Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima.


FORUM : Politika : RS genocidna tvorevina (sabrani primitivizmi)
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 ... Last Page >>
New Topic Post Reply
Pošiljalac Poruka
yugi
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 20-12-2006
Lokacija: NORVEŠKA
Odgovori: 35281
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: RS sabrani primitivzmi

24.4.2008. / 19:05


RS obilježava stradanje pripadnika JNA



BANJA LUKA - Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilaèkih ratova utvrdio je 18 znaèajnih povijesnih datuma koji se obilježavaju svake godine, meðu kojima su i datumi „stradanja pripadnika JNA u Sarajevu i Tuzli”.

U priopæenju Ministarstva rada i boraèko-invalidske zaštite RS-a se navodi da je u svibnju predviðeno: obilježavanje stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljaèkoj ulici u Sarajevu, 3. svibnja, u Istoènom Novom Sarajevu u Miljeviæima, te obilježavanje stradanja pripadnika JNA u Tuzli, tuzlanska kolona, 15. svibnja u Bijeljini, na groblju Puèile.

Obje manifestacije poèinju parastosom poginulim borcima.

Èetvrtoga svibnja u Kozarskoj Dubici i spomen-podruèju u Donjoj Gradini bit æe obilježen dan proboja ustaškog logora Jasenovac.

Svim ovim obilježavanjima kao predsjednik Odbora za njegovanje tradicije oslobodilaèkih ratova, nazoèit æe ministar rada i boraèko-invalidske zaštite Boško Tomiæ.

24.4.2008.
Pincom.info / Fena
 


<br /><br /><br /><br />

24-04-2008 at 23:18 | Ukljuèi u odgovor
kaharlija
Nivo: Forumski doajen
mi smo ljiljani medju trnjem
Registriran(a): 19-10-2005
Lokacija: PNE
Odgovori: 1121
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: RS sabrani primitivzmi

008. | 12:52 | Izvor: B92
Subotica -- Nakon ispisivanja šovinistièkih grafita, na kuæu Zijada Kujoviæa u Subotici sinoæ je baèen molotovljev koktel.

Posle uviðaja, ekipa Policijske uprave u Subotici o dogaðaju je izvestila istražnog sudija Opštinskog suda u Subotici i opštinsko tužilaštvo, koje je delo kvalifikovalo kao krivièno delo izazivanja opšte opasnosti.

Na kuæu Zijada Kujoviæa prošle noæi baèen je molotovljev koktel, a pre samo dve nedelje ispisan je šovinistièki grafit. Zijad Kujoviæ kaže da je u trenutku napada bio sam u kuæi, a kada je èuo neobièan zvuk, izašao je na terasu i video je damu je dvorište obasjano.

"Pogledao sam s uliène strane, jer mi je soba do ulice, ja vidim ogroman plamentu u dvorištu. Joj, rekoh, šta se zapalilo i vrata mi gore. Izaðem i vjerovali ili ne , uzeo sam mahinalno, stajale su u dvorištu vile da vidim ko je, šta je, meðutim nisam nikoga zatekao. Ja sam pristupio da gasim i kad sam požar sanirao, uzeo sam telefon i pozvao sam miliciju", rekao je Kujoviæ.

On kaže da su napadu prethodili preteæi telefonski pozivi i da su pretnje uredno prijavljivane policiji. Njegov sin Samir kaže da porodica inaèe teško živi i da razmišlja o odlasku iz zemlje.

"Nije bomba na svu sreæu nego koktel neki, pa baèen radi zastrašivanja nas. Ja ne vidim tome kraja. Mi se jednostavno bojimo da živimo više u ovoj Srbiji. Tražiæu politièki azil za mene, sestru i za moju familiju", kaže Samir Kujoviæ.

Na dogaðaj je reagovao i republièki ombudsman Saša Jankoviæ koji je pre dve nedelje lièno posetio Kujoviæe. On je u saopštenju ocenio kako je novi incident rukavica baèena u lice svim institucijama u zemlji što zahteva najenergièniju reakciju nadležnih organa, ali i konkretan rezultat - hvatanje i najoštrije kažnjavanje poèinilaca ovog podlog dela. 


ne citaj sta ja pisem
25-04-2008 at 18:31 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: RS sabrani primitivzmi

Identificiran napadaè na Medžlis IZ Trebinje

Stevo baca kamenu gromadu na tablu Medžlisa u Trebinju




Medžlis Islamske zajednice Trebinje dostavio je Centru javne bezbjednosti Trebinje snimak s videonadzora na kojem je zabilježen trenutak kada je 22. aprila izvjesni muškarac veæim kamenom razbio ploèu na ulazu u zgradu Medžlisa.

Na snimku se jasno vidi kako nepoznat muškarac dolazi pred zgradu i s udaljenosti od nekoliko metara baca kamenu gromadu na ploèu.

Prema neslužbenim informacijama kojima raspolažemo, policija i graðani u Trebinju na osnovu snimka su identificirali napadaèa.

Navodno se radi o izvjesnom Stevi Redži, izbjeglici iz mjesta Ivanjica, koji sada živi u Trebinju. Ova osoba poznata je Trebinjcima jer obilazi sve javne skupove u gradu. Njegov brat navodno je stradao prilikom srpskih napada na Drubrovnik.

Iako je napadaè identificiran, za sada nema informacija da je policija išta poduzela protiv njega i sankcije zbog novog napada na vakufsku imovinu tek se išèekuju.


Autor: F. VELE

02-05-2008 at 18:18 | Ukljuèi u odgovor
kaharlija
Nivo: Forumski doajen
mi smo ljiljani medju trnjem
Registriran(a): 19-10-2005
Lokacija: PNE
Odgovori: 1121
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: RS sabrani primitivzmi




i samo na jednom mjestu se istice da je sumska drzava. napreduju.





Mali filmski kosmos

Specijalno za blog: Nikola A. Svilar



"Ovo jeste raðanje neèeg novog, svojevrsni poèetak koji je uvek najteži. Ovo je stvaranje jednog malog filmskog kosmosa u ovom delu sveta u kojem æe Banja Luka biti zvezda oko koje æe se sve okretati i leteti..."
Lazar Ristovski, patron BLIFF-a



"Kroz BLIFF filmadžije u Republici Srpskoj i regiji imaæe priliku da vide nova svjetska ostvarenja, a moæi æe prikazati i svoje lokalne radove... Film je dobra i efikasna reklama za državu. Ono što je bitno jeste da treba da udružimo snage kako bi sutra film postao izvozni proizvod Republike Srpske po kome æe ona biti poznata u svijetu."
Irena Taskovski, direktorka BLIFF-a

Proèitavši šta je o BLIFF-u kazao cenjeni Duo “-ovski”, direktorka i patron filmskog festivala èija prezimena imaju isti završetak (simpatièno zar ne?) osetio sam potrebu da napišem jedan tekst o kulturnoj manifestaciji koja je sveèano otvorena upravo veèeras u Djeèijem pozorištu u Banjoj Luci i da odmah na njegovom poèetku konstatujem – bez obzira na izostanak velikih zvezda svetskog filma èiji je dolazak na festival prethodno potvrðen putem više medija - ovo je zaista jedan izuzetno lep dogaðaj, kako za kulturnu scenu glavnog grada Republike Srpske tako i za kulturu Bosne i Hercegovine (kao i regiona) u celini.

Zahvaljujuæi finansijskoj podršci Vlade Republike Srpske i Ministarstva za prosvjetu i kulturu RS koje je, za sufinansiranje organizacije i realizacije ovog dogaðaja meðunarodnih razmera, iz budžeta RS izdvojilo milion konvertibilnih maraka, te zahvaljujuæi kreativnim naporima, u prvom redu, radnog tima Filmskog Instituta Banja Luka i londonske producentske firme Taskovski film LTD. na èijem èelu stoji jedna uspešna mlada dama, kakva je uistinu banjaluèanka Irena Taskovski sa londonskom i praškom adresom, grad na Vrbasu od ove godine dobija svoj drugi po redu filmski festival.



Naime, pored KRATKOFIL-a, festivala kratkog filma utemeljenog prošle godine, od ove godine poèetkom maja u Banjoj Luci održavaæe se i BLIFF. Ne, naravno da nije u pitanju


Boston
Latino
International
Film
Festival

osnovan još pre sedam godina u prestonici države Masaèusets (SAD), koji se bavi promocijom filmova autora iz Latinske Amerike u fokusu na tematike vezane za latino populaciju na prostoru celog Amerièkog kontinenta (direktor festivala Jose Augusto Barriga)

veæ je upravo

BANJA
LUKA
International
Film
Festival,

jedan mali filmski kosmos, kako je to baš lepo rekao g. Ristovski, poèasni gost i pokrovitelj festivala na nedavno održanoj konferenciji za novinare u Press centru Doma mladih u Banjoj Luci.


Uzgred budi reèeno, interesantno je da skraæenicu “bliff” kao reè neæete naæi u zvaniènim reènicima engleskog jezika ali u slengu engleskog govornog podruèja ima mnoštvo znaèenja od kojih baš niti jedno nije pogodno da se pomene u tekstu koji sledi.)

Dakle, za sve zainteresovane sledi nekoliko važnijih informacija o festivalu koji je upravo otpoèeo sveèanom ceremonijom u Djeèijem pozorištu i to projekcijom filma "Ljubav i drugi zloèini" Stefana Arsenijeviæa.

Organizatori dogaðaja predvideli su da prvi BLIFF (200, u okviru kojeg æe biti prikazano oko 45 filmskih premijera i biti održano ukupno 100 projekcija, èine tri programa i to:

[1] FILMSKI PROGRAM podeljen na takmièarski deo (koji se odnosi na nova svetska ostvarenja, celoveèernje dokumentarne filmove i program meðunarodnog studentskog filma), te na revijalni deo sastavljen od sledeæih celina:

• “Film i smijeh” koja podrazumeva projekciju sedam neuobièajenih savremenih komedija, veæinom iz Evrope, koje nisu dostupne na domaæem tržištu i predstavljaju nepoznanicu domaæoj publici:

„Bolesni od ljubavi“ Mariem Perez i Carlitos Ruiz Ruiz (Portoriko/SAD),
“Dva dana u Parizu” Julie Delpy (Francuska/Nemaèka),
“Kao kod kuæe” Lone Scherfig (Danska)
„Ne misli o tome“ Gianni Zanasi (Italija)
“Šutka knjiga rekorda” Aleksandar Maniæ (Srbija/Èeška),
“Sanjajuæi Kaliforniju” Cristian Nemescu (Rumunija) i
“Povratne boce” Jan Sverak (Èeška)

• "Djeèji program” ili “BLIFF junior” u stvari deèiji filmski vikend sa radionicama u kojima æe i mališani snimati filmiæe koji æe takoðe biti prikazani tokom festivala kao i projekcije popularnih stranih filmova za najmlaðe, zatim celina

• "Žene režiseri” u okviru koje se predstaviti šest filmova žena režisera i to

„Posao snova“ Danijele Majstoroviæ (Hrvatska/BiH),
„Ništa lièno“ Larise Sadilove (Rusija),
„Ciganski karavan“ Jasmine Dellal (SAD),
„Ja sam iz Titovog Velesa“ Teone Strugar Mitevske (Makedonija/Slovenija/Belgija/Francuska),
„Karamela“ Nadine Labaki (Francuska/Liban) i
„Istraga“ Iglika Trifonova (Bugarska/Holandija/Nemaèka)

uz prateæe panel-diskusije o izazovima i moguænostima poveæanja ženskog udela u kljuènim pozicijama filmske industrije u kojima æe uèestvovati i navedene gošæe autorke. Ovaj revijalni program biæe i humanitarnog karaktera jer æe sredstva od prodaje ulaznica biti investirana u borbu protiv raka dojke.

• kao i "Mir i tolerancija" sa angažovanim filmovima koji se na umetnièki naèin bave ljudskim pravima. Izmeðu ostalih posebno izdvajam zbirku kratkih filmova „Nevidljivi“ („Invisibles“, Španija 2007) sa Havijerom Bardemom i prièama pet režisera Wim Wenders, M. Barrosso, I. Coixet, Javier Corcuera i Fernando de Aranoa

[2] EDUKATIVNI PROGRAM namenjen je studentima adakemija i fakulteta dramskih umetnosti, filmadžijama, televizijskim profesionalcima i medijskim radnicima i obuhvata seminare (o finansiranju filmskih projekata, saradnji glumaca i režisera, koprodukcijskoj problematici, filmskoj kritici itd.) i radionice kroz koje æe njihovi uèesnici proæi sve faze rada na filmu (od pisanja scenarija, montaže do režije i produkcije) i koji æe kao rezultat svog rada proizvesti èetiri filma a oni æe biti prikazani publici do kraja festivala.


[3] Naposletku tu su i PRATEÆI PROGRAMI koji ukljuèuju

• koncerte ( Big Bend RTS-a, sastav Rot Front iz Berlina, zatim Techtle Mechtle iz Praga kao i mnogi drugi. 6. maja, na Ðurðevdan, zakazan je nastup Esme Redžepove u sklopu proslave romske kulture tokom koje æe na festivalu biti prikazani romski filmovi.)

• izložbe koje tematski prate ideju festivala

• interaktivne predstave (“Hope of Nativity, The Zany Family i “žurke” na ulicama (predstave iz Praga, )

• karnevalsku proslavu pod motom "Plešimo zajedno" najavljenu za poslednji dan festivala 9. maj (Dan Evrope i Dan borbe protiv fašizma) kao i

• reviju filmova s BLIFF-a koja æe po okonèanju festivala putovati po Republici Srpskoj i prikazivati se publici i u drugim gradovima RS (Bijeljina, Brèko, Doboj, Prijedor i Trebinje)

Tokom proteklih meseci, putem raznih medija najavljivani su mnogobrojni ugledni gosti BLIFF-a i to iz samog vrha svetskog i ex-Yu filma poput braæe Cohen (projekcija njihovog poslednjeg dela “No land for an old man” zatvoriæe festival), potom oskarovac, èeški i amerièki režiser Miloš Forman, glumci Johnny Dep, Anica Dobra, Mirjana Karanoviæ (proslavljena glumica i profesorica glume koja æe u okviru radionice Master class Gluma održati predavanje na temu “Razlika u glumaèkim sredstvima na sceni i pred kamerom”), zatim specijalni gost “Valter” legendarni Bata Živojinoviæ, kao i Lazar Ristovski, Miki Manojloviæ, Goran Šušljik, Nebojša Glogovac te mnogi drugi filmski radnici, producenti, televizijske kuæe, struènjaci za scenario, montažu i pisanje filmske kritike.

Lista je zaista bila Impresivna, ali najugledniji gosti æe, kako vidimo, ipak izostati.

Listajuæi veoma kvalitetno dizajniran katalog festivalskog programa koji se besplatno deli na info punktovima u gradu, uz slogan festivala “Dobrý den pro dobrý film” (sleèno Taskovski;) upuæujem iskrene èestitke celom radnom timu BLIFF-a, koji pokazuju preko potreban entuzijazam i naravno, držim plaèeve da sve proðe kako je i planirano!

p.s.

Mnogo hvala našem “filmmaker“-u Srðanu Mitroviæu
za ustupanje bloga i komplikovan prelom teksta.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Izvori fotografija i teksta:

www.bliff.net, www.taskovskifilms.com,
Glas Srpske, Veèernje novosti, Nezavisne novine, B92,
Press RS, Vektor, Intermezzo (Banja Luka), Blic On line,

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------









[Edited by kaharlija on 03-05-2008 at 14:03 GMT] 


ne citaj sta ja pisem
03-05-2008 at 05:48 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: RS sabrani primitivzmi

Razbijena stakla na Gradskoj džamiji

Samo nekoliko dana nakon posljednjeg incidenta, na meti vandala ponovo se našla Gradska džamija u Bosanskoj Dubici, na kojoj je u noæi sa èetvrtka na petak razbijeno jedno prozorsko staklo.



- Razbijeno staklo primijetio sam juèer oko deset sati. Tada sam pozvao i policiju, koja za vrijeme uviðaja nije našla predmet kojim je staklo razbijeno - kazao je Safet ef. Beganoviæ, glavni imam Medžlisa IZ Bosanska Dubica.

Istakao je kako ne vjeruje da æe policija razotkriti poèinioce.

- Samo na ovoj džamiji razbijena su tri prozorska stakla. Nismo ih zamjenjivali, jer kada to uradimo, vandali ih ponovo polupaju. Od 2000. godine, kada sam došao u Dubicu, bilo je bezbroj napada na mezarja i objekte IZ. U dva navrata poèionici su razotkriveni i rijeè je o maloljetnim osobama - rekao je Beganoviæ.

On je policiji u Bosanskoj Dubici skrenuo pažnju i na tri noæna kluba, udaljena svega tridesetak metara od Gradske džamije.

- Rade mnogo duže od dozvoljenog vremena. Vjerujem da bi policija upravo na tim i sliènim mjestima mogla pronaæi poèinioce. To sam im rekao i tokom prošlosedmiène istrage, kada je pred Gradskom džamijom pogaženo cvijeæe, a na vratima ostavljene stope nasilnika i kada je odnesen ukras sa èesme u dvorištu džamije u naselju Puhale i izvaljen nišan s obližnjeg mezarja - istièe Beganoviæ.

Autor: M. ZGONJANIN

03-05-2008 at 16:11 | Ukljuèi u odgovor
kaharlija
Nivo: Forumski doajen
mi smo ljiljani medju trnjem
Registriran(a): 19-10-2005
Lokacija: PNE
Odgovori: 1121
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: RS sabrani primitivzmi

ovo nije iz sumske , ali jeste iz crne gore:


FALSIFIKAT U BJELOPOLJSKOM KATASTRU
Džamija postala crkva





Braæa Safet i Sahret Hajdarpaašiæ sahranili su oca prije mjesec dana pokraj džamije u selu Raduliæi, gdje se Hajdarpašiæi sahranjuju još od sedamnaestog vijeka. Mislili su da su ga sahranili u muslimanskom groblju. Uvidom u zvaniène spise, meðutim, saznali su da su oca, prema dokumentima crnogorskih državnih organa, sahranili nedaleko od ulaznih vrata tamošnje crkve, za koju do sada niko nije znao da postoji tu osim bjelopoljskog katastra. Za taj je paradoks Sahret Hajdarpašiæ saznao nakon što je, kaže, bio zaprepašæen kada je proèitao u novinama kako je, navodno, rašèišæavajuæi groblje, «devastirao i u šut bacio ostatke hrišæanskih grobova». Zajedno sa Odborom Islamske zajednice demantovao je tu dezinformaciju i pošao u katastar kako bi ogradio i definisao granice groblja u kome se pored njegovih roðaka sahranjuju samo komšije iz istog sela, Veskoviæi, jedina preostala muslimanska porodica koja živi u bjelopoljskom selu Raduliæima. «Nisam mogao da vjerujem da je u dokumentu koji su mi pokazali u Direkciji za nekretnine naše groblje, inaèe vakufsko imanje, upisano kao kamenjar – krš, a jedna od najstarijih džamija u Crnoj Gori, odnosno njeni ostaci, upisani su kao crkva», kaže Hajdarpašiæ.

Direktor bjelopoljskog katastra Duško Vojinoviæ potvrdio je Monitoru tu informaciju, ustupivši nam na uvid sve raspoložive spise koje posjeduje taj državni organ. Stara džamija, jedna od tri kupolne i monumentalne graðevine te vrste koje su sagraðene uCrnoj Gori, bila je džamija od nastanka 1689. godine (kada je Hajdar-paša Selim došao u Bihor) sve do 1977. kada su joj bez pisanog traga i obrazloženja uz naziv džamija dopisali - crkva. Posljednjim katastarskim upisom iz 1996. kada su podaci iz knjiga prenošeni u kompjutere, izgubio se naziv džamija i ostalo – crkva. «Nije mi jasno kako je to moglo da se dogodi bez upisa razloga izmjene», kazao nam je Vojinoviæ, potvrdivši da se na istovjetan naèin izgubila i odrednica «groblje» koja je od strane za sada nepoznatog lica prepravljena u «krš – kamenjar» u katastarskoj parceli od trideset ari upisanoj pod imenom Vakupaèa. U katastru ne postoji nikakav pisani trag na osnovu kojeg bi se utvrdilo ko je pravio te izmjene. Radi se o neèuvenom falsifikatu o èemu smo upoznali tužilaštvo, zahtijevajuæi da preduzme mjere iz svoje nadležnosti», kaže reis Islamske zajednice Crne Gore Rifat efendija Fejziæ. On smatra da se radi o smišljenoj i organizovanoj akciji, kojom se Islamska zajednica pokušava lišiti svoje izuzetno vrijedne imovine u kulturnom i istorijskom smislu. «Konaèno, ne radi se ni o kakvoj ‘Vakupaèi’ veæ o vakufu, odnosno imovini davno poklonjenoj Islamskoj zajednici. Ta otimaèina je dio nacionalistièkog projekta koji je, sreæom, zaustavljen u Crnoj Gori krajem devedesetih», kaže Fejziæ. Paroh bjelopoljski, protojerej Miraš Bogavac, kaže da crkva nikada ne bi pokušala da uzme nešto što joj ne pripada. Bogavac, takoðe, nije u detalje upoznat sa èinjenicom da se raduliæka džamija u zvaniènim spisima vodi kao crkva, niti je smatra svojom imovinom. On ne želi da komentariše pretpostavke da je tu prije 17. vijeka postojao hrišæanski objekat i groblje. «Konaènu rijeè treba da da nauka i to ne smije biti razlog bilo kakvog meðureligijskog razdora», kaže Bogavac. U selu Raduliæi žive pravoslavci i jedna muslimanska porodica, a u okolnim selima veæinsko stanovništvo je muslimanske vjeroispovijesti. Raduliæani, meðutim, ne žele džamiju u svom selu i takvu odluku donijeli su na svom zboru.

Zakljuèak zbora potpisao je predsjednik nevladine organizacije Skupština graðana Raduliæa Simo Baajoviæ. Njegovo se ime u nekim medijiima pojavljivalo u kontekstu negodovanja zbog «devastacije hrišæanskih grobova», koji se, navodno, nalaze u dijelu muslimanskog groblja. «Nijesam davao takve izjave i smatram da groblje treba urediti onako kako i prilièi. Ne znam da na tom mjestu postoje bilo kakvi hrišæanski spomenici», kaže Bajoviæ za Monitor. Njegov komšija Dragoljub Braunoviæ tvrdi da je, prema predanjima, raduliæka džamija sazidana od materijala sa davno porušene crkve Svetog Jovana. «Prièalo se da su tu i neki stari grobovi hrišæana. I danas poneko ode na ruševine džamije i zapali svijeæu», kaže Braunoviæ. On takoðe nije za rekonstrukciju stare džamije. «Uvijek je bilo i biæe ekstrema èije se rijeèi glasnije èuju od mišljenja veæine ljudi», kaže Rifat Veskoviæ, inaèe Raduliæanin, nekada- šnji pomoænik ministra kulture u Vladi Crne Gore. On je o tom sluèaju upoznao Ministarstvo kulture i zatražio formiranje komisije koja bi ispitala sve èinjenice i ažurirala vraæanje katastarskog falsifikata na preðašnje stanje. «Ne postoji ni jedan nauèno utemeljen dokaz o nekom hrišæanskom spomeniku na tom mjestu, a sve i da postoji bilo bi besmisleno džamiju pretvarati u crkvu», kaže Veskoviæ. Rekonstrukciju džamije, koja je porušena 1943. u pohodu na Bihor èetnièkog vojvode Pavla Ðurišiæa, Veskoviæ smatra obavezom državnih organa Crne Gore. «Nepojmljivo je da to nekom smeta samo zbog toga što u najbližoj okolini žive veæinom hrišæani. U susjednom selu Crnèa sagraðena je crkva iako je tu u veæini muslimansko stanovništvo pa to nikom ne smeta», kaže Veskoviæ. Sahret Hajdarpašiæ, inaèe arhitekta, dijeli Veskoviæevo mišljenje. Konzervacija i restauracija raduliæke džamije bi, smatra, bio veliki civilizacijski i kulturni iskorak Crne Gore. «Znam mnoge ljude, ukljuèujuæi tamošnje hrišæane, koji su spremni i finansijski da podrže taj projekat, kao što su mnogi muslimani, ukljuèujuæi i moju kuæu, spremni da pomognu završetak radova na obližnjoj crkvi Svetog Jovana», kaže Hajdarpašiæ. Da bi se ta ideja realizovala, meðutim, potrebno je odobrovoljiti NVO Skupština graðana Raduliæa i ispraviti katastarske falsifikate.

Sead SADIKOVIÆ

 


ne citaj sta ja pisem
05-05-2008 at 09:47 | Ukljuèi u odgovor
yugi
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 20-12-2006
Lokacija: NORVEŠKA
Odgovori: 35281
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: RS sabrani primitivzmi

Bjegunac Stankoviæ s Romanije prijeti sudiji Jukiæu

U pismu medijima zloèinac napisao da se nalazi na Romaniji...
06.05.2008. 07:40
Ratni zloèinac Radovan Stankoviæ, koji je prije skoro godinu pobjegao iz foèanskog zatvora, gdje je izdržavao 20-godišnju kaznu zbog svirepih ratnih zloèina poèinjenih na podruèju Foèe, poznat i kao monstrum iz Miljevine, prema pisanju nekih medija, banjaluèkim i beogradskim listovima poslao je pismo. U njemu je, navodno, Stankoviæ napisao da se javlja s Romanije, a na koverti je peèat pošte u Han-Pijesku.

Poruka Dodiku

Takoðer, u ovom pismu upuæene su prijetnje sudiji Suda BiH Davorinu Jukiæu, koji je osudio Stankoviæa. Premijeru RS Miloradu Dodiku poruèeno je da je bio u pravu kada je poslije Stankoviæevog bjekstva kazao da takav sluèaj nije bio potreban RS, ali i da je "zaboravio da kaže da vehabijski tzv. državni Sud BiH nije bio potreban RS".

U pismu nije zaobiðena ni SIPA, jer je Stankoviæ navodno zatražio da mu se "ne udara na porodicu i s fantomkama maloljetne sinove ne prepada te nevine osobe ne pritvara", prijeteæi da njemu "nije problem doæi i usred sjedišta SIPA-e bez fantomke".

Pomoænik direktora SIPA-e Dragan Lukaè za "Avaz" je kazao da SIPA nije obaviještena o navodnom Stankoviæevom pismu, ali da æe provjere biti izvršene kako bi se ustanovilo da li pismo zaista postoji i da li je autentièno.

Suðenje pomagaèima

- Ako je to zaista njegovo pismo, onda ja njemu poruèujem da ne treba on dolaziti ovamo. Neka kaže gdje se nalazi i lièno æu doæi po njega, i to bez ikakve fantomke kape. Isto tako mu poruèujem da æemo, kad god procijenimo da je to potrebno i da æe nam koristiti da bismo došli do njega, nastaviti s pretresima njegovih objekata i porodice. Uskoro æe na Sudu BiH poèeti i suðenje onima koji su pomogli da Stankoviæ pobjegne - izjavio je Lukaè.

Ni Gojko Vasiæ, naèelnik Uprave kriminalistièke policije MUP-a RS, nije mogao reæi ništa više, osim da æe provjere postojanja i autentiènosti pisma biti izvršene.

- Danas (juèer, op.a.) sam na sastanku u Sarajevu i samo sam od kolega èuo da je u listu "Press" objavljen tekst s tim navodima. Do policije, niti ijedne druge zvaniène institucije u RS takvo pismo nije stiglo, ali sve æemo provjeriti - kazao nam je Vasiæ.

Sudija Jukiæ nije iznenaðen

Sudija Jukiæ za "Dnevni avaz" je rekao da nije zvanièno obaviješten o postojanju pisma, ali i da to za njega nije ništa novo, jer je takvih pisama bilo i ranije, što on prihvata kao sastavni dio svog posla. O provjerama stvarnih autora takvih pisama sudija Jukiæ je naveo da ne zna detalje, jer to, kako je kazao, istražuju nadležne službe i tužilac.

No, ni Tužilaštvo BiH nema saznanja o postojanju pisma. Kako nam je saopæio portparol Boris Grubešiæ, i dalje se vodi istraga protiv osoba koje su pomagale Stankoviæu u bjekstvu. Grubešiæ je podsjetio da je Stankoviæ još dok mu je suðeno, slao dopise sa sliènim prijetnjama.




Autor: M. KUKAN

 


<br /><br /><br /><br />

06-05-2008 at 14:40 | Ukljuèi u odgovor
yugi
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 20-12-2006
Lokacija: NORVEŠKA
Odgovori: 35281
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: RS sabrani primitivzmi

07.05.2008.
Izložba ½Preživjeli logoraši - Bratunac 1992½
Ministar kulture u RS zabranio postavljanje Izložbe



Izložba fotografija «Preživjeli logoraši – Bratunac 1992», èije je otvaranje bilo planirano za subotu 10. maja 2008. godine u fiskulturnoj sali OŠ Vuk S. Karadžiæ, u Bratuncu, odlukom Antona Kasipoviæa, ministra prosvjete i kulture Republike Srpske, neæe biti održana u prostorijama ovoga nekadašnjega logora u kojem je ubijeno najmanje 250-300 civila. Ova odluka uslijedila je dan nakon održavanja sjednice Bezbjednosnog foruma opæine Bratunac 5. maja 2008. godine, na kojoj je zauzet stav da se u fiskulturnoj sali škole koja danas nosi ime Branko Radièeviæ, ne dozvoli postavljanje Izložbe sa osamdeset fotografija na kojima su prikazani bošnjaèki civili sa teškim povredama, urezanim krstovima na èelu, leðima i mišicama.






Takoðer, na vanjskom zidu ovoga objekta planirano je postavljanje mermerne ploèe spomen-obilježja, koje bi podsjeæalo da su se u školskoj zgradi desili najteži zloèini: oko 800 civila je od 17. aprila do 17. maja 1992. godine muèeno, izglaðivano i maltretirano, a 250-300 ih je ubijeno ili nestalo. Naèelnik opæine Bratunac Nedjeljko Mlaðenoviæ ovu inicijativu je odluèno odbacio kazavši na sjednici Bezbjednosnog foruma kako se spomen-obilježje može postaviti samo na mezarju Veljaci, gdje se i vrši ukop zvjerski ubijenih civila. Meðutim, indikativna je èinjenica da se upravo u centru Bratunca priprema skoro postavljanje masivnog spomen-obilježja srpskim borcima.

Znajuæi sve ove informacije ministar Kasipoviæ je u svom odgovoru na upit predstavnika opæine Bratunac, naglasio da ne treba postavljati èak ni spomen-ploèu, predloživši porodicama žrtava i predstavnicima bratunaèkih udruženja graðana da se dvije sedmice nakon obilježavanja Šesnaeste godišnjice zloèina nad Bošnjacima Bratunca, on kao resorni ministar, sastane sa nekoliko njihovih predstavnika, kako bi se pronašlo rješenje.
Reagirajuæi na ovu odluku ministra Kasipoviæa, Organizacioni odbor za obilježavanje godišnjice zloèina oglasio se 6. maja saopæenjem u kojem se kaže:

«Oštro protestujemo protiv stava Antona Kasipoviæa, ministra prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske, koji je u svom odgovoru kazao da nije moguæe organizovati izložbu u fiskulturnoj sali, na mjestu gdje je 1992. godine bio logor i gdje su stradali naši najmiliji. Reèeno nam je da nije moguæe postavljanje spomen ploèe na zgradi Fiskulturne sale.

Smatramo da je njegov odgovor licemjeran i da vrijeða žrtve i porodice onih koji su ubijeni u ovom logoru. Iako nas ubjeðuju da živimo u slobodnoj i demokratskoj Republici Srpskoj, ministar kulture i prosvjete ovoga entiteta dao nam je samo odobrenje da možemo uæi u fiskulturnu salu, ali da ne možemo postaviti Izložbu fotografija koja na dokumentaran naèin govori o suštim èinjenicama i ne vrijeða nikoga, osim zloèince koji su i danas slobodni graðani Republike Srpske. Licemjerna je ponuda ministra Kasipoviæa da se sastane sa predstavnicima porodica i udruženja petnaest dana nakon što obilježavanje Godišnjice proðe.

Mi u Organizacionom odboru za obilježavanje zloèina nad 603 ubijena civila Bratunca, i hiljade onih koji su zatvarani, muèeni ili nasilno deportovani, podsjeæamo da su oni koji negiraju ili pak zataškavaju zloèin, po nama isti kao i oni koji su zloèine èinili. Odgovorno stojimo iza ranije utvrðenog programa obilježavanja 16. godišnjice i potvrðujemo da æe se Izložba organizaovati na ulici koja granièi sa Školom. Ujedno pozivamo ministra Kasipoviæa, kao ministra kulture i prosvjete, da pokaže svoju dosljednost i moralnost i da 10. maja prisustvuje toj izložbi», kaže se u saopæenju Organizacionog odbora za obilježavanje Šesnaeste godišnjice zloèina nad Bošnjacima Bratunca.

Podsjeæamo, obilježavanje Šesnaeste godišnjice zloèina nad civilima Bratunca poèinje u petak 9. maja i traje do ponedjeljka 12. maja, kada je planiran ukop i dženaza 41 identificirane žrtve zloèina.

Bratunac 6. maj 2008. godine
Bosanska medijska grupa Tuzla  


<br /><br /><br /><br />

07-05-2008 at 15:51 | Ukljuèi u odgovor
cupo
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 21-10-2003
Odgovori: 24024
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: RS sabrani primitivzmi

Bez æirilice, mantije i osnovnih uslova za život

Udruženje za održiv povratak u Tuzlanski kanton ponovo je upozorilo da se sa svih nivoa vlasti u tom bošnjaèkom kantonu nastavlja diskriminacija nad sedam hiljada Srba povratnika, kada je rijeè o ostvarivanju njihovih ljudskih prava.

- Najveæa obespravljenost jeste u oblasti zapošljavanja u javnom sektoru, jer u sedam od 13 opština Tuzlanskog kantona nema nijednog zaposlenog Srbina, a u ostalih šest radi samo 39 takozvanih podobnih Srba, od kojih nijedan nije povratnik - rekao je Mitar Mihajloviæ, sekretar ovog udruženja.

On kaže da bošnjaèke vlasti opstruišu probleme Srba i izbjegavaju da riješe njihove probleme iz radno-pravnog statusa, zdravstvene zaštite, isplate penzija, kao i obnovu devet hiljada srpskih kuæa, od ukupno 10.816, srušenih mahom nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- I u drugim oblastima Srbi su obespravljeni, naroèito kada je rijeè o upotrebi srpskog jezika i æirilice, iako su Srbi, prema Ustavu Federacije BiH, konstitutivan narod - kaže Mihajloviæ.

I Srpska pravoslavna crkva i groblja, prema rijeèima sveštenika, jesu stalna meta napada i skrnavljenja, a zbog osjeæaja ugrožene bezbjednosti, pravoslavni sveštenici pri kretanju i obavljanju službe, umjesto mantija, nose civilnu odjeæu.

Prava Srba i njihove vitalne nacionalne interese nema ko da štiti, jer u sazivu Skupštine Tuzlanskog kantona nema nijednog poslanika srpske nacionalnosti, što je dokaz da su Bošnjaci izvršili etnièko èišæenje Srba, kojih je prije rata na ovom prostoru bilo 21 odsto.

Od 100.000 Srba, koliko je prije rata živjelo u Tuzlanskom kantonu, iz izbjeglištva se vratilo oko sedam hiljada, ali oni, zbog veoma teških uslova života, osjeæaja obespravljenosti i ugrožene bezbjednosti, razmišljaju o prodaji cjelokupne imovine i ponovnom iseljavanju, ovog puta trajnom.

http://www.fokus.ba/vidi.php?vijest=11217

07-05-2008 at 19:32 | Ukljuèi u odgovor
kaharlija
Nivo: Forumski doajen
mi smo ljiljani medju trnjem
Registriran(a): 19-10-2005
Lokacija: PNE
Odgovori: 1121
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: RS sabrani primitivzmi

Svetozar Pudariæ, èlan Predsjedništva SDP BiH, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH uputio Miloradu Dodiku Premijeru Vlade Republike Srpske
NIT SI SRBIN, NIT SI ÈOVJEK
Autor: Svetozar Pudariæ
Objavljeno: 09. May 2008. 09:05:56

Svetozar Pudariæ

Dakle sve si uradio da poniziš srpsku èast, a znam da nisi prvi, jer poniziše je stotine zloèinaca u vremenu kad je durmitorska vucibatina vodila bosanke Srbe, pa si nastavio da izjednaèavaš èetnike i partizane. Pa imenjaèe brata moga roðenoga ne mogu biti jedno Mladen Stojanoviæ i njegove ubice, to zna svaka poštena kuæa u Krajini: i na Kozari i oko nje; i na Grmeèu i oko njega. Nisu èetnici ljudi poput Branka i Skendera, Mire i Simele.
Sarajevu, srpskom, hrvatskom i bošnjaèkom, dva dana po Ðurðevdanu


„Štovani predsjednièe Vlade tisuæugodišnjeg entiteta,

Prekjuèer, na Ðurðevdan, poviše Dubrava, u Pješivcu, ispred kuæa Pudariæa nije bilo slavskog veselja, ni kolaèa, ni mesa, ni piæa, ni gostiju. Nije bilo ni domaæina u pustim kuæama Pudariæa povrh Stoca. Otišli su jednog ljetnog dana prije 16 godina kad im je reèeno da je Srbima napustiti Stolac i iæi na Žegulju - vijekovnu granicu srpstva.

Pudariæi, što te vijekove provedoše na Dubravama, van srpskih granica, mogli su se samo zgledati, pokupiti svoje stvari, pa na kamione, pa put Ljubinja i dalje... Baš kao što su mi sugraðani-sunarodnici prije 12 godina tovarili kamione na Grbavici, Ilidži, Vogošæi, Ilijašu, Hadžiæima. Sve pod megafonom Momèila Krajišnika, koji je rikao da niti jedan srpski grob u Sarajevu ne smije ostati. I isprazni Krajišnik desetine hiljada Srba iz Sarajeva, na buljuke.

Neke tek malo pomaknu u sela uokolo, dok drugi odoše daleko – na sve strane. Ti to, Premijeru, ne znaš. Bio si, tada, zauzet sticanjem nadimka Marlboro.

Megafon, onaj, od prije èetiri reèenice, preuzeo si sad ti pa trubiš okolo vrijeðajuæi Srbe. Kažeš da je Republika Srpska odgovor na NDH. Malo si se posvaðao sa vremenima, prostorom i istinom. Pa upravo je dogovor Tuðmanovih ustaša i Miloševiæevih èetnika razgranièio Pudariæe od njihove djedovine.


Prièati o Republici Srpskoj kao trajnoj kategoriji, jednako je kao prièati o vjeènoj NDH ili neuništivom sandžaku u Bosni i Hercegovini. Republika Srpska je novostvorena kategorija, novokomponovani orijentalni melos sa izrazitim osmansko-balkanskim korijenima. Ona mu doðe kao dosanjani san pijanih kamiondžija negdje u nekoj krèmi uz Ibarsku magistralu. Samo što te pijane kamiondžije polupaše, pobiše, rastjeraše dva miliona ljudi koekude (što bi rekao Karaðorðe) kako bi uzdigli tu bajnu trajnu kategoriju. Raseliše i one moje Pudariæe sa Dubrava i moje komšije sa Koševa. Koševo ti je komšiluk gdje se uvijek igrao najbolji basket u Sarajevu.
I kad oni napustiše Stolac kao dio odluènog srpskog odgovora na ustaške pokolje u istoènoj Hercegovini iz 1941. tri su dana preostali Stoèani lutali po polupustom gradu, dok nije vojnièka „sila“ te NDH koju sanjaš umarširala u stoljetni hrvatski grad. Da nije tragièno, da iza toga nisu slijedili i logori i pokolji onih koji se nisu htjeli uklopiti u dogovor oko odgovora, svi bi se sad grohotom smijali na velike borbe, odbrane i protunapade, a sve za èast i slavu Nacije.

Ti progoni i pokolji su ono što stvarno vezuju onaj rat naših roditelja sa ovim, našim, ratom. S jedne su strane ujedinjene žrtve, a sa druge svi zloèinci i meðu njima nema razlike. Nema razlike izmeðu kame zbog imena koje nosi onaj što je u ruci drži, a ni žrtve nisu manje ili veæe, svetije ili manje svete niti po prezimenu, niti po broju.

Prièati o Republici Srpskoj kao trajnoj kategoriji, jednako je kao prièati o vjeènoj NDH ili neuništivom sandžaku u Bosni i Hercegovini. Republika Srpska je novostvorena kategorija, novokomponovani orijentalni melos sa izrazitim osmansko-balkanskim korijenima. Ona mu doðe kao dosanjani san pijanih kamiondžija negdje u nekoj krèmi uz Ibarsku magistralu.

Samo što te pijane kamiondžije polupaše, pobiše, rastjeraše dva miliona ljudi koekude (što bi rekao Karaðorðe) kako bi uzdigli tu bajnu trajnu kategoriju. Raseliše i one moje Pudariæe sa Dubrava i moje komšije sa Koševa. Koševo ti je komšiluk gdje se uvijek igrao najbolji basket u Sarajevu.

Evo me neki dan napokon razuvjeriše da su i Sedlari (na južnoj strani Popova polja) uz Zavalu, preselili iz Trebinjske opštine. I to je dobro, jer sad opet mogu biti siguran da kuæe Kovaèina i Bakmaza nisu zavaljene. Ostadoše tamo gdje su bile i odakle je brat moje èukun-èukun-babe otišao u svijet da postane partijarh srpski – što je i postao.

Dakle sve si uradio da poniziš srpsku èast, a znam da nisi prvi, jer poniziše je stotine zloèinaca u vremenu kad je durmitorska vucibatina vodila bosanke Srbe, pa si nastavio da izjednaèavaš èetnike i partizane. Pa imenjaèe brata moga roðenoga ne mogu biti jedno Mladen Stojanoviæ i njegove ubice, to zna svaka poštena kuæa u Krajini: i na Kozari i oko nje; i na Grmeèu i oko njega. Nisu èetnici ljudi poput Branka i Skendera, Mire i Simele.

To su neljudi - zakon im u topuzu leži, a tragovi neèovještvom smrde. I miješa se smrdež njihov sa smradom braæe im po zvjerstvu što izgradili su i pogonili tvornicu smrti u Jasenovcu i Gradini Donjoj.

I da niti jedne nisi rekao za Jasenovac više! Možda te èula neumrla duša moja ubijene tetke Nevenke Pudariæ. Ona je, sa hiljadama drugih muèenika zatuèena i baèena u neku jamu jasenovaèku. Ako je èula tvoje baljezganje zgriješio si prema njoj. Sestra oèeva mi nevina je jednako sve i jednoj srebrenièkoj žrtvi.

Zloupotrijebio si njenu smrt kao da je stara krpetina kojom se ubrišeš ujutro u dvorištu. Ne dam ti da mi prljaš uspomenu na nju. Ima makar jedan metar kvadratni zemlje pod kojim je ona koji ne smiješ više prljati svojim prisustvom i svojim praznoslovljem.

Zato idi nazad pod svoju šatru i zabavljaj one što ih plaæaš da se smiju i povlaðuju tvojim rijeèima. Onima što su èojstvo i junaštvo zamijenili rakijom i peèenjem.

Nit si Srbin, nit si èovjek.“

Centar za informisanje SDP BiH 


ne citaj sta ja pisem
09-05-2008 at 19:00 | Ukljuèi u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 39
Skriveni clanovi: 0
Aktivni èlanovi: 0
Sretan roðendan: beba24, cheguedoeNo2, dr.devilito, lilly, malimeho, mikooo, neko_bezveze, onlyyou, uprava, victorius
FORUM : Politika : RS genocidna tvorevina (sabrani primitivizmi) New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 ... Last Page >>


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?




Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice