Info: Svi posjetioci foruma su obavezni da potuju forumska pravila.


FORUM : Ekonomija : Globalna kriza!!!
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... Last Page >>
New Topic Post Reply
Poiljalac Poruka
Shaban
Nivo: Moderator podforuma
Taxirat

Registriran(a): 17-01-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 12510
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Globalna kriza!!!

Idua godina najtea za F BiH

Ministar finansija Federacije BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je da e idua godina biti najtea u posljednjih trideset kada je rije o finansijskoj odrivosti Federacije.Bevanda je naveo da e ova godina biti finansijski zatvorena, ali da e se federalni budet za iduu godinu od 1.560.000.000 KM morati pomno razmotriti i raspodijeliti.

Mi ne idemo u poveanje nego realno smanjenje budeta u skladu sa mogunostima. Na sjednici Fiskalnog vijea FBiH prezentovao sam ono to smatram da treba da poduzmemo, a to je da plate administracije u 2009. moraju ostati iste i da se ukupna izdvajanja za socijalni sektor moraju ostaviti na nivou ovogodinjih, rekao je Bevanda na konferenciji za novinare u Mostaru.

On je naveo da je za svoje prijedloge dobio punu podrku svih nivoa vlasti, ali i lanova MMF-a i Svjetske banke, koji su ocijenili da je to jedini pravi put za finansijsku odrivost Federacije u narednoj godini.

Bevanda je naglasio da se idua godina moe preivjeti jedino uz rezanje nerealnih apetita.

Pojanjavajui finansijska kretanja i mogua ulaganja u narednoj godini, federalni ministar finansija je naveo da je poela recesija, ali da se to ne vidi jer, izmeu ostalog, ne postoje adekvatni sistemi mjerenja statistika.

20-11-2008 at 23:48 | Ukljui u odgovor
korn
Nivo: Forumski vuk
KoRn

Registriran(a): 13-03-2005
Lokacija: fuCkiNg dEseRt
Odgovori: 662
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User Visit Homepage
icon Re: Globalna kriza!!!

Dobar, dobar..... 
25-11-2008 at 15:59 | Ukljui u odgovor
Shaban
Nivo: Moderator podforuma
Taxirat

Registriran(a): 17-01-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 12510
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Globalna kriza!!!

Hrvatski investitori u stanogradnju u panici


Premda se prema slubenoj statistici i podacima agencija i savjetodavnih tvrtki za nekretnine cijena stanova u Zagrebu jo ne smanjuje nego se samo korigira prema lokacijskoj i drugim vrijednostima, od agenata za prodaju nekretnina doznajemo kako vlada poprilina panika kod investitora i graevinskih tvrtki usmjerenih na stanogradnju.
Vezane vijesti

"Hrvatska je slijepo crijevo investicija u nekretnine"

ak i one tvrtke koje same financiraju gradnju, kako neslubeno doznajemo od agenata za prodaju nekretnina, odgaaju novu gradnju na vie gradilita jer imaju znatno smanjenje priljeva novca od prodaje stanova. Mnogi investitori ve mjesecima kasne sa zavravanjem zapoetih stambenih zgrada.

U mnogo teem poloaju su investitori koji su gradnju financirali kreditima komercijalnih banaka. Prema neslubenim informacijama agenata za prodaju stanova, investitori "jo ne smanjuju cijene, ali ne znaju do kada e ih moi drati na sadanjoj razini".
Nastavi itati
Oglas:

Kako bi odgodili javno smanjenje cijena, snalaze se na druge naine prodaje tako to zbog loe prodaje stanova nastoje prodati neto stanova i posredno preko manjih agencija za nekretnine po snienim cijenama. Mogu se oekivati i predblagdanski i blagdanski popusti kojima bi se prikrila panika zbog izrazito slabe prodaje novosagraenih stanova.

Sadanja ponuda novosagraenih stanova "ispod stola" za potencijalne kupce bez gotovine ne znai lake i jeftinije dolaenje do stana jer su komercijalne banke pootrile uvjete dodjele kredita, a i kada ih odobre, na njihovu se isplatu eka dulje nego ranije. Neke su banke odgodile isplatu kredita odobrenih u listopadu i studenome za poslije Nove godine.

26-11-2008 at 18:33 | Ukljui u odgovor
Shaban
Nivo: Moderator podforuma
Taxirat

Registriran(a): 17-01-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 12510
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Globalna kriza!!!

"Fed ini sve kako bi spasio Boi"
Business.hr/Hina

Amerika je sredinja banka juer predstavila nove programe, vrijedne ukupno 800 milijardi dolara, prema kojima e se, meu ostalim, otkupljivati dugovi i vrijednosnice vezani uz hipoteke. Krajnji je cilj normalizirati kreditiranje graana i ponovo potaknuti potronju, koja je u treem tromjeseju zabiljeila pad od 3,7 posto, najvei u posljednjih 28 godina.
Vezane vijesti

SAD ulae 800 milijardi dolara u potroaku groznicu Amerikanaca

"Ta je akcija poduzeta kako bi se smanjili trokovi i poveala dostupnost kredita za kupnju kua, to e podrati stambeno trite i openito poboljati uvjete na financijskom tritu", priopio je Fed.

No, poticanje potronje ne ide tako brzo, kau analitiari, koji prve rezultate Fedovih nastojanja da potakne kreditiranje oekuju u najboljem sluaju tek za tri mjeseca.

"Fed ini sve kako bi spasio Boi, jer se veliki dio blagdanske potronje financira kratkoronim kreditima. No, zbog straha graana od slabljenja gospodarstva i nezaposlenosti, malo je vjerojatno da e Fedove mjere preokrenuti situaciju za 180 stupnjeva", kae James Ellman, predsjednik tvrtke Seacliff Capital.

Tim vie to je sve vie banaka u SAD-u u nevoljama. Juer objavljeni podaci Savezne agencije za osiguranje depozita (FDIC) pokazuju da je lista banaka koje imaju probleme produljena u treem tromjeseju za gotovo 50 posto, sa 117 na 171 financijsku instituciju.

Premda je to samo 2 posto svih gotovo 8.500 institucija koje se osiguravaju kod FDIC-a, zabrinjava to to je ta lista problematinih najdulja od 1995. godine.

"Fed ini sve kako bi spasio Boi"Da je financijski sustav SAD-a jo daleko od mirne luke, pokazuju i sve glasniji zahtjevi amerikih osiguravajuih tvrtki da i one dobiju dio vladine pomoi namijenjene financijskom sustavu.

Jedini osiguravatelj koji je dosad dobio pomo od vlade je American International Group, koji je spaen od bankrota sa 152 milijarde dolara proraunskog novca. Juer je ministar financija Henry Paulson kazao kako jo nije odluio hoe li i druge osiguravajue kue dobiti pomo vlade.

Dok Paulson to ne odlui, osiguravatelji e nastaviti izvjetavati o golemim gubicima. Tako je, primjerice, ovih dana Hartford Financial Services Group izvijestio o gubitku u treem tromjeseju od 2,6 milijardi dolara, to je najvei gubitak tog osiguravatelja u njegovoj 189-godinjoj povijesti.

A da bi moglo biti gore prije nego to bude bolje, pokazuje i najnovija procjena Meunarodne organizacije rada (ILO) da e slabljenje svjetskog gospodarstva izazvati u 2009. godini i pad plaa, to bi, pak, moglo produbiti recesiju.

Nakon ovogodinjeg rasta od 0,8 posto, idue bi godine prosjena plaa u bogatim zemljama realno mogla pasti za 0,5 posto, procjenjuje ta agencija Ujedinjenih naroda. No, u zemljama u razvoju plae bi trebale porasti, posebice u Kini i Indiji, pa ILO procjenjuje da e u iduoj godine realne plae u svijetu porasti 1,1 posto, dok e ove godine zabiljeiti rast od 1,7 posto.

"Za 1,5 milijardi radnika u svijetu idue e razdoblje biti teko", pie Juan Somavia, glavni direktor ILO-a u izvjeu.

26-11-2008 at 18:34 | Ukljui u odgovor
Shaban
Nivo: Moderator podforuma
Taxirat

Registriran(a): 17-01-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 12510
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Globalna kriza!!!

panjolska za oivljavanje gospodarstva izdvaja 11 milijardi eura
panjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero izjavio je da e njegova vlada danas odobriti novi paket poticaja za gospodarstvo vrijedan 11 milijardi eura.

Zapatero je naglasio da navedeno ulaganje predstavlja oko 1,1 posto panjolskog bruto domaeg proizvoda te bi trebao pomoi u kreiranju 300.000 novih radnih mjesta u 2009. godini. Najavljene mjere oivljavanja gospodarstva panjolske uslijedile su nakon to je ranije ove godine vlada te drave usvojila 40 milijardi eura vrijedan paket koji ukljuuje smanjenje poreza te zajmove. Zapatero je najavio da je 8 milijardi eura namijenjeno lokalnim vlastima za ulaganja u projekte javnih radova, a 800 milijuna eura bit e izdvojeno za pomo automobilskoj industriji.

Preostalih 2,2 milijarde eura uloit e se u razliite istraivake, razvojne i projekte javnih radova. Nakon nekoliko godina u kojima je panjolski BDP rastao gotovo 4 posto, u treem ovogodinjem kvartalu BDP se smanjio 0,2 posto u odnosu na drugo tromjeseje.

28-11-2008 at 15:35 | Ukljui u odgovor
Shaban
Nivo: Moderator podforuma
Taxirat

Registriran(a): 17-01-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 12510
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Globalna kriza!!!

U STAMPEDU na snienja u trgovakom centru Wal-Mart u u predgrau New Yorka, poginuo je 34-godinji zaposlenik tog trgovinskog centra, a ozlijeeno je i etvero ljudi meu kojima i jedna ena u osmom mjesecu trudnoe koja je zbog udarca u abdomen zamalo pobacila pobacila. I ona i dijete su spaeni nakon to su prevezeni u bolnicu.

Mukarca je pregazila svjetina samo nekoliko trenutaka nakon to su provalili vrata po otvaranju centra u 5 ujutro. Prevezen je u bolnicu i sat vremena kasnije lijenici su proglasili da je mrtav. Wal-Mart uti o ovome incidentu, a zasad su se oglasili jedino priopenjem u kojem navode da je ovaj dogaaj tragedija, da je poginuli zaposlenik kod njih na privremenom radu te da se jo utvruju okolnosti nesree.

Ironino je da se dan kojim se otvara sezona blagdanskih popusta naziva "crni petak" i dolazi jedan dan nakon popularnog amerikog Dana zahvalnosti, u kojemu se po tradiciji Amerikanci zahvaljuju bogu na svemu to imaju, a naglasak je na skromnosti, duhovnim darovima, obitelji i zajednitvu. Jutro kasnije, redovi ispred oping centara izrastaju u kilometarske gusjenice gladnih konzumerista.

28-11-2008 at 23:24 | Ukljui u odgovor
zlaja
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 05-04-2004
Odgovori: 4882
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Globalna kriza!!!

ja licno ocekujem da se svjetske berze uskoro stabiliziraju, sto ne bi bilo nikakvo cudo s obzirom na akcioni plan i kolicinu novca koja ce biti upumpana. Citi ce prezivjeti sto je olaksanje za sve nas.
One vrijednosti indeksa koje ssmo vidjali jos ovog ljeta mislim da se nece tako brzo vratiti i ovdje govorimo o vremenskom periodu od 2-3 godine........
dakle, po meni blue chips bi mogli biti vrlo jeftini sada i imati finu renditu u narednim godinama.

Trziste kapitala u BiH je vec druga prica, kolrilirana sa politikom. Ipak, cujem nezvanicno da bi naredne godine trebao poceti zajednicki BH index na beckoj berzi sto ce dovesti do "izvjesnog" poboljsanja berze. Ipak oni koji su kupovali prosle godine tokom ljeta ce se jos nacekati da se berza vrati na te vrijednosti.......anyway, have a nice weekend

28-11-2008 at 23:43 | Ukljui u odgovor
Shaban
Nivo: Moderator podforuma
Taxirat

Registriran(a): 17-01-2008
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 12510
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Globalna kriza!!!

Ko ima evija, Opela i Forda nadrljo je


WASHINGTON A bailout-weary Congress killed a $14 billion package to aid struggling U.S. automakers Thursday night after a partisan dispute over union wage cuts derailed a last-ditch effort to revive the emergency aid before years end.

Republicans, breaking sharply with President George W. Bush as his term draws to a close, refused to back federal aid for Detroits beleaguered Big Three without a guarantee that the United Auto Workers would agree by the end of next year to wage cuts to bring their pay into line with U.S. plants of Japanese carmakers. The UAW refused to do so before its current contract with the automakers expires in 2011.

The breakdown left the fate of the auto industry and the 3 million jobs it touches in limbo at a time of growing economic turmoil. General Motors Corp. and Chrysler LLC have said they could be weeks from collapse. Ford Motor Co. says it does not need federal help now, but its survival is far from certain.

Democratic leaders called on Bush to immediately tap the $700 billion Wall Street bailout fund for emergency aid to the auto industry.

Majority Leader Harry Reid, D-Nev., called the bills collapse "a loss for the country," adding: "I dread looking at Wall Street tomorrow. Its not going to be a pleasant sight."GM said in a statement it was "deeply disappointed" that the bipartisan agreement faltered. "We will assess all of our options to continue our restructuring and to obtain the means to weather the current economic crisis," the company said. Chrysler, too, said it "will continue to pursue a workable solution to help ensure the future viability of the company."

The White House said it was evaluating its options in light of the breakdown on Capitol Hill.

"Its disappointing that Congress failed to act tonight," Deputy Press Secretary Tony Fratto said in a statement. "We think the legislation we negotiated provided an opportunity to use funds already appropriated for automakers and presented the best chance to avoid a disorderly bankruptcy while ensuring taxpayer funds only go to firms whose stakeholders were prepared to make difficult decisions to become viable."

That bill the product of a hard-fought negotiation between congressional Democrats and the Bush White House was virtually dead on arrival in the Senate, where Republicans said it was too weak in its demands on the car companies and contained unacceptable environmental mandates for the Big Three.

Thursdays implosion followed yet another set of marathon negotiations at the Capitol this time involving labor, the auto industry and lawmakers. The group came close to agreement, but it stalled over the UAWs refusal to agree to the wage concessions.

"We were about three words away from a deal," said Sen. Bob Corker of Tennessee, the GOPs point man in the negotiations, referring to any date in 2009 on which the UAW would accept wage cuts.

The Senate rejected the bailout 52-35 on a procedural vote well short of the 60 required after the talks fell apart. Just 10 Republicans joined 40 Democrats and two independents in backing it. Three Democrats sided with 31 Republicans in opposition. Reid also voted "no" for procedural reasons.

Congress is not scheduled to return for legislative work until early January.

Some Senate Democrats joined Republicans in turning against the House-passed bill despite increasingly urgent expressions of support from the White House and President-elect Barack Obama for quick action to spare the economy the added pain of a potential automaker collapse.

"In the midst of already deep and troubling economic times, we are about to add to that by walking away," said Sen. Chris Dodd, D-Conn., the Banking Committee chairman who led negotiations on the package.

Alan Reuther, the UAWs legislative director, declined comment to reporters as he left a meeting room during negotiations. The union had no immediate reaction to the bailouts defeat.

The stunning disintegration was eerily reminiscent of the defeat of the $700 billion Wall Street bailout in the House, which sent the Dow tumbling and lawmakers back to the drawing board to draft a new agreement to rescue financial institutions and halt a broader economic meltdown. That measure ultimately passed and was signed by Bush.

It wasnt immediately clear, however, how the auto aid measure might be resurrected, with Congress now set to depart for the year.

Democratic House Speaker Nancy Pelosi called Senate Republicans refusal to support the White House-negotiated bill irresponsible and urged the Bush administration and the Federal Reserve to provide short-term relief for the automakers. "That is the only viable option available at this time," she said.

Congressional Republicans have been in open revolt against Bush over the auto bailout. Senate Minority Leader Mitch McConnell of Kentucky joined other GOP lawmakers Thursday in announcing his opposition to the White House-backed bill, which passed the House on Wednesday. He and other Republicans insisted that the carmakers restructure their debt and bring wages and benefits in line with those paid by Toyota, Honda and Nissan in the United States.

Hourly wages for UAW workers at GM factories are about equal to those paid by Toyota Motor Corp. at its older U.S. factories, according to the companies. GM says the average UAW laborer makes $29.78 per hour, while Toyota says it pays about $30 per hour. But the unionized factories have far higher benefit costs.

GM says its total hourly labor costs are now $69, including wages, pensions and health care for active workers, plus the pension and health care costs of more than 432,000 retirees and spouses. Toyota says its total costs are around $48. The Japanese automaker has far fewer retirees and its pension and health care benefits are not as rich as those paid to UAW workers.

Republicans also bitterly opposed tougher environmental rules carmakers would have to meet as part of the House-passed version of the rescue package, and the Senate dropped them from its plan.

The House-passed bill would have created a Bush-appointed overseer to dole out the money. At the same time, carmakers would have been compelled to return the aid if the "car czar" decided the carmakers hadnt done enough to restructure by spring.

The House approved its plan late Wednesday on a vote of 237-170.

A pair of polls released Thursday indicated that the public is dubious about the rescue plan.

Just 39 percent said it would be right to spend billions in loans to keep GM, Ford and Chrysler in business, according to a poll by the nonpartisan Pew Research Center. Just 45 percent of Democrats and 31 percent of Republicans supported the idea.

In a separate Marist College poll, 48 percent said they oppose federal loans for the struggling automakers while 41 percent approved.

12-12-2008 at 14:53 | Ukljui u odgovor
zlaja
Nivo: Forumski doajen
Registriran(a): 05-04-2004
Odgovori: 4882
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User
icon Re: Globalna kriza!!!

ovo gore iako jednom odbijeno ce se ponovno pokusati progurati prije Bozica. Inace, licno ocekujem nakon zadnjih zbivanja jos jedno padanje berzanskih indeksa jer su berze u prosjeku opet porasle za nekih 20 % u odnosu na najnizu tacku tokom ove zadnje "krize". Previse je to optimisticno i mislim da ce uslijediti opet korekcija na dole. Dobra stvar je sto ne mislim da ce kriza trajati 10tak godina prema predvidjanjima nekih iz prostog razloga jer su vlade i centralne banke ovoga puta na vrijeme reagirali i ublazili "armagedon". Onaj ko je investirao na svjetskim berzama prije 10tak godina je sad otprilike na nuli i trebat ce jos barem 2-3 godine(moje odokativno misljenje ) da se povrati vrijednost.
Jedan mali kuriozitet. Raiffeisen Zentralbank u Austriji je pri emisiji dionica imala nominalnu vrijednost od nekih 30tak Eura.....to je bilo prije par godina da bi nekad dostigla vrijednost na berzi od oko 120 Prosle sedmice je tih 120 bilo zapravo 19.

19-12-2008 at 08:23 | Ukljui u odgovor
RPM
Nivo: Forumski doajen

Registriran(a): 23-03-2004
Lokacija: Tuzla
Odgovori: 7103
IP: Maskiran


View Profile Send Email to User Send Private Mesage to User Visit Homepage
icon Re: Globalna kriza!!!

KAPITAL .... MARX

"Vlasnici kapitala i biznisa ce kod radnika podsticati i stimulisati potrebu da kupuju njihovu skupu robu: stanove, kuce i tehnologiju, obvezujuci ih pritom da ulaze u skupe hipotekarne kredite do nivoa nizdrzivosti. I na kraju ti neplaceni dugovi ce izazvati bankrot banaka, koje ce morati biti nacionalizovane, pa ce drzava onda krenuti putem koji vodi u komunizam..."

(Karl Marks, Kapital) 


pianje ubija jutarnju romantiku, vie nego zadah ... pianje!
23-12-2008 at 14:40 | Ukljui u odgovor
Trenutno aktivni korisnici
Aktivni gosti: 4
Skriveni clanovi: 0
Aktivni lanovi: 0
Sretan roendan: Davor81, Emma, goofy, Hurem13, JackDaniel, MPT, tobi, _MaLeNaa__
FORUM : Ekonomija : Globalna kriza!!! New Topic Post Reply

Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... Last Page >>


Niste logirani? Nadimak / Username: Password: Sakrij mi ime
Zaboravili ste password?
Pregled tema u posljednjih 24 sata
Pregled poruka u posljednjih 24 sata
(dva dana, sedam, 30 dana)

Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata

Skokni do foruma:

Kontaktiraj nas | tuzlarije.net

Powered by: STRING FORUM Version 1.0
Copyright 2001 STRING
Osmrtnicama ba smrtovnice