Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.

FORUM : Politika : Sandzak
Strana: 1 2 3 4 5 6
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
mustajbeg
Nivo: Forumski doajen
Bosnjak koji mrzi cetnike

Registriran(a): 15-10-2010
Odgovori: 1379
IP: Maskiran

View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Sandzak
Bez chatanja molim

Sve vise cuje se glas brace,nase brace Bosnjacke, Bosnjackog Sandzaka.Danas kao nikad u istoriji ovog naroda nije bilo vise smjelosti.Da,braca hoce a i mi hocemo,vratiti Sandzak matici BiH.

02-03-2013 at 10:17 | Ukljuèi u odgovor
arnie
I'm coming in peace now

Registriran(a): 12-02-2011
Odgovori: 4391

icon Re: Sandzak
Bez chatanja molim

citat:
mustajbeg wrote:
Sve vise cuje se glas brace,nase brace Bosnjacke, Bosnjackog Sandzaka.Danas kao nikad u istoriji ovog naroda nije bilo vise smjelosti.Da,braca hoce a i mi hocemo,vratiti Sandzak matici BiH.

Elhamdulillah

02-03-2013 at 11:03 | Ukljuèi u odgovor
mustajbeg

icon Re: Re: Sandzak
Bez chatanja molim

citat:
MelMel wrote:
Najbolje je da proglase Republiku Sandzak. Ha ja, kad moze Republika Srpska, mogla bi i Republika Sandzak.

za pocetak;

Autonomija Sandžaka æe biti neminovan društveni proces o kojem bi u interesu stabilnosti dviju država, na vrijeme trebalo voditi dijalog za zvaniènim Beogradom i Podgoricom, rekao je u intervjuu za ''Vijesti'' glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorliæ.
02-03-2013 at 15:03 | Ukljuèi u odgovor
VV Cephei A
Nivo: Guest

Bez chatanja molim

Za poèetak, spajanje srbijanskog i crnogorskog dijela Sandžaka u jednu autonomnu cjelinu. Treba tražit entitet. Kad mogu Srbi u Bosni, mogu i Bošnjaci u Srbiji. Taj u Srbiji barem ne bi bio izgraðen na genocidu.

03-03-2013 at 09:44 | Ukljuèi u odgovor
arnie
I'm coming in peace now

Registriran(a): 12-02-2011
Odgovori: 4391

Bez chatanja molim

Autonomija Sandzaka pa samostalna drzava pa onda pripajanje BH, Inshallah,

kada je u ovoj materiji u pitanju poredjenje BH entieta RSa i Sandzaka, tu nema ama bas nikakve niti slicnosti a kamoli paralele,

dok je RS proizvod, samo dvadesetak godina starog, exciplicitnog etnickog ciscenja progona bosnjackog zivlja, koja lezi na kostima stotinama hiljda neduznih civila, otetoj zemlji i punoj djecicjih skrivenih grobnica,

Sandzak je hiljadu godina skoro cista muslimanska odnosno bosnjacka sredina i legitimno osamostaljenje odnosno pripajanje BH je samo pitanje vremena,

ono sto je enormno nelegitimno i sto slusamo, gledamoo i citamo svaki dan jeste repressija srbijanskih vlasti, maltretiranje i zastrasivanje muslimanske vjerske zajednice i intelektualnog kadra na ovom prostoru...

03-03-2013 at 10:21 | Ukljuèi u odgovor
hurija
Nivo: Moderator podforuma

Registriran(a): 02-03-2004
Odgovori: 15602

Bez chatanja molim

ja ne mogu da vjerujem kako naivno razmišljaš @arnie.
Kakvo pripajanje? Èemu? Pa, ni tvoja sopstvena država nije ureðena kako treba, rascjepkana, i niko ne garantuje da se neæe rascjepkati još više.
Šta misliš kad bi svi tražili pripajanje svojih, na što bi to lièilo?

03-03-2013 at 10:30 | Ukljuèi u odgovor
camac
Unknown artist

Registriran(a): 11-05-2011
Odgovori: 5224

Bez chatanja molim

uzimajuci u obzir da ustav Srbije govori o autonomijama i pravu lokalnih samouprava na udruzivanje, kako po ekonomskom tako i po teritorijalnom planu, postoji mogucnost da se i ova oblast na neki nacin izdvoji i dobije neki vid autonomije u odnosu na drzavu.. Vojvodina vec uveliko radi na tome, ali oni imaju podrsku Madjarske koja je ujedno i clanica EU i sigurno ce uskoro biti konkretnih rezultata ove kampanje.. neke teritorije na granici Srbije i Kosova su takodje, preko svojih predstavnika u Beogradu, izrazile zelju za autonomijom, dok iz Sandzaka nikad nije upucen javni zahtjev za to.. iako su lideri koji predstavljaju Sandzak u Beogradu, na te pozicije dosli sa glasovima iz Sandzaka i na kampanjama baziranim na zasnivanju autonomije, bilo kakva administrativna inicijative jos uvijek nije pokrenuta.. da li zbog toga sto oni nemaju nikoga da stane uz njih i podrzi ih u tome, ili je zbog necega drugog, ne zna se.. neki smatraju da ce ulaskom arapskih zemalja, a posebno Turske u ekonomske tokove Srbije, Sandzak dobiti potrebnu snagu i jak ekonomski podsticaj za ostvarenje autonomije, ali to su jos uvijek, samo nagadjanja..

03-03-2013 at 10:38 | Ukljuèi u odgovor
hurija

icon Re: Re: Sandzak
Bez chatanja molim

citat:
camac wrote:

koliko sam shvatila, ovdje se ne prièa o autonomiji, nego o odvajanju/odcjepljenju Sandžaka. Ne znam Ustav Srbije, nit' me nešto posebno interesuje, al' ne vjerujem da se nešto posebno promijenilo što se tièe toga- autonomija DO odcjepljenja.
Da li je neko tražio ili ne, ne znam, ali znam sigurno da to ne garantuje stabilnost i kad bi neko poveo to pitanje.
Ova dešavanja sa Vojvodinom mogu poslužiti kao primjer, s tim da je Sandžak specifièan demografski i nije baš pametno jurišnièki prièati - pripojimo ga!
03-03-2013 at 10:45 | Ukljuèi u odgovor
mustajbeg

Bez chatanja molim

Srbi
Hrvati
Slovenci...
svi imaju svoje nacionalne drzave.
Bosnjaci da budu evropski Kurdi?

03-03-2013 at 11:04 | Ukljuèi u odgovor
hurija

Bez chatanja molim

@mustajbeže, nismo i neæemo biti evropski Kurdi, al' nije rješenje ni stvaranje jednonacionalne države. Zar nas takva ideja nije dovela do genocida? BiH je specifikum i ne može se primjeniti ono što su mogli Slovenci. Ne može ni Srbija koliko god se upinjala da hoæe. I Hrvati imaju problem, mada to oni malo mudrije rade.

03-03-2013 at 11:11 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 14
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: cole, ELVIS, izgradnja stanova, lela, san, slobodan dan, Smucko2, suco, tuzla 77
FORUM : Politika : Sandzak New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6

Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?

Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net