Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.

FORUM : Zdravlje : Stres na poslu
Strana: 1 2 3 4 5 6
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
Abulafija
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 02-07-2004
Odgovori: 28828
IP: Maskiran

View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Stres na poslu

citat:
primus inter pares wrote:

ha za prepoznat ljenost i ne treba bas nakav specijalan specijalist
nego zasuci rukave,budi musko i kopaj ;hanka
a za stres nadji kakav ventil;sport,ribarstvo,zene,

Bez zachatavanja, ako more ikako.
Ne sikiraj se ti ni za moju ljenost a ni hobije
26-03-2012 at 12:03 | Ukljuèi u odgovor
primus inter pares
Registriran(a): 31-01-2008
Odgovori: 20460

icon Re: Stres na poslu

kako ba zachatavanje...
stres i dolazi zarad,nagomilanih obaveze koje ne stizemo...
ili se adaptiras i naucis nosit s tim,ili miki mijenjas poziciju...nema trece..
ganjat bolovanja,ako sam dobro shvatio denci je samo bjezanje od problema,a oni cekaju da se vratis,tako da s tim nista rijesio nisi...
naravno ovde ne govorimo o mobingu ,ne?

26-03-2012 at 12:06 | Ukljuèi u odgovor
primus inter pares

priroda posla takodje igra velku ulogu...
recmo,eto skoro nastavnici,valja nosti toliku djecu na salamet a ne pobudalit...
ili policajci,svaki dan gonit, i radit sa kriminalcima,nema sanse da ne utice na psihu...
ili radit u mrtvacnici,kao vojnik,naftni radnik na drugom kontinentu odvojen od porodice...
i onda dodje,neki tako,pristojan poslic,i kaze izuzetno je stresan,ima puno posla,ajde begaj

26-03-2012 at 12:08 | Ukljuèi u odgovor
Abulafija

citat:
priroda posla takodje igra velku ulogu...
recmo,eto skoro nastavnici,valja nosti toliku djecu na salamet a ne pobudalit...
ili policajci,svaki dan gonit, i radit sa kriminalcima,nema sanse da ne utice na psihu...
ili radit u mrtvacnici,kao vojnik,naftni radnik na drugom kontinentu odvojen od porodice...
i onda dodje,neki tako,pristojan poslic,i kaze izuzetno je stresan,ima puno posla,ajde begaj

Ma vrsta posla je nebitna, stres se moze javiti i nocnom cuvaru sto spava na dvije stolice sastavljene i atomskom fizicaru i rudaru....
Sve zavisi od predispozicija, od sklonosti stresu itd....
26-03-2012 at 12:10 | Ukljuèi u odgovor
primus inter pares

citat:
Abulafija wrote:

Ma vrsta posla je nebitna, stres se moze javiti i nocnom cuvaru sto spava na dvije stolice sastavljene i atomskom fizicaru i rudaru....
Sve zavisi od predispozicija, od sklonosti stresu itd....

vrsta posla je itekako bitna,...to ti sve govori o covjeku!tako reci od cega je sacinjen,kakav mu je odgoj bio,jerbo sve od kuce pocinje!
ko je naucio radit taj ce radit i 2 km pod zemljom,ko nije taj ce kukat i na te dvije stolice,nema tu ba razlike..pod uvjetom da problem nije druge prirode,kao maltretiranje nadredjenih,ili neke psiholoske mahane
naucis se nosit sa stresnim situacijama,prilagodjavas se,adaptiras,il nestajes, sa posla naravno sve je prirodna selekcija,majka gea odlicno poredala ...
26-03-2012 at 12:18 | Ukljuèi u odgovor
Abulafija

citat:
MelMel wrote:
Vrlo zahebana stvar. Vrzino kolo. Vrlo je bitno prepoznati znake stresa na vrijeme i uciniti nesto po tom pitanju.

Mislim da tu doktori ne mogu bas pomoci, osim privremeno.

Sam covjek mora naci dobar balans izmedju poslovnog i privatnog zivota. A kako, pa i to je individualna stvar.

Licno, sebi sam nasla soluciju da vise nikada ne ostajem na poslu duze da bih nesto zavrsila. Ako nisam zavrsila, to znaci da su mi natovarili previse posla i da im trebam reci ohanite, do vas je - a ne do mene. Prije sam ko budala ostajala duze i naucis ih na to da uvijek odradis posao. Briga njih da li si se stresao oko toga i da li si ostajao duze na poslu. Zato sada na vrijeme kazem, ohanite - nemam 100 ruku.

Pravilo broj dva koje sam sebi uvela, onog momenta kad predjem vrata na poslu i sjednem u svoj bibi, tog istog momenta se totalno iskljucujem mozgom od svih poslovnih problema. Jednostavno sam se istrenirala da se totalno iskljucim i tek se mentalno ukljucim sljedeci put kad predjem prag na poslu. Ne dozvoljavam da posao i problemi na poslu imaju ikakav uticaj na moj privatni zivot. Prije sam znala npr vikendom razmisljati o necemu sto me ceka na poslu u ponedeljak i htio ti to ili ne, upropastis sebi raspolozenje. Sada istinski, bez obzira kakvi su problemi na poslu, iskljucim sve mentalne senzore kada je posao u pitanju onog trenutka kad mi prestane radno vrijeme.

Slazem se potpuno.
E sad, lako je nama na zapadu palamuditi o ovome, jer je stres bolest priznata, pridaje mu se paznja, poslodavcima se takodje skrece paznja na ovo konstantno.
Sta covjek da radi, kad mu je sef neki balkanski runjo, koji se nekako domogo sefovske pozicije, i koji zna da otici ne mozes, jer ti od tog posla zavisi egzistencija.
Kako se iscupati i izboriti sa stresom u ovim situacijama?
Zna li ko sta kaze nas zakon, o ovome?
26-03-2012 at 12:19 | Ukljuèi u odgovor
primus inter pares

a sta,kad ne mozes prekinut poso tacno u 3?4?5?
sta kad ne smijes iskljucit mobitel?sta kad pozivi dolaze i u 10 navece?
sta onda?onda je uredu bit pod stresom i lagano ludit jele

26-03-2012 at 12:21 | Ukljuèi u odgovor
Denci

Registriran(a): 28-08-2006
Odgovori: 24424

citat:
kako ba zachatavanje...
stres i dolazi zarad,nagomilanih obaveze koje ne stizemo...
ili se adaptiras i naucis nosit s tim,ili miki mijenjas poziciju...nema trece..
ganjat bolovanja,ako sam dobro shvatio denci je samo bjezanje od problema,a oni cekaju da se vratis,tako da s tim nista rijesio nisi...
naravno ovde ne govorimo o mobingu ,ne?

Ja ne bjezim od problema,nego pauzu da napunim baterije i onda opet u akcijuZavisi ko sta radi,kakvi su uslovi na poslu,odnos sa kolegama.Mi u skoli smo ko jedna velika familija i pomazemo jedni drugima.Ja radim sa djecom sa specijalnim potrebama(CP,Down Syndrom,autisam,ADHD itd) koja idu u obicne osnovne skole sa drugom djecom.Tako da je moj svaki dan borba sa vjetrenjacama.Jedno je roditeljska zelja,da mu dijete funkcionise ko ostala djeca,stvarnost je akroz drugacijaTako da jedna duza pauza,pogotovo zimi dobro dodje 

Keep your eyes on the stars and your feet on the ground.
26-03-2012 at 12:27 | Ukljuèi u odgovor
Abulafija

citat:

vrsta posla je itekako bitna,...to ti sve govori o covjeku!tako reci od cega je sacinjen,kakav mu je odgoj bio,jerbo sve od kuce pocinje!
ko je naucio radit taj ce radit i 2 km pod zemljom,ko nije taj ce kukat i na te dvije stolice,nema tu ba razlike..pod uvjetom da problem nije druge prirode,kao maltretiranje nadredjenih,ili neke psiholoske mahane
naucis se nosit sa stresnim situacijama,prilagodjavas se,adaptiras,il nestajes, sa posla naravno sve je prirodna selekcija,majka gea odlicno poredala ...

Pa ne slazem se ja bas s ovim.
To prirodna selekcija itd...
Zaposlen si npr. da radis jedan posao, pa ti se obaveze pojave druge, pa ih je sve vise i vise, i ne osjetis da si zatrpan, dok ne postane prekasno.
Bitno je znati svoja prava i obaveze, a onda balansirati sa istima.....
26-03-2012 at 12:27 | Ukljuèi u odgovor
primus inter pares

citat:
Abulafija wrote:

Pa ne slazem se ja bas s ovim.
To prirodna selekcija itd...
Zaposlen si npr. da radis jedan posao, pa ti se obaveze pojave druge, pa ih je sve vise i vise, i ne osjetis da si zatrpan, dok ne postane prekasno.
Bitno je znati svoja prava i obaveze, a onda balansirati sa istima.....

jaro,posteno,evo tipkamo,znaci,zivi smo dobro je,ima se i posla...
kad je cojk zatrpan nigdje ga danima,sedmicama,nema kad ni da se zali..radi ko konj dok ne sagori,...onda ganja novi poso...
ovo ostalo je sve pusi smouk,i zato nemoj djaba ba,koliko je ko prirodno tolerantan na odredjene uvjete ztivota i rada tolikoi izdrzi pod pritiskom..nekom pritisak godi jer ga gura preko limita,nekog pritisak ukoci i ne moze se pomaci sa mjesta...
elem,nema posla bez stresa,kako ces se ti nosit s tim zavisi iskljucivo od tebe...
ostat i borit seil otic kuci...
opet zavisi i o kojoj vrsti posla se radi!
26-03-2012 at 13:21 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 12
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: almedina, armin-fukara, ASEDO71, Asmir32, ATILA, dianik, lejla006, memo_co23, nermin71, TopniK
FORUM : Zdravlje : Stres na poslu New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6

Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?

Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net