Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima
|
Tigar iz Kladnja Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 10-08-2005 Lokacija: hajnehaj Odgovori: 3253 IP: Maskiran
|
Re: Re: Re: Specijaliteti iz vaseg kraja
citat: besmir wrote:
Hej, a jel ko stanuje u Afrikama? Gledo sam jednom na televiziji zena pravi pecenje od jeza! HAHAHAHA Bas bi to bilo zanimljivo probat!!!
bio sam ja, ali nisam vidio da spremaju jeza, ali sam vidio pecenog majmuna , pecen sa utrobom, dlakom ma izgorio na vatri, crn ko guma
hrana za jesti, kuskus, i riza se nacesce jedu, riba i morski plodovi, rijetko govedina ( mozda sto je nemaju puno), i sve je uglavnom ljuto i sve je , KOLKO SAM LIJEP SVE MI SE CURE SVIDJAJU.
|
04-07-2006 at 06:50 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Vodolija Nivo: Forumski doajen Home sweet home
Registriran(a): 07-06-2006 Lokacija: Ovdje Odgovori: 7495 IP: Maskiran
|
Re: Specijaliteti iz vaseg kraja - AS
KARAKTERISTIKE BOSANSKE TRADICIONALNE KUHINJE
Analizirajuci najveci broj jela bosanske kuhinje, moze se reci da se u njoj prozimaju kolorit Istoka i Zapada, a narocito neki elementi domaceg kulinarstva, te modificirana jela Istoka i Zapada, pa cak i susjedstva (Italija, Grcka). Antun Hangi istice grcki utjecaj na kulinarstvo Bosne.
Osnovne karakteristike bosanske kuhinje veoma dobro je definisao u svom strucnom radu Muhamed Duranovic, nastavnik kulinarstva u Sarajevu, a koje se, sa malim dopunama i izmjenama, svode na slijedece:
- ono sto bosansku kuhinju razlikuje od drugih kuhinja, a sto je priblizava francuskoj kuhinji jeste to sto u bosanskoj kuhinji, u pravilu, nema zaprske, te sto se, opet u pravilu, ne upotrebljavaju jaki ljuti zacini, ili se upotrebljavaju u minimalnim kolicinama. Sa tog aspekta ona odgovara i savremenim zahtjevima medicine.
- kuhana ili dinstana bosanska jela u vecini slucajeva su lagana, posto se pretezno kuhaju i dinstaju sa malo vode, u pravilu juhe-fonda - pa tako imaju prirodni sok, odnosno umak koji u sebi nema nimalo zaprske, a orijentalnih zacina u malim kolicinama, te oni ne umanjuju slasti i okus mesa.
- jela bosanske kuhinje u pravilu potpuno su naturalna, sa dosta povrca, voca, mlijeka i mlijecnih proizvoda, kao sto su spinat, zelje, patlidzan, paradajz, tikvice, zeleni luk, mrkva, persun, celer, poriluk (prasa), mahune, riza, zelene slatke paprike, sljive, dunje, slatko i kiselo mlijeko, povlaka, slatki kajmak, kajmak, itd.
- u bosankoj kuhinji u pravilu nema posebnih sosova, vec se oni stvaraju u jelu na bazi juhe i dodataka u toku kuhanja ill na kraju.
[Edited by Vodolija on 18-02-2007 at 18:18 GMT] Žena u najboljim godinama
|
18-02-2007 at 18:17 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Trenutno aktivni korisnici |
Aktivni gosti: 38
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: adisa, Amelaaaa, anqilan456, Asjaaa, asja_m, aurora, con, edin_messi, fake, fare, grande, indyy, jaaaaaa, kunisch, majaaa, necko1972, nuhbeg, schousgeben, speedy07
|
FORUM : Gastronomija : Specijaliteti iz vaseg kraja |
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|