Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.


FORUM : Tuzlarije : IN MEMORIAM
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 ... Last Page >>
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
Crvena starka
Nivo: Forumski doajen
A woman of courage and honor

Registriran(a): 27-08-2009
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 11207
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: IN MEMORIAM

Saucesce porodici Milic.

05-08-2011 at 12:00 | Ukljuèi u odgovor
Shaban
Nivo: Forumski doajen
Taxirat

Registriran(a): 17-01-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 12510
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: IN MEMORIAM

Na èast kolegama tužiteljima i svekolikoj javnosti evo vam jedan text sa portala Inex.hr



NEMATE pojma tko je Dijana Miliæ? Neki æe reæi da više nije ni bitno, ali ovo je prièa o kojoj se ne smije šutjeti. Ona se prièa vrištanjem. Zbog svih nas.

Napisali su da je umrla u 44.godini života. Ako æemo pošteno, ubijena je. Dijana Miliæ u našim svjetovima ostat æe upamæena kao osoba koju je samljeo i ispljunuo sustav protiv kojeg se borila. Bila je tuzlanska tužiteljica, najpoznatija po famoznom sluèaju i istrazi koju je vodila protiv profesora sarajevskog Pravnog fakulteta osumnjièenih da su imali seksualne odnose sa svojim studenticama. U tijeku èitave muène istrage bila je Pale sam na svijetu, nesalomljiva i nepotkupljena jedinka koja je hrabro jurišala da saèuva obraz ostatcima èasnog pravosuða u ovoj zemlji bez obraza, èasti i ikakvih prava uopæe.

U takvim zemljama, takoðer je sasvim logièno da jedan takav tužitelj kroz par mjeseci postane glavni optuženik u suludom kafkijanskom procesu. Na konto njenog "kopanja" po svetim spermatozoidnim akademskim gaæama, uslijedila idiotska protuoptužnica u kojoj se Dijanu Miliæ tereti, na temelju iskaza profesionalne lake djevojke – plaæenog pijuna u ovoj prièi, za iznuðivanje iskaza i pokušaj spolnog odnosa sa istom. U tom trenutku poèinje kazneni, moralni i javni progon ove žene u kojeg se ukljuèuju svi, od glavnog federalnog tužitelja Zdravka Kneževiæa, preko lešinarskih medija do kolega tužiteljice koji su sa njenim životom i karijerom krenuli ogavno "meziti" kao sa najboljim pršutom iz hladnog podruma. Istraga protiv tužiteljice okonèana je u rekordnom roku, za nepuna dva mjeseca, kao da se radi o najureðenijoj svemirskoj pravnoj državi, a ne o nakaradi zvana Bosna i Hercegovina gdje se za ukradenu kokoš èeka roèište od brat bratu, godinu-dvije dana. Dijana Miliæ suspendirana je s posla munjevitom brzinom i uskoro zbog metabolièkog poremeæaja biva smještena na Odjel gastroenterologije UKC-a Tuzla. Zbog srèanog aresta umrla je prekjuèer.

"Svi šute, papci, suci, fratri, policajci, jer su roðaci il' u istoj stranci..."

Postoji li itko u tom lancu krvožednih i beskrupuloznih igraèa sa ljudskim sudbinama tko je bar za trenutak osjetio moralnu krivicu zbog ovog sluèaja? Ne znam, ali izrazito sumnjam. To su lica koja na mjestu obraza imaju saliveno g***o, postojano na svim vremenskim uvjetima. Poèevši od "veleuvaženih kolega" preminule tužiteljice, plaæenièke bagre koja ne zna, ne smije i neæe da riješi niti jedan stvarni sluèaj u ovoj zemlji. Uz sav respekt prema rijetkim, a istinskim borcima unutar tih zakonodavnih institucija, veæina je tek grozomorni aparat koji živi luksuzno, a odluèuje kako im se dojavi telefonom. Klaunski podanici vladajuæih oligarhija koji se tresu kao na prohladnom vjetru pred politièkim bosanskohercegovaèkim analfabetom. Tako je najslavniji sudski spor sa sve dostupnim videouratkom i torbom, zvan "Reket", u režiji Zlatka Lagumdžije i njegovih socijaldemokratèiæa, završio odbacivanjem svih optužnica. U Bosni je dakle, Valter jedini zakon i red. S druge strane, malo južnije, u Hercegovini, za vrijeme pravnih okršaja i pokušaja provedbe zakona nad kriminaliziranim politièarima, dokazi, dokumenti i svi spisi bitni za pojedine rasprave jednostavno nestaju. Kao što je veæ postala praksa kad se u sudnici ganja ljudskom biæu neuhvatljivi miš zvan Dragan Èoviæ. Kako nestaju? Tako nestaju...jedu ih suci èitavu noæ za male pare.

Omiljena rijeè naših života posljednjih godina je "skandalozno". Ta rijeè je preslika medijske scene koja u ovakom pokvarenom sustavu žudi za nezavisnošæu, a zapravo je samo igraèka na navijanje za potrebe gramzivih politièkih elita. Skandalozna televizijska i novinska izvještavanja zapeèatila su život Dijane Miliæ. Fascikla sa zapisima njene besprijekorne karijere potrgana je na najodvratniji naèin. Potezi koje su vukli svi oni koji su s bilo koje strane bili involvirani u ovaj izmišljeni sluèaj, nisu potezi ljudi, nego ljudskog smeæa.

A šta mi u svemu tome?

Dok same i uništene umiru žene koje su se školovale i kasnije borile protiv korumpiranog sustava da bi zaštitile našu djecu od podbuhlih manijaka u poznim godinama, mi šutimo. Prolazimo pored te smrti, kao pored prizora zgažene maèke na asfaltu. Malo nam je muka od viðenog, ali nam ne pada na pamet da ju podignemo s ceste, te samo puštamo da je dokrajèe svi ostali prolaznici.

Ne dira nas pretjerano. Nije nam bila ni rod, ni pomoz Bog, ta tužna žena. Iako je u njenom odlasku sadržan sav užas našeg postratnog politièkog društva, pravosudnog lopovskog režima, medijskog lešinarenja i ljudske bijede, iako se licem u lice borila sa svim onim što svakog od nas pojedinaèno muèi i koèi, u našim svjetovima su istinske heroine nekakve sasvim druge liènosti. Sponzorske štrace konzumeristièkog cirkusa, napirlitane redkarpetnjaèe, lutke sa naslovne strane što su dobrom udajom kupile životni status i vjeène kredite kod dokonih domaæica.

Kakve strašne prièe ostavljamo u zalog mlaðim generacijama, dok se mirimo šutke sa èinjenicom da u najljepšim životnim godinama, odlaze školovani i sposobni borci za istinsku pravdu. Kojima æe se, u trenutku kad se samo malo jaèe razmašu svojim entuzijastiènim i poštenim krilima, na ramena našiti besprijekorno uglancane laži i smontirati najmonstruozniji procesi. U našoj zemlji ušutkuju se pravedni, sude novinari, ubijaju tužitelji. Gamad je neometano u kožnim foteljama. U svoju bilježnicu upisuju još jedan plus.

06-08-2011 at 14:34 | Ukljuèi u odgovor
Tuzlak74
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 05-06-2011
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 68
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: IN MEMORIAM

Upotrebljavajuæi jezik kojim komuniciraju pravnici, sve mi se èini da postoje osnovi sumnje da jedan dio osoba koje na izvjesnim sajtovima smrt g-ðe Miliæ koriste da bi iskalili vlastite frustracije i pri tome optužujuæi pokojnicu za navodna „nedjela“ i iznoseæi njen, navodno „prljavi“ veš, ima ili je imao ozbiljne sukobe sa zakonom. Sudeæi prema njihovim komentarima, oèito su bili „tretirani“ od strane preminule tužiteljice, pa im se zbog provoðenja zakona „zamjerila“ za vijeke vijekova. Sada, kada je više nema, potrèaše da informiraju javnost o tome. JADI JADNI. Nisam siguran (i to nimalo) da bi osoba koja je kriva, sebe osudila na smrt. Ta èinjenica o pokojnoj Dijani najbolje govori sama za sebe. Naprotiv, poput mnogih bi se cerekala sa tv-ekrana i prkosila govoreæi „šta mi vi možete“. Uzgred reèeno, Bosna je postala država ljudi, poput navedenih komentatora. Bez èasti, bez srama, bez savjesti, bez morala. Takvima je draže da im tzv. „univerzitetski profesori“ prebiraju po kæerkinim gaæama kako bi joj nakon tog struènog prebiranja upisali ocjenu na staklenim nogama, a ta ista kæerka æe svakom od nas sutra „pravosudno“ (koje li ironije!) krojiti sudbinu. Ovaj narod u Bosni (ne generalno, ali velika veæina) je bezglav, primitivan i dvolièan. Umjesto da, kada je otkrivena cijela afera „sarajevsko pravo“, budu organizirani protesti uz zahtjev za momentalno sudsko procesuiranje dotiènih „profesora“ i njihov otkaz, bh. javnost šuti. Mulci, telad, ovce. Dakle, onako kako to misli bh javnost (posebno tuzlanska i sarajevska) mnogo prihvatljivija opcija je produženo èeprkanje po kæerkinim gaæama koja æe sutra biti uvažena pravnica, sudinica ili koji veæ k.... neæe, nego pritisak javnosti i procesuiranje monstruma koji su naèili zlo. Alal vjera, bh. javnosti ! Misliš da bolje zaslužuješ od ovoga ? Ne. Zaslužuješ mnogo gore. A, to gore æe doæi, ali polagano. No, tada æe biti kasno za popravljanje bilo èega. Uvaženoj sugraðanki Miliæ, neka je laka zemlja i neka se njena tuga koju je u samoæi ispatila punom silinom obruši na sve one koji je imaju na duši. Mi pošteni Tuzlaci želimo samo to.

07-08-2011 at 18:16 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Moderator podforuma
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: IN MEMORIAM

U 86. godini u Sarajevu Preminula legendarna glumica Ines Fanèoviæ

Ines Fanèoviæ, doajenka bh. glumišta, preminula je u nedjelju, u 86. godini, u Sarajevu.

Ines je bila penzionisana glumica, legenda teatarskog života Sarajeva.

Veæinu svoje bogate karijere provela je u Kamernom teatru 55 u kojem je radila od svog dolaska u Sarajevo 1960. godine.

U gradu u kojem je doèekala posljednje dane svog života, boravila je i tokom agresije na našu zemlju. Iako je imala priliku, odbila je napustiti Sarajevo, grad kojem je poklonila sebe.

Poslom na sceni poèela se baviti 1944. godine i to kao pjevaèica. Zbog operacije krajnika prebaèena je u Dramu splitskog pozorišta, a kao glumica je premještena u rodni Šibenik 1947. godine.

U sarajevo je došla na nagovor reditelja Jurislava Koreniæa, osnivaèa Kamernog teatra 55.

"Iako sam roðena Šibenèanka, Sarajevo sam odmah zavoljela", rekla je Ines jednom prilikom.

U karijeri je glumila i u seriji Velo misto, brojnim predstavama Harisa Pašoviæa, igrala je u "Èekajuæi Godoa" Susan Sontag, seriji Memoari porodice Miliæ...

Datum i mjesto komemoracije i sahrane æe biti naknadno objavljeni.

(Sarajevo-x.com)

21-08-2011 at 20:31 | Ukljuèi u odgovor
Abulafija
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 02-07-2004
Odgovori: 28828
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: IN MEMORIAM

Rudari............
180.
26.08.1991

Sjecam se da sam sjedio na betonskom zidicu, tamo na parkingu iza "mejdana", cekajuci da se otvori Metalotehna, koju smo "renovirali" preko studentske zadruge.
Odmah poslije vijesti o rudarima, nekaka budala mi isprica i neki debilni vic, o istima.
Kad ga prije smislise.
Meni je tad bilo nestvarno da more 180 ljudi poginuti, tek tako, odjednom...
Mescini i da je veliki strajk bio prije toga.
Boze, kao da je sav taj period bio dio nekog drugog zivota, necijeg tudjeg.
Neka im je rahmet i laka zemlja crna.....


26-08-2011 at 10:28 | Ukljuèi u odgovor
Crvena starka
Nivo: Forumski doajen
A woman of courage and honor

Registriran(a): 27-08-2009
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 11207
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: IN MEMORIAM

Bh. književnik Nedžad Ibrišimoviæ jutros preminuo u Sarajevu

Djela ovog bh. književnika prevedena su na desetak evropskih jezika

Poznati bh. književnik Nedžad Ibrišimoviæ preminuo je jutros u Sarajevu u 71. godini.

Bio je i èlan Udruženja likovnih umjetnika BiH od 1982. godine, a do 2000. godine je imao deset samostalnih izložbi. Ibrišimoviæ je bio i predsjednik Društva pisaca BiH (1993. - 2001.). Djela ovog bh. književnika prevedena su na èeški, turski, albanski, engleski, francuski, španski, njemaèki i talijanski jezik.

"Vjeènik", "Ugursuz", za koji je dobio Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva 1969. godine, "Karabeg", "Braæa i veziri", "Woland u Sarajevu", "El-Hidrova knjiga", najpoznatija su djela ovog bh. književnika.

15-09-2011 at 11:49 | Ukljuèi u odgovor
Mela77
Nivo: Forumski doajen
Majka dva SINA :)

Registriran(a): 30-03-2006
Lokacija: meðu voljenima
Odgovori: 8258
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Re: IN MEMORIAM

citat:
Crvena starka wrote:
Bh. književnik Nedžad Ibrišimoviæ jutros preminuo u Sarajevu

Djela ovog bh. književnika prevedena su na desetak evropskih jezika

Poznati bh. književnik Nedžad Ibrišimoviæ preminuo je jutros u Sarajevu u 71. godini.

Bio je i èlan Udruženja likovnih umjetnika BiH od 1982. godine, a do 2000. godine je imao deset samostalnih izložbi. Ibrišimoviæ je bio i predsjednik Društva pisaca BiH (1993. - 2001.). Djela ovog bh. književnika prevedena su na èeški, turski, albanski, engleski, francuski, španski, njemaèki i talijanski jezik.

"Vjeènik", "Ugursuz", za koji je dobio Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva 1969. godine, "Karabeg", "Braæa i veziri", "Woland u Sarajevu", "El-Hidrova knjiga", najpoznatija su djela ovog bh. književnika.

R.I.P
Znaj i zapamti: ne bira èovjek... sebi ženu , nego žena sebi bira èovjeka i kad danas-sutra staneš nogom na Trg Svetog Marka, ili sjedneš u gondolu, ne traži ti nju, nego slobodno pusti da ona naðe tebe. Jer tako je oduvijek otkako je svijeta i vijeka i neka tako i ostane."
15-09-2011 at 12:25 | Ukljuèi u odgovor
insideOfMe
Nivo: Forumas sa iskustvom
Registriran(a): 07-02-2007
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 51
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon RIP Sale Grgiæ - Vilenjak

Umro je nas Sale Vilenjak.

Poslijednje vrijeme je imao srcanih problema i vjerovatno je to razlog.

Umro je jedna od osoba ovog grada koju su svi poznavali, veliki prijatelj,veliki drug...i covjek koji ce nevjerovatno nedostajati ovom gradu. Njegovi roditelji,sa mladjom kcerkom, su poslije rata otisli ziviti i raditi u Zagreb, on je ostao u Tuzli, gradu za koji je milijardu puta rekao da je jedini grad u kojem bi mogao ziviti..a zivio je za Slobodu Tuzla!!!

Sale druze i brate moj...volim te zauvijek i neka ti je laka crna zemlja.



Uploaded with ImageShack.us 


mala je razlika
19-09-2011 at 15:34 | Ukljuèi u odgovor
tuba
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 02-06-2006
Odgovori: 17436
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: RIP Sale Grgiæ - Vilenjak

R.I.P.

19-09-2011 at 15:36 | Ukljuèi u odgovor
Walter did not know
Nivo: Forumski vuk

Registriran(a): 12-04-2011
Lokacija: tz
Odgovori: 878
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: RIP Sale Grgiæ - Vilenjak



Uploaded with ImageShack.us

19-09-2011 at 17:31 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 18
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: 2zla, darijo, dijanaaa, flower2166, GT1, jomba, minka84, nea84, pickup, Stojak, Vojsek
FORUM : Tuzlarije : IN MEMORIAM New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 ... Last Page >>


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice