Info: Svi posjetioci foruma su obavezni da poštuju forumska pravila.


FORUM : Ekonomija : Globalna kriza!!!
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... Last Page >>
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
Shaban
Nivo: Moderator podforuma
Taxirat

Registriran(a): 17-01-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 12510
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Globalna kriza!!!

Ðukanoviæeva Prva banka pred kolapsom
Business.hr
26.10.2008 14:00
Centralna banka Crne Gore zamrznula je sve kreditne aktivnosti crnogorske Prve banke, koju veæinski kontrolira obitelj premijera Ðukanoviæa, donosi Deustche Welle.

Središnja banka je Prvoj banci uskratila i moguænost plasiranja sredstava u vrijednosne papire, a naložila je i smjenu gotovo cijele uprave banke, ukljuèujuæi i zamjenika direktora Jelicu Petrièeviæ.

Generalni direktor banke Velimir Bogdanoviæ jedini je pokazivao želju za suradnjom sa monetarnim vlastima pa je navodno pošteðen.

Problemi u Prvoj banci dali su se nasluti nakon što je dionice prodao Svetozar Maroviæ, potpredsjednik vladajuæe Demokratske partije socijalista i bivši predsjednik Državne Zajednice Srbije i Crne Gore. Maroviæ je dionice kupio u procesu dokapitalizacije po šest puta nižim cijenama nego što su bile na tržištu, u èemu mu je navodno pomogao premijer Ðukanoviæ.

Ðukanovica Prva banka pred kolapsomÐukanovica Prva banka pred kolapsomPrva banka je kredite davala na duže rokove no što ih je sama osiguravala, a sredstva su nabavljena po višim kamatama nego što su plasirana, a problem je i loša naplata kredita, posebno od osoba bliskih vlasti koje su novcem kupovale dionice i nekretnine.

Njena aktiva je od 2006. porasla za èak 18 puta, a gotovo isto toliko su narasli i depoziti.

Skupština Crne Gore je na prijedlog Centralne banke, po hitnom postupku usvojila "Zakon o mjerama za zaštitu bankarskog sektora", koji se, uglavnom, odnosi na Ðukanoviæevu Prvu banku, s obzirom da su sve ostale znaèajnije financijske institucije u Crnoj Gori u stranom vlasništvu. To je izazvalo oštar prosvjed oporbe koja smatra da premijer državnim novcem "krpa" gubitke u svojoj privatnoj banci.

Vlasnici Prve banke sada traže strateškog partnera koji bi mogao unaprijediti poslovanje. Kandidat za partnera je Royal Group, jedan od najveæih svjetskih investitora, u vlasništvu kraljevske obitelji Abu Dhabija.

[Edited by Shaban on 26-10-2008 at 22:58 GMT]

26-10-2008 at 22:58 | Ukljuèi u odgovor
Shaban
Nivo: Moderator podforuma
Taxirat

Registriran(a): 17-01-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 12510
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Globalna kriza!!!

Mercatoru prijeti preuzimanje
Business.hr/Hina
25.10.2008 16:48

Direktor slovenskog trgovaèkog lanca Mercator Žiga Debeljak izjavio je u razgovoru za ljubljanski Dnevnik da ta tvrtka trpi zbog neizvjesnosti vlasnièke strukture jer se ne zna što æe biti s Mercatorovim dionicama Pivovarne Laško protiv koje su postupak pokrenule državne regulatorne agencije.

nedovršeni èlanaknedovršeni èlanakDebeljak je izjavio da bi najgori scenarij bio da Mercator preuzme neki strani trgovinski lanac, rekavši da za to nema potrebe jer Mercator ima struèno znanje i potencijal, te razgranatu mrežu na tržištu zapadnog Balkana. Debeljak se založio da i ubuduæe najmanje èetvrtina dionica Mercatora ostane u domaæim rukama.

Kad bi Mercator preuzela neka strana trgovaèka kompanija, postoji opasnost da bi se to u veæoj mjeri odrazilo na domaæe proizvoðaèe, odnosno njegove slovenske dobavljaèe, istaknuo je Debeljak.

Izjavio je takoðer da sadašnja financijska kriza trenutno ne prijeti poslovanju Mercatora, ali da se on zbog pogoršanih uvjeta kreditiranja neæe moæi razvijati kao u zadnje dvije godine.

26-10-2008 at 23:03 | Ukljuèi u odgovor
Tanitha
Nivo: Forumski doajen
1971

Registriran(a): 07-07-2004
Lokacija: Italia
Odgovori: 16483
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Globalna kriza!!!

citat:
samson wrote:
Microsoft gazda Bill Gates nije vise najbogatiji ,po casopisu Forbes.

Bill je zbog kreditne krize $1,5milijard laksi.

Warren Buffet ga je upravo pretekao sa extra zaradom od $8 milijardi od pocetka krize!!!


Trenutni status je $58 milijardi za Buffet-a naspram "samo" $55,5 miljardi Gates.



hocemo li skupljati dobrovoljne priloge za jadnog Bill-a?

zavisi koliko mu je milijardi jos ostalo...

...al , ne brinem se ja...sace on lansirat ponovo neki novi operativni sistem kad svi budu imali Windows Vista...recimo Windovs Sadaka
30-10-2008 at 13:21 | Ukljuèi u odgovor
delboy
Nivo: Forumas sa iskustvom

Registriran(a): 23-07-2007
Lokacija: tuzla
Odgovori: 44
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Globalna kriza!!!


MMF definitivno potvrdio: Dolazi globalna recesija!

Business.hr/Hina
06.11.2008 16:53

Meðunarodni monetarni fond (MMF) u èetvrtak je snizio svoje procjene za globalno gospodarstvo suoèeno s intenziviranjem kreditne krize te predviða da æe u 2009. nastupiti globalna recesija.
MMF definitivno potvrdio: Dolazi globalna recesija!U svojim ažuriranim Svjetskim gospodarskim prognozama MMF je danas objavio da æe globalni rast u 2009. usporiti na 2,2 posto, nasuprot u listopadu prognoziranom rastu od 3 posto. Stopa globalnog gospodarskog rasta manja od 3 posto smatra se globalnom recesijom.

SAD, najveæe svjetsko gospodarstvo, u iduæoj æe godini zabilježiti pad aktivnosti 0,7 posto, a gospodarstvo eurozone 0,5 posto. Ranije je MMF oèekivao rast gospodarskih aktivnosti u SAD-u u 2009. od 0,1 posto, a u eurozoni 0,2 posto.

Razvijena gospodarstva u cjelini smanjit æe se 0,3 posto, prema ranije oèekivanom rastu od 0,5 posto.

Nasuprot njima, gospodarstva u razvoju i nastajanju nastavit æe predvoditi rast u svijetu, uz stopu rasta 5,1 posto. To ipak predstavlja usporavanje u odnosu na 6,1 posto prognoziranih u listopadskom izvješæu.

Globalna financijska kriza ozbiljno je pogodila dostupnost kredita diljem svijeta, snizivši potrošnju u bogatim zemljama svijeta i ogranièivši siromašnim zemljama pristup stranim ulaganjima.

"Posrijedi je oštro pogoršanje uvjeta kreditiranja zemljama u razvoju", izjavio je glavni MMF-ov ekonomist Olivier Blanchard.

MMF predviða i oštro usporavanje rasta gospodarstava istoène Europe u 2009., s ranije procijenjenih 3,4 na 2,5 posto, te Rusije i njezinih susjeda, sa 5,5 na 3,5 posto.

06-11-2008 at 21:36 | Ukljuèi u odgovor
Shaban
Nivo: Moderator podforuma
Taxirat

Registriran(a): 17-01-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 12510
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Globalna kriza!!!

ZA NEKOLIKO sati novoizabrani amerièki predsjednik Barack Obama æe se prvi put obratiti medijima, a oèekuje se da æe glavni naglasak njegovog obraæanja biti na ekonomiji. Na to upuæuje i èinjenica da æe Obama i njegov potpredsjednik Joe Biden prije novinske konferencije imati sastanak sa vijeæem od 17 ekonomskih savjetnika.

Meðu tim savjetnicima meðu ostalima se nalaze ministar financija u administraciji Billa Clintona Larry Summers, direktor Federalnih rezervi u doba Jimmy Cartera i Ronalda Reagana Paul Volcker te izvršni direktor Googlea Eric Schmidt. Na sastanku æe putem telefona sudjelovati i milijarder Warren Buffet.

Obama je inaèe pod pritiskom da što prije objavi ime novog ministra financija. Meðu potencijalnim ministrima se spominju gore spomenuti Larry Summers i Paul Volcker te Timothy Geitner, predsjednik Banke federalnih rezervi New Yorka. Istovremeno, Obama radi s demokratskim voðama u Kongresu na paketu mjera za stimulaciju posrnule ekonomije.

Tim Barack Obame kaže kako se ne oèekuju nove vijesti o novim imenovanjima u administraciji novog predsjednika.

07-11-2008 at 21:25 | Ukljuèi u odgovor
Shaban
Nivo: Moderator podforuma
Taxirat

Registriran(a): 17-01-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 12510
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Globalna kriza!!!

"IZGUBILI smo dvije milijarde dolara i moramo nekako održati glavu iznad vode", opravdanje je koje dolazi od Amerièke poštanske službe za najavljene otkaze u kojima bi posao moglo izgubiti èak 40 000 ljudi. Voditelj poštanske ispostave u Shrevportu u Los Angelesu Lavelle Pepper kaže kako i pošta osjeæa efekte financijske krize koja je pogodila SAD. "Zapošljavamo 685 000 ljudi", kaže Pepper i najavljuje kako æe mnogi uskoro ostati bez posla.

Pepper tvrdi da æe pošta diljem zemlje podijeliti oko 40 000 otkaza, a prvi na listi za odstrel naæi æe se radnici koji nisu èlanovi sindikata i koji imaju manje od šest godina radnog staža. "Zasad smo identificirali 16 000 ljudi koji nisu pokriveni kolektivnim ugovorom, a vidjet æemo koliko æe ta brojka još rasti", kaže Pepper. Kako bi smanjila troškove, amerièka pošta takoðer pokušava radnike starije od 50 godina s više od 20 godina staža poslati u prijevremenu mirovinu, ali ni to vjerojatno neæe biti dovoljno.

"Preliminarne brojke ukazuju na to da æemo morati poduzeti drastiène postupke", kaže Pepper i nagoviješta prvo masovno otpuštanje radnika u povijesti Amerièke poštanske službe. No, unatoè svemu što se dogaða, korisnici poštanskih usluga neæe ostati zakinuti, tvrdi Pepper, uvjeravajuæi amerièku javnost da æe pošta biti jednako ažurna i pouzdana kao i dosad.

P.V.

10-11-2008 at 20:11 | Ukljuèi u odgovor
Shaban
Nivo: Moderator podforuma
Taxirat

Registriran(a): 17-01-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 12510
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Globalna kriza!!!

Crveni val banaka potopio europske indekse
Business.hr/Hina

Vrijednosti europskih burzovnih indeksa u utorak su oslabile, pod utjecajem pada cijena dionica banaka i naftnih kompanija, buduæi da su strahovi od raširene recesije zasjenili optimizam zbog kineskog paketa poticaja vrijednog gotovo 600 milijardi dolara.

Londonski FTSE indeks u takvim je okolnostima oslabio za 2,25 posto, na 4.304 boda, dok je frankfurtski DAX indeks bio na gubitku 2,40 posto, spustivši se na 4.905 bodova.

Rekordni tromjeseèni gubici koje su zabilježili Fannie Mae i osiguravatelj American International Group pritisnuli su financijske dionice, koje su bile najveæi uteg za europske burzovne indekse u utorak.
Nastavi èitati
Oglas:

Dionice UBS-a i HSBC-a pale su tako za 5,6 posto, a Deutsche Banka za 6,6 posto. Meðu osiguravateljima, Allianz, Axa i Aegon zabilježili su pad vrijednosti dionica izmeðu 6,2 i 7,6 posto.

Dionice u sektoru roba koje su skoèile potaknute vijestima o kineskom stimulativnom planu, ponovno su pale nakon što su strahovi zbog stanja globalnog gospodarstva ponovno izbili u prvi plan, uslijed èega su cijene kovina i nafte uzmaknule.

Dionice rudarskih kompanija Anglo American, BHP Billiton, Rio Tinto i Xstrata bile su izmeðu 3,1 i 5 posto niže.

Pod utjecajem pada cijena nafte pod pritiskom su se našle dionice naftnih kompanija. Total, ENI, BP, Repsol, Statoil i BG, redom su bili na gubitku u rasponu od 2,2 do 7,3 posto.

S druge strane, istaknuti dobitnik bila je grupa mobilne telefonije Vodafone, èije su dionice poskoèile za 9,8 posto, nakon što je izvijestio da su rezultati za prvu polovicu godine bili nešto bolji od oèekivanja.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je za 3,0 posto, završivši na 8.809 bodova.

11-11-2008 at 20:41 | Ukljuèi u odgovor
Shaban
Nivo: Moderator podforuma
Taxirat

Registriran(a): 17-01-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 12510
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Globalna kriza!!!

I Njemaèka privreda "upala" u ekonomsku krizu
Èetvrtak, 13 Novembar 2008

ImageLoše ekonomske vijesti stižu svaki dan, a ovoga puta ne radi se o amerièkoj ekonomskoj krizi, rijeè je o njemaèkoj.

Danas je saopšteno da je najveæa evropska privreda i zvanièno ušla u krizu, jer kako navode dopisnici BBC-ja, podatci pokazuju da je u treæem kvartelu 2008. godine rast njemaèke privrede opao za pola procenta, što je i više nego što se predviðalo.

Buduæi da je to i drugo uzastopno tromjeseèe negativnog rasta, Njemaèka je i tehnièki "upala" u krizu, ocjenjuju izvještaèi.

BBC-jev dopisnik Stiv Rozenberg je rekao kako je ovo "opadanje" šokiralo najjaèu evropsku privredu.

Nekoliko mjeseci prije, politièari i poslovni lideri su tvrdili da je njemaèka privreda dovoljno jaka da odoli svim posljedicama kreditne krize, no kriza je ipak stigla i najveæu evropsku privrednu državu.

Ta država, meðutim, u najveæoj mjeri zavisi upravo od izvoza, a potražnja u svijetu opada, èak iako proizvode najbolje automobile i najbolje fabrièke mašine na svijetu.

U jeci globalne krize, mušterije jednostavno nemaju novca da kupe njemaèke proizvode, ocjenjuje Rozenberg.

13-11-2008 at 17:41 | Ukljuèi u odgovor
zlaja
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 05-04-2004
Odgovori: 4882
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Globalna kriza!!!

Dow Jones upravo pao ispod 8000......

19-11-2008 at 22:33 | Ukljuèi u odgovor
delboy
Nivo: Forumas sa iskustvom

Registriran(a): 23-07-2007
Lokacija: tuzla
Odgovori: 44
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Globalna kriza!!!

Tihiæ i Izetbegoviæ: Politièke sujete važnije od recesije

Da su u ovoj zemlji normalni politièari, u ovakvim prilikama kada imamo ponudjene investicije - Predsjedništvo i delegacije vlade bi veæ odavano, zajedno bili u avionu u posjeti vladama Njemaèke, Austrije ili jednog Kazahstana za kojeg se otima Amerika, a koji su ponudili 7 milijardi maraka investicija u Federaciji BiH. Tamo bi se najbolje uvjerili o svim pitanjima koja su ima za sada (ne)jasna - a tako bi prestale i sve spekulacije koje proizvode politikanti kao što su Tihiæ ili manipulanti kao što je Izetbegoviæ mlaði jer su obojica zbog svojih buduæih predsjednièkih ambicija zaustavili investiciju generacije. Eksperti su ipak na potezu ...

Vrijeme lagodnog života od politièke krize, koja mnogima donosi važne i lake prihode, je prošlo. BiH je poslije rata dobrim dijelom živjela na infuizijama meðunarodne pomoæi, a posljednjih godina, rast zaduženosti stanovništa se opasno poèeo poveæavati pod teretom sporog rasta dohodka.

Kljuèna stavka za svaku ekonomiju jedne države – investicije, godinama su blokirane ili tek puštene na mala vrata.
Npr. u turizam u BiH je manje uloženo nego u održavanje okruglih stolova i lagodnog dijaloga o turizmu na brojnim seminarima, sastancima i divanima.

U susjedstvu BiH panika je veæ vidljiva: u Srbiji je veæ najavljeno 12 hiljada otkaza, Hrvatska se bavi idejom interventnog fonda ... A BiH je, oficijelno, imala tek jedan sastanak o (dolazeæoj) krizi.

Iako se naši diletanti iz bh institucija trude ubijediti javnost da neæemo osjetitii finacijski cunami svjetske krize, to govori više o njihovoj kompetentnosti nego o èinjenicama: propada jedan Opel, evropska autoindustrija je u najozbiljnijim problemima, Renault otpušta hiljade radnika i èak zaustavlja dnevnu proizvodnju zbog manjka potražnje, a zna se da npr. Aluminijski kombinat iz Mostara postaje gubitaš zbog višestruko smanjenih cijena. Željezara Zenica smanjuje svoju proizvodnju i gubi tržište: bh metalska industrija i drvna industrija naslonjeni su na kupovnu moæ Zapada koja je u velikom padu. Onda ne treba puno pameti da seberemo 2 i 2 i da vidimo da æe BiH na Balkanu zapravo biti jedna od najpogoðenijih krizom: najvažniji izvozni aduti biti æe snažo pogoðeni. U meðuvremenu, propustilo se da se pokrenu jedini moguæi ekonomski potencijali u sektoru koji bilježi i dalji rast – u energetskom sektoru.

Upravo sad je trenutak da ekonomski znalci i eksperti naprave pritisak i upozore politièke strukture da prestanu sa politizacijom i liènim obraèunima kad su u pitanju velike investicije koje još možda možemo iskoristiti. Da su u ovoj zemlji normalni politièari u ovakvim prilikama - Predsjedništvo i delegacije vlade bi veæ zajedno bili u avionu u posjeti vladama Njemaèke, Austrije ili jednog Kazahstana za kojeg se otima Amerika, a koji su ponudili 7 milijardi maraka investicija u Federaciji BiH. Tamo æe se najbolje uvjeriti o svim pitanjima koja su ima za sada (ne)jasna - a tako bi prestale i sve spekulacije koje proizvode politikanti kao što su Tihiæ ili manipulanti kao što je Izetbegoviæ mlaði jer su obojica zbog svojih buduæih predsjednièkih ambicija zaustavili investiciju generacije. Eksperti su ipak na potezu.

Biznis.ba

20-11-2008 at 22:51 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 11
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: eurovafel, jami, kiki, Kiseljak_71, mikiba/mirsad.baralic, RASKO, suzana, TlrgoCeme
FORUM : Ekonomija : Globalna kriza!!! New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... Last Page >>


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice