvojem i aktivnom vanjskom politikom dolazi u poziciju rastuæe svjetske sile. Ekonomska kriza u EU-u pokazatelj je nivoa naše ekonomske stabilnosti, a politièka kriza na Bliskome Istoku pokazatelj je stabilnosti temelja na kojima poèiva turska demokracija. Budemo li imali zdravu demokraciju i jaku ekonomiju, mi æemo i dalje biti aktivni u ovom podneblju.”

UN, EU i IMF

Govoreæi o aktivnoj turskoj ulozi u svim sistemima UN-a, ministar Davutoglu je prvi put iznio i jednu od ilustracija njegova utjecaja na svjetskoj politièkoj pozornici: “UN æe u Istanbulu imati svoj centar.

Svi regionalni uredi UN-a bit æe okupljeni u Istanbulu. Istanbul æe – poput Ženeve, Beèa i Nairobija – biti grad Ujedinjenih naroda. Centar globalne politike, globalne savjesti, bit æe smješten u Istanbulu. Istanbul æe, u tom kontekstu, biti mjesto gdje æe se vihoriti zastave svih zemalja svijeta.”

Davutoglu se u svome govoru osvrnuo i na pristupne pregovore s EU-om. Istaknuo je da se oni vode uz veliku dozu ozbiljnosti i žestine: “Mi nimalo nismo odstupili, a niti æemo odstupiti od svog cilja prijema u EU”, kazao je šef turske diplomacije i time još jednom dao odgovor na sve uèestalija spoèitavanja kako se turska vanjska politika vodi ka nekim drugim ciljevima.

Onda je došao red na IMF: “Nekoæ smo bili država koja traži pozajmicu od IMF-a. Ove æemo godine – kao aktivna èlanica Izvršnog odbora IMF-a – biti na onoj strani koja odluèuje kome æe se i koliki iznos posuditi. Eto, to je pokazatelj moæi naše globalne aktivnosti.”

Bolesnik je stao na noge, prošao period oporavka i sada – kao novi div – pokazuje svoj utjecaj na svjetskoj sceni. Ovog diva više niko ne može okrenuti na spavanje. U to budite sigurni!

Ministar je naposljetku iznio svoj i program premijera Erdogana, predviðen za tekuæi mjesec:“Ako je ovo jednomjeseèni program vanjske politike jedne zemlje, onda ta zemlja više nije bolesnik; to nije onaj bolesnik iz 90-ih godina proteklog stoljeæa. Bolesnik je stao na noge, prošao period oporavka i sada – kao novi div – pokazuje svoj utjecaj na svjetskoj sceni. Ovog diva više niko ne može okrenuti na spavanje. U to budite sigurni!”

“Kada Davutoglu govori, svi drugi zanijeme”, kazao mi je jedan moj kolega na nedavnoj istanbulskoj konferenciji o sirijskom problemu. Tako je to i sada: prijedlog opozicione Republikanske narodne stranke da se na dnevni red uvrsti izglasavanje nepovjerenja ministru vanjskih poslova Ahmetu Davutogluu nije prihvaæen na Generalnoj skupštini Parlamenta.


13-06-2012 at 13:06 | Ukljuèi u odgovor
arnie
Nivo: Forumski doajen
I'm coming in peace now

Registriran(a): 12-02-2011
Lokacija: Zulu time zone
Odgovori: 4391
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kakvu državu Želimo?



bez obzira ko pise

poenta je u tekstu a ne u imenu stihoklepca

i drzite se teme ako vam nije problem

svi smo ovdje laici... vecina hocu reci i ja se uhvatim u tom' sepetu opanaka,
vrlo je malo ljudi koji ovdje pisu konkrektno i ostroumno...
nigdje konstrukcije, sve sama mahala i dijabola, slabo je drustvene i globalne socijalne svijesti,
pa razmislja li ko o djeci i buducim generacijama

14-06-2012 at 10:27 | Ukljuèi u odgovor
fucy
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 01-06-2008
Odgovori: 45
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Kakvu državu Želimo?

citat:
arnie wrote:


bez obzira ko pise

poenta je u tekstu a ne u imenu stihoklepca

i drzite se teme ako vam nije problem

svi smo ovdje laici... vecina hocu reci i ja se uhvatim u tom' sepetu opanaka,
vrlo je malo ljudi koji ovdje pisu konkrektno i ostroumno...
nigdje konstrukcije, sve sama mahala i dijabola, slabo je drustvene i globalne socijalne svijesti,
pa razmislja li ko o djeci i buducim generacijama




reko ti je primus a i abulafija...Pokusali su provuci kroz usi ali ti ne shvatas?Tri ili mozda cetiri entiteta i problem kao rukom odnesen.Za dobrobit nase djece,da se ne mjesaju,jer kad se mesaju onda tece krv

14-06-2012 at 11:28 | Ukljuèi u odgovor
Shaban
Nivo: Forumski doajen
Taxirat

Registriran(a): 17-01-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 12510
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kakvu državu Želimo?

Želim državu i društvo jednakih. Želim socijaldemokratsko društvo u pravom smislu ove složenice. Èovjek na prvom mjestu. Da na njenom èelu budu ljudi koji brinu o drugim ljudima i buduænosti a ne o sebi i svojim familijama i interesnim skupinama. Da djeluju u onom zakonskom okviru koji æe onemoguæiti korupciju, nepotizam i mitomaniju. Državu sa èijeg æe èela otiæi genracija potrošenih politièara tipa: Lagumdžije, Èoviæa, Dodika, Tihiæa, Silajdžiæa, Ganiæa, Ljubiæa... te njihovih satelita.
Utopija. Jašta je. I dobro nam je kakvi smo

14-06-2012 at 11:33 | Ukljuèi u odgovor
fucy
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 01-06-2008
Odgovori: 45
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Kakvu državu Želimo?

citat:
Shaban wrote:
Želim državu i društvo jednakih. Želim socijaldemokratsko društvo u pravom smislu ove složenice. Èovjek na prvom mjestu. Da na njenom èelu budu ljudi koji brinu o drugim ljudima i buduænosti a ne o sebi i svojim familijama i interesnim skupinama. Da djeluju u onom zakonskom okviru koji æe onemoguæiti korupciju, nepotizam i mitomaniju. Državu sa èijeg æe èela otiæi genracija potrošenih politièara tipa: Lagumdžije, Èoviæa, Dodika, Tihiæa, Silajdžiæa, Ganiæa, Ljubiæa... te njihovih satelita.
Utopija. Jašta je. I dobro nam je kakvi smo


mora biti utopija,kada udbasi kontrolisu apsolutno sve medije i kada se svako ko je protiv reketaske mafije proglasava lopovom,satanizuje i spaljuje na lomaci

od tv do internet portala,apsolutna kontrola

Ima ljudi koji su satanizovani i otjerani,ne treba generalizovati.Socijal demokratija je moguca medju ljudima koji ne slave diktatore i koji nisu naucili na udbaske principe likvidacije suparnika vec na demokratski dialog u kojem argumentima pobjedjuju i osvajaju srca glasaca.kod nas od "argumenata" postoji samo udbaski medijski odstrijel.

Svakako i ja volim socijal-demokratsku opciju ali nisu lose nigradjanske partije centra,poput harisove stranke za bih koja je na zalost unistena medijsko-udbaskom propagandom a sam Haris ponizen i otjeran kao ker.I pomeni,nije tu problem u politicarima vec u vama.jer svi oni pricaju ono sto vi zelite da cujete.I Zlaja i Dodik i Sulejman i Radoncici ostali...
Posten i dobronamjeran se od ovih udbaskih vukova ne moze vidjeti

Birali ste-uzivajte

ps

FTV -novo ime -Fahrina TV


14-06-2012 at 11:43 | Ukljuèi u odgovor
primus inter pares
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 31-01-2008
Odgovori: 20460
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kakvu državu Želimo?

kosto na srbijanskoj tv jedan analiticar rece za njihove izbore,ko sto je nekad bila radnicka klasa,sad je politicka, i kako god glasali oni su na vlasti,samo mijenjaju pozicije
isto ko i kod nas,samo sto kod nas imas i taj momenat,etnicko,nacionalno,entitetski

14-06-2012 at 12:03 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 17
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: admin, Daks, Little One, mace, Morton1905, Prosvjetar, sana
FORUM : Politika : Kakvu državu Želimo? New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice