Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.


FORUM : Politika : Kakvu državu Želimo?
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
djecko
Nivo: Forumski doajen
nisam nehljebar

Registriran(a): 28-03-2005
Lokacija: SFRJMAKEDONIJA
Odgovori: 13657
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Kakvu državu Želimo?

citat:
bdirlija wrote:


Ako je vjerovat zvaniènim podacima više je nego duplo od te tvoje cifre. U augustu je bilo 44,6% registrovanih nezaposlenih. Kad uzmeš cifru onih koji rade na crno, bez penzionog a kojima država plaæa zdravstveno... Boli glava. Kad još uzmeš koliko ljudi neredovito ili nikako ne prima platu a vode se da rade, ne plaæa im se penziono .... Migrena!
Èoik kad proðe èaršijom i vidi aute po cestama i pune kahvane reko bi da smo ko bubreg u loju. A ono lovatora vidiš i prepoznaš a fukaru teško. Na buvljaku moreš naæ Dolce Bregana, Huso Boss a vala i one prave s etiketom robe, pa se fukara lako kamuflira i teško je prepoznat dok joj ne zaviriš u kuæu.

Ja svakako ne bi u Španiju. Malo me "utješi" podatak da tamo 77 000 izabranih politièara pije krv narodu.

I ja bih rado neku poput Švice. Pogotovo ako usvoje inicijativu nekih blentovina da svakom švicarcu država svakog mjeseca pljuhne 2500 frankiæa.
Mislim, više zeza. Ko bi ozbiljan ovako nešto pomislio i predložio.
Al eto lijepo èoiku doðe da ima sunarodnjaka koji kontaju na takav naèin
http://www.advance.hr/vijesti/inicijative-u-svicarskoj-traze-da-drzava-mjesecno-bezuvjetno-daje-2-500-franaka-svakom-stanovniku-a-direktorima-da-se-place-ogranice-po-modelu-1-12/

[Edited by bdirlija on 11-10-2013 at 09:26 GMT]

U Bosni i Hercegovini ,mi i da hoæemo ,dugoroèno gledajuæi,ne možemo pronaæi neki bolji model ili neko rješenje nego je to u Švicarskoj.
Htjeli mi to ili ne !
Da bi se izbjegli buduæi bilo kakvi unutrašnji meðusobni sukobi ,a ogradili se od apetita Srbije i manjeg dijela hrvatskih ekstremista.
Da se pitam prepisao bih od njih ustav ili obavezao parlament BiH da razrade isti ...
Bilo bi bolje svima...
Kad može manja švicarska biti na kantonalnom principu,mogla bi i BiH.
Vuk sit -ovce na broju
11-10-2013 at 09:51 | Ukljuèi u odgovor
soraya
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 01-03-2009
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 30666
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kakvu državu Želimo?

PORAZAN GODIŠNJI IZVJEŠTAJ EVROPSKE KOMISIJE: Dok èitav region ide naprijed, BiH zastrašujuæe 'tapka' u mjestu
Subota | 12.10.2013.

Evropska agenda nije prioritet za bh. politièare, te nije postignut ni napredak na tom polju, navodi se u izvještaju EK-a o BiH. Prevladali su kratkoroèni partijski ili etnièki interesi nad uèvršæivanjem puta zemlje ka EU

Bosna i Hercegovina "tapka" u mjestu, za Srbiju i Kosovo historijska godina zbog sporazuma, Crna Gora na pravom putu ali treba da pronaðe rješenja za KAP i aferu "Snimak", a Makedonija za spor oko imena s Grèkom, piše u zakljuècima godišnjeg izvještaja Evropske komisije (EK).

Evropska agenda nije prioritet za bh. politièare, te nije postignut ni napredak na tom polju, navodi se u izvještaju EK-a o BiH. Prevladali su kratkoroèni partijski ili etnièki interesi nad uèvršæivanjem puta zemlje ka EU.

- Politièki predstavnici ne dijele viziju oko pravca i buduænosti zemlje niti oko toga kako bi trebalo da funkcioniše. Ne postoji temeljan interni politièki dijalog o kljuènim pitanjima kao što su proces evropskih integracija niti postavljanje prioriteta vezanih za taj put - piše u izvještaju, u koji je Radio Slobodna Evropa imala uvid.

Proces evropskih integracija BiH je u zastoju, dok ostale zemlje regiona napreduju.

Navodi se da nisu ispunjene dvije kljuène obaveze iz Mape puta za 2012. - provoðenje presude Suda za ljudska prava u Strazburu o presudi "Sejdiæ-Finci“ i uspostavljanje efektivnog koordinacionog mehanizma.
- Bez politièke hrabrosti i odluènosti, evropska perspektiva BiH se neæe materijalizovati - istièe EK-a.

EK-a je odluèila da odloži dalje razgovore o fondovima IPA II dok se BiH ne vrati u evropski kolosijek.

- Ukoliko izostane opipljiv napredak, BiH rizikuje da izgubi znaèajna pretpristupna sredstva - navodi se u izvještaju EK-a.
- Bez politièke hrabrosti i odluènosti, evropska perspektiva BiH se neæe materijalizovati - istièe EK-a.

EK-a je odluèila da odloži dalje razgovore o fondovima IPA II dok se BiH ne vrati u evropski kolosijek.

- Ukoliko izostane opipljiv napredak, BiH rizikuje da izgubi znaèajna pretpristupna sredstva - navodi se u izvještaju EK-a.
(Fena)

12-10-2013 at 21:04 | Ukljuèi u odgovor
fazlija83
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 03-06-2013
Odgovori: 151
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Kakvu državu Želimo?

citat:
djecko wrote:

U Bosni i Hercegovini ,mi i da hoæemo ,dugoroèno gledajuæi,ne možemo pronaæi neki bolji model ili neko rješenje nego je to u Švicarskoj.




sve nekaki strucnjaci pravi
12-10-2013 at 23:07 | Ukljuèi u odgovor
neveli
Nivo: Forumski vuk
Baška ilum, baška pamet.
Registriran(a): 08-04-2006
Odgovori: 605
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kakvu državu Želimo?

citat:
:

.. provoðenje presude Suda za ljudska prava u Strazburu o presudi "Sejdiæ-Finci“ i uspostavljanje efektivnog koordinacionog mehanizma.


Ovdje treba nazvati stvari pravim imenom.

Sve opcije koje vode gradjanskoj BiH za Bosnjake su prihvatljive i Bosnjaci ih zele : i povrat Ustava RBiH i novi Ustav koji bi definirao samo bosansko-hercegovacki narod ( bez definiranja etnickih skupina), i ukidanje nacionalnog kljuca itd..

Bosna i Hercegovina tapka u mjestu , jer je njen kocnicar onaj ko ju je rasturao, razvaljivao, ubijao, a to je srpska fasisoidna politika RS-a .. Odgovorni su oni Srbi koji podrzavaju tu politiku mrznje i krvi ( naravno ne svi), politicari koji je realiziraju i na prvom mjestu MZ koja je dozvolila da zlocinacki monstrum i nakon genocida i najmonstruoznijih zlocina nad nesrbima dozvoli "zivot" tog ploda zla nazvanog RS.

Opstruiranje sprovodjenja Sejdic-Finci presude je samo djelic tih fasistickih opstrukcija - sto vise opstruiraju to produzavaju period razgradnje BiH.. I oni ce sve tako raditi dok im se kroz postojanje RS priznaje pravo na zlocine koji su pocinjeni u ime srpsko-fasisticke politike..

Ako se zlocin priznaje tako sto ce se zlocinacko "RS-cedo" , nastalo natapajuci se krvlju tisuca nevino umorenih, silovanih, izmucenih, prognanih i opljackanih, nekaznjeno i dalje odrzavati na zivotu - onda je u toj nenormalnoj situaciji normalno da to "cedo" i dalje sprovodi politiku svojih kreatora.. Zlocin mu je bit, na njemu pociva..

Opstruirat ce rad institucija BiH, opstruirati sve odluke koji se odnose na jacanje drzave, a na terenu i dalje sprovoditi cistku jednom vec ubijanih i protjerivanih nesrba.. I to tako sto ce tim nesrbima otimati zemlju i u njihovim dvoristima graditi crkve, brisati iz zemljisnih knjiga i katastra vlasnicka i korisnicka prava nesrba , vakufe itd.. , neprocesuirati zlocince i praviti Kafkine "Procese" nad nekim nanama Fatama i slicnim nejakim , vec dovoljno ubijanim zrtvama..

Izvor sih zala je ono sto je izgradjeno na zlu..

A sad druga strana medalje - u ambijentu gdje je sistem vrijednosti spusten do te mjere da se zlocin i umobolna ideologija tako nagradjuje sto se rezultat tog zlocina odrzava na zivotu - sav nemoral nasih politicara : korumpiranost, nepotizam, nesposobnost , kriminal , u strahu od dalje razgradnje BiH, jednostavno nestaje, nema ga - jer je u uporedbi sa velikm zlom skoro pa nevidljiv..

I tu mi Bosnjaci pravimo gresku..

Znamo ko opstruira BiH, ali isto tako znamo ko opstruira nase zivote.. I nevezano za pricu o uredjenju drzave, mi se necemo pomjeriti naprijed dok ne procistimo svoje sopstvene redove dok nemoral, korumpiranost,nepotizam, politicki kriminal itd.. ne pocnemo svojim glasovima kaznjavati, pa samim time i procesuirati.. Nasi politicari su takvi, jer smo im mi to dozvolili!

Kad procistimo svoje redove , onda cemo moci lakse i uspjesnije da se uhvatimo u kostac i sa otvorenim neprijateljima BiH!



[Edited by neveli on 13-10-2013 at 00:17 GMT]
13-10-2013 at 00:13 | Ukljuèi u odgovor
djecko
Nivo: Forumski doajen
nisam nehljebar

Registriran(a): 28-03-2005
Lokacija: SFRJMAKEDONIJA
Odgovori: 13657
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kakvu državu Želimo?

evo negativnog primjera ,koji od iste države dobija platu i egzistenciju

LIÈNOST SEDMICE: MILICA MARKOVIÆDaleko joj kuæaMarkoviæ: Živopisna Bijeljinka FOTO: AVAZ
Daleko joj kuæa

Izjava zastupnice SNSD-a u Predstavnièkom domu Parlamenta BiH Milice Markoviæ da je „BiH retardirana država“ više je rekla o njoj samoj nego o državi koju, na njenu sramotu, predstavlja. Doduše, izjava Markoviæ donekle i ima smisla, jer u kakvoj bi to državi ova i ovakva osoba mogla biti poslanik u najveæem zakonodavnom tijelu, ako ne u onoj koja baš i „nije pod vinklo“?!

Prevelik zalogaj

Èast, svakako, narodima i mnogim njihovim izabranicima od reda, odgoja, znanja, kulture i ugleda, ali Markoviæ je svojom izjavom pokrenula jedno vrlo važno pitanje koje se tièe naše sveopæe zrelosti. Kako to da neko ko je u životu mijenjao politièke partije poput donjeg rublja, što je sluèaj s Milicom Markoviæ, doðe u situaciju da bude negdje biran, da nekog predstavlja i pri tome drži pridike o mentalnoj sposobnosti svega i svaèega, pa i same države.

U Bijeljini æe vam na pitanje o njihovoj živopisnoj sugraðanki, uglavnom, odmahnuti rukom uz tihi komentar „daleko joj kuæa“, premda o njenom politièkom usponu, koji je pratio hod preko mrtvih, svi znaju sve.

Bila je najprije ljuta SDS-ovka pa se onda priklonila politièkoj partiji ratne zloèinke Biljane Plavšiæ pa kad su ovu spengali u Hag, navodno oèijukala sa socijalistima, pa ponovo tražila sebi hljeba u SDS-u, dok se na kraju nije smirila kod Milorada Dodika, taènije u Opæinskom odboru SNSD-a u Bijeljini. Tamo je odmah sjela na grbaèu osnivaèa SNSD-a u Bijeljini Gavrila Bobara, pokušavajuæi ga u nekoliko navrata politièki eutanazirati, ali je Bobar, zahvaljujuæi svom porodiènom i svakom drugom bekgraundu, za nju, ipak, bio prevelik zalogaj.

Smetljište historije

Cinici u Bijeljini kažu da Markoviæ, uz Dušanku Majkiæ, u Parlamentu BiH èini „ljepšu polovinu“ Dodikovog SNSD-a te da je radikalna retorika i pljuvanje po BiH jedino u èemu su se do sada i jedna i druga dokazale i da su kao takve Dodiku još potrebne. Tipièan sindrom mahale!

Nekadašnja bijeljinska profesorica Milica Markoviæ u parlamentarnom životu BiH prokockala je priliku da se upamti po pametnim i konstruktivnim idejama. Kada se jednog dana život u BiH bude mjerio evropskim kantarom, na kome su karakter, znanje i mudrost parlamentaraca oduvijek bili pod posebnom pažnjom, podsjeæanje na likove poput Milice Markoviæ nosit æe sa sobom tešku gorèinu i stid.

Šteta što ne vidi da voz s retardiranim politikama i politièarima nepovratno grabi ka svojoj posljednjoj stanici - smetljištu historije.

Iz zvaniène biografije

Milica Markoviæ roðena je 1967. godine u Bijeljini, gdje i živi. Profesorica je francuskog i italijanskog jezika. Zastupnica je SNSD-a u Predstavnièkom domu Parlamenta BiH. Razvedena je i ima sina Jovana.

13-10-2013 at 12:55 | Ukljuèi u odgovor
Dajdza
Nivo: Forumski doajen
Nista posebno ali opet kako za
Registriran(a): 05-07-2011
Lokacija: USA
Odgovori: 1588
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kakvu državu Želimo?

Kakvu drzavu zelimo. Mozda bas ovakvu kad je mapa u pitanju, u politickom smislu sa novim strankama i maldim ljudima, jer mladost uvijek donosi nesto novo. Uostalom mladi prave dzavu za sebe, a stariji gledaju sta od nje da uzmu.
Lijepa mama, prezentirana u nezgodno vrijeme. Malo se preuranilo, ali hajde ga zanaj.

http://doznajemo.com/2014/02/22/httpwp-mep3cnyx-n3r/

25-02-2014 at 00:22 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 67
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: EminaS, meho, Mela77, mikimini, Mir$o, pljosko, strokeunit
FORUM : Politika : Kakvu državu Želimo? New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice