Info: Svi posjetioci foruma su obavezni da poštuju forumska pravila.


FORUM : Ekonomija : Kvaliteta
Strana: 1 2 3 4 5 6 7
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
Shaban
Nivo: Moderator podforuma
Taxirat

Registriran(a): 17-01-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 12510
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kvaliteta

Uvo­zi se me­so u ko­jem je šver­co­va­na dro­ga!

B. A. 16/12/2010 10:00:00


SARAJEVO - Sto­èa­ri iz BiH za­tra­ži­li su od drža­vnih vlas­ti da za­bra­ne uvoz za­mrznu­tog me­sa, na­kon što su do­šli do in­for­ma­ci­je da u na­šu ze­mlju sti­žu to­ne go­ve­di­ne i svi­nje­ti­ne ko­je go­di­na­ma le­že u hla­dnja­èa­ma. Ugla­vnom se ra­di o uvo­znom me­su iz Ar­gen­ti­ne i Bra­zi­la. Ina­èe, u BiH je za de­set ovo­go­diš­njih mje­se­ci uve­ze­no 28.000 to­na me­sa za što je pla­æe­no oko 90 mi­li­ona ma­ra­ka.

Iz Ar­gen­ti­ne je uve­ze­no 608 to­na, a iz Bra­zi­la 466 to­na me­sa, pre­ma zva­ni­ènim po­da­ci­ma. Me­ðu­tim, pu­no vi­še tog smrznu­tog me­sa je ušlo u BiH s ob­zi­rom da se uvo­zi pre­ko fir­mi s Ko­so­va, iz Ma­ke­do­ni­je, Crne Go­re i Srbi­je, a uz to ogro­mne ko­li­èi­ne se kri­ju­mèar­skim ka­na­li­ma uba­cu­ju u na­šu ze­mlju.

Pre­ma ne­kim in­for­ma­ci­ja­ma iz Crne Go­re, iz Ar­gen­ti­ne i Bra­zi­la se do evrop­skih lu­ka pre­ba­cu­je ži­va sto­ka u ko­joj se na­la­ze vre­æi­ce dro­ge. Ka­da sti­gne na odre­di­šte, iz go­ve­da se iz­vla­èi dro­ga, a za­tim se ko­lju i is­tran­ži­ra­no me­so se pre­ba­cu­je do crno­gor­ske lu­ke Bar. Tu me­so pre­uzi­ma­ju uvo­zni­ci iz Crne Go­re, s Ko­so­va, Srbi­je i Ma­ke­do­ni­je i ono za­vrša­va u pro­da­ji u tim ze­mlja­ma i Bo­sni i Her­ce­go­vi­ni.

16-12-2010 at 10:27 | Ukljuèi u odgovor
Shaban
Nivo: Moderator podforuma
Taxirat

Registriran(a): 17-01-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 12510
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kvaliteta

SARAJEVO - Bh. potrošaèima sve èešæe nude proizvode sa gramažom manjom od uobièajene, dok cijena tih artikala nije smanjena, upozorili su u udruženjima za zaštitu interesa potrošaèa. Primjera radi, iako smo navikli da kupujemo èokolade od 100 grama, sada je taj konditorski proizvod nekih proizvoðaèa težak svega 80 grama. Slièno je i sa mlijeènim proizvodima pa se kisela pavlaka pakuje u ambalažu od 180 mililitara, dok tjestenina umjesto 500 teži 400 ili èak 350 grama.

“Posljednjih mjeseci, pored zvaniènog poskupljenja, imamo i nelegalno poveæanje cijena, i to na taj naèin što dosta proizvoðaèa u vidu navodnih inovacija smanjuje gramažu proizvoda”, poruèila je Gordana Buliæ, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja potrošaèa BiH, pišu “Nezavisne”.

Ona istièe da se èesto dešava da potrošaèi obave veliki broj kupovina, a da ovu pojavu ne primijete.

“Potrošaèe potkradaju, jer vjeruju da kupuju kolièinu na koju su navikli. Rijeè je o skrivenom rastu cijena”, ocijenila je Buliæeva.

I Mediha Bakaloviæ, pomoænik ombudsmana za zaštitu potrošaèa u BiH, istièe da je èesta pojava da proizvoðaèi smanjuju gramažu svojih proizvoda, a da pritom zadržavaju istu cijenu.

“U ovom sluèaju radi se o kršenju prava potrošaèa u pogledu njihovog obmanjivanja i prikrivenog poveæanja cijene proizvoda. Naime, obmanjivanje potrošaèa ima za cilj dovesti ih u zabludu u pogledu kolièine proizvoda, sastava, vrijednosti, cijene i tako dalje”, kazala je za “Nezavisne” Bakaloviæeva.

Proizvoðaèi, meðutim, tvrde da kupci dobijaju onoliko proizvoda koliko piše na ambalaži, te kolika mu je vrijednost. Vjekoslav Joviæ, direktor mljekare DTD Šnjegotina, kod Tesliæa, koja kiselu pavlaku pakuje u ambalaži od 180 mililitara, tvrdi da tu nema ništa sporno.

“Da je ta pavlaka od 200 mililitara, bila bi druga cijena. Mi oduvijek pakujemo pavlaku od 180 mililitara i u skladu sa tom masom je i cijena. Udruženja za zaštitu potrošaèa treba da shvate da i mi imamo troškove, da je, izmeðu ostalog, poskupjela i nafta i ambalaža”, naglasio je Joviæ.

Suprotno mišljenju udruženja za zaštitu potrošaèa i obmudsmana, inspektori kažu da tu za njih nema posla.

Pojašnjavaju da je zakon prekršen samo u sluèaju da, primjera radi, na deklaraciji piše da proizvod teži 100 grama, a da, kada se izmjeri, ima manje od naznaèene mase. Slièno navode i u resornim ministarstvima.

“Nismo imali takve prijave, odnosno da se potrošaèi žale da se smanjuju gramaže. Meðutim, to graðani obièno prijavljuju udruženjima za zaštitu potrošaèa”, kazali su za “Nezavisne” u Federalnom ministarstvu trgovine.



(Vijesti.ba)

07-03-2011 at 13:20 | Ukljuèi u odgovor
Indigont
Nivo: Novi forumaš

Registriran(a): 07-03-2011
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 3
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kvaliteta

Prava potrosaca - to ne postoji u BIH.

07-03-2011 at 13:34 | Ukljuèi u odgovor
Putnik
Nivo: Forumski doajen
Deveram, deveram...

Registriran(a): 01-02-2002
Odgovori: 26140
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kvaliteta

Istrazivanje pokazalo: CocaCola nije ista za zapadno i istocno trziste EUrope...

KVALITETA veæine hrane i piæa multinacionalnih tvrtki varira u razlièitim europskim zemljama, iako se ti proizvodi prodaju pod istim imenom i etiketom, donosi istraživanje slovaèkog EurActiva pod naslovom: Multinacionalne tvrtke varaju potrošaèe u Istoènoj Europi.

Slovaèki EurActiv tako je izveo istraživanje prehrambenih proizvoda u osam zemalja èlanica Europske unije i to u Njemaèkoj, Austriji, Èeškoj, Poljskoj, Slovaèkoj, Maðarskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj.

Slabija kvaliteta za nove èlanice EU

"Proizvodi slabije kvalitete namijenjeni su tzv. novim èlanicama EU", zakljuèio je predsjednik EurActiva u Slovaèkoj Miloš Lauko dodajuæi kako nije vidio sluèaj da je proizvod lošije kvalitete završio na njemaèkom ili austrijskom tržištu, ali zato jesu u istoènim zemljama. Proizvodi koji su bili testirani su: Coca Cole, Milka èokolade, Kotanyi, Nescafe, Jacobs kave i Tchibo espresso kave, a svi proizvodi su bili testirani u slovaèkom Nacionalnom institutu za veterinarstvo i hranu.

Od testiranih proizvoda samo je Milka èokolada pokazala identiènu kvalitetu u svim uzorcima, dok su se najgorim pokazali proizvodi Kotanyija koji imaju najšira odstupanja u kvaliteti od zemlje do zemlje i to bez obzira što svi proizvodi dolaze iz jedne te iste tvornice.

Razlika u Coca Coli

Takoðer velika je razlika i u kvaliteti Coca Cole koja je lošije kvalitete u Slovaèkoj, Maðarskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj. Naime, u napicima za "istoèno tržište" se koristi izoglukoza od kukuruza što je puno jeftinije od obiènog šeæera (saharoze). U Coca Coli, kao odgovor na to istraživanje, kažu da u nekim zemljama koriste razlièite vrste zaslaðivaèa, ali da to nema utjecaja na kvalitetu proizvoda.

Slovaèka udruga potrošaèa tvrdi kako bi tvrtke trebale ponuditi jamstva kvalitete koja bi trebala biti jednako poštivana u svakoj zemlji distribucije.

15-04-2011 at 13:46 | Ukljuèi u odgovor
Shaban
Nivo: Moderator podforuma
Taxirat

Registriran(a): 17-01-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 12510
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kvaliteta

Njemaèka: Konzumacija povræa uzrok infekcije opasnom bakterijom


BERLIN - Sirovi krastavci, rajèice i salate odgovorni su za širenje zaraze opasnom enterehemoragiènom bakterijom E.coli u Njemaèkoj, koja je dosad uzela èetiri života, rekla je u srijedu njemaèka ministrica poljoprivrede i zaštite potrošaèa Ilse Aigner. "Inicijalni rezultati ispitivanja s Instituta Roberta Kocha pokazuju da je konzumacija sirovih krastavaca...

... rajèica i salata uzrok infekcije bakterijom", rekla je Aigner u saopæenju.

Njemaèke zdravstvene vlasti objavile su da su dosad umrle èetiri osobe zaražene opasnim sojem bakterije E.coli koja izaziva hemolitièki uremijski sindrom, iako još uvijek nije službeno laboratorijski utvrðena veza izmeðu njihovih smrti i zaraze.

Epidemiološki Institut Roberta Kocha dosad je zabilježio 140 sluèajeva zaraze, najviše na sjeveru i sjeveroistoku zemlje. Sumnja se na još nekoliko stotina sluèajeva, ponajviše u saveznim pokrajinama Schleswig-Holsteinu, Donjoj Saskoj i Hamburgu, prenosi Hina.

Bakterija Escherichia coli se nalazi u izmetu preživara, pa se nasluæuje da su oboljeli zaraženi nakon konzumacije sirovog povræa koje je bilo gnojeno stajskim gnojivom.

Bakterija uzrokuje krvavu dijareju, velike glavobolje i bolove u trbuhu, a u težim sluèajevima i prestanak rada bubrega.



(Vijesti.ba/Fena)

26-05-2011 at 09:46 | Ukljuèi u odgovor
Shaban
Nivo: Moderator podforuma
Taxirat

Registriran(a): 17-01-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 12510
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kvaliteta

KVALITETA (RECIKLIRANOG) MLIJEKA

Za sve one koji piju (reciklirano), mlijeko ...



Mlijeko sa proteklim rokom iz trgovina šalje natrag proizvoðaèu, koji ima zakonsko dopuštenje da ponovi proces pasterizacije na 190 C stupnjeva, te da ga vrati natrag na tržište.

Prema zakonu, taj proces može da se ponavlja pet puta.

Proizvoðaè je dužan objaviti koliko puta je ponovio ovaj proces i on ga obièno objavi ali na svoj naèin znajæi da niko ne pita da li je mlijeko preraðivano više puta.

Tajna je napisana na dnu kartonske kutije, sitnim brojevima.

2.png1.png





Pretpostavimo da je napisani broj 123456, nedostajuæi broj oznaèava koliko je puta mlijeko bilo reciklirano.

Recimo npr. 123 56, broj 4 nedostaje - to znaèi da je tom mlijeku 4 puta protekao rok trajanja i da je toliko puta bilo ponovo prekuhano.

To nije sve, jer u paketu sa 12 tetrapaka, nekim pakovanjima nedostaju brojevi, a drugima ne.

Ipak to znaèi da je cijela ta pošiljka tretirana jednako.

Na taj se naèin firme dobro bogate i to tako što recikliraju i ponovo prodaju više puta preraðivano pokvareno mlijeko.

Naravno bez znanja onih koji snose posljedice.

Žrtve su naravno oni koji piju, ono što piju.

18-08-2011 at 13:26 | Ukljuèi u odgovor
cica
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 12-02-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 18418
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Kvaliteta

Shabane, šta je sa mlijekom, tetrapakom na kojem nema tih brojeva nikako

18-08-2011 at 13:44 | Ukljuèi u odgovor
MelMel
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 23-03-2010
Odgovori: 24670
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Kvaliteta

citat:
cica wrote:
Shabane, šta je sa mlijekom, tetrapakom na kojem nema tih brojeva nikako

e taj su onda preradili bezkonacan broj puta. bilo im mrsko brojati, a nisu se upoznali sa matematickim simbolom za bezkonacno iliti infinity symbol. da jesu, bio bi printan.
18-08-2011 at 13:54 | Ukljuèi u odgovor
cica
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 12-02-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 18418
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Kvaliteta

citat:
MelMel wrote:

e taj su onda preradili bezkonacan broj puta. bilo im mrsko brojati, a nisu se upoznali sa matematickim simbolom za bezkonacno iliti infinity symbol. da jesu, bio bi printan.


a, ništa, valja naæ neku èistu ženu pa kupovat kravlje domaæe mlijeko
18-08-2011 at 13:59 | Ukljuèi u odgovor
Abulafija
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 02-07-2004
Odgovori: 28828
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: Kvaliteta

citat:
cica wrote:


a, ništa, valja naæ neku èistu ženu pa kupovat kravlje domaæe mlijeko



Sto mora bit cista, pa nije njeno mlijeko, kravlje je, koje se kuha svakako
18-08-2011 at 14:03 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 47
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: aronofsky, auspuh, B.S, marina95, medeni, Memo, Probisvjet, pupa, realnosttuzle, sdds, smiljana, tweety
FORUM : Ekonomija : Kvaliteta New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice