Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.
|
hurija Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 02-03-2004 Lokacija: tuzla Odgovori: 15602 IP: Maskiran
|
Re: Holesterol-odnos LDL i HDL
citat: Ibrahim1 wrote:
Navedene studije su vec zastarjele. Dijelim misljenje da su u sve ovo upletene igre farmaceutskih kuca, ali u principu svi statini imaju negativan efekat na jetrenu funkciju ako se nekontrolisano koriste i nedozvoljenim dozama. Mislim da je zabluda snizavati "lose" masnoce, a da se pri tome ne vodi racuna da iste ne budu u referentnim vrijednostima.
Sustina nutricionisticke filozofije je da se u ishrani koristi sve onoliko koliko ne ugrozava normalno funkcionisanje organizma. Restriktivno djelovati je dozvoljeno iskljucivo kada nesto iz ishrane ima los efekat na organizam, i to u nekim razumnim granicama. Ljudima koji imaju povisene masnoce, lose masnoce, ne preporucuje se potpuno izostavljanje odredjenih namirnica u ishrani, ali kontrolisano uzimanje da. Zato se to i zove "higijenski-dijetetsko lijecenje/tretman". Vjerujem da je izvor zablude razmisljanje iskljucivo o ovom losem holesterolu, a da se pri tome zaboravlja dobri. Odnos izmedju ta dva je, zapravo izvor ravnoteze i u, krajnjem, nekog poremecaja. U tekstu se navodi kao primjer ateroskleroza, koja je rezultat fizioloskih promjena na krvnim sudovima, koje mogu biti potpomognute "lijepljenjem" masnoce na njihove zidove. Zato, sam pojam ateroskleroze treba razumjeti iz drugog, fizioloskog, aspekta, a ne ga samo definisati kao rezultat neadekvatne ishrane.
Hocu da kazem da sve ono sto se koristi u ishrani, a da je umjereno, ne bi trebalo biti izvor bolesti. Naravno, ukoliko nije udruzeno sa nekim drugim faktorima rizika.
[Edited by hurija on 26-12-2011 at 12:43 GMT]
|
26-12-2011 at 12:42 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Ibrahim1 Nivo: Novi forumaš Registriran(a): 24-11-2011 Odgovori: 12 IP: Maskiran
|
Re: Re: Holesterol-odnos LDL i HDL
Slazem se. Evo jos jedan interesantan prilog i blog za one koji zele zaviriti iza zavjesa matriksa konvencionalne medicine:
http://storartad.blogspot.com
Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje
Jos prije 15 godina je Apfelbaum pokazao da smanjenje dijetalnog holesterola vodi smanjenju nivoa holesterola u krvi od 0.3 %. Wow.
Simons je pokazao da jedenje 7 jaja sedmicno ima skoro nikakav efekat na masnoce u krvi u odnosu na jedenje dva jajeta sedmicno.
Druge studije su pokazale da dijeta sa malo masnoca snizava LDL ali takodjer i HDL i povecava nivo triglicerida u krvi. Uprkos svemu, i dan danas cemo cak i u bolnicama naci manje masne margarine, koji se daju bolesnicima. Najpoznatiji je Becel margarin, kojeg proizvodi holandski koncern Unilever, i koji obogacuje ovaj margarin fitosterolima, supstancama nalik na holesterol, biljnog porijekla, koje bi navodno trebale smanjiti nivo holesterola u krvi.
Osim sto one u manjem omjeru i smanje holesterol u krvi (koje li koristi?) postoje indicije i da oni zapravo pospjesuju razvoj ateroskleroze, narocito kod visokorizicnih subjekata.
Gdje se fitosteroli nalaze? U orasima, ljesnacima i sl.
citat: hurija wrote:
Navedene studije su vec zastarjele. Dijelim misljenje da su u sve ovo upletene igre farmaceutskih kuca, ali u principu svi statini imaju negativan efekat na jetrenu funkciju ako se nekontrolisano koriste i nedozvoljenim dozama. Mislim da je zabluda snizavati "lose" masnoce, a da se pri tome ne vodi racuna da iste ne budu u referentnim vrijednostima.
Sustina nutricionisticke filozofije je da se u ishrani koristi sve onoliko koliko ne ugrozava normalno funkcionisanje organizma. Restriktivno djelovati je dozvoljeno iskljucivo kada nesto iz ishrane ima los efekat na organizam, i to u nekim razumnim granicama. Ljudima koji imaju povisene masnoce, lose masnoce, ne preporucuje se potpuno izostavljanje odredjenih namirnica u ishrani, ali kontrolisano uzimanje da. Zato se to i zove "higijenski-dijetetsko lijecenje/tretman". Vjerujem da je izvor zablude razmisljanje iskljucivo o ovom losem holesterolu, a da se pri tome zaboravlja dobri. Odnos izmedju ta dva je, zapravo izvor ravnoteze i u, krajnjem, nekog poremecaja. U tekstu se navodi kao primjer ateroskleroza, koja je rezultat fizioloskih promjena na krvnim sudovima, koje mogu biti potpomognute "lijepljenjem" masnoce na njihove zidove. Zato, sam pojam ateroskleroze treba razumjeti iz drugog, fizioloskog, aspekta, a ne ga samo definisati kao rezultat neadekvatne ishrane.
Hocu da kazem da sve ono sto se koristi u ishrani, a da je umjereno, ne bi trebalo biti izvor bolesti. Naravno, ukoliko nije udruzeno sa nekim drugim faktorima rizika.
[Edited by hurija on 26-12-2011 at 12:43 GMT]
|
26-12-2011 at 19:47 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Trenutno aktivni korisnici |
Aktivni gosti: 25
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: avaz, Bolt, diablo, Havaji, jasmin501, kokostz, krila, mahic, Miki333, mima15, nina_, njuso1981, Tina_23, ZuZu
|
FORUM : Zdravlje : Holesterol-odnos LDL i HDL |
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|